כל הכבוד לך.ברצינות. תוכל להרחיב לגבי הרצון? הוא מבוסס על משהו אחר או שהוא brute fact וזהו?
בראש ובראשונה, אני רוצה להיות יהודי ישראלי ששמח בשיוך שלו, כמו כל גרמני ששמח להיות גרמני או שוודי ששמח להיות שוודי.
אחר כך, יש את החוכמה של התרבות שלי, שאני שמח תמיד להשתייך אל האנשים שהגו אותה, ולשאוב ממנה חוכמה מתי שצריך.
זאת אומרת, בראש ובראשונה כי זה מי שאני. שנית, כי יש פה חוכמה אוניברסלית רלוונטית.
מה יש מעבר ? שואל מסקרנות וברצינות. פעם היהדות נתנה לעולם את השבת , רגולציה לכל מיני מנהגים ברבריים (עבדות ,פגיעה בשבויות מלחמה וכו') ועוד כל מיני דברים נחמדים. בימינו מה יש ביהדות בכלל ובאורתודוקסיה בפרט ? מה היא תורמת לעולם?
כן, בדיוק זה. היהדות מציעה פורמט לא-אוטופי, אלא מעשי, איך לחיות.
בעולם שנע בין מרקסיזם משולל הגיון, מי שמדוכא תמיד צודק, המדכא תמיד טועה - ברור שברגע שהמדוכא יגבר, הוא יהפוך בעצמו למדכא, מה הטעם? - לבין ניהיליזם חומרי,
בין המזרח הקיצוני והרע, הברית האסלאמית-מרקסיסטית האלימה, שמקדשת את כל האמצעים להגיע למטרה - הגמוניה על העולם, בכוח האלימות הדיקטטורית,
לבין המערב הנאיבי, שחושב במונחי תרבות נוצרית יפים, אך נאיביים. הכל יכול להפתר דרך אהבה, כולם בסוף רוצים רק שגשוג, אהבה ושלום, כולם פועלים ממניעים טהורים,
היהדות מציעה מה שהיא תמיד הציעה -
חוקים שמתיישבים על אופי האדם וממתנים אותו, לא מתעלמים ממנו, לא גוררים אותו לתהומות רוע, אלא מציעים מוסר מעשי. מוסר מגשר בין הרצוי למצוי, מבוסס צדק, לא פנטזיות.
אז כן, אפשר להיות מוסלמי ולהגיד שמותר ומצווה לפגוע בשבויות מלחמה, כמו שדאעש עשו.
אפשר להיות נוצרי ולהגיד שסקס בכלל זה דבר מלוכלך, ונו-נו-נו, אבל בוא נאמר שזה לא ממש עבד, לעמים עם מסורת נוצרית במלחמת העולם ה2 וגם אחר כך.
ואפשר להיות היהדות, שהכירה בכך שיש פה בעיה קיימת, ובמקום לטאטא אותה מתחת לשטיח ולהגיד "אסור", אמרה, "אפשר, אבל בתנאי א' ב' ג' ד'", שיגרמו שזה לא יקרה בפועל.
כמובן שהיופי, וגם החובה של היהדות, זה שלאורך הדורות זה רק משתכלל ומתפתח יותר, וחז"ל בזמנם ערמו עוד קשיים ושינו עוד את המנהגים כדי שזה יהיה עוד יותר בלתי אפשרי.
וכמובן שהיום זה בכלל לא מתרחש, ואסור, ורבנים מסויימים ממשיכים בדרך הזאת של לשפר את העולם (לצד רבנים שמתרכזים רק באספקט המאובן של היהדות, לצערי).