שבעה פוסטים.
זהו ההספק המביש שלי בשנת 2018.
כן, אפשר לטעון שעצמאות כלכלית היא בעיה פתורה. שהכל כבר נכתב ונאמר. שמי שיקרא את 300~הפוסטים שכתבתי כאן מאז 2013 יקבל את מלוא הכלים כדי להשיג את השליטה הכלכלית בחייו, להימלט מעבודה משמימה ואפילו לפרוש מוקדם מעולם העבודה, אם בכך הוא מעוניין.
אבל לא. לא סיימתי. אני אוהבת לכתוב את הבלוג הזה, ועצובה – כמעט מתייסרת – על כך שאינני כותבת כבעבר. יש לכך הרבה סיבות, כשהעיקרית שבהן היא ענייני האישיים – הטובים והרעים – שתובעים חלקים הולכים וגדלים מזמני. לכן יש לי פחות זמן לכתוב. אם יש לי משהו מעניין לומר בימים אלה, אני בדרך כלל מעדיפה לדחוס אותו ל-140 תווים.
אני לא מאמינה בהצבת מטרות לשנה החדשה – התחייבויות כאלה נוטות לדעוך מאליהן כעבור חודשים ספורים – ובכל זאת מטרה חשובה שהצבתי לעצמי ב-2019 תהיה להפוך כמה שיותר ציוצים, שרשורים בפורום ומיילים מהקוראים לפוסטים חדשים.
בתור התחלה, בואו נבדוק מה עלה בגורלו של "שוקולד מריר", תיק ההשקעות המתודי שפתחתי כאן לפני מספר שנים.
כזכור, בשנה החולפת נמנעתי מלפרסם עדכונים רבעוניים של התיק. הסיבה לכך היא שתיק השקעות פסיבי נבנה בפרספקטיבה של שנים, ואפילו עשורים. אין שום סיבה למדוד אותו במונחים רבעוניים (ויש שיאמרו שאפילו בדיקה בתדירות שנתית היא מיותרת). אנחנו רצים כאן ריצת מרתון. לא ספרינט. ערך השוק של התיק נעשה רלוונטי רק כשאנחנו מחליטים למכור.
אילו הייתי כותבת עדכונים רבעוניים, סיפורה של 2018 היה נפרס כאן במלוא הדרו. בשלושת הרבעונים הראשונים נראה היה ש"השוק השורי השנוא בהיסטוריה" עומד לרשום שנה נוספת של עליות בשיעור דו-ספרתי, ובכך להמשיך את הרצף הפנומנלי שהתחיל מאז 2009. חברות אמריקניות אחדות אף נגעו – לראשונה – בשווי שוק של טריליון דולר.
השור המשיך לשעוט עד ספטמבר 2018, אז ה-S&P 500 רשם שיא של כל הזמנים. אלא שמאז ועד סוף השנה החל מהלך ירידות אלים יחסית, שבסיכומו המדד מחק את כל הרווחים שהשיג במהלך השנה והשיל כמעט 20% מערכו – מה שמוגדר בארצות הנכר באופן רשמי כטריטוריה דובית או שוק דובי.
בסך הכל, לאחר שרשם את אחד הרבעונים הגרועים ביותר בתולדותיו, ה-S&P 500 סיים את 2018 עם תשואה שלילית של 6.59%-. רצף התשואות החיוביות הגיע לסיומו.
בסיכום השנה, שוקולד מריר, בהיותו תיק השקעות בעל חשיפה מנייתית גבוהה יחסית (65%), תכווץ בשיעור של 3.52%-. השילוב של התחזקות הדולר מול השקל, יחד עם התוספת של הפלח האג"חי בתיק, סייע לגדר את התיק ולמתן במקצת את התנודתיות שלו.
מה קרה? מה הבהיל את המשקיעים? הסיבות רבות מספור – מלחמת הסחר בין סין לארה"ב; הטלטלה הפוליטית הפנימית בארה"ב; לכל אלה אפשר להוסיף את המו"מ סביב הברקזיט, מחאת האפודים הזהובים בצרפת, המעורבות הרוסים בפוליטיקה האמריקנית ועוד.
מעל האירועים הגאו-פוליטיים הללו חולשת מגמת העלאת הריבית בקרב הבנקים המרכזיים וארה"ב בראשן. העלאת ריבית משפיעה לרעה על שוק המניות בשני מובנים. ראשית, היא מביאה לכך שחברות תידרשנה לשלם יותר למימון החובות שנטלו. שנית, העלאת ריבית מביאה לכך שהתשואה על נכסים דלי-סיכון כמו אגרות חוב ממשלתיות מטפסת ומתחילה להוות חלופה אטרקטיבית (בהתאמה לסיכון) ביחס לשוק המניות. בסוף 2017, אג"ח של ממשלת ארה"ב ל-10 שנים שילמה ריבית של 2.4%. היום היא משלמת כבר 3.1%. משקיעים מסוימים עשויים להעדיף לקנות אג"ח כזו, בסיכון כמעט אפסי, במקום לסכן את כספם בשוק מניות תנודתי.
אפשר להעלות עוד הסברים רבים נוספים. האמת היא שאף אחד לא באמת יודע מה גרם לתנודות האחרונות בשווקים. באותה מידה, איש לא יכול לומר בוודאות מה השוק יבחר לעשות מכאן – האם יתאושש בדרך לשבירת שיאים נוספים, או שמא יוסיף לרדת בעשרות אחוזים נוספים. כל התרחישים אפשריים.
התפקיד של השוק, ככל שוק, הוא לתמחר את הנכסים הנסחרים בו: למשל, כמה שווה, ברגע נתון, חתיכה בחברה A, B או C? אנשי מימון יסבירו שהדרך לחשב כמה שווה כל חברה היא לנסות לחשב את תזרים המזומנים העתידי שהחברה צפויה לייצר כשהם מהוונים לערך נוכחי.
אלא שבפועל, אין לנו דרך טובה להעריך מה יהיה תזרים המזומנים של חברה כלשהי בעתיד. זה תלוי באלפי משתנים שונים. בפרקטיקה, היחס בין מחיר המניות בבורסה לבין הערך הפונדמנטלי של החברות שהנפיקו אותן הוא במידה רבה פונקציה של רגש. התנודות בשוק לא משקפות את המציאות כהווייתה, אלא את התגובות, התחושות והציפיות הקולקטיביות של מיליוני משקיעים בכל רגע נתון, כשלכולם יעדים שונים, אופקי השקעה שונים, סיבולת סיכון שונה ומזג שונה. הפסיכולוגיה של העדר השועט עלולה לגרום לירידות חדות גם כאשר אין לכך הצדקה כלכלית-פונדמנטלית. אין אף אחד בעולם שיכול לשלוט בתנועתם של מיליוני החלקים הנעים במכונה הזו, כל שכן לצפות אותם.
חוסר הוודאות הזה כבר הוביל פרשנים ומשקיעים מסוימים להסיק שהנה, החולשה בשוק המניות מבשרת שידור חוזר של קטסטרופת 2008. הפסימיזם הזה מובן. אף אחד לא נהנה לראות את ערך השוק של חסכונותיו מתכווץ משנה לשנה, גם אם ההפסד הוא רק על הנייר.
אך ירידות חזקות, ואפילו שוק דובי ממושך, אינם מבשרים בהכרח על התרסקות מוחלטת של המערכת הפיננסית העולמית. התנודתיות בשוק היא טבעית. אחת הסיבות שמניות מניבות למשקיעים (בתוחלת) תשואה גבוהה יותר מפיקדונות בנקאיים או אגרות חוב ממשלתיות היא בדיוק מכיוון שהן עלולות לקרוס 20% תוך שלושה חודשים ללא אזהרה מוקדמת. התנודתיות במחירי המניות היא ה"מחיר" שאנו נדרשים לשלם תמורת האפשרות לקצור תשואה גבוהה יותר מהריבית חסרת הסיכון.
בסיכומו של דבר, הירידות החדות הללו ישרתו אותנו בטווח הארוך. אי-אפשר לצפות ששנה כמו 2017 תחזור על עצמה כמו שעון – זה פשוט לא בר-קיימא. לפעמים השוק זקוק לניעור טוב כדי להזכיר למשקיעים שהמאפיין הקבוע היחיד בשוק המניות הוא הסיכון. ככל שאתם ממשיכים לחסוך ולהשקיע באופן סדיר, שיטתי וסולידי, במועדים קבועים ובהתאם להקצאת נכסים שקבעתם מבעוד מועד, הירידה במחירי המניות צפויה רק לשרת אתכם. הכסף שלכם, הרי, קונה סחורה רבה יותר.
דורין היקרה
חסרת לנו מאוד
נשמח לראות פוסטים נוספים בשנה הקרובה
ואיך ביצע הארי בראון? הן בחלקים החיוביים והן בשליליים?
מה תעשה הגדלת ריבית לקרנות אג"ח ממשלתיות? אף פעם לא הבנתי למה הן יורדות בגלל זה. אם העלאת הריבית תתממש , שני המרכיבים העיקריים בתיק, אג"ח ומניות יירדו, האם הבנתי נכון או שמא הם פשוט יעלו פחות?
בכל מקרה, תודה על האתר המלמד. אני בינתיים חוזר לקרוא את "הליכת אקראי בוול סטרייט"
אני אוהב אותך, סולידית.
לא ראינו תשואה של 3.1% על אג"ח ממשלת ארה"ב לעשר שנים מאמצע נובמבר, אתמול נסגר 2.67%, לאחר התאוששת משפל של 2.56% שלשום.
בסדר, ולפני שנה וחצי היה 2.1%. המגמה ברורה וזה מה שחשוב..
לסולידית שלומות
כשמנתחים את השוק, ממש לא מעניין מה הסיבות לכך שעולה/יורד.
השאלה החשובה היא כיצד ננצל זאת לטובתנו.
דורון
יהיה נהדר אם אחד הפוסטים יהיה סיכום Highlights של 300 הפוסטים שיש כבר – שיעזור להבין למי שרק עכשיו נתקל בבלוג שלך (כמוני) מה חשוב לקרוא כדי לקבל את הכלים לעצמאות כלכלית.
לגמרי !
תודה
שותף לבקשה
שבוע נפלא
תתחיל מארגז הכלים ומהפוסט "90 שאלות פיננסיות שהתביישת לשאול" או משהו דומה. משם תקבל את הקישורים הרלוונטיים
יש מיפוי של הבלוג בתרשים מאוד מומלץ
הנה קישור לתרשים:
https://www.hasolidit.com/%D7%9B%D7%9C-%D7%94%D7%91%D7%9C%D7%95%D7%92-%D7%91%D7%AA%D7%A8%D7%A9%D7%99%D7%9D-%D7%96%D7%A8%D7%99%D7%9E%D7%94-%D7%90%D7%97%D7%93
ברוך הבא לאתר!
אזהרה: אתר זה יכול לשנות את חייך לטובה…
היגיעה שעת הסיבולת
כעת העולם יתחלק לאלו שחשבו שיעמדו בלחץ הנפילות ואלו שיצליחו באמת לעשות את זה.
קל תדבר כשהכל עולה, כעת המציאות היגיעה.
כדאי לכולם להיזכר בעצתה של הסולידית שלנו, לקשור את עצמם לתורן ולאטום את האוזניים לשירת הסירנות.
יש יותר מדרך אחת להתמודד עם תנודתיות התיק.
אפשר למשל להתמקד במה שג'ק בוגל בעצמו חושב שהוא מאוד חשוב – תזרים הדיבידנדים (כולם מוזמנים לקרוא מה ג'ק בוגל רשם על זה בספרו האחרון).
במקום לפחד מתנודתיות ובמקום להתמודד עם הלחץ של ירידות אני מעדיף להתבונן על תזרים הדיבידנדים שלי שגדל במהלך השנה בקצב מרשים ביותר.
אם ולא יוצא לכתוב פוסטים ארוכים בבלוג, נשמח שאת ציוצייך תשתפי גם בפייסבוק 🙂
הסולידית, גם אני מאוד מאוד מקווה לקרוא יותר ממך השנה! 🙂 מידי פעם נכנס לטוויטר לעקוב, לראות מה התחדש… מהפייסכלוב מתחמק לחלוטין. רשתות חברתיות זה לא הקטע שלי, ומה שאת כותבת בהם תמיד מרגיש לי שנדחף מטה ובסופו של דבר סוג של נשכח ונעלם. אחרי כמה זמן, מעטים ספורים יגללו מטה בהם בשביל לראות את "ההיסטוריה" הכתיבתית שלך, זאת לעומת הבלוג שבו אנשים מוצאים מזור לתשוקותיהם ולהבנה שלהם אותך ואת דרכך במשך שבועות וחודשים ושנים. זה חבל כי התובנות שלך שוות הרבה ומעניינות נורא את מי שמצליח להטמיע ולהבין אותן. לי למשל. הגיגים בבלוג נשמרים בארכיון, באופן כרונולוגי מובהק מתאים… קרא עוד »
מה הסיכויים לרענן את המדריך למתחילים?
יש כבר המון פוסטים שמסבירים (את המובן מאליו, לדעתי) מדוע עדיף להימלט ממירוץ העכברים. יש המון פוסטים שנוגעים לחסכנות אגרסיבית (ונראה שהעניין מוצא, ומה גם שמלכתחילה הרבה מהדברים שם זה דברים שאנשים יודעים, אבל לא רוצים ליישם).
כקורא אדוק של הבלוג אני מרגיש שדווקא מי שתומך ברעיונות בו נשאר מקופח. אין כמעט כלים למשקיע המתחיל. המדריכים מתחילים מנק' מוצא שהרבה מושגים מובנים או לחלופין, מסבירים דברים שהם באמת הרבה מעבר לטרוויאליים.
מוכן לקחת את זה על עצמי אם יהיה מי שיהיה מוכן ללוות ולתקן אותי.
תודה על כל הפרסומים שלך 🙂
ממליץ לך לקרוא את "90 שאלות פיננסיות שלא העזת לשאול". פורסם ב2016 אם אני זוכר נכון.
ממליץ לך לקרוא את הבלוג התמונה הגדולה
הוא מסביר שם צעד אחר צד איך להתחיל להשקיע
לפני שנה (ב-15 לינואר 2018) כתבתי כאן את הדברים הבאים (להלן תקציר): ״תעשו לעצמכם טובה, וצאו משוק המניות והאג״ח כאחד… על פי מדדים שונים כגון Shiller P/E, המניות מעולם לא היו יקרות יותר, למעט בשנת 2000, בשיא בועת הדוט קום… אולם הסכנה בשוק המניות מתגמדת לנוכח הסכנה בשוק האג״ח. אנחנו נמצאים בשיאו של תהליך בן כמעט ארבעים שנה של צניחת רמות הריבית בעולם. כידוע, מחירי האג״ח נמצאים ביחס הפוך לשיעורי הריבית השוררים במשק, ולפיכך נמצאים בשיא של כל הזמנים… בשנים הקרובות אנחנו עלולים לראות הן את שוק המניות והן את שוק האג״ח מניבים תשואה ריאלית שלילית בו זמנית, ובכך זורקים… קרא עוד »
אתה מודע לכך שהארכיון זוכר הכול, כן?
זוכר את הדברים הבאים שהתפרסמו כאן באוקטובר 2015?
"מי שנכנס לשוק סמוך למפולת (כפי שאנחנו עתידים לראות בקרוב מאוד) לא רק שלא יזכה בתשואה ריאלית, אלא אפילו יאבד חלק ניכר מן הקרן.
עצתי לכל מי שמחזיק במניות כרגע – מלטו את נפשותיכם.
למעט אם גב’ גאנט יילן תתערב ותשיק תוכנית הקלה כמותית נוספת (כלומר תייצר עוד אינפלציה), אנחנו נכנסים לשוק דובי."
מילה של דוב לדוב: הצנע לכת.
כן, אני מודע לכך שהארכיון זוכר את הכל, ואני מודע לכך שפירסמתי בעבר אזהרה (אחת, רק אחת) מפני מפולת שלא התממשה. אבל זה קרה לפני שהתחלתי ללמוד ניתוח טכני. כיום יש לי יותר כלים ויותר ניסיון על מנת לבסס עליהם תחזיות. ״הצנע לכת״ – אם תקרא את הבלוג שלי, תראה שבכל אחת מן התחזיות שלי אני מסייג את עצמי, ומציג את התסריט האלטרנטיבי שבו התחזית אינה מתממשת. ספציפית לגבי המקרה של 2015, אני מאמין שמה הסיט את הכף לטובת שוק המניות היה היבחרו של דונלד טראמפ לנשיאות ארה״ב, והתקווה שהדבר נסך בליבם של כל המצביעים הרפובליקנים שעד אז נמנעו מלהיכנס… קרא עוד »
ד"ר דום, התגעגתי… סוף סוף הצליח לך! (כמו תמיד, אסייג את עצמי ואומר שאין בטחון של 100% שהצליח לך)
ד"א מה עם הזהב? יש חדש? אני זוכר שאתה תמיד ממליץ עליו בבטחון עצמי (אשר מסוייג כמובן)
השארה שלי – אתה בעצם אייל גורביץ'
לא, אני לא אייל גורביץ׳. כן, גם אני לא בטוח ב-100% שהצליח לי (כי כידוע יש רק שני דברים בטוחים בחיים, מוות ומסים). אבל כרגע בהחלט נראה שאנחנו בשלב ״מלכודת השוורים״, שבה כל מי שנשאר בפנים נושם לרווחה ומרגיש תחושת הקלה (מזוייפת), ומי שמכר בתחתית מתוך התקף פאניקה נכנס מחדש פנימה, ובאופן זה ממקסם את ההפסדים שיהיו לו אם וכאשר המפולת תתחדש. מה עם הזהב? הזהב אכן חווה תיקון דרמטי במהלך הקיץ (אם היית עוקב אחרי הבלוג שלי היית רואה שגם מפני זה הזהרתי), אבל מתאושש יפה. אם אכן תתחדש המפולת במניות, הוא כנראה יתגבר על ההתנגדות העיקשת שבין 1280-1300… קרא עוד »
אם לצאת ממניות ואג"ח אז במה להשקיע?
בזמן משבר זאת לא בושה להחזיק מזומן בבנק, או זהב בכספת בשוויץ (את היחס הנכון בין השניים אני אשאיר לך להחליט, לפי ציפיות האינפלציה שלך). עבור האדם הממוצע, שלא יודע כיצד לתזמן שורטים ושאר מכשירים מתקדמים ומסוכנים למיניהם, משבר פיננסי הוא לא הזמן הנכון בשביל לעשות כסף, אלא הזמן בשביל להגן על מה שיש לך. עצם העובדה שכולם מפסידים את התחתונים כבר אומר שאתה עשיר יותר בהשוואה אליהם, וכשהאבק ישקע תוכל לקנות מהם את המניות והאג״ח הללו במחירי רצפה. אבל היום הזה עדיין רחוק. לדעתי המפולת האמיתית עוד לא התחילה (יש לציין שאני מדבר על מפולת במונחים ריאליים, כי עם… קרא עוד »
לא טעית בטבלה שהבאת? כי בה רשום שכל ההשקעות הרוויחו כסף.
יש הרבה טעויות בטבלה אבל זה בעיקר בגלל הצורה שבה תיקים וירטואליים מוצגים באתרים השונים. בכל מקרה אם נמשיך את המעקב אחרי התיק מהפירוט שהצגתי בסיכום הקודם של 2017 אז נראה את הנתונים הבאים: תשואה ב-2014: 6.73%. תשואה ב-2015: הפסד של 0.98%. תשואה ב-2016: 7.07%. תשואה ב-2017: 10.37%. תשואה ב-2018: הפסד של 4.23% (מ-223,706.64 שח ל-214,250.54 שח). תשואה שנתית ממוצעת מההקמה: 3.38%. * לצורך חישובי תשואה שנתית חישבתי את ההפקדות של כל ינואר (למעט 2014 שלקחתי את התאריך המקורי) לפי ה-31 לדצמבר של השנה הקודמת. * כל החישובים בוצעו ע”י פונקציית XIRR * כל החישובים לפי הנתונים שהוצגו בבלוג ע”י… קרא עוד »
תודה רבה
הכל במחירי סוף עונה עכשיו, הכי כיף לקנות 🙂
אבל בהחלט כיף לראות בפעולה את תיק שוקולד מריר, שבזמן שרוב התיקים מפסידים לא מעט כסף עדיין בפלוס יחסית יפה והירידה שהייתה בתיק היא יחסית קטנה.
אג"ח ארצות הברית ברגעים אלו מציג תשואה של 2.989% בעוד שוקולד מריר מציג תשואה של 3.38% בלבד.
הפער ביניהם עומד כל כ-0.39% בסך הכל!
עד כמה את רוצה תיק 65% מניות שמציג תשואה ממוצעת של פחות מ-0.4% מעל תשואת אג"ח ממשלה ארוך גם לפני עמלות ומיסוי?
נתון מעניין נוסף: אג"ח ממשלת ישראל 30 שנה לפי inveting com נסחר כרגע עם תשואה של 3.379% מול 3.38% שזו התשואה הממוצעת של שוקולד מריר מהקמתו ב-2014.
זה מעניין איך תיק שמורכב מ-65% מניות מניב תשואה זהה לאג"ח מדינה.
אתה בטוח שעוד 30 שנים, גם המשקיע יוכל להנות מהכסף וגם הממשלה תחזיר את הכל?
נכון – שוקולד מריר הניב תשואה של 3.38% לשנה בלבד מאז הקמתו
לא נכון – שוקולד מריר מניב תשואה של 3.38% לשנה
נכון – ביטקוין ממונף פי 10 הניב תשואה של מיליון אחוז לשנה בכמה השנים האחרונות
לא נכון – ביטקוין ממונף פי 10 מניב מיליון אחוז לשנה
הגיעה עת להתפכחות… נראה לי שהמשקיע של פעם, שגרס כי יש להשקיע במנייה "טובה" ולשכוח ממנה (כי היא תעלה כבר במשך הזמן), או לחילופין גרס שיש שיש לרכוש "סל מדדים" , או "נייר מחקה" – ובכן, משקיע כזה כבר אמור להבין שהשוק כבר לא "סולידי" יותר, ולא יהיה יותר. נראה לי שהמשקיע המעודכן יודע לתזמן את השקעתו באופי של "מארב". מניה "טובה" ירדה? קנה! עלתה באחוז או שניים – מכור! אפשר להתרכז במספר מצומצם של מניות כאלה, בעיקר ישראליות-אמריקאיות, ולגלוש על הארביטראז. לשכות מרווחים "גדולים", להתרכז ב"שבבים" והמחשבון שלי אומר לי שאפילו רווח של 100 ש"ח בממוצע ליום מסתכם בעשרת… קרא עוד »
לצערי לא הבנתי את הטבלה.
כתוב שם שכל ההשקעות הרוויחו
אם אדם שהשקיע את הכסף שלו, וייצר תיק כפי שאת השקעת, ורוצה למשוך מידי חודש כסף כדי לממן את חייו, יתכן וימצא את עצמו בבעיה.
אסור לשכוח, שמשנת 2000 עד 2009 הבורסה בארצות הברית הייתה גרועה, זה אומר עשור אבוד.
אנחנו לא יודעים מה צופן העתיד, ומנסים לבצע דברים על פי העבר.
יתכן והשווקים יכנסו לשוק דובי, וישארו שם הרבה שנים (מדד הניקי), משיכת כספים כאשר אין תשואה, ויתכן שלילית, יגרום לשחיקת ההון הראשוני, וכל הסיסמאות על עצמאות כלכלית היו מוקדמות.
בקיצור, מי שיצליח לחסוך 300 משכורות, לא בטוח שזה יספיק לו להמשך החיים.
לא הבנתי ..
התיק בסוף עשה תשואה של כמעט 17% השנה לפי הטבלה שהבאת..
למה כתבת בכתבה שבגלל שירד המדד העולמי S&P אז גם התיק שלך רשם תשואה שלילית השנה?
אולי תפתחי ערוץ טלגרם? זה עובד נהדר למגוון כותבים, אין הגבלה על טקסט ומדיה, וזה נוח למדי
תודה!
צריך לזכור שהחוכמה האמיתית של הפורשים הצעירים טמונה לא במיקוד לייצר תשואה גבוהה אלא במיקוד לחיות טוב במעט הוצאות תוך כדי הגדלת אחוז החיסכון.
לכן היה מעניין לסכם איך הייתה השנה של הסולידית גם בצד ההוצאות.
האמת שזה מאוד מעניין, ודי חותר תחת רוב הנחות היסוד של הבלוג הזה אם את, בתור מישהי שמאוד מבינה בתחום, לאחר 5 שנים של השקעה פאסיבית, בתקופה מהטובות שידעה הבורסה במצטבר הצלחת להגיע למצב של 3% תשואה שנתית (אם לוקחים ריבית ד-ריבית בחשבון). כל זה בתיק עם רכיב מנייתי די גבוהה, בלי לשלם עמלות קנייה ומכירה ודמי ניהול ממוצעים. כל זה בתיק יחסית מסוכן (65% מניות) בשביל לעשות את זה אפשר פשוט לפתוח פקדון בנקאי לתווך ארוך (כיום ניתן לקבל 2.1% בפקדון בנקאי פשוט לתקופה של 5-6 שנים, תבדקו אותי) או למי שרוצה טיפה יותר אז אג"ח ממשלתי בסיסי. אז… קרא עוד »
אתה מניח ש5 השנים הנוכחיות מייצגות, לו התיק היה עולה יותר והריבית הייתה שונה אז המסקנות היו שונות
לא רק שהן מייצגות הן אפילו היו טובות יחסית..
5 שנים זה חתיחת תקופה..
תראה ברשימת 25 תיקי השקעות להרכבה עצמית שבעשרת השנים הכי גרועה התשואה הייתה שלילית, למרות זאת לעשרות שנים התיקים היו טובים יותר מאגרות חוב ממשלתיות.
יש לך, אם כך, כשל יסודי בהבנת המטרה של "שוקולד מריר" בפרט, ושל הבלוג הזה בכלל. הרעיון הוא לא לקצור את התשואה המרבית המקסימלית. הרעיון הוא לאפשר לכסף לצמוח בהתאם למטרותיו של ארוכות הטווח של המשקיע, כשבהקשר המסוים של הבלוג הזה, המטרה היא תמיכה באורח חיים יעיל ורזה שאינו כרוך בעבודה בשכר.
אני לא חושב שיש לי כשל בהבנת המטרה. ברור שהראיון הוא לא לקצור את התשואה המרבית המקסימאלית. הראיון הוא לקצור את הריבית המקסימאלית ברמת סיכון נתונה. תסכימי איתי שיש הבדל מהותי בסיכון בין התיק הזה לבין פק"מ בנקאי לתווך בינוני או אג"ח ממשלתי. האם הפרש של כ 1% מול פקדון ממשלתי, או הפרש (אם קיים בכלל) מול אג"ח ממשלתי לתקופה בינונית שווה את הסיכון שבאחזקת תיק עם 65% מניות, הגם שהם מפוזרות?
הסולידית – הוא שואל טוב. גם אם אג"ח היה משיג תשואה עודפת עליך היית עונה ב"מטרות ארוכות הטווח של המשקיע"? מה הקשר? נשמח לתשובה
תיק כזה ממש לא כדאי לטווח של 5 שנים.
נשמע סביר שלטווח של 20 שנה התיק שלה יהיה טוב מאג"ח או פקדון
תיק מסוכן זה תיק שיכול גם לרדת. והנה הוא ירד.
מאחר וכתבת שיש לך עניין בהעלאת קצת הפוסטים, הנה אופציה – הכנסת קרנות הסל לארגז הכלים של המשקיע הפאסיבי: במהלך האיזון השנתי של התיק שלי הבוקר הופתעתי לגלות שהקרנות המחקות שלי שינו את עורן לקרנות סל. ידעתי שזה משהו שאמור לקרות, ומעניין יהיה להבין את המשמעויות. שני דברים ספציפיים שמעניינים בהקשר זה: 1. מדוע חלק מהקרנות הפכו לקרנות סל, אך חלקן נותרו כשהיו (לדוגמא, הקרן המחקה הזולה ביותר על מדד המניות העולמי)? 2. האם יש רציונל כלשהו פרט לתאוות בצע לכך שמספר קרנות "ניצלו" את השינוי כדי להעלות דמי ניהול למחוזות שערורתיים של 0.8 (לדוגמא הקרן המחקה על שווקים מתעוררים,… קרא עוד »
מה הפיתרון שלך לאדם שהתחיל השנה בשיטה שלך (פרש מעבודה) וחי מהתיק והשיג תשואה שלילית כשבמשך השנה משך למחייה 3,000 או 4,000 שח לפי כללי האצבע שלך והקטין את התיק ? מאיפה הוא אמור להשלים את הפער.?
האם לא כל החישובים משתבשים עכשיו עבור אותו אדם ספציפי? או שפשוט הוא צריך להתחיל לעבוד שוב במשהו ולייצר עוד הכנסה (מה שאת סולדת ממנה (מין משחק מילים שכזה….) ובגדול יוצאת נגדו?
שאלת מתחילים: יכול להיות שפיספסתי, אבל האם הקרנות המחקות עבור שוקולד מריר הן בניטרול מטח? כן / לא? ואיך אפשר לדעת כי קרן מסויימת היא בנטרול מטח?
בשתי הקרנות האג"חיות יש דמי ניהול של 0.15%
לשתיהן יש תחליף עם 0 דמי ניהול (מס' קרן 5122973 / 5121686 MTF) למה לא לעבור לקרן ללא דמי ניהול?
מצאתי את התשובה
https://www.hasolidit.com/%D7%9E%D7%AA%D7%99-%D7%9C%D7%94%D7%97%D7%9C%D7%99%D7%A3-%D7%9C%D7%A7%D7%A8%D7%9F-%D7%96%D7%95%D7%9C%D7%94