האמת? אני לא בטוח איך לומר את זה... אבל אם החברה רוצה אז הדבר הכי טוב בשביל הזוגיות שלכם היא להענות לה.
ואני שמח שנהנתים בבודפשט
והצעתי לה שבמקום שנטוס אני אשקיע את הכסף באפיק שיניב לנו תשואה יפה בטווח הארוך.
מה זה מעניין אותה?... ואם לא תהיו ביחד עוד 15 שנה כשהאפיק הזה יתממש?
אני אפילו לא הייתי חושב להציע דבר כזה לבנות הזוג שלי בעבר. מקסימום הייתי אומר שלחוץ לי קצת ואין לי כסף לזה.
אנשים
בגילכם לא חושבים עד כדי כך רחוק.
והיא?... סולידית כמוך או שאתה מנסה לחנך אותה במקום לעניין אותה באופן טבעי בכך? לפתות אותה בהשקעה באפיק ארוך טווח כשהיא ושוק ההון בכלל לא מתחילים להיות חברים כמוך וכמוהו?... וגם אם כן אנשים בגילכם חושבים רחוק כל כך
עם המעט שיש להם, זה ממש ממש ממש מעבר לממוצע (מתנצל, אבל מה לעשות, הגיל כן משנה ולא משנה איך נסובב את זה).
אתם בני 25+-, סטודנטים באוניברסיטה, משכורות נורמליות לא עושים כי אין זמן לעבוד, מקסימום מצליחים לדחוף איזה 3-4 משמרות ולהכניס 3-4K, משלמים שכירות ואוכל והוצאות
ובילויים וכו'. זו אחת התקופות הכי כיפיות, חברותיות, קהילתיות, חברתיות וסוציאליות שאולי תהיה אי פעם בחיים שלך... זה השיא וזה
כנראה בטוח לא הזמן לחסוך באגרסיביות.
מדוע?
לדעתי חסכון אגרסיבי עכשיו, בתקופה שבה מרוויחים ממש מעט אבל היא נורא נורא קהילתית ומיוחדת, יגבה ממך מחיר מנטלי-אישי שאתה אולי לא יכול לשלם אותו ולא רוצה לשלם אותו בהתאם לאפשרויות שעומדות בפניך עכשיו (חברים מהאוניברסיטה ותקופה קהילתית) לעומת המחיר הזה שלא יגבה ממך כשתסיים ללמוד ותגור בדירה עם בת זוגתך והחברים יהיו עסוקים כמו כולם בלפתח קריירה ולהיות הורים ממש כמוך (ואז המחיר המנטלי-חברתי יהיה כזה שמאוד קל לשלם אותו).
לא שבזמנים אחרים של החיים חסכון אגרסיבי לא דורש פשרות וויתורים עצומים (נגדיר אגרסיבי מעל 50% מהשכר נטו), אבל בתקופת האוניברסיטה,
לפחות כמו שאני חוויתי אותה, זה פחות מתאים,
לדעתי.
אני לא אומר שאל תחסוך בכלל, לא, זה ממש לא מה שאני אומר, כן תחסוך, צריכה להיות לך קרן חירום, צריך שיהיה לך איזה קצה קצהו של תיק השקעות ולו רק כדי להשתפשף ולהכין את הקרקע לבאות... אני רק אומר שיהיה לך קשה לחסוך אגרסיבית כסטודנט מבלי שזה כנראה יפיק לך תועלת שולית הרבה יותר פחותה מאשר הכסף שנצבר.
יש פה יחסי המרה בין צבירת הכסף לבין האושר או הרווחה המנטלית.
אתה לא בשלב צבירת הכסף בחייך. בטח לא בזמן הלימודים. תתייחס לכך בהתאם ותחיה.
לחסוך 60% ממשכורת של סטודנט ("משכורת") אולי יקדם אותך קצת בטווח של 7 שנות לימוד רפואה, אבל לא בטוח שזה שווה את זה מבחינה אישית/מנטלית...
בהצלחה.