קודם כל, תודה רבה שענית, אני מאוד מעריך אותך ואת הידע העצום שלך בתחום, זהו בהחלט כבוד בשבילי שענית, בכנות.
בכיף, אבל אני מבטיח לך
ורציני מאוד בקשר לכך שאין לי ידע עצום בתחום... ממש לא ומאוד רחוק מכך. השגתי בקריאה ושקדנות את הידע הבסיסי+ שמניח את דעתי עד לגבול מסוים, ואז המשכתי הלאה לדברים יותר חשובים לי בחיים כמו לקרוא את "תיבת נעם" של נעם לויתן.
אני לא ירח אפל, לא חתול לילה, לא יעקב או רונן, ואני לא מחזיק בשום ידע עצום
בשום תחום פיננסי, רק ידע כללי רחב ביחס לאוכלוסייה הממוצעת (וזה מאוד לא קשה כי האוכלוסייה הממוצעת בורת ועם הארץ ברמה מביכה).
אני גם רחוק מאוד מהנפילים פה בפורום שהזכרתי, כי אני מאוד
לא אופטימיסט ומסתפק במועט. בנאדם עם דרישות נמוכות מאוד.
אני סתם טמבל עם עכבר מחשב, גישה לגוג-אל ותחביב של קריאת בלוגים.
למה נכון להיום? באיזה מצבים קרן כספית לא עדיפה? שהריבית הייתה אפסית? במצב כזה פקדון בבנק היה נותן יותר ריבית? למשל ב2018 שהריבית הייתה 0.1% כמה פקדון היה נותן?
אני באמת שלא מחדש פה כלום, חוזר על עצמי, חוזר על אחרים, חוזר על כל מה שכתוב בגוג-אל, מקיא מחדש את כל מה שקראתי ושנכתב כבר ממזמן.
עדיף היית קורא מאמר באינטרנט באיזה מקום רציני ולא אותי שמשכתב לך את זה.
נכון להיום קרן כספית עדיפה כי ריבית בנק ישראל נחשבת כגבוהה יחסית למה שהיה עד לפני כמה שנים (כיום - 4.5%, עד לא מזמן - שברירי אחוז).
קרנות כספיות עכשיו הן באופנה, הן במודה, הן מילת באז, הן טרנדיות.
למה?
כי סביבת הריבית גבוהה (י-ח-ס-י-ת למקודם).
קרן כספית קונה מגה-פקדונות ועוד שלל מוצרים פיננסים כדי
לנסות ולהשיא את תשואת הריבית שבנק ישראל קבע לממשלת ישראל ולמשק הישראלי (רק להגיע אליה, כן? רק לנסות ולהגיע אליה, כן?), ואולי אפילו לעקוף אותה בקצת, ממש ממש קצת, ממש ממש ממש קצת (היו רוצים!).
כשהריבית הייתה אפסית עד לפני כמה שנים, גם הקרנות הכספיות סבלו כי גם הן קנו מגה-פיקדונות שנתנו להן תשואה כלומניקית לגמרי, ולכן גם הקרנות הכספיות הניבו תשואה כלומניקית לגמרי עד הפסדים (לדעתי, בחלק מהמקרים).
לגבי האם פיקדון בבנק נותן יותר ריבית? - תלוי איזה פיקדון, למה הוא מוצמד, האם הלקוח הוא לקוח ותיק או חדש בבנק, והכי חשוב כמה כסף אתה מביא ולכמה זמן אתה מוכן לנעול ולסגור אותו וגם עד כמה אתה יודע להתמקח...
אין חוקים בפקדונות וגם לא יהיו חוקים בפקדונות, ואין טעם לשאול "כמה פיקדון בבנק נותן לך או נתן לי או ייתן לך או ייתן לי?" כי כל פיקדון לכל אדם ולפי מצבו הוא אחר.
תתקשר, תברר, תדע.
אפשר לחזור אחורה למספרים ולבדוק מה היה הממוצע ולנסות להסיק מסקנות על פני הממוצעים אבל אני לא רואה טעם בכך.
בסבירות גבוהה שאני ואתה נקבל ריבית שונה
על אותו פיקדון בדיוק באותו בנק בדיוק ובאותו יום בדיוק, זה כי אתה עשיר ומביא מלא כסף וכי אני עני ובקושי יש לי כסף למשחת שיניים קולגייט (קונה אורביטול!), וכי אתה לא יודע להתמקח אבל שואל מלא שאלות, ואני יודע להתמקח עד שאני מתיש את עצמי יחד עם פקיד הבנק ושנינו הולכים לישון צהריים יחד כפיות אפלטוני מרגישים מחוללים.
הכוונה היא שאפשר להגיד שהיא מוצמדת לאינפלציה בגלל שהאינפלציה קשורה לריבית, כן?
כלומר אם האינפלציה תעלה התשואה מהכספיות צפויה לעלות גם, אני צודק?
במילים כלליות, ובהסברים פשוטים וכללים
שיכולים בהחלט ליפול לאי-דיוקים (שבהחלט שישגעו פה כמה מאלו שמקפידים על אי-דיוקים, ובצדק!) -
כן.
קרן כספית מנסה "להיצמד" לריבית בנק ישראל (רק מנסה, בדר"כ גם מצליחה פחות או יותר).
ריבית בנק ישראל מושפעת מהאינפלציה. האינפלציה מושפעת מריבית בנק ישראל.
קרן כספית שמנסה להיצמד לבנק ישראל מושפעת מהאינפלציה, שמשפיעה על ריבית בנק ישראל, שמשפיעה על תשואת הקרן הכספית.
פסיכומטרי 3 יחידות.
אני מדבר על התגובה שכתבת
כאן, איפה כתבת שהממשלה הכריחה אותו? האם אתה מכיר את התקנה?
מכיר את התקנה?
לא. אין לי מה להכיר אותה וזה לא מעניין אותי להכיר אותה.
זה חידון התנ"ך המשפטי לתקנות הבנקאות בישראל ורישיון הבנקאות של בנק הבועלים? את מי זה מעניין פה בדיוק? ובמה זה בדיוק יתרום לי בחיים?...
העובדות הן שהממשלה (וועדת הכספים?)
הכריחה את כל הבנקים לקנות ולמכור קרנות כספיות ללקוחות שלהם
בחינם אין כסף.
איך אני יודע?
כי כולנו פה קונים ומוכרים קרנות כספיות בחינם לגמרי.
עובדות.
למה הממשלה הכריחה את הבנקים לקנות ולמכור קרנות כספיות בחינם ללקוחות שלהם דרך תיקי ההשקעות של הלקוחות שלהם ולא להעז ולקחת על זה עמלות קניה/מכירה?
ככה. כדי להציע עוד פיתרון נגיש לציבור החוסך והמשקיע במקום פיקדונות בנקאיים.
אתה חושב שהבנקים היו שמחים לתת או למכור לך משהו בחינם? למה מי אתה בדיוק?... אלן דלון?
למה בדיוק קרנות כספיות הן בחינם? מה מספר התקנה הספציפי שקובע כך?
מי חתם על הצו שהכריח את הבנקים לקנות ולמכור לנו קרנות כספיות בחינם? למי מי שחתם על הצו שהכריח את הבנקים לקנות ולמכור לנו קרנות כספיות בחינם זרק את העט בסיום החתימה? למה יש לי קראש נוראי של שנים על נלי תגר ברמת הזלת ריר? למה בחיים אני לא אוכל בורקס תפוח אדמה גם אם יתנו לי אותו בחינם או שישלמו לי עליו? למה נס קפה עלית של גרושות טעים לי הרבה יותר מנס קפה מפונפן של טייסטרס צ'וייס?
אין לי מושג.
צריך לשאול את חברי וועדת הכספים. צריך להיכנס לפורומים משפטיים.
אם זה הכיף שלך - אני מפרגן.
ניסיתי לקרוא את הטקסט הלוך וחזור מספר פעמים, אך לא הצלחתי להבין אותו. האם הוא לשם בידור והוא אינו הגיוני מבחינה לשונית או שכישורי הלשון שלי חלשים מדי?
תהיה בטוח
שזה לא אתה, זה אני.
כלומר אתה טוען שקרן כספית לא מתאימה לטווח של 3-5 שנים ועדיף להשקיע באפיק אחר? מה למשל? אג"ח לטווח בינוני יותר מתאים?
לא.
אני טוען שלטווח קצר (עד שנה אחת) ו/או לטווח בינוני (3-5 שנים), קרן כספית כיום, בסביבת ריבית גבוהה, היא מוצר נהדר להחנות בו את הכסף לבינתים.
עדיפה מעו"ש.
עדיפה מפר"י.
עדיפה מרוב הריביות של רוב הפיקדונות שהשוק מציע (אלא אם אתה סוגר למלא מלא זמן ו/או מלא מלא כסף).
עדיפה אפילו
מאג"חים שלאנשים נורא קשה להבין, בגלל הסיבוך היחסי שלהם, ובצדק.
מה עדיף?
אג"ח לטווח בינוני יותר מתאים?
מתאים למה?
כל אחד והמתאים שלו. כל אחד וכמה כסף יש לו פנוי להשקעה. כל אחד וכמה זמן הוא רוצה להיפרד מהכסף הזה. כל אחד וטווח ההשקעה שלו. כל אחד וסיבולת הסיכון שלו ועד כמה הוא שונא להפסיד או אוהב להרוויח (רובנו שונאים יותר להפסיד מאשר אוהבים להרוויח). כל אחד ועד כמה מהר הוא רוצה לפגוש את הכסף שהוא משקיע בשוק ההון אם תוך יום או תוך שבוע או תוך שנתיים.
אל תשאל אותי, אני לא מתעסק עם זה כי זה לא מעניין אותי.
אין לי כסף שהוא השקעה לטווח קצר/בינוני, אני מושקע לטווח ארוך עד הפרישה המוקדמת והמוות (מה שיגיע קודם), ואני כולי 100% מניות כי אין לי פחד ושוק ההון קטן עליי.
יש לי 300 ש"ח בעו"ש כרגע וזה כל הכסף שיש לי בחיים שקרוב אליי.
איישרס שמיישרס, אינבסקו שמיבסקו, אני כבר באלגוטריידינג ובאלגודיטיילינג, מעביד את הקומודור 64 שלי קשה מאוד במיוחד כדי לסחור בבורסה להורמונים חליפיים ולטיפולי יופי בתוספתן.
לעיקר העניין: אם לבנקים אסור לגבות עמלות, אז האינטרס שלהם לאפשר קנייה של קרנות כספיות היא שהם מקבלים עמלת הפצה? תוכל בבקשה לחדד את הטענה שלך? כלומר למה שהבנק ייתן לי לקנות קרן כספית אם אינו מרוויח מכך? הוא מחויב למכור לי קרן כספית?
האינטרס של הבנקים
לא מעניין. הם לא מעניינים.
הבנקים חייבים להציע למכירה קרנות כספיות. אף אחד לא שואל אותם אם הם רוצים למכור קרנות כספיות או שלא.
אף אחד לא שואל אותם אם הם מרוויחים עליהן או שמפסידים עליהן.
אף אחד לא שואל אותם.
כולם גם ככה רואים שהבנקים מרוויחים הון תועפות, שנה אחרי שנה, ולמה זה ככה וחמים עליהם.
הבנקים כישות מסחרית-ציבורית (ובעבר וגם אולי כיום - ממשלתית) קיבלו רישיון להיות בנק?
יפה.
אם יש רשיון - הם מוכרחים וחייבים למכור לציבור קרנות כספיות.
אתה קיבלת רישיון לנהוג על כבישי ישראל? - מישהו שואל אותך אם אתה רוצה לשלם אגרת רישיון נהיגה ואם אתה מרוויח או מפסיד מזה?
הם מקבלים את עמלת ההפצה אם הם יהיו המפיצים. אם הם לא יהיו המפיצים אז הם לא יקבלו את עמלת ההפצה.
האם מותר להם להיות המפיצים? - לא יודע.
מותר להם להיות נאמנים. מקודם נתתי לך דוגמא לבנק בשם Ubank שהוא נאמן.
הוא מחויב למכור לי קרן כספית?
כן.
הבנק מחויב למכור לך קרן כספית ואף אחד לא שואל אותו אם בא לו או שלא, אם הוא מרוויח או מפסיד מכך.
מי קבע לו את זה?
הממשלה, שנתנה, נותנת, חידשה ומחדשת לו את הזכות והרישיון להיות בנק, שהיא יישות ציבורית-מסחרית שמעניקה שירותי בנקאות לציבור.
הממשלה קבעה לו. על אפו ועל חמתו.
סיימנו להיום תמיר?