שבירות היא תכונה המתייחסת לסיבולת נמוכה לכוח.
חפצים שבירים, מעצם הגדרתם, נוטים להתפרק בקלות בתגובה להפעלת כוח מוגבל. מנגד, חפצים שאינם נשברים בקלות נחשבים לעמידים או רובוסטיים, היות שהם "אדישים" לכוח המופעל עליהם ומסוגלים לשוב לצורתם המקורית תוך זמן קצר.
נהוג לחשוב ש"עמיד" הוא ההיפך מ"שביר", אולם זה לא המצב — בדיוק כשם ש"אפס" אינו ההיפך מ"שלילי".
הפילוסוף נאסים טאלב הצביע על קיומה של קטגוריה שלישית: אלמנטים שנוטים דווקא להתחזק או להשתפר בתגובה להפעלת כוח. טאלב מכנה את התכונה הזו "אנטי-שבירות": תחליף קליט לביטוי "מה שלא הורג מחשל".
דוגמאות למערכות אנטי-שבירות קיימות למכביר. מערכת השרירים בגוף האדם, למשל, חייבת לעמוד תחת כמות מסוימת של עומס כדי להתחזק. ללא הפעלת כוח, הגוף נוטה להיחלש לאורך זמן ולעמוד בפני סכנת אטרופיה.
טאלב טוען שרוב המערכות מפיקות את עיקר התועלת כאשר העומס / כוח מופעל באופן אקראי, בלתי סדיר, אפילו כאוטי.
הבעיה היא שכבני אדם אנו מתעבים כאוס, אקראיות ואי-וודאות. לרובנו יש נטייה טבעית לצמצם את אי הוודאות ככל האפשר ולהקטין את הזעזועים הפוטנציאליים, ועל ידי כך להפוך את החיים לנוחים, קלים ונעימים יותר.
אך הקטנת זעזועים במערכת לא יוצרת יציבות. לכל היותר, היא יוצרת יציבות מדומה. ללא עומסים, המערכת נחלשת ומתנוונת ונותרת חשופה למה שטאלב מכנה "ברבורים שחורים" — אירועים נדירים, בלתי צפויים ובעלי השלכות מסיביות ומרחיקות לכת.
קחו לדוגמה את סגנון החיים הצרכנו-קרייריסטי הטיפוסי. הצרכן-שכיר לומד מגיל צעיר שעליו לשאוף לעתיד נוח, צפוי ונטול זעזועים ככל האפשר. אבני היסוד של סגנון החיים הזה הן ג'וב מכניס ויוקרתי, בעלות על דירה ענקית (ב-60% מינוף) והחלפת רכב חדש מדי שנתיים (בליסינג פרטי, אלא מה).
לנוחות המפנקת הזו יש מחיר. כשאדם קונה משהו בכסף שעדיין לא הרוויח הוא נכנס לחובות. חוב, מעצם הגדרתו, הוא התחייבות קשיחה. מקום העבודה משמש לפיכך בתור המקור העיקרי למימון החוב. על פניו העסקה פשוטה מאוד — התייצבו במשרד, המתינו 8 שעות * 365 יום בשנה (לא כולל חגים, סופי שבוע ועוד 20 ימי חופשה) — ותקבלו בתמורה תזרים מזומנים חודשי שבאמצעותו תכסו את כלל הוצאותיכם.
בפועל, ככל שהצרכן-שכיר צורך יותר וממנף עצמו לדעת (ראו: מרוץ ההנאה), כך מתחזקת תלותו במקום העבודה. הוא נדרש לעבוד קשה יותר ולתקופות ממושכות יותר. הוא יכול אמנם להחליף מקומות עבודה, אך הוא לא יכול להרשות לעצמו להפסיק לעבוד כליל.
הצרכן-שכיר חייב אפוא לבטוח במערכת. הוא חייב לבטוח בכך שלא יפטרו אותו. הוא חייב לבטוח בכך שהמדינה תדאג לו אם יפוטר. שיהיה מישהו שידאג לו בעת זקנה. שהרפואה המודרנית תציל אותו מנזקי אורח החיים המודרני. שיהיה מישהו שיבשל לו, יתקן לו, יטפל בו וינגב לו.
האמונה העיוורת הזו במערכת היא שהופכת את סגנון החיים הצרכנו-קרייריסטי לשביר ביותר. "ברבור שחור" אימתני, שעלול להחריב את המערכת הקיימת ולהותיר את הצרכן-שכיר ללא פרנסה, מרחף מעל ראשו כמו חרב דמוקלס. המשכורת היא עורק חייו. בלעדיה, הוא עלול למצוא עצמו שקוע בחובות, ללא שמץ של חסכון אישי, ומבלי שנותרה לו ייכולת לדאוג לעצמו — לאחר שבמשך שנים התרגל לבצע מיקור חוץ של כל מיומנות אפשרית מלבד התחום הצר בו התמחה.
משביר לבלתי-שביר
כדי להיעשות בלתי-שביר, האדם צריך לצמצם ככל הניתן את מידת את התלות שלו במערכת. בשונה מהאדם השביר, אשר תלוי בעיקר בנסיבות חיצוניות שאינן בשליטתו, האדם הבלתי-שביר תלוי בעיקר בעצמו — במשמעת עצמית ובמידת יכולתו לדבוק במטרה.
חתירה לעצמאות כלכלית, בהקשר זה, היא אחד המהלכים האנטי-שבירים ביותר שאדם יכול ליזום.
בחברה המודרנית הון פיננסי — כסף — הוא ביטוי העוצמה המובהק ביותר. כסף מייצר הזדמנויות ואפשרויות בחירה, ונותן מרחב נשימה חיוני בתקופות של משבר כלכלי. כל כסף שתצילו ממלתעות החוב הצרכני הוא כסף שתוכלו לחסוך, להשקיע ולבסס באמצעותו בסיס כלכלי — פאק-יו מאני בלעז — שיאפשר לכם לחיות את חייכם כראות עינכם ללא הסחות דעת ומבלי לרצות אחרים.
אבל כסף — מה לעשות — הוא דבר שביר לכשעצמו. השקעה בשוק ההון, מעצם טבעה, היא פעילות מסוכנת, ו"ברבור שחור" שיכה בשווקים עלול למחוק חלק ניכר מההון, אפילו אם תיק ההשקעות שלכם רובוסטי ביותר וערוך להתמודד עם כל תרחיש מאקרו-כלכלי.
לתיק השקעות גדול אין משמעות כל זמן שהמשקיע נעדר מיומנויות וכישורי חיים אלמנטריים הדרושים כדי להקטין את מידת התלות שלו בעת משבר (בכסף ובאנשים אחרים). מיקור פנים הוא המפתח לחוסן: זו הסיבה שבמקביל לצבירת ההון הפיננסי שלי הפכתי לטבחית של עצמי, למאמנת הכושר של עצמי, לאינסטלטורית של עצמי, לחובשת של עצמי, לשיפוצניקית של עצמי, לתופרת של עצמי, ליועצת המס של עצמי, ליועצת ההשקעות של עצמי ואפילו לבדרנית של עצמי.
אנשים בעלי הון הון פיננסי (תיק השקעות גדול) והון אנושי (צבר רב-תחומי של מיומנויות) עדיין נדירים יחסית בחברה הצרכנית המודרנית. לרוב האנשים אין לא את זה ולא את זה. לחלק קטן יש רק אחד מהשניים.
מבחינתי האישית, השילוב הזה הוא ההגנה הטובה ביותר מפני ברבור שחור. אם המשק יוסיף לשגשג בעתיד – תיק ההשקעות שלי ינסוק ויניף אותי על כפיו. אם אנו עומדים בפני משבר — המיומנויות שלי יאפשרו לי לשרוד טוב יותר מאחרים.
כשהברבור השחור מכה בשיא כוחו, עדיף להיות עני עם הכנסה נמוכה, מאשר להיות חסר-כל ללא הכנסה.
מבלתי שביר לאנטי-שביר
כסף ומיומנויות הן בסיס לעמידות ולחוסן. הם שמאפשרים את המעבר מגישת "פאק מי" (אני אומלל, תלוי באחרים, פגיע ופועל מתוך חובה), אשר רווחת כל כך בשורות מעמד הביניים היבבן, לגישת "פאק יו" (אני לא אומלל, לא תלוי באחרים, חסין ופועל מתוך בחירה).
ולמרות זאת, הגם שהם הופכים אותי לבלתי-שבירה, כסף ומיומנויות עדין לא הופכים אותי לאנטי-שבירה. ככלות הכל, השאיפה לחוסן היא סופית ומוחלטת, בעוד שהשאיפה לאנטי-שבירות היא מטבעה אינסופית ומחייבת שיפור מתמיד.
אחת הסכנות הגדולות ביותר עבור אדם הפורש בגיל צעיר היא סכנת הרגרסיה. עם שפע של זמן פנוי ואפס מחויבויות, קל מאוד לרבוץ יום שלם מול הטלוויזיה, להתנוון ולהשמין מנחת. חיים נטולי חיכוך הם חיים מסוכנים מאוד. כדי להפוך לאנטי-שבירה, עלי לייצר את החיכוך בעצמי, ואגב כך להתמודד עם האויב הגדול ביותר: ההתמכרות לנוחות.
נוחות היא עגל הזהב של תרבות הצריכה. רוב המוצרים והשירותים המוצעים לנו כיום נועדו להקטין למינימום את חוסר הנוחות.
בעיני, ההתמכרות לנוחות היא המכשול האמיתי שמפריד בין השביר לאנטי-שביר. אדם המכור לנוחות יתקשה לפתח סיבולת פיזית (התמודדות עם רעב, קור, חום, כאב ומאמץ גופני) או מנטאלית (דחיית סיפוקים, היכולת לומר "יש לי מספיק", או היכולת להשתנות). תשוקתו הבלתי נלאית למותרויות חומריות תכניע אותו. הוא יישקע בבוץ הטובעני של מנעמי תרבות הצריכה, וייאלץ לעבוד כל חייו כדי לממן אותם.
מאז שפרשתי אני נוהגת להרגיל את עצמי לפרצים חזקים של מתח גבוה ואי-נוחות. שאלו את עצמכם: כמה זמן אתם מסוגלים לשבת ביום אוגוסט חם מבלי להדליק מזגן? מתי לאחרונה ניסיתם להלך יחפים על המדרכה? מתי ניסיתם להתקלח במים קרים? מתי צמתם או דילגתם במכוון על ארוחות? מתי התאמנתם עד כדי קוצר נשימה?
ההרגלים הללו מאפשרים לי לדחוק את עצמי עד הקצה, להרחיב את אזור הנוחות שלי, ובמקביל להקטין את החשש מפני אי-נוחות פוטנציאלית שעלולה להיגרם לי בעתיד. בנוסף, הם מאפשרים לי להעריך את הקיים – ברוח הפילוסופיה הסטואית.
יש מי שיקרא את הדברים ויחשוב שאיבדתי את זה לחלוטין; אבל ההקשר של הדברים חשוב. התפשרות על נוחות מבחינתי היא במובנים רבים ביטוי לחולשה, שמוסיפה מימד בלתי-רצוי של שבירות לחיי. מנגד, בהסתגלות החיובית לאי-נוחות יש משום הישג: אני יודעת שאצליח לתפקד טוב יותר מאחרים בסביבה משברית.
בשורה התחתונה
ככל שחולף הזמן מתחוור לי יותר ויותר שהבלוג הזה איננו בלוג השקעות. הוא גם לא בלוג פילוסופי ולא עוסק במה שמכונה בנכר "עיצוב סגנון חיים" א לה טים פריס.
מעל לכל, זהו בלוג שקורא תיגר על השבירות. הוא מציע מסגרת רעיונית ופרקטית — מבוססת צבירת הון פיננסי, הון אנושי וגמילה מנוחות – שתסייע לקוראיו להפוך לבלתי-שבירים, ובמידה מסוימת גם לאנטי-שבירים.
לא לחינם הוא נקרא הסולידית.
או, סוף סוף.
כבר הרבה זמן שאני חושב לעצמי שמשם זה מגיע, ועכשיו העלית את זה על הכתב.
אולי עכשיו עוד אנשים יבינו מאיפה זה מגיע, ויפסיקו להיטפל לזה.
אני מרגיש שהתשוקה הזאת ל'אנטי שבירות' מגיעה מהרצון העמוק בחופש, וסביב זה כל הבלוג סובב.
חירות, בבסיסה, היא מיקסום אפשרויות בחירה. האדם עם אפשרויות הבחירה הרבות ביותר הוא האדם הכי פחות שביר.
בהקשר הזה כדי לצפות בהרצאה של Barry Schwartz באתר TED, על פרדוקס הבחירה החופשית:
תודה על הקישור
אם המטרה הינה מקסום אפשרויות הבחירה והגברת ה'אנטי שבירות', הרי ששימור כישורי העבודה שלך היה צריך להיות בראש מעינייך. הרי אם יגיע הברבור השחור, סביר מאוד שתיק ההשקעות שלך לא יוכל לקיים אותך יותר (כן, הוא אמור להיות עמיד לכל תנאי שוק וכו', אבל הרי הברבור השחור אינו צפוי…) במצב כזה, יכולתך לבשל, ללכת יחפה או להתקלח במים קרים תהיה מועילה הרבה פחות מיכולתך לשוב לשוק העבודה על מנת לקיים את עצמך ואף לצבור מחדש את ההון שאבד. מכאן שבחירתך להתבודד מחברת רוב בני האדם ולהימנע מעבודה שכירה, דווקא מגבירה מאוד את שבירותך. לסיכום, ידע עתיק הוא כי אין גרוע… קרא עוד »
נכון, אלא אם כן כבר אין באפשרותך לעבוד, ואז שימור כישורי העבודה כבר לא יהיה רלוונטי אלא אם כן תמצא כישורי עבודה לתחום בו כן תוכל לעבוד שוב.
ואם מראש תכין את עצמך ליום שחור, הסיכוי שתיפול שם יהיה נמוך יותר.
מה שיפה גם באנטי-שבירות זה שבכל את היא מצריכה גם מקום לנוח (מנוחה ולא נוחות) ורגיעה אחרי אתגר קשה, כמו שני צעדים קדימה אחד אחורה. וזה מה ששומר על היכולת להתמודד לטווח רחוק.
"ברגע שאתה חושב שאתה יותר טוב מאחרים, אתה מפסיק להיות כזה"
דני גלבוע
יפה אמרת
פוסט יפה מאוד. גם הרעיונות וגם הכתיבה.
דווקא אימהות מתאימה למה שתיארת פה: יציאה מאזור הנוחות, התמודדות פיסית ומנטלית עם דבר חדש גדול, בנית חוסן מנטלי מול מצבים חדשים והסיפוק הנובע מעמידה במכשולים הנל תוך יצירת חיים חדשים וקשר עוצמתי שלא ניתן לשחזרו עם מישהו אחר.הלא כן?
קלעת בול. אימהות או הורות זה בדיוק זה. כל עוד לא מעבירים את הילדים למיקור חוץ, כמובן. 🙂
בעוד האריסטוטלים (וגם קהלת) דוגלים ב"שביל הזהב" (דרך האמצע) הסטואים שואפים להשתחרר מתשוקות ולכן יש קונפליקט מה בניהם.
בתור סקפטי אף פעם לא הבנתי כיצד ההשתוקקות להשתחרר מתשוקות אמורה להצליח.
החושים מסלפים את המסרים שהם מעבירים אלינו, והתבונה משועבדת לתשוקה(בייחוד התשוקה להשתחרר מהתשוקה).
אמר פירון מאליס
בבודהיזם קיים משל בו נמשל האדם לנופל מצוק גבוה על גבי סלע. בעודו נופל הוא חושב שאם יאחוז בסלע
(חפצים או רעיונות)חזק הוא יהיה בלתי שביר, אנטי שביר אור יו ניים איט. החופש האמיתי מושג כאשר הוא משחרר את אחיזתו מהסלע ומחבק את מצבו.
דורין, אחלה פוסט. כתיבה רהוטה, כייף לקרוא
גיא – אהבתי את התגובה שלך
תודה, איליה. אתמול הגבתי קצת שטוית אז הרגשתי צורך לכפר(נראה לי שאולי אשקול לוותר על ענין התגובות אחרי כמה בירות ) CICS – בהחלט מסכים .. ההלכה הולכת ועימה "השביל הממצע". אייל, לא קראתי את הספר הנוכחי של טאלב אבל קראתי ביקורת שכנראה תמנע ממנה לקרוא אותו – חפש אנטי-קריא בדעת מיעוט – הבלוג של אורי כץ. נהנתי מהספרים הראשונים של טאלב אבל יש גבול לטעמי למידה שאדם יכול לעוף עצמו. דורין , ברור שאת כותבת רהוט ומעניין גם אם אני לא מסכים עם חלק מהרעיונות. מכאן אני נוטל לעצמי את החירות לא לציין את המובן מאליו לפחות עד 2015.… קרא עוד »
כתבתי על הסתגלות ההדונית בפוסט הזה. ראה גם אינפלציה אישית וחרדת מעמד.
צודקת. גם הגבתי לא מעט לפוסטים הללו.
אבל הדגשת לדעתי את הצד הזה יותר–>" המשמעות, אם כן, היא שאנשים נוטים להתרגל לרמות עולות של נוחות, מותרויות והוצאות."
מה עם הדגשת החצי השני במיוחד בענין השבירות?
בשחיקה ההדוניסטית ישנה נחמה וניתן לראות בה מערכת חיסון פסיכולוגית שהרי אנו
מסתגלים למצבים שלילים(בין השאר מה שהרבה אנשים רואים כחוסר נוחות) באותה מהירות כמעט שאנו מסתגלים לנוחות.
אז האם החיפוש של האי נוחות זהה באיזשהו מקום לחיפוש של הנוחות?
כמו שאני מבין הסיכויים של שניהם לשפר את מצבנו תמידית נמוכים.
"יש מי שיקרא את הדברים ויחשוב שאיבדתי את זה לחלוטין"
ואני קורא אותם ומרגיש שאת מתארת אותי. מדהים.
הפלשתינים בעזה הם אי שבירים, רגילים לחיות בזבל ויצליחו להתאושש מהחורבן. הישראלים מפונקים יותר אך בהחלט יתמודדו עם משבר.
השאלה היא האם יש צורך לחיות בזבל או לאתגר את עצמך פעם בחודש כדי להיות מוכן לצונמי.
מיותר, אנחנו בנויים להסתגלות. הגנטיקה השאירה רק את הטובים לשרוד.
או. פשוט צא לעבוד בג׳ונגל שוק העבודה ובהחלט תהיה מוכן.
מקלחות קרות את עושה גם בחורף?
כן
לי ראיתי שזה עושה מעין חולי לאורך זמן והפסקתי עם הקר (בכללי אוהב חום שונא קור)
יקירתי, כרגיל אני שומעת את עצמי דרכך וברמה הפילוסופית מזדהה לחלוטין וחיה ככה.
כשאת מדברת פרקטיקה: ערוצי השקעות ותורות כלכליות בשניה אני אבודה ולא מבינה כלום לצערי
מאחלת לי ולשאר ההדיוטות שאוהבים את מה שנאמר שנבין ונוכל גם ליישם
בתכלס חשבתי שאם אצור הכנסה חודשית פאסיבית זה יאפשר לי סוג חירות או אנטי שבירות אבל אני רחוקה מאוד משם
נאסיב טאלב סיפר בראיון שהוא נוהג לצום אחת לשבוע, כדי לאתגר את הגוף ולהכינו לברבור שחור. לדבריו, השאלה היא לא אם יגיע ברבור שחור אלא מתי הוא יגיע.
מזדהה מאוד עם הרעיון. אני נוהג לקרוא לזה :"לפתח את הרמבו שבך".
לא איבדת את זה לחלוטין, אבל לטעמי יש כאן סוג של סטייה מהדרך. הגישה האבולוציונית הקלאסית אומרת שמי שמסתגל טוב יותר ומותאם יותר לתנאי הסביבה – הוא בעל כושר השרידות הגבוה יותר, על המשתמע מכך (מה משתמע מכושר שרידות גבוה כשאין ילדים? זו שאלה). יש טעות נפוצה מאד באמירות כמו "החזק שורד" וכדומה. התאוריה האבולוציונית הקלאסית לא אומרת דבר כזה בשום מקרה ואופן. לפעמים החזק שורד אך זה ממש במקרה כמו שלפעמים החלש שורד ולפעמים בכלל הבינוני זה ששורד או ההוא שלא קשור שרד וכל השאר מתו. ללכת על מדרכה לוהטת יחפים, להתקלח במי קרח בחורף או להזיע ביום הכי… קרא עוד »
היתרון במקלחת קרה למשל הוא לא הכנה למצב שאין מין חמים אלא בשידור לעצמך שאתה מסוגל לעשות דברים שכרוכים בחוסר נוחות ובהתגברות על קושי,מה שיכול לתת לך מוטיבציה לפעילות מאתגרת גם ביום יום,כזאת שבלעדיה תשאר לדשדש במקום ואיתה תוכל לשנות ולהגיע למקומות חדשים
ניצחון הרוח על הנפש יוגשם ביום בו האדם לא יצטרך מקלחות קרות כדי להוכיח לעצמו את חוסנו הנפשי ויכולתו להתגבר על קושי. למה לעצור בכלל במקלחות קרות? מה עם ריצות מרתון? איפה מסלול איש הברזל? מקלחת קרה זה מותרות! זו מקלחת!! רוצים חוסן נפשי? נסו לא להתקלח שנה כלל. זה גם ישפר את החוסן הנפשי של בני הזוג שלכם, אם ישרדו. ההיאחזות בדברים פיזיים וחיצוניים לבחינת הנחישות העצמית היא אחיזת עיניים. בסוף, מקלחות קרות מכינות אותך הכי טוב למקלחות קרות. הן לא מוכיחות או מדרבנות לשום דבר מעבר לכך. וגם הן בגדר מותרות מערבית נוחה (אפשר לחשוב על איזה איש… קרא עוד »
אתה שוב מעלה את הטעון שמקלחת כזו מקנה יתרון למצב קיצון, ומתווכח איתה למרות שבכלל כיונתי למקום אחר, מאיפה אתה יודע מה נותן למי מוטיבציה? ועוד מאבחן בעיות על סמך משפט וחצי, קצת פרופורציה ותמשיך להתקלח ידידי
LIKE
חוסן נפשי אל מול שינויים הוא נושא שקשה להעריך את חשיבותו כאשר אינך במצב קיצון. -מה אעשה כאשר תיק ההשקעות שלי יאבד 30% מערכו בזמן קצר ? (התגובה בפועל שונה מהתכנון מראש) -מה אעשה כשיודיעו לי שאני מפוטר ? (התחושות הן כאלו שקשה לשער אותן) -כשאבין שעלי לערוך שינויים באורח חיי על מנת להסתגל למצב החדש ? עמי, תגובתך רציונלית ואני מזדהה עם רוב דבריך, ("היה אדם סביר"!) אך יש משהו בברבורים שחורים שתמיד תופס אותך עם המכנסיים למטה. אחרת הם סתם אירועים עם סבירות נמוכה להתרחש. אולי מי שמפתיע את עצמו כל יום מחדש יחייך אל מול הברבור השחור… קרא עוד »
יוני אני מסכימה איתך לגמרי..יש ועוד איך משמעות שרידותית לפיתוח היכולת להתמודדות נפשית מגיל צעיר. עצבים זה משהו שניתן לאמן אותו, ואין ספק שאדם שעצביו חזקים יותר מסוגל להתפתח יותר , לקחת על עצמו יותר סיכונים, להכיר דברים חדשים להכנס להרפתקאות וכו. אדם שרואה ערך בפיתוח הסיבולת העצמית והאישית יטה בחייו לקחת על עצמו אתגרים גדולים יותר בכדי לחשל את עצמו ולהשאיר את עצמו "בכושר". היכולת להתמודד עם יותר מפתחת בנו את הבטחון העצמי ואת התעוזה להתמודדות הבאה. אני ממש לא מסכימה עם עמי שמטרת הכסף היא קנית מעמד חברתי כלכלי כדרך חיים. קבוצות שלמות (ומתרבות ) בישראל חיות חיים… קרא עוד »
תגובה מצויינת.
כן יוני,בעוני נורא!
גם המשפחה היתה סקפטית ואפילו אמרו את זה ברדיו.
לפחות אני לא מגיב לעצמי 🙂
טוב, חוץ מפעם אחת כשזה התבקש.
אהבתי..
"אנטי-שביר" – של נסים ניקולס טאלב הוא אחד הספרים הכי טובים שקראתי בחיי. אני חכם בערך פי 4 מאז שקראתי אותו, ודורין אולי נוגעת בעיקר הספר, עיקר הרעיון. אך יש בו בספר הזה הרבה הרבה הרבה יותר מזה. ממליץ לכל מי שרק יכול לרכוש את הספר ולקרוא אותו.
לדורין, את אישה מופלאה משכמתה ומעלה, אשמח לעוד פוסטים הקשורים בנושאים המועלים בספר; בין היתר, טעויות מודל, שבירות של מערכות פוליטיות, תכנון מלמעלה למטה במקום ההיפך וכן הלאה…
תודה מראש,
עומר
ההשקעה אנטי שבירה היא מטבעות זהב אמיתיים, חלקת שדה לגידולים ו… נשק.
תמהיל השקעה בלתי שביר הוא איזון תיק ההשקעות באופן דינמי
שלום, לא כל צעד ושעל בחיים אמור להכין אותך לברבור שחור, לא כל החיים סובבים סביב "מתי יגיע ברבור שחור" כשם שלא בכל טיסה לכל אורכה אתה מחפש את מסלול החירום, ממש לא. כלכל צעדיך בתבונה (נפשית, כלכלית וחברתית), השתדל להסתפק במועט גם אם יש לך תועפות (לא זאת לא מילת גנאי), טעם מן החיים אך רסן את נפשך לעוד עוד עוד, תהליך זה יגרום לשיפור תכונות הנפש ומוסריות האדם. גיא – בכל זאת "שביל הזהב" או "השביל הממצע" הוא טוב למרבית בני אנוש (לא לכולם). השביל הזה משתנה ללא הרף, "שביל הזהב" היום אינו "שביל הזהב" של חצי מאה… קרא עוד »
למה להסתפק במועט?
זה חולני כמו ה"מעושרות".
שביל הזהב – מה שצריך בגבולות הסביר.
להסתפק במועט נולד מתוך המצב הכלכלי הקשה של הרבה אנשים – ז"א זה כורח ולא התנהלות מיטבית לתמיד.
ראשית, אני מתוודה שמצאתי את הספר של טאלב מעצבן בלתי קריא לחלוטין, ואני מצטער על הרגע שלחצתי buy באמאזון – אשמח לדעת מה חושבים על כך אחרים כאן. הדוגמאות היפות ביותר בעיני בספר הן אבולוציה או מסעדות, שבהן התחום/המין משגשג על חשבון חולשת האינדיבידואלים. קשה לי לראות איך להחיל רעיון שכזה, שהוא טוב לקבוצות, על יחידים. דורין – אני טוען שמה שאת מתארת על עצמך הוא מה שטאלב קורא לא robustness – דבר רצוי מאד, אך לא מה שטאלב קורא לו antifragile – מה דעתך?. ולמותר לציין שכרגיל את כותבת נהדר וכיף לקרוא אותך.
אני מסכים רק עם עניין הכושר גופני. זה באמת חשוב להעלות את הדופק לב כמה פעמים בשבוע בשביל שהגוף יהיה בריא וחזק וכדי לא להרגיש עייף במהלך היום, אבל מקלחות קרות וצום זה כבר סתם נראה לי מוגזם. ואם זה לא מוגזם, אז לא ממש הוסבר למה. איפה היתרון במקלחת קרה? המושגים המופשטים לא ממש מסבירים את זה. אני דווקא מאוד נהנה מהנוחות בבית, כמו המזגן, ואני נהנה מזה הרבה יותר אחרי ריצה בחוץ. פה אני יכול להבין את מקור ההנאה בריצה לדוגמא, כי יש ניגוד מאוד ברור בין הדברים. ההבדל היחסי הוא מה שעושה את המזגן, או המקלחת החמה,… קרא עוד »
יש הרבה יתרונות למקלחת קרה. וגם לחיים ללא מזגן. יש גם יתרונות למקלחת חמה. וגם לחיים עם מזגן. אפשר לשלב…
אבל העניין הוא, שזה ממהש לא משנה, חם או קר.
הכל סביר. אין אושר.
אתה נשמע נורא מלנכולי.. בא לי לחבק אותך.
אני מתקלח במים חמים.. אבל מפעם לפעם מזדמנת לחיי מקלחת קרה ואז מבחינתי זאת לא טרגדיה. לפעמים זה אפילו מרענן.
אני גם עובד למחייתי, מה שנקרא… וגם כאן.. מפעם לפעם מזדמנת לחיי אבטלה (יזומה או כפוייה) ואז אני חי מ 1.90 ליום.
אני מאמין שהאושר הוא בנו, ולא באופן בו אנחנו מתקלחים.. 🙂
מולי,תבדוק צום מים ותגלה דברים מעניינים.
לדעתי זהו פוסט חשוב ומשמעותי מכיוון שעם פוסט זה יכולים להזדהות גם אלו שעובדים סביב השעון, מרוויחים הרבה, ושקועים בהתחיבויות כספיות.
כל מה שצריך לעשות זה לקבל חלק מהטיפים שלך לחסכון ולהקטין את ההוצאות המטורפות. התמדה בדרך זאת תהפוך אותם לפחות שבירים.
ברגע שיהיו להם חסכונות שיגדלו כל חודש, וההוצאות יהיו קטנות מההכנסות, מצבם ישתפר.
לטווח הארוך הם יוכלו ליישם את דרך החיים שאת חיה לפיה.
אכן, דברים כדורבנות, גם הפוסט וגם התגובות. אני לא אדם דתי בכלל, אבל יש משהו בקללה/ציווי של אלוהים כשזרק את אדם וחווה מגן העדן "בזיעת אפך תאכל לחם". במלים אחרות, מה שלא תעשה, אין ארוחות חינם. למעט כמה לאקונות בודדות כמו אצולה אירופאית, מעולם לא היתה לאדם אפשרות לא לעבוד במשהו. לאו דווקא כפרנסה תמורת משכורת (השיעבוד עליו דורין מדברת), אבל גם דורין עובדת לא מעט בשביל אורח החיים שלה. בישול, נקיון, אינסטלציה, גינון וכו' – אלה דברים שדורשים זמן רב, אולי פחות מ-8 שעות ביום, אבל כנראה שלא הרבה פחות. אני מסכים לגמרי שמיומנויות הן ערך חשוב ומועיל ביותר,… קרא עוד »
סופר-עצלן: אתה צודק באומרך שדורין עובדת בשביל אורח החיים שלה, אבל לדעתי אין לראות זאת כחפירת מקלט אטומי להגנה מפני ברבור שחור, אלא כמשק אוטרקי, כמעט אוף-דה-גריד, שישרוד טוב יותר גם כשמעלינו תדאה להקת ברבורים שחורים.
"אני יודעת שאצליח לתפקד טוב יותר מאחרים בסביבה משברית".
אני מסכימה עם מה שכתבת, שתוכלי לתפקד טוב, רק לא ברור לי למה חשוב לך להשוות את עצמך לאחרים – למה בגישה תחרותית?
הטון התחרותי קצת צורם לי.
כי אם זה משחק סכום אפס – זה אומר שאם אחרים יוכלו להסתדר טוב יותר את תוכלי להסתדר טוב פחות.
למה לא לשאוף למצב שבו כולם יוכלו להסתדר טוב, נקודה? לא טוב יותר בהשוואה לאחרים.
ואילו אני דוחה את הקביעה הנ"ל ואף קובע שהיא לוקה בהיבריס. יכולתו של אדם להתמודד עם סביבה משברית תלויה באופי הסביבה המשברית, וזה מטבעו אינו ניתן לחיזוי. לצורך הדוגמה, יתכן כי הסולידית תייטיב להתמודד בסביבה משברית של הפסקת חשמל, סגירת כלל המסעדות או מחסור עולמי בנעליים. אך כיצד תתמודד עם סביבה בה תאלץ להיות מרוכזת עם אנשים רבים נוספים בצפיפות, להתמודד על מקורות המזון, לכרות בריתות ולשתף פעולה (נגיד במחנה פליטים)? בסביבה כזאת היתרון יהיה בידי בעלי הכישורים החברתיים ואלו שלא גזרו על עצמם בידוד חלקי מהחברה הסובבת אותם. הסולידית מתרגלת התמודדות עם אי נוחות פיזית מסוימת, שנראית קשה יחסית… קרא עוד »
נקודה מעניינת..
רינגו, אהבתי!
ראה נא תגובתי לדבי.
בתגובתך את מתייחסת לנושא צבירת המיומנויות שהיא כמובן מועילה מאוד מבחינה הישרדותית ועל זה אין ויכוח. הויכוח הוא על תרגילי הסבל הקטנים שאת מתארת- אני טוען שהם חסרי ערך מכיוון שלא באמת יכינו אותך לשום מצב אמיתי. שום מקלחת קרה, דילוג על ארוחה או ריצה של שעה לא יכינו אותך למצב של רעב, קור ותנאים פיזיים קשים הנמשכים זמן רב. בספר "עולם חדש מופלא" מתואר עולם בו כל סוג של אי נוחות, לחץ ומצוקה הוכחדו. אלא שבני האדם זקוקים למעט אקשן, ועל כן פעם בכמה זמן מקבל כל אחד מהם זריקת אנדרלין על מנת לדמות באופן מלאכותי מצב של סטרס… קרא עוד »
+1.
רואים את זה גם בסביבות בתי כלא. בסביבות כאלו יש מנצלים ומנוצלים, חזקים וחלשים. לא בהכרח מי שחזק פיזית הוא השולט. יכול להיות אדם צנום למראה, אבל עם כושר לשכנע לתחמן, להפחיד ולהניע אנשים אחרים בשביל צרכיו – הוא יהיה השורד והשולט בסביבה כזו. במקרה זה עמידותו לחום, קור, מעט מזון לא רלוונטית – הוא מנצל את הכישורים שלו בשביל לנצל טוב יותר את המשאבים הקיימים בסביבתו על חשבון אנשים אחרים.
כן נכון, אבל כריזמה קצת יותר קשה ללמוד.
אבל לנסות לשכנע , לתכמן ולהניע אנשים אחרים? איכס! אני מעדיף לגעת בגדר!
על להפחיד לעומת זאת יש על מה לדבר. מישהוא יודע איפה לומדים את זה?
לגעת בגדר, זוהי השבירות במיטבה לא?
למה לא לקחת סכין ולבצע צעד הירואי אחרון עם נניח אוייב?
יש שיאמרו, למה לא לעשות את הכל להישרד…
צודק רינגו, שהכל תלוי במשבר. והאופי יותר מכל. לא דווקא זה שחושב על הצלת עצמו ישרוד אחרון. יש והכוחות באים מסיוע לאחרים. ראה ויקטור פרנקל.
לא בהכרח, אתה יכול לשאול את הנסיך מדנמרק וגם את הנסיך הקטן.
לפי אלבר קאמי זאת השאלה הבסיסית של הפילוסופיה. בכל אופן בלי האפשרות
הזאת אין ממש חופש.
מה? 🙂 מקלחות קרות. אתגרי אכילה, לימוד מלאכות יד, אימוני אומנות לחימה.. ובסוף לגעת בגדר ? 🙂
לא,לא. אני מדבר בשם עצמי בלבד (לשם שינוי).
לגעת בגדר זאת ההעדפה הנוחה שלי.
פה בבלוג זה באקסטרים וחתירה להסתמכות עצמית
-נראה לי שפה הולכים על אכילת זכוכית.
חלכאי, אפשר אגב להחליף בתגובה שלך את המילים "בתי כלא" ב "מקומות עבודה"
והנכונות של המשפט תשאר על כנה. יתכן שאפילו יותר כי אלימות של אקדמאים יכולה אף להיות מסוכנת יותר.
מחקרים (על שבויים בויאטנם , במיוחד) העלו שאין שום מתאם בין ההכנה , לכאורה שאדם עבר – למשל בין כאלו שבאו מעוני ורעב יחסיל לשבעים, בין "כפריים קשוחים" לעירוניים וכו' ליכולת לשרוד בפעל תנאי מצוקה אמיתית. אני שמח שאת נהנית לבשל אוכל בריא לעצמך. גם אני נהנה לבשל אוכל בריא לי ולמשפחתי. זו סיבה מספיק טובה ואפשר להסתפק בה. (הסתפקות במועט וכו')
אני דווקא, מקשר את המושגים אנטי שבירות/ברבור שחור גם אם מחלות
שונות סכרת,סרטן,מחלות לב וכו'.
אלה מחלות שמתפרצות בבת אחת ובהפתעה ובאופן לא צפוי.
אצל אנשים שמעדיפים נוחות וניזונים מאוכל גרוע.
ברבור שחור מסוג כזה יכול לרושש כלכלית ולשבש את החיים בצורה משמעותית. הרבה יותר מכל משבר כלכלי.
דורין את מאתגרת .. בדרך כלל אני מסכימה מאוד עם דעותיך אבל הפעם, הפוסט הכתוב להפליא שלך עורר בי אי נוחות. נקודת ההנחה שלך היא, שבעת משבר תצטרכי לסמוך רק על עצמך כדי לשרוד. לדעתי בעת משבר קיצוני, זה לא ישנה עד כמה את חכמה, מוכשרת, יודעת לבשל, לתקן גרביים, לנסוע 40 ק"מ על אופניים, לתקן סתימה בכיור ולהכין לעצמך חומרי ניקוי…זה אף פעם לא יספיק. אדם אחד (או שניים) מוכשרים ככול שיהיו, לא יוכלו לספק לעצמם את כל צורכי החיים שלהם לאורך זמן בעת קריסת מערכות כללית. לגדל לעצמם את האוכל, לאגור מים, ליצור מקור אנרגיה, לבשל, לתפור, לטפל,… קרא עוד »
אני מסכימה שבעת משבר לקבוצה מלוכדת יש סיכוי טוב יותר לשרוד מאשר לאינדיבידואל. אני לא רואה איך זה סותר את הנאמר בפוסט. האדם המיומן הוא נכס לקהילה, שכן הוא יכול לתרום לה ביותר מדרך אחת. הוא יכול לפדות את מעמדו זה בכסף, בהגנה, או בכל מטבע אחר. מנגד, האדם חסר המיומנות הוא נטל על הקהילה.
יש גם מיומנויות שחורגות מהתחומים שציינת, (עמידות פיזית, יכולת גידול מזון, בישול וכד') – למשל רופא, שהתמחה בשנות הקרירה שלו – אינו יכול להיות בעל ערך לקהילה? כנ"ל אנשים בעלי מיומנויות פסיכולוגיות- יכולת לעודד אנשים, להדריך אנשים, להנהיג אנשים – יכולים להיות בעלי ערך רב לקהילה. בכלל, מיומנויות טכניות וגופניות ניתן ללמוד תוך זמן קצר יחסית – כל אחד יכול ללמוד אותן בתוך מס' מועט של ימים עד שבועות. בניית אמינות חברתית, רשת קשרים, יכולות פסיכולוגיות ומנהיגותיות – לוקחות הרבה הרבה יותר זמן, או שהן פשוט פונקציה של כשרון מולד. אז נכון שזה לחלוטין לא מזיק להיות בכושר גופני מעולה… קרא עוד »
אבל השאלה היא אם פרט מיומן, בכושר, ועתיר עוד יכולות, יצליח לתפקד עם החברה. או שמה יווצר קונפליקט, אולי קטלני (מה שלבטח לא יבטיח אי שבירות)…
אם אין לו היכולת לתפקד ימים. חודשים. שנים. נניח באווירת צוללת, מה יועילו הכישורים? הוא בהחלט עלול להיקלע לתגובה לא טובה של החברה הסובבת אותו.
אני מקווה שלא תצטרכי גם להפוך לרופאה של עצמך…
אם המטרה היא דרך חיים מחשלת, אז אחת הדרכים המצוינות להשיג אותה היא הורות לילדים קטנים. עומסים חריפים, פיזית ורגשית, שמגיעים בצורה אקראית, ללא שליטה וללא אזהרה – ובכן, זה תיאור מאוד קולע של חווית ההורות לילדים קטנים. החל מהלידה עצמה שמביאה את הגוף לשיאים של מאמץ פיזי וכאב שלא ידעת שבכלל קיימים ובטח לא דמיינת שאת מסוגלת לשאת (בלידה טבעית כמובן, בלי חומרי הרדמה סינתטיים). הורות לתינוק: להצליח לתפקד חודשים שלמים על שינה חטופה בלבד (ולגלות שהפלא ופלא אבל זה אפשרי, והגוף מסתגל להכל כשאין ברירה). מחלות ילדות: לקום בבוקר ואף פעם לא לדעת מה יילד יום, האם מצפה… קרא עוד »
אפשר לשווק את הטקסט הזה בתור אמצעי מניעה.. ((-:
LOL
אבל הנקודה היא שהבחירה שלא להיות הורים, גם היא סוג של בחירה בחיי נוחות.
(לא שאני חושבת שזה רע, אישית אין לי בעיה עם חיי נוחות. אבל זה סותר את יתר משנתה של הסולידית…)
תמי את פשוט אמא לא טובה.
היית צריכה ללמוד הורות לפני שילדת.
כ"כ הרבה טעויות,בטח שאת עובדת כמו חמור גרם.
ובכל מקרה גם בהורות אופטימלית המסירות וההשקעה בילד היום היא אדירה ולכן מורידה הרבה מהחופש.
רק מי שממש יש לו הרגשה חזקה שהוא רוצה ילד שיעשה.
כקורא ותיק שלראשונה בחייו מגיב בבלוג המאתגר ( לחיוב ) הזה : פוסט מרגש ומעניין – הפצתי במשפחה והוא פתח דיון מעניין, גם תפס אותי בדיוק באמצע הקריאה של "בלתי שביר" (ממליץ באנגלית – קראתי את ברבור שחור בעברית ובאנגלית ויש ערך מוסף יפה לדעתי בכתיבה שלו…) אנקדוטה מעניינת : ב"ברבור השחור" טאלב מספר שבעקבות כך שסיפר למכריו שהוא מתוסכל לפעמים מכך שאינו מצליח להעביר לאנשים באופן בהיר את רעיונותיו, יוסי ורדי (הוא ולא אחר…) נתן לו פעם אתגר מעניין במסיבת קוקטייל בניו יורק: להסביר את הרעיונות שלו לכל מי שהוא מעוניין לדבר איתו במסיבה תוך שהוא עומד על רגל… קרא עוד »
הפוסט הזה מאתגר את המחשבה, ביחוד אהבתי את השורה התחתונה.
הרבה מהדברים בהם את מאתגרת/מלמדת את עצמך נשמעים קשים מנשוא ובלתי אפשריים עבור רוב האנשים. העניין של מקלחות קרות הזכיר לי את ה Ice bucket challenge שפשט עכשיו כאש בשדה פייסבוק. הכל כנראה עניין של שיווק, ״ללמוד תוך כדי משחק״, או אתגר שסבבה לדווח עליו בפייסבוק. ככה אפשר ללמד אנשים הרבה דברים מועילים ((-:
בוקר טוב מסכימה עם המאמר זו דרך חיי אבל לפעמים קשה עד מאוד להסביר לאנשים ולסביבה את הדרך הזאת ,ולראות פרצוף מופתע ,כשרואים אותי מטפלת ברכב ,או שומו שמיים מחליפה פנצר ( מה את יודעת להחליף גלגל? )או עוזרת להניע עם כבלים. (המוסכניקים ממש לא סובלים אותי, מה לעשות מבינה מעל הממוצע ברכבים) .צובעת את ביתי בצורה מקצועית( בת של צבע) , או להשאר עם פה פעור כשאני מספרת שניגרתי את ארון המטבח שלי ועוד כמה דברים( כן אני גם נגר עם תעודה); תופרת ,סורגת ,רוקמת ,ממחזרת משפצת ( מה את צריכה את הזבל הזה?למה לך?) ,שומרת על עולם ירוק… קרא עוד »
פוסט מפתיע ומרענן תגובות באמת מעניינות. כשמשרטטים תסריטים קיצוניים לא חייבים ללכת רחוק.. המציאות בה אנו חיים מספקת לנו מספיק דוגמאות מאד זמינות לענות על השאלה מה יעזור להתמודדות בעת משבר. לכו לחברה בעוטף עזה שנאלצו לחיות מחוץ לבית כמעט חודשיים… תחשבו מי מהם הצליח לעמוד במשימה באפקטיביות.. ממה שראיתי אלו שעמדו במשימה הכי ביעילות הם אלו בעלי הכישורים הבין אישיים והרשתות החברתיות הכי מסועפות. אלו שהתארחו אצל חברים לתקופות ( ולא סבלו ואף חיזקו את הקשרים הקיימים עמם ) אלו שנעזרו בקשרים בינן אישיים מכרים וידידים כדי לאתר דירות ריקות או להשיג עזרה נחוצה. וכו.. יש גם אפשרויות אחרות… קרא עוד »
ברלינאית, לא לציטוט יש טעם רב בדבריך.
למי שבכל זאת זה קצת קשה יכול למקר חוץ את הכישורים הללו לבן\בת הזוג ( טו איץ היז אוהן) ולנסות
לא להפריע.
ברלינאית, אהבתי מאוד את תגובתך. תוכלי לפרט איך שיפרת את המיומנויות הללו? למקרה שאני מוותרת על העצה של גיא ובוחרת בהישענות עצמית 😉
או שאני פספסתי אותך או שאת פספסת את נסים טאלב. בלתי שביא ואנטי שביר הם הפכים גמורים. עמידות ואנטי שבירות הם הפכים גמורים על פי טאלב. אם אני קורא נכון את הבלוג שלך יש לך עמידות יוצאת דופן. כל ההתעסקות הזו בהשקעות ובהגנות מסיכונים וניתוק מתלות באחרים וממחוייבויות – כל אלה הם סממנים של עמידות יוצאת דופן. אנטי שבירות זה בדיוק ההיפך מזה – זה דווקא להיות מחובר ותלוי ומחוייב, ועדיין להיות בעל יכולת להתמודד עם כל דבר למרות אותן תלויות. לא ניתוק מהתלויות אלא התמודדות איתן. בלתי שביר ואנטי שביר הם שני כיוונים שונים מאד ושתי אסטרטגיות שונות להתמודדות… קרא עוד »
מכיוון שאין לנו שליטה על ברבורים שחורים ואין לנו אפשרות לחזות אותם ולחמוק מהם מה שנשאר לנו לעשות זה להתכונן לבואם אבל גם זה בדרך כלל לא ממש מצליח ולכן כדאי לנו לחיות את היום ועכשיו, לממש את רצונותינו ללא דחיות, לממש את החלומות הקטנים וגם הגדולים, לחיות חיים מלאי משמעות ולזכור כל זמן שהברבורים בדרך אלינו…
איזה תזמון בדיוק אני קורא את בלתי שביר של טאלב
במידה מסויימת זה כמו התרגלות לנוחות של קוצר ראיה במשקפים שרופאי עיניים מרגילים את העין לראות ממרחק מלאכותי והעין על מנת להימנע מסטרס ובחתירה לנוחות מתרגלת ונפתח מעגל קסם שיש לעוסקים בדבר אינטרס לתחזק
בכל מקרה דורין אשמח לדעת איך את למדת להיות אינסטלטורית או יועצת מס של עצמך כי אלה דברים שמאוד קשה ללמוד בהתכתבות ומספרים וצריך מסגרת כלשהי ללמוד אותה כדי לא להשתעמם ולהיקלע למלכודת של חוסר פרקטיות ואי נוחות שלימוד עצמי גובה
תודנ
יו טיוב וגוגל.
יש גם פורומים וקבוצות פייסבוק לכל נושא.
אינסטלציה – בעיקר ניסוי וטעייה, ותקלות שמזמנת לי הדירה הישנה בה אני גרה. נעזרת המון במדריכים באינטרנט בסגנון instructables, diynetwork ועוד.
לגבי מיסים, הגעתי למסקנה שרוב הדו"חות שיש להגיש — ובכלל ההתנהלות השוטפת מול רשויות המס — היא לכל היותר ברמה של פתרון בעיה מילולית במתמטיקה של כיתה ט'.
דורין שלום, אני קוראת את התגובה שלך ומחייכת. כל פעם באפריל אחרי היום הולדת אני ממלאה את דו"ח מס ההכנסה הצרפתי בחיל וברעדה. שנה ואף שנתיים אחרי תמיד יש התאמות, הפתעות ועדכונים. ניסיתי 2 רואי חשבון, העברתי את המלאכה ליקירי שהוא מנהל פיננסי בכיר, ואף ישבתי/נו עם מפקחי המס. גם השנה סוף השבוע הזה אנסה לא ליפול באף סעיף, אבל אני בטוחה שב2017 אקבל תיקון על אחד הסעיפים מ-2014. למשל השנה קיבלתי תיקון ל2013. התברר ששכחתי הכנסה של 1079€ . למרבה הפתעתי ההבדל בתשלום הוא 480€. אין קורלציה בין האחוזים! כשבקשתי לראות את החישוב הראו לי משהו ושלחו אותי להשלים… קרא עוד »
בעגה המקצועית קוראים לזה ("אי שבירות") דה-קמודיפיקציה. עבור כלכלנים ניאו-מרקסיסטים זוהי אסטרטגיה חשובה של מאבק במשברי הקפיטליזם. היא יכולה להתבצע ברמת הפרט (כפי שמטיף הבלוג הזה) על ידי רשתות בטחון חברתיות (למשל משפחה או קהילה תומכת) או ברמת מדינת הרווחה. ורצויוי שתבוצע בשלושת הרמות גם יחד (דנמרק די מתקרבת לאידיאל הזה).
ברבור שחור מפסיק להיות כזה אם אנחנו מוכנים לבואו. ואם יש דרך להתכונן לברבורים שחורים אז אין ברבורים שחורים. לכל אחד הברבור השחור שלו מקלחת קרה לא תכין אותי בכלום לאובדן כל חסכונותי למשל
עם מקלחת קרה תוכל להירגע מהשוק 🙂 וודאי שאין אפשרות להתכונן לברבור השחור עצמו, אפשר להתכונן בכללי למצבי סטרס. האם זה מה שיציל את המתכונן ביום הפקודה? ייתכן. זו גם שאלה גדולה של מזל. להיות במקום הלא נכון בזמן הלא נכון, והמשחק נגמר. מועיל להיות בריא, בכושר ועם יכולות בסיסיות לסדר, לארגן ולאלתר פתרונות, הכל ברמה ממוצעת, של נניח 70% מהאוכלוסיה, זה מספיק בהחלט, אין שום צורך להיות באחוזון ה 90% של האוכלוסיה על מנת להיות עם יכולות טובות להסתדר מצויין במצבי סטרס. בדרך כלל מול המציאות, ההכנות רק מנסות לדמות את המצב. והרבה תלוי באופי ובאישיות. וזה ממש לא… קרא עוד »
פוסט מבריק יישר כח.
לסמוך על המיומנויות האישיות שיסייעו בשעת משבר (וגם יגרמו לקהילה לרצות לאמץ אותך) – בעייתי. מה אם חלילה יש מצב של חולי או פציעה או.. זקנה והמיומנויות לא יכולות לבוא לידי ביטוי. אם לא השקעת במהלך חייך במשפחה/קהילה כבר אין בך "תועלת"
הסיכוי הטוב ביותר הוא כחלק מקהילה מלוכדת – רצוי חמולה משפחתית שתסייע להישרדות של כל פרטיה גם החלשים יותר. (כמובן בשילוב עם מיומנויות אישיות, חוסר פינוק, יכולת לחיות בתנאי קצה וכו')
דאגה לחלש עוזרת גם לחזק לשרוד / למצוא בעצמו כוחות, להבנתי. (יש הרבה סיפורים בנדון)
וזו גם הדרך הערכית יותר בעיני
לא איבדת את זה כאן בפוסט. איבדת את זה בפוסט על הכנת מוצרי הניקוי לבד….. ואת זה אני אומר עם כל זה שעם הכיוון והרעיונות שאת מעלה אני מסכים. למרות שברור שהתפסיה שלך וסגנון החיים שלך מתאימה לסוג מאוד מאוד ספציפי של אנשים עם יכולת ורצון להצטמצמות עד רמה חולנית כמעט. אגב, אם לכאורה כולם יצטרפו לאג'נדה שלך ולחיים שאת מטיפה ויעזבו את חיי העבודה השכירה והקיוביקלים לחיי החופש, איך תרווחי בעולם ההשקעות מחברות שמחזיקות וזקוקות לאותם עובדים (במירוץ העכברים) בקיוביקלים? לא יהיה לך במי להשקיע… יתרה מזה, החברות והאנשים שמאפשרים לך טכנית להשקיע (הבורסה, חברי בורסה, מנהלי תעודות הסל… קרא עוד »
פוסט מעולה! תודה
שלום לך~ כרגע נרשמתי לבלוג שלך וקודם כל אני חייבת לאמר לך תודה!! משני הפוסטים שקראתי עד כה אני מוצאת בך כוחות מעצימים נדירים כל כך בחברה המקטינה והמייאשת שלנו, ועוד מפי אישה! כלומר להיות מאושרת (לא מעושרת!!!) ולא להתבייש בזה אלא אף יותר מכך: לתת את הכלים, את התמיכה המנטאלית והחברתית גם לאחרים לעשות כך, להמשיך בכך! זה נהדר! ואני יודעת שאת לא סוציאליסטית ולא פמיניסטית וזה מאוד ברור למה כשקוראים את דברייך הכל כך עצמאיים, לא כנועים ולא מוכנים לשום סוג של קורבנות! נהדרת והמון תודה על כך! אני מסכימה עם דרך חייך ועם דברייך ואת נותנת לי… קרא עוד »
מלבד התכלית הטכנית של הישרדות ביום הברבור השחור, אני לא רואה סיבה לחיות ב-mode החשיבה הזה. מדוע לחיות כל הזמן במחשבה של "צריך כל הזמן להתכונן לאסון שוודאי יגיע בשלב כלשהו"?
אשמח לשמוע מה את חושבת, דורין.
מה הועילו חכמים בתקנתם..? המוטו של הבלוג "רוצה לצאת ממרוץ העכברים – תפסיק להיות עכבר" לא כל כך עומד במבחן ההטפה לדחוק את עצמך עד הקצה של הפוסט הזה.. עוד סתירה אחת מיני רבות ברעיונות שמוצגים בבלוג הזה. גם ההימנעות מהורות של בעלת הבלוג הוסברה עד כמה שזכור לי ממניעים של נוחות (או ניסוח אחר שמעיד על אי הרצון בהתמודדות עם הקושי והאתגרים של גידול ילדים). אם רוצים תמיד לשמר את המתח ולחיות עד הקצה – למה צריך כל כך לשאוף לעזוב את העבודה, לא להביא ילדים ולגנות בכל הזדמנות את מעמד הביניים שבחר במרוץ העכברים בו הוא נמצא? מי… קרא עוד »
לגבי מיסים והגשת דו"ח שנתי, יש להם סייענים שעוזרים למלא את הדו"ח בחינם, מנסיוני הם מאד נחמדים, התהליך הוא קצר, וגם באופן מפתיע – ההמתנה לא ארוכה.
מתוך הפוסט: "….מאז שפרשתי אני נוהגת להרגיל את עצמי לפרצים חזקים של מתח גבוה ואי-נוחות. שאלו את עצמכם: כמה זמן אתם מסוגלים לשבת ביום אוגוסט חם מבלי להדליק מזגן? מתי לאחרונה ניסיתם להלך יחפים על המדרכה? מתי ניסיתם להתקלח במים קרים? מתי צמתם או דילגתם במכוון על ארוחות? מתי התאמנתם עד כדי קוצר נשימה?" כל אלה הן בחזקת זוטות וניסויים ילדותיים שלא מקדמים במאומה את האנטי-שבירות. האם את רואה בדמיונך אסון פוטנציאלי המורכב כולו ממדרכות חמות ומחסור חמור בנעליים המתרחש באוגוסט? בעת הצורך האדם משתנה במהירות ומרגיל את עצמו לאי נוחות פיזית. הקושי הגדול ביותר הוא לשמור על מתח אינטלקטואלי… קרא עוד »
[…] הידיעה ש-2,972 ש"ח זהו הסכום החודשי המינימלי הדרוש לי כדי לקיים איכות חיים סבירה יחסית תועיל לי במיוחד מקרי חירום פיננסיים שיגרמו לי לרדת מנכסי באופן חלקי או מוחלט: התרסקות ארוכה וממושכת של המערכת הפיננסית, מלחמה קשה, תביעות משפטיות, מחלות קשות ושאר ברבורים שחורים. […]
אני בסוף שנות ה-30 שלי, נשואה ואמא. בשנים האחרונות זכינו בנזוגי ואני לקבל מהחיים מתנה כספית נדיבה מאד. כיסינו כמעט את כל המשכנתא, יש כסף בצד, עתידנו מובטח פחות או יותא ואני יכולה, מבחינת האפשרויות הכלכליות שלי, להפסיק לעבוד כבר מחר. אני ממשיכה לעבוד במקצוע שלי, שאותו אני מאד אוהבת. למרבה הצער, גיליתי שהביטחון הכלכלי הופך אותי לעובדת סוג ב': אני לא תלויה בעבודה, לא חייבת לקבל כל שיגעון וכל תכתיב של הבוס, ועלולה מבחינתו לעוף עם הרוח בכל זמן נתון למקום הבא שיתן לי סיפוק רב יותר (גם אם הכנסה משמעותית פחות). לעומת עובדים אחרים, אלה שחייבים לשלם את… קרא עוד »
יכל להיות שגם שידרת את זה, וגם אם לא זה די רגיל יום אחד גיליתי במילואים שאני כבר לא מתאמן אלא מבצע כל מני עבודות לוגיסטיקה (ולא היתה הצדקה בריאותית או מבחינת כושר)צר לאחר מספר אימונים כאלה הפעלתי את זכותי להשתחרר (מבחינת גיל) ואז הופעלו עלי לחצים להתנדב כאשר מפק' היחידה מודה שזה היה בגלל "אופק השרות הקצר" לא שווה לצבא להשקיע במילואימניק "זקן" אלא בצעירים שיש להם 20 שנה לפניהם הם היו מוכנים לחתום לי שאעשה תפקיד מקצועי אבל הזכרתי להם שאופק השרות שלהם מבחינתי הוא עד 3 שנים ואז שוב יגיע פרעה חדש שלא הכיר את יוסף. בקיצור… קרא עוד »
קצת חבל, כי זה הופך את מקומות העבודה לשדות קרב, מה שלא היה עד לפני כמה שנים (עשר בערך, למיטב זכרוני). או שאתה מוכן לכל גחמה של הבוס שלך (שגם הוא, כמובן, חלכאי מדוכא) או שלא תהיה לך עבודה..
בכל מקרה אני מבינה היטב שאלו הן צרות טובות והלוואי על כולם.
לא הבנתי מה שייכים המילואים אבל ניחא..
אני מבין את האכזבה, אבל זה כנראה המצב
הדוגמא על המילואים הראתה שבכל מקום אפילו בצבא במילואים אם אתה משאב "נדיף" אתה יורד בעדיפות
במקומות עבודה זה מתבטא בכסף אחריות
בצבא זה בסוג התפקיד. ברגע שאני התקרבתי לגיל שבו הצבא יודע שאני עלול להפסיק לשרת באופן כמעט לא מודע דחפו אותי החוצה זה ממש נבואה שמגשימה את עצמה.
אני קורא את הבלוג מזה זמן רב, ונראה לי שזאת הרשומה שצריכה להופיע בשער – הרי בסופו של דבר, ובנוגע לכל שאר הפוסטים (שיטות השקעה בשוק ההון, למה לוותר על הרכב, איך לחסוך בהוצאות חודשיות, היתרון במופנמות לעומת מוחצנות, ועוד) – הרושם שלי (ואשמח לשמוע אם טעות בידי) הוא שכל אלו נועדו להביא אותך למטרה אחת – חוסר שבירות, בדיוק כפי שמתואר פה. אני נוקט בתפיסה הזאת מזה שנים רבות, רק שבמקום להתמקד בשיטה שלך, שלטעמי מותירה אותי שביר מדי, וחשוף ליותר מדי בלת״מים (ובמיוחד מאחר ואני בוחר כן להביא ילדים, לפחות בעתיד הקרוב), אני מתמקד ביצירת מספר מקורות הכנסה… קרא עוד »
החופש הכלכלי מאפשר חקירה עצמית מעמיקה אל גבולות איזור הנוחות ומעבר להם.
אך אל תטעו לחשוב כי החופש הכלכלי הינו תנאי מקדים לכך. ככל שנרגיש בטבעיות מחוץ לאותו תחום כך יקל אלינו לעשות אץ הויתורים והשינויים הנדרשים. לקריאה נוספת על פילוסופיה סטואית בקרו בבלוג של טים פריס.
בבלוג שלנו יש מספר התייחסויות לנושאים דומים.
הכי טוב לעניין החיכוך זה לעשות מילואים קרביים.
בלי קשר לדרגתוך, עיסוקל, הכסף שאתה מרוויח, תקפא מקור ותצלה מחום עם כל החברה.
אי נוחות, לפעמים קיצונית, תוך תרומה למדינה. הרכב מנצח
אז את פשוט אומרת: אני עכשיו אקשה על עצמי ואגרום לסבל כדי שאהיה מוכנה לסבל שאולי יגיע עלי יום אחד. זה קצת כמו להציע למשהו לזרוק חצי מהכסף שחסך לפח כדי שיום אחד אם התיק השקעות שלו יחתך בחצי הוא יהיה חסין רגשית לזה.