אצלנו זה כך: לפני מעל 10 שנים דיברתי עם אשתי, והגדרנו מטרה לעזור לילדים בסכום הראשוני שצריך כדי לקחת משכנתא ולהמשיך משם. בפירוש הגדרנו שאין מטרה לממן דירה שלמה, וספק גדול אם מימון כזה לא מזיק לטווח ארוך. נניח שאז חשבנו ש 300k לילד זה מספיק, והיום נראה שצריך כפול מזה לאותה הגדרת מטרה. טוב. אין סיבה שזה ישתנה, לא חשוב כמה כסף יש לנו.
יש לי שאלה… האם אתה או אשתך קיבלתם עזרה מההורים? אם כן עד כמה?
כי יש לי תחושה שלפעמים זה קשור. סוג של הרגשה שאם לנו לא קנו דירה והסתדרנו, גם הילדים יכולים וזה רק יזיק להם אם הם יקבלו את הכל על מגש של כסף.
אבל אולי אני טועה ואתם כן קיבלתם מההורים עזרה מלאה…
בעלי אמנם לא קיבל גרוש מההורים (למעשה הוא זה שעזר המון להורים). אבל לעומת זאת לי הייתה עזרה משמעותית. יצא שאנחנו התחלנו את חיינו המשותפים מאוד מאוד (מאוד!) מסודרים.
לדעתי זה לא הזיק לנו לטווח הארוך, להיפך. לדעתי היינו רגועים יותר, יציבים יותר והיה לנו יותר זמן להיות עם הילדים (וארועי החיים הובילו לכך שהיינו צריכים להיות המון זמן עם הילדים, בעיקר בתחילת הדרך). במקביל שנינו למדנו, עבדנו וחסכנו והגדלנו עד מאוד את ההון הראשוני שניתן לנו.
נכון, יש מצב שאם היינו יותר ״רעבים״ היה לנו עכשיו רכוש גדול בהרבה. ואז? מה זה היה משנה אם ממילא לא רוצים לעזור הלאה לילדים? מה היינו עושים עם הכסף? ואם זה היה עובר בסופו של יום בירושה, אז היינו מזיקים לנכדים? מתישהו הכסף הזה נוחת בידים של היורשים. מאיזה שלב הוא לא מזיק?
בקיצור, השאלה שלי היא האם מימון דירה (חלקי או מלא) שבארץ שלנו זו כמעט האנומליה העיקרית מבחינת יוקר המחייה, הוא בהכרח מזיק לילדים? האם העובדה שבדור שלנו היה קל יותר לרכוש דירה לא משנה את המשוואה?
שיהיה ברור אני בהחלט יכולה לראות את הנזק האפשרי - לדוגמא, אני חושבת שילד שרואה את ההורה קורע את התחת וחוסך מעצמו רק בשביל שהילד שלו, שישב רגל על רגל ויבלה כל היום, יקבל דירה במתנה ועוד ירגיש שזה ״מגיע לו״ - בהחלט תגרום לנזק.
אבל במקרה שלנו זה לא המצב.
אם להורים יש כסף מעל ומעבר למחייתם (כולל פרישה מוקדמת אם ירצו, בילויים וחופשים) והכסף הזה הוא אקסטרה. אם הם רואים את הילדים משקיעים בלימודים/בעבודה, יודעים להעריך את הכסף שההורים נותנים להם ולא מקבלים את העזרה כמובן מאליו, במקרה כזה אני חושבת שעזרה במימון דירה (כתלות ביכולת/רצון של ההורים) בהחלט יכולה להיות חיובית.