• חשבון מסחר באקסלנס טרייד : סנט למניה במסחר בארה"ב (מינימום $5 לעסקה), פטור מדמי טיפול לשנתיים, קורס במתנה ובונוס 100 ש"ח למצטרפים חדשים. להצטרפות דיגיטלית לחצו כאן .

בועת נדל''ן

לא ברורה לי האקסיומה שהנדל״ן צריך לעלות ב״ממוצע״ בקו ישר. הסיבות לתנודות במחירי הנדל״ן בשנים 1950-2000 שונות מהותית מהסיבה לעליית מחירי הנדל״ן מ-2007, ואתה יודע את זה, אבל בכל זאת אתה מתעקש לכלול אותן בגרף אחד, כאילו יש איזו נוסחה מתמטית שיכולה לקשר בין מלחמת יום כיפור למשבר הפיננסי של 2008 או להחלטה של ועדת טרכנברג לעלות את מס רווחי ההון בעקבות המחאה החברתית :|
 
דעתי הצנועה בנושא:
אני מסתכל על שוק התעסוקה והשינויים בו + השכר העומד/נשחק לאורך השנים.
מצב התעסוקה עבר המון שינויים בשנים האחרונות ומצב רוב השכירים במשק הורע באופן משמעותי ביחס לעשור הקודם מבחינת יציבות.
המצב של העסקת עובדים "כעובדי קבלן"/פרילנסרים צובר תאוצה באופן מסחרר וכנראה שיגדל אף יותר בשנים הקרובות, מוסיף גם הוא לחוסר היציבות הגדול שקיים כבר היום בשוק.
קחו דבר נוסף: רוב מחליפי המשרה/מחפשי העבודה בגילאים מעט מבוגרים יותר כנראה יצטרכו לרדת בשכר ובתנאים שקיבלו עד עתה (אני רואה/שומע זאת מסביב לא מעט).
עכשיו תוסיפו זאת לנתונים של כמות המשכורות הדרושים לקניית דירה היום + חוסר יציבות תעסוקתית + ירידת שכר עתידית - כל אלה להערכתי לא תומכים בשמירת מחירים גבוהים של היום לאורך זמן.
יש המון רוכשים שביססו את רכישתם על הכנסה קבועה וגבוהה לאורך זמן - וזאת הבעיה!
אני מסכים עם הטענה שהמדינה עושה ותעשה הכל כדי לשמר את המצב הקיים כדי למנוע קריסה, אך יש גבול גם למה שהמדינה יכולה לעשות.
על בועה ופיצוצה נוכל לדעת רק בדיעבד - נדע זאת רק כשזה יהיה מאוחר מדי.

דבר נוסף - ממליץ לצפייה על הסרט "Margin Call" ("התמוטטות") העוקב אחר בנק השקעות והאנליסטים שמגלים מה עומד לקרות יום לפני המשבר של 2008.

* כן, הנבואה נועדה לשוטים - כנראה שכולנו קצת שוטים ;)...
 
CarpeDiem , אני מסכים איתך שמחירי הנדל"ן כיום לא כדאיים ומסוכנים.
אך אני לא מעריך שתהיה מפולת בשנים הקרובות. אני מעריך ומקווה שאכן תהיה ירידה ריאלית.
כתבת->
----------------------------------------------------------
אינני יודע מה יהיה קצב העלייה בעתיד. ייתכן והקצב יהיה גבוה בגלל מלחמה בין רוסיה לאוקראינה שתביא לפה הרבה מהגרים עניים ממזרח אירופה, או אנטישמיות מוסלמית באירופה. יכול להיות תרחיש הפוך שלא תהיה התגברות בעלייה לארץ, למשל בעקבות הדרדרות ביטחונית או משבר כלכלי. בכל מקרה לא צפוי גל הגירה ענק של מיליון עולים כמו בשנות ה-90.
גם רוב הגידול באוכלוסייה היהודית מגיע מהמגזר החרדי והדתי לאומי. אל תשכח את הריבוי הטבעי של הערבים..יכול להיות מצב שבעתיד יהיו הרבה מאוד אנשים שירצו לקנות דירות, אבל לא יהיה להם את הכסף לכך... לכן הביקוש שלהם יהיה חסר משמעות מבחינת שוק הדיור
הטיעון שלי הוא פשוט מאוד - מחירי הנדל״ן מאוד מושפעים מגורמים כגון גובה הריבית, רמת האבטלה בארץ והיציבות הביטחונית. כרגע לריבית ואבטלה אין לאן לרדת, רק לעלות. הדרדרות ביטחונית יכולה כמובן להתרחש בכל רגע. כל זה בצירוף העובדה שמחירי הנדל״ן כבר בשיא היסטורי מביאות אותי למסקנה שהשקעה בנדל״ן היא מעשה מסוכן ביותר.
אני לא הייתי משקיע עכשיו בנדל״ן.. ואתם?
----------------------------------------------------------
א.)גל העליה אכן לא יהיה כמו של שנות ה90 אבל הגל הנוכחי לא נצפה ע"י שוק ההיצע, והביקוש השולי הקטן שנוצר משפיע בכיוון גדול יותר על עליית המחירים (או אי ירידתם)
ב.) גם המגזר החרדי והדתי לאומי דורשים דיור ומשאבי בנייה. יש גידול נאה בפריון גם בשאר המגזרים היהודים ובמיוחד בעשירון העליון שהשפעתו על שוק הדיור ברורה. הפריון הערבי בישראל בירידה חדה מ 1995.
ג.) לגבי .... "אבל לא יהיה להם את הכסף לכך... לכן הביקוש שלהם יהיה חסר משמעות מבחינת שוק הדיור" .... הגרפים שמציגים את מספר המשכורות הממוצע לדירה ממוצעת מציגים פחות או יותר את [טעמי] הציבור בדירה. הציבור בישראל מוכן לשלם (לפי נתוני העבר ) יותר ממאה משכורות לדירה.
אם טעמי הציבור לא ישתנו ,אם התמ"ג יעלה(הוא צפוי לעלות) ואיתו המשכורות יהיה לציבור כסף או כסף פוטנציאלי בחובות משכנתא וכך הביקוש שלהם כן יהיה משמעותי.
ד.) מסכים לגבי הריבית האבטלה והמצב הביטחוני .... אבל אתה יכול לראות בגרף שצירפתי(תגובה קודמת) שגם כשהריבית והאבטלה היו גבוהים
והמצב הביטחוני בקנטים עדיין היו מחירים של למעלה ממאה משכורות לדירה.
 
נערך לאחרונה ב:
@CarpeDiem
בגרף רואים שהנדל"ן לא עולה בקו ישר. לפעמים עולה לפעמים יורד. אבל כשמציירים קו מגמה ארוכת טוח על פני חמישים שנה (מה שמבטל טיעון של גורם קצר טווח) רואים שהמגמה היא עליה. וכמו כן שההתרחקות מקו המגמה אפילו במקרים הקיצונים היא עד עשרה אחוז וזאת למרות מגוון סיבות ובדיוק בגלל זה אני מתעקש לכלול אותן בגרף אחד. אין נוסחה שיכולה לקשר בין מלחמת יום כיפור למשבר 2008 להחלטת טרכנטנבגרג ולמרות מגוון הזמנים והסיבות, החלטות ממשלות, התחלפות ממשלות, התערבות בשוק, גאות ושפל בשוק הדיור, מלחמות, מבצעים, עלייה, מיתונים, אבטלה גבוהה נמוכה, פיטורים, עליות שכר, שחיקות שכר, אינפלציות, דפלציות - אין התרחקות של יותר מ 10% מקו המגמה ואין ירידה משיא לשפל של יותר מ 20%.
יכול להיות שזה ישתנה מחר ;) אבל כיום אנחנו במרחק 6% מקו המגמה. נושא הדיון הוא האם כרגע אנחנו בבועת נדל"ן. לאור הנתונים שהבאתי וחוזק המגמה אני טוען שלא. אם תהיה התרחקות של 20% מקו המגמה, כמו שהיתה בארצות הברית ואפילו של 15% לא אומר את זה.
 
נערך לאחרונה ב:
מה בעיה של גרושים לשכור?

זה בדיוק מה שאני אומר, זוג נשוי גר בדירה אחת . כשהוא מתגרש האשה נשארת בדירה והגבר יוצא לחפש דירה אחרת.
הגירושים מגדילים ביקושים.-בדיוק כמו התגברות בעליה למדינה או עליה בריבוי האוכלוסיה.
 
amit נכון , הערה הראשונה שלי לא הייתה לגבי הגדלת הביקושים ע"י גידול בשיעור הגירושים(ההערה שלך הייתה נכונה) אלא לגבי
הקביעה שהם [צריכים] אלא שהם [רוצים].
הייתי צריך לומר .... מה בעיה של גרושים לשכור עם שותפים/שותפות ? לחזור להתעלק על ההורים?
לבחור איזורי מגורים שאין בהם בעיה בשכירות והיא לא יקרה?
אני יודע שלכל אחת מהשאלות הללו יש אינסוף תשובות אבל שורה תחתונה היא שמדובר ב[רצונות] או טעמי הציבור ולא [צרכים].
זאת הייתה הנקודה.
 
בדרך כלל הם הולכים על דירות מחולקות.. זה אותו האפקט כמו דירת שותפים...
 
@ליאור
אני אוהב את קו המחשבה שלך והייתי מקבל את הטיעון שלך אם הגרף שלך היה מתוקנן גם לפי המשכורת הממוצעת, ולא רק לפי האינפלציה.
אני מעדיף להסתכל על היחס בין מחיר הדירה למשכורת הממוצעת כדי לקבוע האם מדובר בבועה או לא.
הנה גרף המראה את מספר המשכורות הממוצע לדירה בישראל, ואת הקפאון בשכר -
tarshim_2.jpg

מהגרף רואים שמחירי הדירות עלו ב-50% מעל כוח הקנייה (לא כולל מינוף) של הציבור.
תופעה דומה הייתה בארה״ב, שגם שם היחס בין מחיר הדירה למשכורות עלה בשיעור דומה בשיא הבועה -
http://housingperspectives.blogspot.co.il/2013/09/how-helpful-is-price-to-income-ratio-in.html

בגלל העלייה המאוד גדולה ברמות המינוף של הציבור, כתוצאה מהריבית הנמוכה (שלא הייתה קיימת מעולם בישראל) והקפאון בשכר אנחנו נמצאים בתקופה ייחודית ולא ניתן להתייחס אליה כסטייה נורמלית מקצב עליית מחירי הדיור.
 
והנה הגרף של יחס של מחיר הדירה למשכורת בארה״ב...
091613_Rocio_figure1.png
 
@גיא ל

1. אני לא רואה שום גל עלייה. רק צפי לגל עלייה. כשאני אראה המוני צרפתים נוחתים בנתב״ג אז נדבר :) בינתיים בעשור האחרון העלייה לארץ היא בשפל היסטורי.
2. תמיד במדינת ישראל הריבוי הטבעי היה גבוה. זה לא מנע מהמחירים לרדת לא מעט שנים. בכל מקרה הריבוי הטבעי במגזר החילוני והיצרני יורד לאורך זמן (אלה שיכולים לשלם מחירים גבוהים) והריבוי הטבעי במגזרים הפחות יצרניים (דתיים, חרדים, ערבים) עולה. לא סתם רואים פחות חילונים בצה״ל. יש גם את העניין של ה״מומנטום״ הדמוגרפי - עוד כמה שנים יכנסו לשוק הצעירים הערבים והדתיים שנולדו בסוף שנות ה-80 ותחילת שנות ה-90. לחלק גדול מקוני הדירות הפוטנציאליים האלה לא יהיה כסף לשלם את המחירים הגבוהים.
בכל מקרה אני מעריך שהממשלה תגביר את קצב הבנייה, תעשה רפורמות במנהל מקרקעי ישראל ותמשיך לחבר את המרכז לפריפריה ע״י השקעה בתשתיות. מהלכים כאלו יענו על הצרכים של גידול האוכלוסייה
3. מסכים שמחירי הדירות בישראל תמיד היו גבוהים ביחס לעולם. עכשיו המחירים גבוהים הרבה יותר מהרמה ההיסטורית והיקפי המינוף בשיא כל הזמנים.
 
האמת שכל האמירות הפופוליסטיות של נבחרי הציבור על הצורך הבהול בהורדת מחירי הנדל"ן וההבטחות שמגיעות בעקבותן הן הערובה הטובה ביותר לכך שמחירי הדירות לא צפוים לרדת בשנים הקרובות. בטח שלא משמעותית. אם הנושא בראש סדר העדיפויות החברתיות-ציבוריות-ממשלתיות, די לי בכך בשביל להסיק שלא יהיה כל שינוי מהותי לטובה. יהיו המון ועידות, יאכלו אלפי טונות של בורקסים, יעבירו הצעות חוק בקריאה ראשונה, הציבור ימשיך להתלהם, עולם כמנהגו נוהג, כלום לא זז - בדוואי לא כשהאספסוף רוקע ברגליו ונבחרי הציבור מנסים לגרוף הון פוליטי על גב מצוקותיו.
 
@קפבלנקה

אני מסכים איתך שהממשלה לא תנקוף אצבע להורדת מחירי הדיור, בעיקר אם ביבי יבחר שוב.
מחירי הדיור ייפלו בגלל אירוע חיצוני כמו עליית ריבית, משבר כלכלי או הדרדרות ביטחונית. תרחישים שיכולים להתרחש בשנים הקרובות בסבירות גבוהה.
 
CarpeDiem, כזכור הערכה שלי היא שלא נראה מפולת ולא שמחירי הדיור אינם גבוהים.
having said that again
לעובדות:
בשנה שעברה היו בין 23.5-26 אלף עולים(תלוי מה מקור הנתונים) כשמצרפת היה גידול בעלייה. זה יותר מ 15-18 אלף של השנים האחרונות ולפי קצב הגידול
והאירועים יש הערכות שב 2015 נראה 30000. גיא בכור מעריך באתר שלו שנראה חצי מיליון עולים בשנים הקרובות. לי זאת נראית הערכה סופר אופטימית ופחות מציאותית אבל גידול מקסימלי לבין 30-40 אלף בשנה נראה לי סביר.

הפריון לאשה יהודית היה כ2.6 ילדים לאישה באמצע שנות ה90. מאז הוא עלה לסביביות פחות 3. זה כולל כאמור את כל חלקיו של המגזר היהודי.

לגבי הרף שהבאת שהשכר לא עלה - הגרף נכון אבל לא מתואר בו ש
שיעור התעסוקה בישראל
עלה פלאים (לכן כנראה השכר לא עלה) ולכן יש
יותר כסף למשק בית.
 
נערך לאחרונה ב:
@גיא ל
לגבי גיא בכור - רק אומר שהנבואה ניתנה לשוטים, ולא אוסיף עוד :)

הפריון של האישה היהודית עלה, אבל לדעתי רוב העלייה מגיעה מהמגזר הדתי והחרדי. יש עלייה מסוימת בילודה גם במגזר החילוני בשנים האחרונות, אבל לא ניתן לדעת מה יהיה קצב גידול בעתיד. בכל העולם המערבי שיעור הילודה יורד - למה שהמגמה בארץ תהיה שונה אצל החילונים בארץ?

יש לך נתונים על גידול בשיעור התעסוקה בישראל מאז 2007? האם מדובר בעלייה של עשרות אחוזים? או נניח 5% לכל היותר (מה שאני מעריך)?
 
CarpeDiem,אכן לא ניתן לדעת מה יהיה קצב הדיגול בעתיד.
למה? אז אם אתה שואל אותי-
ישראל היא חברה עם נטיות מסורתית גם בקרב החילונים וכנראה שגם מאמינים בעתיד למרות שקצת מתבכיינים מידי פעם.
ראה כאן לגבי, "מספר המשפחות שבהן יש שני מפרנסים עלה מ–30% לפני עשור ל–44% כיום - גידול חסר תקדים של 50% במספר המשפחות עם שני מפרנסים."
http://www.themarker.com/news/1.2428308
 
@גיא ל
מדובר בעלייה מ-2003, שקשורה בביטול הקצבאות ע״י נתניהו. מ-2003 ועד 2007 מחירי הדיור המשיכו לרדת, ורק ב-2008 התחילו לעלות.
ואם כבר מדברים על אותם המצטרפים החדשים לשוק העבודה, מדובר בעיקר בערבים ודתיים שלא יכלו יותר להתקיים על קצבאות ועובדים בעבודות שהשכר בהם לא עובר אפילו את השכר החציוני.
 
@CarpeDiem
אוהב את קו המחשבה שלך גם אבל יש בעיה. תחילה, אם תסתכל בנתונים הללו לאורך 50 שנה כמו ש @גיא ל הביא, תראה שגם ב 1973 וגם ב 1997 הערך היה ברמות האלו ואפילו כך, הירידה המכסימלית משיא לשפל היתה 20%. אם שינוי של 10% בתחום הינו נורמאלי, גם ירידה של 20% לא הייתי מכנה בועה.

למעשה העלת את אחד הטיעונים החזקים של תנועת המחאה טיעון עליית מספר המשכורות הדרושות לדירה. המעלים את הטיעון הזה טוענים שמדובר במדד שמתאר כמה הפך להיות מוצר קיומי ליקר ובלתי ניתן להשגה לעומת ההכנסה. טיעון מרשים רק הבעיה היא שהנתון הזה פיקטיבי כי אחת ההשמטות המרכזיות במדד הזה היא שלא מדובר באותו מוצר. זה לא חכמה לומר מספר המשכורות לדירה ממוצעת זינק כאשר משנים את בסיס ההשואה לאורך הבדיקה. הדירה היא לא אותה דירה לאורך ההשוואה, הגודל והסטנדרט שלה זינקו בטירוף.

אני, שאני לא כל כך זקן, הייתי מאוד מרוצה עם דירה 3 חדרים 54 מר' ברוטו וקרמיקת שחפים במקלחת. בתים שנבנו בתל אביב לא הרבה לפני כן, היו בלי מעלית ובלי חניה. אבל אתה פותח היום עיתון ומשתאה לנוכח ההדר והפאר שכל פרוייקט ממוצע מציג והדרישות של הקונים, דירה ראשונה לפחות 4 חדרים, לובי מפואר ציפוי שיש, גרניט פורצלן ומחסן נפרד. והשטח של הדירה הממוצעת? בשנת 2005 עמד השטח הממוצע לדירה על 145 מר' ברוטו, וב 2011 הוא הגיע ל 180 מר'!!! WTF? הדירה הממוצעת מתנפחת ומתפנפנת ואז מתפלאים שהמחיר ומספר המשכורות הדרוש לרכישתה עולה? זו לא השוואה תקפה. רוצה להשתמש במדד מספר המשכורות לדירה? תשווה לי מחיר ממוצע למטר או במינימום תשווה לי דירה נורמאלית בת 3 חדרים לאורך כמה עשורים. (ד"א הנתונים בארה"ב כן מדברים על אותו נכס ממוצע לאורך השנים אז שם ההשוואה כן תקפה).

אז היות וההשואה הזו לא תקפה נחזור צעד אחורה, דירה תמיד היה קשה להשיג בישראל אבל בועה?
 
נערך לאחרונה ב:
במילים אחרות דירה היא מוצר יסוד.. סוג של צורך קיומי למי שרוצה להקים משפחה.. אבל לא נכס פיננסי טוב במיוחד. אתה הרווחת. מכיר אנשים אחרים שקנו ב-1996 בפריפריה ורק לא מזמן הערך של הדירה שלהם עבר את הערך הריאלי בעת הקנייה, במילים אחרות - הכסף היה בסוג של בית קברות... שלא לדבר על הריביות העצומות שהם שילמו במשך כל השנים.
אני עוקב אחרי הטיעונים שלך והם מזכירים לי בדיוק את הטיעונים שלי ב2009 2010 2011 2012 וב2013 אחרי שהזדמנויות שפיספסתי ב2007 עלו קרוב ל 100% התחלתי לחשוב אולי בכ״ז אני טועה. בדקתי את כל הנתונים וחייכתי שוב. חשבתי לעצמי בדיוק כמו שאתה טוען שהריביות נמוכות ואין להן לאן לרדת וכשהן יעלו המחירים ייתרסקו. חשבתי ש140 משכורות זה טירוף.
מחשבה התגנבה וניקרה בי עוד אז הרי אני יודע שדיור הוא צורך שלי ושאין לי שליטה על המחירים לא של הדירות ולא של השכירויות. מה יהיה אם השוק ימשיך להשתגע יותר זמן משאני אוכל להישאר סבלני? מה ייקרה אם השכירויות יעלו באופן קיצוני כדי להדביק את מחירי הדיור ומה ייקרה לשכר הדירה שאני משלם? האם יש לי וודאות לגבי מחירי השכירות והנדל״ן?
למעשה כשאני לא מחזיק דירה למגורים (ואני לא מחזיק דירה ) שאני גר בה או דומה לזו שאני צריך ומשכיר ושוכר אני בעצם נמצא בשורט על הדירה למגורים אותה אני צריך (רוצה, כי אפשר גם לגור במערה ולאכול תותי בר ולהתכסות בשמיכת עלים סרוגים). אני חשוף לסכנה (או בסלנג של טאלב אני שביר מאוד) שייקרה אירוע ברבור שחור ומחירי השכירות והדיור יזנקו ויישארו מחוץ להישג ידי.
האם זה אירוע בעל סבירות גבוהה? אולי לא. זה לא מבטל את הסיכון שקיים. קיים גם סיכוי לירידת מחירים אני לא מנסה לנבא את מהלך המחירים. אני פשוט רוצה להיות בעמדה בה אני במינימום סיכון.
אז מהו מינימום הסיכון כאן? בעיניי הוא משכנתא קבועה לא צמודה עם החזר ידוע מראש ולא משתנה כך שלא משנה מה יעשו מחירי הדיור לי יהיה בית ולא משנה מה תעשה הריבית ההחזר שלי לא יישתנה. כמובן שאני צריך להיות מסוגל לשרת את החוב הזה אבל את אותו דבר אני יכול להגיד על תשלומי השכירות.

כמה נקודות ששינו את דעתי בחודשים האחרונים על קניית דירה שסותרים את הטיעונים שהעלת פה:
לפי דר מיכאל שראל יחס מחיר דירה למשכורת ברוטו אמנם בשיא אבל יחסית לנטו המצב ממש לא באותו קיצון
http://www.israelhayom.co.il/hp_splash?page=/opinion/255121
המחירים מול הנטו כמעט ולא זזו יחסית לשנים מסוימות בעבר בגלל ירידת מס הכנסה. במשכורות הגבוהות של העשירונים העליונים אפשר לומר שהמצב השתפר יחסית ל1999 משמעותית וזה קטר חזק לעליית המחירים מכיון שאלו יכולים להשקיע בנדלן, יש להם יותר כסף נטו ופחות אלטרנטיבות בגלל הריבית האקסטרא נמוכה ובכל מקרה בל נשכח שהריביות אז ב1999 היו הרבה הרבה הרבה יותר גבוהות.
אחוז המועסקים לבית עלה וימשיך לעלות עם הכניסה של ציבורים מסויימים בישראל למעגל העבודה והשכלת בסיס לציבור החרדי כנראה תגדיל את הפריון. כל אלו יידחפו את המחירים מעלה בטווח הארוך.
לאותו מיכאל שראל היה גם ראיון בביזפורטל בו הוא טוען שיש בועה. לא הבנתי את הרציונל בטיעונים שלו לבועה (שכן טיעון הנטו ברוטו שבר את הפרדיגמה בעיניי).
תיתכן עלייה מוגברת לישראל שתלחץ את המחירים מעלה.
כפי שאמרתי אפשר לקבע את הריבית לקבועה לא צמודה ואז לא להיות חשוף לשינויי הריבית. במצב זה לו מחירי הדיור היו נשארים באותו קצב כמו השכירויות היה נוצר פער בסיכון לעומת שנים קודמות מכיון שעלויות המימון היו גבוהות הרבה יותר. מחירי הדיור יחסית לשכירות חייבים לנוע כשהריבית זזה אחרת נוצר פער לעומת המצב הקודם (או יותר נכון הפרמיה מהשכירות גדלה ומפתה יותר משקיעים להיכנס עד לשינוי מצב שיווי משקל חדש). המחירים הגבוהים הם הם שיווי המשקל ולא להיפך כל עוד הריבית נמוכה.
רוצה להמר שהריבית בעתיד תהיה גבוהה יותר (ושלא תהיה קודם אינפלציה שתעיף את הדיור לשמיים ) תפדל אבל הסיכון הוא אצלנו אלו שבלי דירה ולא אצל מי שקיבע את הריבית ודאג למחסה במחיר קבוע.
ישנו טיעון שעלייה שכזו מ2008 היא חשודה מיידית כבועה (בכל זאת תשואה של כמעט 100% תוך שש שנים זה המון) אבל אסור לשכוח ש2007 הייתה שפל אחרי שנים של ירידות ריאליות וזו בעצם מדידה משפל במחיר שגורם לאשליה כאילו המחירים עולים מהר יותר ממה שעלו באמת. אם מודדים משיא הסייקל הקודם במשכורות נטו (ומתואמות לגידול במספר המפרנסים) ולוקחים בחשבון את הריבית הגבוהה אז והנמוכה היום המצב לא נראה בועתי או לפחות נראה משמעותית פחות יקר.

אני לא יודע מה יהיה בעתיד אם המחירים יעלו או יירדו, יעשו שמיניות ויישארו במקום. אני יודע שאני וכל מי שזקוק / רוצה דיור (כמעט כולם בשלב מסויים) נמצאים במצב שביר מאוד כל עוד אין להם נכס נדלן ברשותם בין אם הם גרים בו או משכירים ושוכרים (בתנאי שהנכס שיש להם הוא בעל אופי דומה לזה שהם צריכים אחרת גם כאן יש חשיפה וסיכון). הסיכון הוא לא רק לקנות דירה ולהיות תחת עול כלכלי של משכנתא (אגב כאילו ששכירות היא לא בדיוק אותו עול כמו תשלום ריבית על חוב) הסיכון הוא להישאר ללא מחסה / לגור בדיור לא לשביעות רצוננו כשמשהו בתוכניות ישתבש והמחירים יעלו במקום לרדת.

נקודה שהעלית לגבי המצב הביטחוני- זו נק׳ לגיטימית אבל בפועל עד עכשיו למרות מבצעים לרוב לא ממש ירדו המחירים אפילו באיזורים שחטפו טילים. יש סיכונים אחרים שהייתי מתייחס אליהם לפני כמו הכאב ראש של דירה משלך. אם היום בדירה בה אני גר מתפרקת מרפסת אני יוצא עם מטלטלי ועובר הלאה. אם אני בעל הדירה המצב שונה. לא חייבת ליפול מרפסת, תיתכן סתם דליפת מים קבועה בכמות גבוהה כדי להטריד מאוד.

היה פה מישהו שכתב שכל אחד מדבר מפוזיציה משלו. כבר הזכרתי שאין לי דירה?
וכפי שכבר נכתב הנבואה ניתנה לשוטים. אין לי מושג מה יהיה. בהצלחה לכולנו.
 
כמו שהיום הכניסה לשוק ההון מחייבת פינצטה, גם אם מדובר בתעודות סל, כך גם הכניסה לשוק הנדל"ן.
דירה למגורים בפריים לוקשיין היא בית קברות ללא ספק. לעומת זאת, קניית נדל"ן מתוחכמת לצורך השקעה, במסגרת תוכנית עיסקית, תניב במציאות הנוכחית בסבירות גבוהה, יותר משוק ההון. המפתח הוא ידע ותכנון מראש.
 
נערך לאחרונה ב:
בשביל לקבל תשובה מבוססת צריך להפנות אותה לכלכלנים אובייקטיבים.
אם בוחנים גרף אחד פשוט : יחס מחירי הבתים וגובה הריבית במשק ניתן לראות יחס הפוך מובהק ככל שירדה הריבית מחירי הדיור עלו . בשנת 2008 כחלק מהניסיון לחמוק מהמשבר הכלכלי בארה"ב (שנבע מקריסה של בועת נדל"ן...) החלו בבנק ישראל להוריד את הריבית במשק .במקביל הועלה גם המס על רווחי הון בבורסה ואפיקי ההשקעה לאנשים שרוצים לשמור את ערך החסכונות שלהם קטנו. כולם נזרקו אל שוק הנדל"ן.
כל אחד "משקיע".השכנה בסופר,נהג המונית ואפילו משוחררי קבע צעירים.כולם בפנים.
ברגע שהריבית בארה"ב תתחיל לעלות (צפי יוני 2015) המגמה תתהפך וישאר כאן ציבור ממונף של צעירים שהכנס שהם מחזיקים לא שווה את הכיליה שהם תרמו כדי להשיג את הכסף.
הממשלה עשתה כאן מהלך חכם כי היא גם החזירה לקופתה ואל המשק את הפנסיות המטורפות של דור ההורים(שעמדו מיד במשימה לקנות לכל זוג צעיר דירה ).

בקיצור כדברי השיר :" what goes up must come down
וזה יהיה מאוד כואב כי כל הישראלים כמעט בפנים.

ועוד נקודה למחשבה :
דירת 3 חדרים בכרמל בחיפה לפני 8 שנים עלתה כ 500 אלף שקל. היום כמעט מיליון.
השכר במשק לא עלה ביותר מ 3% באותה תקופה.
כלומר זוג צעיר שרוכש היום דירה כזו מוחק לעצמו חצי מיליון שקל מכסף שלעולם לא יהיה לו. כסף שניתן היה להשקיע בעתיד בחינוך לילדים, חוגים, ביגוד, אוניברסיטה...או כל מה שנרצה בשביל דור העתיד שאנחנו מגדלים. קניית נכס במחירים של היום בהכרח תהיה זריקת 500 אלף שקלים שלעולם לא יחזרו.

אז לכל מי שיספר לכם על עליה מסתורית של מיליון יהודים מקזחסטן ב 2008, או על עלייה בקצב גידול האוכלוסיה (שהחל בדיוק ב 2008) תראו את הגרף הבא:

*בצבע כתום - תחילת מדיניות בנק ישראל להפחתת ריבית (קצת אחרי המשבר בארהב)

dirotisrael900622.png
 
נערך לאחרונה ב:
נושאים דומים
פותח הנושא כותרת פורום תגובות תאריך
ק האם אנו לפני התפוצצות בועת המשכנתאות- נדל"ן ?! נדל"ן 104
א מתי למעשה מחירי הדירות יירדו? האם יש בועת נדל"ן? נדל"ן 1035
Y בועת ההשקעות הפסיביות והשקעה במניות ערך (value) שוק ההון 10
M מייקל בורי - בועת השקעות האינדקס שוק ההון 6
M בועת הנדלן של החילונים בישראל נדל"ן 2
T בועת המסחר הפאסיבי שוק ההון 6
adamshalev בועת הדוט-קום הסינית שוק ההון 30
H שכירות עד קריסת בועת הנדלן מינימליזם, חסכנות ואנטי-צרכנות 109
C בועת הנדל"ן ביפן בשנים 86-91 לעומת מחירי הדיור בישראל נדל"ן 4
לא חשוב שמות בהקשר לאנטי-צרכנות - גיוס סיכות לפיצוץ בועת הנדל"ן? מינימליזם, חסכנות ואנטי-צרכנות 75
נולי בועת הליסינג אוף טופיק 45
breezblock האם אנחנו על סף פיצוץ בועת הנדל"ן? שוק ההון 200
א תהיה נוספת על בועת הנדלן שוק ההון 107
ש נדל"ן עד 2 מיליון נדל"ן 18
K משקיעים רק בשוק ההון וחוששים כי אין נדל״ן שוק ההון 36
K תשואה על נדל''ן במרכז נדל"ן 12
L המלצה על ספר שעוסק בהקצאת נדל"ן כאפיק בתיק ההשקעות נדל"ן 3
H איך להכניס נדל״ן לתמהיל שלנו? נדל"ן 2
R ת"א נדל"ן לעומת מחירי הדירות נדל"ן 5
O מקפצת נדל"ן נדל"ן 5
F למה בעצם נדל"ן בישראל ולא בארה"ב? נדל"ן 32
C נדל''ן ותשואה נדל"ן 3
R איך מחלקים את ההשקעות בין שוק ההון ובין נדל״ן? שוק ההון 24
E קניית נדל״ן בגיל מבוגר - איך נזהרים? נדל"ן 72
D קורס מומלץ לייעוץ משכנתאות והשקעות נדל"ן שוק ההון 0
צ התייעצות לגבי קניית נדל"ן בחו"ל נדל"ן 2
כ הוצאה מוכרת דרך השקעות במניות או נדל"ן וכו'? (תכנון מס) (איך טראמפ עושה את זה?) שוק ההון 0
A ממתי לא ניתן לחזור מעסקת נדל"ן? נדל"ן 23
epk קרנות מעין-נדל"ניות של גלובלנט השקעות אלטרנטיביות 15
E השקעת נדל"ן בארה"ב - דוגמא שוק ההון 15
ה השקעת נדל"ן בחו"ל-טיביליסי בגאורגיה נדל"ן 11
ב השקעה ראשונה של נדל''ן בחו''ל נדל"ן 20
Y השקעות נדל"ן בחו"ל - איך מתחילים? נדל"ן 5
P מס רווח הון על מכירת נדל"ן בחו"ל שהתקבל בירושה מיסים 5
Y השקעת נדל"ן תוך לקיחת מינוף נדל"ן 12
ח מיסי ירושה על נדל"ן בבריטניה נדל"ן 10
e4e5nf3nc6 קרנות חוב פרטיות מגובות נדל''ן השקעות אלטרנטיביות 0
deussex תהליך חיפוש דיירים וחתימה על חוזה - לבד או דרך סוכן נדל"ן + עו"ד נדל"ן 27
S נדל"ן מניב VS קרנות מחקות מדד שוק ההון 10
I נדל"ן ביוון לצורך ויזת זהב והתאזרחות בהמשך פוסטים מאיכות נמוכה 81
T נדל״ן למגורים vs. נדל״ן מסחרי נדל"ן 3
חושב בגדול השקעת נדל"ן - שכירות מכסה משכנתא פוסטים מאיכות נמוכה 4
B דיווח רווחים מעסקת נדל"ן בארה"ב מיסים 2
א הלוואה לחברת השקעות נדל״ן נדל"ן 8
deussex מסתבר שעדיין מתקשה להגדיר אחוז סולידי בחלק הנזיל, מלבד נדל"ן שוק ההון 29
I איפה לשים מזומן שמיעוד לרכישת נדל״ן בעוד כשנה? נדל"ן 7
V קורלציה גבוהה בין אפיקי השקעה שונים - מניות, נדל"ן, קיפטו וכדומה שוק ההון 15
מ מה דעתכם על תפקיד המתווך בעסקאות נדל"ן? נדל"ן 112
H מימון נדל"ן - 80% לדירה שניה,שלישית ומעלה נדל"ן 11
מ האם אנחנו חיים בתום עידן הבעלות הפרטית על נדל"ן? נדל"ן 6

נושאים דומים

Back
למעלה