- לא חשוב שזה הדיון כי על סכומים של 50,000 ש״ח אף אחד לא יפגש איתך. ואני כן חושב שהדילמה היא האם לפתוח חשבון טרייד ולרכוש לבד ניירות ערך שהם לאו דווקא קרנות נאמנות או להשקיע בתיק קרנות מאמנות מנוהל (שאלה של נסיון במסחר אם אתה שואל אותי).
- ת׳אכלס זה לא חשוב הגודל בגדול כי הניירות ערך רשומים על שמך אז אפילו אם הגוף המנהל פושט את הרגל זה לא משנה בהרבה. לי אישית זה נותן שקט נפשי שאני מפקיד לגוף גדול ויציב את הכסף שלי (העדפה אישית.
- ראית את התשואות שהיא עשתה השנה?!?! מה גם אני פחות אוהב להשקיע בקרנות משעממות שעוקבות אחרי מדד משעמם שלא זז. אם כבר לשלם דמי ניהול על קרן, אני אוהב שהיא מושקעת בדברים שאני לא מבין ואין לי זמן ללמוד אותם או לעקוב אחריהם (כמו שווקים זרים).
- ת׳אכלס זה לא חשוב הגודל בגדול כי הניירות ערך רשומים על שמך אז אפילו אם הגוף המנהל פושט את הרגל זה לא משנה בהרבה. לי אישית זה נותן שקט נפשי שאני מפקיד לגוף גדול ויציב את הכסף שלי (העדפה אישית.
אתה צריך להבין משהו בסיסי על תעשיית הקרנות בעולם, לא רק בארץ. ליצור קרן חדשה זה זול. אז חברות יוצרות עשרות ומאות קרנות, כל אחת עם מנהל אחר וכל אחת בתחום אחר וכל מנהל עושה מה בראש שלו. חלקן במקרה נותנות תשואה טובה יותר מהשוק. זה יקרה בוודאות של קרוב ל-100% (ראה התפלגות פעמון של משתנה נורמלי אקראי).
הקרנות הללו שנתנו תשואה פנומנלית מפורסמות בכל מקום (חברת שקר-XXX בקרן אקראית YYY עשתה את התשואה הטובה ביותר בשלוש השנים האחרונות עם ZZ%!!! תשקיע עכשיו). אנשים כמוך נוהרים לשם ודמי הניהול עולים, ואילו הקרנות שלא הצליחו נזנחות. כל שנה המשחק מתחיל מחדש עד שהביצועים המקריים חוזרים לממוצע, עם דמי ניהול אסטרונומיים ואנשים רצים לקרן הבאה שמתפרסמת שנה הבאה, רק שבדרך הם קיבלו תשואה ממוצעת, פחות דמי ניהול יקרים ופחות מס רווחי הון.
כשכתבת את זה התכוונת ל"אף אחד חוץ מבערך כל בתי ההשקעות בישראל", נכון? לפחות נכון למועד הבדיקה האחרון (ראה כאן), מיטב ד"ש טרייד, אקסלנס ו-TradeOne כולם פותחים חשבון מסחר החל מצבירה של 20,000 ש"ח, אי-ברוקר החל מ-25,000, IBI החל מ-50,000, וראה זה פלא - אפילו בפסגותמוכנים לפתוח לך חשבון החל מהשקל הראשון, ממש ללא מינימום!
אז רגע, המדד שלך למידת ההבנה וההצלחה של הצוות המקצועי הוא התשואה שהם רשמו? אם כך למה בחרת דווקא בפסגות? הרי מבט חטוף בקרן MTF טכנולוגיה ארה"ב - מגודרת מט"ח - 5121934 של מגדל מראה שהיא השאירה אבק לפסגות - והשיגה תשואה שפסגות ייצרה בשלוש שנים תוך פחות משנתיים! האם פירוש הדבר שעכשיו תכיר בכך שהצוות של מגדל טובים בהרבה ותעביר לשם את המוצרים הפיננסיים שאתה מחזיק כיום בפסגות? ובנוסף, אם תשואות בלבד הן מדד הייחוס שלך למקצועיות - למה לא להשקיע בבחור הזה? הוא השאיר אבק לכולם!
אין ספק שכדאי לדעת במה משקיעים לפני שמתחילים לעשות זאת. פסגות מוכרים לך סיפורים שמדובר במדע טילים ושאתה לא מסוגל לזה - כשבפועל אתה רואה שהם, "המומחים הגדולים", לא מצליחים להציג תשואת יתר עקבית על מדדי השוק הרחבים. מכאן עולה השאלה - אם השקעה במדד יכולה להניב תוצאות זהות (ולרוב - עדיפות) על פני ניהול אקטיבי, למה שתתנדב לתרום להם חלק משמעותי מכספך בדמות דמי ניהול?
מה גם אני פחות אוהב להשקיע בקרנות משעממות שעוקבות אחרי מדד משעמם שלא זז. אם כבר לשלם דמי ניהול על קרן, אני אוהב שהיא מושקעת בדברים שאני לא מבין ואין לי זמן ללמוד אותם או לעקוב אחריהם.
נשמע שתפור עליך מסחר בביטקוין:
- הוא זז לכל הכיוונים כמו ילד ששתה תמיסת גלוקוז;
- עלויות קניה ומכירה משמעותיות;
- אינך מבין את טכנולוגיית הבלוקצ'יין;
- מדברים עליו בחדשות.