איניגו מונטויה
משתמש בכיר
- דירוג
- 7,136
ציטטתי בתגובה הקודמת...תצטט בבקשה
תודה על ההפנייה, אבל שמיעת פרק בפודקאסט לא נחשבת בדיוק היכרות מעמיקה.מכיר לא רע. יש אחלה פרק על רפואת שיניים בפודקאסט ״חיות כיס״.
כשמצב השיניים מסמל מעמד חברתי־כלכלי, זה בהחלט עוול.
תראה, יש אנשים שמוותרים על טיפולי שיניים חשובים בגלל המחיר. זה סמל לעוני, וזה לא אמור להיות ככה.
1. לגבי ההתבטאויות המצוטטות:החיים צריכים להיות טובים.
כשבן אדם סובל והמדינה לא עוזרת, בעיניי זה עוול.
כדאי לדעת ש"צריך" ו"אמור" זוהו במחקר מעשי (עם הוכחות לאורך זמן רב) בתור עיוות חשיבה שגורם בין היתר לדיכאון ולחרדה.
זה כמובן לא גילוי חדש - יש על זה גם תובנות לא מעטות של הפילוסופים הסטואיים.
מי שחושב ש"החיים צריכים להיות טובים" מכין את עצמו לבעיות נפשיות.
החיים פשוט קורים, ואנחנו צריכים להגיב להם כמיטב יכולתנו.
2. בנושא השרשור -
אין שום היתכנות לכך שמערכת רפואה ציבורית תממן את הכל.
נתחיל בזה שלפעמים מימון גורם לתוצאות הפוכות מהכוונה המקורית,
למשל אנשים שמבצעים התערבויות ניתוחיות מיותרות רק בגלל שהם בחינם למטופל (אבל הרופא מרוויח, או שהמטופל חושב שזה טוב, למשל בהקשר שלנו - יש יוצאי ברה"מ שחושבים שלכתחילה כדאי לעקור את כל השיניים בפה ולעשות שתלים כדי להימנע מראש מבעיות).
יש איזושהי נקודה באמצע שבה שיעור המימון אידאלי,
ואין לי מושג (כי אין לי נתונים כאמור) אם מערכת רפואת השיניים הציבורית בישראל נמצאת שם או לא.
בנוסף, אפילו אם היה כאן קומוניזם אידאליסטי מלא ללא ניצול ושחיתות (מה שלמיטב ידיעתי לא התרחש בשום מדינה) -
עדיין לא היה אפשרות לממן את הכל הכל.
יש כל כך הרבה דברים שאפשר להשקיע בהם -
גם בסל הבריאות עצמו, גם בתשתיות (למשל איכות הכבישים יכולה למנוע מוות מיותר), גם בביטחון, ובעוד המון המון תחומים.
מאוד קל לומר "החיים צריכים להיות טובים" בתור סיסמא
(כמו שדוגמנית בתחרות יופי מדברת על רצון שלא יהיה רעב בעולם, ושיהיה שלום עולמי),
אבל צריך להוריד את זה למציאות.
ואגב, אני לא מגיב לך סתם כדי להתווכח (להיפך, זמני כאן קצר לצערי).
אני באמת חושב שסיסמאות פופוליסטיות על כך ש"החיים צריכים להיות טובים" ו"המדינה צריכה לעזור" עלולות לגרום נזק הן לאדם שמאמין בהן (כאמור בסעיף 1 למעלה), והן למערכת הפוליטית בישראל (פוליטיקאים יכולים לרכוב על גל המחאות על "העוול" וליצור עוולות גדולות בהרבה).