• התכנים בפורום אינם מהווים ייעוץ מקצועי מכל סוג, לרבות ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם.
    השימוש בפורום כפוף לתנאי השימוש. עצם השימוש בפורום מהווה הסכמה מלאה לתנאים אלה.

קרן סל ישראלית מנוטרלת - איפה החסרונות?

• פותח הנושא פותח הנושא ערן1
  • פורסם בתאריך פורסם בתאריך

ערן1

משתמש רשום
דירוג
11
הי,

אני משקיע מתחיל.
קראתי את רוב הפוסטים בשרשור על הגידור/נטרול מטבע, ואני חושב שהבנתי את העיקרון.
ובכל זאת, משהו לא לגמרי מתיישב לי.
אני מבין שקרנות ישראליות מנוטרלות מט״ח משתמשות בכלים כאלה ואחרים כדי לנסות ולנטרל את השפעת השער שקל/דולר (או כל מטבע אחר), ושהכלים האלה עולים כסף, שבא לידי ביטוי אם בתשואה חסרה ואם בדמי ניהול. מכל הקריאה נוצרה אצלי ציפיה שנטרול המטבע הינו עניין יקר יחסית...

אבל אם לוקח לדוגמה קרן סל כגון ״קסם MSCI AC World (4A) ETF מנוטרלת דולר״ 1147362. מדד יחוס MSCI AC WORLD INDEX - RT - NTR
דמי ניהול - 0.25% שהם לא רחוקים, להבנתי, מאזור החיוג של קרנות איריות או אמריקאיות דומות.
קראתי גם איפשהו שהקרן היא סינטטית ולכן יכולים להיות לה פערי עקיבה, והנה מציעה הקרן ״רצועת הגנה״ (דמי ניהול משתנים) של 0.3%.

ותמורת הפער בדמי הניהול (שאינו עולה על 0.15% מול קרנות עם מדד דומה אבל לא זהה; בהשוואה מול קרנות עם מדד זהה מצאתי את ISAC שגובה 0.6% ו-ACWD שגובה 0.4%...) וכנראה גם בתמורה לדיבידנדים (הולכים לכיסה של הקרן?) אני מקבל נטרול מטבע... האם כך?
פספסתי משהו?
יש חסרונות שאני לא מבין?

- - - - עריכה - - - -
ריכוז כל הפוסטים בנושא גידור מט"ח וסיכון מט"ח

נערך לאחרונה ע"י מנהל:
אתה בטוח שקראת הכל? כי נשמע שבעיניך להיות סוחר פורקס במקביל להיותך משקיע במניות זה יתרון כלשהו...

בכל אופן אם חשקה נפשך בקרן ״מנוטרלת מטבע״ אל תדאג לעלויות הללו יותר מדי. זה שבריר שולי לעומת השאלה של אם ״לגדר״ או לא.

קראתי את הרוב. וראיתי גם את הבוז הרב שמופנה כלפי ״סוחרי פורקס״, מה שזה לא יהיה... לא יודע מה, אבל כמו שהרבה אחרים כתבו כאן (והרבה אחרים לא הסכימו איתם), חשוב לי הערך השקלי של הנכסים שלי.

בקיצור אם אני מבין נכון את תשובתך, הרי שניתן להשיג את נטרול המטבע (האיום והנורא, שגיאה חמורה וכו׳ וכו׳) במחיר שקרוב יחסית לקרן לא מנוטרלת?
ישנם חסרונות נוספים מעבר לעובדה שזה מנוטרל מטבע (טפו טפו)?

אם חשוב לך הערך השקלי של הנכסים שלך אז תמדוד את התשואה בשקלים. ככה אתה לא תתבאס שהתשואה בדולר (או בדינר ירדני) גבוהה יותר ולא תעשה משהו מטופש כמו לרכוש קרן סנופי מנוטרלת מט״ח.

בקיצור אם אני מבין נכון את תשובתך, הרי שניתן להשיג את נטרול המטבע (האיום והנורא, שגיאה חמורה וכו׳ וכו׳) במחיר שקרוב יחסית לקרן לא מנוטרלת?
כן. זה נעשה עם חוזים וחוזים זה זול. הפרמטר העיקרי להסתכל עליו זה דמי הניהול (שכמובן יכולים וסביר שיעלו, אבל זה נושא אחר).

קראתי את הרוב. וראיתי גם את הבוז הרב שמופנה כלפי ״סוחרי פורקס״, מה שזה לא יהיה... לא יודע מה, אבל כמו שהרבה אחרים כתבו כאן (והרבה אחרים לא הסכימו איתם), חשוב לי הערך השקלי של הנכסים שלי.
קראת אבל לא הבנת. שזה מובן, זה נורא לא אינטואיטיבי והסולידית לצערי מטעה בנושא (לא בכוונה).
והיא אפילו לא מגדרת בעצמה, היא מחזיקה VT.

העלות של נטרול מטבע שוות ל(בערך)פערי הריביות בין השקל לבין המטבע שבו נסחר הנכס השני, כלומר במקרה של הדולר מדובר על בערך 1.25%-1.5% שנתי.

קראת אבל לא הבנת. שזה מובן, זה נורא לא אינטואיטיבי והסולידית לצערי מטעה בנושא (לא בכוונה).
והיא אפילו לא מגדרת בעצמה, היא מחזיקה VT.

בדיוק
והאמת שנורא התאמצתי להבין... ואני לא מחשיב את עצמי בחור טיפש.
נורא רציתי להבין, כי נראה שיש פה חזית אחידה של כל המבינים שנטרול זה לא דבר שכדאי לעשות.

אבל לא הבנתי.
תראו, אני קולט שכל המומחים כאן כבר די עצבניים מכל השאלות של המתחילים ששוב ושוב חוזרים על אותה נקודה של ״נטרול נטרול״. זה די ניכר מהתשובות שלכם, ודוגרי אני לא מאשים אתכם... זה באמת מרגיז ואפילו מפתיע למה אנשים לא קולטים. הרי נכתב כל כך הרבה פעמים ובנוסחים שונים.

אבל מה לעשות שקראתי די הרבה, ואני לא מצליח להבין את ההתנגדות. לא נתפס אצלי, למרבה הבושה.

חי פה, משלם פה. (כן, ראיתי שהרבה כתבו לפני)
יודע שחלק מהסחורות שאני קונה פה בשקלים הן בתכל׳ס מושפעות משער הדולר, ועדיין... לא רואה את המחירים בסופר משתוללים לפי שער הדולר.

זה החלום הזה שמבקש להנות מהתשואות (באחוזים) של שוק המניות העולמי, ושעדיין הכל יקרה במטבע המקומי שלי, בלי להתחשב במה שקורה בזירה שקל-דולר.
ועכשיו יגידו שבדיוק בגלל זה שאני מנטרל הרי שאני ״סוחר פורקס״ בזוי ודווקא כן תופס פוזיציה בזירת השקל-דולר, אבל אני לא יודע מה זה סוחר פורקס ולא מבין למה כן תפסתי פוזיציה, כשבדיוק לתומי חשבתי שלא תפסתי...

בכל אופן, לגבי השאלה המקורית - בדיוק מישהו סיפר לי שאת עלויות הגידור לא רואים בצורה פורמלית בפרמטרים של הקרן (כמו למשל דמי ניהול) אלא זה כסף שהקרן מוציאה בלי לספר, ובא לידי ביטוי בתשואה.
וכן, הסכומים אכן מסדר הגודל של מה שתומר אאא כתב.

בקיצור, אין מה להתלהב מדמי הניהול הנמוכים כי הם לא באמת מגלמים את עלות הנטרול.

כנראה שעוד אמשיך לאכול לעצמי את הראש, ולא משנה מה אחליט, אח״כ גם אצטער כשאראה שהשוק הולך לכיוון ההפוך

תודה בכל אופן לכל מגיבים והמנסים, באמת
מעריך את זה!

ועדיין... לא רואה את המחירים בסופר משתוללים לפי שער הדולר.
זה בגלל שאתה צעיר.
תקרא קצת בויקיפדיה על האינפלציה בישראל, ותבין מה המשמעות של זה על תיק מנוטרל מטבע.

זה החלום הזה שמבקש להנות מהתשואות (באחוזים) של שוק המניות העולמי, ושעדיין הכל יקרה במטבע המקומי שלי, בלי להתחשב במה שקורה בזירה שקל-דולר.
למה להסתפק בתשואה הדולרית של השוק העולמי? יש מניות שעשו ב-3 השנים האחרונות תשואה דולרית הרבה יותר גבוהה מהשוק העולמי, תגדר אותן.
הבהרה: זה בסרקזם, לא המלצה.

@ערן1
מכיר ביטקוין? בטוח מכיר, אולי לא השקעת בזה אבל אתה יודע מה זה ביטקוין נכון? אם נגיד היית רוצה לקנות ביטקוין היית קונה ביטקוין, או מוצר משולב שמחזיק ביטקוין וגם עושה שורט על הדולר ולונג על השקל.
מכיר זהב? אם הייתה רוצה לקנות מטיל זהב, הייתה קונה מטיל זהב או מוצר משולב שמחזיק מטיל זהב וגם עושה שורט על הדולר ולונג על השקל.
מכיר מניות? אם היית רוצה לקנות מניות היית קונה מניות או מוצר משולב שמחזיק מניות וגם עושה שורט דולר ולונג שקל.

אתה מבין?
תישן על זה. תקרא עוד פעם. בסוף תבין.

שמבקש להנות מהתשואות (באחוזים) של שוק המניות העולמי
הבנתי את הבעיה של כל הסקפטים לגבי גידור (כאילו למה הם כן רוצים לגדר).

אם היה לך עיתון שהיה מציג לך כל יום את התשואה של הסנופי מול השקל, זה היה עוזר לך?
הבעיה היא שבעיתון אתה רואה תשואה של הסנופי מול הדולר, אז אתה חושב שזה הבנצ'מארק שלך.
אז פשוט תיצור לעצמך עיתון, שמציג רק תשואות של הסנופי ביחס לשקל.

אבל מה לעשות שקראתי די הרבה, ואני לא מצליח להבין את ההתנגדות. לא נתפס אצלי, למרבה הבושה.
זאת לא בושה. זה אכן נושא מאוד לא אינטואיטיבי.

החלק שהכי קשה להבין זה שבעצם מטבע הוא לא משהו קבוע ויציב. מטבעות זזים בערכם, לא רק אחד כלפי השני אלא גם יחסית למוצרים שאתה קונה. זה נקרא "אינפלציה".
זה אומר שאם המדד עלה יחסית למטבע שלך ב10% בשנה מסויימת, אבל באותה שנה הייתה אינפלציה של 5% אז בעצם התשואה הריאלית שלך (היכולת שלך לקנות דברים) היא רק 4.5%.

בסופו של דבר תשואה נומינלית (לא משנה יחסית לאיזה מטבע) היא בסה"כ מספר. זה אומנם נורא יפה לבוא ולהגיד "יש לי 10 מליון שקלים בבנק, אני מליונר", אבל אם כיכר לחם במכולת עולה לך 10,000 שקל אז המליונים שלך לא באמת שווים הרבה.
בגלל זה מה שחשוב זה תשואה ריאלית. ואחד הייתרונות של מניות זה שהן נכס ריאלי שלא צמוד למטבע כזה או אחר (מושפע כן, אבל במידה מוגבלת).

היו כבר לא מעט מטבעות בהסטוריה העולמית שחוו היפר אינפלציה ואיבדו המון מהערך שלהם. אם אתה בטעות "מהמר" על מטבע כזה אתה עלול להפסיד הרבה מאוד כסף...
חי פה, משלם פה. (כן, ראיתי שהרבה כתבו לפני)
יודע שחלק מהסחורות שאני קונה פה בשקלים הן בתכל׳ס מושפעות משער הדולר, ועדיין... לא רואה את המחירים בסופר משתוללים לפי שער הדולר.
זה שחלק מהמחירים בארץ מושפעים מהדולר זה אומנם נכון, אבל זה לא רלוונטי לעניין הגידור (כלומר לא בגלל זה אני אומר שגידור זה "רע")
יפה, אז אם אתה רוצה את התשואה של השוק העולמי, למה אתה רוצה לקבל בנוסף לתשואה הזאת גם את התשואה של הדולר-שקל (שזה מה שאתה עושה כשאתה מגדר)?
אם אתה לא מגדר אז תקבל בדיוק את התשואה של השוק העולמי. אם אתה כן מגדר אתה מקבל את התשואה של השוק העולמי + התשואה של הדולר-שקל.

ועכשיו יגידו שבדיוק בגלל זה שאני מנטרל הרי שאני ״סוחר פורקס״ בזוי ודווקא כן תופס פוזיציה בזירת השקל-דולר, אבל אני לא יודע מה זה סוחר פורקס ולא מבין למה כן תפסתי פוזיציה, כשבדיוק לתומי חשבתי שלא תפסתי...
סוחר פורקס זה לא בהכרח דבר בזוי. זה בסה"כ אדם שחושב שהוא יודע באיזה כיוון צמד מטבעות כלשהו יזוז. רוב חברי הפורום חושבים שאי אפשר לחזות מראש לאיזה כיוון ינועו 2 מטבעות, אבל יש אחרים שחושבים שכדור הבדולח שלהם עובד.

וכן, כשאתה מגדר אתה בהכרח פותח פוזיציה כזאת - אתה מהמר שהשקל יעלה מול הדולר.
מה יקרה אם הדולר פתאום יעלה והשקל יחלש? במקרה כזה אתה תפסיד מהגידור.
מה יקרה אם תיהיה פתאום אינפלציה מאוד גבוהה בשקל והדולר ישאר יציב יחסית (למשל כמו שקרה פה בשנות ה80)? פתאום כל ההוצאות שלך יגדלו במונחים שקליים, והחלק בתיק שאמור להגן עליך מאינפלציה דוקא ירד יחד עם השקל (כי החלטת לגדר ולהמר על השקל).
כל הרעיון במניות זה שהן נכס ריאלי שמגן עליך מאינפלציה.

נערך לאחרונה ב:
הבנתי את הבעיה של כל הסקפטים לגבי גידור (כאילו למה הם כן רוצים לגדר).

אם היה לך עיתון שהיה מציג לך כל יום את התשואה של הסנופי מול השקל, זה היה עוזר לך?
הבעיה היא שבעיתון אתה רואה תשואה של הסנופי מול הדולר, אז אתה חושב שזה הבנצ'מארק שלך.
אז פשוט תיצור לעצמך עיתון, שמציג רק תשואות של הסנופי ביחס לשקל.
בדיוק.
לכן כתבתי את זה:
אם חשוב לך הערך השקלי של הנכסים שלך אז תמדוד את התשואה בשקלים. ככה אתה לא תתבאס שהתשואה בדולר (או בדינר ירדני) גבוהה יותר ולא תעשה משהו מטופש כמו לרכוש קרן סנופי מנוטרלת מט״ח.

@ערן1
מכיר ביטקוין? בטוח מכיר, אולי לא השקעת בזה אבל אתה יודע מה זה ביטקוין נכון? אם נגיד היית רוצה לקנות ביטקוין היית קונה ביטקוין, או מוצר משולב שמחזיק ביטקוין וגם עושה שורט על הדולר ולונג על השקל.
מכיר זהב? אם הייתה רוצה לקנות מטיל זהב, הייתה קונה מטיל זהב או מוצר משולב שמחזיק מטיל זהב וגם עושה שורט על הדולר ולונג על השקל.
מכיר מניות? אם היית רוצה לקנות מניות היית קונה מניות או מוצר משולב שמחזיק מניות וגם עושה שורט דולר ולונג שקל.

כן! אם היית מציע לי מוצר שאומר ״כשהמניה עולה אתה עולה איתה, כשהמניה יורדת אתה יורד איתה. ובכל אופן אל תדאג מה קורה ביחס דולר/שקל, נדאג שתהיה אדיש לזה תמורת סכום קטן״ זו היתה נשמעת לי הצעה טובה דווקא.
כנראה נובע מחוסר הבנה...

וכן, כשאתה מגדר אתה בהכרח פותח פוזיציה כזאת - אתה מהמר שהשקל יעלה מול הדולר.
מה יקרה אם הדולר פתאום יעלה והשקל יחלש? במקרה כזה אתה תפסיד מהגידור.

פה להבנתי קבור הכלב - חשבתי שכשאני מגדר אני מייצר מנגנון שאומר ״לא משנה מה קורה בין המטבעות, אתה מקבל (פחות או יותר) את מה שהסחורה עושה, רק במטבע שלך״. כלומר אתה לא נהנה ולא סובל ממה שקורה בין המטבעות (ניטרול).
לתרחיש שאתה תיארתי הייתי קורא ״לא הרווחתי כמה שיכולתי״, כי לא נהנית מהעליה של הדולר לעומת השקל. סבבה, לא מנסה להיות גרידי... אבל בהתאם, מבקש שבתרחיש ההפוך, בו הדולר יורד והשקל עולה, אני לא נדפק.

האם זה לא מה שאני מקבל?
תמורת עלות מסוימת אני מנטרל את הסיכוי להרוויח יותר אבל גם להפסיד יותר. מסתפק בתשואה של המניות וזהו.

מה אני לא מבין???

כולם אומרים שאם אני מגדר אני חשוף גם למניות וגם ליחס שקל-דולר, ואני מבין שאני חשוף רק למניות ולא ליחס שקל-דולר. ענין של השקפה?

כן! אם היית מציע לי מוצר שאומר ״כשהמניה עולה אתה עולה איתה, כשהמניה יורדת אתה יורד איתה. ובכל אופן אל תדאג מה קורה ביחס דולר/שקל, נדאג שתהיה אדיש לזה תמורת סכום קטן״ זו היתה נשמעת לי הצעה טובה דווקא.

בוא נניח שהמנייה עולה ב- 10%, ובמקביל השקל קורס ב- 80%. אתה באמת מרוצה מזה שיש לך 10% יותר בשקלים?

מה אני לא מבין???
שבכל מקרה אתה מקבל את תשואת המניות וזהו. זה שאתה בוחר למדוד אותה קודם בדולר ואחר כל בשקל ואז להגיד שבשקל היא עשתה פחות אחוזים זה כבר עניין שלך אבל זה לא באמת קשור.

אגב, קרן שקלית לא מנוטרלת וקרן דולרית של אותו המדד עושות רווח זהה בפרק זמן זהה - אתה לא מרוויח פחות או יותר אלא מרוויח בדיוק אותו דבר.

אבל זה בדיוק מה שקורה כשאתה קונה נייר לא מגודר - כשמניה עולה אתה עולה איתה וכשהיא יורדת אתה יורד איתה.
ובכל אופן, אתה באמת לא צריך לדואג למה שקורה ביחס דולר/שקל. בדיוק כמו שאתה לא צריך לדואג למה שקורה ביחס רובל/פאונד.

הגידור אומר "כשהמניה עולה אתה עולה איתה" אבל בנוסף "כשהשקל יורד מול הדולר, אתה וירד איתו".
הגידור אומר "מאוד חשוב לי מה שקורה ביחס דולר שקל. כלכך חשוב לי שאני פותח פוזיציה על אחד המטבעות".

פה להבנתי קבור הכלב - חשבתי שכשאני מגדר אני מייצר מנגנון שאומר ״לא משנה מה קורה בין המטבעות, אתה מקבל (פחות או יותר) את מה שהסחורה עושה, רק במטבע שלך״. כלומר אתה לא נהנה ולא סובל ממה שקורה בין המטבעות (ניטרול).
מה זה אומר מבחינתך "מה שהסחורה עושה"? מה שהיא עושה יחסית למה?
אני מניח שתגיד "ברור שיחסית לדולר". אז בוא נתקדם לשאלה הבאה:
מה יקרה אם הדולר יתרסק יחסית לכל דבר בעולם (היפר אינפלציה דולרית)? פתאום כיכר לחם או ליטר חלב יעלו לאמריקאי מאות אלפי דולרים.
במקרה כזה המניות יעשו תשואה של אלפי אחוזים במונחים דולריים, אבל במונחים ריאליים הם כנראה לא יזוזו באמת (וגם לא יחסית למטבעות אחרים בעולם).
האם מבחינת במצב כזה "מה שהסחורה עושה" זה באמת אותם אלפי אחוזים (יחסית לדולר) או שהתשואה האמיתית היא 0 (התנועה יחסית לכל שאר המטבעות)?

או לחלופין, מה קורה אם פתאום הדולר מתחזק יחסית ל"הכל" (דיפלציה מטורפת)?
במצב כזה המניה שאתה מחזיק פתאום מאבדת עשרות אחוזים מהשווי שלה יחסית לדולר, למרות שהיא לא באמת זזה יחסית לשאר המטבעות (וגם לא יחסית לשווי הריאלי שלה).
האם במקרה כזה אתה באמת רוצה את התשואה יחסית לדולר (שהיא שלילית), או שאתה מעדיף לקבל את התשואה הריאלית?

לתרחיש שאתה תיארתי הייתי קורא ״לא הרווחתי כמה שיכולתי״, כי לא נהנית מהעליה של הדולר לעומת השקל. סבבה, לא מנסה להיות גרידי... אבל בהתאם, מבקש שבתרחיש ההפוך, בו הדולר יורד והשקל עולה, אני לא נדפק.
זאת בדיוק הנקודה - ההצמדה לדולר היא בדיוק הנסיון להיות גרידי. אתה בא ואומר "אבל בדולר התשואה הייתה גבוה יותר, אני גם רוצה אותה", למרות שמה שאתה קיבלת זה בדיוק התשואה של המניה.
למה שבכלל יהיה איכפת לך מה הדולר עושה מול השקל? בשביל מה זה טוב?
בסופו של דבר שניהם מטבעות פיאט שמאבדים מערכם כל הזמן. מה זה משנה מי מאבד ערך יותר מהר, ולמה שתרצה בכלל להמר על זה?

האם זה לא מה שאני מקבל?
תמורת עלות מסוימת אני מנטרל את הסיכוי להרוויח יותר אבל גם להפסיד יותר. מסתפק בתשואה של המניות וזהו.
בדיוק הפוך - תמורת עלות מסויימת אתה מקבל את המכפלה של השינוי בשווי המניה כפול השינוי בשער הדולר שקל.
כלומר אם השקל יורד יחסית לדולר אתה דוקא תפסיד הרבה יותר מהגידור.

כולם אומרים שאם אני מגדר אני חשוף גם למניות וגם ליחס שקל-דולר, ואני מבין שאני חשוף רק למניות ולא ליחס שקל-דולר. ענין של השקפה?
לא. זה עניין עובדתי לחלוטין.
קרן לא מגודרת מחזיקה אך ורק מניות (או חוזים עתידיים על אותם מניות). קרן מגודרת, בנוסף לאותה פוזציה במניות מחזיקה גם פוזיציה על הצמד שקל-דולר.
כלומר בקרן מגודרת בהגדרה אתה חשוף גם למניות וגם ליחס שקל-דולר (אלו המוצרים שבהם הקרן משקיעה).

כי נראה שיש פה חזית אחידה של כל המבינים שנטרול זה לא דבר שכדאי לעשות.
לא בדיוק. יש אנשים שהדיון הזה מתיש אותם. זה שיח חירשים עם אקו צ'יימבר שבטוח שיש אמת אבסולוטית אחת והיא אצלו.
בקיצור, self slection bias.
גילוי נאות: לא מנטרל מט"ח. הדיון הזה לא רלוונטי לי כי אני אמריקאי ולכן מסיבות מס לא יכול להשקיע בקרנות ישראליות, אז קונה IVV.

פתחו חשבון למסחר עצמאי

פסגות טרייד

ישראל: 0.06% מעסקה (מינימום ₪2 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה)
דמי ניהול: ללא דמי ניהול
מינימום: ₪10,000
פתיחת חשבון

מיטב טרייד

ישראל: 0.08% מעסקה (מינימום ₪4.65 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה או $5 ב-IBKR)
דמי ניהול: פטור לשנתיים, אח״כ ₪15
מינימום: ₪5,000
פתיחת חשבון

אקסלנס טרייד

ישראל: 0.07% מעסקה (מינימום ₪3 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשלוש שנים, אח״כ ₪15
מינימום: ₪10,000
פתיחת חשבון
פסגות טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪10,000
ישראל: 0.06% מעסקה (מינימום ₪2 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה)
דמי ניהול: ללא דמי ניהול
פתיחת חשבון
מיטב טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪5,000
ישראל: 0.08% מעסקה (מינימום ₪4.65 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשנתיים, אח״כ ₪15
פתיחת חשבון
אקסלנס טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪10,000
ישראל: 0.07% מעסקה (מינימום ₪3 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשלוש שנים, אח״כ ₪15
פתיחת חשבון
גילוי נאות: האתר מקבל תגמול בגין פתיחת חשבון דרך הקישורים. אין באמור משום ייעוץ השקעות או שיווק השקעות.
@ערן1

הכפית היא כסף, כמו דולר או שקל או יורו או רובל.
כל אלו לא באמת קיימים. אתה תקוע במחשבה של איך לכופף את המטבע לרצונך, אבל הוא לא קיים.
המטבע הוא רק אמצעי מדידה מופשט. כשאני שואל אותך מה השווי של 10 קילו תפוחי אדמה, אתה יכול לענות בשקלים, או בדולרים, או ברובל, או בביטקוין, או בגרמים של זהב, או בזרעים של פרח לוע הארי, או במספר דקות העבודה שלה - כל אלו ואינספור אחרים הם דרכים לגיטימיות לאמוד ערך, כולם מונפצים ושרירותיים באותה מידה - הערך הוא ה-10 קילו תפוחי האדמה, המספר 20 שקל או 5 דולר או 5 שקי זרעים הם מדדים.
המספר 3330 דולר למדד סנופי, הוא לא הערך של המניות במדד. הערך שלהם הוא המניות. המספר הזה הוא סתם מדד בסרגל מדידה שרירותי. בארהב משתמשים בסרגל שנקרא דולר אבל ברוסיה מפרסמים את הערך של סנופי עם סרגל מדידה שנקרא רובל וביפן מפרסמים את הערך של סנופי בסרגל שנקרא ין. אלו מספרים שונים בסרגלים שונים. אין אחד שנותן תשובה נכונה והשאר טועים, הם כולם שגויים כי הם כולם סתם דרכים למדוד ערך.
כשאתה רוצה להחזיק במניות אתה צריך פשוט לקנות את הנכס הזה - מניות, ואתה תקבל את הערך שלהן. את הערך הזה תמדוד איך שאתה רוצה בדולר או רובל או שקל, אבל זה לא ישנה את הערך.
אבל אז אתה בא ואומר, לא אני לא רוצה רק להחזיק את הנכס של המניות, אני רוצה גם בנוסף להרוויח/להפסיד כסף כאשר היחס בין הרובל לשקל משתנה. סליחה בעצם כאשר היחס בין הפאונד לשקל משתנה. סליחה בעצם כאשר היחס בין הדולר לשקל משתנה. למה בעצם בחרת להמר גם על היחס של דולר-שקל דווקא ולא רובל-שקל? הרי הערך של מדד סנופי נמדד בשלל מטבעות, עשרות מהן.

ננסה משהו אחר, ואולי זה גם יגרום לך להבין:
שלמה מחזיק את כל הונו על פני אדמות בקרן VT שמחזיקה את כל מניות העולם. הוא מרגיש בטוח בהחלטתו כי הוא מחזיק שבריר מהרווחים של כל חברה בעולם. אין לו אגורה נוספת לזכותו ואין לו עבודה ויש לו אישה ו-5 ילדים לדאוג להם. שלמה גם אוהב לעשות את כל המעקב הוצאות והכנסות שלו בשקלים אז הוא יודע כמה הוא מוציא בשקלים וכל פעם ש VT מחלק לו דיבידנד הוא מתעד כמה זה שווה בשקלים (שלמה גם לא צריך לעבוד קשה כי גליון נתונים של גוגל עושה את זה אוטומטית בשבילו).
ארצי נמצא באותו מצב בדיוק, רק שארצי חושב שבגלל שהוא חי בארץ ומחזיק שבריר אחוז מכל מניה בעולם כולו, אז הוא גם מסיבה לא ברורה כלשהי לנקוט בעמדה על העתיד של צמד מטבעות שרירותי, והוא בוחר בצמד שקל-דולר, ובפרט הוא בוחר להורות לשולחן מסחר פורקס שלו לפתוח פוזיציה של שורט על דולר ולונג על שקל. ״כמה שואל הבנק? 5 אלף? 10 אלף? כמה גדול אתה רוצה שההימור יהיה?״ ארצי חושב..... ושואל ״מה שווי התיק מניות העולמי שלי?״ בודק הבנקאי ועונה ״20 מיליון שח״. אז ארצי אומר מבלי למצמץ ״אני רוצה שתשים 20 מיליון שורט על הדולר ו-20 מיליון לונג על השקל״. הבנקאי במבט המום ״אתה בטוח?״. ״כן. ככה קראתי בבלוג ברשת. אני בטוח״.
עוברות להן כמה שנים והכל הולך טוב לארצי ושלמה.
עד שיום אחד ממשלת ימין/שמאל קיצונית עולה לשלטון, החרדים/ערבים נהיים רוב דמוקרטי בכנסת, השכנים מצפון/דרום/מזרח/טווח_טילים פותחים במלחמת חורמה על ישראל, חרם בינלאומי חסר תקדים מרסק את תעשיית ההיטק וכל החברות הבינלאומיות בורחות מכאן מרצון או בעל כורחן.
האינפלציה מזנקת, ערך השקל נשחק לשבריר אבק מערכו המקורי, ישראל חווה את קריסת המטבע כמו בשנות ה-80 מחדש (יענו זה קרה כבר אם לא ידעת).
מה קרה לשלמה וארצי?
ערך המניות ב VT בקושי זז, כלכלת ישראל היא רק משהו כמו 0.4% מכלכלת העולם לכן כל שינוי בערך נבלע ברעש של מה אמר אלון מאסק על דגם 12 XS של טסלה.
כיוון שהשקל ירד בערכו כמעט לאפס, ההוצאה החודשית של שלמה זינקה מ-20,000 לחודש (יש לו 5 ילדים זה ממש סבבה לחמישה ילדים) ל-2,000,000 בחודש בגלל האינפלציה, אבל בגיליון גוגל הוא רואה שהדיבידנד שהוא מקבל מVT נותן לו עכשיו 6,000,000 ברבעון במקום ה-60,000 שזה היה פעם, אז שלמה קצת מודאג מהמצב בארץ אבל כלכלית שום דבר לא השתנה אצלו ואם הוא לא מרגיש בטוח בטחונית הוא תמיד יכול להגר למדינה עם פחות טילים שנופלים מהשמיים.
ואצל ארצי? ארצי באותו מצב, אבל לארצי יש בעיה...... הוא מתקשר לבנק ושואל ״תגיד..... מה שלום התיק שלי?המיליונים בסדר?״. הבנקאי עונה ״איזה תיק? איזה מיליונים?״. ארצי נלחץ. ״מה זאת אומרת? יש לי מיליונים ב VT שזה כל במניות העולם וקראתי הבוקר שאחרי הדברים של אלון מאסק מדד המניות העולמי שבר שיא חדש״. הבנקאי עונה ״זה נכון מאד, אבל זוכר איך ביקשת ממני גם להמר שהשקל ילך ויתחזק כנגד מטבע שרירותי כלשהו, תן לי לבדוק איזה.......... בודק......... עדיין בודק....... דולר, שהשקל יתחזק והדולר יחלש. אז שמע הדולר לא השתנה בערכו אז ההימור עליו לא הוסיף לך ערך, אבל בגלל שהשקל בעצם שווה היום כמעט כלום, אז ההימור שלך יצא בהפסד גדול. גדול מאד אפילו״. ארצי מזיע אבל לא דואג כי הוא יודע שיש לו המון VT ״בכלל שכחתי שהימרתי על השקל, זה היה עוד בתקופה שחשבתי שאני מבין משהו בפורקס, אבל לא יכול להיות שאיבדתי את הכל הרי יש לי מיליונים ב VT״ הבנקאי לא יודע איך לבשר לו את הבשורה אבל זה מה יש ״אתה ביקשת ממני בזמנו, שגודל ההימור יהיה זהה לגודל תיק המניות כולו. לכן ההפסד שלך הוא כגודל התיק ומה שנשאר לך מספיק רק לכסות את דמי הניהול של החשבון לחודשים הקרובים. שאגב אנחנו מעלים אותם כי אתה כבר לא לקוח חשוב״.
ארצי המום. ארצי לא יודע איך זה קרה לו.
אבל אתם יודעים ילדים מה קרה לו נכון?
״הוא היה סוחר פורקס?״. נכון מאד. ארצי היה סוחר פורקס. אל תהיו סוחרי פורקס ילדים.

נערך לאחרונה ב:
נושאים דומים
פותח הנושא כותרת פורום תגובות תאריך
M מדד ת"א 125: קרן מחקה ישראלית VS קרן סל ישראלית - מה עדיף? שוק ההון 4
N המרת קרן סל ישראלית/אירית לקרן אמריקאית - אפשרי? צרכנות פיננסית 6
מ האם החזקת קרן סל ישראלית מחקה מדד חו"ל שווה להחזקת כספים בחו"ל שוק ההון 1
ס מה עדיף קופגל"ה או קרן סל ישראלית שוק ההון 21
N מה קובע את המחיר של קרן סל ישראלית הצמודה למדד אמריקאי/עולמי? שוק ההון 13
S קרן סל ישראלית בלאקרוק בלי עושה שוק שוק ההון 5
T רכישת קרן סל ישראלית בהוראת קבע בבנק - חסרונות? ברוקרים ופלטפורמות מסחר 0
M קרן סל ביטקוין ישראלית? פוסטים מאיכות נמוכה 7
נ קרן השתלמות - מחקה ישראלית או קרן סל אירית שוק ההון 16
the_newbie חלוקת דיבידנדים של קרן סל אג"ח ישראלית שוק ההון 1
stass תעודת סל \ קרן מחקה דיבידנד מומלצת (ישראלית) שוק ההון 3
R קרן מחקה ישראלית או קרן סל זרה? המתמטיקה של המיסוי שוק ההון 171
מ קרן סל לתושב חוץ המתגורר בקנדה שוק ההון 5
N שאלה על קרנות סל לעומת קרן מחקה שוק ההון 6
A כדאי לקנות קרן סל באירופה צוברת או מחלקת? שוק ההון 2
N מה צריך לשים לב כשבוחרים קרן מחקה או קרן סל, חוץ מהפרטים שיש בטבלה בפאנדר שוק ההון 0
ס מכירת קרן סל וקניית אחרת במקומה גוררת אירוע מס? ברוקרים ופלטפורמות מסחר 2
S קרן סל מאחדת תעשיה בטחונית? שוק ההון 0
S קרן סל בנקים בארץ? שוק ההון 5
מ קרן סל קסם ת"א ביומד שוק ההון 1
G קרן סל מחקה אג"ח שוק ההון 3
D קופת גמל להשקעה / תעודת סל / קרן כספית? שוק ההון 0
ש הבדל עלות בין קרן נאמנות לתעודת סל על אותו מכשיר שוק ההון 2
S חיפוש קרן סל אירית חשופה לאירו שוק ההון 10
D קרן סל בינ"ל דואלית שמפרישה דיבידנדים? שוק ההון 0
S איך לבחור קרן סל אירית נקובה באירו? שוק ההון 9
א ביטקוין – החזקה פיזית או קרן סל? קריפטו והשקעות אלטרנטיביות 44
מ קרן סל אמריקאית שוק ההון 5
0 ימי פעילות קרן סל מחקה אמריקאית שוק ההון 4
מ קרן סל בזמן שינוי הדולר שוק ההון 4
נ היכן כתובים דמי הניהול של קרן סל אירית עוקב מדד באתר JUSTETF? שוק ההון 1
ד האם משקיעים משפיעים על מחיר מניה של קרן סל שוק ההון 10
מ האם להחליף קרן סל אמריקאית באירית שוק ההון 1
N ניצול מגן מס לטובת החלפת קרן סל שוק ההון 3
A קרן סל מדד הבנקים שוק ההון 5
G סגירת קרן סל שוק ההון 6
א קרן סל s&p equal weight אינבסקו שוק ההון 17
J קרן סל אירית vs קרן סל אמריקאית שוק ההון 2
A הנפקת קרן סל מחקה ראסל 2000 בתל אביב שוק ההון 8
NeonDrift האם יש כלל אצבע בנושא של דמי ניהול של קרן סל? שוק ההון 4
algo.il בחירת קרן סל להשקעה - הכוונה\עזרה להבין נתוני קרן סל\מחקה בהשקעה סקטוריאלית שוק ההון 4
I אופציה CALL על קרן סל של בלקרוק שוק ההון 1
M האם יש קרן סל שקלית עוקבת RUSSELL 2000? שוק ההון 18
L האם יש קרן סל מחקה מדד עולמי שנסחרת ביורו? שוק ההון 1
ה מכירת קרן סל פוסטים מאיכות נמוכה 7
מ קרן סל עם דמי "נאמן" שוק ההון 6
Sp0 קרן סל לחלק הסולידי בתיק שתענה על כמה דרישות מצטברות שוק ההון 11
D קרן סל על הביטקוין - איזו עדיפה? קריפטו והשקעות אלטרנטיביות 2
ב קרן סל איישרס ביטקוין קריפטו והשקעות אלטרנטיביות 2
Anrala האם עדיף להשקיע דרך קרן סל עם חוזים עתידיים על הביטקוין או דרך קרן ספוט? קריפטו והשקעות אלטרנטיביות 20

נושאים דומים

Back
למעלה