• התכנים בפורום אינם מהווים ייעוץ מקצועי מכל סוג, לרבות ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם.
    השימוש בפורום כפוף לתנאי השימוש. עצם השימוש בפורום מהווה הסכמה מלאה לתנאים אלה.

ההשכלה הגבוהה צריכה לעבוד דיאטה. מאמר שמסביר את האמת מאחורי הנתונים.

בארה"ב שקל לה בהרבה למשוך סטודנטים ויש לה יתרון עצום לגודל לעומת ישראל, יש אוניברסיטאות פרטיות שגובות שכר לימוד ריאלי
נכון, אם כי כדאי לקחת בחשבון ששכר הלימוד בהרבה אוניברסיטאות בארה"ב מנופח מאד גם בגלל השקעות בדברים שאינם באמת קשורים לאיכות ההשכלה, כמו קבוצת הפוטבול (שיאן השכר באוניברסיטה אמריקאית הוא לעתים קרובות מאמן הפוטבול שמרוויח מיליונים) ומעונות מפנקים. ככה זה כשתואר הוא מוצר צריכה ורוצים למשוך את הסטודנטים שבאים מבתים עשירים במיוחד (אלו גם יתרמו אחר כך כספים לאוניברסיטה כשיהיו בוגרים שלה). אז האמת היא לדעתי איפשהו באמצע, בין שכר הלימוד הנמוך מידי אצלנו לבין שכר הלימוד המופקע בהרבה מהאוניברסיטאות הנחשבות בארה"ב.

קודם כול כתבה מעולה, שממחישה בדיוק די רב את המתרחש היום.
וגם אני נכלל בבוגרי תואר ראשון שעובדים בעבודה שלא נדרש בה תואר כלל.
רק משהו שצורם לי- יש שקר שבהרבה כתבות חוזרים עליו ואמרים אותו , אבל הוא עדיין שקר.
העניין של "השוק צמא להנדסאים/טכנאים/רתכים/שאר מקצועות התעשייה ב-12 אלף בחודש, ואף אחד לא רוצה".
יש לי חברים הנדסאים, יש לי אבא שעובד בתור חרט ורתך, ואני בעצמי עבדתי תקופה בבניין לאחר השירות הצבאי.
זה חרטא ברטא. אלו משרות קשות מאוד, דופקות את הבריאות, מסוכנות, חלקן בקבלנות ודורשות הרבה עבודה בלילות שבתות וחגים. בגלל זה השכר גבוה- כי אין חיים.
יש אנשים שזה מתאים להם, מצויין. אבל יש הרבה שלא. וכול נסיון להציג את זה כאילו באים לעבודה 8 עד 17 ומקבלים 12-15 אלף בחודש, הוא פשוט בורות במקרה הטוב, או שקר במקרה הרע

זה חרטא ברטא. אלו משרות קשות מאוד, דופקות את הבריאות, מסוכנות, חלקן בקבלנות ודורשות הרבה עבודה בלילות שבתות וחגים. בגלל זה השכר גבוה- כי אין חיים.

תרתי משמע.
לא רק שאין "חיים" במובן של זמן פנוי. הרבה פעמים אין חיים במובן המילולי (כשנופלים מהפיגומים, או כשדיסק חיתוך פועל נופל לך על הרגל, או כששבב מהמחרטה עף לך לתוך העין).
פשוט תקשיבו לסוף החדשות כל יום, מזכירים אותם כבדרך אגב.

ספר את זה להייטקיסטים בינוניים בני 45-50. שיהיה להם כמה זמן שהם רוצים לעבוד.

אני הייטקיסט בן 50+ , כך שמן הסתם אני מכיר התחום יותר טוב ממך. מי שמוכן לעבוד קשה בפן הטכני, ימצא עבודה בשכר נאה. הרבה פשוט לא רוצים.

פחות הייתי קורא לזה מוצר צריכה, אלא בילוי.
זה פרק זמן שאנשים צעירים יכולים לעשות את הטיים אוף דייר לייף, במימון של ההורים ובתמיכתם.

מסכים, ולמה לא בעצם? אם מדברים על עולם בו האוטומציה הופכת בני האדם יותר ויותר מיותרים, למה לא להאריך תקופת ההכשרה? (+כיף :) )
אני למדתי מקצוע קשה באונ', ועדיין היה לי כיף לא נורמלי.

איך זה שסטודנטים טריים לביולוגיה לא פוגשים את המרמור של הבוגרים לביולוגיה מהשוק המוצף והמבזה? מה, זה קסם?

האמת שאני לא מצליח להבין אותך. על איזה קונספירציה אתה מדבר? מי מונע מבוגרי ביולוגיה לספר לאחרים את תלאות חיפוש העבודה שלהם? מי מונע מאלו ששואפים להיות מסגרים או מזכירות להתחיל לעבוד ישר אחרי הצבא? בסך הכל מדובר על לימודים גבוהים חינם כאופציה, לא כחובה. מי שלא רוצה, לא חייב.

נכון שכדי להיות מסגר לא חייבים לדעת פיזיקה ומתמטיקה ברמה אוניברסיטאית, אבל למה לסגור אופציות בגיל 24 ? למה לא להשאיר את כל האופציות פתוחות אם תרצה בגיל 35 פתאום לשנות כיוון?

(אגב, חיילים קרביים מקבלים הלימודים בחינם החל מהשנה).

נערך לאחרונה ב:
כפי שאמרתי, בעיניי אדם משכיל לא מסתכל רק דרך הפריזמה הצרה של מקצועו. ראייה רחבה והתבוננות מצדדים שונים (וכובעים שונים) יוצרת תמונה רב מימדית וחכמה יותר לדעתי.
אוקיי, ברור שצודקת... אבל זה מאמר בבלוג. שאמור לא להתיש יחסית את הקורא. שאמור למקד על רעיון מסויים. מאמר על ההשכלה הגבוהה.
למה שהוא ירחיב ויאריך יותר ממה שזה?
יצא לי לקרוא עוד כמה דברים שהוא כתב מעבר לבלוג, ולדעתי הוא אכן כלכלן "קלאסי" אבל בהחלט אדם עם שאר רוח ומעניין.

סביבת העבודה המודרנית, וקובע שהיא, כמו האוניברסיטה, שדה קרב פוליטי, אשר מקדם חיילים (עובדים) ממושמעים ובלתי-ביקורתיים.
וואללה... עכשיו כשיצאתי לפני חצי שנה לתעשייה... אני מבין כמה זה נכון. ממש ממש כך.
זה לא קשור לוותק, לרצון, ליכולות טכניות ולעוד שלל תכונות אחרות וחשובות לא פחות מכישרון או הרצון לנהל גרידא... הרבה משדרת הניהול מקדמת בסוג של נחמדות מעושה וסופר ידידותית (מה שפעם קראו לזה "ליקוקים").
היי, אבל זו זכותם! ומי שלא יודע להתנחמד בצורה מעושה וידידותית - כנראה שלא "מגיע" לו להיות מנהל ולהתקדם.
לפני כן באקדמיות, הכרתי חלק מאוד מאוד קטן מזה. גם שם מן הסתם יש פוליטיקה, ברור לחלוטין שיש. אבל הפוליטיקה באקדמיות היא בעיקר בין הפרופסורים והדוקטורים לבין עצמם על מי יקבל את בורקס הגבינה המפנק ומי נדפק עם בורקס תפוחי האדמה... שם מקבל משרה כל מי שפוליטיקאי אבל גם כמעט בהכרח אדם מאוד מאוד מוכשר ב- 99% מהמקרים.

האם תטען כך לגבי NASA?
ג"נ: אני טמבל שלא הבין את ההקבלה.
תוכל להסביר?
"הייתכן שאוניברסיטה NASA תלך לפי צרכי השוק? חלילה! [קודם כל] מ-ח-ק-ר! דור העתיד!...
והשקר הכי גדול - אוניברסיטה NASA היא בכלל מוסד מחקרי גרידא, שכל מטרתו המוצהרת היא חלילה לא להוציא בעלי מקצוע לשוק, או לספק לשוק עבדים חדשים ורעננים. מה פתאום?... היא בראש ובראשונה אמורה ללמד חוקרים לעתיד וכל השאר בונוס".
מה פיספסתי?

זה פרק זמן שאנשים צעירים יכולים לעשות את הטיים אוף דייר לייף
מסכים. אבל זו הכללה והרבה מאוד לא נהנו כל כך כמו שזה נדמה מהסרטים האמריקאיים ולא כולם נהנו כמוני ושיגלו בערימות.

במימון של ההורים ובתמיכתם.
אל תגרמי לי לצחוק כדי שלא אתחיל לבכות...

אנרכיזם ילדותי שסתם בועט בכל
גיא, איפה אתה רואה פה אנרכיזם בדיוק?... כולם כמעט הולכים ללמוד היום תואר.
מהי נקודת הפתיחה החדשה הזו שאתה מתכוון אליה?...

זה חרטא ברטא
לחלוטין... ואני, בתור הרבה דברים בתחום ה"פועל פשוט" בעברי הרחוק, חותם על זה עם הצהוב של האוזן במיוחד אם הם שכירים.
רק שאני מכיר הנדסאי מכונות שעבד במפעל טחינה והיה אחראי אחזקה שם, והרוויח משהו כמו 15K ברוטו כולל רכב מהעבודה. נדמה לי שיותר. אז זה לא בשמיים, זה כן קיים.
מכיר גם תכנן בעזרת מחשב בתחום המתכת (מי שמתכנן את התוכניות שמזינים למחרטות/כרסמות), שמרוויח משהו כמו 12-14K ברוטו לדעתי כולל רכב מהעבודה. הוא היה חרט/כרסם פשוט לפני כן ובגלל גישה למחשבים שלחו אותו לקורס תכנון בעזרת מחשב. זה כן קיים.
העבודות הפשוטות הללו אכן משלמות היטב לעתים לא כאלו רחוקות כל כך, רק שהרבה פחות מאיך שרוצים להציג את זה בתקשורת כאילו כל מי שיהיה מסגר/חרט/כרסם/אינסטלטור ירוויח נ-ה-ד-ר וימצע עבודות טובות (סביבת עבודה, בוסים, חברים לעבודה, תנאים) בקלילות מרשימה.
מה גם שיש רק אחראי אחזקה אחד בכל מפעל... אולי 2 מתכנני מחשב בכל סדנת מתכת שכזו...

על איזה קונספירציה אתה מדבר?
רשמתי בפירוש - קונספירציית שוק ההשכלה המכוון מגבוה על כל מכלוליו. אני בספק אם יש משהו "אקראי" ו"בפוקס".
שוק שבו שום דבר לא קורה "בטעות" וכל הצפה של כל מקצוע היא מכוונת, כל הצפה של כל תחום היא מכוונת, כל ירידה ברמת ההוראה של המכללות המפוקחות על ידי הות"ת עד לרמת הבזיון היא מכוונת, כל הגזמה מוטרפת במספר מוסדות הלימוד שמעניקות תארים היא מכוונת, כל ירידה ברמת ההוראה של האוניברסיטאות היא מכוונת, כל ייבוש של מוסדות המחקר מתקציבים מפנקים ונדרשים היא מכוונת, כל יצירת מחסור של עובדים מתחום מסויים היא מכוונת, כל יצירה של כל ביקוש בתחום מסויים היא מכוונת...
רק מציע (מדגיש שרק מציע) שתחשוב לרגע למה "כולם" (תתעלם לרגע מהכולם המעיק הזה) רוצים להיות מהנדסים של משהו?... את הכל מסביר הביקוש והשכר?... באמת? ככה פשוט?... אולי הרצון של המהנדסים לקדם את האנושות? באמת עד כדי כך המהנדסים אלטרואיסטים?
זה העניין שבו טענתי ושאלתי מדוע בוגרי ביולוגיה שיצאו לשוק ומקבלים משכורות מעליבות לא גורמים לשרשרת תהליכים שבה יוקרתו של התחום תרד פי אלף מונים כך שמלש"בים חדשים יתרחקו מהתחום הזה כמאילו הוא מצורע... איך הקסם הזה קורה? מה בתווך הזה שבין הבוגרים למלש"בים השתבש?... הרי הידע הזה לא עבר ככה בכל שאר העבודות השחורות? בהוראה שהיא עכשיו מקצוע אקדמי שמחייב כמעט תואר ראשון שכמעט כולם מתרחקים ממנו? בסוציולוגיה למשל? (אולי?).
מנסה להסביר שזו שרשרת תהליכים כל כך בלתי נתפסת, כל כך הולכת לאחור שגרמה לתחום מסויים (ניקח הנדסה כי היא בקצה העליון של הסקאלה, לא כי אני רוחש טינה סמויה למהנדסים), שמוזן במתכוון באלף ואחד כיוונים על ידי מי שחפץ ביקרו. זו מפלצת (תתעלם לרגע מהמפלצת המעיק הזה) שמאכילה עת עצמה ואת העולם בטכנולוגיה שכל כך הרבה ממנה הוא כמעט על סף האיזוטרי (אבל הכל בשם הטכנולוגיה וההתקדמות האנושית - הבונבון של הבונטון של תרבות השיח בהקשר הזה).
ביקוש? - עיתונות. "יש המון ביקוש למהנדסים בשוק ואין מספיק! אפילו רוצים לייבא עגבניות לוהטות מהודו".
תשמע, קדחתי אסדה בים התיכון ואני אפילו לא יודע איך להתחיל לבטא את עצמי...
אולי, רק אולי, יום אחד כשגם תחום ההנדסה יחטוף ריסוק (מכוון, כבר אמרתי?) מכיוון שוק הביקוש וההיצע, ההצפה המכוונת, השכר, ירידת הרמה של הבוגרים והעובדים, התנאים וההטבות וכל השאר - יהיה תוקף מעשי לדבריי ולספקולציות שהצעתי.
לבינתיים, רק לבינתיים, סומרים שערותיהם של כל כך הרבה מתחום ההנדסה כשרק חושבים על "לייבא" מהנדסים מהודו ומסין...

מודה שאני מאוד נהנה לקרוא את התגובות של כולכם, את המחשבות שלכם, את חוסר ההסכמות שלכם, את ההסכמות שלכם, את זה שאתם לפעמים יוצאים מכליכם ותורמים פה לדיון. אז סליחה מכולכם על החפירה.

אולי, רק אולי, יום אחד כשגם תחום ההנדסה יחטוף ריסוק (מכוון, כבר אמרתי
מעבר לחוסר ההבנה שפשוט מדובר בהיצע וביקוש - הסיבה למשכורת גבוהה היא כי למעסיק יש תשואה גדולה מהעסקת מהנדסים, וזה לא תלוי בכוונת המדינה. זה נשמע פשוט קנאה לא עניינית על "חוסר הצדק" למרות שמצב המקצוע בביולוגיה מפורסם (למי שמתעניין, אני למשל ירדתי מהרעיון מכיון שזה מה ששמעתי לאחר בירור).
כמו כן יש שונות גבוהה המשכורות בין מהנדסים מתחומים שונים

הסיבה למשכורת גבוהה היא כי למעסיק יש תשואה גדולה מהעסקת מהנדסים
נכון
וזה לא תלוי בכוונת המדינה.
לא נכון. המדינה שופכת כסף ציבורי כדי להחזיק שע"ח מלאכותי, נותנת הטבות חוק עידוד, מונעת יבוא עובדים במקצועות מסויימים ועוד אלף ואחת דרכים. אני לא אומר שזה לא מוצדק, אבל אי אפשר להתעלם מהמעשים (לא רק הכוונות) של המדינה שמשפיעים על השוק.

מעבר לחוסר ההבנה שפשוט מדובר בהיצע וביקוש
היצע וביקוש לא מסביר את הכל. לא בשוק ההשכלה והתעסוקה כמו שלא בשוק הדיור.

הסיבה למשכורת גבוהה היא כי למעסיק יש תשואה גדולה מהעסקת מהנדסים, וזה לא תלוי בכוונת המדינה
ברור שיש לו תשואה גדולה מהעסקת מההנדסים. אבל גם זה כן בהכוונת המדינה. פה אנחנו חלוקים.
מה, למעסיקים שונים ומשונים אין תועלת גבוהה מאוד מהעסקת שליחי פיצה? ואין תועלת גבוהה מהעסקת מורים למתמטיקה?...
אז התשואה מההעסקה מסבירה את הכל?... אני לא חושב.
וזה כל מה שטענתי - שזה (=יצירת ביקוש במקצוע מסויים, או הצפה בבוגרים בתחום מסויים זה הכל מכוון... סתם נטפלנו לרגע להיי-טק ולמהנדסים) כן בכוונת המדינה כי למשל, ההשקעה בתחום ההיי-טק עולה על השקעה בהמון תחומים אחרים. ולא את הכל תסביר הרדיפה אחרי הטכנולוגיה והסטרטאפ הבא.
אם מבחינת סבסוד לימודי המהנדסים, הטבות מס לחברות ההיי-טק, משלחות, תוכניות הסבה להנדסה וכו' וכו'... אני באמת שלא יודע להסביר את עצמי עדיין ולהוציא את המחשבות על הכתב (עריכה: תוך כדי שכתבתי, גרהם מעליי פה נתן כמה רעיונות - בדיוק מה שהתכוונתי אליו).
הלוואי והייתי כלכלן שיודע למצוא נתונים אמיתיים על דברים שכאלו כדי לראות אם אני ממש ממש טמבל או סתם רק טיפש ממוצע.

זה נשמע פשוט קנאה לא עניינית על "חוסר הצדק" למרות שמצב המקצוע מפורסם (למי שמתעניין, אני למשל ירדתי מהרעיון מכיון שזה מה ששמעתי לאחר בירור).
התחביר של המשפט הזה לא ברור לי ישי... איזה חוסר צדק ולמה הוא בגרשיים?
איזה מצב של איזה מקצוע מפורסם? הנדסה?
מאיזה רעיון ירדת?...

נערך לאחרונה ב:
שם מקבל משרה כל מי שפוליטיקאי אבל גם כמעט בהכרח אדם מאוד מאוד מוכשר ב- 99% מהמקרים.
אין הבדל גדול. פשוט האוכלוסיה ממנה נבחרים אלו שמקבלים קידום יותר מוכשרת בממוצע ולכן סביר שהלקקן הפוליטיקאי שיקודם יהיה מאד מוכשר. אגב, דווקא במקצועות בהם צריך מעבדה (נדמה לי שזה התחום שלך, טל"ח), נדרשים כישורים "לא מדעיים" רבים כיכולת ניהול צוות, גיוס כספים (גרנטים) ועוד כישורים בין אישיים שלא נדרשים במידה דומה מפיסיקאי תיאורטי או חוקר של יוון העתיקה.

לפני כן באקדמיות, הכרתי חלק מאוד מאוד קטן מזה. גם שם מן הסתם יש פוליטיקה, ברור לחלוטין שיש. אבל הפוליטיקה באקדמיות היא בעיקר בין הפרופסורים והדוקטורים לבין עצמם על מי יקבל את בורקס הגבינה המפנק ומי נדפק עם בורקס תפוחי האדמה... שם מקבל משרה כל מי שפוליטיקאי אבל גם כמעט בהכרח אדם מאוד מאוד מוכשר ב- 99% מהמקרים.

כן, נכון ,האנשים אכן מאד מוכשרים אבל גם לא לחינם נאמרה המימרה "המדע מתקדם מהלוויה להלוויה" על ידי הכלכלן , זוכה פרס הנובל , פול סמאולסון כשלקח את זה ממימרה ארוכה יותר של מקס פלאנק , פיזקאי , זוכה פרס נובל בעצמו.
https://quoteinvestigator.com/2017/09/25/progress/
וכמו שז'וז'ו חאלסטרה היה אומר : "ותחשוב על זה".

גיא, איפה אתה רואה פה אנרכיזם בדיוק?... כולם כמעט הולכים ללמוד היום תואר.
מהי נקודת הפתיחה החדשה הזו שאתה מתכוון אליה?..
האנרכיזם(כיביכול) הוא במימרה ובסרטון של טרנס מקאנה שציטטתי Culture is not your friend.
זה כנראה נושא לפוסט ארוך אבל בקצרה התכוונתי שהאג'נדות של התרבות לא סופרות באמת את האינטרס של הפרט שעומד להיכנס אליהן.
הכל גם בהקשר למאמר שההשכלה צריכה דיאטה אבל ספק אם תעבור משום שהיא לא משרתת באמת את טובת הציבור אלא את טובתה היא.
כנ"ל ההורים שממנים את הלימודים - אם אדם כמוני למשל , בלי אספירציות מיוחדות בתחום הלימודים האקדמאים או הקריירה היה ניצב בפני בחירה של
מקצוע שאפשר ללמוד בו לימודים של שנה (נאמר מתכנת אפליקציות.... אוקיי ...הפעם בשלישית. ... לא פועל בניין\רתח שיכול ליפול מהקומה ה12) ולהתקבל לתעשיה ולהרוויח משכורת יפה( שתעזור לי לחסוך מספיק פאק יו מאני במשך עשור \עשור ומחצה ולפרוש) או לימודי תואר מלא של שלוש שנים עם לחץ וזה במימון של ההורים הייתי מעדיף ללכת על אופציית שנת הלימודים בלבד. עוד שנה הייתי עושה טיול נוסף לחול ושנה עובד. ....
אבל כנראה שלא הייתי מקבל את אותו המימון לשנה שהייתי מקבל בשביל השלוש ....(ואולי גם כי ההורים היו רוצים להשוויץ לשכנים כמה הבן שלהם מוצלח). אז הייתי הולך על התואר השלוש שנתי.
ומגלה... ש .. אופס, התרבות היא לא החברה הכי טובה שלי למעשה.

אבל כנראה שלא הייתי מקבל את אותו המימון לשנה שהייתי מקבל בשביל השלוש ....(ואולי גם כי ההורים היו רוצים להשוויץ לשכנים כמה הבן שלהם מוצלח). אז הייתי הולך על התואר השלוש שנתי.
ומגלה... ש .. אופס, התרבות היא לא החברה הכי טובה שלי למעשה.
לא הבנתי את הדוגמה. שכר הלימוד בקורס שאתה מדבר עליו כל כך גבוה שגם אחרי פקדון צבא ולעומת שכ"ל אוניברסיטאי של 3 שנים ובהתחשב בעוד שנתיים שאתה יכול לעבוד, עדיין הקורס השנתי לא כדאי לך? עזוב את ההורים בצד, אתה בטוח שעשית חשבון נכון?
באופן כללי, אם יש לך כושר השתכרות כ"כ גבוה שתוך עשור בערך אתה פורש לפנסיה, אז אף תואר לא כדאי לך, בלי קשר למימון ההורים.

עזוב את ההורים בצד,
למה לעזוב? כתבו שפרק זמן הלימודים הוא פרק זמן שאנשים צעירים יכולים לעשות חיים במימון של ההורים ובתמיכתם.
גם אני לא הבנתי את הערתך. אמרתי שתאורטית (אני קצת אחרי התקופה הזו לצערי)שאם כל התנאים היו זהים(הייתי מקבל את המימון שההורים היו מקצים ל3 שנים של התואר לשנת הקורס בלבד הייתי בוודאות בוחר בקורס .... וחוסך את הזמן בתואר המלחיץ והבזבזני בזמן שמשמש כזנב הטווס כפי שכתב אורי כץ וכו.. ) אבל כל הנקודה היתה לומר שהמערכת של הקולטורה(כולל המערכת המשפחתית) לא רואה בד"כ את האינטרסים של האינדיבידואל מול עיניה ויש לה שיקולים אחרים (מסכים אולי שהדוגמה שהבאתי על ההורים היא הכי לא טובה להדגיש את הנקודה ... אבל בכל זאת היא בכיוון)

באופן כללי, אם יש לך כושר השתכרות כ"כ גבוה שתוך עשור בערך אתה פורש לפנסיה, אז אף תואר לא כדאי לך, בלי קשר למימון ההורים.
מה? רק אני קראתי את הבלוג של הסולידית? תיאורתטית לא צריך שכר כ"כ גבוה - מספיק שכר נאמר של כפול 1.5 מהממוצע(היום הוא בערך 10K אאל"ט)
דיברתי על עד עשור ומחצה (תלוי בשכר ובשיעור החסכון)
שתעזור לי לחסוך מספיק פאק יו מאני במשך עשור \עשור ומחצה ולפרוש)

וחוצמזה פאק יו מאני לא מחייב פרישה -->
http://www.hasolidit.com/למה-לחסוך-כשאפשר-לעשות-מכה-בבורסה#comment-2512

ולחישוב ... (בצורה גסה)
נניח שאחרי שנתיים-שלוש השכר שלי עולה ואני מרויח 15000 שח בתור מתכנת ווב\אפליקציות\ מנהל מוצר.... וואטאוור
עם קרן השתלמות זה יוצא 12500ש"ח נטו פלוס פנסיה זה יוצא בערך 15000ש"ח הכנסות נטו וסוציאלי. נניח שאני חי מ5000 ש"ח לחודש
(זה בלוג של סולידים)
אז חסכתי במשך 12 השנים הבאות 120000ש"ח לשנה. כפול 12 שנה ועוד ריבית לפי 4% ריאלי לשנה יוצא קצת פחות מ2M שקל. אפילו בשיעור משיכה
של 3% לשנה השמרני הגעתי לג'קפוט. 60000 ש"ח לשנה , 5000 ש"ח לחודש. ...

מה? רק אני קראתי את הבלוג של הסולידית? תיאורתטית לא צריך שכר כ"כ גבוה - מספיק שכר נאמר של כפול 1.5 מהממוצע(היום הוא בערך 10K אאל"ט)
דיברתי על עד עשור ומחצה (תלוי בשכר ובשיעור החסכון)
קיום הסולידית כהוכחה לראליות אסטרטגיית הפרישה ב 4000 שח לחודש
אינה שונה מראליות השקעת ערך כאסטרטגיית השקעות ולידית להמונים בגלל קיום וורן באפט

@ביולוג ירושלמי
התרחיש שתואר בבלוג לפרישה ללא צורך בלימודים נראה לגעתי מלאכותי ונועד להציג שהתזה המוקצנת היא זמינה.(ראלית) להמונים
זה לא יותר ממשחק מחשבתי .

קיום הסולידית כהוכחה לראליות אסטרטגיית הפרישה ב 4000 שח לחודש
אינה שונה מראליות השקעת ערך כאסטרטגיית השקעות ולידית להמונים בגלל קיום וורן באפט
אני חושב שאצלה זה היה 3750 שח לחודש ויש מסוגלות ל2700 שח אבל
כתבתי
נניח שאני חי מ5000 ש"ח לחודש
במיוחד שחשבתי על התגובה שלך לבוא. :)
אם תרצה להתעקש גם 6000 שח לחודש מסתדר לא רע עם נתוני הדוגמא ... בלי העלאת שכר זה היה מצריך אולי עוד עבודה של שנה שנתיים
או התעקשות על העלאת שכר או קבלת ירושה לא גדולה לא עלינו.
בהוצאה חודשית של 7000 שח בנתוני הדוגמא אולי לא נגיע עד גיל 40 לאפשרות פרישה מוחלטת אבל יהיה לאדם
A whole lot of f**k you money
ובא לציון גואל

אבל זה לא נראה לי נושא השרשור

למה לעזוב? כתבו שפרק זמן הלימודים הוא פרק זמן שאנשים צעירים יכולים לעשות חיים במימון של ההורים ובתמיכתם.
לא רואה בד"כ את האינטרסים של האינדיבידואל מול עיניה ויש לה שיקולים אחרים
המימון ההורי הוא לא מן מהשמים שבא בלי תנאי, וכדאי שאלו שנמצאים בשלב שהם ממומנים יבינו זאת מוקדם ככל האפשר.
השיקול הוא בהחלט טובת מקבל הכסף, אבל למממן מותר להכניס ערכים משלו בהחלטה. אם התואר לא תורם לך כלום מבחינת פוטנציאל ההכנסה כל החיים, אז אכן ראוי לסרב למימון הזה, לעבוד 10 שנים ואז לפרוש כפי שהצעת. אם אני צריך לחשוב מצד ההורה, אז אני מניח שהקורס שמאפשר מיידית שכר של פי 2.5 מהשכרר הממוצע במשק רלוונטי לתחום צר יחסית של עיסוק שיכול להכחד עם שינוי הטעמים בשוק, לעומת תואר שנותן תשתית רחבה יותר ולכן מאפשר ביתר קלות הסבה לתחומים אחרים אם יש בכך צורך או רצון.
מה? רק אני קראתי את הבלוג של הסולידית? תיאורתטית לא צריך שכר כ"כ גבוה -
כפי שכתבו מעלי, כבודה של הסולידית במקומה מונח, אבל היא נמצאת בקצה הרחוק מאד של ההתפלגות הסטטיסטית במספר תכונות וכישורים (חלקם ראויים לקנאה וגם השאר לא שליליים, אלא פשוט שונים מאד משל רוב האנשים), ואפילו בפורום הזה לא ראיתי שיש המון שחיים מ-5000 ש"ח לחודש לאורך פרק זמן ארוך (נניח 10 שנים).

בסדר , אני יכול להסכים עם רוב דברייך
המימון ההורי הוא לא מן מהשמים שבא בלי תנאי, וכדאי שאלו שנמצאים בשלב שהם ממומנים יבינו זאת מוקדם ככל האפשר.
השיקול הוא בהחלט טובת מקבל הכסף, אבל למממן מותר להכניס ערכים משלו בהחלטה. אם התואר לא תורם לך כלום מבחינת פוטנציאל ההכנסה כל החיים, אז אכן ראוי לסרב למימון הזה, לעבוד 10 שנים ואז לפרוש כפי שהצעת.

רק לתקן שאולי התכוונת לשכר החציוני שהוא כ6500 ש"ח וחודש ולא לממוצע שהוא יותר מ10K לחודש(כ30% מרוויחים מעליו).
שכר של פי 2.5 מהשכרר הממוצע במשק
לפי דוגמת שכר ה15K שהבאתי.

ואפילו בפורום הזה לא ראיתי שיש המון שחיים מ-5000 ש"ח לחודש לאורך פרק זמן ארוך (נניח 10 שנים).
זה לא אומר שזה לא אפשרי.... וגם ב6K כמעט באותם תנאי הדוגמה מדגדגים יפה פרישה מלאה. וזה לא מחייב יכולות שכליות עילאיות או יכולות צמצום עילאיות . נכון שיכולות ממוצעות לא יספיקו אבל יכולות בעשירון השמיני בשתי הקטגוריות יספיקו בהחלט.

ולהחזור לנושא העיקרי של השירשור - גם לצומת הלב של המדינה שמסבסדת וגם לצומת לב ההורים שמסבסדים.
אולי עדיף לסבסד דברים אחרים ובמקומות אחרים ששם נגיע ליותר יעילות.
רמת ההון האנושי בישראל בקרב חברות OECD היא מהנמוכות ביותר בעוד ששיעור האקדמאים בישראל הגבוה ביותר (או בין הגבוהים)

----------------------------------------------------------------------- מתוך הפוסט של אורי כץ------------------------------------
לפי סקר מיומנויות הבוגרים של ה-OECD, שבחן שאלות כגון הבנת המשמעות של טבלאות ונתונים מספריים, פתרון בעיות מעשיות, התמודדות עם סביבה טכנולוגית ועוד, רמת ההון האנושי בישראל היא מהנמוכות ביותר בקרב חברות הארגון.

.....אודות מה ומי בדיוק אנחנו מסבסדים ובאיזו רמה, והאם שיעור אקדמאים של 49% כפי שקיים בישראל הוא הגיוני יותר משיעור של 28% (גרמניה), 31% (אוסטריה) או 35% (הולנד)......
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

פתחו חשבון למסחר עצמאי

פסגות טרייד

ישראל: 0.06% מעסקה (מינימום ₪2 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה)
דמי ניהול: ללא דמי ניהול
מינימום: ₪10,000
פתיחת חשבון

מיטב טרייד

ישראל: 0.08% מעסקה (מינימום ₪4.65 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה או $5 ב-IBKR)
דמי ניהול: פטור לשנתיים, אח״כ ₪15
מינימום: ₪5,000
פתיחת חשבון

אקסלנס טרייד

ישראל: 0.07% מעסקה (מינימום ₪3 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשלוש שנים, אח״כ ₪15
מינימום: ₪10,000
פתיחת חשבון
פסגות טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪10,000
ישראל: 0.06% מעסקה (מינימום ₪2 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה)
דמי ניהול: ללא דמי ניהול
פתיחת חשבון
מיטב טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪5,000
ישראל: 0.08% מעסקה (מינימום ₪4.65 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשנתיים, אח״כ ₪15
פתיחת חשבון
אקסלנס טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪10,000
ישראל: 0.07% מעסקה (מינימום ₪3 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשלוש שנים, אח״כ ₪15
פתיחת חשבון
גילוי נאות: האתר מקבל תגמול בגין פתיחת חשבון דרך הקישורים. אין באמור משום ייעוץ השקעות או שיווק השקעות.
לפי דוגמת שכר ה15K שהבאתי.
התייחסתי ל-15 נטו כי חסכון פנסיוני לא מאד רלוונטי למי שצריך לממן מחיה מגיל 30 עד 67, אבל זה באמת לא העיקר.
זה לא אומר שזה לא אפשרי.... וגם ב6K כמעט באותם תנאי הדוגמה מדגדגים יפה פרישה מלאה. וזה לא מחייב יכולות שכליות עילאיות או יכולות צמצום עילאיות . נכון שיכולות ממוצעות לא יספיקו אבל יכולות בעשירון השמיני בשתי הקטגוריות יספיקו בהחלט.
לטענתך, 30% מתושבי ישראל יכולים בקלות לפרוש בגיל 30 ופשוט מחליטים לא לעשות זאת? כמה אנשים אתה מכיר שפרשו בגיל 30 אחרי שעבדו כשכירים?
אולי עדיף לסבסד דברים אחרים ובמקומות אחרים ששם נגיע ליותר יעילות.
מסכים אבל זה מאד טעון מבחינה פוליטית. כשרק עלתה ההצעה לקדם חינוך מקצועי (עוד לפני שמדובר על סגירת מכללות אקדמיות) קמו כל עסקני הקיפוח ומיד ראו בכך רצון להחזיר אותם לתקופת המעברות" "שואבי מים" וכו'. אני לא רואה איך אפשר לחזור למצב בו כדי להיות טלר בבנק מספיק תעודת בגרות.

נושאים דומים
פותח הנושא כותרת פורום תגובות תאריך
Sinister ההשכלה הגבוהה בארץ ישראל התפתחות אישית 106
McMurphy האם לשמור על ביטוח החיים, למרות העלות הגבוהה, בשביל לשמור על אפשרות לקחת משכנתא? צרכנות פיננסית 5
מ הוסיפו את התרופה שלי לסל הבריאות ועכשיו אני צריכה לשלם עליה צרכנות פיננסית 19
ר תיק השקעות, צריכה עזרה שוק ההון 15
א יש פה וועדי בתים? קיבלתי עם חשבון המים "צריכה משותפת-חריגה" אוף טופיק 6
O אחוז החזר הלוואות (מינוף, לא צריכה) מסך ההכנסות שוק ההון 4
L אני צריכה לשלוח סריקה דרכון שלי למישהו איך אני מוודא שהוא לא ישתמש איתה אחר כך? אוף טופיק 7
N המלצות על רכישת מוצרי צריכה בסיסיים באמזון מינימליזם, חסכנות ואנטי-צרכנות 93
Myrath עלות סל צריכה חודשי - בסיסי מינימליזם, חסכנות ואנטי-צרכנות 19
C לכמה תשלומים אתם מחלקים מוצרי צריכה? צרכנות פיננסית 27
Osterreicher בית, צריכה או השקעה? נדל"ן 19
פשפש יש לי כסף במיטב דש. אני צריכה לדאוג? שוק ההון 7
L צריכה תמיכה מנטלית וגם פונקציונלית... יומני מסע אישיים 47
תפוזינה מה בדיוק אני צריכה? צרכנות פיננסית 28

נושאים דומים

Back
למעלה