הבלוג הזה, תאמינו או לא, חגג אתמול את יום הולדתו הרביעי. אם אתם יודעים להעריך כמה זה בשנות אדם – אתם מוזמנים לספר לי. 🙂
מטרת העל של האתר היא לקדם אדנות עצמית ואחריות אישית. המטרה הזו נשענת על תפיסה הומאניסטית, שביסודה ההנחה שאדם סביר הרוצה בשינוי מסוגל לקדם אותו בכוחות עצמו, אם רק יבחר.
לאיש, אחרי הכל, לא איכפת מאושרכם, מרווחתכם וממצבכם הכלכלי הייחודי יותר מכם. לכן, ככל שהמטרה היא לשפר את הפרמטרים הללו, אתם אלה שנדרשים לעשות את העבודה הקשה. לא פוליטיקאים. לא פקידי ציבור. לא ישויות מטאפיזיות כמו "המדינה".
במובן זה, אפשר לראות ב"סולידית" מעין ריאקציה מאוחרת, ומתמשכת, להלך הרוח שרווח בשיח החברתי-כלכלי בישראל מאז ימי קיץ 2011. יותר משמדובר בריאקציה אידיאולוגית, מדובר בתגובה מעשית: בעוד שאחרים מצביעים על בעיות, אני מנסה לספק פיתרון.
בהקשר זה, אני מוצאת את עצמי חושבת יותר ויותר על האימפקט של הבלוג. כיצד יש למדוד אותו? האם הוא נמדד בחשיפה ותפוצה של הרעיונות (*), או שמא ביישומם הלכה למעשה? האם, במילים אחרות, יש להעדיף איכות על פני כמות?
(*) למשל: האם מחאה חברתית בסגנון 2011 תיתכן כיום, בהינתן תפוצה רחבה של רעיונות כמו אחריות כלכלית אישית?
דף הפייסבוק שלי חצה השנה את רף 21,000 העוקבים. זה יותר מכמה פובליציסטים, עיתונאים מקצועיים וחברי כנסת מכובדים.
האם האימפקט שלי (כבלוגרית אנונימית) שווה ערך לשלהם?
כמה מאותם 21,000+ עוקבים אכן מיישמים את הפתרונות שמציע הבלוג בחייהם האישיים?
כמה מתוכם התחילו, כתוצאה מהחשיפה לאתר, לחשוב באופן מודע על התנהלותם הכלכלית, ועל הקשר הסיבתי שבינה לבין רווחתם הכוללת? כמה מהם יצאו מהמינוס? מתוכם, כמה חוסכים בשוטף? מתוכם, כמה חוסכים באגרסיביות (50%+)? מתוכם, כמה משקיעים את שחסכו? מתוכם, כמה נשארים מושקעים לאורך זמן? מתוכם, כמה חותרים לעצמאות כלכלית? מתוכם, כמה חותרים לפרישה לפני גיל 40?
שאלה מסדר שני היא האם זה בכלל אמור לשנות לי? האם עלי לשאוף להגדיל את האימפקט הזה, ככל שישנו? האם עלי לפנות לאוכלוסיות חדשות, אולי אפילו להקריב את האנונימיות שלי, להפוך לאישיות ציבורית גלויה, להיענות בחיוב לפניות להתראיין, להרצות בפאבים ובחוגי בית, להופיע בפודקאסטים, לכתוב טורי אורח בעיתונים, כדי שהמסר יישקע?
אין לי תשובות טובות לשאלות הללו. אני מזמינה את הקוראים לחלוק את מחשבותיהם בתגובות מטה.
בינתיים, לכבוד הבלוגהולדת הרביעי, חשבתי שאנסה לסכם את עיקרי הבלוג במעין תזרים זרימה גרנדיוזי.
זו הייתה משימה מאתגרת (וממושכת) בהרבה ממה שחשבתי!
דיאגרמות, מתברר, הן לא כלי מאוד מוצלח בכל מה שקשור ליצירת שינוי תודעתי, ושינוי שכזה הכרחי כשמדובר במעבר מצרכניזם לקפיטליזם, מתודעת קורבן לסוכנות, ומהתפיסה של כסף כחומר בערה לתפיסתו כחומר בניין.
התוצאה היא תרשים ליניארי שמסכם את השלבים ה"טכנו-פיננסיים" הבסיסיים בדרך מעבדות לחירות. מטבע הדברים, התרשים הזה לוכד רק חלק קטן מהרעיונות בבלוג, ולכן יש להתייחס אליו לכל היותר ככלי עזר ולא כחלופה לתכנון פיננסי מלא המתחשב בנסיבות הייחודיות של כל אדם.
תרשים בסיסי: באדום – קטגוריית ה-Must Have, מגוון מצבי חירום שיש לפתור כדי ליצור קרקע פיננסית יציבה. בכחול – חיסכון לטווח ארוך לצורך פרישה מסורתית. בצהוב – מימון רכישות ומחייה שוטפת. ובירוק – השקעה לצורך פרישה מוקדמת.
מאחלת לכולכם חג חירות שמח וכשר!
(למתעניינים, ערכתי את התרשים באמצעות אפליקציית הווב החינמית draw.io, לצלילי הטראק הקסום הזה שחוגג החודש 21 (!) שנה).
דורין, הבלוג הזה שינה את חיי מקצה לקצה. התחלתי לקרוא אותו מההתחלה ועד הסוף לפני חצי שנה. היום אשתי ואני חוסכים 75 אחוז ויש לנו תיק השקעות שמקיף את כלל הנכסים שלנו בהקצאה אותה בחרנו בקפידה. הצבתי לעצמי מטרה לפרוש לקראת גיל 40 והסיכוי נראה טוב. אינני יודע אם את מודעת לכך, אך נוצר סוג של קאלט סביבך והבלוג. גם אלה שבוחרים למקד את הביקורת שלהם בפוסט המקלחת הקרה המפורסם, מגלים שמץ של כבוד. אנשים רוצים להכיר אותך. מכיוון שאת אדם פרטי ומכיוון שנדמה כי הולכים ונגמרים התכנים האפשריים (זה קרה לכולם. תראי כמה פוסטים Mr Money Moustache כותב בחודש…),… קרא עוד »
אני לא חושב שיש עליך איזשהי חובה לשאוף להגדיל את האימפאקט, אבל נשמע שאת היית שואבת סיפוק אם האימפאקט היה גדל. ונדמה לי שהדבר הכי פשוט שאת יכולה לעשות כדי להגדיל את האימפאקט, זה לעודד מעבר הדרגתי לסולידיות. בעיני זה כישור ככל כישור אחר, ומשול למשל לרכישת כישור נגינה. אם נזרום עם הדוגמה הזו, מורה לגיטרה יעודד תלמיד חדש להתמיד במשך כמה חודשים ולהתאמן 20-30 דקות ביום עד שהוא יכול לנגן בצורה סבירה שירים פשוטים, ומשם יעלה הדרגתית את רמת הקושי. באותו אופן, בעיני טבעי לעודד חוסכים חדשים קודם כל להבין כמה כסף יש, כמה הם מוציאים ומכניסים, אח"כ לעודד… קרא עוד »
אל תחשפי. השיחה סביב הרעיונות שלך מיד תהפוך לשיחה עליך.
מדוייק במיוחד.
מעבר לכך, חוסר חשיפה מגביר עניין.
ממרחק של 6 שנים מתגובתו של יובל101 מצטרף להמלצה לשמור על האנונימיות שלך. השיח הציבורי בארץ הפך רעיל, יש דינמיקה חזקה של המון מוסת, של השתקה, של הוקעת אנשים שאין להם את הדעה הנכונה. עדיף להיות אנונימית
לא הבנתי למה אם יש ילדים אז לא מגיעים לאזור של ההשקעות בגרף
גם אני באתי להעיר על זה.
עושים ילדים, אין טעם לחסוך.. 🙂
סתם, צריך להוסיף חץ שמוביל מסיום הסקשן של הילדים, לשאלה לגבי הוצאה גדולה מתוכננת..
צודק, זו טעות! דמיין חץ שממשיך את תרשים הזרימה.
ממש אשמח לדעת למה את ממליצה לעשות ביטוח חיים בגלל שיש לי ילדים, תמיד היה נראה לי כמו זריקת כסף, יש לך פוסט על זה?
לא כתבתי על זה מספיק. האמת היא שזה נושא מורכב. לצרכניסטים טיפוסיים שלא חוסכים דבר בשוטף, כדאי מאוד שירכשו ביטוח כזה, כדי לדאוג ליורשיהם במקרה פטירה. לעומת זאת, מנקודת מבטם של חסכנים אגרסיביים שמייצרים לעצמם תיק ההשקעות גדול מספיק, ביטוח חיים אכן נעשה מיותר במידה רבה, מכיוון שאפשר להוריש את התיק עצמו.
מעשית אין הבדל בין ביטוח חיים לכל מוצר ביטוחי אחר. אפשר להוסיף לתרשים פירוט כדלהלן: 1. העריכי את ההסתברות שהאירוע הביטוחי יקרה לך (כמה את בסיכון?) * גודל הנזק הכספי במקרה שהאירוע יתרחש. המכפלה היא תוחלת הנזק. 2. האם תוכלי לממן את הנזק הכספי מכיסך? 3. אם לא – רכשי ביטוח. אם כן – חסכי את הביטוח. ביטוח הוא בעצם העברת עושר מאנשים שתוחלת הנזק שלהם נמוכה לאנשים שתוחלת הנזק שלהם גבוהה. חברת הביטוח מתווכת את העסקה הזו ולוקחת נתח ממנה (בערך 10%). כך היא מרוויחה כסף. אם אני בסיכון גבוה — כי אני טוחנת 5 מקדולנד'ס ביום, מעשנת או… קרא עוד »
דורין, יש ניואנס נוסף בנושא הביטוח, והוא ההבדל בין מצב קטסטרופלי לשוטף.
אכן, בתוחלת, חברות הביטוח חייבות להרוויח. אבל, גם אם אני חי מאוד בריא ובכך מקטין את הסיכוי למות (בעל ערך לכשעצמו), חוסך בתחילת דרכו עם הון עצמי נמוך, שיש לו ילדים, ירצה לבטח מפני קטסטרופה.
זה נכון גם למקרה של ביטוח סיעודי, או תרופות מאוד יקרות מחוץ לסל וכו'.
זאת לעומת ביטוח למקרה בו נשברו הביצים בדרך מהסופר, ביטוח שמשות, או ביטוח שיניים, שהגובה האבסולוטי שלהם נמוך (ללא קשר לתוחלת הנזק).
הסיבה לביטוח חיים כשיש לך ילדים: אם חלילה שני ההורים נפטרים בו זמנית (נניח תאונת דרכים) הילדים יצטרכו לעבור לגור עם מבוגרים אחרים. המבוגרים החלופיים האלה עלולים לסבול מירידה פתאומית וחדה ברמת החיים בגלל הגידול בהוצאות. ברצונם או שלא ברצונם הם יפתחו רגשות טינה סמויים כלפי הילדים שלך. את לא רוצה את זה. כמו כן, המבוגרים המטפלים החדשים יצטרכו אולי לשכור דירה יותר גדולה, כי אחרת הילדים שלהם יצטרכו לחלוק חדרים עם הילדים שלך, והאחים החדשים האלה יכולים לפתח טינה כלפי הילדים שלך. מובן שזה לא משהו שהיית רוצה שיקרה. את רוצה שהמשפחה שמגדלת את הילדים שלך תרוויח מזה ושהם… קרא עוד »
תרשים מעולה ומתמצת – "גזרתי ושמרתי". לעניות דעתי את לא צריכה לוותר על הפרטיות שלך רק בשביל להעביר את המסר הלאה. המסר שלך עובר מפה לאוזן וצובר תאוצה גם ללא ויתור שכזה. כמו כן יש לא מעט אנשים שהושפעו לטובה מהבלוג שלך גם אם הם לא הולכים בדרכך לכיוון השקעה פסיבית מחקה מדדים ופרישה מוקדמת תוך צמצום דרסטי בהוצאות ולדעתי ניתן לספור גם אנשים אלו כחלק מההצלחה של הבלוג. אני יודע שאני בהחלט הרחבתי אופקים כחלק מהקריאה של הבלוג שלך (וגם כחלק מהקריאה בפורום בתקופה שדעות שונות התקבלו בו בברכה) גם אם אני ממשיך לאכול רק בחוץ ולהשקיע את כל… קרא עוד »
דבר ראשון זהו יופי של תרשים, עשה לי סדר בכל מה שקראתי פה בשנה האחרונה -מדהים.
דבר שני, רצית לשאול האם כשמדברים על 50 אחוז חיסכון כוללים בזה גם קה"ש והפרשות פנסיה? האם זה מהברוטו או הנטו?
לעניין פרישה מוקדמת – הרבה לפני הגיל שבו אפשר למשוך את כספי הפנסיה — אני לא כוללת את ההפקדות לקופת גמל / קרן פנסיה / ביטוח מנהלים, אבל כן מחשיבה את ההפקדות לקרן השתלמות.
אבל כספי הפנסיה הצבורים מקטינים את הסכום שאותו יש לחסוך, לא ? לדעתי צריך איכשהו לשקלל את זה במסגרת החיסכון הנדרש.
הסולידית רואה בכספי הפנסיה "בונוס"
הסיבה לכך
1. העדר שליטה
2. העדר שקיפות
3. אין לה כספי פנסיה משמעותיים
לדעתי סיבות 1/2 כבר לא רלבנטית
(Ira , מסלולים מחקי מדד)
הסיבה האמיתית היא שמי שפורש בגיל 30 אחרי שעשה את רוב הונו בחול אין לו סכום משמעתי בפנסיה
כספי פנסיה נחשבים בהחלט. אפשר לקבל קצבה על הכספים האלו החל מגיל 60, ולכן ההכנסה שצריך לייצר משאר התיק פוחתת. פשוט לחשב את ההכנסה הדרושה ולהפחית מהסכום הזה את הקצבה הצפויה. זה ייתן את ההכנסה שצריך לייצר משאר התיק לפי מודל ה4%.
ישר כח ומזל טוב דורין! עבודתך חשובה ומשמעותית לרבים…
יכולה בהחלט להעיד שהבלוג שלך העיר אותה מהתרדמת והכניס אותי למסע של גילוי עולם ההשקעות והחופש והעצמאות הכלכלית. אני מתכוונת עד גיל 40 להיות בעצמאות כלכלית כבר שנים רבות, עכשיו לקראת גיל 30 אני באמצע הדרך וללא ספק גילוי של הבלוג שלך היה מה שהתחיל את התהליך. זה אני חושבת שאני ורבים אחרים מתוך 21,000 העוקבים אסירי תודה לרעיונות הכה פשוטים אך מהפכניים שאת מגישה באתר. לטעמי, אם את לא חפצה בכך אין טעם שתוותרי על הפרטיות, תהפכי לאושיית רשת ותקדמי את המסר שלך בכל הכוח. מי שרוצה, קל מאוד להגיע לתכנים שלך היום. מה גם, שברגע שתיחשפי, הפוקוס יהפוך… קרא עוד »
היי אופטימית 🙂 אשמח לדעת איפה ועם מה התחלת להעשיר אתה הידע ממה שקיים פה בבלוג. לא ממש יודעת מאיפה להתחיל….תודה 🙂 שני.
הי שני,
הייתי מציעה לך לפתוח שרשור בפורום הסולידית, עם הסבר באיזה שלב את נמצאת ובמה את מתקשה.
אפשר לשלוח שם גם הודעות פרטיות.
אצלי הבלוג עזר להבין שכסף יכול לשמש למשהו אחר מלבד להוציא אותו על בגדים וחופשות, ושעצמאות כלכלית היא הרבה יותר חשובה עבורי.
שלי
האם חלקים מהתרשים, אם לא התרשים כולו, אינם מחזוריים?
למשל: ביטוח חיים להורים לילדים? הצורך בביטוח משתנה לפי מספר הילדים, גילם והיקף הנכסים.
אכן, אתה צודק. לכן, דמיין חץ שממשיך מהשורה העוסקת בילדים מטה לאזור ההשקעות.
תרשים הזרימה הוא צעד ראשון נהדר בדרך לבנית הרצאה או מערך שיעור 🙂 לא יודעת כמה זה 4 שנות בלוג בשנות אדם, אבל אני יכולה לספר לך שזה יוצא בערך שלושה ימים בבינג' 😉 מקווה שעזרתי ולו אלפית ממה שעזרת לי!
3 ימים בבינג' – גדול!!!
רק 3 ימים? אני יודעת מה אני הולכת לעשות בפסח!
את מדהימה ועשית שינוי אמיתי אצל הרבה אנשים.
אבל, נראה לי שנגמר לך על מה לכתוב…
צריכה לחפש נושאים חדשים.
דן, חלקנו איננו מתעייפים לשמוע על זה עוד ועוד. הסולידית לעולם לא חוזרת על עצמה. תמיד מגוונת ומחדשת עוד זווית ועוד נקודת מבט. לסולידית, המשיכי חזקי ואמצי !
סולידית, את פשוט נפלאה
אני מתחלכל מהמחשבה שהייתי עלול להחמיץ את הבלוג שלך
לא כל מה שאת כותבת, אני מסכים (כמובן)
אבל גם כשלא- זה מתוך מחשבה שאת מעוררת
המון תודה
ודי בטוח שכמה אלפי אנשים מצטרפים אלי
בתור סולידי הסולד מחשיפה ומעריך צינעה ואנונימיות, אני חושב שזו תהיה טעות להחשף ולהתפרסם.
מהלך שכזה כנראה יניב לך רווחים פיננסים נאים אך לדעתי מנוגד לערכים שאת מנסה להעביר פה ושכרך הכלכלי יצא בהפסד פרטיותך.
תרשים מדהים וממצה!
אני חושב שהרבה אנשים היו יכולים להינות מאוד מהידע שלך אם היתה לנו דרך לספוג אותו גם מעבר לבלוג חד כיווני.
יש לאנשים הרבה מאוד שאלות שלא תמיד מקבלות תשובות.
את מאוד נזהרת בלהגיד לאנשים מה לעשות, אבל יש אנשים שהיו שמחים לקבל ממך ייעוץ מדוייק יותר ולא ידע כללי כזה שמי שלא ממש מבין לא יודע מה לעשות.
פסקול ילדותי!
המנונה של תקופה שלא תחזור 🙁
תרשים מדהים.
אינני יודע לגבי הכדאיות של פניה לתקשורת הממוסדת, אבל רק עצה קטנה: אל תפלי לעימותים, כמו לשבת מול יחימוביץ׳, או לתת ראיון קצרצר בפריים-טיים. רעיונות מורכבים דורשים זמן והראיונות הקצרים והעימותים מסלפים בדרך כלל את המסר.
הצעה להערכת גיל הבלוג: מספר המבקרים כפול הזמן הממוצע שלוקח לקרוא פוסט.
נ.ב. אני מכיר כמה וכמה אנשים שהושפעו מהבלוג. לא כולם מתכננים פרישה בגיל 40, אבל הניהול הפיננסי שלהם נהיה רציני ואחראי הרבה יותר.
לא מצליח לראות את התרשים זרימה:(
רואה רק מלבן לבן וריק.. מישהו יכול לעזור?
פתחתי בחלון בסתר וגם בדפדפן אחר..
ממש באסה:(
מוזר, איחסנתי את התרשים ב-Imgur, יכול להיות שהאתר מסונן אצלך?
קראתי בעיון רב אכן מקסים ומעורר מחשבה למרות זאת הסתייגות לגבי מקום מגורים ושימוש בתחבורה ציבורית ללא רכב אפשרי בתוך הערים תל אביב וחיםה בשבתות . ומה אם רוצים לנסוע לביקור מחוץ לעיר? זה מתאים תכלס רק לדתיים
לא רואה אפשרות להתנייד ללא רכב סורי
במקרה כזה, אפשר 1) לוותר לפחות על רכב אחד במשפחה 2) לנסוע פחות 3) להחליף את הרכב הקיים ברכב חסכוני יותר
4) לשכור רכב על פי הצורך. זה יוצא זול משמעותית מעלות (אחזקה ושימוש) של רכב פרטי.
for what it's worth – בעניין הגדלת האימפקט, טורים וחוגי בית – לא ממניעים אלטרואיסטים. חשבי על הבלוג הזה – האם הוא מטלה עבורך? האם הוא שואב אנרגיה? או להפך, מייצר סיפוק וערך *לעצמך*? אל תגדילי עשיה כי זה מה שלדעתך (או לדעתנו) צריך על מנת לגרום שינוי רחב. הגדילי עשיה אם זה משרת אותך, אם את עושה את זה מתוך שינה, אם זה *כיף* לך, רחמנא ליצלן. הבחירה הזו היא בשורש החופש שאת מטיפה לו. בעיניי אין שום צורך חיצוני "לשאוף להגדיל את האימפקט". לא על חשבון הרגשה שלך או כנגד סלידה שלך (למשל מלהופיע ולהתראיין בטלוויזיה, להרבה אנשים… קרא עוד »
אני גיליתי את הבלוג לפני מעט יותר מחצי שנה, ואני יכולה לומר שמאז התחולל אצלי שינוי מחשבתי גדול ואמיתי. אני מתנהלת אחרת כצרכנית ואני מקווה להפוך למשקיעה נבונה. אני רוצה להודות לך מעומק הלב על כל התכנים והרעיונות שהצפת, ומאחלת לך ולנו שתמשיכי לכתוב! חזקי ואמצי ובלוגולדת שמח!
במשך שנים הרגשתי שמשהו לא הגיוני בחיים, שלא יכול להיות שככה זה וככה זה יהיה. מאז שפגשתי את הבלוג שלך התעוררתי לחיים חדשים.
הלוואי והייתה דרך לתת לך בחזרה
עם החשיפה תוכלי להגיע לקהל רחב יותר, אבל יחד עם זאת את עלולה לאבד חירות מסוג אחר
הטראק שמח מאוד!
הבלוג נהדר והידע האדיר חשוב מאוד. כמי שביצע מעבר מצרכנות לסולידיות וכמלווה משפחות בתהליכים כאלו אני מוצא שאחד הדברים הקשים הוא לעבור מרמת התיאוריה לרמת הביצוע. אחרי שמפנימים ומסכימים יש קושי, אובייקטיבי לדעתי, לדעת כמה באמת/במדוייק מוציאים וקושי גדול יותר להתנהל על פי תקציב (נניח שהקצתם לביגוד 500 ש"ח בחודש וב-21 לחודש עלה צורך בקניית גרביים: איך יודעים כמה יצא וכמה אפשר להשקיע. יש אפליקציות ויש דרכי ניהול אבל זה עדיין לא קל מאוד). קחו לדוגמה את נושא הביטוחים – הזמן המושקע ביצירת תמונת מצב ביטוחית מדוייקת של המשפחה (כל מה שיש מכל מיני מקומות עבודה ופרטי) הוא עצום וגם… קרא עוד »
מזל טוב. מגיע לך.
באופן אישי, אני יכול לשפוך הרבה סופרלטיבים, אבל מעדיף לסכם בשורה התחתונה:
מאז שהתחלתי להשתמש באינטרנט (אי שם באיזור שנות ה- 2000), שום מידע ממנו לא השפיע בעוצמה כזו על חיי, שלא לומר שינה את מסלול חיי, כמו הבלוג שלך.
תמשיכי לכתוב ואל תפסיקי
וואו
בדיוק חושבת לעצמי מי יכול לעזור לי לברר כמה אני ומי אני. איזו מין חיה פיננסית בגדול. זה תרשים זרימה נהדר.
תודה לך!
אם יש פה מישהו שבא לו לעזור לאחת כמוני שהיא לגמרי נהגת חדשה בכל התחום אבל חוסכת סולידית וותיקה אשמח. לעשות הכל לבד האמת, עם ילדים וזה, מאוד קשה.
חיבוק ווריטואלי גדול וחם לך יקרה 🙂
והכי חשוב
מזל טוב!!!!!!!!!
🙂
אני גם מאד אוהבת את מה שאת כותבת ומודה לך כך הדברים חשובים ומשפיעים וזה בהחלט השפיע על נקודת המבט שלי על דברים יצאתי מנקודה קורבנית ואי מרגישה שיש לי יכולות ושליטה רבה יותר בגורלי
זה בלוג חשוב בתוך כל המלל הפסימי והתלותי שיש מסביב
התרשים מהמם. לעומתך אני חושבת שזה אחד הכלים הכי חזקים שיש להעברת מידע.
לגבי האנונימיות, כמו שאמרו, כנראה שהחשיפה למיינסטרים תבוא בד ובבד, אולי אף ביחס כמעט ישר, עם ההתעסקות בך כדרך קטילה.
כמובן שהקהילה ואנשים ששינית להם את החיים ישמחו להכיר אותך:)
מה זה כבר יעזור?? הרי אחד הדברים העיקריים שהבלוג בא ללמד הוא להוציא פחות ממה שמכניסים (ולהשקיע את ההפרש). ואת זה אפשר ללמוד רק מההתנהגות של אבא ואמא. https://twitter.com/hasolidit/status/847054137984454657 אז למה הבלוג בכלל? לא מיותר?? ובנימה רצינית, נראה לי שאת קצת חוטאת כשאת מבקרת כותבים/יוצרים אחרים שבאים לתת חינוך פיננסי תיאורטי. אם לא היו לי המושגים הכלליים, לא הייתי מבין מה רוצה הבלוג שלך, והייתי כנראה מפעיל עליו אנטיגוניזם מיידי. הייתי ממליץ לך להכניס גם לכאן יידע תיאורטי, אין כאן עדיין מילון על מוצרי השקעה שונים (מניות, אג"ח, מתכות, נדל"ן, חשיפה למט"ח), על תתי הסוגים שלהם (מניות ערך, מניות שווי… קרא עוד »
קודם כל שאפו על היכולת להכניס כ"כ הרבה תוכן (טוב, כותרות של תוכן) לתרשים זרימה אחד. כמה דברים: 1) כמו שנכתב כבר מעלי, בתרשים הזרימה אין אפשרות להביא ילדים ואז להגיע לעצמאות כלכלית. אני יודע שציינת מספר פעמים שזה "רק עוד מכשול בדרך" אז שווה לסלול את הדרך הזאת בתרשים הזרימה. 2) בתחילת החלק הירוק יש משבצת של "רוצים לפרוש מוקדם?" אבל אין תשובות אפשריות. אנשים משקיעים מהמון סיבות והשאלה הזאת קצת נותרת יתומה כשהיא מרחפת באוויר ללא אפשרות אחרת מלבד להתקדם הלאה בתרשים. 3) מקריאת הבלוג, התגובות והפורום קל לראות שהבלוג הזה השפיע על רבים. על מי ועל כמה… קרא עוד »
מעריכה מאד, תודה רבה.
לא ממליץ על כלום יקר
7 ממש מתבקש. מחכה לו. אכן יש טיפוסים שונים ובשלבים שונים לחייהם. כמיש מתחילה לחיות עכשיו בגיל 52. (הסיבות אינן חשובות), אז זה סוג של מתחילה משונה מאוד, מה שמובן מאליו לאחרים, לא מובן מאליו לי וכו' וההיפך. אז היתי שמחה מאוד לברר לעצמי התנהלות תואמת, אולי אפילו עם שכמותי. . לא יודעת. אבל גזירה לפי טיפוס ושלב אכן עונה על הצורך.
תודה לך
שאלה נוספת
האם יש שם למקצוע של אדם שיכול ללותת אנשים לדרך החיים הזו? מה הם המקצועות המשיקים?
תודה
הדבר הקרוב ביותר שאני יכולה לחשוב עליו הוא מתכנן פיננסי הוליסטי (CFP), אבל אני לא בטוחה עד כמה המקצוע הזה נפוץ בארץ. לחלופין אפשר להרכיב צוות של עורך דין (בעיקר כזה המתמחה בדיני עבודה, פנסיה וגמל), יועץ מס, יועץ השקעות / מנהל תיקים, יועץ פנסיוני וסוכן ביטוח — אבל זה לא בדיוק הפתרון הסולידי.
אולי צריך להיות גם "יועץ סולידיות" שמלמד אנשים לטגן ביצה, להפוך שאריות מזון למרק, לרכב על אופניים, ושאר life skills בסיסיים שאמורים ללמד בקורס "דברים שאנשים מבוגרים צריכים לדעת" 🙂 בגלגול אחר הייתי עושה משהו כזה.
הסולידית כבר התחלתי לעשות סיבוב כזה, בפגישות בחינם, רק להבין איך האנשים האלה חושבים. וזה לא מתקרב. אולי באמת אם הם היו יושבים יחד. . אני מאמינה אשה יקרה שלפי הפופולריות של הנושא "הסולידי" ולקראת יום הולדתו המפואר, יש להנהיג בית ספר כזה. ויש להנהיג מקצוע כזה. בהחלט יכול להיות שבמקצוע הזה, אנשים יעבדו בצוותים. בזוג או בשלשה. והמשפחה או האדם יוכל להיתרם על ידם באופן סולידי, שעדיין לא יודעת מה הוא. אבל מרגישה התחלה של דגירה על רעיונות. מרגישה שייכות למקצוע. לגמרי LIFE SKILLS בסיסיים. יש כמה כאלה שהשרידו אותי חבל על הזמן. ואשמח לגלות עוד כמובן. לטיגון ביצה… קרא עוד »
היי סולידית
אני מעריץ ותיק ומפיק קורסים אינטרנטיים בעברית ובאנגלית.
אשמח לשתף איתך פעולה לכל סוג של קורס.
תמלאי איזה תפקיד שבא לך (יועצת תוכן, כותרת, קריינית..)
באיזה מסגרת זמן שבא לך
עבודה מהנייד
לאחר שהקורס מוכן – זו הכנסה פסיבית משמעותית.
ב2016 הכנסנו מעל מליון ש"ח בעבודה מהבית וקיבלנו מאות מכתבי תודה מאנשים שחייהם השתנו בעקבות הקורסים.
את החיים שלנו אנחנו לאט לאט מנתבים לכיוון סולידי.
הבלוג שלך משנה חיים, לא פחופחואניתסקס מזה, ואני בטוחה ש21,000 זה טיפה בים. אישית חושבת שאת לא צריכה להיחשף, זה יוביל להתמקדות בזניח ובשולי במקום בעיקר והשיח יהיה בעיקר סיסמאתי ופופוליסטי (לרבות דברים שיומצאו מהקשרם) כפי שמאופיינת התקשורת בימינו. ומילה לסיום- הקושי העיקרי שלי היום זה להתמיד בערכים הסולידים מול מוסכמות חברתיות מעוותות בעיניי כמו לאכול במסעדות כל הזמן עם המשפחה והחברים, לקנות מתנות יקרות, לשלם סכומים כבדים באירועים, מתנות במשרד והרשימה עוד ארוכה ומצטברת להרבה כסף לצערי. זה משהו שהייתי שמחה אם היית מתעסקת בו, מין שלב הפוסט טראומה, כשאתה לא משתף את הקרובים אליך בערכים החדשים שלך כי… קרא עוד »
היה בדיוק על זה פוסט מתישהו
מזל טוב על הבלוגהולדת. גם אם רוב האנשים לא מאמצים את הדרך שלך עד הסוף, האימפקט שלך עצום. אישית אני אשמח שתישארי אלמונית, לא כי אני לא סקרן להכיר אותך אלא כי כמו שנאמר כאן, זאת כנראה הדרך היחידה להימנע מדיון העוסק בגופו של אדם.
עוקב אחרייך מעל שנתיים. יישמתי לא מעט מעצותייך, התרשים הזה יעזור לי ליישם יותר. שאפו ותודה מעומק הלב.
הצעה להפיכת התרשים למושלם – לצרף לינקים בתוך הריבועים לפוסטים רלוונטיים מהבלוג
למה בתרשים מופיע כי החסכון לעצמאות כלכלית (300 חודשי מחיה) כולל רק השקעות נזילות? אני לא מבין את זה… חלק משמעותי מהשווי הנקי שלנו ״כלוא״ בבלוקים ובתכניות פנסיוניות שיונזלו בעיתם, ובנתיים צוברים ריבית ועולים / יורדים כמו ההשקעות הנזילות…
כבר חשבתי שאני בדרך לעצמאות ופתאום חטפתי זפטה!
התרשים מציג תרחיש שמרני, שנועד תיאורטית לאפשר מחיה מתיק ההשקעות השוטף בלבד ו"להתעלם" מהפנסיה, כלומר להופכה למעין בונוס או כרית ביטחון. לכן, בחישוב השווי הנקי לעניין פרישה בגיל צעיר, אני אני מתייחסת רק לשווי הנקי הנזיל, קרי, כסף שאפשר למשוך הרבה לפני גיל הפרישה המסורתי! מובן שככל שאתה מבוגר יותר, וככל שחסכת כסף רב יותר בחשבונות הגמל, כך ההבחנה הזו מיטשטשת, ויש טעם להתחשב גם בחסכונות הפנסיוניים. אופציה שלישית היא המודל הדו-שלבי, שבו תיק ההשקעות הוא מעין "פנסיית גישור" עד לגיל הזיקנה. למשל, בן אדם חוסך באגרסיביות עד גיל 40, פורש בגיל 40, חי מתיק ההשקעות עד גיל 67, ואז… קרא עוד »
אוקיי תודה, מייקס סנס.
צריך גם להתחשב בשווי הנדל״ן כי כשהילדים עוזבים את הבית אפשר ורצוי לעבור לנכס קטן יותר או אף לעבור לשכירות.
מדהימה כהרגלך, תודה רבה על התרשים ובכלל על התוכן האיכותי כל השנים הללו.
שאלה: אדם צעיר, נאמר בשנות ה-20 לחייו, ללא ניסיון תעסוקתי או השכלה גבוהה. מהי משרה מומלצת להתחיל להרוויח?
אני שמח עם כל פוסט שאת מעלה. עוקב אחרייך כנראה מהרגע הראשון שעלית לאוויר, חייב להודות שבהתחלה הרגשתי טיפה "מותקף", אבל מהר מאוד הבנתי שאנחנו חולקים המון השקפות עולם דומות ומשלימות. כבר עכשיו אני נדהם מהעקביות שלך ואני חושש שחשיפה שלך כמו שאמרו לפני תגרום לאנשים לעסוק בך במקום בתוכן שלך (ואני בטוח שחשבת על זה בהתחלה). אני גם לא חושב שאת חייבת שום דבר לאף אחד, את צריכה להחשף רק אם זה משהו שאת רוצה לעשות, בסופו של דבר כבר יצאת לפנסיה, אז למה לא להכניס קצת פלפל לחיים 😉 הכי חשוב מבחינתי זה לומר תודה, נתת דרור לרעיונות… קרא עוד »
הסולידית היי
לי יש רק משהו קצר לאמר לך:יישר כוח גדול!!!המשיכי בעבודתך הניפלאה המאוד חשובה,
כי כנראה רוב האנשים פשוט בורים בנושאים הכלכליים ומנהלים את חייהם בחוסר אחריות משווע!!
התרשים מצויין. כל הכבוד.
שמחה לראות שאני בשלב מתקדם בתהליך, והרבה מאוד בזכותך ובזכות הרעיונות שאת מנגישה בצורה ברורה
ופשוטה גם למי שלא עשה תואר בפיננסים 🙂
הרעיונות שלך מכים שורש ומגיעים גם למעגלים רחבים יותר שלא בהכרח קוראים את הבלוג.
כמו בני משפחה שהפסיקו לתת ליועץ בבנק לבצע עבורם השקעות, וחברים שמתעניינים בפנסיה שלהם.
תודה רבה!
היי סולידית, אני מאשים אותך שלא פרצת לתודעה שלנו הרבה לפני 2013 כשהבלוג קם. אני בן 33, והתנהלתי ללא חשיבה עתידית וללא לקיחת אחראיות אישית מלאה על עתידי. הבלוג הזה מראה שהקלישאה ש"למילים יש כח", היא נכונה ועוצמתית. מניח שרבים נוספים יצטרפו לאינסוף הסופרלטיבים שניתן להעריף עליך, ולהודות לך ולנרטיב הכל כך חשוב שאת מקדמת עבור כולנו. שלב היישום בתהליך הוא אולי השלב בו כולנו נופלים – המעבר מקריאת מילים שמטלטלות אותך ומגרות לך את החשיבה ליישום בשטח, כאשר כל זה יושב על משהו רגשי עמוק – הפרישה המוקדמת שכולנו משוועים לה. היום, אני אחרי חצי שנה בלבד של קריאה… קרא עוד »
נהדר
אני מציע בתור התחלה שתהפכי את הבלוג שלך לספר מסודר שאפשר לרכוש בחנויות.
זה יעזור לרעיונות להתפשט טוב יותר, לנו זה יאפשר קלות רבה יותר ללמוד את התורה, ולך זה יגדיל את תיק הנכסים.
המשיכי בדרכך הטובה.
אני קורא את הבלוג שלך מאז קיץ 2013 וחייב להגיד שלמדתי המון מאז. תודה רבה לך על הכל! מחכה לספר 🙂
מה שאני חושבת: נראה לי שההשפעה שלך עולה הרבה מעבר למספר העוקבים שלך. אני מכירה הרבה אנשים שאמרו לי שקראו את הבלוג בלי להרשם ולהיות עוקבים. וגם אם הם עשו צעד קטן לשיפור חייהם, גם אם לא הלכו את כל הדרך לעצמאות, זו עדיין השפעה עצומה. לפי התרשמות מהאופי שלך, נראה לי שיש שתי דרכים מרכזיות להגדיל השפעה בלי להפסיק להיות מי שאת: 1. להגדיל את החשיפה של הבלוג. לפרסם אותו בכל מיני מקומות, אולי לקנות מילות חיפוש בגוגל? 2. בנוסף אולי לכתוב כמה מאמרים בעיתונים כלכלים מיינסטירימים, נניח גלובס או כלכליסט. או אפילו בYNET. או במדור הטורים האישיים במעריב.… קרא עוד »
הצעה לחישוב גיל הבלוג בשנות אדם:
אורך החיים הממוצע של בלוג הוא 0.27
http://www.patrickkphillips.com/blogging/research-the-average-blog-lifespan-isnt-very-long/
אם נניח שאורך חיי אדם הוא 80 בממוצע אז שנת בלוג היא 296 שנות אדם והבלוג הזה הוא בן 1185.
מזל טוב!
בלוגולדת שמח, ארבע שנים זה הרבה זמן בחיי בלוגים. וגם בחיי אדם ואשה. אני קוראת די הרבה בבלוג שלך, ושמה לב שבהתחלה היו הרבה פוסטים שהם תוכן "ירוק עד", כלומר אפשר לחזור ולקרוא בהם והם עדיין רלוונטיים גם אחרי חודשים ושנים. אם יש שינויים והתפתחויות בנושאים מסויימים אפשר לפרסם עדכונים. וכשיש אירועים אקטואליים, אפשר לכתוב דעות שלך ולהפנות לפוסטים קודמים. תוכן ירוק עד מתאים גם לפרסום כספר, מודפס או דיגיטלי. נראה לי שאנשים ישמחו לפגוש אותך פנים אל פנים להרצאות, אבל אולי זה פחות מתאים לאופי שלך. אני גם מבינה מהפרסומים שאת לא רוצה להיות יועצת או מדריכה. בהצלחה ויישר… קרא עוד »
מ-ד-ה-י-ם
אפשר הסבר לגבי "מניות דיבידנד"? היה כאו פוסט שפספסתי?
זו אסטרטגיית השקעה שמתמקדת בליקוט מניות של חברות מבוססות שנוטות להגדיל את הדיבידנדים שלהן על בסיס שנתי. הרציונאל הוא שאם רוכשים אוסף של מניות כאלה אפשר לייצר תזרים הכנסה שצומח בקצב מהיר יותר מקצב האינפלציה. באופן אישי אני מזהה באסטרטגיה הזו לא מעט בעיות ולכן לא מאמצת אותה, אבל תוכל למצוא בפורום שלי הרבה כתיבה עליה. הדמות העיקרית שכותבת על האסטרטגיה הזו בשפה העברית היא דעת99 (בעל הבלוג דיבידעת), שהוא גם חבר ותיק בפורום.
באופן תמציתי עיקר הגישה הזו היא להסיט את תשומת הלב של המשקיע ממחירי המניות לכיוון הדיבידנד שמתקבל מהחברות. בבלוג שלי אתה יכול למצוא חלק קטן מתיק ההשקעות האישי שלי שאני מנהל בצורה פומבית כולל הסברים איך ולמה אני מבצע כל פעולה בתיק. כל חברה שרכשתי ללא יוצאת דופן הוכיחה שהיא מסוגלת לא רק לחלק לי כמשקיע דיבידנד יציב גם במהלך משברים אלא אפילו להגדיל אותו בעקביות בכל שנה במשך לכל הפחות שני משברים (מלפני משבר 2000 ועד היום). היצמדות לגודל הדיבידנד וליציבותו מאפשרת לי כמשקיע הן למשוך את הדיבידנד לצורך צריכה שוטפת (כמו למשל לצורך תשלום שכר דירה או חשבון… קרא עוד »
לקחת את הגורל בידיים זה בדיוק מה שניסו לעשות במחאה של 2011 רק שלא הלכו עם זה עד הסוף. המחאה נכשלה כי ניסתה להיות 'לא פוליטית' ואין שינוי שאינו פוליטי. בשביל לשנות את החברה צריך להחליט מה רוצים: כן או לא התנחלויות, כן או לא וועדי עובדים, לממן ישיבות? להפקיע קרקעות מקיבוצים? אבל אני סוטה מהנושא. הנושא הוא שיש אופנה של הטפת מוסר כלפי האדם הפשוט שאם הוא בחובות, במקצוע שהוא לא ממש אוהב ולא רואה עתיד באופק הבעיה היא אצלו ולא בחברה שסביבו. זה כמובן נוח למי שבשלטון (הן כלכלית והן פוליטית וכאמור זה תמיד קשור) כי ככה אנשים… קרא עוד »
תודה ויום הולדת שמח.
הערה טכנית בנוגע לציור תרשימי זרימה. 🙂 . על מנת לאפשר קריאה נוחה ומבט TOP DOWN – שיעור א במקצוע האלגוריתמים או בתעשיה וניהול. כאשר השרטוט מעל לגודל מסויים משתמשים במה שנקרא פירוק לתת תהליכים (פרוצדורות). תרשים האב מכיל את האבנים הגדולות בלבד לאפשר מבט על. כל פרוצדורה מפורקת לתת תרשים עצמאי.
למשל: תרשים האב יכול להכיל כחמישה שלבים:
עקוב ונהל את הוצאותיך בחוכמה
דאג לחסכון פנסיוני
אכן את עצמך לבילתי צפוי
הגדר לעצמך יעדים לעתיד וקבע את רמת החיסכון
נהל את השקעותיך בחוכמה
כל שלב (פרוצדורה) יפורק בהמשך לתת אלגוריתם וחוזר חלילה.
הערה קטנה על טעות:
בצד שמאל, יחסית למטה, יש מרובע על מסגרת צהובה שכתוב בו האם אתם צופים הוצאה גדולה בטווח של 5 שנים ומעלה.
נראה לי שהתכוונת 5 שנים ומטה…..
לדעתי שווה לתקן…..