Yoss
משתמש בכיר
- דירוג
- 4,849
לא. @KFC Uerdingen 05 לא כתב שלא יתכן צבא מוסרי, אלא שצבא לא יכול להיות מוסרי יותר מאשר הדרג המדיני המנחה אותו. (בשונה ממנו, אני לא חושב שזו דיכוטומיה כי צבא כן יכול להיות מוסרי פחות, או לא, מהדרג המדיני.) בכל מקרה אין כאן טענה לאוקסימורון.התכוונת אוקסימורון?
אם להרחיב את הטענה (שהיא לא חופפת לטענה של @KFC Uerdingen 05 אבל בהשראתה):
0. במקום לומר "צבא", בוא נאמר "הזרוע הצבאית של הממשלה". זה אותו דבר, אבל מדגיש את הטענה שהצבא אינו מוסרי יותר מהדרג המדיני המנחה.
1. כלומר, בהכרח, אם ממשלה (כלשהי) משתמשת בצבאה כדי לעשות מעשה בלתי מוסרי, אז הטענה שזהו צבא מוסרי היא בעייתית, כי הצבא אינו ישות נפרדת (ובטח לא לעניין יחסי חוץ).
2. אני חושב שניתן לטעון שצבא (כלשהו) שלא ידוע איך היה מתנהג תחת הנחיות בלתי-מוסריות כלשהן מכיוון שהוא כפוף לדרג מדיני שלא נתן לו הנחיות כאלו (אם בגלל שהדרג המדיני מוסרי, ואם בגלל שהתרחש פשוט לא היה רלוונטי), הוא, בפועל, צבא מוסרי.
3. בהמשך לכך, אני חושב שניתן לטעון שאם צבא כלשהו כפוף לדרג מדיני שנותן לו הנחיות לא מוסריות, אז במישור הפרקטי הצבא הזה פחות מוסרי מזה שבסעיף (2).
4. לכן, הטענה שצה"ל הוא הצבא המוסרי בעולם תלויה בכך שהדרג המדיני המנחה אותו הוא "המוסרי בעולם" (בהקשר המדובר, כמובן). זו טענה אפשרית, אבל קשה לי לשלול על הסף את הטענה שהשיקולים של הדרג המדיניים אינם מושלמים-ככל-האפשר מהבחינה המוסרית, ושלפיכך גם ההנחיות הנגזרות מהם אינן מושלמות-ככל-האפשר מהבחינה המוסרית. אני לא יודע אם זה המצב, אבל אם כן אז צה"ל הוא, בפועל, לא הצבא המוסרי בעולם.
האם, בכל הנוגע לשאלת הפלסטינים, הנחיות הדרג המדיני בישראל הן מושלמות-ככל-האפשר מהבחינה המוסרית? אני משוכנע שבתחומים אחרים, לא צבאיים, הנחיות הדרג המדיני אינן מושלמות-ככל-האפשר מהבחינה המוסרית, ולכן רואה מקום לספק גם באלו הצבאיות.
נערך לאחרונה ב: