אם משווים תשואה זה כולל את כל ההוצאות של הקרן שציינת. המרת מטבע למי שקונה את הקרן - זה חד פעמי אז לא משמעותי.
נכון אבל ל voo יש מרכיב של עלויות השקעה שמתבטא בשגיאת העקיבה, שגיאת עקיבה נמוכה מאוד מצריכה הבנה כי למרות הכל ואנגארד אינה מלכר ואינה יכולה לספוג עלויות ק/מ
לפי מה שראיתי באתרים שגיאת העקיבה דל voo היא כ 0.05% - 0.02% מאוד זולה אבל יותר לא אפס, לדוגמא קרנות מחקות ישראליות יש להם שגיאת עקיבה/ניהול של 0.1% , יש יתרון לבייתיות וגודל, מי שבוחר קרן קטנה בתהליך צמיחה שידע שהעלויות של המצטרפים החדשים ימומנו על ידו ... ואם הוא משקיע בקרן חול יש עוד כמה עלויות בדרך ....
יש עוד נקודה שאנשים לא מודעים אליה ה etf בחול מוזילים את הוצאות הניהול השקעה על ידי השכרה של חלקים מהתיקים לקרנות משנה ,
ולכן שגיאת עקיבה נמוכה מאוד היא תוצאה של פעולה של מסחר משנה ולא יעילות של עלויות הקרן ... שזה לגיטימי אבל לא באמת שקוף ...
מי שלא מודע למרכיבי העלות של של קרנות בארץ ובחול יגיע למסקנות לא נכונות
נניח voo בפועל מי שקונה בארץ בחשבון ממוסה
יגיע ל 0.1%
מי שקונה דרך קופג מחקה יגיע ל 0.55%
ל 40 שנה (מגיל 27 עד 67) ההפסד בדמי ניהול להפקדות קבועות סדג של 15%
הרבה אבל עלויות של לפחות 20% במס ויחד עם האפשרויות למשיכת קצבה ללא מס הפרישה או
היוון הקצבה כמעט לאפס כאלטרנטיבה
וכאשר צריך 400 משכורות לחשבון ממוסה מול 200-250 דרך קצבה זה( קנס של 30% )
מכניס את כל הדיון הפרופורציות
הניתוח הכלכלי צריך להיות הוליסטי
לבחור נקודה אחת(הוצאות השקעות) לא להבין את המשמעות של שיטת החישוב ולהתעקש עליה זה או חוסר הבנה או דמגוגיה (לא מצדך חוח)
ואני לא נכנס לסיפורי הבוגי מן של התספורת והמקדם הפנסיוני שבאמת מעידים יותר מהכל על חוסר הבנה בכלי או במשמעות האקטוארית של תספורות "רק למבוטחי ביטוח מנהלים" או איך תראה הכלכלה הישראלית אם ממסים את שוק הפנסיה (רמז חזרה לשנות ה 60) ורמת הבגרות במחשבה שרק משקיעים בחול ינצלו (רמז מי זוכר את תקנות הפיקוח על מטח משנות ה70 , או מיסוי מיוחד על השקעות בחול ?)
התשובות של מתנגדים כגון
פנסיה לא "כוס התה שלי" גם אם זה עולה יותר
או אני בונה על 10% תשואה לשנה ותוך 10 שנים אני במצב כל כך טוב שלא צריך כלום
הם יותר הגונות בעיני,
אולי התשובות הנל הם לא כוס התה שלי ואולי יש לי ביקורת עניינית (ביחוד לגבי היהירות של 10% לשנה) אבל זה באמת לא קשור לטיעוני סרק על עלויות תוכניות הפנסיה והסיכונים בה ,
על הבדלי טעמים או רגישויות לסיכון באמת לא ברור איך אפשר להתווכח זה כמו מה יותר טעים שוקולד או צ'יפס (אם מדובר בשתי העדפות מנוגדות)