• התכנים בפורום אינם מהווים ייעוץ מקצועי מכל סוג, לרבות ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם.
    השימוש בפורום כפוף לתנאי השימוש. עצם השימוש בפורום מהווה הסכמה מלאה לתנאים אלה.

אלו חיי

  • פותח הנושא פותח הנושא Cherry
  • פורסם בתאריך פורסם בתאריך
כי אתה יכול להסכים איתי שהאלמנט האחרון ברשימה שלך "לאכול במסעדות יוקרה" הוא נחות יותר ביחס לדברים האחרים שרשמת כמו "משפחה" ו-"להציל את כדור הארץ"?
אפשר לקבוע ככלל אוניברסלי שמשפחה אמורה להיות חשובה עבור כל אדם יותר מאשר ארוחת גורמה, ושלא שמדובר בהעדפה אישית שלי?
תנועת ההאטה לפי מה שאני קורא כאן זה נישה שלי די ברור למה רוב הציבור לא מצטרפים לקבוצה שלכם, ואני מכבד אותך ואותם אבל זה נישה שלא קורצת לרוב האנשים.

אני חושב שלהתחיל לנהל דיון מה הכי טוב לאנושות, ומשם לומר שמה שאתה עושה הוא הכי טוב, לדעתי זה מתכון לאבד את הקשר מהמציאות.

אני שמעתי טענה מעניינת שהכי טוב היה לאדם לחיות כלקט (כמו החיות בג'ונגל) וזה שהאדם התחיל בחקלאות זה בעצם מלכודת דבש. לי זה נשמע הגיוני אבל האם אני יתחיל מחר לטפס על עצים....

שמציגים נתון שהוא נכון זה עדיין לא אומר שהתוצאה שאתה מסיק מהנתון היא התוצאה הנכונה, בעיני תנועת ההאטה זה נישה שמי שמתחבר לזה זה יעבוד לו ואולי אפילו יהיה לו טוב, ומי שלא מתחבר לזה, זה פשוט לא יעבוד לו. ולכן אם אתה אוהב את זה תזרום, אבל מכאן ועד לחשוב איך העולם סביבך צריך להתנהל זה כבר יומרני מדי בעיני.
 
@Cherry,

ממש כיף לקרוא את מה שאת כותבת, גם העומק של הדברים והתובנות, וגם השפה שלך.

אני מתחבר מאוד, הבנתי את זה דווקא לקראת גיל ה 40, מתוך זה שהעולם החומרי לא עשה אותי יותר מאושר.

אני אפילו אגזים ואומר שכסטודנט עני, עם לחץ מטורף, ומינוס ענקי בבנק, חייתי חיים סופר מעניינים, ומהנים, ועכשיו שדווקא יכול להרשות לעצמי הרבה יותר, אני מרגיש לפעמים סגור בכלוב.

אני מתוך איזשהו צורך פנימי, ולא משיכה טבעית לתחום הרוחני (שאני חושב שלך יש), הגעתי לזה שאני עושה כמה פעמים מדיטציות ביום, כי אני מרגיש שהמוח שלי מתלכלך ממחשבות היום יום, והשפעות של אנשים וחדשות. אני גם אלך יותר רחוק, התחלתי לחקור את תחום היציאה לאסטרל (חלומות מודעים), וגיליתי שיש תורה שלמה לזה.

אני חושב שללא הצד הרוחני, יש תיקרת זכוכית לכמה אושר תקבל מעוד רכב חדש, או עבודה, או עוד כסף. ברגע שיש לך מספיק, הנפש רוצה יותר, ולדעתי זאת הסיבה למשברי גיל ה 40 - בגלל שבגיל הזה בדרך כלל אדם חווה כמעט הכל, הגיע לאיזשהו ביטחון כלכלי, אבל הנפש שלו מאוכזבת שזה כל מה שיש לעולם להציע.

וכמו שגורו שאני מקשיב לו כרגע אומר - ברגע שתבין שהעולם החיצוני הוא לא באמת המקור לאושר שלך, אתה תתחיל ללכת פנימה.

באנו לעולם הזה לבד ובלי כלום, ואנחנו נשאיר מאחורינו כל שקל, וכל דירה. נעזוב את העולם הזה בלי כלום, ולבד. ורצוי שנזכור זאת כולנו, גם אנשים שמקבלים כיף נטו מלעשות הרבה כסף - כל מה שתעשו, יום אחד יעבור למישהו שיתכן שלא עבד, ולא יצטרך לעבוד יום אחד בזכותכם, ולא השקיע דקה בלקרוא בפורום של הסולידית.

סטיב ג'ובס בשעות האחרונות שלו אמר - הייתי הסמל של ההצלחה בעמק הסיליקון, אבל עכשיו כשאני קרוב למוות, אני מבין ש: לשתות יין ב 15 ש"ח תשתכר באותה מידה כמו מיין שעולה 1500 ש"ח. לא משנה כמה כסף יש לך, לא תמצא מישהו שיוכל להחליף איתך בסבל או לקחת את המחלה שלך. ועוד הוא אמר - תחנכו את הילדים שלכם להיות שמחים ומאושרים, ולא להרוויח כסף. (מזיכרון, ולא ציתות מדוייק).
תודה על השיתוף הכנה. לדעתי תיארת יפה את המבוי הסתום שיש בחיי הצריכה שמוכרים לנו. דברים חיצוניים, יקרים, יפים, מגניבים ככל שיהיו, לא יכולים למלא את הריק בנפש האדם. אדם שישאף למלא את הריק בנפשו באמצעים חיצוניים כמו צבירת חפצים, כסף וסטטוס לעולם לא ידע שובע, הוא מקדיש את חייו למרדף בלתי פוסק.

אני חושבת שלכולנו יש צורך רוחני, כי כולנו ישויות שהן גם רוחניות, רק שלא מלמדים אותנו את זה באף מקום. הרבה פעמים כשמתעוררים באנשים צרכים רוחניים, הם מנסים למלא אותם בדרך היחידה שהם מכירים, בעזרת עוד חומר.
התמזל מזלי (?) בכך שאני נהייתי מודעת לזה בתחילת חיי הבוגרים, אך גם אתה בר מזל, כי אפילו במשבר גיל ה40 לא כולם מגיעים לאותה ההבנה.


"באנו לעולם הזה לבד ובלי כלום, ואנחנו נשאיר מאחורינו כל שקל, וכל דירה. נעזוב את העולם הזה בלי כלום, ולבד."

זה מכניס לפרופורציות. רובנו לא אוהבים לחשוב על המוות אבל כשאנחנו מתים אנחנו לא לוקחים איתנו דבר, וההבנה שאנחנו לא לוקחים איתנו דבר, איך היא הולכת מעתה להשפיע על חיינו?
 
מה שיפה בפורום הזה (ובכל פורום פרה עידן פייסבוק) זה שלפחות הecho chamber ניכר לעין, זאת אומרת שני חדרים מקבילים, שרואים את שניהם ואף אחד לא מוסתר
 
קראתי ספר על מודל שנקרא Spiral dynamics, או מודל הספירלות.
קראתי אותו חלקית ולא הצלחתי לסיים אותו כי הוא באנגלית והתקשתי, אבל למזלי יש אינטרנט ויש סרטונים בנושא בעברית.

הוקסמתי מהמודל הזה מאוד כי  מזמן לא נחשפתי לדבר שפתח לי את הראש כל כך (במובן הטוב) ועזר לי להבין את החברה האנושית טוב יותר.

המודל הזה מתאר את התפתחות התודעה האנושית. כמו שהגוף הפיזי שלנו עובר תהליך של אבולוציה, ככה גם התודעה עוברת אבולוציה משלה. המודל מבוסס על מחקר מדעי של 20 או 30 שנה. הוא מודל מורכב והוא נחשב למודל מדויק יחסית.

לכל רמת מודעות, לפי המודל, יש עולם ערכים משלה.
יש כ-8 רמות מודעות (עד כמה שידוע לפי המודל, אולי בעתיד נגלה יותר). הרמה הראשונה היא רמת המודעות הנמוכה ביותר (רמת מודעות של תינוקות, של חלק מבעלי החיים הפשוטים, של אנשים עם פיגור שכלי, אנשים בקומה, אנשים עם אלצהיימר) משם זה מטפס עד לרמת המודעות האחרונה (שידועה עד כה לפי המודל) שמאפיינת אנשים שהגיעו לרמות מאוד גבוהות ומורכבות של בינה והבנה של העולם והחיים (כמו למשל אלן ווטס, אושו, יאנג, אקהרט טולה, ישו, בודהה)

אין רמת מודעות טובה או רעה, כל רמת מודעות קריטית וחשובה. כשעולים במדרגות כל מדרגה חשובה. אך, הן מאוד שונות זו מזו.

יש מגוון רמות מודעות שקיימות בכדור הארץ, זה תלוי באינדיווידואל, במשפחה שגידלה אותו, באיזור שממנו בא, במדינה, בחברה, ברמת הגישה למשאבים, למידע וכו.
כרגע החברה המערבית (ארה"ב, חלק ממדינות אירופה ודומיהן כמו ישראל ודרום קוריאה למשל) נמצאת ברובה בשלב שמכונה "השלב הכתום" שזה השלב שעולם הערכים שלו מתמקד בדברים כמו הישגים חומריים, אגו, תדמית, לוגיקה, סטטוס, רציונליות, מיתוג, קפיטליזם, צרכנות, מדע, תחרותיות.

אחרי שהעולם המערבי ימצה את השלב הכתום ואת עולם הערכים שלו, כאשר יראה שחומר אינו מוביל לאושר כפי שהובטח, והלוגיקה היא מוגבלת וגם היא מובילה למבוי סתום עם פרדוקסים רבים, החברה תנוע לשלב שנקרא "השלב הירוק" שזה שלב שהולך יותר לכיוון יותר פתיחות, רוחניות, צדק חברתי, דאגה לחלשים, רווחה, דאגה לבעלי חיים, יותר גמישות מגדרית, קבלת האחר, אכפתיות בנושאי שוויון אקלים וסביבה, מינימליזם.

במקומות מסוימים השלב הירוק יותר מפותח יותר בחלק מהאנשים כמו למשל בתל אביב (אחוז הטבעונים הגבוה, מצעדי הגאווה, פעילי אקלים וסביבה) או במדינות מסוימות כמו הולנד, קנדה, שוויץ.


אני מוצאת שהמודל שאני משתפת מאוד אקטואלי לפה והוא מחזק דברים אחרים שכתבתי.

כרגע לאנושות יש שני אפשרויות:
האפשרות הראשונה היא ללכת עם הראש בקיר, להמשיך עם הצריכה כרגיל, להתנהג כאילו שאין משבר אקלים, להתנהג כאילו שאין למה שאנחנו צורכים השפעה על בני אדם אחרים, בעלי חיים והטבע, להתנהג בצורה מנוכרת ותחרותית כאילו שאנחנו נפרדים זה מזה וכל אחד לעצמו, להתנהג כאילו שהאדם הוא במרכז והחיה הכי חשובה בטבע, להזניח את הצד הנפשי רוחני שלנו וכתוצאה מכך לפתח הפרעות נפשיות שמזיקות לנו ולאחרים בקרבנו, להמשיך להתרבות בלי אבחנה ולהגדיל את הצפיפות, לזהם כל חלקה בכדור הארץ (חוץ מהבית שלנו כמובן), לפתח נשקים קטלניים ולהתערב בטבע (שלא פראייר ויודע להחזיר באסונות, בנגיפים ומחלות) עד שכל זה בסופו של דבר יביא להכחדה. (זה יכול לקרות בעוד שנה או 10 שנים אבל זה יקרה בוודאות כל עוד בני אדם ימשיכו ככה).

האפשרות השנייה היא לעצור, להאט את הצריכה, להבין שאנחנו מערכת אחת שבה אחד משפיע על השני, לשקם נזקים שיצרנו, לעבור לאנרגיות מתחדשות וידידותיות לסביבה, לעבור לסגנון אכילה ידידותי יותר לסביבה כמו טבעונות וצמחונות, לפתח יותר צניעות, להבין שכולנו בעלי ערך מעצם קיומנו ואנחנו לא צריכים להוכיח זאת ע"י צבירת ידע, סטטוס ונכסים, לפזר את ההון בצורה שוויונית יותר, להתאים את החברה לאנשים שהם לא רק גברים לבנים ממעמד הביניים פלוס אלא גם לנשים, ילדים, זקנים, אנשים עם מוגבליות, טרנסים, לפתח את מערכת בריאות הנפש, לשנות את מערכת החינוך והערכים שלה, לעזור למדינות מתפתחות אבל באמת ולא רק בשביל יחסי ציבור או מטרות פוליטיות, להעריך שוב מקצועות הומאניים, ליצור מערכת בריאות יותר הוליסטית שמשלבת רפואה קונבציונאלית עם רפואה אלטרנטיבית, להפוך אותם ליותר נגישים, לתת יותר הזדמנויות לאלה שהחברה מדכאת אותם, לפתח את הרווחה, ליצור כלכלה שהיא מעגלית, ליצור חיי קהילה, להשקיע יותר בקשרים בין בני אדם, להתערב כמה שפחות בטבע, למצוא איזון עם הטבע, חיבור מחודש לטבע.


זה יקרה? אני לא יודעת. אני מקווה שאני אזכה בחיי לראות את השינוי הזה בהתפתחות רמת המודעות של העולם המערבי והמעבר לעבר השלב הירוק. הוא קורה עכשיו בהדרגה אבל האם הוא יקרה מהר מספיק כדי להציל אותנו ואת הכוכב הזה מעצמנו?

אני יודעת שאנשים אוהבים להגדיר את עצמם ואחרים, נו כי, ככה אנחנו. רובנו לא מספיק חרוצים כדי לראות את עצמינו והאחר מעבר להגדרות צרות שאנחנו יוצרים במוחינו.
היכולת שלנו להגדיר דברים גם מועילה לנו וגם הורסת לנו, החכמה לדעתי היא להבין מתי זה עוזר ומתי לא. מתי זה משרת אותנו ומתי לא.

יש ציטוט מעניין של אלן ווטס שאני רוצה לשתף בנושא ההגדרה העצמית:

"לנסות להגדיר את עצמך זה קצת כמו לנסות לנשוך לעצמך את השיניים."
 
נערך לאחרונה ב:
וההבנה שאנחנו לא לוקחים איתנו דבר, איך היא הולכת מעתה להשפיע על חיינו?
הסיבה שאני עובד הרבה יותר מדי שעות בעבודה שרק בחלק מהזמן אני נהנה בה ובחלק לא מבוטל פוגעת במצבי הנפשי, רוחני, פיזי ובריאותי נמצאת בסוף ההודעה. אילו הייתי חופשי לבחור לא הייתי (*) עובד ולו שנייה אחת לעולם, אבל נלקח ממני החופש הזה ועל כן אני צריך (**) לפעול בתוך המסגרת הנוכחית.
ובהמשך להשפעה הפוגענית שציינתי מעלה הנה עוד קצת: עייפות, חוסר צדק, מרירות הן רק עוד חלק קטן מההשפעות של ההבנה שאני לא-לוקח-איתי-דבר.

המרדף הבלתי פוסק הזה מוטמע בנו. ואם לא לחומר אז לרוח.
לפעמים הייתי רוצה להיות מאותם אנשים ש״רודפים״ אחרי החומר, אולי היה לי פשוט יותר להתנהל או לקבל את (*)דרכו של עולם.

ורק כדי לא לסיים בנימה אפוקליפטית-משהו, עצם (**) הבחירה שלי לפעול בתוך המערכת הנוכחית היא עולם ומלואו והוא אכן מלא ואמיתי - הבחירות שעשיתי, וגם אלו שלא, הידיעה מניין באתי והיכן אני עומד עכשיו, החינוך שספגתי והערכים שאימצתי, הטעויות, האהבות, החברים, הקריירה והתהיות - הם מרכיבים את המשמעות בחיי והם המרכיבים המשמעותיים בחיי ואני זקוק לחומר בשביל לספק אותם לעצמי.
לא הרבה חומר, קצת.
וכאן אני מאד יכול להתחבר לרוח הסרטון שהודבק כאן.
איפה נקודת היציאה?
 
מתיימר לקבוע לאחרים מה נחות ומה הפסגה שלהם. יש כאלו שיחשבו שמשפחה זה חסר משמעות ויש כאלו שיחשבו שלתרום לזולת זה לא ניצול נכון של החיים.
הפועל החשוב פה בעיני הוא יחשבו.
כל עוד אנשים חושבים, בוחנים את החיים שלהם מידי פעם ממעוף הציפור ומגיעים למסקנה שזה מה שעושה להם טוב - הכל מצויין (בעיני).

מצב קצת פחות אופטימלי (אבל יחסית נפוץ) הוא אנשים שמתנהלים בעולם מכוח האינרציה ועושים דברים פשוט בגלל שכולם עושים אותם מבלי לעצור ולחשוב.
עבור אנשים כאלה, להחשף לסולידית/האטה וכו יכול לסייע להתחיל לבחון את החיים שלהם יותר לעומק ואולי לבצע שינויים אם צריך.
 
וגורואים/רבנים זה שטויות.
אני כותב ברוח השרשור הרוחני.

אני מאוד מבין את הגישה הזאת שלך, (לפחות כך אני חושב) אבל לדעתי הגישה הזאת מאבדת הרבה בדרך.

ששני אנשים מתווכחים האם זה טוב לאהוב את עצמך, הוויכוח הוא נחמד אבל בסוף בגלל מגבלות הנפש די ברור מי טוב לו ומי פחות טוב לו.

לדעתי כאן הנידון הוא אותו דבר, האם פילוסופית סמכות רוחנית זה נכון או לא, זה נידון אחד. אבל במציאות ברור שאדם שמצליח להוריד את הראש לסמכות מעליו די ברור שהוא מרוויח מזה. אמונה באדם מסוים ולסגוד לו זה רווח אישי, זה לא רק רווח לאדם שאת מעריצה אותו.

(להמחשה תחשבי על הכסף ברגע שהרבה אנשים מאמינים שהדבר הוא שווה כסף באותו רגע יצרנו מצב שיש לכולנו יותר כסף. ואותו דבר אם נחשוב שאיש מסוים או אישה מסוימת הוא המושלם או המושלמת שבאנושות, באותו רגע כולנו נרוויח מזה ובאמת נאמין שיש דברים מושלמים. וזה עצמו מעצים אותנו. והאם זה נכון או שלא והאם צריך סייגים או שלא זה נידון אחר)

עוד הוספה קטנה לדעתי אסור לשכוח שגם שנולדנו היום אבל בסוף יש לנו מסורת ומסורת גם אם לא מאמינים בזה, זה חלק מאיתנו. זה חלק ממה שאנחנו היום. יש צורה של ילד מתבגר ללכת ולברוח מהבית, וזה צורה אחת להתמודד, ויש צורה בדיוק הפוך לחזור הביתה ולקחת מה שעושה לך טוב. ולדעתי הדרך השנייה הרבה יותר מתאימה לרגשות שלנו.

אני מסתייג יכול להיות שזה בדיוק מה שאת עושה, רק את מזכירה לי אנשים במשפחה שלי בהתייחסות שלך לדת, ולכן אני מתרשם כך.
 
לא. אני יכול להסכים שבעיניי הוא לא בראש הרשימה שלי אבל אני לא מתיימר לקבוע לאחרים מה נחות ומה הפסגה שלהם. יש כאלו שיחשבו שמשפחה זה חסר משמעות ויש כאלו שיחשבו שלתרום לזולת זה לא ניצול נכון של החיים. מי שחושב שהוא יכול לקבוע לאחרים מה נחות ומה נכון הוא בסך הכל שחצן שחושב שהוא יודע יותר טוב מאחרים מה טוב בשבילם.
אני באמת לא מבין אותך.
לשם השוואה, אתה מכיר את השרשור שמסתובב פה בפורום על מהי התזונה הנכונה?
אולי תיכנס לשם ותכריז שכל אחד יאכל מה שבא לו. שאולי בעיניהם של חלק מהמגיבים שם לאכול ירקות טריים ולהימנע ממזון מעובד זה נחשב לשמור על הבריאות, אבל הם לא יכולים לקבוע לאחרים שבורקסים ופיצות זה ג'אנק פוד אם זה מה שטעים להם.
אם זה לגיטימי לדון על דברים שמועילים או מזיקים לבריאותנו הפיזית, אז למה כשזה נוגע לבריאות הנפש מי שמעז להעלות את הנושא הוא שחצן?
האם לא לגיטימי לטעון שאורח חיים צרכניסטי הוא מזיק לבריאות, כשם שלגיטימי לטעון שלאכול במבה וביסלי כל החיים זה מזיק לבריאות?

תנועת ההאטה לפי מה שאני קורא כאן זה נישה שלי די ברור למה רוב הציבור לא מצטרפים לקבוצה שלכם, ואני מכבד אותך ואותם אבל זה נישה שלא קורצת לרוב האנשים.

אני חושב שלהתחיל לנהל דיון מה הכי טוב לאנושות, ומשם לומר שמה שאתה עושה הוא הכי טוב, לדעתי זה מתכון לאבד את הקשר מהמציאות.

אני שמעתי טענה מעניינת שהכי טוב היה לאדם לחיות כלקט (כמו החיות בג'ונגל) וזה שהאדם התחיל בחקלאות זה בעצם מלכודת דבש. לי זה נשמע הגיוני אבל האם אני יתחיל מחר לטפס על עצים....

שמציגים נתון שהוא נכון זה עדיין לא אומר שהתוצאה שאתה מסיק מהנתון היא התוצאה הנכונה, בעיני תנועת ההאטה זה נישה שמי שמתחבר לזה זה יעבוד לו ואולי אפילו יהיה לו טוב, ומי שלא מתחבר לזה, זה פשוט לא יעבוד לו. ולכן אם אתה אוהב את זה תזרום, אבל מכאן ועד לחשוב איך העולם סביבך צריך להתנהל זה כבר יומרני מדי בעיני.
מדוע אתה מזהה את דעותי עם תנועה כזו או אחרת, ועוד אחת כזו שמעולם לא טענתי להיותי חלק ממנה?
אנא, אם אתה מתכוון להתייחס לדברי אז אל תבצע הכללות מיותרות.
 
אם זה לגיטימי לדון על דברים שמועילים או מזיקים לבריאותנו הפיזית, אז למה כשזה נוגע לבריאות הנפש מי שמעז להעלות את הנושא הוא שחצן?
התגובה שלך לא עסקה בבריאות הנפש אלא טענה איך נכון לאדם לחיות, וטענה שיש אורח חיים מסויים שהוא בהכרח רע לאותו אדם שבוחר לחיות לפיו, ושאם מישהו בוחר בגישה כזו הוא עושה זאת רק כי הוא לא מבין שזה רע לו.
האם לא לגיטימי לטעון שאורח חיים צרכניסטי הוא מזיק לבריאות, כשם שלגיטימי לטעון שלאכול במבה וביסלי כל החיים זה מזיק לבריאות?
נפש האדם זה דבר הרבה יותר מורכב מגוף האדם.
כל בני האדם זקוקים למזון, שתייה ושינה כדי לחיות. לכל בני האדם אם תזריק רעל, הגוף ימות.
אבל הנפש של כל אדם פועלת אחרת ומגיבה שונה לאותם גירויים, קשיים, וחוויות.
יכול לבוא אליך אדם שמאמין באלוהים, ויסביר לך למה כל אדם חייב להאמין באלוהים, ולמה אדם בלי אמונה הוא אדם ריקני. האם זה ידבר אליך? אותו אדם מאמין חושב בטעות שאם משהו נכון לגבי עצמו, זה בהכרח נכון לגבי אחרים. אבל זה כמובן לא נכון, ומה שמתאים לאותו אדם, לא מתאים לרוב האנשים.
על כל השקפת עולם יהיו אנשים שיתחברו אליה ויהיו אנשים שלא, ואולי אפילו יסלדו ממנה ויסבירו למה היא פסולה.
 
מדוע אתה מזהה את דעותי עם תנועה כזו או אחרת, ועוד אחת כזו שמעולם לא טענתי להיותי חלק ממנה?
אנא, אם אתה מתכוון להתייחס לדברי אז אל תבצע הכללות מיותרות.
כך התרשמתי ממה שכתבת, אבל כנראה ממה שאתה כותב אז טעיתי. סליחה.
 
התגובה שלך לא עסקה בבריאות הנפש אלא טענה איך נכון לאדם לחיות, וטענה שיש אורח חיים מסויים שהוא בהכרח רע לאותו אדם שבוחר לחיות לפיו, ושאם מישהו בוחר בגישה כזו הוא עושה זאת רק כי הוא לא מבין שזה רע לו.
ומה ההגדרה של בריאות (פיזית ונפשית) אם לא בחירה בדרך חיים שהיא הדרך הנכונה לחיות? האם אתה יכול להגדיר את המושג הזה בדרך אחרת?
האם הביטוי "אורח חיים בריא" אינו מכיל בתוכו את ההבנה שקיימות דרכים נכונות לחיות ודרכים לא נכונות?
אולי תגיד שאורח חיים שבריא עבורי אינו בריא עבורך ולהיפך. אבל גם אם זה נכון, עדיין אם למושג "אורח חיים בריא" יש משמעות מבחינתך, זה אומר שאורח חיים הנכון עבורך הוא לא עניין של טעם אישי, כלומר לא בחירה שלך.
אבל הנפש של כל אדם פועלת אחרת ומגיבה שונה לאותם גירויים, קשיים, וחוויות.
אתה טוען פה טענה שהופכת את כל מדע הפסיכולוגיה לחסר משמעות.
הרי פסיכולוגים מבצעים מחקרים על קבוצות מדגם שמורכבות מאנשים שלטענתך הנפש שלהם פועלת אחרת מהנפש שלך. לכן ממצאי המחקרים האלו אינם רלוונטים לגביך או לגבי כל אדם שלא השתתף בניסוי.
יכול לבוא אליך אדם שמאמין באלוהים, ויסביר לך למה כל אדם חייב להאמין באלוהים, ולמה אדם בלי אמונה הוא אדם ריקני. האם זה ידבר אליך?
האמונה באלוהים באה למלא איזשהו צורך שכנראה ניתן למלא אותו בלי אלוהים, ואולי אותו אדם הוא קצת צר אופקים אם הוא חושב שאמונה באלוהים היא הכרחית למילוי אותם צרכים נפשיים שהוא מדבר עליהם.
כל זה לא משנה את העובדה שהצרכים הנפשיים שלנו הם זהים בין כולנו (עד כדי שונות זניחה).
שוב, בהתאם לאנלוגיה שלנו לתזונה - יש מלא אסכולות לגבי מה נכון לאכול. מיליון סוגים של דיאטות (כשם שיש מלא דתות ופילוסופיות), אבל כולם תמימי דעים לגבי הצרכים שיש לגוף שלנו - כולנו זקוקים חלבונים, שומנים, פחמימות וויטמינים, ואת זה כל שיטת דיאטה תאמר לך.
 
כל זה לא משנה את העובדה שהצרכים הנפשיים שלנו הם זהים בין כולנו (עד כדי שונות זניחה).
אין שום משמעות לצרכים זהים בתאורטית. ברגע שאנחנו דנים על המציאות היום יומית של כולנו.

כי שאתה אומר שעדיף להשקיע במשפחה גם אם זה נכון צריך להכיר בזה שזה לא הדבר הכי פשוט לכולם, גם אם לך זה נראה פשוט, יש הרבה שסוחבים הרבה תסכולים או שהבני זוג לא מספיק מתאימים ועוד ועוד.

בקיצור כשמדברים על אוכל בדרך כלל זה נכון אבל כשמדברים על נושאים נפשיים בדרך כלל אולי בתאורטי זה נכון אבל במציאות זה לא עובד. ולדעתי המציאות זה הדבר הכי חשוב.
 
אתה טוען פה טענה שהופכת את כל מדע הפסיכולוגיה לחסר משמעות.
הרי פסיכולוגים מבצעים מחקרים על קבוצות מדגם שמורכבות מאנשים שלטענתך הנפש שלהם פועלת אחרת מהנפש שלך. לכן ממצאי המחקרים האלו אינם רלוונטים לגביך או לגבי כל אדם שלא השתתף בניסוי.
תראה לי פסיכולוג רציני שטוען שיש איזו שיטה שנכונה לגבי כלל האוכלוסייה. לכל אסכולה פסיכולוגית יש שלל תנאים שרק עבורם היא מתקיימת, וגם אז זה אף פעם לא במאה אחוזים.

לא בכדי הרפואה הפיזיולוגית מתקדמת הרבה יותר מהר מאשר רפואת הנפש. הרבה יותר קל לפתור בעיות לב, כלי דם, כליות או שאר מחלות מאשר לגרום לאדם למצוא משמעות או להיות מאושר. לא סתם טיפול פסיכולוגי יכול להימשך עשרות שנים בלי "לפתור את הבעיה".


כל זה לא משנה את העובדה שהצרכים הנפשיים שלנו הם זהים בין כולנו (עד כדי שונות זניחה).
הם לא - אלא אם אתה מדבר בראשי פרקים מאוד אבסטרקטיים ("כל אדם צריך משמעות"). יש קבוצות אנשים שלכל קבוצה יש צרכים שונים. בהחלט יתכן שיש לקבוצה אחת של אנשים צורך מסויים, ולחלק אחר מהאוכלוסייה אין את אותו צורך, ולהיפך.
 
תראה לי פסיכולוג רציני שטוען שיש איזו שיטה שנכונה לגבי כלל האוכלוסייה. לכל אסכולה פסיכולוגית יש שלל תנאים שרק עבורם היא מתקיימת, וגם אז זה אף פעם לא במאה אחוזים.

לא בכדי הרפואה הפיזיולוגית מתקדמת הרבה יותר מהר מאשר רפואת הנפש. הרבה יותר קל לפתור בעיות לב, כלי דם, כליות או שאר מחלות מאשר לגרום לאדם למצוא משמעות או להיות מאושר. לא סתם טיפול פסיכולוגי יכול להימשך עשרות שנים בלי "לפתור את הבעיה"

הם לא - אלא אם אתה מדבר בראשי פרקים מאוד אבסטרקטיים ("כל אדם צריך משמעות"). יש קבוצות אנשים שלכל קבוצה יש צרכים שונים. בהחלט יתכן שיש לקבוצה אחת של אנשים צורך מסויים, ולחלק אחר מהאוכלוסייה אין את אותו צורך, ולהיפך.
הפסיכולוגיה והפסכיאטריה המודרניות לא יודעות לטפל בבעיות מהשורש והן גם לא מתיימרות לעשות את זה. הן מתיימרות להפוך את המטופל לאדם מתפקד בחברה, אפילו אם זה אומר שהוא צריך לקחת 1000 כדורים ביום. זה שאדם מתפקד בחברה לא אומר שהוא בריא, מאושר ומצא לחיים משמעות.

זה שהפסיכולוגיה והפסיכיאטריה המודרנית לוקות בחסר ולא אפקטיביות, לא אומר שאין שיטות טיפול אפקטיביות. יש תורות עתיקות ומפורטות בנושא. סוגים שונים של מדיטציה ויוגה אבל רפואת הנפש המודרנית רואה את זה כפסאדו מדע ומתעלמת מזה. אולי רק בשנים האחרונות היא פה ושם מעודדת את זה אבל לא מספיק ובצורה מאוד שטחית.
יש גם צמחים שאפקטיביים לריפוי כמו פטריות הזיה שבשימוש נכון יכולות לעזור עם בעיות כמו דיכאון, ערך עצמי נמוך, חרדות אבל כמובן הממסד מפחד מזה.

הממסד באופן כללי מפחד מכל מה שיכול להפוך את האדם לחופשי ברוח שלו ובתודעה כי אחרת הוא לא יהיה עוד חלק קטן וחיוור מהמערכת אלא אדם חופשי שאי אפשר לשלוט עליו, להפחיד אותו וכו.
אדם חופשי יענה "אז מה" כשיבקרו אותו על זה שהוא לא הולך לפי נורמה מסוימת שמצופה ממנו. הוא לא יתחיל לשנוא את עצמו, כי הוא מבין שלצפות ממיליון אנשים שונים להתנהג אותו הדבר זה דפוק ולא הוא עצמו הדפוק.


הצורך האנושי במשמעות בחיים היא משהו מובנה בנו. בין אם זה משמעות שניתנת לנו מבחוץ (דת, קריירה, משפחה, מדינה) או משמעות שבאה מבפנים (לשפר את העולם, ליצור, לנהל עסק, להגיע לחופש כלכלי). משמעות היא ה"למה" אנחנו עושים את מה שאנחנו עושים. למה אנחנו קמים בבוקר, למה אנחנו בכלל מתאמצים כל כך?
בלי הלמה אנחנו לא נרגיש שאנחנו רוצים לעשות את מה שאנחנו עושים. אם אין לנו משמעות בחיים, ובשביל מה לחיות זה מובן מאליו שהחיים יראו לנו חיוורים, חסרי טעם, תפלים ומשעממים ובמצב כזה אנחנו נהיה צייתנים יותר, שבריריים יותר, מדוכאים יותר, צרכניים יותר, פאסיביים יותר, מכורים יותר (סיגריות, אלכוהול, אינסטגרם, פייסבוק, פורנו, משחקי מחשב, הימורים).
 
שלום @Cherry.
אני חושב שלא סתם הפוסט שלך גרר 155 תגובות לפני תגובתי שלי, ואפילו אין בו מילה או חצי מילה על תכנון כלכלי/אסטרטגיית השקעה כזו או אחרת. אוסיף ואודה שלא קראתי הכל.
אני שמח שכתבת כאן. השיתוף שלך מזכיר לי שכל הקשור בכסף ובעצמאות כלכלית אינם מטרה עבורי. הם לכל היותר אמצעי. ההבנה הזאת אמנם נראית פשוטה להבנה, אך היא חמקמקה מאוד. קריאה ממושכת בבלוג של הסולידית מאז היווסדו מראה התפתחות נפלאה (וכלל לא מיידית!) של ההבנה הזאת. העצמאי כלכלית, אפילו יותר מאדם שחי את היום-יום בשביל לסיים את החודש, יידרש בסופו של דבר לקום בבוקר ולהתמודד מול שאלת המשמעות.

באשר להסתייגותך מעולם ההשקעות, אני רוצה לשתף אותך בנקודת מבט מסויימת. כמוך וכמו הרבה מקוראי וכותבי הפורום הזה, אני חולק את הסלידה מתרבות הצריכה הפראית. שימי לב לטענה הבאה: ההפך מצריכה איננו אי-צריכה (=חיסכון). ההפך מצריכה הוא השקעה. כל שקל שלך שנשאר פנוי ונחסך בעו"ש עושה "חצי עבודה" כנגד תרבות הצריכה. אותו שקל, באם יושקע, יעבוד 24/7 כנגד הכח העצום של תרבות הצריכה ושל אותם בעלי הון שאת מדברת עליהם.
כשאת קונה מנייה של תאגיד X, את משנה את פני המציאות! תאגיד X (שבכל מקרה ימשיך להתקיים איתך או בלעדייך) הופך למשרת אותך ואת תפישת עולמך. לכן זה מעשה הרבה יותר חזק מאשר "לשבת על הגדר".

אני חושב שזו הבנה קריטית לכל מי שמאס ונגעל (כמוך) מתרבות הצריכה. ההפך מללחוץ BUY באיביי או באמאזון, הוא ללחוץ BUY בפלטפורמה של הברוקר המועדף עלייך. מדברייך עולה שעדיין אין כזה, אבל אני מאחל לך להתחיל ולהיווכח שזה אכן מרגיש כמו התנגדות אמיתית לתרבות הצריכה.

באשר לתפישתך הפסיכולוגית/פילוסופית- אולי פספסתי וזה צויין, אבל אני מזהה התכתבות עם הלוגותרפיה של ויקטור פראנקל, ואני חושב שזו אחת ההגויות החשובות ביותר שנכתבו ("האדם מחפש משמעות" וכו'). אני חושב שרוב האנשים יכירו את שם הספר, אך אני ממליץ לא להסתפק בכך וגם לפתוח אותו ולעיין בו לעומק. המיוחד בו הוא שההגות מגיעה דווקא מפיו של פסיכיאטר.

המון בהצלחה, ותודה על הקול הייחודי שהבאת!!!
 
אני חושב שזו הבנה קריטית לכל מי שמאס ונגעל (כמוך) מתרבות הצריכה. ההפך מללחוץ BUY באיביי או באמאזון, הוא ללחוץ BUY בפלטפורמה של הברוקר המועדף עלייך. מדברייך עולה שעדיין אין כזה, אבל אני מאחל לך להתחיל ולהיווכח שזה אכן מרגיש כמו התנגדות אמיתית לתרבות הצריכה.
אם אתה מדרבן אנשים אחרים לצרוך כדי שהכסף שלהם יכנס לכיס שלך אז אתה עדיין חלק מתרבות הצריכה, רק עברת לצד של הרעים. :>
מינימליזם והסתפקות במועט - הם ההתנגדות האמיתית לתרבות הצריכה.
 
מינימליזם והסתפקות במועט - הם ההתנגדות האמיתית לתרבות הצריכה.
במילים שלי קראתי לזה "חיסכון" ואמרתי שזו חצי עבודה.
אני לא רואה סתירה בין מינימליזם והסתפקות במועט, לבין השקעה. החיבור האידאולוגי ביניהם הוא מה שהסולידית למעשה עושה בעשור האחרון.

אם אתה מדרבן אנשים אחרים לצרוך
איפה מדבריי הבנת שאני מדרבן אחרים לצרוך? קניית מניות (מבחינתי) איננה עידוד אנשים לצריכה, אלא בסך הכל השלמה עם העובדה שהיא קיימת, ושימוש בכוחה שלה כנגדה.
אפשר לשאול למה זה כנגדה? כלומר אולי אנחנו המשקיעים הסולידיים בסך הכל "איילי הון קטנים".
התשובה שלי היא שלא, כי אין לי כוונה להיות עשיר לשם העושר עצמו, אין לי כוונה להתעשר ללא גבול, ואין לי כוונה להתעשר כדי שאוכל לצרוך בית גדול יותר מכפי שאני צריך או מכונית יוקרתית.
יש כאן פרדוקס מסויים, בכך שאם יהיו "יותר מדי" סולידיים כאלה, אכן תורגש האטה כלכלית. אבל אנחנו רחוקים משם, ונראה שגם הולכים ומתרחקים.
 

פתחו חשבון למסחר עצמאי

פסגות טרייד

ישראל: 0.06% מעסקה (מינימום ₪2 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה)
דמי ניהול: ללא דמי ניהול
מינימום: ₪10,000
פתיחת חשבון

מיטב טרייד

ישראל: 0.08% מעסקה (מינימום ₪4.65 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה או $5 ב-IBKR)
דמי ניהול: פטור לשנתיים, אח״כ ₪15
מינימום: ₪5,000
פתיחת חשבון

אקסלנס טרייד

ישראל: 0.07% מעסקה (מינימום ₪3 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה או $5 ב-IBKR)
דמי ניהול: פטור לשלוש שנים, אח״כ ₪15
מינימום: ₪10,000
פתיחת חשבון
פסגות טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪10,000
⌄
ישראל: 0.06% מעסקה (מינימום ₪2 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה)
דמי ניהול: ללא דמי ניהול
פתיחת חשבון
מיטב טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪5,000
⌄
ישראל: 0.08% מעסקה (מינימום ₪4.65 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה או $5 ב-IBKR)
דמי ניהול: פטור לשנתיים, אח״כ ₪15
פתיחת חשבון
אקסלנס טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪10,000
⌄
ישראל: 0.07% מעסקה (מינימום ₪3 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה או $5 ב-IBKR)
דמי ניהול: פטור לשלוש שנים, אח״כ ₪15
פתיחת חשבון
גילוי נאות: האתר מקבל תגמול בגין פתיחת חשבון דרך הקישורים. אין באמור משום ייעוץ השקעות או שיווק השקעות.
לצורך העניין, אדם שקונה אייפון כלל לא מודע לכך שאני מחזיק (לא באמת) AAPL. לא איכפת לו בכלל מי בעלי המניות. הוא רוצה אייפון ומשלם על כך. לכן הפוזיציה שלי כשלעצמה לא מעודדת יותר צריכה מכפי שהיה לולא הייתה קיימת.
 
נושאים דומים
פותח הנושא כותרת פורום תגובות תאריך
ת חששות לגבי השקעה ראשונית בבורסה בימים אלו שוק ההון 18
M שיפוץ בית חדש: עם אלו בעלי מקצוע לדבר ואיך להתנהל נדל"ן 2
T קרן נאמנות/סל/כספית, האם אלו באמת נחשבים PFIC? מיסים 1
N באיזה אפיק סולידי אתם משתמשים בימים אלו? שוק ההון 17
איש ירח אלו יציאות השקעה מטריפות אתכם שוק ההון 41
S אלו שעוברים לIB - מה הטעם בהעברה והמרה של ניירות הערך השקליות של בלאקרוק שלהם? פוסטים מאיכות נמוכה 17
נ שכירת דירה בזמנים אלו, 2 שאלות נדל"ן 16
M משחק החבילה עוברת ממשיך: הפניקס מעבירה את הקופות בניהול אישי לחברת גלובל נט ניהול קופות גמל בע"מ - מי אלו? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 263
Tsachi01 אלו דרכים הכי בטוחות למניעת עקיצה בהעברה בנקאית? פוסטים מאיכות נמוכה 20
G חשבון השקעות באוצר החייל - האם אלו עמלות אטרקטיביות? ברוקרים ופלטפורמות מסחר 3
T מה הסיכוי להתאיידות פק"מ בבנק ירושלים בימים טרופים אלו? שוק ההון 8
ח "אין מו"מ על מחיר, אלו דירות שאני יכולה "להעיף" מהר" נדל"ן 29
R אז מה דעתכם לגבי אג"ח בימים אלו? שוק ההון 24
G מה אני יכול לענות לכל אלו שאומרים מה עדיף לשלם שכר דירה או משכנתא? נדל"ן 342
Jane Doe אלו גופים יכולים לסחור במט"ח במחיר market? צרכנות פיננסית 0
A חיים לא פשוטים לימודים ומה בעתיד ?סיפור חיי ובקשה להכוונה התפתחות אישית 28
T בדילמת חיי התפתחות אישית 4
M דילמת חיי - חוויה סטודנטיאלית או התקדמות מקצועית וחיסכון של כסף? התפתחות אישית 44
tomer111 אם נופלת פצצה גרעינית ויצאתי חיי הניירות ערך בברוקראז עדיין אצלי והכל בסדר? שוק ההון 353
ה שרשור מפורט - מנסה להתחיל את חיי בגיל 28 יומני מסע אישיים 34
Laca Port קושיה לגבי התחשבנות בין יורשים על נדל"ן שהתקבל במהלך חיי המורישים נדל"ן 60
ר הארכת חיי המדף של הייטקיסט - פרישה מאוחרת התפתחות אישית 10
E אהלן, מתחיל את חיי הפיננסיים שוק ההון 14
ט הגדרת חובות של הורה שנפטר+חוב של הורה חיי ללא רכוש. צרכנות פיננסית 10
א חיי לאן ? צומת דרכים התפתחות אישית 15
C חיי הסטודנט אוף טופיק 27
ס חיי העולם הזה או חיי העולם הבא צרכנות פיננסית 9
yossik הארכת חיי סוללה (סמארטפון, טאבלט) אוף טופיק 3
R החוב שהעיר אותי ושכנע אותי להתחיל את חיי יומני מסע אישיים 13

נושאים דומים

Back
למעלה