כפי שאמרתי, בעיניי אדם משכיל לא מסתכל רק דרך הפריזמה הצרה של מקצועו. ראייה רחבה והתבוננות מצדדים שונים (וכובעים שונים) יוצרת תמונה רב מימדית וחכמה יותר לדעתי.
אוקיי, ברור שצודקת... אבל זה מאמר בבלוג. שאמור לא להתיש יחסית את הקורא. שאמור למקד על רעיון מסויים. מאמר על ההשכלה הגבוהה.
למה שהוא ירחיב ויאריך יותר ממה שזה?
יצא לי לקרוא עוד כמה דברים שהוא כתב מעבר לבלוג, ולדעתי הוא אכן כלכלן "קלאסי" אבל בהחלט אדם עם שאר רוח ומעניין.
סביבת העבודה המודרנית, וקובע שהיא, כמו האוניברסיטה, שדה קרב פוליטי, אשר מקדם חיילים (עובדים) ממושמעים ובלתי-ביקורתיים.
וואללה... עכשיו כשיצאתי לפני חצי שנה לתעשייה... אני מבין כמה זה נכון. ממש ממש כך.
זה לא קשור לוותק, לרצון, ליכולות טכניות ולעוד שלל תכונות אחרות וחשובות לא פחות מכישרון או הרצון לנהל גרידא... הרבה משדרת הניהול מקדמת בסוג של נחמדות מעושה וסופר ידידותית (מה שפעם קראו לזה "ליקוקים").
היי, אבל זו זכותם! ומי שלא יודע להתנחמד בצורה מעושה וידידותית - כנראה שלא "מגיע" לו להיות מנהל ולהתקדם.
לפני כן באקדמיות, הכרתי חלק מאוד מאוד קטן מזה. גם שם מן הסתם יש פוליטיקה, ברור לחלוטין שיש. אבל הפוליטיקה באקדמיות היא בעיקר בין הפרופסורים והדוקטורים לבין עצמם על מי יקבל את בורקס הגבינה המפנק ומי נדפק עם בורקס תפוחי האדמה... שם מקבל משרה כל מי שפוליטיקאי אבל גם כמעט בהכרח אדם מאוד מאוד מוכשר ב- 99% מהמקרים.
ג"נ: אני טמבל שלא הבין את ההקבלה.
תוכל להסביר?
"הייתכן ש
אוניברסיטה NASA תלך לפי צרכי השוק? חלילה! [קודם כל]
מ-ח-ק-ר! דור העתיד!...
והשקר הכי גדול -
אוניברסיטה NASA היא בכלל מוסד מחקרי גרידא, שכל מטרתו המוצהרת היא חלילה לא להוציא בעלי מקצוע לשוק, או לספק לשוק עבדים חדשים ורעננים. מה פתאום?... היא בראש ובראשונה אמורה ללמד חוקרים לעתיד וכל השאר בונוס".
מה פיספסתי?
זה פרק זמן שאנשים צעירים יכולים לעשות את הטיים אוף דייר לייף
מסכים. אבל זו הכללה והרבה מאוד לא נהנו כל כך כמו שזה נדמה מהסרטים האמריקאיים ולא כולם נהנו כמוני ושיגלו בערימות.
במימון של ההורים ובתמיכתם.
אל תגרמי
לי לצחוק כדי שלא אתחיל לבכות...
אנרכיזם ילדותי שסתם בועט בכל
גיא, איפה אתה רואה פה אנרכיזם בדיוק?... כולם כמעט הולכים ללמוד היום תואר.
מהי נקודת הפתיחה החדשה הזו שאתה מתכוון אליה?...
לחלוטין... ואני, בתור הרבה דברים בתחום ה"פועל פשוט" בעברי הרחוק, חותם על זה עם הצהוב של האוזן במיוחד אם הם
שכירים.
רק שאני מכיר הנדסאי מכונות שעבד במפעל טחינה והיה אחראי אחזקה שם, והרוויח משהו כמו 15K ברוטו כולל רכב מהעבודה. נדמה לי שיותר. אז זה לא בשמיים, זה כן קיים.
מכיר גם תכנן בעזרת מחשב בתחום המתכת (מי שמתכנן את התוכניות שמזינים למחרטות/כרסמות), שמרוויח משהו כמו 12-14K ברוטו
לדעתי כולל רכב מהעבודה. הוא היה חרט/כרסם פשוט לפני כן ובגלל גישה למחשבים שלחו אותו לקורס תכנון בעזרת מחשב. זה כן קיים.
העבודות הפשוטות הללו אכן משלמות היטב לעתים לא כאלו רחוקות כל כך, רק שהרבה פחות מאיך שרוצים להציג את זה בתקשורת כאילו כל מי שיהיה מסגר/חרט/כרסם/אינסטלטור ירוויח נ-ה-ד-ר וימצע עבודות טובות (סביבת עבודה, בוסים, חברים לעבודה, תנאים) בקלילות מרשימה.
מה גם שיש רק אחראי אחזקה אחד בכל מפעל... אולי 2 מתכנני מחשב בכל סדנת מתכת שכזו...
על איזה קונספירציה אתה מדבר?
רשמתי בפירוש - קונספירציית שוק ההשכלה
המכוון מגבוה על כל מכלוליו. אני בספק אם יש משהו "אקראי" ו"בפוקס".
שוק שבו שום דבר לא קורה "בטעות" וכל הצפה
של כל מקצוע היא מכוונת, כל הצפה
של כל תחום היא מכוונת, כל ירידה ברמת ההוראה של המכללות המפוקחות על ידי הות"ת עד לרמת הבזיון היא מכוונת, כל הגזמה מוטרפת במספר מוסדות הלימוד שמעניקות תארים היא מכוונת, כל ירידה ברמת ההוראה של האוניברסיטאות היא מכוונת, כל ייבוש של מוסדות המחקר מתקציבים מפנקים ונדרשים היא מכוונת, כל יצירת מחסור של עובדים מתחום מסויים היא מכוונת,
כל יצירה של כל ביקוש בתחום מסויים היא מכוונת...
רק
מציע (מדגיש שרק מציע) שתחשוב לרגע למה "כולם" (תתעלם לרגע מהכולם המעיק הזה) רוצים להיות מהנדסים של משהו?... את הכל מסביר הביקוש והשכר?... באמת? ככה פשוט?... אולי הרצון של המהנדסים לקדם את האנושות? באמת עד כדי כך המהנדסים אלטרואיסטים?
זה העניין שבו טענתי ושאלתי מדוע בוגרי ביולוגיה שיצאו לשוק ומקבלים משכורות מעליבות לא גורמים לשרשרת תהליכים שבה יוקרתו של התחום תרד פי אלף מונים כך שמלש"בים חדשים יתרחקו מהתחום הזה כמאילו הוא מצורע...
איך הקסם הזה קורה? מה בתווך הזה שבין הבוגרים למלש"בים השתבש?... הרי הידע הזה לא עבר ככה בכל שאר העבודות השחורות? בהוראה שהיא עכשיו מקצוע אקדמי שמחייב כמעט תואר ראשון שכמעט כולם מתרחקים ממנו? בסוציולוגיה למשל? (אולי?).
מנסה להסביר שזו שרשרת תהליכים כל כך בלתי נתפסת, כל כך הולכת לאחור שגרמה לתחום מסויים (ניקח הנדסה כי היא בקצה העליון של הסקאלה, לא כי אני רוחש טינה סמויה למהנדסים), שמוזן במתכוון באלף ואחד כיוונים על ידי מי שחפץ ביקרו. זו מפלצת (תתעלם לרגע מהמפלצת המעיק הזה) שמאכילה עת עצמה ואת העולם בטכנולוגיה שכל כך הרבה ממנה הוא כמעט על סף האיזוטרי (אבל הכל בשם הטכנולוגיה וההתקדמות האנושית - הבונבון של הבונטון של תרבות השיח בהקשר הזה).
ביקוש? - עיתונות. "יש המון ביקוש למהנדסים בשוק ואין מספיק! אפילו רוצים לייבא עגבניות לוהטות מהודו".
תשמע, קדחתי אסדה בים התיכון ואני אפילו לא יודע איך להתחיל לבטא את עצמי...
אולי, רק אולי, יום אחד כשגם תחום ההנדסה יחטוף ריסוק (מכוון, כבר אמרתי?) מכיוון שוק הביקוש וההיצע, ההצפה המכוונת, השכר, ירידת הרמה של הבוגרים והעובדים, התנאים וההטבות וכל השאר - יהיה תוקף מעשי לדבריי ולספקולציות שהצעתי.
לבינתיים, רק לבינתיים, סומרים שערותיהם של כל כך הרבה מתחום ההנדסה כשרק חושבים על "לייבא" מהנדסים מהודו ומסין...
מודה שאני מאוד נהנה לקרוא את התגובות של כולכם, את המחשבות שלכם, את חוסר ההסכמות שלכם, את ההסכמות שלכם, את זה שאתם לפעמים יוצאים מכליכם ותורמים פה לדיון.
אז סליחה מכולכם על החפירה.