חלזונות מים מתוקים הורגים יותר בני אדם מזאבים. יתושים קטלניים פי כמה עשרות אלפים מכרישים. קרינת השמש מסרטנת יותר בני אדם בשנה מאשר דליפות מכורים גרעיניים. והחלק המסוכן ביותר בטיסה הבאה שלכם לחו"ל, גם בעידן הקורונה, הוא הנסיעה ברכב לשדה התעופה וממנו.
סיכון נוטה לארוב דווקא במוכר ובשכיח.
ועדיין, איכשהו, הקשב שלנו מופנה בעיקר לחריג, לנדיר ולסנסציוני, גם אם הוא זניח מבחינה סטטיסטית.
המיקוד הזה יוצר ראיית מנהרה, שבתורה מחוללת "שטחים מתים" בכל הנוגע לסיכונים יומיומיים ונפוצים, שהשפעתם הזוחלת יכולה להיות הרסנית פי כמה.
20,000 פועלים סיניים שמתים במכרות פחם מדי שנה מעניינים פחות מפועל אחד שמת מדליפה גרעינית. מאות אלפי פטירות ממחלות לב וכלי דם מחווירות אל מול מקרה מוות אחד מאבולה. אנשים יעדיפו פעילות מסוכנת אך שכיחה (לאכול ג'אנק פוד, לנסוע ברכב) על פני פעילות שהסכנה בה טריוויאלית אך נדירה יותר (טיסה, השקעה לטווח ארוך).
פול סלוביק, מאבות חקר פסיכולוגיית הסיכון, הראה במחקריו שבני אדם אינם מנתחים סיכונים בדרך של איסוף וניתוח מידע סטטיסטי והסתברותי. במקום זה, הערכת הסיכון שלנו מבוססת על יוריסטיקה – כללי אצבע אינסטינקטיביים ולא מאד רציונאליים – שבאמצעותה אנו מעריכים את מידת הסיכון הטמונה באירוע נתון.
לפי סלוביק, אנשים צפויים לתפוס אירוע מסוים כמסוכן בהרבה מכפי שהוא באמת (במונחים הסתברותיים) כאשר:
- האירוע משפיע על רבים בעת ובעונה אחת.
- האירוע אינו שכיח.
- קיימת תחושה שהאירוע אינו מובן היטב על ידי מומחים.
- קיימת תחושה שהאירוע אינו בשליטתנו.
- קיימת תחושה שהאירוע עלול להשפיע לרעה גם על מי שאינו מנסה להסתכן במודע.
- קיים חשש שהאירוע ישפיע לרעה על ילדים.
- קיים חשש שהאירוע הוא מעשה ידי אדם (להבדיל מאסון טבע).
תמונת הראי של הרשימה הזו גורמת לאנשים להעריך סיכונים בחסר.
כשמפגע מסוים קוטל מספר קטן של בני אדם באופן הדרגתי ולאורך זמן – למשל, עישון, תפריט עתיר סוכר ושומן טראנס, זיהום אוויר, קרינת השמש – סביר שה"הייפ" סביבו יהיה קטן ברבה, אפילו אם הוא גורם במצטבר ליותר מקרי מוות מאשר פיגועי טרור, התרסקות מטוסים או תאונות גרעיניות.
חלק גדול מהמאפיינים שמנה סלוביק רלוונטים לתיאור סיכונים מופרזים בעולם הפיננסי.
משקיעים נוטים להפריז בהערכת "סיכונים" פיננסיים שאינם מהווים איום ממשי כאשר הם (1) מאיימים למחוק מיליארדים בבת אחת (2) אינם מובנים היטב על ידי מומחים (3) מצויים הרחק ממוקד השליטה של המשקיע.
תנודתיות חזקה, אלימה ופתאומית בשווקים הפיננסיים, כמו זו שחווינו לפני חודשיים, היא דוגמה קלאסית לסיכון כזה.
המפולת מכה בפתאומיות, שווי החסכונות שלנו מתכווץ בחדות, המסכים אדומים מדם והכותרות זועקות לשמים. כל זה כמובן מפחיד משקיעים עד העצם, ולכן תשומת הלב מתמקדת אך ורק ב"סיכון הקיומי" הזה, גם אם אנחנו יודעים, רציונאלית, שלא הפסדנו דבר אלא אם מכרנו בהפסד.
הבעיה היא שב"שטח המת" שנוצר אורבים סיכונים פיננסיים רציניים ומסוכנים בהרבה מתנודתיות גרידא, משום שהם עלולים לפגוע ביכולת לממש את היעדים הפיננסיים שהצבנו לעצמנו. אנחנו נוטים להקל ראש בסיכונים הללו, מכיוון שהם מתהווים באופן הדרגתי, הם מתועדים היטב, ורובם מצויים בלב מוקד השליטה שלנו.
דמי ניהול: בישראל יש שפע של מוצרי השקעה שגובים דמי ניהול בשיעור של 1% ויותר. לאורך זמן, דמי הניהול הללו מיתרגמים לעשרות ואף מאות אלפי שקלים שנגבים מתיק השקעות בינוני. אם תיק ההשקעות שלכם מניב תשואה של 6% בשנה, דמי ניהול של 1% "יחתכו" את שוויו בקרוב לחצי בחלוף שישים שנה. לשם השוואה, מפולת שתוביל לירידה של 50% מהתיק תגרום למשקיעים לאבד שעות שינה. אבל לדמי ניהול מופרזים שמביאים לאותה תוצאה בדיוק, גם אם באופן איטי יותר, משקיעים רבים עדיין מתייחסים בשיוויון נפש. גם ה"הייפ" התקשורתי סביב הסיכון הזה נמוך בהרבה, בוודאי אם נשווה אותו לסיקור האלרמיסטי של התנודתיות בשווקים. התוצאה היא שגם משקיעים שמבינים את הנזק שדמי ניהול גבוהים עלולים להמיט על תיק ההשקעות נוטים להתעלם מהם.
שינוי יעדים: לרובנו נדמה שאנחנו מכירים את עצמנו מספיק כדי להגדיר מה חשוב לנו ומה פחות. אבל אנשים משתנים, ויחד איתם משתנים הערכים וההעדפות שלהם. לא תמיד ברור שהיעדים שהצבנו לעצמנו היום ישרתו באותה מידה את הגרסה העתידית שלנו, בטווח הקצר והארוך כאחד. לדוגמה, סולידים שחוסכים באגרסיביות היום עלולים להתחרט בעוד כמה עשרות שנים שלא בזבזו יותר בצעירותם. אלה שחוגגים היום צפויים להתחרט על כך שלא חסכו יותר בשנות הזהב שלהם. כמשקיעים, האתגר הזה חושף אותנו לסיכון משמעותי, מכיוון שהשקעה לטווח ארוך משמעותה קבלת החלטות היום עבור ה"אני" העתידי שלנו, גם אם לא ברור לנו לגמרי מיהו אותו "אני" עתידי ומהם סדרי העדיפות "שלו".
תשואה בלתי מספקת: חשבון עו"ש תופח מרגיש כמו נכס נזיל, זמין וחסר סיכון. לא לחינם הישראלים מחזיקים 425.1 מיליארד ₪ במזומן ובחשבונות עו"ש (לפי נתוני בנק ישראל). הצרה היא שהביטחון הזה הוא במידה רבה מדומה. הדבר היחיד שמובטח כאן הוא אובדן כוח הקנייה של הכסף בחלוף הזמן. הסלידה מהתנודתיות של שוק ההון מונעת מהכסף לצמוח במידה מספקת. המשמעות של ריכוז ההון במזומן או בנכסים שווי מזומן היא אחת: הפסד ריאלי, שפוגע ביכולת לממש יעדים פיננסים בטווח הארוך. במובן זה, כשם שהכישלונות הגדולים ביותר נוטים להיות דווקא הדברים שלא עשינו, ההזדמנויות שלא לקחנו, היוזמות שלא נטלנו, והעבודה הרעילה שלא עזבנו, אי-נטילת סיכון פיננסי (הימנעות מהשקעת הכספים) הוא אחת ההחלטות המסוכנות ביותר שאפשר לקבל.
חיסכון בלתי מספיק: יש נתק מדהים בין מידת החשש של אנשים מסיכונים כמו הקריסה הבאה בשווקים או מצבו של המשק הישראלי, לבין האדישות המוחלטת כלפי העובדה שחלק לא מבוטל מהם לא חוסך דבר ליום סגריר, כך שהם מוצאים את עצמם מרחק של תלוש שכר אחד או שניים מפת לחם. באופן דומה, רבים חותרים לתשואה מרבית מהשקעותיהם, ומתעלמים מכך שלפחות בשנים הראשונות, התשואה מתגמדת בחשיבותה ביחס לשיעור החיסכון. אמר מי שאמר – שימו מעט כסף בצד בסוף כל חודש, ובסוף השנה תופתעו לגלות כמה מעט חסכתם.
סיכון התנהגותי: הסיכון האמיתי הוא לא התנודתיות בשווקים, אלא האופן שבו משקיעים מגיבים לאותה תנודתיות. משקיע שמכר את כל אחזקותיו במרץ 2020, או בקיץ 2011, או באוקטובר 2008 – הוא משקיע שהמיט חורבן פיננסי על עצמו. לא המפולת בשוק מחקה את הונו – אלא התגובה הרגשית של המשקיע עצמו, שהובילה אותו למכור ברגע הלא נכון. משקיעים ששוכחים ולו לרגע שמניות (1) הן נכס השקעה לטווח ארוך ו-(2) שתנודתיות היא מאפיין אינהרנטי, שכיח ונורמלי של נכס ההשקעה הזה – חושפים את עצמם לסיכון התנהגותי חמור יותר מכל מפולת.
סיכון רגולטורי: אני זקנה מספיק כדי לזכור שפעם, לא הייתה חובה להפריש לפנסיה; שכל אחד יכול היה לפתוח קופת גמל הונית, להשקיע בה ולפדות אותה בפטור ממס כסכום חד-פעמי; שעד 2003 אפשר היה להשקיע בישראל מבלי לשלם מס רווחי הון; ושהמס הזה עמד על 20% בלבד עד לימיה העליזים של המחאה החברתית. אתמול נער הפוסטר של אותה מחאה הושבע כשר הרווחה, שני ראשי הסתדרות לשעבר הופקדו על מערכת המשפט ועל המשק הישראלי (בהתאמה), איש הוועדים חיים כץ הופקד על ועדת העבודה והרווחה, והשמאל החרדי חזק מאי פעם דרך שליטה בוועדות הכספים, הכלכלה, משרדי השיכון והפנים. אלה האנשים שיידרשו להתמודד עם מצבו הרעוע של המשק הישראלי. אני מציינת את כל זה כדי להדגיש שהסביבה הרגולטורית משתנה כל הזמן, באופן שאיש אינו יכול לחזות במדויק. כל הסתמכות על המצב המשפטי הקיים חושפת אותנו לסיכון. מיסוי קרנות השתלמות, העלאת מע"מ ומס הכנסה, אפילו מיסוי עושר – כל הרעיונות הללו נמצאים כעת "על השולחן" , וכולם עלולים להביא לכך שההון שצברתם יהיה שווה הרבה פחות בעתיד.
לסיכון יש שני חלקים: עוצמת הפגיעה ומשך הפגיעה. באופן טיפוסי, עיקר תשומת הלב מופנה לממד הראשון. מפולת בבורסה בשיעור של 30% מהשיא לשפל היא סיכון בעל עוצמה גבוהה – אבל אם הקריסה נמשכת שנה או שנתיים בלבד, לא צריך להפריז בחשיבותה. להבדיל, חיסכון לקוי, תשואה לקויה, דמי ניהול גבוהים לאורך עשורים, תגובות רגשיות לנעשה בשווקים או שינוי עמוק של המצב המשפטי – כל אלה עלולים להוביל לנזק פיננסי חמור.
כל הסיכונים הללו הם בחזקת "נעלמים ידועים". הם הרי קיימים שם, בזווית העין, ואנו מודעים לקיומם; פשוט לא מפנים אליהם די קשב.
הבעיה היא שאם לשפוט לפי ההיסטוריה, הסיכונים הגדולים ביותר הם כמעט בהגדרה "נעלמים לא ידועים" -הדברים שאנחנו כלל לא יודעים שאיננו יודעים, ולכן גם לא מדברים עליהם – ובוודאי שלא נערכים לקראתם.
זו פיסת קצף הבידוד שפוגעת בכנף מעבורת החלל דקה וחצי לאחר השיגור. זה הבחור המתולתל עם הכיפה שממתין בכיכר למרגלות עיריית ת"א. זו המגיפה הוויראלית שמגיחה משום מקום וממוטטת את העסק שלך תוך פחות מחודש.
אם הסיכון אורב במוכר ובשכיח, הרי שבמעמקי הלא נודע – הוא שואג.
קארל ריצ'רדס הטיב לנסח זאת בספרו פער ההתנהגות: "סיכון הוא מה שנותר אחרי שנדמה לך שחשבת על כל השאר".
אם איש לא מדבר על הסיכון, זאת אומרת שאיש לא נערך לקראתו. ואם איש לא נערך לקראתו, מנטאלית או מעשית, הנזק שהוא עלול לחולל אם יתרחש צפוי להיות אדיר, מפני שאנחנו לא רק חשופים יותר לפגיעה, אלא גם מעורערים יותר, פרנואידים יותר ופסימיים יותר.
זה מה שהופך "נעלמים לא ידועים" למסוכנים כל כך: הם מצמצמים את יכולת התגובה לגבולותיה של הפאניקה, מחייבים אותנו לאלתר בדוחק במקרה הטוב, או ליפול על צווארם של אחרים במקרה הרע.
בהגדרה, אין לנו הרבה מה לעשות נגד נעלמים לא ידועים המסתתרים בשטח מת. אי אפשר להיערך לקראת משהו שאינך יכול אפילו להעלות בדעתך. הקושי כאן מובנה: אילו ידענו מהו הסיכון הגדול ביותר, היינו נערכים לקראתו, ואילו היינו נערכים לקראתו, הסיכון היה מופחת.
בכל זאת, יש מספר דברים שעשויים לצמצם ולו במעט את האתגר הזה.
ראשית, נסו להימנע מנקודות כשל בודדות. אם כל החיים שלכם נסובים סביב נקודה מסוימת – למשל, אם 100% מהכנסתכם מגיע ממשכורת או מעסק – זאת אומרת שאירוע לא צפוי שיפגע באותה נקודה יוציא את כל החיים שלכם מאיזון. מילת המפתח כאן היא יתירות. צרו גיבויים. הורידו מינוף. חסלו חובות קיימים והימנעו מנוספים. גוונו את מקורות ההכנסה. החזיקו בחסכונות לשעת חירום. פתחו מיומנויות שיאפשרו לכם לייצר הכנסה (או לצמצם הוצאה) בעיתות משבר.
שנית, חשבו על סיכונים במונחים של הערכות, להבדיל מהתראות ספציפיות. בדיוק כמו שבטוקיו חושבים על רעידות אדמה, בוונציה – על הצפות, ובירושלים – על פיגועי טרור. נקודת המוצא היא שהסיכון יתרחש, גם אם לא ברור מתי או היכן. לכן, לא נדרשים להתראה נקודתית או לפעמוני אזהרה מצלצלים כדי להתחיל להתכונן. אני לא יודעת מתי בדיוק תכה המפולת הבאה בשוק, אבל תכנית ההשקעה שניסחתי לעצמי צופה את האפשרות הזו, מתייחסת אליה כנתון, ומורה לי כיצד לנהוג ביום שזה יקרה.
לבסוף, הקצו לעצמכם מרחב טעות. אם המשקל המרבי שמעלית יכולה לשאת הוא 800 ק"ג, לא נעמיס עליה יותר מ-400 ק"ג. אם אתם צופים שהקריסה המקסימלית שתוכלו לספוג היא 30%, עצבו את תיק ההשקעות כך שההפסד המרבי לא יעלה על 15%. הדרך להתמודד עם סיכונים בלתי נראים היא לגדר עוד יותר את הסיכונים הנראים דרך שכבות של חוסן. מרחב טעות גדול מספק הגנה לא רק מפני סיכונים שכבר חווינו, אלא גם מסיכונים עתידיים שכלל לא העלינו בדעתנו.
לא הבנתי את ה1% דמי ניהול וחתיכה ב50% אחרי 50 שנה
אפשר הסבר בבקשה?
תודה, אבל אשמח לפירוט מורחב. זה נשמע מספרים משוגעים ממש!
למעשה 565,115 ישולמו למנהל הקרן ואילו השאר זה סך הרווח שהיה יכול להיווצר מדמי הניהול שנגבו
הבעיה שלפי החוק הפרשה לפנסיה היא חובה (גם לעצמאים) ויש שם דמי ניהול של יותר מאחוז
לא מדויק,
בדוגמא שלך מנהל הקרן יקבל ממך ישירות "רק" 353,583 שקל.
שאר הכסף "יאבד" באובדן תשואה וריבית דה ריבית של אותם דמי ניהול.
אני עדיין לא הבנתי
100 ש"ח בריבית שנתית 6% ל-60 שנה = 3,300 ש"ח
100 ש"ח בריבית שנתית 5% ל-60 שנה = 1,867 ש"ח
ריבית דריבית. במקום 6% את עושה בכל שנה רק 5%. 6% בשנה יביאו לך גידול של פי 18 בתיק אחרי 50 שנה. 5% יביאו רק פי 11.
רצית לומר:
ריבית 6% מביאה גידול פי 33 ב-60 שנה
ריבית 5% מביאה גידול פי 18 ב-60 שנה
אחוז אחד דמי ניהול כל שנה במשך חמישים שנה שווה ל 0.99 בחזקת חמישים שזה שקול לירידה של 40% (ולא חמישים) מהתיק
50% מהרווח(!)
לא מהקרן
אני אתן לך דוגמה מאוד כללית: משקיע שבממוצע שנתי מרוויח 1,0000 שקל ולוקחים לו אחרי %1 של דמי ניהול זה 100 שקל בשנה. אחרי 50 שנה המספר הכללי שייקחו לך עקב דמי ניהול של 1% יהיו 100X50 באותו תיק . אבל, וזה אבל גדול, תחשוב שתיק פנסיה בקרן השקעה אמור להרוויח בממוצע פי כמה מ10,000 שקל בשנה לאורך כל השנים עד שתצא לפנסיה אז יוצא שדמי של 1% לבין דמי ניהול של 0.5% יכולים לעשות הבדל של סכום מאוד גדול בתיק עקב כל השנים של דמי הניהול.
"אתמול נער הפוסטר של אותה מחאה הושבע כשר הרווחה, שני ראשי הסתדרות לשעבר הופקדו על מערכת המשפט ועל המשק הישראלי (בהתאמה), איש הוועדים חיים כץ הופקד על ועדת העבודה והרווחה, והשמאל החרדי חזק מאי פעם דרך שליטה בוועדות הכספים, הכלכלה, משרדי השיכון והפנים. "
על אלה אני בוכיה…
אבל כמאמר הסולידית אלו התנאים וצריך להתמודד במצב הנתון(בפרט כאשר האלטרנטיבה היא רק להתבכיין)
ואולי ליצמן יתחיל להזיז משהו במשרד השיכון וגפני יתפכח מהסוציאליזם הפאטליסטי שלו…
מה זה השמאל החרדי? לא הבנתי את הביטוי המוזר ,
סה"כ הממשלה נראית אחלה,
מי עדיף יאיר לפיד כשר אוצר? כמה שהוא דירדר את הכלכלה בתקופה שלו, טירון שרצה להיות ראש ממשלה
השמאל החרדי מתייחס לאותו כוח פוליטי מקרב האוכלוסיה שדוגל בהגברת מעורבות המדינה בחיי הפרט דרך מיסוי המעמדות היצרניים מצד אחד והגברת התמיכה הכלכלית (מכספי המעמדות היצרניים) באוכלוסיה החרדית ובמוסדותיה מצד שני.
לא להאמין כמה שאת הולכת עם העדר בדעות קדומות מצומצמות ככ, האם פעם בדקת את הנתונים, את נשמעת בדיוק כמו אנטישמים מפרוטוקולי ציון שאומרים שהיהודים רוצים להשתלט על העולם באמצעות הכסף שלהם, הנתונים מראים שהמוסדות החרדים מתוקצבים בצורה אפליתית בפחות מחצי ממה שמתוקצב מוסדות הציבור הכללי, הילדים לומדים בקראוונים ופחונים כמו בשנות הטרפפו, בחרדים לא נהנים כמעט מרוב התקציבים במדינה כמו תקציבי התרבות והתקשרות- כי הם לא צורכים טלוויזיה וגם ארועי תרבות נדיר שמארגנים להם- וגם את זה מבטלים כי הם דורשים שיתאים להם ויהיה בהפרדה, כמה רוע יש בתגובה כזאת, יש לך מושג כמה החרדים תורמים למדינה בארגוני החסד… קרא עוד »
עדנה – נו באמת. יש פה אנשים אינטליגנטיים.
גילוי נאות : רפאל הוא אינטלגנט!!
לא בדקתי את רמת ההשכלה שלו, אבל כך הוא מעיד על עצמו,
מי אני שאתווכח?
עדנה – אנחנו לא יודעים "כמה החרדים תורמים למדינה". בואי תביאי לינקים לנתונים שאת מפזרת כמו שהסולידית עשתה בתגובתה.
בואי עדנה ניתן לך הסבר קצר. העלות של החרדים היא לא בתקצוב הישיר כלומר כמה המדינה משלמת לתלמידים חכמים. זה הכסף הקטן (אגב כל ארגוני החסד למינהם זה אפילו לא גרגיר בתקציב המדינה). הכסף הגדול שהחרדים עולים למדינה אפשר למדוד אותו בשתי צורות: דרך ראשונה – תקציב המדינה ממומן ברובו מהכנסות ממיסים (וגם הלוואות אם יש גירעון). לאן התקציב הולך? לשירותים ציבוריים כמו: צבא, ביטוח לאומי, חינוך, בריאות וכדומה. מי שממן את השירותים הציבוריים הוא ציבור משלם המיסים. בטח לא יפתיע אותך שמי שרק לומד תורה לא משלם מיסים. מי שאין לו השכלה לא תורם הרבה לתוצר המדינה = הכנסות… קרא עוד »
מצחיק שבפורום שקורא לאורח חיים סולידי.
קריא לחיות ברמת חיים נמוכה=אי תשלום מיסים.
אתה מתלונן על החרדים שלא עובדים ולא משלמים מיסים.
הם מממשים את זכותם הדמוקרטית.
אתה ואני רוצים לחיות ברמת חיים גבוהה יותר ואנחנו משלמים.
אני מניח שהסולידית שחיה מ50-60K בשנה אפי' זכאית לקבל קצבאות
מהמוסד לעושק לאומי.
הבעיה היא ברמה של הצבעה למפלגה שמבטיחה קצבאות
והמשך קיום של המוסד לעושק לאומי.
בזמן שאני ואתה לא מצביעים למפלגה ימנית כלכלית שתיתן קונטרה
(ממש לא מעניין אותי בולשיט של תוכניות שלום וכדו')
מי זה העם?
המשולש, שכונות בדרום תל אביב?
או סתם עולים מרוסיה שהם וודאי לא חלק מהעם אולי מהאזרחים.
נו מדינה יהודית ועם יהודית אחרת איך לנו (לכם!!) שום לגיטמציה כאן על האדמה. נקודה.
הא רפאל רפאל,
על יציאה אינטליגנטית כזו כפי שכתבת אומרים "אם ראש כמו שלך, תרנגולת רצה לשוחט". נו באמת.
אז למה התכוונת ביציאה שלך הא ? שאתה האינטליגנט כי אתה נגד חרדים הטיפשים ואמונתם, ואלו שבעדם ומלמדים זכות לשבחם הם הלא אינטליגנטים.
ומי אתה בכלל, רק אחד שכותב טוקבק.
ולגברת סולידית, מנהלת האתר, לעניות דעתי אפשר היה להימנע מתצוגת שנאה, הבחירות הסתיימו וסוף סוף יש לנו ממשלה.
המאמר מצוין, הטוקבק לא עלינו עדיף היה שלא ייכתב.
לא שאני מרגישה צורך להגן על הטקסטים שלי, אבל "תצוגת שנאה"? בחייך. כתבתי "שמאל חרדי". הווה אומר, תפיסה כלכלית שמאלית-סוציאליסטית המשולבת בתפיסה חברתית תאוקרטית-סמכותנית. זה מאפיין תיאורי, לא שיפוטי, של יהדות התורה ושל ש"ס, כפי שניתן ללמוד הן מפועלן של המפלגות הללו והן מהרעיונות הדתיים שמנחים אותן. אני מחזיקה בעמדות ליברטריאניות-חירותנית, הווה אומר, תפיסה כלכלית ימנית בשילוב תפיסה חברתית ליברלית. מכאן שהשמאל החרדי הוא בהגדרה קוטבי לתפיסת העולם שלי ואני בהחלט רואה בהתחזקות שלו התפתחות שלילית ומדאיגה. זו עמדה לגיטימית ולא "תצוגת שנאה". מה שאני לא בטוחה שאפשר לומר על כינוי אדם "אנטישמי" רק כי הוא מחזיק בעמדות כשלי.
מציע שתכתבי פוסט על מצב הליברטריניות שלך לאור הכשלון הנורא והמתמשך זה שנים של מערכת הבריאות והביטוח הרפואי בארה"ב וההוכחות האמפיריות שמנקודה מסוימת (שאותה כבר עברו שם) אי שויון מביא לערעור של מערכת השלטון שאיבדה כבר קודם את אימון הציבור
אני רוצה להביא לידיעת הציבור
שאם יש ציבור שמחזיק את המדינה זה הציבור החרדי ואני יסביר
כל הכלכלה בנויה על היצע וביקוש. ובדיוק משום ההרכב המשפחתי החרדי אין ציבור צרכנים בישראל שבאחוזים צורך כמו החרדים
אין לי ספק שזה גלגלי ענק לכלכלה בישראל ועל כל הצרכנות הזאת החרדים משלמים מיסים בדיוק כמו כל האזרחים אז עם כל הכבוד לכל מטבע יש שני צדדים
אנחנו כן יודעים כמה דם ודמים אנחנו משלמים בשביל לפרנס ולקיים את המגזר של החרדים שלא עובד ולא משרת בצבא.
זה פשוט לא נכון, תחשוב שבספר התקציב החרדים לא נהנים מהספורט ותרבות שאתה נהנה מהם, ומצד שני מע"מ משלמים בדיוק כמוך, וכן אחוז הנשים החרדיות שעובדות גבוה יותר משאינן כאלו, וגם בגברים אחוז העובדים גבוה מאוד, ורק אני יאיר את עיניך שהחרדים כוח עבודה זול ומוצלים ומקבלים פחות מעמיתם החילונים, ראה קישור בדה מרקר, https://www.themarker.com/1.7224147 ואני בכלל לא מדבר על כל המבנה של הקהילה החרדית שדואגת לנזקקים מכספם במקום שדבר כזה יפול על המדינה, וגם בהשקפה קפטליסטית, תכל'ס אם לא היה מישהו שהיה עוזר להם זה היה נופל על הכיס שלך,
למה שלא יקימו חברות ויהיו המנצלים בעצמם? אסור לחרדי להקים עסק?
אחוז המעמ זהה, אבל כמות המעמ שמקבלת המדינה, תלויה לא רק באחוז מע"מ אלא גם בגודל ההוצאה. החרדים והסולידית קונים מעט ומשלמים מעט מע"מ. (לא באחוזים, אלא במס מוחלטים).
מע"מ זה לא רוב מףהמס, הרוב זה מס הכנסה, כמעט את כולו משלם העשירון העליון, שיש בו מעט מאוד חרדים. (וגם הסולידית לא שם כניראה, אבל לפחות יש לה המון מס רווחי הון)
כלכלה ידידי לא למד. הבעיה היא לא בתקציב שהם מקבלים הבעיה שהם לא תורמים למשק ושהם מקבלים את כל שרותי התקציב למעשה בחינם – כי הם לא משלמים מיסים – כמו רפואה, שיטור, צבא, תחבורה. יש פה אוכלוסיה שלמה שלא עובדת, לא לומדת ולא תורמת כלום לכלכלה. זו הבעיה האמיתית שלהם. ראית חרדים מהנדסים? רופאים? שוטרים? אני רואה אותם רק בכנסת.
מבלי להכנס לנושא הקיצבאות כדאי שתדע שיש חרדים שעובדים. במפעל שלי יש הרבה חרדים (מהנדסים, מתכנתים ופיזיקאים) והם מאוד מוכשרים. כמו כן יש להם יחסי אנוש טובים מאוד גם עם לא חרדים. יחד עם זאת צריך לציין שרובם נולדו ולמדו בחו"ל ולא בארץ.
אני שמח לשמוע. כן ירבו!!! ברור שהבעיה היא לא האטנטלגנציה שלהם והיכולת שלהם הבעיה היא במנטליות. אם הם לא ילמדו בגיל צעיר הסיכוי שלהם להגיע להיות מהנדסים הם מאוד נמוך.
זאת בדיוק הנקודה. כפי שציינת רובם נולדו ולמדו בחו"ל ולא בארץ. וזאת מכיוון שאם הם היו נולדים בארץ הם לא היו לומדים ולא היו מגיעים לעבוד במפעל שלך.
למה בחו"ל חרדים יכולים ללמוד ולעבוד? למה בארץ לא?
בדמוקרטיה הנציגים הם החלק היחסי. מה לעשות.
נס שאין דרישה לתואר ראשון במדע סיני או ברפואה יפנית על מנת להיבחר כחבר כנסת מן המניין.
אכן לראות אותם מעורבים יותר אבל מה יעשו שלא רוצים אותם כמעט בשום מקום אך ורק בגלל החזות שלהם…
וואלה צודקת, אבל תאמיני לי שהם לא יקלטו, אני עד שלא עשיתי סיור בבני ברק וראיתי את הבתים שלהם גם חשבתי שהם חיים טוב על חשבוננו, אז קודם כל הם לא חיים טוב ודבר שני לא על חשבוננו אלא על חשבון המיסים שלהם והסתפקות במועט שלכם קשה לדמיין
החרדים תמיד בעד הגדלת הקצבאות השונות. כלומר הם רוצים ומצליחים לשאוב כסף מהציבור הכללי.
זה שהם עניים זה בכלל לא רלוונטי, מה אכפת לי אם גונב ממי עשיר או עני? העיקר שהכסף נעלם לי מהכיס.
כאילו והציבור החילוני לא נהנה מהקצבאות או מרפואת השניים.
מסקנה – לחרדי יש יותר שיניים מלחילוני.
ריבוי ילדים – הסיכוי היחיד לשרוד על האדמה שלנו ולא כוח צבאי, אין סיבה לעודד זאת?! תחשבו על זה.
בזמן שאני אופטימי נוכח כל העזרה שציינת,
הכעס היחידי שלי הוא על חרדים לא עובדים ולא מתגייסים
אי עבודה של חרדים, מעלה את היבוא ומקטינה את היצוא, נוסף על זאת היא גם גורמת לכסף של אחרים (יכול להיות גם כסף של חרדים שעובדים) ללכת על מימון דברים שאינם בהכרח מאמינים בו
לדעתי צריך להוציא את אי העבודה בשל נסיבות דתיות מחוץ לחוק, וכמובן שתפקיד בבית כנסת נחשב עבודה, זה לא העניין
תשווי לכל המיסים שהציבור הלא חרדי משלם, וגם למתנדבים ותורמים לא חרדים, ותראי מי תורם יותר כספית למדינה.
עדנה ואחרים מנקודת מבט תקציבית/כלכלית, משק בית חרדי משלם למדינה פחות מרבע ממשק בית חילוני לשנה, בחישוב של תשלום כולל של מיסים ישירים ועקיפים פחות קצבאות ישירות. בחישוב לנפש, החילוני משלם יותר מפי 8 יותר. וזה לפי חישוב פשוט מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (ואותה מסקנה הגיעה גם מבנק-ישראל). בלי לחשב קצבאות עקיפות (הנחה בקייטנות / אוטובוסים / …) בלי לחשב עלויות נוספות – "כשרות מהודרת" במזנונים רישמיים ושאר דברים. הסיבות פשוטות – החילוני מרוויח יותר כסף, כי הגברים החילוניים עובדים כמעט כולם ומשלמים מס, ורק כ 50% מהגברים החרדיים עובדים, כי הגבר החילוני למד ליבה והעבודה שלו שווה יותר כסף,… קרא עוד »
אלי
הוויכוח הזה הוא עקר אף אחד לא מנסה להבין את השני ולא משנה מה תהיה התשובה. מה שבטוח שלגופו של כלכלה. כלכלה זה מושג מאוד יחסי שנבנה תוך כדי תנועה והתאמה לצרכים. כך שלדעתנו כל עם ישראל צריך לשמור את התורה שלנו (גם מי שחושב חלילה שזה לא שלו, זה שלו!). ואם ישאל השואל מה יהיה אם כוח עבודה, כלכלה, צבא ובטחון ועוד שאלות טובות שחלקם נכונות [-מיעוטם נשאלות מהשכל ורובם מהרגש!!!]. התשובה פשוטה מאד, גם הכלכלה הייתה מותאמת מעצמה לאורח חיים הנכון. בדיוק כמו שאין אף כלכלן שבונה תרחישים אילו היו 28 שעות ביממה או 8 ימים בשבוע מה… קרא עוד »
מעלה שוב, כי זה מקום מתאים יותר. הוויכוח בין החרדי לחילוני לעולם לא יגמר. מדובר ברגשות ושום טיוען שכלי לא יצליח להטות את זה. מה שבטוח שלגופו של כלכלה. כלכלה זה מושג מאוד יחסי שנבנה תוך כדי תנועה והתאמה לצרכים. כך שלדעתנו כל עם ישראל צריך לשמור את התורה שלנו (גם מי שחושב חלילה שזה לא שלו, זה שלו!). ואם ישאל השואל מה יהיה אם כוח עבודה כלכלה צבא ובטחון ועוד שאלות טובות שחלקם נכונות [-מיעוטם נשאלות מהשכל ורובם מהרגש!!!]. התשובה פשוטה מאד, גם הכלכלה הייתה מותאמת מעצמה לאורח חיים הנכון. בדיוק כמו שאין אף כלכלן שבונה תרחישים אילו היו… קרא עוד »
אם תבחני את הכלכלה האמריקאית הסופר-קפיטליסטית ואת השפעתה על החברה האמריקאית לעומת כלכלה סוציאלית-שמאלנית כמו במדינות סקנדינביה ומערב אירופה, והשפעתה על אזרחי המדינה, אז אפשר יהיה להשוות לאן הביבי והטראמפ הנערצים עליך, הובילו אותנו מבחינה כלכלית וחברתית את מדינותיהם והיכן נמצאות מדינות סקנדינביה ומערב אירופה….
לא להתבלבל, מדיניות הרווחה המופלגת של מדינות סקנדינביות ומדינות אירופה משוטטות על כלכלה קפיטליסטית גלובלית.
מצב מדינת ישראל הוא טוב מאוד גם ביחס למדינות מערב אירופה עובדתית אם לא היה לנו צורך בצבא גדול כל כך היינו רק מתחת למדינות הסקדינביות. הבעיה האמיתית בישראל היא החוסר יעילות והסחבת אחרת היינו יכולים להגיע גם לסקנדינביות .
מצב מדינת ישראל טוב זה נכון, בעיקר בגלל צמיחה עולמית וריבית אפסית בעשור האחרון. אבל התנהלות פופליסטית של הדרג המקצועי על ידי תוכניות בזבזניות(נטו כחלון, מחיר למסתכן) מנעה מאיתנו להיות במצב טוב יותר.. או מוכנים לתקופת משבר. לא בהכרח המודל של הסקנדינביות ישים אצלנו אבל כן אפשר לשאוף גבוה יותר בתחומי חינוך, בריאות וספורט.
סוציאליזם עובד רק במדינות עשירות
נראה לי שזה הביטוי המוצלח ביותר ששמעתי בשנים האחרונות
אמנם off topic אבל חשוב לציין ששומן רווי דווקא בריא. סוכר כמובן שלא. למתעניינים חפשו לקרוא על פליאו.
https://en.wikipedia.org/wiki/Saturated_fat#Association_with_diseases
"There are strong, consistent, and graded relationships between saturated fat intake, blood cholesterol levels, and the epidemic of cardiovascular disease.[8] The relationships are accepted as causal.[25][26]"
https://en.wikipedia.org/wiki/Paleolithic_diet#Health_effects
"The paleolithic diet similar to the Atkins diet encourages the consumption of large amounts of red meat, especially meats high in saturated fat.[26] This has a negative effect on health in the long run as medical studies have shown that it can lead to increased incidence of cardiovascular disease.[26]"
(אגב, היא כתבה בכלל על שומן טראנס, שהוא אינו שומן רווי, אבל לא חשוב)
היא בוודאות רשמה על שומן רווי ולא טראנס. כנראה תיקנה בעקבות ההערה שלי.
ואתה צודק, זה רשום בויקיפדיה אז זה בטוח נכון. פעם הבאה אני אבדוק בויקיפדיה לפני שאני מדבר על משהו שאני חוקר במשך שנים.
למה אתה מתכוון בחוקר? תחת איזה מוסד? מאיזו אוניברסיטה?
מחקר עצמי. קריאת ספרים ומחקרים מדעיים. ובעיקר התנסות אישית שלי ושל חברים כולל מעקב אחרי המדדים החשובים.
זה נחמד ויפה שיש בחברה החרדית ארגונים שעוזרים ומסייעים אחד לשני, אבל בשום צורה זה לא מצדיק העברת תשלומים למגזר שבוחר במודע לא לעבוד ולהיות לנטל. חלקם של החרדים בתקציב הוא אולי נמוך, אבל הם מתוקצבים בצורות נוספות מלבד תשלומי העברה ישירים. ע"ע קיזוזי גרעון של רשויות מקומיות חרדיות חלשות. אפשר לדון הרבה על מיסים וההגיון שבהם, אבל נקודת ההנחה שניקח כסף מאנשים וניתן לאנשים אחרים שלא עושים מאומה לשיפור מצבם הוא פשוט לא הגיוני. אם נמשיך בקו הזה אז אולי נאשר דמי אבטלה לכל אחד שלא עובד, וזאת בלי קשר למיצוי יכולת העבודה שלו. בנוסף, הוכח שבתקופה שבה המענקים… קרא עוד »
אף תגובה כאן לא סותרת את מה שהסולידית כתבה. החרדים רוצים מדינה עם תקציב גדול יותר, וחלוקות גדולות יותר, ולכן הם שמאל כלכלי.
היחיד שבאמת יש ציפיה מהציבור שישנה משהו במשרד המיושן והמסורבל הזה – ליצמן "החוסאיד" הזה.
לאחר שנים של אפס תקווה מכחלון אורי אריאל ועוד כמה שמות שכוחים…
שלום, ראשית תודה על המאמר.
הזכרת בכתבה את הירידה בכח הקניה. הייתי רוצה לשמוע את דעתך על המשבר הנוכחי הגלובלי לעומת משברים קודמים ויותר "מקומיים".
נראה שהבנקים המרכזיים מדפיסים מטבעות יותר מאי פעם, דבר שעלול לגרום לאינפלציה או היפר אינפלציה ויש כאלה שחושבים שהולך להיות שינוי דרסטי במערכת המוניטרית.
האם משהו השתנה בתיק ההשקעות שלך באפיק הזהב ומטבעות יקרות? ואיך ניתן להתגונן בפני אינפלציה גבוהה בשאר האפיקים?
תודה
פיסת קצף הבידוד פגעה בכנף מעבורת החלל כדקה וחצי *אחרי* השיגור
תיקנתי, תודה
Also, not the best example for that category because it was a known problem that suffered from normalization of deviance.
הבחור המתולתל לא חיכה עם כיפה, ובטח שמרביתם ככולם של חובשי הכיפה התנערו וגינו את המעשה, כך מנסים לשטוף בדרך אגב ולהסית… חבל.
אלה עובדות: שערו מתולתל, על ראשו כיפה וכולו מוכוון לרצוח. זו ההסתה. עסקני הדת רחצו בניקיון כפיהם.
זו חוצפה שבעל כיפה עבר עברה כה חמורה, יש חולי נפש בכל מגזר
דורין היקרה, אני משוטט בלוג שלך (שלא יסולא בפז) המון ושותה בצימאון דברי טעם. הפעם, גם אני חש צורך להגיב על המגיב, כי לפוסט דעסקינן יש ריח פוליטי. בכל טקסט ישנם מסרים ישירים ומסרים אגביים. דווקא הסוג השני יותר מסוכן כיוון שהוא תופס אותך לא מוכן ונחקק יותר במעבי הנפש.ו הבלוג בה להועיל, ולנגיש לציבור הרחב גישה כלכלית וצרכנית נבונה ונכונה, לא ליצור פיורד חס ושלום או להרים דגל של מחנה זה או אחר. גם לי בתור חובש כיפה(לא במקור) צורם הפרט הא נחוץ שהזכרת(אם את מאלה שעדיין קונים את הבלוף שהוא הרג אותו ולא שנאי השמאל, נו שוין…). אני… קרא עוד »
רשמתי לפני את ההערה. מרגישה צורך לציין שאני מאד מאד רגישה לקורבניזם מגזרי בכלל ואצלי בבלוג בפרט. לכן, אני דוחה את הערתך ומוכנה להסתכן בכך שאפסיד אותך כקורא
כחובש כיפה שהשתתף בהפגנות הגדולות של שנות ה-90 וקורא אדוק של הבלוג אני מסכים איתך לגמרי. אני לא רואה כאן בכלל האשמה של מגזר אלא ציון עובדה מצערת.
לא כל ציון עובדה הוא האשמה. תתבגרו.
האמת כואבת תמיד ידידי ותצטרך להתמודד איתה גם היא לפעמים נוגדת את השקפתך הדתית
לצערי זה המצב וחייבים להגיד אותו
אני מאוד מעריך את דבריך דורין ותמיד תגידי ותרשמי מה את בדיוק חושבת !!!
הכיפה היא סמלו המסחרי של הרוצח, אפילו יותר מאזכור שמו. אילולא הכיפה, מנהיג המדינה לא היה נרצח!
הצעתי לך, לך וחפש בית אחר שיסכים לארח אותך, בית בו תוכל לא רק לשתות ממנו בצמאון, אלא גם תהיה לך הפריבילגיה לנזוף, להטיף ולהטיח האשמות במארח שלך.
במטותא ממך, קפל מכאן את התחת הקפוץ שלך, ועוף מעינינו לכל הרוחות!
כל כך חבל שהסולידית מערבבת פה באתר שלה הכאילו מקצועי גם את דעתה הפוליטית בכל מקום, למה זה קשור להשקעות ומניות?
במקום אתר נקי זה מייצר אתר פוליטי זול
אתה מוזמן לפתוח בלוג משלך ולהימנע שם מלערבב את דעותיך הפוליטיות בתוך הפוסטים שאתה הולך לפרסם.
אתה קטנוני ו"נבי נעלבי", "לשטוף ולהסית".. קצת נסחפת הייתי אומר..
איך רציתם שתקרא לו? הבחור המתולתל תושב הרצליה? היא הרי גרה בהרצליה, אז לא תזכיר עובדות כאלה.
אני גרה בפתח תקווה היום.
אולי היתה קוראת לו 'צעיר'
כל מילה בסלע
You good you…
פוסט יפה.
רק דבר אחד: ישנם מצבים שיכולים לקרות ושלא לקחנו בחשבון בכלל שהם אפשריים, גם אם התכוננו לכל הסיכונים. כמו שאמרת. לפעמים אני נוטה לחשוב שיש איזו "יד נעלמה" שקובעת את הדברים, וכמה שלא נפעל, נשתדל ונתאמץ, אדם א' יפגע מדבר מסויים בצורה משמעותית ביותר, ואדם ב' ירגיש רק כחוסר נעימות קל.
פשוט שמתי לב לכך למרות שאני מאוד מתנגדת לרעיון הזה באופן אישי, ועצם חוסר השליטה בחיים מעצבן אותי ממש, אבל באמת שלפעמים פשוט אין מה לעשות והדברים קורים לא כמט שמתכננים.
(אני חילונית בהגדרתי. )
גם עצם היכולת לחזות מהלכים של קובעי מדיניות לא אפשרית, חשוב שתהיה משנה סדורה כדי להגיב בצורה נאותה
אני מבין בהחלט את הבעיה אך האם אינך חושבת שהפתרונות המוצעים :
1. הקטנת המינוף
2. מרחב טעות גדול יותר בהקצאת אפיקי ההשקעה
הם עצמם טומנים בחובם סיכון מפני פגיעה או אי מיצוי הפוטנציאל של הכסף?
תודה על הפוסט
בהתייחס לדמי הניהול מסכים לחלוטין. אני עברתי להשקיע ב ETF של איישרס בבורסה הישראלית. את הקרנות הללו מייצגת בישראל חברת אלטשולר-שחם. אלו קרנות סל, בעמלות ניהול מאוד נמוכות. יש מגוון כלים על שווקים בינלאומיים. כגון: – איישרס חוץ S&P500 בעמלה של 0.07% לעומת ETF של המתחרים שהעמלה שלהם היא מעל חצי אחוז. באמצעות הכלים הללו אפשר להרכיב פרוטפוליו מאוזן שכולל מניות ואג"ח במחירי ניהול ללא תחרות בישראל. אם יש דרישה אני יכול לצרף טבלה עם פרופטליו שונים בהתאם לרמת הסיכון שהמשקיע רוצה לקחת. אני בונה את הפרוטפליו באמצעות כלי חינמי של Ishares – איישרס – כל אחד יכול להתשתמש בכלי… קרא עוד »
אשמח שתפרסם
הכנתי טבלת אקסל שמפרטת את האופציות לתיקים. ראוי לציין כמה נקודות לגבי התיקים: 1. הכוונה היא לבנות פרוטפוליו בינלאומי על בסיס רחב של שווקים וסוגי כלים (אג"ח מול מניות). אין מטרה לבנות פרוטפליו ע"י רכישה של מניות בודדות. 2. הכלים הללו נסחרים במקביל בבורסות באירופה (אנגליה, שוויץ וגרמניה) והם חשופים לשינויים במט"ח. 3. עשיתי כמה אופציות לפי רמת סיכון מ 1 עד 7. בתחתית כל טור רשמתי את החלוקה בין אג"ח למניות וכן עמלה ממוצעת לתיק. לא ניתן לצרף קובץ אז אני "מדביק" את הטבלה שהכנתי. צריך להעתיק את הטבלה ולהדביק באקסל (לי זה עבד מקווה שיעבוד גם לכם). אשמח… קרא עוד »
אנא פרסם
נשמח לפירסום
אנא פרסם
רק תיקון אחד- אומרים פורטפוליו – PORTFOLIO או באיטלקית(במקור ) PORTAFOGLIO נושא ניירות, אוגדן ולא כפי שאתה כותב
אחלה. תודה על העדכון. אני מכין את הטבלה מסודרת ואפרסם אותה כאן. תמיד אפשר להסתכל באתר שלהם ולבנות את הפורטפוליו 🙂 המתאים. https://www.blackrock.com/tools/core-builder/us#/
כתבה מעולה – חובה ללמד בבתי ספר
אני נהנה מאוד לקרוא את הפוסטים האחרונים שלך. הקורונה מביאה הרבה חומר להשראה. ובכלל שמתי לב שמשהו בכתיבה שלך השתנה בשנים האחרונות לעומת השנים הראשונות. יש בשנים האחרונות כיוון כתיבה שמכיל יותר אנשים (נגיד אלה שחוסכים לקראת קנית דירה). וכמו שכתבת בפוסט הנוכחי, על זה שאפשר גם להצטער על זה שחוסכים בארגסיביות ולא רק על זה שנתקעים בעבודה. הצגה יותר רחבה של אפשריות, זה לא רק my way or no way, וזה נותן למנעד רחב של אנשים להצליח ללמוד ולקרוא מזה, גם למי שלא רוצה להפסיק לעבוד. בקיצור זה הרבה יותר נעים ומזמין לקוראים חדשים (: באופן אישי, אחד הפוסטים… קרא עוד »
זה גם אני הבחנתי שהיא נותנת מרחב לאפשרויות וטעויות שאפילו היא עלולה לעשות למשל בסעיף שינוי יעדים שיתכן שהסולידית שיודעת היטב מה נכון לה היום בהתנהלות לגבי עתיד שלה, עלול להיות לא נכון עבור הסולידית בעוד שלושים שנה כאשר היא עלולה לחשוב שאולי היתה אגרסיבית מדי בחיסכון והשנים עברו ולא בזבזה מספיק .
למה את לא מהגרת מישראל למדינה יותר זולה / ליברלית כלכלית? שהסביבה העירונית יותר יפה מהרצליה ויש מרחב וטבע לטייל בזול
ממש לא קשור לדיון. הסיכונים קיימים בכל מקום גם במקומות זולים ומלאי נוף מזמן. ההתנהלות של חוסך ומשקיע לא מושפעים ממדינה זו או אחרת. כי הפרמטרים להתנהלות הם בגדר האחריות של הפרט ולא משנה תחת איזה סביבת כלל הוא נמצא.
נהניתי לקרוא, תודה. הערה פיצית – פול סלוביק (ככה הוא מבטא את שם המשפחה)
אני קוראת כל מאמר בבלוג ומאד אוהבת את הכתיבה החכמה שלך, ודווקא בגלל זה מרשה לעצמי לומר שההערה על 'הבחור עם הכיפה' בעייתית בעייני. את הבלוג שלך קוראים אלפים שרבים מהם חובשי כיפה ומאד לא רוצחים. אולי זה נשמע קטנוני, אבל בתור בחורה דתייה, מקווה שאת מבינה כמה זה מהותי ולא 'מתקרבן' כהגדרתך.
וואו, תרגיל בהחמצת הנקודה. ציינתי עובדה. אם היא פוגעת ברגשותיך, הבעיה אצלך.
ישנם עוד עובדות שניתן לציין בהקשר הזה, (מצבו המשפחתי הפיננסי דעותיו השקפת עולמו וכו'). ולא ראית לנכון לציין אותם, מכיון שהם לא משמעותיות לעצם הדברים, עצם העניין שבחרת לציין עובדה זו מעיד על כך שאת קושרת בין היותו חובש כיפה לעצם האירוע, וחבל שאת דוחה את הביקורת וכלל לא מסכימה עמה
החמצת הנקודה היא שלך. עצם הכנסת פרט שולי וכל כך לא קשור היא זו שגורמת לאנשים להיתפס אליה ולפספס את הפואנטה. הרי ברור שאם היית מוסיפה שהוא תימני או שחום עור זה לא היה מתקבל על הדעת אז למה העובדה שהוא דתי כן? את יודעת.. את לא חייבת להתנהג כמו פרד. אם כבר שלושה אנשים אומרים לך שאת שיכורה אולי כדאי שתבדקי את עצמך.
הבלוג שלה שתעשה מה שהיא צריכה לעשות אל תקרה – מה הקטע ? מה זה גן ילדים ? אמא עשו לי לקחו לי – הבן אדם נתן לך ניתוח מעמיק של איך הוא חושב מה שתגיד לה לא לעשות את זה היא לא תעשה ? מה תגיד לה לא להגיד מה שעובר לה בראש זה אומר שזה יפסיק ?
הבן אדם כנא אמר מה שאמר זהו …. מה אתה רוצה שישקרו לך ? מה הסרט ?
שתגיד תימני רוסי ערבי דרוזי כל עדה מה זה משנה מה … משמעמם בחיים אין לה לעשות , נשחק אבי נעלבי ?
אני באמת לא מבין את הכעס על ציון העובדה שרוצח ראש הממשלה הוא יהודי דתי לאומי. זו בדיוק הטענה שלה. המאבטחים באותו האירוע פעלו מתוך הנחה שהאיום על ראש הממשלה הוא מפני מחבל ערבי. ידעו שיש אפשרות שיהודי יפגע בראש הממשלה אבל לא התייחסו לזה כאיום ממשי. כמו כן, חשוב לציין שרוצח ראש הממשלה פעל מתוך מניע דתי והלכתי- דין רודף. הדתיות של הרוצח היתה המניע המרכזי שלו לרצח. ברור שלא כל חובש כיפה הוא רוצח כמו שברור שלא כל ערבי פלסטיני הוא מחבל. הנקודה בבלוג הייתה ביחס לתפיסת האיום וסכנה. בזמנו איש לא חשב שמחבל יכול להיות יהודי דתי… קרא עוד »
למה לרשום שהוא תימני לא יעלה על הדעת?
כן, "התימני המתולתל שחיכה למרגלות הכיכר", מצביע בדיוק למי מתכוונים, שכן הוא תואר כדתי וכתימני.
"שחום עור" לא שמעתי אף אחד מתאר- אבל תימני? בכיף.
נכון שהרוב נובע מהזענות והאפליה בתקשורת שלנו כלפי דתיים, אבל בלשון היום יום, זה לגמרי ברור.
בתור מתולתל גם נפגעתי עמוקות. יאללה שחררו
הבעייתיות מובנת אך לא מוצדקת. היא מובנת כי יש אנשים שמפרשים בהתאם לאג'נדה עליו הם מגינים סוג כמו התקרבנות מישהו כתב פה, לכן היא לא מוצדקת. מה שכן בתור מבין באנשים והסביבה בו אנו חיים היה חכם יותר לציין למשל רצח ראש ממשלה, ולא להתפס על מי כביכול ביצע אותו. כי יש קולות שטולי היתה שם כוונה אבל הרצח בפועל מישהו אחר ביצע.
אנשים בגלל כשל בניתוח טיעונים נוטים לזהות לפעמים בטיעון הקיים רק אצלהם בראש, טיעונים מסוג למשל הכללה אינדוקטיבית. כאשר הכותבת בכלל לא הביאה טענה על מנת להביא מסקנה שאליה הם מדמינים שהיא הביאה. כשל כזה עלול לנבוע הן מרגשי נחיתות או התקרבנות המשבשים יכולת הבחנה וניתוח של טיעונים, ומסיקים כאילו הכותבת ניסתה לומר שהיה מקרה אחד של מתולתל חובש כיפה ש (כנראה) רצח ראש ממשלה ומכאן יש כביכול עוד פרטים מקבוצת המתולתלים חובשי כיפה שהם בסיכון לבצע פעולות אלימות כאלה. היא סך הכל ניסתה להביא מקרה לא צפוי של יחיד שעומד ברחבה ליד עירייה, דבר שהוא טרויאלי, והנה התוצאה היא… קרא עוד »
יש גם קולות שאולי כדור הארץ שטוח… ולא צריך להתפס לזה שהוא כביכול עגול.
מעורר מחשבה. תודה!
השאלה כמה שנים שהתקלחת במים קרים ירדו לטמיון באמצע מרץ….
והאם במחשבה לאחור לא היה עדיף להנות קצת מהכסף שמילא אבד?
ולמה היה עדיף בחירות רביעיות לדעתך? מה היה משתנה אם יאיר לפיד היה שר אוצר?
חוץ מלדרדר אותנו סופית לתהום גם מבחינה כספית וגם מבחינה תרבותית,
ולמה עודד פורר ממפלגת המאפיורנים עדיף שיהיה בראשות ועדת הכספים?
וודאי שעדיף יאיר לפיד, הוא שר כל כך מוצלח כמעט כמו שליברמן היה בביטחון, ואם עודד פורר היה יו"ר וועדת הכספים אז היה נעלם אותו סכום אבל במקום לסעד הוא היה הולך למקומות אחרים, אל תדאגו, את הכסף לא הייתם רואים.
תודה, פוסט מצוין. יש לי שאלה לגבי מזומנים: האם את דוגלת בשמירת מזומנים בסדר גודל של ~25% (בדומה למודל של הארי בראון) מסך ההון שלנו? או אפילו פחות מזה?
כשאת מקשרת לספר של קארל ריצ’רדס, אולי כדאי שתתקני את הקישור לAffiliate לינק שלך מאמאזון.
אני רוצה להשקיע 100,000 לטווח ארוך 10 שנים + (ייתכן שאשנה את דעתי ואצטרך אותם עוד שנה שנתיים לרכישת דירה – אבל מן הסתם לא אמכור בהפסד, הדירה תחכה). וכל חודש להזרים עוד 5000 לאותו תיק. שמעתי הרבה על s&p וחשבתי להשקיע רק על זה. אני לא מבינה במניות כלום ואין לי כוח או רצון להבין. (לא השקעתי בחיי, הכסף יושב בבנק שנים) מה היתם מציעים לי לעשות? לצערי פספסתי את הנפילות המדהימות של הקורונה אבל חייבת להתחיל איפשהו. הדבר שנראה לי הכי ישים מבחינתי זה להשקיע דרך האפליקציה של הבנק (דיסקונט) על קרן מחקה (אם ככה קוראים לזה- שמעתי… קרא עוד »
ההמלצה שלי שתעשי שיעורי בית ותקראי את כל הבלוגים עד כה כולל התגובות.
לא הגעת למקום הנכון,
פה לא תקבלי המלצות מתוך ההצהרה ש "אני לא מבינה במניות כלום ואין לי כוח או רצון להבין.".
כמו שאמר שמיל- תתחילי לקרוא את הבלוג ולהבין.
אל תקשיב לכל ההערות המטופשות. לא צריך לעשות דוקטורט, תקנה S&P500 או VTI (קרן של ונגארד שמשקיעה בכל השוק האמריקאי) ושכח מזה. אם אתה רוצה ללמוד ולהבין יותר, אני ממליץ על הספר the simple path to wealth, אבל בגדול ה tl;dr של הספר זה שלנסות לנחש מה החברה או המנייה שתביא את ״המכה״ לא באמת עובד, ולכן להשקיע באינדקס כמו S&P500 או VTI זה הכי פשוט והכי יעיל בטווח הארוך (מ1975 עד 2015, בממוצע 11% בשנה year over year כשמשקיעים מחדש את הדיביבדנים, כל זה לפני מס). אל תמכור ותצא בשביל לא לייצר אירועי מס. אם אתה מפחד ממפולות תקצה… קרא עוד »
הסולידית, פוסט חד ומאיר עיניים כרגיל. הערה – את כותבת: "הבעיה היא שאם לשפוט לפי ההיסטוריה, הסיכונים הגדולים ביותר הם כמעט בהגדרה “נעלמים לא ידועים” -הדברים שאנחנו כלל לא יודעים שאיננו יודעים, ולכן גם לא מדברים עליהם – ובוודאי שלא נערכים לקראתם. זו פיסת קצף הבידוד שפוגעת בכנף מעבורת החלל דקה וחצי לאחר השיגור. זה הבחור המתולתל עם הכיפה שממתין בכיכר למרגלות עיריית ת”א. זו המגיפה הוויראלית שמגיחה משום מקום וממוטטת את העסק שלך תוך פחות מחודש." בסיפא של הפסקה אני מניח שהתכוונת למגיפת הקורונה, אולם הדוגמה לא מתיישבת עם האמור במשפט הראשון, לפיו נעלם לא ידוע הוא אירוע שלא… קרא עוד »
בקשר לחלק הראשון של הפוסט,
ויזואליזציה נחמדה שמראה פרספקטיבה מעניינת של כמות המתים בקורונה לעומת יתר הסיבות למוות מתחילת שנת 2020:
https://www.youtube.com/watch?v=F71OGE6eBMc
כרגיל אורגזמה אינטלקטואלית במיטבה
אחלה פוסט
התגעגענו!
"המטוס שאתה לא רואה, הוא זה שיפיל אותך"
אז מה ההמלצה? מה אתה למד מהמשפט שהבאת? עדיף לא לטוס כי אתה לא מסוגל לראות כל מטוס? עדיף להתפלל כשאתה טס? או פשוט לקבל את זה ולא לשנות כלום?
ההתנשאות והפטרוניזם שלך ממש מוציאים את החשק לקרוא את הפוסטים שלך, ולא, זה שעטפת את פוסט האנטישמיות שלך במילים גבוהות לא הופך את זה ללגיטימי, חברי הכנסת הכנסת החרדים נמצאים שם כדי לנסות ולחלץ את 35 אחוז מהתקציב שנותנים לבתי ספר שלהם שאינם מוכרים, וכדי שאחרי שהמגזר הציבורי המנופח והשמן, והפנסיות התקציביות במיליארדים סיימו את העוגה הם דואגים לציבור הבוחרים שלהם לקבל כמה פירורים שגם עליהם מזדעקים כל יפי הנפש שכמותך
ובכן, הבלוג הזה מנסה לקדם חירות מחשבתית, אחריות אישית, העצמה אזרחית, חשיבה ביקורתית והטלת ספק. הערכים הללו, איך נאמר, לא מככבים בסילבוס של תינוקות של בית רבן. העובדה שאתה קורא אותי בכל זאת ולמרות הכל דווקא מעודדת.
חשיבה ביקורתית והטלת ספק זה בדיוק מה שלומדים בתלמודי תורה ובישיבות.
כנראה שהרבה מהקוראים לא ראו מעולם את התלמוד, תנסו ואחר כך תגיבו (אפשר גם למצוא חברותא דרך האינטרנט).
אגב, דווקא ממי שממליץ על השקעה פסאודו-תלמודית, מצופה הרבה יותר, ראו למשל כאן: https://www.businessinsider.com/the-talmud-strategy-2012-1, או כאן: https://seekingalpha.com/article/293665-the-timeless-talmud-strategy-and-its-role-in-asset-allocation
מאמרים כמו אלה נלמדים בשפת המקור על ידי תינוקות של בית רבן כבר בגיל 9-10, ומי שמחפש באמת חירות מחשבתית ואחריות אישית, יכול לראות זאת בסילבוס של כל כיתות ד' וה' בתלמודי תורה (תלמוד בבלי מסכת בבא מציעא).
יקירי, זה לא אנטישמיות זו בורות כמשמעה, היא מבינה בנושאי חרדים פחות או יותר כמו שאתה מבין בדת ההינדו
כתיבה מעולה, רק הערה נשמע לי השוואה מוזרה לעומס מעלית מאחר ודירוג ה800 קילו לוקח בחשבון מרחב טעות די מכובד לפי חוק ולא תלוי בפסיכולוגיה אנושית אלא בפיסיקה מוצקה להבדיל ממגבלה פסיכולוגית של פחד מהפסד(דבר שניתן לעבוד עליו בכל מקרה ולהתגבר עליו)
איבדת אותי סופית עם היציאה הפוליטית ההזויה שלך "והשמאל החרדי חזק מאי פעם דרך שליטה בוועדות הכספים, הכלכלה, משרדי השיכון והפנים." מסתבר שלהיות ימני זו מחלה…. הלכה האמינות שלך, שע"פ צורת חייך, גם אינך גדולה כמשקיעה….
וואי אלוהים אנשים תרגיעו!! לסולידית יש את כל הרשות להביע כל דעה שעולה על רוחה. זה בלוג פרטי שלה! לא ניראה לכם, אל תקראו! היא לא חייבת שום שיווי משקל פוליטי או הקפדה על מילים, או הקפדה בכבוד של אף אחד! נעלבתם? צאו מהבלוג. למה אתם מנסים לחנך אותה? סליחה? מה היא חייבת לכם? היא נותנת פה עצות ששוות זהב, מקדישה הרבה זמן לטובת מתן ידע שקשה למצוא במקום אחר, ורבים פה מתעסקים בנסיון לחנך ולנהל אותה. . הלו!!! חלס!! לא טוב לכם? הבנתם כבר…
פעם הבאה לפני שאת כותבת הגיגים שמלאים בהבל וגאות רוח כמו השטות שכתבת "והשמאל החרדי חזק מאי פעם דרך שליטה בוועדות הכספים, הכלכלה, משרדי השיכון והפנים. אלה האנשים שיידרשו להתמודד עם מצבו הרעוע של המשק הישראלי.". אז כן, האנשים האלו יתמודדו עם מצבו של המשק קמצת יותר טוב ממך בגלל הנסיון שהם צברו, ואם את מתגאה בזה שאת חקרת ובדקת לעומק, אז חבל שלא בדקת את כל נושא החרדים פעם וספת ותראי איך מנצלים את האומללים האלו בעבודות ומתעמרים בהם, יש לי נסיון רב בכלכלה ודווקא בגלל זה כואב לי שהפעם פישלת בגדול, תעני תשובה ברמה, תתאמצי הפעם……
אם לשפוט לפי פועלן, יהדות התורה וש"ס דוגלות בהעמקת התלות הכלכלית של ציבור בוחריהם במשלם המסים בשילוב עם השקפת עולם דתית-תאוקרטית במישור החברתי. זהו "שמאל חרדי". השמאל החרדי אכן זכה לכוח כלכלי גדול מאד כפי שציינתי בפוסט. זו קביעה עובדתית ולא שיפוטית, כך שלא ברור על מה אתה מלין. "אומללות" זו קביעה שיפוטית. ועדיין, אני מסכימה איתך שחלק לא מבוטל מהחרדים אומללים ביותר. מנקודת מבט של אדם שוחר חירות, אני חושבת שציות עיוור לסמכות דתית, שמטפחת באופן אסטרטגי בורות, בערות, אי הטלת ספק, קולקטיביזם, סגירות, חרדת מעמד קיצונית – זו אומללות פר אקסלנס. לא הייתי רוצה לחיות כך בעצמי. אני… קרא עוד »
לדעתי דת גם ל"נקודת מבט של אדם שוחר חירות" זה דבר מדהים, זה מחנך להסתפקות במועט, עזרה הדדית, ערכים מוסריים ולאו דווקא חברתיים, תחשבו שאפילו הלימוד תורה שאתם לא מבינים איך אדם יכול להיות שקוע יום יום וללמוד דברים שמנקודת מבטכם לא ראלית?, חשבתם פעם על ה"ראש היהודי"?, איך זה שאנחנו 0.25% מאוכלוסיית העולם וקיבלנו 20% מזוכי פרס נובל?, זה לא גנטיקה אלא במשך דורות הורגלו היהודים להסתכל על כל דבר מנקודת מבט עיונית ומעמיקה עקב התלמוד שלבורים בנינו אבהיר שהוא כולו פלפול ופילוסופיה מעמיקה, וא"כ אז לפני שאת מדברת על הגרוע לדעתך בדת כדי שאל תוכיחי שוב את בורותך… קרא עוד »
*מי תומך בהורדת מיסים? החרדים? מפלגת העבודה? הפוך! רק בליכוד ויש עתיד – יש תמיכה בהורדת מיסים. *הסתפקות במועט זה מצויין לכדור הארץ, אבל פוגע מאוד בהכנסות המדינה. הרבה ילדים פוגע בכדור הארץ. *תמיכה ממשלתית בתרבות וספורט, זה ממש גרושים, שיבטלו את השטות הזאת וכל אחד יקנה מכספו איזה תרבות, ספורט או דת שבא לו. גם אם לא, זה בכלל לא מתקרב להטבות שחרדים נהנים מהם. *הכי טוב שיתנו לחרדים אוטונומיה, שלא ישלמו מיסים ולא יקבלו כלום. *הכנסות המדינה מחרדים, הרבה יותר נמוכות מההוצאות עליהם, אתה ממן את הספורט? מגוחך. *דרעי טוען ש70% מחולי הקורונה חרדים, בלעדיכם פחות סגר שפגע… קרא עוד »
גם בימין החדש יש תמיכה בהורדת מיסים.
קודם כל לגבי הקורונה זה לא אשמה חרדית (ברוב המקרים), ובוודאי שלא "בלעדיכם פחות סגר שפגע בכלכלה" החרדים נדבקו הרבה יותר כי הם חיים בצפיפות הרבה נפשות בדירה, וגם החיים שלהם יותר קהילתיים, זה כמו להאשים את תושבי הערים ונשווה אותם לאחוזי הידבקות בישובים הרבה פחות צפופים, תנסה לדמיין אדם לא חרדי שנדבק בקורונה את מי הוא ידביק?, אשתו, ילד אחד או שניים, עכשיו תדמיין משפחה עם 10 נפשות, אז קודם כל הסיכוי שיכנס קורונה לבית מכפיל את עצמו לפי מספר הנפשות, וגם לאחר שנדבקת אז כל המשפחה חולה, החרדים שנדבקו זה כמה משפחות גדולות וזה מקפחץ את הנתונים, וסתם… קרא עוד »
"אני לא מסכימה עם הקביעה המשתמעת שלך כאילו אומללות (או אומללות מבחירה) מנביעה זכויות קניין על רכושו של אחר, משלם המסים במקרה זה. זה נכון לגבי כל חלכאי העולם ולא רק לחרדים."
כ"כ נכון!!
חלק גדול מהאוכלוסיה החרדית חיי בעוני מתוך בחירה. זכותם המלאה! לא זכותם לצפות/לדרוש מכל השאר לממן אורח חיים זה….
מקווה שתגיבי גם לשאלה שלא קשורה לכיפות 🙂 רשמת ״חסלו חובות קיימים״. משכנתא על בית הוא מן הסתם חוב, אבל חוב מאוד ברור (עד חלקים ממנו שמושפע מריביות) וארוך טווח (15 שנה פלוס). בכמה מהפוסטים שלך ציינת שהשקעה במניות (אינדקסים של מניות) מאוד אטרקטיבית ככל שזה לטווח ארוך יותר והיסטורית מייצר בממוצע את התשואה הגבוהה ביותר. נניח באותו טווח זמן בהנחה והריביות של המשכנתא קטנה מהתשואה המתקבלת מתיק המניות, לא עדיף להשקיע את הכסף (שיכל לשמש לפירעון מוקדם של המשכנתא) באותו טווח זמן דווקא במניות. 2 – ״גוונו את מקורות ההכנסה״ – מניות עם דיבדנד גבוה נחשבות מקור הכנסה? אם… קרא עוד »
יש לה פוסט שלם על האפשרות להשקיע בשוק המניות כדי להחזיר את המשכנתא בעד ונגד.
בטווח הארוך – עדיף לחסל את המשכנתא, מהר, תוך 10 שנים.
למה? זה לא רק מתמטיקה, זה הרבה פסיכולוגיה גם. כאשר יש לך חוב, אתה סוג של עבד, רמת הסיכון שלך הרבה יותר גבוהה, ההחלטות שתקבל יהיו שונות.
בנוסף, אם יש לך מטרה ברורה ואתה בפוקוס עליה, סיכוי גבוה יותר שתשיג את המטרה.
דייב רמזי מדבר על זה המון – רוב המיליונרים סגרו את המשכנתא תוך 10 שנים. אף אחד מהם לא נהיה מיליונר מהפרש התשואה על מניות לעומת ריבית על המשכנתא.
הי דורין, בחודשים האחרונים נחשפתי לאדם בשם Mike Maloney, סופר, מחנך פיננסי ובעל אתר למסחר בזהב וכסף. מעבר לאינטרס הברור של אדם זה בקידום זהב וכסף, נחשפתי למידע חדש ומרתק על איך המערכת המוניטרית פועלת כיום, וכיצד פעלה לאורך ההיסטוריה. הופתעתי לגלות שבעבר, עבור כל דולר שהודפס, נשמר בכספת הבנק כמות זהב השווה לערכו של השטר המגבה אותו ונותנת לו תוקף. שטר הדולר היווה למעשה קבלה על בעלות הזהב, וניתן היה לדרוש עבור כל דולר את הזהב השמור עבורו בבנק, ולקבל אותו. בהמשך, בעקבות אירועים היסטוריים משמעותיים (מלחמות עולם, the great depression) שדרשו משק מתפקד בעוצמות גבוהות יותר, הודפסו כמויות… קרא עוד »
השקעה בבורסה זה אחת הדרכים היחידות להתמודד עם אינפלציה
כל האנשים שמרגישים נאשמים כמגזר
כדאי שתיפתרו מההרגל הזה.
אני חרדי ולא רואה כל צורך להעלב כל פעם שיש איזו אמירה על חרדים.
לגבי ״השמאל החרדי״ הסולידית צודקת בכל מילה.
אם כי השינוי המגזר החרדי כבר קורה
אחוז התעסוקה בקרב הנשים החרדיות הוא גבוה יותר מבציבור הכללי
לגבי גברים מדובר במעט יותר מחצי.
יש המון המקום לשיפור, אבל זה הולך לכיוון טוב בעיניי.
מה שבטוח זה שהחכ״ים החרדים דוגלים במדיניות שמאל כלכלית רדיקלית
וזה אסון לאומי.
לא שאני מזלזל חלילה אפילו בחיי פועל סיני יחיד – אבל 20,000 עובדי מכרות לא מתים שם מדי שנה… בעבר אכן היו כמה אלפים בשנה, אבל השיעור בירידה גדולה ועומד על מאות בודדות של בני אדם בשנה. לא שזה גורע במשהו מטיעונייך, המעניינים כתמיד. רק אומר…
הערה מתמטית: לא משנה כמה תיק ההשקעות שלך מניב בשנה, דמי ניהול של 1% “יחתכו” את שוויו בקרוב לחצי בחלוף שישים שנה
(כפל היא פעולה חילופית ואסוציאטיבית)
הסיבה שמשקיעים מתעלמים מהסיכון כי הם :
א. מדחיקים סיכונים גם שהסיכויים לרעתם (נניח מכפיל 100 או מרווח חוב של 0.2%)
ב. לא מבינים את הסיכון אבל גם לא מעוניינים להבין אותו
ג. בלי הפד שרוכש כל דבר ומנשים חברות היינו במקום אחר לחלוטין שזה עצוב שארה"ב הופכת ליפן
אגרוף בבטן!
המשפט שכתבת ״תשואה בלתי מספקת: המשמעות של ריכוז ההון במזומן או בנכסים שווי מזומן היא אחת: הפסד ריאלי, שפוגע ביכולת לממש יעדים פיננסים בטווח הארוך״ היה אגרוף בבטן…
אני יושב על ערימות מוזמן, ולא יודע איך להשקיע אותן בעידן שכל הנכסים נראים מנופחים לחלוטין. שוק המניות והנדל״ן מוחזק ע״י הדפסת כספים מטורפת, ומצד שני ההדפסה שוחקת את המזומן. נשאר רק שוק הסחורות (כולל זהב) שלא מניבים תשואה בכלל.
מה עושים בעולם כזה ?
אולי אי עשייה יותר בטוחה מהשקעה במניות מנופחות ?
מישהו יודע להסביר לי מדוע חלק מהניירות בבורסת לונדון הם בדולר וחלק בפאונד?
אם יש לי פאונדים- ואני רוצה להשקיע אותם כפאונדים ולמכור כפאונדים- מדוע חלק רק מהקרנות האנגליות בדולרים?
זהו פוסט נהדר עם נגיעות נבואיות
הסולידית, מאמר חריף ומעורר מחשבה (כרגיל), מסכימה עם המסקנות אך לא עם כל העובדות. "העובדה" כי השמש גורמת לסרטן והיא גורם סיכון שיש להיזהר ממנו, היא טעות ענקית, לא אותך אני מאשימה אלא את מערכת הבריאות והרופאים שכבר 30 שנה שוטפים לנו את הראש ומזהירים אותנו מהשמש, השמש הפכה לשד המפחיד ממנו יש להיזהר כבר כ – 10 שנים יש מחקרים עדכניים שמראים בדיוק את ההפך, חשיפה מבוקרת לשמש מגינה עלינו מהרבה מחלות (וירוסים וזיהומים, מחלות סרטן, לב, עצבים, עור, נפש, ריאות, בעיות הורמנליות, בעיות עיכול ועוד) וזה רק נורמלי וטבעי כשחושבים על העובדה שאנחנו, כמו כל רוב החיים (בעלי… קרא עוד »
כתבה נהדרת! תודה רבה לך.
"קורא"- לכן מנשנש .."לומד"- לא מנשנש
[…] לחלוטין בשנתיים הקודמות – זינק השנה במלוא עוזו ממעמקי השטח המת, ולופת משקיעים מבוהלים […]
[…] מי יודע אילו עוד שטחים מתים אני מפספסת. מי יודע מהיכן יונחת הפטיש 5 קילו […]