אני לא חושב שמטרת הדיון הזה היא לשכנע אחד את השני. ברור שתהום פעורה בין המתדיינים. להבנתי החברים החרדים ושות שכותבים כאן מבינים שיש גל שנאה שעולה כלפיהם, ולוקחים ברצינות את זה שחלק מהשכבה שמממנת אותם ומאפשרת את חייהם עלולה לעזוב, גם אם מתקשים להבין את הסיבות בגלל תפיסת עולמם. מאמין שהם גם מצטערים בכנות על כל יהודי שעוזב. הם בכנות מנסים להושיט יד, כי הם באמת לא מבינים את הסיטואציה. צר עולמם, עגלה ריקה, מה שתרצו. למרות שמבחינתם כוונותיהם טובות, ברור שאין עם מי לדבר. אבל דיונים מהסוג הזה תומכים בלגיטימיות של הגירה. הרבה אנשים מבולבלים, הרבה מסרבים להאמין שאנחנו מובלים ע״י פסיכים לתהום, הרבה יושבים על הגדר. המציאות ככ הזויה, וההשלכות מכך ככ קיצוניות, שלפעמים לוקח זמן להפנים. לא נראה לי שהחברים החרדים כאן מבינים עד כמה העמדות שלהם הזויות, ועד כמה מה שהם חושבים עליו כטיעון מחוכם והוכחה בצדקתם הוא למעשה, לאדם שפוי, הבנה שהולכת ומעמיקה שאין עם מי לדבר ושצריך לחשוב אקטיבית על אלטרנטיבה. מניח שיותר אנשים פנו אלי בפרטי בשאלות פרקטיות על הגירה מאשר אל החברים החרדים כאן על התחזקות והתנדבות, אם כי אני כמובן לא יכול להיות בטוח בכך. כך שמבחינתי הדיון דווקא מועיל. כל המציל נפש אחת וגו.