• התכנים בפורום אינם מהווים ייעוץ מקצועי מכל סוג, לרבות ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם.
    השימוש בפורום כפוף לתנאי השימוש. עצם השימוש בפורום מהווה הסכמה מלאה לתנאים אלה.

לומדים, חוסכים, משקיעים

• פותח הנושא פותח הנושא Therealdeal
  • פורסם בתאריך פורסם בתאריך
נוח לי יותר לחשוב על המאזן באופן הזה. מה דעתך?
היומן הזה, וכל החישובים כאן, זה עבורך. ולכן מן הסתם צריך להתאים לך.

כתבתי רק מתוך הראיה האישית שלי, ומה שמתאים לי.
אצלי הסיבות הן בחלקן כלכליות וחלקן פסיכולוגיות (קצת כמו ההסבר למה לי מתאים להציג את ה- RSU נקיים ממס).

נעשה רילוקיישן בשנים הקרובות, כך שהדירה לא תשמש למגורים.
רילוקיישן באמת יכול לטרוף את הקלפים.
לא יודעת איך הייתי מתייחסת לדירה בהקשר הזה.

נעבור דירה בהמשך. הדירה הנוכחית אינה "דירת החלומות שלנו". היא כן מספקת את כל הצרכים שלנו כיום עם ילדים קטנים, אבל לא בטוח אם היא תהיה נוחה כשהילדים יגדלו. כך שאני לא חושב עליה בתור תחנה סופית, וסביר שנרצה לעבור למגורים מתאימים יותר.
דווקא ההסבר הזה לא משנה את דעתי לגבי התייחסות לדירת מגורים.
כרגע אלו המגורים שלכם.
מניחה שאם תרצו לעבור לדירת מגורים אחרת תמכרו את הדירה הזו, ותעברו ל-״דירת החלומות״ שלכם (מניחה שבתוספת כסף, אם זה יהיה בארץ).
ולכן בכל מקרה שווי הדירה הזו ימשיך לאפיין את עלות הדיור שלכם. ״בתמורה״ סעיף ההוצאות שלכם לא יצטרך לכלול, גם בעתיד, את עלות הדיור בצורת שכר דירה.

ושוב, אני לא אומרת להתעלם משווי הדירה בחישוב השווי הנקי.
בית מגורים יקר יותר מאפשר לממן עלות דיור גבוהה יותר (או להמיר את זה בטיפול סיעודי איכותי יותר או להוריש הון גבוה יותר, וכו׳).
אני רק אומרת שכאשר אתה מציג את השווי שלך כולל שווי דירת המגורים, אתה צריך לזכור שלמטרת ״עצמאות כלכלית״ זה צריך לממן תקציב שכולל את עלות הדיור שאתה מעוניין בה.
לדוגמה במקרה שלך אם השווי שלך הוא 12 מליון שקל. זה אמור לממן (כיום) 29K שקל תקציב חודשי. ולא 22K.

רק אציין שההוצאות כוללות חופשות בסביבות 60K, רכיב שבעבר היה הרבה פחות משמעותי, ולא ברור לי שכל שנה נרצה לטייל באותה התדירות. אבל זה היופי לדעתי - אם נרצה להפסיק לעבוד, יש לנו כל כך הרבה בשר בהוצאות שיהיה קל לקצץ במקרה הצורך (רכב אחד פחות, פחות חופשות בחו"ל, וכו').
לגמרי!
זה גם מאפשר הרבה יותר גמישות לגבי צרכים משתנים/עתידיים.
לדוגמא, נניח היום אתם מוציאים המון על חופשות. אם חס וחלילה יש מצב בריאותי כלשהו שמצריך הוצאה כספית (על עזרים/תרופות/עזרה חיצונית או מקצועית וכו׳) יש אפשרות להמיר חלק ״מהבשר״ (אני היייתי קוראת לזה השומן) לצרכים החדשים שלכם.

לא חישבתי את "תקציב העצמות היבשות", אבל אני חושב שהוא בערך חצי.
אני פחות אוהבת את המושג הזה. כי אני ממש לא רוצה להגיע למקום שאצטרך לחיות ככה.
בזמנו היה שרשור שבו התייחסנו לנושא:
אני יכולה לחשוב על כמה אפשרויות לתקציב ״מינימלי״:
* תקציב רצוי אבל עם קצת פחות שומנים. תקציב שאתה יכול להסתגל אליו בקלות גם אם היית מעדיף שיהיה יותר.
* תקציב שאיתו אתה מוכן לחיות לתקופה קצרה (נניח שנה/שנתיים), אבל שלא תרצה לחיות ככה לתקופה ארוכה (נניח מעל חמש שנים).
* התקציב המינימלי שמאפשר את קיום המשפחה בלי ״שומנים״ אבל בלי לעשות שינויים דרסטיים (נניח לא להיות מוכרח לעבור לדירה קטנה יותר ביישוב זול יותר, רק כי אתה לא יכול להחזיק את הדירה שבחרת ושאתה רוצה לחיות בה. בהנחה כמובן שאתה רוצה להמשיך לחיות בדירה).
* התקציב המינימלי שמאפשר את קיום המשפחה ״בלי שומנים״ גם אם זה אומר לעשות שינויים דרסטיים.

לדוגמא -
חופשות בחו״ל:
* לא נוגעים זה קדוש
* ממשיכים לטוס לחו״ל אבל לא באותה הרמה (מבחינת תקציב) או לא באותה התדירות.
* ממשיכים לטוס לחו״ל אבל יורדים ברמה (מבחינת תקציב) וגם בתדירות.
* לא טסים לחו״ל.

תודה על השיתוף והעדכון החצי שני ב3 שנים האחרונות!
כיף לקרוא שאתם מתקדים יפה קדימה, כל הכבוד לבת הזוג האלופה :)
סה"כ כמו שאמרת אתה עושה את מה שאתה אוהב, והמספרים מספיק גדולים שהצמיחה תהיה משעממת :roll:
אין מה לאמר, אתה בחור חכם שנהיה יותר חכם מכל נסיון חדש בחיים.

ד"א
אני נוסע לעבודה בתחבורה ציבורית הכי נוחה שאפשר לדמיין
כשאני מדמיין את זה עולה לי רק נהג פרטי, אבל אז הוא לא ציבורי. יכול לגלות לנו מה זה היה?

תודה על השיתוף והעדכון החצי שני ב3 שנים האחרונות!
כיף לקרוא שאתם מתקדים יפה קדימה, כל הכבוד לבת הזוג האלופה :)
סה"כ כמו שאמרת אתה עושה את מה שאתה אוהב, והמספרים מספיק גדולים שהצמיחה תהיה משעממת :roll:
אין מה לאמר, אתה בחור חכם שנהיה יותר חכם מכל נסיון חדש בחיים.
תודה על המילים החמות :)
ד"א

כשאני מדמיין את זה עולה לי רק נהג פרטי, אבל אז הוא לא ציבורי. יכול לגלות לנו מה זה היה?
באותה עת הייתה לי תחנת אוטובוס מתחת לבית וקו שנוסע ישירות למשרד, באופן די תדיר.

מאז עברנו דירה, נולד עוד ילד, ונסיעה בתחבורה ציבורית גרמה לי לקחת מרווחי בטחון גדולים מידי, מה שמוביל לבזבוז זמן. לפני כחצי שנה רכשנו רכב נוסף...

דוח תזרים לשנת 2025 + עדכוני קריירה

בעדכון האחרון כתבתי שאעבור לפורמט חדש של שני "דיווחים" בשנה - אחד הנוגע לתזרים ואחד לדוח הנכסים וההתחייבויות. אז העדכון הזה מוקדש לסיכום תזרים המזומנים לשנת 2025, וכרגיל אני מנצל את ההזדמנות גם כדי לעדכן על שינויי קריירה ומחשבות שבין כלכלה והחיים עצמם.

תזרים 2025:

מהי המוטיבציה למעקב אחרי התזרים? בעבר הייתי מאוד בררן בהוצאות, ובסוף כל חודש הייתי מנסה לאתר הוצאות "לא חשובות" ולוותר עליהן בעתיד. כיום אנחנו ממש מתירנים מבחינת הוצאות (ביחס אלינו בעבר, לא ביחס לאנשים אחרים) ולכן זה פחות אפקטיבי ו\או מעניין. נדירות הפעמים שהתלבטתי לגבי הוצאה - אני חסכן מטבעי ולמזלי הצלחתי "לגדול" מעבר לילד הסגפן שהייתי עד לפני כמה שנים. דיברתי על זה הרבה ביומן.

ועם זאת, יש שתי סיבות למעקב אחרי ההוצאות והכנסות בשלב הזה של החיים:
א) כדי לעקוב אחרי הצמיחה ברמת החיים שלנו (לא איכות חיים, אלא רמת חיים - שאני מודד בשקלים) ולהבין אם היא ברת קיימא. בין היתר, כדי להרגיע את החששות שלי במידה ואחד מאיתנו יאבד את העבודה או יחליט לשנות מקצוע.
ב) כיוון שאנחנו עתידים לרכוש דירה להשקעה עם משכנתא ורוצים לדעת מה מצב החסכון החודשי הממוצע (שחלק ממנו יוסט לשם).

לשם המעקב, בניתי גליון אקסל פשוט עם כל הפעולות בחשבונות הבנק והפרדתי להכנסות והוצאות. התהליך לקח לי כמה שעות ואני שמח שעברתי אותו בעצמי ולא עשיתי אוטומציה, כי חשוב לי לראות את המספרים ולהתחבר למה שקרה במהלך השנה. היו גם סיבוכים שצריך להבין כיצד להתייחס אליהם (למשל, חלק מההוצאות קשורות לעבודה ואנחנו מקבלים החזר בגינן, כמו נסיעות לחו"ל).

התובנות המרכזיות:

1. ההכנסה החודשית הממוצעת נטו הייתה קצת מעל 56K. אמנם לא חשוב לאנליזה אך שווה אזכור כי אני גאה באשתי - השכר שלה גבוה יותר ומהווה בערך 55% מההכנסה המשותפת. אדגיש שמדובר בהכנסה נטו לבנק, והיא לא כוללת הפקדות לקה"ש או לפנסיה (שאנחנו מקבלים על כל השכר ברוטו), או RSU שמוענק\מבשיל או מכירות של RSU במהלך השנה.

2. ההוצאה החודשית הממוצעת* היא 22. ממש שמחתי שראיתי את המספר הזה, כי כש @MichaelScott שאל לפני כמה חודשים
כמה בערך אתם מוציאים בחודש?
עניתי ש
איפשהו בסביבות ה 20-22 כולל חופשות
כלומר האינטואיציה שלי עובדת :) מבחינתי זה מצויין כי מסתבר שההכנסה שלי כיום מספיקה לכסות את כלל ההוצאות שלנו.

3. אחוז החסכון שלנו (מתוך ההכנסה נטו בלבד) הוא מעט מעל 60% (56-22 לחלק ל 56). בפועל, אחוז החסכון צריך לכלול גם הפרשות סוציאליות וגם RSU שמטים את הכף עוד למעלה. למשל, השווי הנוכחי נטו של ה RSU של אשתי שיבשילו לאורך שנת 2026 הוא בערך 180K, או הכנסה נוספת של 15 נטו חודשי (גבוה בעיקר בעקבות עליות בשווי המניה). כך שאחוז החסכון התיאורטי (כי לא נמכור את ה RSU) אפילו בלי התחשבות בהפרשות הוא בערך 69%, וכנראה שההפרשות מביאות אותו ל 75%.

*אם רוצים לדקדק במספרים עד הסוף:
א) ההוצאה הממוצעת כוללת רכב שרכשנו, והעמסתי רק רבע מההוצאה על השנה הנוכחית.
ב) התינוק נכנס לגן בספטמבר 2025, ככה שתשלום על הגן עדיין לא קיבל משקל מלא בהוצאות של 2025. נצפה שההוצאות יגדלו במעל 2K נוספים.

שינויים בקריירה:

אזכיר שיש לי משרה "ראשית" במגזר הציבורי ושבמקביל לאורך הזמן החזקתי בכמה משרות חלקיות (כשכיר וכעצמאי) במגזר הפרטי. לפני הלידה של בני הקטן ב 2024 עצרתי את כל הפעילות מעבר למשרה הראשית כדי להתרכז במשפחה. המהלך הזה היה נכון מבחינה הוליסטית, אך הוא פגע בעשייה שלי ובסיפוק שאני שואב ממנה, וכן הוריד את ההכנסה שלי בנטו ב 25% בערך.

ידעתי שאחרי שהתינוק יגדל והבית יתייצב, ארצה לקחת על עצמי שוב משהו מעבר למשרה הראשית. ניסיתי כמה כיוונים במהלך 2025, ולבסוף התחלתי משרה חלקית בתחילת 2026 (כאמור במקביל למשרה הראשית). המשרה החלקית הזאת תניב לנו עוד 30K ברוטו בחודש (פלוס הפרשות), או תוספת של 15 לנטו.

למה שאקח על עצמי עוד פרויקט שכזה? אזכיר את השאלות המצויינות שהעלה @SolidAce לפני כמה חודשים בשרשור הזה, שהן ואריאציות של דברים שאני מתחבט איתן ושבגינן היומן נפתח:
מה המשמעות של חופש כלכלי כשאתה רוצה לעבוד?
מה המשמעות של חופש כלכלי כשאחד מהסממנים החזקים ביותר להצלחה בהרבה תחומים (או לכל הפחות קורלטיבים מאוד איתה) הן הכנסות גבוהות?
אני אוהב "לעבוד" בתחום שלי, וכן אפשר לומר שבהייטק בממוצע - ככל שיש לאדם אחריות ומרווח השפעה גבוהים יותר, כך הוא מתוגמל יותר. בהקשר הזה:

1. האופי של המשרה החלקית שונה לחלוטין מזו של המשרה העיקרית. במשרה העיקרית אני משפיע על קבוצה קטנה-בינונית של אנשים השפעה בינונית-גדולה. במשרה החלקית אני משפיע על קבוצה עצומה של אנשים השפעה זעירה-קטנה, אבל החוויה שלי שונה לחלוטין. בנוסף, התרומה שלי יכולה להניב מליונים רבים ברווחים לחברה ששכרה אותי, מה שמייצר תחושת ערך העצמי גבוה. לבסוף, הדבר שאני הכי אוהב בעולם זה ללמוד, והמשרה החלקית כוללת עקומת למידה ארוכה בתחום מעניין ויש לי הזדמנות להתמקצע בו.
2. המשרה הראשית שלי, כמו כל משרה במגזר הציבורי, מאבדת לאט מההילה שלה. היכולת לבקש תנאי שכר שמתאימים להון האנושי מוגבלת אף היא (האינפלציה שוחקת את השכר כל שנה). בנוסף, אפשרויות הקידום לא משמעותיות מבחינת תנאים ושכר. כך שאם ארצה למנף את הסטטוס שלי למגזר העסקי בעתיד, יתכן שהישענות על המשרה הראשית לא תספיק כמו היום - והנסיון וההצלחות שיש לי במשרות החלקיות שצברתי לאורך הדרך יהפוך להיות מהותי בעשייה שלי בעתיד.

יחד, המהלך הזה מגדיל את קשת החוויות והסיפוקים בקריירה שלי ודואג שאהיה מחוזר על ידי המגזר הפרטי גם בעתיד. כמובן שגם התגמול בהווה הוא סוכרייה מתוקה (למרות שאני עדיין רחוק מפוטנציאל ההשתכרות שלי). יש לי גם איזשהי תקווה שאם הפרויקט יהיה מוצלח ואראה כי טוב, אוכל להרחיב את האחריות במשרה החלקית הזאת וכנגזרת לשפר משמעותית את השכר.

עד כאן לעדכון הנוכחי.

כרגיל - אם יש לכם שאלות\ביקורות\מחשבות הצעות - אשמח לשמוע! חג שמח!

נערך לאחרונה ב:
כך שאחוז החסכון התיאורטי (כי לא נמכור את ה RSU)
החיסכון שלכם של ה-RSU הוא לחלוטין לא תיאורטי. הוא אמיתי ומוחשי לגמרי.
הוא פשוט מאוד מסוכן/תנודתי כי הוא מושקע במניה בודדת. אבל זה לגמרי ״חיסכון״.

מודה שאני לא מצליחה להבין את ההפרדה הרעיונית הזו שאנשים עושים בין חיסכון מה-״נטו״ שנכנס לבנק ושהם צריכים ״אקטיבית״ להעביר לתיק השקעות, לבין חסכונות פסיביים יותר (קה״ש, פנסיה, RSU) שמועברים אוטומטית להשקעות בלי לעבור בחשבון הבנק או שקופצים מלכתחילה משלב המזומן לשלב הנכס/ההשקעה.

התחלתי משרה חלקית בתחילת 2026 (כאמור במקביל למשרה הראשית). המשרה החלקית הזאת תניב לנו עוד 30K ברוטו בחודש (פלוס הפרשות), או תוספת של 15 לנטו.
בנוסף, התרומה שלי יכולה להניב מליונים רבים ברווחים לחברה ששכרה אותי, מה שמייצר תחושת ערך העצמי גבוה. לבסוף, הדבר שאני הכי אוהב בעולם זה ללמוד, והמשרה החלקית כוללת עקומת למידה ארוכה בתחום מעניין ויש לי הזדמנות להתמקצע בו.
המהלך הזה מגדיל את קשת החוויות והסיפוקים בקריירה שלי
נשמע נהדר!
בהצלחה!

תודה על התגובה!
החיסכון שלכם של ה-RSU הוא לחלוטין לא תיאורטי. הוא אמיתי ומוחשי לגמרי.
הוא פשוט מאוד מסוכן/תנודתי כי הוא מושקע במניה בודדת. אבל זה לגמרי ״חיסכון״.
אבהיר: אני מסתכל על הRSU כנכס. כשיחידה מבשילה היא תופיע בעמודת הנכסים אבל אין לה התייחסות בתזרים. צורת המעקב הזאת מתאימה לצרכים שלנו - עוזרת להבין כמה מהתזרים שלנו פנוי. כמובן שנוכל לעמוד בהוצאות גבוהות יותר ע"י מכירת נכסים (בין אם rsu, מחקי מדד או פדיון קה"ש). המטרה (שלי) בניתוח התזרים היא להבין מה המרחק בין ההכנסות להוצאות, ולשם כך עמודת הנכסים לא מעניינת.

במילה תיאורטי השתמשתי כי אנחנו לא מתכוונים למכור (בשוטף) RSU, ולכן הסכום לא ישפיע על התזרים.

עושה שכל?
מודה שאני לא מצליחה להבין את ההפרדה הרעיונית הזו שאנשים עושים בין חיסכון מה-״נטו״ שנכנס לבנק ושהם צריכים ״אקטיבית״ להעביר לתיק השקעות, לבין חסכונות פסיביים יותר (קה״ש, פנסיה, RSU) שמועברים אוטומטית להשקעות בלי לעבור בחשבון הבנק או שקופצים מלכתחילה משלב המזומן לשלב הנכס/ההשקעה.
לצערי רוב האנשים (מחוץ לפורום) לא מחשיבים את ההפרשות הסוציאליות כלל - גם לא בעמודת הנכסים, וזה שגוי מהיסוד.

בסוף לשקלים אין צבע. יש ניתוחים בהם ההפרדה הזאת מיותרת ואפילו מטעה, למשל בניתוח אטרקטיביות של הצעת שכר (צריך לחשב TC כולל הכל, והמשכורת ברוטו/נטו יכולה להיות נמוכה משמעותית).

אבל המטרה מראש הייתה להבין את התזרים שלנו, ואחוז החסכון שחישבתי מדבר על התזרים.

אם המטרה בחישוב אחוז החסכון היא להבין כיצד הנכסים הולכים לגדול עם הזמן, אז כמובן שנכון לכלול את כל מה שציינת פנימה (כמו שעשיתי עם ההכללה של ה RSU וההפרשות).

אבהיר: אני מסתכל על הRSU כנכס. כשיחידה מבשילה היא תופיע בעמודת הנכסים אבל אין לה התייחסות בתזרים. צורת המעקב הזאת מתאימה לצרכים שלנו - עוזרת להבין כמה מהתזרים שלנו פנוי. כמובן שנוכל לעמוד בהוצאות גבוהות יותר ע"י מכירת נכסים (בין אם rsu, מחקי מדד או פדיון קה"ש). המטרה (שלי) בניתוח התזרים היא להבין מה המרחק בין ההכנסות להוצאות, ולשם כך עמודת הנכסים לא מעניינת.

במילה תיאורטי השתמשתי כי אנחנו לא מתכוונים למכור (בשוטף) RSU, ולכן הסכום לא ישפיע על התזרים.

עושה שכל?
אם זה עוזר לכם פסיכולוגית לחסוך יותר, אז כל ״תעלול״ פסיכולוגי הוא מוצדק ו-״עושה שכל״. בוודאי!
ואני האחרונה שאתנגד ל-״תעלולים פסיכולוגיים״ בכל הקשור לכלכלת משפחה.
לפסיכולוגיה השפעה אדירה, וטוב שאתה יודע איך להשתמש בה לצרכים שלכם.

למעשה, אצלנו זה הפוך.
אני הייתי צריכה להכריח את עצמי לראות שהחיסכון שלנו הוא בעצם עצום, בשביל שארגיש מספיק טוב ״לבזבז״ כסף על דברים שבעבר היה לי הרבה יותר קשה לבזבז עליהם, למרות שידעתי שאלו הדברים הכי משמעותיים וחשובים לי (לדוגמא, לקחת יותר חופש מהעבודה בשביל להיות עם המשפחה, לחוות חוויות עם המשפחה והחברים, ועוד).

אגב, אם כן הייתם מתכננים למכור (נניח פעם בשנה) ומיד לקנות בזה מדד מניות רחב (כמו שאתם סה״כ עושים עם 60% מהמשכורות נטו שנכנסת לכם לבנק) זה כן היה נחשב בעינייך חלק מהתזרים/חלק מהחיסכון?

יש שתי סיבות למעקב אחרי ההוצאות והכנסות בשלב הזה של החיים:
א) כדי לעקוב אחרי הצמיחה ברמת החיים שלנו (לא איכות חיים, אלא רמת חיים - שאני מודד בשקלים) ולהבין אם היא ברת קיימא. בין היתר, כדי להרגיע את החששות שלי במידה ואחד מאיתנו יאבד את העבודה או יחליט לשנות מקצוע.
ב) כיוון שאנחנו עתידים לרכוש דירה להשקעה עם משכנתא ורוצים לדעת מה מצב החסכון החודשי הממוצע (שחלק ממנו יוסט לשם).
אם המטרה שלך היא רק להבין האם תוכלו לעמוד בהוצאות שלכם (ובעליה הרצויה לכם ברמת החיים) באמצעות המשכורת שלך בלבד (שהיא בטוחה וקבועה להבדיל ממשכורת ״הייטק״), אז רק צריך לבדוק האם סך ההוצאות שלכם קטן מאותו חלק קבוע של המשכורת נטו שלך (ואם לא אז כמה הוא רחוק משם).

ואם בכל זאת זה לא היה מספיק, ויש צורך גם בתזרים נוסף, מה זה משנה מאיזה מקור הכנסה זה מגיע? עובדתית ההכנסה של אשתך מחולקת לכסף שנכנס לבנק שמגיע חודשי, כסף שנכנס לבנק שמגיע (כנראה) פעם בשנה, וכסף שנכנס אוטומטית לנכסים מניבים וניתן למשוך אותו פעם בתקופה ידועה.

וזה שגוי מהיסוד.
בסוף לשקלים אין צבע
זה נכון גם לאחוז החיסכון…

אבל שוב - אם זה עוזר לכם פסיכולוגית להתנהל נכון יותר מבחינה כלכלית - אז זו הדרך הנכונה עבורך לעשות את החישוב!

ובלי קשר - כיף שאתה מעדכן כאן…

למעשה, אצלנו זה הפוך.
אני הייתי צריכה להכריח את עצמי לראות שהחיסכון שלנו הוא בעצם עצום, בשביל שארגיש מספיק טוב ״לבזבז״ כסף על דברים שבעבר היה לי הרבה יותר קשה לבזבז עליהם, למרות שידעתי שאלו הדברים הכי משמעותיים וחשובים לי (לדוגמא, לקחת יותר חופש מהעבודה בשביל להיות עם המשפחה, לחוות חוויות עם המשפחה והחברים, ועוד).
מעניין, באיזה שלב של החיים הרגשת שאתם "משחררים"?
אגב, אם כן הייתם מתכננים למכור (נניח פעם בשנה) ומיד לקנות בזה מדד מניות רחב (כמו שאתם סה״כ עושים עם 60% מהמשכורות נטו שנכנסת לכם לבנק) זה כן היה נחשב בעינייך חלק מהתזרים/חלק מהחיסכון?
לחלוטין לא רלוונטי לתזרים. מדובר בהקצאת נכסים - מכירה של נכס אחד ורכישה של נכס אחר. דוגמה מצויינת.

אולי כתבתי משהו לא ברור קודם. ברור ש RSU זה חלק מהחסכון. בכל הפעמים הקודמות שעדכנתי לגבי שינויים בנכסים ה RSU מופיע. הנה ההודעה הראשונה בשרשור למשל:
רכיב RSU נקי לאחר מיסים מלאים: 300
כשאנחנו חושבים אם לצאת לחופשה ארוכה או לשדרג דיור, כלל הנכסים שלנו נלקחים בחשבון, ו הRSU בניהם. אני פשוט לא מתייחס לזה כחלק מהתזרים.

אם המטרה שלך היא רק להבין האם תוכלו לעמוד בהוצאות שלכם (ובעליה הרצויה לכם ברמת החיים) באמצעות המשכורת שלך בלבד (שהיא בטוחה וקבועה להבדיל ממשכורת ״הייטק״), אז רק צריך לבדוק האם סך ההוצאות שלכם קטן מאותו חלק קבוע של המשכורת נטו שלך (ואם לא אז כמה הוא רחוק משם).
נכון
ואם בכל זאת זה לא היה מספיק, ויש צורך גם בתזרים נוסף, מה זה משנה מאיזה מקור הכנסה זה מגיע? עובדתית ההכנסה של אשתך מחולקת לכסף שנכנס לבנק שמגיע חודשי, כסף שנכנס לבנק שמגיע (כנראה) פעם בשנה, וכסף שנכנס אוטומטית לנכסים מניבים וניתן למשוך אותו פעם בתקופה ידועה.
זה נכון, אבל תזרים מזומנים מסתכל רק על המזומנים.
ובלי קשר - כיף שאתה מעדכן כאן…
בכיף ושוב תודה עד הפידבק!

מוצא חן בעיניי החלוקה לדוח תזרים ודוח נכסים. לטעמי יש בזה הרבה הגיון כי לכל דוח יש היבטים שונים לחלוטין - אחד להתנהלות היומיומית והשני לתכנון ארוך טווח.
בדיוק, זה מה שניסיתי לתפוס! לפני שני עשורים בערך עשיתי קורס בסיסי בחשבונאות ולקחתי משם את מה שהתאים לנו כמשק בית. מצד אחד מאזן שמתאר נכסים והתחייבויות בנקודת זמן מסויימת כמו שעשיתי עד כה, ומנגד דו"ח תזרים מזומנים (או תזמ"ז בעגה המקצועית) שמתאר את הפעילויות במונחי "תקבולים ותשלומים" במהלך תקופה מסויימת.

עשיתי קורס בסיסי בחשבונאות ולקחתי משם את מה שהתאים לנו כמשק בית
אני מגיעה מהתחום, ולא ממש מחבבת תזרים (זה משעמם אותי) אבל ניסיתי ליצור משהו דומה בבית ועזבתי את זה גם בגלל ההתנגדות של בעלי. במקום זה יצרנו תקציב מול ביצוע שעוזר לנו להוציא תמיד פחות ממה שמכניסים, פישטנו את התשלומים שמבוססים רק על כרטיס אשראי אחד וקצת הוראות קבע והעברות בבנק ובודקים שיתרת העו"ש גדלה מספיק כדי להעביר להשקעות.

אני מגיעה מהתחום, ולא ממש מחבבת תזרים (זה משעמם אותי) אבל ניסיתי ליצור משהו דומה בבית ועזבתי את זה גם בגלל ההתנגדות של בעלי. במקום זה יצרנו תקציב מול ביצוע שעוזר לנו להוציא תמיד פחות ממה שמכניסים, פישטנו את התשלומים שמבוססים רק על כרטיס אשראי אחד וקצת הוראות קבע והעברות בבנק ובודקים שיתרת העו"ש גדלה מספיק כדי להעביר להשקעות.
יפה. אתם עצמאיים עם הוצאות משתנות, אז זה כאב ראש אמיתי. אצלנו יותר פשוט כמובן, ועדיין זה עוזר לי להבין מי נגד מי.

אצלכם הביצוע מבוסס על תחזית הוצאות\הכנסות?

אתם עצמאיים עם הוצאות משתנות
לא דיברתי על העסק אלא על ניהול משק הבית, ההכנסות שלנו נטו למשק הבית הן מאד יציבות (משיכת משכורת כבעלי שליטה בסכום קבוע), ורווחים נוספים של העסק הולכים לתיק ההשקעות. אם המחירים של ההוצאות הרגילות עולים, אנחנו יכולים להעלות את המשכורת בהתאם אבל בפועל שינינו אולי פעם אחת.
אצלכם הביצוע מבוסס על תחזית הוצאות\הכנסות?
אנחנו מחליטים בתחילת השנה כמה כסף לשים על כל סעיף במשק הבית (והבסיס הוא כמובן ההכנסות לחשבון הפרטי). יש סעיפים שכמעט לא השתנו מאז שהתחלנו לרשום לפני עשור כי אם המחירים בסעיף עלו - אנחנו נצמצם/נחליף למשהו זול יותר (מזון וטואלט הכי קלים לביצוע בעניין הזה בשבילנו) יש סעיפים שאנחנו מתקצבים אבל כמעט לא מבצעים בפועל (חופשות ומסעדות), יש סעיפים שירדו (החתול שלנו הלך לעולמו בשיבה טובה, הסעיף שלו בוטל) ויש שעלו -חלקן באופן אישי (תרופות לצערי) וחלקן באופן כפוי (מע"מ שעלה, דלק, חשמל, ארנונה...אנחנו לא מתחשבנים על חימום/קירור ונסיעות לנכדים).
יש סעיף חשוב, לבלת"מים, שמהווה 10% מסך כל ההוצאות המתוכננות. זה מאפשר לנו מרווח לקניות לא צפויות מראש.

ההכנסות שלנו נטו למשק הבית הן מאד יציבות (משיכת משכורת כבעלי שליטה בסכום קבוע), ורווחים נוספים של העסק הולכים לתיק ההשקעות
אז אם את רוצה לחשב את אחוז החיסכון שלך, את מחשבת את האחוז שאתם חוסכים רק מהנטו של מה שהחלטתם למשוך?
או גם מתחשבים ברווחים של העסק שהולכים לתיק ההשקעות?

מוצא חן בעיניי החלוקה לדוח תזרים ודוח נכסים. לטעמי יש בזה הרבה הגיון כי לכל דוח יש היבטים שונים לחלוטין - אחד להתנהלות היומיומית והשני לתכנון ארוך טווח.
בדיוק, זה מה שניסיתי לתפוס!
אז זה בדיוק מה שלא מובן לי.
ההתנהלות עם המזומן היא התנהלות יומיומית. אבל אז מה הקשר (או המשמעות) לאחוז החיסכון בהקשר הזה בלבד?…

לא מצליחה לתפוס את המשמעות של חישוב אחוז החיסכון רק מרכיב מסוים של המשכורת תוך התעלמות מכל שאר רכיבי המשכורת.
אם מחר מקטינים את חלק הבסיס של אשתך לחצי אבל משלשים לה את ה-RSU שהיא מקבלת כך שבסך הכל המשכורת שלה עלתה מאוד, אתם פתאום תחסכו פחות ״מהתזרים״ אבל תחסכו יותר בחישוב הכולל. איזו משמעות תהיה ״להפחתה״ הזו בחיסכון מהתזרים?

(סליחה שאני חופרת בנושא. רק מנסה להבין את ההגיון של זה, מעבר להגיון הפסיכולוגי שכתבתי עליו למעלה, ושאותו אני כאמור מבינה)

מעניין, באיזה שלב של החיים הרגשת שאתם "משחררים"?
זה הגיע אחרי שלכאורה ״הגענו״ לעצמאות כלכלית, ואז התחלתי ״להחמיר״ את הדרישות (מקדם 400 במקום מקדם 300 תקציב של 40K במקום תקציב של 20K וכו’) רק כי לא באמת רצינו לפרוש…
הבנתי שהמצב הקיים דווקא סבבה לנו, אבל אז התחלתי לחשוב - אז למה היה חשוב ״להגיע״ לעצמאות כלכלית… מה רוצים לעשות שהעבודה מגבילה.
ובשביל להקל עלי ״לבזבז״ הייתי זקוקה לחיזוקים (פסיכולוגיים). ברגע שראיתי שכאשר אני לוקחת בחשבון הפקדות לפנסיה וקה״ש וחיסכון מ- RSU, אז החיסכון שלנו די מטורף, היה מוזר להתעקש על חיסכון משמעותי גם מהנטו ספציפית. במיוחד כאשר יש דברים שרוצים לעשות ולי קשה ״לשחרר״ (כן… מסתבר שאני די קמצנית מטבעי).

אז אם את רוצה לחשב את אחוז החיסכון שלך, את מחשבת את האחוז שאתם חוסכים רק מהנטו של מה שהחלטתם למשוך?
או גם מתחשבים ברווחים של העסק שהולכים לתיק ההשקעות?
אני לא מתעסקת עם החישוב הזה, אבל בגדול - סכום המשכורת שבחרנו למשוך הוא בערך התצרוכת הביתית החודשית ולא אמור להיווצר מזה חסכון.
פעם בכמה חודשים אנחנו מעבירים יתרות עו"ש עסקי (מעבר למה שזקוקים לחודש העוקב) לעו"ש הפרטי, אוספים גם את היתרות בפרטי (מעבר לסף שקבענו) ומעבירים לתיק. בנושא הרווחים מהעסק אין כמובן יציבות, יש תקופות שאין כמעט ויש תקופות בעודף גדול.
לא מצליחה לתפוס את המשמעות של חישוב אחוז החיסכון רק מרכיב מסוים של המשכורת תוך התעלמות מכל שאר רכיבי המשכורת.
זה אמנם לא התמונה המלאה, אבל שכר נטו זה החלק שהכי נמצא בשליטתנו.
הפות"ש ואשתו משתכרים בנטו הרבה יותר ממה שהם צריכים/רוצים להוציא, ואני מניחה שהיצמדות לאחוז חסכון משמעותי עוזר להם לא לפרוץ גבולות למחוזות ההדוניזם כי כידוע - לחשקים יש נטיה להתקבע ואף לפעמים לגדול ולצמוח עד אין סוף, וקשה להיגמל מהם.

שהיצמדות לאחוז חסכון משמעותי עוזר להם לא לפרוץ גבולות למחוזות ההדוניזם
כן כן. מבחינה פסיכולוגית כבר אמרתי שזה לגמרי מובן לי.

אבל שכר נטו זה החלק שהכי נמצא בשליטתנו.
זה לא ברור לי.
למה החלק של השכר (של אשתו) שנכנס לבנק יותר בשליטה שלה מאשר החלק מהשכר שהיא מקבלת במניות שהבשילו?
אם כבר זה אולי פחות בשליטה שלה… את החלק מהשכר שנכנס לבנק היא חייבת לקבל לאחר ששולם עליו מס, ואת המניות היא יכולה להחליט מתי למכור (ומתי לשלם עליהם מס).

את החלק מהשכר שנכנס לבנק היא חייבת לקבל לאחר ששולם עליו מס, ואת המניות היא יכולה להחליט מתי למכור (ומתי לשלם עליהם מס).
השכר נטו, לאחר כל הניכויים (מס, פנסיה וכל השאר) הוא בשליטתם ונועד לצריכה שוטפת בעקרון. אצלם, סעיף אחד מסעיפי ההוצאה הוא "חסכון".
המניות שהבשילו הן כמו כל נכס שאת יכולה להחליט אם למכור או לשמור, ובינתיים לעקוב אחרי שוויין הנוכחי.

השכר נטו, לאחר כל הניכויים (מס, פנסיה וכל השאר) הוא בשליטתם ונועד לצריכה שוטפת בעקרון. אצלם, סעיף אחד מסעיפי ההוצאה הוא "חסכון".
השכר נטו יכול ללכת לצריכה או לחיסכון.
(למעשה במצב שלהם כל השכר נטו של האשה הולך לחיסכון :> …)

המניות שהבשילו הן כמו כל נכס שאת יכולה להחליט אם למכור או לשמור, ובינתיים לעקוב אחרי שוויין הנוכחי.
אבל זו הפואנטה. ההחלטה מה לעשות גם עם ה-RSU היא בשליטתם. אם ירצו גם המניות שהבשילו יכולות ללכת לצריכה או לחיסכון בדיוק כמו השכר נטו.

אגב, בדיוק כמו שלא תרצי להשאיר לאורך זמן מזומן *שהוא נכס לכל דבר ועניין* כי בהגדרה הוא נכס שיאבד מערכו, כך כנראה גם לא ממש תרצי להשאיר מניה בודדת (שלא את בחרת לרכוש) לאורך זמן. ובדיוק כמו שתמירי את *נכס המזומן* שברשותך (שמיועד לחסכון) לנכס אחר שבו את רוצה להשקיע לאורך זמן, כך בשלב מסוים גם תמירי את המניה הבודדת שברשותך (שמיועדת לחיסכון) לנכס אחר.

באמת באמת שאני לא רואה (בהקשר הזה) שום הבדל *במהות* בינהם.
(מלבד כאמור ההיבט הפסיכולוגי שמקל על החיסכון של ה- RSU ולכן אולי נדרשת הסתכלות מיוחדת על ה-*תזרים* בשביל לחסוך *גם* חלק מהמזומן שנכנס לבנק)
אבל אני מרגישה שאני ממש חופרת. אז אפסיק:>

היי, תודה על כתיבת היומן, הוא מרתק ונהנתי מאוד לקרוא את כולו.
כתבת שאת מתכנן עסקת נדלן להשקעה לסוף 2025/תחילת 2026, יש עדכון בנוגע לזה?

פתחו חשבון למסחר עצמאי

פסגות טרייד

ישראל: 0.06% מעסקה (מינימום ₪2 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה)
דמי ניהול: ללא דמי ניהול
מינימום: ₪10,000
פתיחת חשבון

מיטב טרייד

ישראל: 0.08% מעסקה (מינימום ₪4.65 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה או $5 ב-IBKR)
דמי ניהול: פטור לשנתיים, אח״כ ₪15
מינימום: ₪5,000
פתיחת חשבון

אקסלנס טרייד

ישראל: 0.07% מעסקה (מינימום ₪3 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשלוש שנים, אח״כ ₪15
מינימום: ₪10,000
פתיחת חשבון
פסגות טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪10,000
ישראל: 0.06% מעסקה (מינימום ₪2 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה)
דמי ניהול: ללא דמי ניהול
פתיחת חשבון
מיטב טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪5,000
ישראל: 0.08% מעסקה (מינימום ₪4.65 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשנתיים, אח״כ ₪15
פתיחת חשבון
אקסלנס טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪10,000
ישראל: 0.07% מעסקה (מינימום ₪3 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשלוש שנים, אח״כ ₪15
פתיחת חשבון
גילוי נאות: האתר מקבל תגמול בגין פתיחת חשבון דרך הקישורים. אין באמור משום ייעוץ השקעות או שיווק השקעות.
אז זה בדיוק מה שלא מובן לי.
ההתנהלות עם המזומן היא התנהלות יומיומית. אבל אז מה הקשר (או המשמעות) לאחוז החיסכון בהקשר הזה בלבד?…
אין לזה משמעות בהיבט הרחב, כן בהיבט הצר. עשיתי הפעם חישוב של מזומן בלבד - כסף שאני יודע שנכנס לבנק בוודאות ויכול לתכנן לפיו (אם כי דברים יכולים להשתנות, כמובן).
אני מחשב חסכון עם כל הרכיב, הפעם עשיתי אנליזה רק של מזומן.
אם מחר מקטינים את חלק הבסיס של אשתך לחצי אבל משלשים לה את ה-RSU שהיא מקבלת כך שבסך הכל המשכורת שלה עלתה מאוד, אתם פתאום תחסכו פחות ״מהתזרים״ אבל תחסכו יותר בחישוב הכולל. איזו משמעות תהיה ״להפחתה״ הזו בחיסכון מהתזרים?
שאם בניתי על המשכורת כדי להחזיר משכנתא, כעת צריך למכור מניות. שערכן משתנה והמכירה לא תמיד זמינה לנו (תקופות דוחות וכו')
זה הגיע אחרי שלכאורה ״הגענו״ לעצמאות כלכלית, ואז התחלתי ״להחמיר״ את הדרישות (מקדם 400 במקום מקדם 300 תקציב של 40K במקום תקציב של 20K וכו’) רק כי לא באמת רצינו לפרוש…
הבנתי שהמצב הקיים דווקא סבבה לנו, אבל אז התחלתי לחשוב - אז למה היה חשוב ״להגיע״ לעצמאות כלכלית… מה רוצים לעשות שהעבודה מגבילה.
ובשביל להקל עלי ״לבזבז״ הייתי זקוקה לחיזוקים (פסיכולוגיים). ברגע שראיתי שכאשר אני לוקחת בחשבון הפקדות לפנסיה וקה״ש וחיסכון מ- RSU, אז החיסכון שלנו די מטורף, היה מוזר להתעקש על חיסכון משמעותי גם מהנטו ספציפית. במיוחד כאשר יש דברים שרוצים לעשות ולי קשה ״לשחרר״ (כן… מסתבר שאני די קמצנית מטבעי).
נשמע כמו לפני שהכרתי את הרעיונות בפורום לעומק. אציין שוב שהדרך הנכונה להבין אם אנחנו קרובים ל"עצמאות כלכלית" מתבססת על הנכסים והתחייבויות, כמו שאת טוענת בכל ההודעות האחרונות, ועל זה כלל אין לנו מחלוקת.

אני בכלל לא חושב שאנחנו חלוקים אגב...

נושאים דומים
פותח הנושא כותרת פורום תגובות תאריך
א נדל"ן בחו"ל איפה לומדים נדל"ן 10
D איפה לומדים גרמנית? התפתחות אישית 15
D התמודדות עם צאצאים שלא עובדים / לומדים אוף טופיק 93
M איך לומדים להשקיע? שוק ההון 5
לא חשוב שמות עזרה| כיצד לומדים בע"פ מילים לפסיכומטרי? התפתחות אישית 17
N איך לומדים לבד ובמינימום הוצאה התפתחות אישית 21
R כתבה בכלכליסט - חשש לכספי חוסכים בעשרות מיליונים פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 1
W זוג בני כמעט 30 שרוצים להתפתח כלכלית- חוסכים כל חודש 14 אלף ורוצים להשקיע שוק ההון 12
N משפחות עם 2 ילדים ומעלה כמה אתם חוסכים בשנה בשקלים (לא כולל גמל פנסיה והשתלמות)? מינימליזם, חסכנות ואנטי-צרכנות 93
123W כיצד אתם חוסכים לגמלה (פנסיה) צרכנות פיננסית 48
N איך אתם חוסכים בחו"ל? מינימליזם, חסכנות ואנטי-צרכנות 41
D כניסה לדירה ראשונה - איך חוסכים? מינימליזם, חסכנות ואנטי-צרכנות 14
N הורים לילדים קטנים חוסכים יותר ממה שהם חושבים? אוף טופיק 60
S כמה אתם חוסכים בשנה בשקלים (לא כולל כספי גמל/פנסיה/השתלמות ומתייחס למשפחות) מינימליזם, חסכנות ואנטי-צרכנות 181
oz1987 חוסכים בלי מטרה - כך מתנהלים בני דור ה-Y עם הכסף שלהם אוף טופיק 5
ל מחקר בנושא סנטימנט והחלטות משקיעים במערכה הנוכחית - "שאגת הארי". שוק ההון 0
ב למה יש כל כך הרבה משקיעים אקטיבים? שוק ההון 138
liranviper יש בנמצא משקיעים שמכירים את יפו? נדל"ן 0
ת למה משקיעים פרטיים לא יכולים להלוות כסף לבנק ישראל? שוק ההון 5
ש מחפש מסלול להשקעה שבה לא משקיעים בשום חברה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 12
liranviper מחפש מלווה משקיעים בארץ נדל"ן 2
Z האם האוצר מתכנן לקבוע היכן משקיעים את הפנסיה שלנו ? תוכנית האוצר ל-2025. פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 269
ד איך משקיעים מרוויחים מההשקעה שוק ההון 24
ד האם משקיעים משפיעים על מחיר מניה של קרן סל שוק ההון 10
K משקיעים רק בשוק ההון וחוששים כי אין נדל״ן שוק ההון 36
C מלווה משקיעים - האם לקחת, איך לבחור ואת מי נדל"ן 9
S איך אתם משקיעים באג״ח בתקופה הנוכחית שוק ההון 1
נ מה אתם קונים כאשר אתם משקיעים בS&P 500? מה החלופות? דיוני עומק על פוסטים מהבלוג 30
Y המלצות ליווי משקיעים נדל"ן 4
א שאלות של משקיעים מתחילים שוק ההון 3
ד איך משקיעים במניות ישראליות ללא בנק או בית השקעות ישראלי שוק ההון 11
O האם הייתם משקיעים את הכסף של ההורים בקרן כספית? שוק ההון 1
S איך משקיעים בפועל באגח ממשלתי ישראלי? שוק ההון 6
M דרושים משקיעים לולידציית שוק אוף טופיק 0
R התייעצות לגבי חובות דיווח של משקיעים ב- Interactive brokers (ללא מתווך) מיסים 36
מוריה יותר אנשים משקיעים פתאום בנדלן? נדל"ן 310
נ אלדורדו Eldorado, המרדף אחרי הגביע הקדוש, או איך לא להפסיד אף פעם בבורסה - שאלה על פסיכולוגיה של משקיעים. אוף טופיק 9
N ב-מה הייתם משקיעים, אג״ח ממשלתי או אג״ח עולמי? פוסטים מאיכות נמוכה 10
נ איך הייתם משקיעים את כספיכם שלכם בשנת 1900? אוף טופיק 21
S למה אנשים משקיעים במניות (לא דיבידנד)? אוף טופיק 62
סול כצרכנים, איפה אתם משקיעים יותר כסף מרוב האנשים? מינימליזם, חסכנות ואנטי-צרכנות 181
ד מה ההבדל בדיוק בין -נדל"ן קרן ריסק,קרנות חוב וקרן נד"לן.מה ההבדל בין שלושתם?מה כול אחד מהם בדיוקוכן איפה בכלל משקיעים בהם-באתר הבנק שלי למשל?? קריפטו והשקעות אלטרנטיביות 1
aminadav מה כבר יכול להשתבש אשר משקיעים בקרן המחקה אחד המדדים של הבורסה ישראל? שוק ההון 7
Y איך משקיעים 3.5 מיליון בנדל"ן? נדל"ן 1
א האם מישהו מכיר קבוצת וואטסאפ של משקיעים ? פוסטים מאיכות נמוכה 5
S איך משקיעים בוול סטריט או נאסדק מהארץ? שוק ההון 6
bobby אמא בת 65 - איך משקיעים? שוק ההון 13
S איך הייתם משקיעים בתקופה זו 1M ש"ח במידה ונדרש תזרים חודשי שוק ההון 84
ש כמה משקיעים פה בנסדק 100, סנופי, vti והאם לא עדיף רק נסדק 100? שוק ההון 31
bobby איך משקיעים בצורה ממונפת לטווח של שנה-שנתיים שוק ההון 57

נושאים דומים

Back
למעלה