מה זה קשור למגדל? יכול לקרות משהו הרבה יותר פשוט מזה:
1. אנשים בכל הארץ יחיו יותר, כי גילו תרופה לסרטן.
2. המקדם המובטח בביטוחי המנהלים (לכאלו שיש) יגרום לכך שהחברות יצטרכו לשלם יותר ממה שיש לאנשים בקופה שלהם.
3. האוצר לא יתערב, למרות שלכאורה הוא יכול (כי יש בג"ץ וכו').
4. החברות (מגדל, הפניקס וכו') יגיעו לקריסה.
האם זה תרחיש כזה לא סביר?
כל שנותר לנו הוא לא להסכים. אני חושב שמבחינת עמלות הכף נוטה בצורה ברורה לטובת ניהול עצמאי בחשבון בנק. אני אישית גם מרגיש יותר נוח שזה חשבון בנק על שמי, ולא מנוהל בחברה קיקיונית כחלק מ-pool גדול של חסכונות של אנשים רבים. העובדה שאין לך שום שליטה שם עוד יותר מעיקה.
סתם דוגמא קטנה (ואולי לא קשורה): קרן השתלמות של IBI מחקה S&P500 עשתה בשנתיים האחרונות תשואה פחותה ממדד ה-SP500, אותו היית מקבל בקרן של Vanguard. כששואלים את IBI מקבלים תשובות כמו "הוצאות ניהול השקעות" "זאת קרן קטנה" ועוד מגוון תירוצים. אני מעדיף את ואנגרד על הפניקס.
אופציה א -
זה יקרה רק לבעלי המקדם המובטח ורק אצלם זה יקפיץ את תוחלת החיים ? קרנות הפנסיה והביטוחי החדשים לא ישופעו ?
איזה יופי שאני באוכלוסיה מבורכת
תרחיש הזוי לחלוטין - נקרא לו החייזיר המטיב מציל מבוטחי ביטוח מנהלים וותיק בלבד

אופציה ב-
זה יכה בכולם וכשהמפקח יסרב (נניח) וחברות יגשו לבגץ המפקח יטען שחברות הביטוח היו יכולות לחזות את זה ? ובגץ יחליט שבמקום להשוות את המקדם למקדם הראלי יותר עדיף שהמבוטחים ישארו ללא ביטוח פנסיוני ? תרחיש הזוי מספר שתיים (גם המבוטחים יצטרפו לכך)
כמובן שהתהליך הזה יקרה כמובן בן לילה בהפתעה ופתאום זה יכה והחברות יהיו במצב קריסה ? הצחקתני
התרחיש לא מחזיק מים, התהליך איטי יכה בכולם והכיוון יהיה ברור יטופל מראש.
אופציה ג -
זה מכה בכולם אבל חברת הביטוח לא קורסת כ י מעלים מקדמים אבל היא מסרבת לשלם לפוליסות הביטוח עם המקדם הוותיק כי זה יקר לה מידי.
תרחיש דמיוני מספר 3- בל נשכח שהם כבר מרתקים סכונים להתמודד עם העניין ואם לא בא להם אז זה לא אומר שהם לא יכולים לעמוד בכך, המפקח מסרב לטפל בהפס (לא פפשיטה של ביטוח הנהלים ואם הם מתעקשים הם מאבדים את רשיון הביטוח ,
זה תרחיש הזוי מספר 3.
נקודות שאתה בלא לוקח בחשבון
1. חברות הביטוח מחוייבות לקתק סכומי הון כדי לעמות באותה התחייבות אקטוארית וזה רק שאלה של מחיר ולא פשיטת רגל ולכן זו לא באמת בעיה
2. כל שנה הבעיה מצטמצמת בלל שתינתיים בעלי מקדם המוקדם לא הגרילו תרופת אריכות יימים
3. אין גיוסים חדשים של מבוטחים
4. ב 50 השנים האחרונות (ואפילו יותר) לא קרתה פריצת דרך ברפואה שיצרה הארכת תוחלת חיים באבחת סכין, סוד גלוי ב בעולם הרואה שמחקר רפואי לוקח המון זמן והמון כסף, ובגלל זה דרך אגב יש פטנטים ל 20 שנה, אם מחר פורצת התרופה הזו לחיינו היא תגיע לשוק הישראלי בעוד 10 שנים
(דרך אגב גם כשהתרופה פורצת לחיינו היא יקרה ולוקח עוד לא מעט זמן שרושמים אותה בקופ"ח לכל פציינט כקו ראשון ...)
כיום המבוטח הצעיר ביותר בביטוחי המנהלים הוותיקים הוא כבן 30 והזקן כנראה בן 90כל השנה ימותו 1/60 מהמבוטחים, שנה הבאה 1/59 עד 1/50
תוך 10 שנים 20% מהמבוטחים יעלמו
תוך 20 שנים 40% מהמבוטחים יעלמו
תוך 30 שנים 70% מהמבוטחים יעלמו
פחות מבוטחים פחות צרות, עד היום כבר 10% מהמבוטחים נעלמו, הבנת למה עצרו את השיווק ? זה יותר פשוט מאשר לספר או לשנות חוזים סתם.
נכון שחברות הביטוח העדיפו תספורת כי כך הן היו מרוויחות יותר אבל לא הלך להן.
אז אולי בעוד 20 שנים הפורשים יחיו עד גיל 100 אבל יהיו הרבה פחות פורשים בעייתים בביטוחי המנהלים הוותיקים ,
ולא צריך לספר לפשוט רגל או ליזום מלחמות ברירה כדי לטפל באיזון האקטוארי הזה, למרות שתמיד אפשר לסמוך על האיראנים.