לחוב שגויס יש שימושים אלטרנטיביים כמו הורדת מיסים או מתן שירותים. אין קסמים - כל מה שהמדינה מחלקת זה על חשבון משלמי המיסים.
עובדתית זה מה שארהב עושה. ההוצאות הקבועות מהתקציב עלו לאיזה 80% והתקציבים הנוספים גם גודלים. אפשר לראות גם במלחמה פה בישראל שהוציאו 200 מליארד+, אבל אין לזה באמת מקור תקציבי אלא מימנו באמצעות חוב. הרעיון שאתה שוחק את החוב באמצעות אינפלציה (כמו בקריסת מניות הבנקים ב1983 שמלווים בלירות לא שווים כלום היום או זימבובואה שמוסיפה אפסים לשטרות ומחקה את חובותיה עם אינפלציה של 25000% ב2007. לא מזמן גם שיכון ובינוי נדמה לי נפלה במשהו דומה עם הניירה הניגרית שהתרסקה 70% מאמצע 2024 אחרי שהמדינה שיחררה את מעצורי מטח שלה) או באמצעות חדלות פירעון (נניח ברזיל או גאנה. גאנה מוכרת אגחים בריבית 50%, לפעמים משלמת לפעמים מוחקת). חוב זה כלי מאוד מרכזי למימון מדינות והרעיון זה שהציבור רק משלם את הריבית והחוב גדל, אבל בגלל שהתוצר גדל יותר והאינפלציה שוחקת אותו אז החוב בעצם פחות משמעותי. אם תחשוב על זה, בקורונה הריבית היתה כמעט 0 וממשלות גייסו חוב בעלות של 2%, החוק נשחק עם האינפלציה והאגחים נפלו כי הריבית עלתה וזו היתה עסקה טובה למדינות. האזרחים של המדינה בסוף משקיעים בפנסיות וזה די אגחי בגילאים מבוגרים אז כנראה שתמיד יהיו קונים.
לא בטוח שהמספר שלך נכון, אבל גם אם כן, שני העשירונים העליונים משלמים הרבה למעלה מ 50 אחוז המס, אז זה די מופרך לומר שעשרות אלפי השקלים במס שהייטקיסט משלם בחודש, כלל לא קשורים להטבות ולשירותים שהמדינה מספקת.
המספר שלי לקוח מלמשל:
המאיון העליון מרבה לעסוק בתכנוני מס באמצעות שימוש באינספור מקלטי מס
www.themarker.com
שזה היה 22% ב2014 מהמיסים הישירים. זה עלה ל25% ואפילו יותר ב2017 (שהיה מבצע חלוקת דיבידנדים במס מופחת והם משכו המון רווחים).
אני לא אומר שהמיסים לא קשורים בכלל, אבל ה10% מתוך התקציב שהולכים לצרכים פוליטיים אומר הבדל של 10% במיסים, ומשום שאין כבר המון מה לקחת מההייטקיסט הממוצע, המדינה יותר מחפשת את המאיון העליון. כמו שכתבת, ההייטקיסט משלם מעל 50% מס, בעוד הרבבון העליון מגיע לאיזה 9% עם תכנוני מס (כמו חברות ארנק שהיה פעם). רק לאחרונה, המדינה עשתה מיסים על רווחים בלתי מחולקים (שזה גם בעיקר על חברות ארנק) שהניב כ-10 מליארד ש"ח:
רבבות רבות של עסקים ישלמו מסים על חלוקת רווחי עבר, חלק יעדיפו לשלם את הקנס; עד סוף נובמבר 3,000 בעלי מניות יבקשו בהתאם להוראת שעה לפרק את החברה שלהם כדי לדחות מסים; בקרוב: סימולטור באתר רשות המסים שיעשה סדר לגבי חבות המס שלכם - ביזפורטל עושים סדר בחוק כנראה הכי לא חוקי ולא הוגן שחוקק בישראל...
www.bizportal.co.il
וגם מס יסף וכדומה.
כלומר, הטבות שהמדינה מחלקת או מלחמות שהמדינה מבזבזת עליהם 200 מליארד+ לא משפיעות בקשר ישיר על מס ההכנסה שהשכיר ההייטקיסט הממוצע משלם.
לא הבנתי כלום מהכתוב פה. לאן לדעתך הולכים 20 אלף מס משכר של פחות מ 50 אלף?
יש לך מפתח התקציב. בגדול זה הולך לחינוך/בריאות/ביטחון שכמובן אפשר לטעון שהכל הטבות, אבל הרב זה די פעילות רגילה של המערכת הלא יעילה של הממשלה. הדרך שבה נשלם פחות מיסים היא דרך הפרטה של כל המוסדות הללו. בדרך כלל אחוז מסוים מהתקציב נשאר לחלוקות פוליטיות וכספים קואליציונים וההטבות אולי מגיעות ל20 מליארד מהתקציב, וקשה לפענח מה זה הטבה בדיוק (למשל, אל-הוריים לא נהנים מחינוך ילדיהם כי אין להם ילדים, אז מחלקים הטבות על חשבונם. מצד שני הם יהנו מהתוצר הגבוה פר נפש בגלל החינוך ולכן זה טריקי לחשב מה פה ההטבה).
בכל מקרה, אני לא רוצה לגנוב את השרשור. לטעמי, המדינה תמיד תגבה את המקסימום מס (עקומת לאופר וכדומה) שהיא יכולה וזה לא משנה לאן ילך הכסף.