איני כלכלן, אבל למיטב הבנתי יהיה עדיף לכולנו אם נבטל את חוקי העבודה כמעט לחלוטין. גם לעובדים היותר חלשים...
זוהי קביעה מרחיקת לכת (וגם מעניינת מאוד) אנא הסבר אותה.
אולי
@נתן יוכל לענות יותר טוב.
יש היבט אידיולוגי, והיבט יוטליטרי.
ההיבט האידיולוגי, הוא שהמדינה לא צריכה להתערב בחיי האזרחים, משום שהם Free Agents ואין לריבון זכות להתערב ביחסים בינהם. נניח את ההיבט הזה בצד לרגע....
מההיבט היוטליטרי, השאלה היא מה התועלת מההתערבות הממשלתית, מה הנזק, ומה היה קורה בילעדיה. בגדול מדובר בניתוח דיי מסובך שדורש התעמקות בהרבה דוגמאות. תמצית הטיעון היא ששני הצדדים ניזוקים מההתערבות (המעסיק, והעובד, ושבשוק חופשי הם יכול להגיע לאיזון טוב יותר בעצמם)
בוא ניקח את שכר המינימום, כדוגמה....
קודם כל, הוא מונע מכל מי שעבודתו שווה מתחת לערך מסוים לעבוד. בזמנו, בארה"ב שכר המינימום שימש בשביל לפגוע ביכולת של עובדים שחורים להתחרות בלבנים, כי השחורים היו מוכנים לעבוד תמורת פחות. במובן הזה הוא פוגע בעיקר בעובדים חלשים, או כאלה שמעוניינים באיזושהיא משרה חלקית בשכר נמוך. בנוסף, קיימת תופעה של "הדבקה" לשכר המינימום. כלומר המשק כולו נדבק לשכר המינימום, בגלל כמות העסקאות באותו שכר. יכול להיות שנקודת שיווי המשקל היא בכלל גבוהה יותר. במקומות רבים באירופה, מה שקורה, הוא שארגוני עובדים, וארגוני תעשיינים קובעים את שכר המינימום בינהם. בארה"ב במדינות שבהן אין שכר מינימום, השכר הממוצע של העשירון התחתון (שעובד) בד"כ קצת מעל לשכר המינימום במדינות דומות.
דוגמה נוספת היא, חברות כוח האדם ש
@בת העמק הזכירה, הצורך בהן הוא נטו בגלל חוקים להגנת עובדים. ללא החוקים האלה, אין סיבה שלא להעסיק את רוב העובדים האלה ישירות, ולשלם להם שכר יותר גבוה (ההפרש שחברת כוח האדם מקבלת).
דוגמה שלישית היא חוקים שמגנים על נשים לפני, במהלך, ואחרי, הריון, בגלל החוקים האלה מעסיקים רבים בוחרים להימנע מלהעסיק נשים בגיל הפוריות, ובצדק מבחינתם. כפי ש
@קפה שחור הזכיר.
עכשיו, אני לא אומר, שבהכרח צריך לוותר על כל חוקי העבודה, אני כן חושב שהם צריכים להיות מאוד מינימאליים. אני גם מאמין שהמדינה צריכה לדאוג לאזרחיה להשכלה, הכשרה, והסבה מקצועית בחינם. זה יתרום לתחרותיות של העובדים במשק הישראלי, ולכן לעובדים עצמם, ולמשק כמכלול.