זה שאתה חושב שחוזה כזה הוא ביזארי, לא אומר שאתה צודק. מסתבר ששני הצדדים לחוזה הסכימו עליו ולא חשבו שזה כשל שוק. כשל שוק היה מתרחש אילו המלוה לא היה מממש בטחונות שניה לפני שהם נעלמים, נכנס בעצמו לחדלות פרעון, ולא עומד בהתחיבויות שלו כלפי לקוחות שהפקידו אצלו נכסים שלהם. שים לב שהבנק מלוה כספים של לקוחות אחרים. לא כספים שלו.
עבור המקרה הספציפי, במציאות, של לאופולד אשנברנר אני כבר לא מתכווח. השתכנעתי שמבחינה חוקית וטכנית המקרה לגיטימי. אבל אני חושב קדימה באופן כללי - כאשר זה המצב, המקרה הפלילי הבא נראה לי בהחלט אפשרי, ובגלל הצידוק שלך ב-Margin call המקרה הזה יכול להיות
מתוזמן דיי טוב. קלוד-קוד כתב לי את הסנריו הבא:
התרחיש בשלבים
שלב 1 - יצירת חשיפה ממונפת
בנק (Prime Broker) מעניק לקרן גידור מינוף גבוה כנגד ביטחונות (בדרך כלל מניות שהקרן כבר מחזיקה). ככל שהמינוף גבוה יותר, כך "מרווח הביטחון" (Margin) קטן יותר ביחס לגודל הפוזיציה.
שלב 2 - זיהוי/יצירת פגיעות
הבנק (שיש לו ראות פנימית לגודל הפוזיציה של הקרן, כי הוא זה שמממן אותה) מזהה שאם מחיר הנכס ירד באחוז מסוים - הקרן תיכנס ל-Margin Call ותיאלץ למכור בכפייה.
שלב 3 - תיאום סודי
הבנק (או גורם בתוכו) מתאם מראש עם צד שלישי ("החבר") - עסקה לא מדווחת שבה הצד השלישי מתחייב לקנות את המניות בזול ברגע שהקרן תיאלץ למכור, ולאחר מכן "לדחוף" את המחיר למעלה.
שלב 4 - הפעלת הטריגר
הבנק פועל (או נמנע מלפעול) באופן שמוביל לירידת מחיר - למשל, מכירה משל עצמו, סירוב להאריך אשראי, או פרסום מידע/דירוג שמערער את האמון בנכס.
שלב 5 - Margin Call וכפיית מכירה
הקרן מקבלת דרישה למכור נכסים באופן מיידי כדי לכסות את הביטחונות. המכירה הכפויה (לרוב בבת אחת, בבלוקים גדולים) מציפה את השוק בהיצע ומורידה את המחיר עוד יותר.
שלב 6 - הקנייה המתואמת
"החבר" קונה בדיוק בשפל המחיר - במחיר נמוך מלאכותית, שנוצר בגלל המכירה הכפויה ולא בגלל שווי אמיתי.
שלב 7 - "התאוששות" מתוזמנת
לאחר שהמכירה הכפויה מסתיימת וההיצע החריג נעלם, המחיר "מזנק" בחזרה - לפעמים בעזרת רכישות נוספות מתואמות שיוצרות רושם של ביקוש אורגני.
שלב 8 - חלוקת הרווח
ה-"חבר" מוכר ברווח. הבנק המלווה, שידע מראש על התיאום, מרוויח דרך עמלות, ריבית על המינוף, או חלק סמוי ברווח (למשל עמלת יעוץ פיקטיבית, חשבון off-shore, וכו').
מי משלם את המחיר: הקרן שקרסה, וכל המשקיעים הפרטיים שכספם היה בה.
הערת מציאות
המקרה האמיתי הקרוב ביותר לתבנית הזו הוא
קריסת Archegos Capital (2021) - שם כמה בנקים (Credit Suisse, Nomura, ועוד) מימנו את ביל הוואנג במינוף עצום דרך Total Return Swaps, ללא שקיפות מלאה זה לזה, ובלי לדעת את החשיפה הכוללת של כולם יחד. כשהמניות ירדו, כל הבנקים ניסו למכור בו-זמנית, מה שהעמיק את הקריסה. שם לא הוכח תיאום זדוני מוקדם בין בנק ל"חבר קונה" (זה כבר תרמית ברמה פלילית שונה ומחמירה יותר) - אלא בעיקר כשל בניהול סיכונים ושקיפות.
---------------------------------------------------------------------
אני מניח שיש מספיק רגולציה, תקנות, משפט עיסקי/מוסדי וגופים כמו SEC שבדיוק מקרים כאלו אמורים למנוע, אבל תודה שעם מצב כזה שבו קרן גידור גדולה נאלצת למכור בכפייה תחת Margin call (כשהקרן עדיין ברווח), החזקות שמבחינה פודמנטלית וכדומה הן טובות, זה סוג של קול קורא לגנב. לא?