הנוהג (הפסול) קיים כי גם לעסק יש עניין בקיומו.
אני לא שאלתי למה העסק מעודד או לא מעודד דברים כאלה.
אתה אמרת שבמקרה אחד זה לא חוקי (כלומר מבחינת המדינה יש חוק נגד זה) ובמקרה אחר "לא הגיוני לחוקק חוק כזה"
אני שואל למה *מבחינת המדינה* יש הבדל? למה במקרה אחד אפשר לחוקק חוק נגד ובמקרה אחר לא.
כדי שלא נגרר לויכוח לשם ויכוח, אני מזכיר שמחפשים כשל שוק שעל המדינה לפתור.
השאלה באיזה מקרים המדינה צריכה או לא צריכה להתערב תלויה הרבה יותר בהשקפות הפוליטיות שלך ובתפיסתך את תפקיד המדינה באופן כללי מאשר במהות המקרה הנוכחי.
אבל כן, לצורך הדיון אני חושב שיש פה כשל שוק שהמדינה צריכה לפתור - לי כלקוח לא מוצג המחיר הסופי במחירון, מה שמקשה עלי להשוות בין אופציות שונות (למשל בין מסעדה אחת שאין בה מלצרים והכל בשירות עצמי ובלי טיפ לבין מסעדה אחרת עם מלצרים).
אם כשל השוק הוא אי הודאות, אז הידיעה של האחוז ולא של הסכום הכולל לא משפרת את מצבו של העובד. הוא עדיין בא לעבודה ולא יודע כמה יקבל בסוף החודש.
זה משפר. זה לא פותר את הבעיה ועדיין יש אי ודאות, אבל זה בהחלט מגדיל את הודאות.
אגב, לא בכל מקום החישוב הוא לפי המכירות של העובד עצמו ולא תמיד האחוז ידעו מראש ובעצם יש אינספור שיטות תגמול שבהן לעובד אי ודאות גדולה מה יהיה שכרו. ונראה לי ברור שעל המדינה לא להתערב במקרים האלו.
שוב, השאלה אם המדינה צריכה להתערב או לא תלויה בתפיסה שלך של תפקיד המדינה באופן כללי.
אני כן חושב שהמדינה כפי שהיא מתנהלת היום (שלא בטוח שזה האידאל, אבל נניח), צריכה לדאוג במיוחד לעובדים החלשים ולעזור להם לקבל ודאות לגבי השכר.
בכל שאר שיטות התגמול שאני מכיר (שלא מבוססות טיפים), רמת הודאות של העובד גבוהה בהרבה מהמצב בתחום המסעדות.
כנ"ל. הסכום שייכנס לבנק לא ידוע. כלומר, אי ודאות מצד העובד
מה?
יש ודאות מלא מצד העובד - הוא יודע בדיוק כמה מניות הוא מקבל ובאיזה תנאים.
שלא לדבר על גחמות השוק שמשפיעות על התגמול הכולל שיקבל העובד
לפי זה אף אחד לא יודע כלום. גם על הסכום שיש לך בבנק אין ודאות כי גחמות השוק משפיעות על ערך השקל.
אנחנו לא מדברים על גחמות השוק, אנחנו מדברים על גחמות המעסיק או הלקוחות.
בכל מקרה, מעניין מה שכתבת על יפן.
כמו שאמרתי, זה לא רק ביפן.
יש מספר מדינות באסיה שבהן העובדים יסרבו בתוקף לקבל טיפ.
יצא לי לא מזמן להיות בטיול בטיואן עם קולגה אמריקאית שניסה מספר פעמים לתת טיפ למלצר שעשה מעל ומעבר במסעדה שהיינו בה מספר פעמים. המלצר סירב בתוקף, לא משנה כמה האמריקאי התעקש.
גם בהרבה מדינות באירופה הרבה פחות נהוג להשאיר טיפ. לפעמים משאירים רק כמה אירו בודדים, או מעגלים את הסכום למעלה ל10 הקרוב, אבל אין שם שום דבר שמתקרב ל10-15% שנהוגים בארץ (ובטח שלא ל20% ומעלה שנהוגים בארה"ב).
כלומר, לא מדובר בשוחד לפקיד ספציפי, אלא בתגמול דומה לזה שבמסעדה.
אגב, לא בכל המסעדות הטיפ הולך לקופה מרוכזת ומחולק בין כלל המלצרים (לפחות בעבר זה היה המצב בחלק מהמסעדות).
אפשר לטעון במידה דומה שלתת טיפ למלצר זה סוג של שוחד. הוא יכול אולי לדאוג שתקבל מנות לפני שולחן אחר, או שתקבל את המנה האחרונה שנשארה מסוג מסויים במקום בנאדם בשולחן אחר שלא משלם טיפ (או משלם פחות).
באופן כללי הגבול בין "לתת שירות טוב" לבין לתת טובות הנאה ללקוחות מסויימים הוא לא תמיד ברור.
גם בבנק, לקוחות יהיו יותר מרוצים אם הפקידים יאשרו יותר הלוואות ובתנאים יותר טובים. האם זה נחשב "שירות טוב" או שזה כבר משהו שהוא יותר בעייתי ופוגע בבנק?