• התכנים בפורום אינם מהווים ייעוץ מקצועי מכל סוג, לרבות ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם.
    השימוש בפורום כפוף לתנאי השימוש. עצם השימוש בפורום מהווה הסכמה מלאה לתנאים אלה.

המדינה קנתה דירה ב3 מיליון שח לעולה חדשה

• פותח הנושא פותח הנושא SolidState
  • פורסם בתאריך פורסם בתאריך
הגעתי לבסוף לכתבה המלאה, אני לא יכול לפרסם אותה פה בגלל חומת התשלום אבל הנקודות המרכזיות:
1. המדינה קנתה את הדירה בסכום גבוה במחיר השוק בכמה מאות אלפים, וזאת על בסיס מתווכים מקומיים שהתראיינו וגם השמאי שנשלח מטעם המדינה שהעריך אותה במחיר נמוך יותר. הפרמיה במחיר נבעה מהעובדה שהקונה היא המדינה. רשום שהמדינה רכשה במסגרת הדיור הציבורי עבור זכאית של משרד הקליטה. לא נאמר שסוכנות אחרת סמי ממשלתית רכשה.
2. לאחר שהדירה הוקצתה לאם ובנה, הם ישלמו סכום שכירות סמלית למדינה בכל חודש (לא נקבו במספר).
3. לא נאמר בכתבה למה ספציפית הדירה הזאת נבחרה. מהיכרותי זו שכונת מגדלים עם דירות טמפלטיות. אז כנראה שכמעט כל הדירות בשכונה מתאימות לנכים. כן נאמר שנשלח מודד ונציג קופת חולים לדירה כדי לבדוק האם צריכות לעשות התאמות נוספות.
4. משרד האוצר נתן אישור חריג לעסקה במחיר גבוה ממחיר השמאות, מאחר שמדובר בדיירת שרתוקה לכסא גלגלים.
5. "עבור הזכאים, לעבור מדירה במרכז פתח תקווה לאם המושבות זה כמו לעבור ממאזדה 3 למרצדס".

וכאן נשאלת בפארפרזה השאלה, למה המדינה מממנת "מרצדס 3" לאנשים, על בסיס אילו קריטריונים, ולמה לא רק "מאזדה 3".
תכל'ס, מי בעל הדירה?

עקצוץ בגב אומר לי שהמדינה ולא הדיירת, למרות הניסיון של הכותרת לשווק את זה אחרת (מעניין למה).
ואח"כ תכתוב:
עיתונים כלכליים אמינים
[סתם, באופן כללי אין חיה כזו עיתון כלכלי אמין]

תשאלו את סבא שלכם מה יוצאי אשכנז קיבלו פה בשנות ה50
ההפך, את האשכנזים שיכנו בדירות בערים, כמה זה כבר שווה?
לעולים המזרחיים נתנו מגרשים שאז לא היה מה לעשות איתם היום זה הכסף הענק.

למה לחשוב שנתנו לה את זה?
קצת היגיון!!!

תכל'ס, מי בעל הדירה?

עקצוץ בגב אומר לי שהמדינה ולא הדיירת, למרות הניסיון של הכותרת לשווק את זה אחרת (מעניין למה).

במקרה כזה עדיין צריך לשאול למה נרכשה הדירה דווקא במקום יקר ומעל מחיר השוק?
והתשובה כנראה היא שבעל הדירה מקורב איכשהו למשרד השיכון.

אבל כפי שציינתי קודם, זו באמת שחיתות קטנה ביחס למיליארדים שעפים.

תכל'ס, מי בעל הדירה?

בכתבה כתוב במפורש (וגם רשמתי את זה) שהמדינה היא בעלת הדירה, והעולה חדשה הנכה משלמת שכר דירה סמלי.
(הערה - לעתים נזקקים בדיור ציבורי מקבלים זכות לקנות את הדירה בהם הם גרים שנים בהנחות מופלגות של עשרות אחוזים).

הרשה לי לגחך, באותה מידה אפשר לעשות כתבה זהה על הדירה שאני מכרתי שמתווכים העריכו בהרבה פחות ומכרתי במחיר סביר לחלוטין לפי מחקר עצמאי שעשיתי לפני כן.
אם הייתי מקשיבה למתווכים הייתי מפסידה מאות אלפי שקלים...רובם סתם חריאטים ולא יודעים כלום לא הייתי מבססת שום דעה על בסיס מילה שלהם.
נשמע כמו סתם כתבה שנועדה לעצבן (כמו 90% מהן)
דבר ראשון עשו על העסקה הזו 2 כתבות מ2 גופים כלכליים מובילים. זו לא המצאה שלי המחירים או העסקה.

למה ל2 מתווכים שהובאו בכתבה שמתמחים בשכונה/עיר מסוימת ומתראיין לאיזה כתב להגיד מחיר נמוך או בכלל לעשות איזו מניפולציה במחיר? האינטרס של המתווכים הוא בדרך כלל לדחוף את המחירים למעלה ולא למטה, כי הם מקבלים אחוזים מהעסקה. הנכס גם לא שלהם בכלל. הם אמרו שדירה בבניין ומפרט דומה נמכרה באותו זמן במאות אלפי שקלים פחות, אתה טוען שהם משקרים? אפשר לבדוק את זה בקלות ברשות המסים.

לא מבין מה בדיוק הטיעון, שמתווכים שרואיינו לכתבה מנסים להכפיש את המדינה בכוח?

אמרו שהמתווכים הם עם שקרן (אני לא מתווכח מזה), אז הם נרתמו לאינטרס כלשהו (?) של 2 כתבים בלתי תלויים משני גופי תקשורת שונים, כדי שיגידו שהמדינה קנתה נכס ביוקר. זו בערך התזה.

התזה האלטרנטיבית היא שהכתב שאל כמה מתווכים מקומיים מה דעתם על העסקה והם פשוט נתנו תשובה מתוך ניסיונם והידע שלהם על השכונה.

אז למה לא עשו את זה בכתבה?
מי אמר מה עשו ומה לא עשו מאחורי הקלעים של הכתבה? אתה מוזמן לחפש את העסקאות אם אתה כל כך לא מאמין.
המחיר של המדינה בעסקה זה מידע שהכתבים השיגו ואף אחד לא ערער עליו.
המחיר של דירת הרפרנס זה משהו שאחד המתווכים אמר, מניח שאפשר לבדוק.
אני בבדיקה פשוטה ביד 2 מצאתי לא מעט נכסים בשכונה הספציפית הזאת במחירים שחלק גם נמוכים בהרבה.
והטיעון שלי הוא מעבר לכך, למה בכלל לקנות בשכונה כזאת יקרה מראש...

במקרה כזה עדיין צריך לשאול למה נרכשה הדירה דווקא במקום יקר
אמרו פה שזה תופעה מקובלת (לכאורה פסולה, אבל לא ספציפית למקרה פה)
ומעל מחיר השוק?
להבנתי (מהכותרת) הכתבה עצמה לא טוענת לשחיתות, אלא להיצע וביקוש:
כשאתה יודע שהקונה הוא המדינה, גוף מסורבל.
והמחליט זה פקיד שזה לא משפיע לו על המשכורת
אתה תדרוש יותר.
כך עובדים חוקי השוק.
(אותה סיבה שאיזה משרד (כבר לא זוכר איזה, אול הביטחון) שילם סכום עתק על מספר זעום של מנויים לעיתונים)

יש המון מה לתקן במדינה, עוד לפני שחיתות ולא שחיתות.

בכתבה כתוב במפורש (וגם רשמתי את זה) שהמדינה היא בעלת הדירה, והעולה חדשה הנכה משלמת שכר דירה סמלי.
אתה מסכים שהכותרת נותנת הבנה אחרת?
למה היא נוסחה כך?

הכותרת אומרת שבגלל שהרוכשת היא המדינה, המחיר היה יקר, מה שכנראה נכון.
בכל אופן אני לא העורך של הכותרת או של האתר הזה אז הטענות לא אליי.

כשאני קורא כתבות אני לרוב מתעלם מהכותרת, כותרות המשנה והפסקה הראשונה שהן לרוב מיותרות ומנסות להכניס אותך לנראטיב מסוים.
וקורא את התוכן בלבד ומסיק את המסקנות בעצמי ככל האפשר עם כמה שפחות לתת לעורכים למסגר את המסר עבורי.

הכותרת אומרת שבגלל שהרוכשת היא המדינה, המחיר היה יקר, מה שכנראה נכון.
בכל אופן אני לא העורך של הכותרת או של האתר הזה אז הטענות לא אליי.
1. את הכותרת של האשכול פה, אתה ערכת, אז הטענה גם עליך.
2. כותרת המשנה של דה מרקר:
המדינה רכשה עבור עולה חדשה ובנה, המרותק לכיסא גלגלים, דירה באם המושבות תמורת 2.95 מיליון שקל.
גורמת לאותה הרגשה, כביכול המדינה קנתה לה במתנה.
(לא רק אני הבנתי כך, היה לפחות עוד אחד ששאל אותך)
כשאני קורא כתבות אני לרוב מתעלם מהכותרת, כותרות המשנה והפסקה הראשונה שהן לרוב מיותרות ומנסות להכניס אותך לנראטיב מסוים.
וקורא את התוכן בלבד ומסיק את המסקנות בעצמי ככל האפשר עם כמה שפחות לתת לעורכים למסגר את המסר עבורי.
אבל מה לעשות שזה כבר בתשלום?

פתחו חשבון למסחר עצמאי

פסגות טרייד

ישראל: 0.06% מעסקה (מינימום ₪2 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה)
דמי ניהול: ללא דמי ניהול
מינימום: ₪10,000
פתיחת חשבון

מיטב טרייד

ישראל: 0.08% מעסקה (מינימום ₪4.65 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה או $5 ב-IBKR)
דמי ניהול: פטור לשנתיים, אח״כ ₪15
מינימום: ₪5,000
פתיחת חשבון

אקסלנס טרייד

ישראל: 0.07% מעסקה (מינימום ₪3 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשלוש שנים, אח״כ ₪15
מינימום: ₪10,000
פתיחת חשבון
פסגות טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪10,000
ישראל: 0.06% מעסקה (מינימום ₪2 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה)
דמי ניהול: ללא דמי ניהול
פתיחת חשבון
מיטב טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪5,000
ישראל: 0.08% מעסקה (מינימום ₪4.65 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשנתיים, אח״כ ₪15
פתיחת חשבון
אקסלנס טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪10,000
ישראל: 0.07% מעסקה (מינימום ₪3 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשלוש שנים, אח״כ ₪15
פתיחת חשבון
גילוי נאות: האתר מקבל תגמול בגין פתיחת חשבון דרך הקישורים. אין באמור משום ייעוץ השקעות או שיווק השקעות.
בוא נראה:

1. סבא אחד שלי עלה מאוקראינה בגיל 12 עם אחיות שלו, יחף וחסר כל - בעודם נמלטים מפוגרום ברוסיה בשנות ה-1920. בארץ עבד בבניין וחסך פרוטה לפרוטה.
2. סבתא שלי נולדה בארץ ב-1920, הוריה עלו מאוקראינה כמה שנים קודם לכן, חסרי כל. נישאה לסבי.
3. סבא שני שלי נמלט חסר כל ב-1940 מפולין אחרי שמשפחתו נכחדה בשואה. לא קיבל שום דבר מיוחד מהמדינה.
4. סבתא שניה שלי עלתה ב-1934 עם הוריה. לא קיבלה פה שום דבר, והסתמכו רק על הנכסים שהצליחו למלט מצ'כיה.

אשמח שתסביר לי מה הם "קיבלו".
הא? במקרה חלק מהסבים שלי הם עולים משנות ה40-50, והם פרקטיקלי קיבלו מהמדינה כלום בזמנו.
שיכנו אותם במעברה בפחון, לא נתנו להם שום דבר מעבר כמעט באף תחום.
אני די בטוח שהיום עולים מקבלים יותר בשווי.

אתם מסתכלים על זה מנקודת מבט סובייקטיבית. עובדתית , עולים חדשים בשנים האלה (אחרי 48' כמובן) קיבלו דיור ציבורי עם אפשרות קנייה נוחה מאוד אשר בממוצע הסתכמה ב20-30 אחוז מעלות הנכס. הרבה מאוד פעמים זה כלל שיכונים במרכז הארץ.
לשלם 20% מדירה שעולה 20א ל"י , זה בעצם אומר 16א ל"י רווח לכיס - בזמן שהשכר הממוצע היה מאות ל"י בודדים. זה מטורף וחסר תקדים. שלא לדבר על תרבות של 'מחיקת חובות'.

ולגבי
ההפך, את האשכנזים שיכנו בדירות בערים, כמה זה כבר שווה?
לעולים המזרחיים נתנו מגרשים שאז לא היה מה לעשות איתם היום זה הכסף הענק.
שוב, אולי את סובייקטיבית אבל:
א. במשך הרבה מאוד שנים (עד לפני העשורים האחרונים למען האמת) דירת שיכון בגבעתיים עלתה הרבה יותר מאשר 'נחלה' במושב. 'נחלות' היו לא סחירות.
בטח ובטח בהסתכלות היסטורית , שבזמן החלוקה הנחלה חולקה בחינם לכל דורש (תמורת התחייבות לעבודה חלקאית) בדומה לחלוקה היום באיזורי עדיפות לאומית בהם אתה יכול לקבל קרקע בחינם.
גם ה'קביעה' שאת ה'נחלות' (או מגרשים כמו שכתבת) קיבלו מזרחיים זה טעות היסטורית. נכון שרוב המושבים הם מזרחיים, אבל לא רוב מוחלט. ישנם המון המון מושבים כאלו שיוסדו על ידי יוצאי אשכנז/ערבוב.
למען האמת, משיחות טלפון שעשיתי - זה נשמע שבערך כל אשכנזי שרצה לקבל קיבל - פשוט באותו הזמן לא היה בנמצא עולים אשכנזים שרצו את החוויה 'הכפרית'. כולם רצו תל אביב.החזקים קיבלו, החלשים לא.

נושאים דומים
פותח הנושא כותרת פורום תגובות תאריך
י שאלה למי שהתנסה בהלוואות בערבות המדינה או בקרנות חברתיות יזמות והגדלת הכנסות 2
A ביטוח רשות של חפצים ביתיים מפני נזקי מלחמה מטעם המדינה מיסים 25
עתיד מתוק סקר: מוסד נשיא המדינה - התוצאות המדהימות! פוליטיקה, אקטואליה, דת-מדינה ושאר מרעין בישין 17
עתיד מתוק סקר: מוסד נשיא המדינה - לבטל? להשאיר? לשנות? פוליטיקה, אקטואליה, דת-מדינה ושאר מרעין בישין 18
P שינויים גדולים בהכנסות המדינה מקרקעות - למה? נדל"ן 0
S האם המדינה תוכל לעמוד בפירעונות אג"ח / אינפלציה מואצת פוליטיקה, אקטואליה, דת-מדינה ושאר מרעין בישין 165
B קרקע שנרכשה לפני קום המדינה נדל"ן 5
P נניח וידיכם הייתה על כספי המדינה/ האוצר איפה הייתם מקצצים, או מה הייתם בוחרים לשנות? פוסטים מאיכות נמוכה 136
מ המדינה שברה את הכללים שהסכמנו עליהם. איך אנחנו שוברים אותם עכשיו מהצד שלנו? פוליטיקה, אקטואליה, דת-מדינה ושאר מרעין בישין 167
O חוק המטרו - המדינה שוקלת להקפיא מיזמי תמ״א 38 פוסטים מאיכות נמוכה 4
נ מי המדינה הכי מתאימה לתווך בסכסוך בין רוסיה לאוקראינה? אוף טופיק 100
כ הכרזת המדינה על מתחמי פינוי בינוי מועדפים - יש יתרון? נדל"ן 1
tomer111 האם המדינה יכולה להחרים מניות? פוסטים מאיכות נמוכה 59
א למה המדינה לא משקיעה פסיבית בשוק העולמי שוק ההון 7
D התייעצות - מסלול צוערים לשירות המדינה התפתחות אישית 6
R כלכלה vs מדע המדינה ויחסים בין לאומיים התפתחות אישית 8
R איך המדינה גונבת את הנכסים שלכם בעזרת אינפלציה נדל"ן 0
ר מה קורה אם המדינה מחליטה להלאים את אל על? שוק ההון 0
י מימון השכלה גבוהה על ידי המדינה בארה"ב אוף טופיק 0
flower קרקעות בבעלות המדינה נדל"ן 1
tomer111 האם המדינה יכולה לקחת כסף מחשבון הבנק למשל במשבר כלכלי? שוק ההון 235
א השקעות במדינות מתפתחות בערבות המדינה שוק ההון 10
L שינוי קריירה - יש סבסוד של המדינה? התפתחות אישית 0
liranviper קרן השקעות הייטק בעידוד המדינה שוק ההון 4
Fitch השתתפות המדינה בתשלום לגנים החל מגיל 3 מינימליזם, חסכנות ואנטי-צרכנות 12
עמוס מה רווח המדינה ממס רווחי הון אוף טופיק 12
L המדינה שהכי קל להתעשר בה פרישה מוקדמת והחיים שאחריה 0
פ שיא החוצפה — אסור לאפשר לאזרחים "טפשים" לנהל בעצמם את כספם. המדינה חייבת לאסור זאת. צרכנות פיננסית 13
גרהם עוד כתבה על "למה המדינה לא משלמת לי כסף" צרכנות פיננסית 4
I אז אם שאלתם את עצמכם מה אוכל נשיא המדינה שמעון פרס אוף טופיק 10
wa11a תקציב המדינה אוף טופיק 10
ETL ליברלנד: המדינה החדשה באירופה לא תתערב כלל בחיי האזרחים אוף טופיק 1
Y ביטוח דירה פעם ראשונה (דירת קבלן, משתכן) איך לא לעשות טעויות שיעלו לי ביוקר? צרכנות פיננסית 3
M דירה למגורים- השוואת עסקאות 38/2 נדל"ן 6
ה המלצה על עו"ד לתביעת פיצוי על איחור במסירת דירה נדל"ן 6
ב מתנה כספית ממשפחה בחו"ל לטובת קניית דירה נדל"ן 10
D התלבטות לגבי הגרלת דירה בהנחה יוני 26 נדל"ן 1
ס החזר מס באמצעות אלפי על משכורת, הכנסה חדשה משכר דירה מיסים 8
ק ליקויים חמורים לפני מסירת דירה נדל"ן 12
L בעיה עם בעלת דירה חדשה נדל"ן 32
אדריאן הלוואת גישור לצורך רכישת דירה במחיר למשתכן נדל"ן 3
B איפה הכי זול לשכור דירה חדשה בארץ? מינימליזם, חסכנות ואנטי-צרכנות 1
ס צריך את עזרתכם – קניית דירה למגורים נדל"ן 25
C אסטרטגיית הנזלת תיק מניות לפני תשלום הלוואת קבלן - דירה על הנייר נדל"ן 7
ori_ סיוע בשכר דירה נדל"ן 36