אני חושש שיש בלבול קל לגבי מי מממן את מי...
לפני מחיר למשתכן, כל רוכש דירה חדשה באזור המרכז מימן את תקציב המדינה ב-50% מערך הדירה (נניח 2-2.5 מיליון ש"ח לדירה במרכז) שהם כ-1-1.2 מיליון ש"ח, שהם 4000 ש"ח לחודש למשך 25 שנים.
אחרי מחיר למשתכן, כל רוכש דירה חדשה באזור המרכז יממן את תקציב המדינה ב-25-30% מערך הדירה בשוק החופשי, שהם כ-500-700 אלף ש"ח שהם 2000 ש"ח לחודש למשך 25 שנים.
בעיית הבנייה למגורים בארץ מורכבת וסבוכה, והתוצאה היא מוצר במחסור. כמובן שמצב זה אינו תקין, ויש לפעול לפתרון הגורמים לבעיה (רגולציה, בירוקרטיה, מונופול קרקעות וספסרות בהן, ריבית, חוסר תמריץ כלכלי לשלטון המקומי לבנייה למגורים, הגבלות על ייבוא עובדים, חברות וטכנולוגיות בתחום). אבל השורה התחתונה היא שכרגע, המוצר הוא במחסור. לכן יש איזשהו ניהול ותעדוף של משפחות צעירות (או רווקים צעירים פחות) שאינן בעלות דירה. בהחלט לא מצב אידיאלי, אבל ממליץ לחשוב איזה פתרון אתה היית מציע, בהינתן שבכל שנה אפשר לשחרר קרקעות ל-50 אלף יחידות דיור.
לדעתי, "הצפת השוק בקרקעות", "הקטנת הבירוקרטיה" וכו' הן סיסמאות יפות. אני בטוח שזה "הגביע הקדוש" של כל פוליטיקאי שקשור לנושא, ולכן אני חושב שאם זה לא נעשה עד עכשיו כנראה שזה לא טריוויאלי. (אגב, למיטב הבנתי זה דווקא קצת כן נעשה, אבל תוצאות של דברים כאלה לוקחות הרבה זמן).