משקיעים רבים חוששים להיכנס לשוק ברמות המחירים הנוכחיות. הזינוק במחירי הנכסים הפיננסיים מאז משבר 2008 יצר מכלול של בועות: בנדל"ן, באגרות החוב ואפילו בשוק המניות. האם הפתרון הוא להמשיך לשבת על הגדר ולהמתין למשבר הבא?
למועד הכניסה לשוק יש משמעות גדולה לטווח הרחוק, ודאי כשמדובר במשקיעים מתחילים. תזמון נכון, בסופו של דבר, הוא אחד הדברים החשובים ביותר בחיים – מוזמן לשאול את ויליאם ואלאס או את בארני סטינסון.
כמשקיעים, אנו שואפים תמיד לקנות בזול כדי שנוכל למכור ביוקר (ברווח) בעתיד. במובן זה, התשובה חד משמעית: תמיד עדיף להמתין למשבר ורק אז להתחיל להשקיע. במצב זה ניירות הערך יהיו זולים יותר, הכסף שלכם יוכל לקנות כמות גדולה יותר של ני"ע ופוטנציאל התשואה יהיה גבוה יותר.
יש רק בעיה אחת: אף אחד – אני חוזרת, אף אחד – לא יודע לומר מתי יגיע המשבר הבא. השוק עלול לקרוס מחר, בעוד חודש, בעוד חצי שנה או בעוד שנתיים. בזמן שתמתינו עד למפולת, השוק עשוי לנסוק מעלה בחדות. ספק רב אם תרגישו נוח יותר כשהשוק יהיה יקר ב-20% משוויו הנוכחי. למעשה, בתרחיש זה סביר להניח שהפחד רק יגבר.
חשש זה בדיוק הוא שגרם למשקיעים רבים להישאר על הקווים ולהחמיץ תשואה מצטברת של 150% ב-5 השנים שחלפו מאז משבר 2008/09 – "ראלי" שמגיע פעם בדור, אשר זכה כבר לכינוי "השוק השורי השנוא ביותר בהיסטוריה".
החשש הזה אינו מוגבל רק למצבים שבהם השוק "יקר". גם אם תקוותיכם תתגשמנה והמשבר הבא יוביל לקריסה של 20% בשוק המניות, יתכן שהפחד ימשיך לשתק אתכם. כיצד תגיבו אם יום לאחר כניסתכם לשוק הירידות יחריפו ל-25%, 30% או 35%? מה מבטיח לכם שתדעו "לתפוס" את השוק בתחתית? איזה סיכוי יש לכם לתפוס את הסכין הנופלת מצידה הקהה?
שיאים, בועות, משברים ומפולות קל לזהות בדיעבד – אבל בלתי אפשרי לזהותם מראש. העובדה שכמעט אף בן-אנוש לא מצליח להכות את השוק באופן עקבי על פני תקופות של עשרות שנים היא עדות מובהקת לכך.
העובדה שהשוק נמצא כיום בשיא של כל הזמנים אין פירושה שהמפולת בהכרח בפתח. כפי שמעיד התרשים הבא, טבעו של שוק המניות הוא לשבור שיאים; זוהי פונקציה של גידול דמוגרפי וצמיחה כלכלית. למעשה, אם השוק לא שובר שיאים, המשמעות היא שאנחנו בצרות לטווח הארוך.
הניסיון לתזמן את מועדי הכניסה והיציאה מהשוק – בין אם על סמך תחושת בטן או על סמך מדדים פיננסיים (ויש עשרות כאלה, החל ממכפילי רווח לעשר שנים – PE10 – וכלה בתשואות דיבידנד ממוצעות) – מוביל כמעט תמיד לתשואות חסר. "הכסף החם" – כספם של משקיעים קטנים שמנסים לתזמן את השוק – תמיד נשרף. תזמון השוק הוא משחק של מפסידים.
זמן יקר מכסף
שלא תהיינה אשליות. השקעה בשוק ההון היא פעילות מסוכנת. הסיכון לא נובע מהתנודתיות היומיומית האופיינית של נכסי ההשקעה (מניות תנודתיות יותר, אגרות חוב תנודתיות פחות), שהרי טבעו של השוק להיות תנודתי. הסיכון נובע מהאפשרות לאובדן סופי ומוחלט של הכספים, כלומר, שהכסף פשוט לא יהיה שם במועד שתזדקקו לו.
החשש מהפסד ברור ומובן לחלוטין. כבני אנוש יש לנו נטייה אבולוציונית לשנוא הפסדים עד כדי כך ששנאת ההפסד גדולה מאהבת הרווח. לכן, כשהשוק קורס בעשרות אחוזים, והמשקיע מביט חסר אונים בכספו היקר מתפוגג כהרף עין, התחושה קשה מאד.
אולם חשוב להבין שכל הפסד בשוק ההון הוא תאורטי בלבד. ההפסד מתממש רק בתרחיש שבו תיאלץ או תכפה על עצמך למכור את אחזקותיך במחיר נמוך ממה שרכשת אותן – כלומר, לנעול הפסדים לעולמי עולמים. למשקיע צעיר יש אופק ההשקעה שנפרס על פני עשרות שנים. כשאופק ההשקעה ארוך כל כך, קל יותר להתמודד עם סיכון השוק, שכן פרק הזמן הארוך מבטיח שלשוק תהיינה הזדמנויות רבות יותר להתאושש גם מהגרועות שבמפולות ולתקן כלפי מעלה.
אם הכספים צפויים לשמש אתכם ב-5 השנים הקרובות – הימנעו מלהשקיע אותם בשוק המניות. בהינתן אופק ההשקעה ארוך, ובהנחה שתיישמו פילוסופיה של קנה-החזק-אזן מהסוג הנדון כאן באתר, לביצועיו המיידיים של השוק אין כל משמעות או רלוונטיות. הדבר היחיד שצריך להשפיע על החלטותיכם כמשקיעים הוא מצב השוק בנקודת הסיום, לא בנקודת המוצא. בעוד 30 שנה מהיום ספק אם תזכרו עד כמה יקר או זול היה השוק בשנת 2014.
זמן, לא כסף, הוא הנכס היקר ביותר של המשקיע הצעיר. כשם שצמח לא יכול לבצע פוטוסינתזה ללא אור שמש, תיק ההשקעות שלכם לא יכול לצמוח ללא זמן. משקיע שממתין בחוסר מעש בציפיה לנקודת כניסה טובה – זורק זמן יקר לפח. כל יום שבו אינכם משקיעים הוא יום אחד פחות מהזמן שנותר לכסף שלך לעבוד בשבילך. רווח אבוד כמוהו כהפסד.
כשאופק ההשקעה שלכם נמדד בעשורים, אינכם יכולים להרשות לעצמכם להחמיץ ראלי אחר ראלי רק בגלל החשש שמא השוק יקר מדי.
נהלו את הסיכון — ללא תזמון
במקום לייסר את עצמכם בלבטים והיסוסים, שאלו את עצמכם שתי שאלות:
1) מתי תזדקקו לכסף?
2) בהסתמך על תשובתך לשאלה 1, ותוך התעלמות בוטה מהאפשרות שהשוק נמצא כעת בשיאו – איזה שיעור מנכסיכם תהיו מוכנים לחשוף לשוק המניות? (כלל האצבע הנו: הפסד נסבל מקסימלי * 2 = שיעור החשיפה למניות).
ברגע שתשיבו על שתי השאלות הללו, יווצר בסיס לתכנית השקעות סדורה. תהיה לכם מטרה ברורה ושיטה כדי להשיג את המטרה, קרי: תיק השקעות שהרכבו משקף שקלול של הצורך, היכולת והנכונות הפסיכולוגית ליטול סיכונים.
הנקודה האחרונה קריטית בחשיבותה. חובה שתיק ההשקעות יבטא בכנות מירבית את פרופיל הסיכון הפסיכולוגי שלכם, שאם לא כן הפחד ישתק אתכם וסביר שתתקשו להירדם בלילה. במילים אחרות — אם אתם מוטרדים שמא השוק יקר מדי – הפחיתו מראש את רמת הסיכון בתיק על ידי הקטנת החשיפה למניות בתכנית ההשקעה.
השקעה בבורסה, במובן זה, היא כמו רכבת הרים: אנשים שיש להם סיבולת סיכון אדירה יכולים להקצות 100% משווי נכסיהם למניות ולהחזיק חזק חזק בזמן שהרכבת צוללת מטה, מבלי שהם עפים מהקרון. רוב המשקיעים לא מסוגלים לספוג טלטלות כאלה ולכן זקוקים לחשיפה נמוכה יותר. תפקידכם כמשקיעים הוא לקבוע את רף החשיפה שאתם חשים עמו בנוח, להדק את חגורות המושב ולהגיע ליעד מבלי לעוף מהרכבת בירידות.
נסחו תכנית ההשקעה, פעלו לפיה ואל תסטו ממנה, בין אם השוק קורס ובין אם הוא מזנק. נהלו את הסיכון – לא באמצעות תזמון של השוק, אלא באמצעות "ארוחת החינם" היחידה שיש לכם כמשקיעים: היכולת לפזר את סכום ההשקעה על פני מגוון שווקים ואפיקי השקעה (מניות בשווקים מפותחים, מניות בשווקים מתעוררים, אגרות חוב צמודות, אגרות חוב בריבית קבועה, נדל"ן, זהב ועוד). תיק השקעות מגוון כהלכה יקטין את התנודתיות מבלי לפגוע בתוחלת התשואה.
אינכם חייבים להיכנס לשוק בבת אחת. אמנם, מבחינה מתמטית טהורה, פוטנציאל התשואה יהיה גדול יותר אם תשקיעו את מלוא הסכום העומד לרשותכם בהתאם לתכנית ההשקעה שגיבשת, שהרי כך תבטיחו שכל כספכם יתחיל לעבוד קשה מהרגע הראשון. אבל חשוב לא פחות שתהיו רגועים: אם משמעות הדבר היא לפצל את סכום ההשקעה ל-12 מנות שוות ולהשקיע כל מנה מדי חודש בהתאם לאסטרטגיית המיצוע השקלי – עשו זאת. כניסתכם המדורגת לשוק תאפשר לכם להתמודד טוב יותר עם כל מפולת – אך במחיר של תשואה נמוכה יותר בתרחיש שבו השוק יעלה.
אחת לשנה אזנו את התיק חזרה להרכבו המקורי כפי שקבעתם בתכנית המקורית. אם הגדרתם חשיפה של 50% למניות ו-50% לאגרות חוב, והפלח המנייתי קורס כעבור שנה, אזנו חזרה ל-50% באמצעות העברת כסף חדש למניות. הדבר יבטיח שתקנו בזול (כך שבעתיד תוכל למכור ביוקר) תוך שמירה על רמת סיכון קבועה לאורך זמן. כשהדוב יגיע לבקר – זרקו עליו דליים של כסף עד שיברח!
מעל לכל – ודאו שאינכם פועלים מכוח הרגש. אסור שהפחד מהלא נודע ישפיע על תהליך קבלת ההחלטות שלכם (במקרה זה – ההחלטה להישאר על הגדר). אחד הדברים החשובים ביותר בהשקעות הוא לנטרל כל שבב של רגש. במוקדם או במאוחר, סביר שתפסיד בבורסה (על הנייר). התגובה הרגשית שלכם להפסדים הללו היא שתחרוץ את גורלכם כמשקיעים. כדי לחסן את עצמכם, פעלו בשני מישורים:
(1) התנזרו באופן מוחלט מפורנוגרפיה פיננסית (זכרו שיש עיתונאים כלכליים שמתפרנסים מניגון על עצביהם החלשים של המשקיעים).
(2) קראו כמה שיותר על כלכלה התנהגותית — זו השקעה ששווה את ערכה בזהב. הספרים הטובים ביותר בהקשר זה:
- גארי בלסקי ותומאס גילוביץ' – Why Smart People Make Big Money Mistakes — גרסת קינדל (אנגלית)
- ג'ייסון צוויג – Your Money and Your Brain – גרסת קינדל (אנגלית)
- דן אריאלי – לא רציונאלי ולא במקרה (הוצאת מטר)
- דניאל כהנמן – לחשוב מהר לחשוב לאט (הוצאת כינרת)
אחרית דבר
יתכן שיש טעם לקנח בדבריהם של גדולים ממני:
- "אין לי מושג קלוש מה שוק המניות צפוי לעשות בששת החודשים הקרובים, או בשנה הקרובה, או בשנתיים הקרובות" – האורקל מאומהה
- "ישנם שני סוגים של משקיעים, קטנים כגדולים: אלה שאינם יודעים לאן מועדות פני השוק, ואלה שאינם יודעים שהם אינם יודעים." (פרופ' ויליאם ברנשטיין)
- "תזמון השוק הוא רעיון איום. אל תנסו זאת – לעולם" (פרופ' צארלס אליס)
- "תזמון השוק אינו מבוסס מבחינה סטטיסטית. אינני בוטח בזה. יתכן שתינצלו מהמפולת, אבל באותה מידה יתכן שתחמיצו את העלייה. הגדירו סיבולת סיכון שאתם חשים איתה בנוח והחזיקו חזק." (פרופ' יוג'ין פאמה)
- "אם הבחנתי בדבר מה בשישים שנותיי בוול סטריט, הרי שאנשים אינם מצליחים לחזות מה עתיד להתרחש בשוק המניות." (בנג'מין גרהם).
זכרו – ההיסטוריה מתגמלת את אלה החוסכים באגרסיביות, המפליגים לראות לטווח הרחוק, והמפנימים את סוד העוצמה הטמון בצבירת ריבית דריבית.
לגבי מניות – אכן אי אפשר לדעת האם הן צפויות לעלות או לרדת. ייתכן שהחברות שמניותיהן נסחרות בבורסה באמת יצליחו להרוויח יותר משהרוויחו בעבר ועל כן מחירן כיום יסתבר כמוצדק. אבל את אותה הטענה אי אפשר ליישם כל כך בקלות כלפי איגרות חוב ממשלתיות, שהרי מחירן חסום לגמרי על ידי הסכום שהן מתחייבות להחזיר ביום הפדיון + כל הריביות שהן מתחייבות לשלם. האם היית ממליצה לרכוש אגרות חוב ארוכות טווח באופן עיוור גם אם התשואה הצפויה שלהן היתה מאוד קרובה לתשואה של מק"מים? אם אני לא מפספס משהו, אז גם בתרחיש דיפלציוני, לאגרות חוב ארוכות טווח לא יהיה ייתרון מהותי… קרא עוד »
זה פועל באופן חלש יותר על מוצרים פיננסיים שלא מביעים צמיחה של המשק, אבל רוב מה שהיא אמרה נכון גם לגבי אג"ח ממשלתי ארוך, (30-40 שנה) אשר שינוי ערך של 10% לכאן או לשם (כמו שקרה לאג"ח 0142 של ישראל) לא מאד מהותית עבורו.
היה כדאי להראות במקביל לגרף הפנטסטי הזה גם את גרף השינוי בערך הדולר במשך ה-114 השנים האלה. התמונה הייתה אז יותר מציאותית.
הדרך המקובלת לשקף את האינפלציה היא לדבר במונחים ראליים אחרי אינפלציה ולהציג גרפים כאלה.
אבל דווקא הגרפים האלה מייצגים פחות מהקודמים בגלל ששניהם לא מכילים את התשואה הכוללת כולל דיבידנדים ומכיון שהדיבידנדים והאינפלציה בד״כ בכיוונים הפוכים ולא רחוקים בגודל דווקא הגרף הנומינלי מייצג יותר את התשואה הכוללת הריאלית.
גרפים שתארים את העניין אפשר למצוא פה
http://www.simplestockinvesting.com/SP500-historical-real-total-returns.htm
ובין השאר אפשר למצוא שם גרף ריאלי של התשואה כוללת דיבידנדים
"כשהדוב יגיע לבקר – זרוק עליו דליים של כסף עד שיברח!"
ענק !!!!!!
פוסט מעולה. נקודה נוספות: אדם צעיר שחוסך מידי חודש סכום קטן ומשקיע אותו במניות לא רק שלא צריך לפחד מכך שהשוק ייקרוס אלא צריך *לקוות* שהשוק ייקרוס בהקדם האפשרי וכמה שיותר נמוך, שהרי אז הוא יוכל לקנות באותו סכום חודשי נתח גדול הרבה יותר משוק המניות העולמי. מי שצריך לחשוש מקריסה הם המבוגרים, שמיטב שנות החיסכון שלהם כבר מאחוריהם והסכום שצברו בחיסכון גדול בהרבה מהחיסכון שעוד יספיקו להוסיף לו בעתיד. ככל שהיחס חיסכון צבור/חיסכון חודשי (*) שלך יותר קטן כך אתה צריך לקוות יותר למפולת וככל שהוא יותר גדול כך שאתה יותר צריך לחשוש ממנה. (*)או חיסכון חודשי פוטנציאלי, אם… קרא עוד »
אמירה חשובה מאד!!
מסכים מקרב לב. הנטייה הטבעית של אנשים היא להגיב בדיוק להפך.
מקריאת השאלה ניתן להבין שלשואל אין תאבון סיכון גבוה, וזה בלשון המעטה. בגלל גילו הצעיר, הייתי מציע לו ללמוד את כל הנושא של השקעה דפנסיבית שמבוססת על מחקר של שוק ההון. ישנם מספר ספרים שאני יכול להמליץ עליהם (באנגלית , לא בטוח שכולם תורגמו לעברית) כמו: The Intelligent investor / Benjamin Graham Security Analysis / Benjamin Graham The theory of investment / John Burr Williams The Warren Buffet way / Robert Hagstrom ספר להבנת חשבונאות של חברות בצורה קלילה: Reading financial reports for dummies / Lita Epstein בסך הכל להבין את שוק ההון זה דבר מאד פשוט (לא מדע גרעין),… קרא עוד »
מה דעתך על מוצרים מובנים לטווח של 3 עד 5 שנים , פוטנציאל לרווח גבוהה בלי סיכון להפסיד את הקרן , אמנם אין נזילותת אבל עם חיים בצמצום זו לא בעיה
לגבי מניות, הומלץ פיזור. קרן מחקה אמריקאית, או עולמית או ישראלית לבחירתך. בקרן VT מעל 7000 מניות. הפיזור הוא עצום. אם כולן יתרסקו בכל טווח כנראה שכולנו נראה את סוף העולם….
אגח מאזן לך את המניות.. וגם כאן אתה מוזמן לקחת קרן מחקה לפי טעמך.
VT צנחה ב 50% בתחילת 2009. הפיזור על פני הרבה חברות ומדינות ממש לא הועיל. לשמחתנו זה לא היה סוף העולם ומי שלא מכר בירידות ראה את השקעתו חוזרת ועולה מאז ועד היום.
בקשר לפיזור יש לחפש השקעות עם קורלציה (מתאם) מנוגד ככל שאפשר. אם פיזרתם אפילו על 7 מליון מניות עם אותה קורלציה – לא פיזרתם כלל. אני חושב שזו הבהרה או הארה לתגובת הסולידית. כל מי שהשקיע ב 2009 עשה את השקעות חייו (במיוחד מי שהתמזל מזלו והיו לו ביצים להיכנס לשוק ההון בסביבות מרץ או קצת לפני). באופן כללי כאשר השוק באופוריה והעליות לא פוסקות, גם הריביות חסרות הסיכון עולות. בזמן כזה עדיף למכור מניות (אפילו אם לא הגיעו לשיאן) ולקנות Treasury bonds שיכולים להגיע לקופון של 5 או 6 אחוז (ל 30 שנה), לא בשביל האחוזים הפעוטים (שבכל זאת… קרא עוד »
אם הנער היקר קרא את "המשקיע הנבון", הוא יודע להבין שאם הוא יקנה במנות קבועות אחת לחודש [או לכל תקופה בה הוא יבחר], זו הדרך הנכונה ביותר להיכנס לשוק, ואסייג, זו הדרך הנכונה ביותר באם אינך מעוניין להתעסק עם ניהול סיכונים, הגדרת גודל הסיכון וכו'. בכל מקרה, בגילו, התזמון ממש לא משנה, העיקר זה שהוא מתחיל בגיל הנכון וזאת אוכל לומר מנסיון אישי! בחור, עד שנות ה-30 לחייך יהיו כל כך הרבה מחזורי גאות ושפל בבורסה שזה באמת לא משנה, מה גם שקרוב לוודאי שהונך אינו בגובה של 6 אפסים או יותר, כך שאינך צריך להתעסק יתר על המידה בניהול… קרא עוד »
גם אני מתמודד עם אותה בעיה היום. קראתי את כל הפוסטים בבלוג הזה, כמה מהספרים המומלצים, וגם במקומות אחרים, אבל שמדובר בלעשות באמת משהו עם הכסף שלך, זה משתק. יחד עם זאת, שבוע הבא יש לי פגישה עם כמה בתי השקעות, ואני מקווה להתחיל להשקיע לא הרבה אחרי. למה? הסיבה על פני השטח היא שהשתכנעתי שפיזור רחב של השקעות עבד בעשרות השנים האחרונות. מעבר לזה לא ניתן לדעת, אבל זה יותר ממה שאני יודע על רוב הדברים שצריך להתמודד איתם בחיים. זה גם לא מזיק לראות יום יום אנשים מתגברים על חוסר רצון עז לעשות את מה שהם עושים, ולהראות… קרא עוד »
אתם נשמעים בדרך הנכונה, תחשבו שבגל 40 תוכלו לא לעבוד או לעבוד לייט באופן תקופתי או חצי משרה, איזה חיים כייפים…
כמה חרטות… אולי במקום ללכת לגן היית יכול לעשות בייביסיטר ולעשות עוד כמה לירות?
אתם מרוויחים מצוין, יש לכם חיסכון מעולה לגילך, מה אתה מתייסר?
***גיא, אני מעלה את הצעתי ל- 15 ש"ח לאי-תגובה.
סולידית תודה על המאמר הראשון על מניות שהצלחתי אי פעם להבין. מאמר מעולה והבלוג שלך מדהים בכלל. נתת המון השראה. יום נעים!
כיאה לבלוג פיננסי (או פיננסי למחצה), הייתי מצפה גם לקבל את הצד השני של המטבע…. אני דווקא מכיר כמה ציטוטים אחרים, גם הם של המשקיע הגדול מכולם, האורקל מאומהה, שציטוט אחר שלו הובא בפוסט, והם: "הכלל הראשון הוא לעולם לא להפסיד כסף. הכלל השני הוא לזכור את הכלל הראשון". יש לכלל הזה הסבר אריתמטי שבודאי הסולידית הנהדרת הסבירה היכן שהוא, או שהיא תהיה שמחה להסביר הרבה יותר טוב ממני, עם יכולותיה המילוליות האדירות (לדעתי הוא לא פחות חשוב מההסבר על כוחה של הריבית דה ריבית). הציטוט השני הוא "היה חמדן כשכולם פחדנים ופחדן כשכולם חמדנים". היום כולם חמדנים, ולכן אולי… קרא עוד »
אגב, "כשהדוב יגיע לבקר – זרוק עליו דליים של כסף עד שיברח!", זה לא אומר לתזמן את השוק? (לקנות בשוק דובי)
זה ברור. אבל את זה עושים באופן תקופתי ומחזורי, גם כששוק המניות עולה ב-20% (אז קונים אג"ח בזול). לא רק כשהדוב מגיע לבקר, אלא גם כשהשור מגיע. לא?
בכל אופן, עניין איזון התיק פחות קריטי לי לפחות. הייתי שמח לשמוע קצת תובנות על התגובה היותר ארוכה. אני מצוי פחות או יותר באותה צומת דרכים (כבר בעל חסכון אבל מפחד להכנס בשיא), ויש לי בארון ג'נסים בגיל של מי ששאל את השאלה…
תודה
לגבי תוחלת חיים: בדיוק בגלל סיבה זאת גראהם (ליתר דיוק צוויג בהערות שלו) לא ממליץ על 100% השקעה במניות לאנשים פרטיים. לגבי באפט, הוא בעצמו ממליץ על השקעה פאסיבית כחלופה ראוייה: הנה קטע ממכת אחרון שלו למשקיעים: My money, I should add, is where my mouth is: What I advise here is essentially identical to certain instructions I’ve laid out in my will. One bequest provides that cash will be delivered to a trustee for my wife’s benefit. (I have to use cash for individual bequests, because all of my Berkshire shares will be fully distributed to certain philanthropic organizations… קרא עוד »
לשוק המניות יש נטייה אינהרטנית לעלות. הסיבה האמיתית לכך היא שבמערכת קפיטליסטית: 1. מניות מייצגות בעלות בעסקים חיים, אמיתיים, השואפים לצמוח, להתפתח ולהרוויח ככל הניתן 2. לשוק יש נטייה טבעית, כמעט אכזרית, לטהר את עצמו — הוא מנפה חברות כושלות ומעלה על נס חברות מצליחות. כישלון והצלחה הן פונקציה של התאמה לסביבה המשתנה — כולל לסביבה בעולם שמשאביו סופיים. חברות שישכילו להתמודד היטב עם השינויים הללו ימשיכו לשגשג. צמיחה כלכלית היא פועל יוצא של חדשנות אנושית, טכנולוגיות חדשות וגידול דמוגרפי. אם אתה מאמין שכל אלה ייפסקו במהלך ימי חייך – אל תשקיע במניות, ובמקום זה הצטייד בשטח אדמה פורה, ברובה… קרא עוד »
מחד ומאידך,יש לך את זה בגרסה יותר ארוכה? 🙂 לגבי – הציטוט השני שהוא "היה חמדן כשכולם פחדנים ופחדן כשכולם חמדנים". מניסיון אישי עוד לא נראה ומרגיש לי שאנחנו במצב חמדנות בשוק הזה למרות ריבוי הבלוגים שאני נתקל בהם לאחרונה. עשה טובה ותודיע לי ביום שתסיים לפחד ותחליט להכנס לשוק 🙂 עוד אנקדוטה אישית – אני זוכר מילדותי ב 1982 לערך את כמות הדיבורים והסרטים שדיברו על מלחמת יום הדין הגרעינית שתבוא עלינו במהרה בימינו וזאת לאחר משברי נפט וסטגפלציות איומות למינהן. הדאו היה אז בערך 1000 נקודות והגיע תוך 16 שנה ל 10000 עם מפולת של 22 % ביום… קרא עוד »
לעניין הכניסה להשקעה דווקא עכשיו (נושא הפוסט והשאלה שלי): בקשר לציטוט הראשון, אמנם לא למכור בירידות זהו יישום אחד שלו, שמאפשר להמנע מהפסד. עם זאת, גם לא להיכנס בשיא ולפני מפולת זו דרך נוספת. בהנחה והיינו יודעים שזהו שיא וצפויה מפולת הרי היה לכולם ברור לא להכנס כעת. מאחר ואיננו יכולים לחזות את העתיד אנחנו לא יכולים לומר את זה. אבל, אנחנו כן יכולים לומר את זה באותה מידה של ודאות כמו שאנחנו אומרים שהשוק תמיד יעלה בטווח הארוך. לכן לא ברור לי למה אנחנו מתעלמים משיאי המחירים הנוכחיים אבל לא מתעלמים מהביצועים של השוק לטווח הארוך, כאשר שניהם מבוססים… קרא עוד »
לא הבנתי את עניין העגלים. אני גם לא יודע מאיפה הסקת שאני חושב שהשקעה בבורסה הופכת אותי לגבר אבל תאמין לי שאם הייתי יודע שזה תופס לא הייתי מפסיק להשתמש בזה. אני התכוונתי כשמי שמפחד להיכנס לבורסה נהיה חמדן זה כנראה הזמן שלי לצאת. לגבי הבורסות בעולם – אז במדינות ה BRIC , מזרח אירופה, יפן אז הבורסות רחוקות משיאן ואני מניח שזה משפיע על מדד ה MCSI העולמי. לגבי ה Home Bias — מכיר. רק שאותי לא מעניין העושר של רוקפלר אלה רק העושר של הקבצן שישן איתי מחתת לגשר … כל עוד אני מסודר יותר ממנו אני מאושר… קרא עוד »
טוב לקרוא פעם את נוספת את התגובות.
א. רק יפן נמצאת במדד MSCI …. אבל בשביל פיזור מרבי אני מניח שכדאי אולי לכלול גם את מדינות הBRIC …..
ב.אני מסתלבט על עצמי בעניין העדתי שמה שהכי שחשוב אצלנו (אולי אצל כל אדם ? ) זה להיות תמיד לפני השכנים.
ג. איליה ,
1. הסיפור שלי די דומה לשלך למטה , אז אולי אנחנו משקיעים אקטיבים בתחפושת ?
2. ברור שאני גם ממליץ על הספר של גראהם – המשקיע הנבון.
ד. שולה , מתחילים מעכשיו.
היי גיא,
לגבי משקיע אקטיבי בתחפושת – בפרק 20 של משקיע הנבון גראהם מדבר על מרווחי בטחון בחישובים. בתור מישהו שאין לו כוח להתעסק יותר מדי בחיפוש חברות באסקולת השקעות ערך, אני רוב הזמן משקיע פאסיבי.
בזמן משבר חריף התמונה משתנה ואפילו עיון פשוט במאזן חברה מספק לך את מרווח בטחון (למשל מצב שהיה בפברואר2009 כאשר שווי של מלא חברות היה שווה או פחות מכמות המזומנים שחברות אלו החזיקו (מדובר על חברות רווחיות בלי חובות). במצב כזה לי אישית קשה להשאר משקיע פאסיבי. אבל במשבר הבא כפי הנראה אשקיע יותר בקרן סל ולא בחברות פרטניות.
שוק הון ביסודו של דבר הנו גם מכשיר לחסכון ארוך טווח. השקעה מושכלת לטווח ארוך עשויה בהחלט להניב תוצאות טובות מאד לחוסך=משקיע. לכן,לעניות דעתי, קנו בזול,תמכרו ביוקר-זו כל התורה למשקיע מהציבור !!! צריך להשקיע בחברות,ששווין בשוק זול מהותית מהשווי ההוגן שלהן,אך עם אופק עמוק ורחוק של צמיחה בהכנסות וברווחים, תוך שיתוף הולך וגדל של כלל משקיעי החברה- ברווחיה. מתוך ניסיון אישי,השקעה שכזו מאפשרת לי לישון בשקט גם כששוק ההון צונח,ושוק ההון מטבעו גם ממריא וגם צונח,בדרך כלל יחד עם כל "המומחים הגדולים". והיום ישנן הרבה חברות זולות,גם כאלה שמחלקות דבידנד,כמו למשל– אדגר השקעות הנסחרת כ-40% מתחת להון העצמי שלה, פועלים… קרא עוד »
באופן מפתיע, הבחור הצעיר צודק, השוק אכן יקר, יקר מאד, יקר מידי. עד כמה השוק יקר ניתן לאמוד לפי היחס בין הרווח השנתי של החברות בבורסה לבין שווי השוק של החברות (שנובע מערך המניות שלה). מכפיל בגובה של עד 10 מצביע על שוק נמוך, בין 10-20 בינוני, מעל 25 יקר. השוק האמריקאי נמצא היום במכפיל רווח של 25. קיים קשר שלילי מובהק בין המכפיל הממוצע לבין הרווח הצפוי ב10 השנים הבאות. ניתן לראות זאת בגרף בלינק הבא: http://4.bp.blogspot.com/_i47TEqZoAbw/TTh6j14yWlI/AAAAAAAAA18/YTJf68f_bBQ/s1600/Start%2BPE%2B%2526%2B10-Year%2BReturn.jpg הסבר לגרף: כל נקודה מייצגת תמונה של שנה מסוימת, באותה שנה לשוק היה מכפיל רווח ממוצע, ואם עברו מאז 10 שנים ניתן… קרא עוד »
אם הכל מתומחר ולכולם יש את המידע אז למה יש קריסות? דיסאינפורמציה, אינטרסים ואפקט העדר גורמים לאנומליות. קריסות הם סימן שהשוק הגיע לנקודה שהאמת יוצאת לאור, המחיר היה יקר. השוק לא נוהג בטווח הקצר (והטווח הקצר יכול להיות שנים) באופן שמשקף את המחיר הנכון.
אי אפשר לתזמן את השוק מבחינת תחילתה של קריסה (או ריצפה) אבל כן אפשר להגיב לה באופן שמשיג ביצועים עדיפים על קנה והחזק.
מסכים מאד, אי אפשר להגיד שהכל מתומחר, ועם זאת שיש אסטרטגיות גרועות ואסטרטגיות טובות. והכסף שאנשים מפסידים בבורסה בהכרח נכנס לכיס של מישהו.
"הכסף שאנשים מפסידים בבורסה בהכרח נכנס לכיס של מישהו".
אכן, מי שסבור שיש לו יתרון קוסמי כלשהו על פני מיליוני משקיעים אחרים בדרך כלל נוטה להיטרף על ידי כרישים.
לעומת זאת, מי שרוצה להביט מרחוק על התחרות הזו פשוט קונה את השוק כולו, מחזיק לאורך זמן ומאזן לפי הצורך.
השוק חכם ממך.
דורין, פה אני לא מסכים איתך – לא תמיד הכל מתומחר. המידע נגיש לכולם, זה נכון אך זה לא אומר שהוא מתומחר נכון. כל הזמן. נקח את אותה דוגמא של סטיו 2008 – אביב 2009 בישראל. האם הייתה פה סיבה כלשהי לקריסת שוק המניות? לא בטוח, הוא קרס – כן, בגלל הפאניקה שזה מצב קיצון שבו השוק מפסיק להיות מתומחר (זה גם נכון למצב של אופוריה של שנת 1999 בנאסדק). מה שכן – אם לא תהיה בשוק בזמן זה אז גם לא תהנה מעליות (אם יהיו כאלה) אחרי הנפילה. ופה איזון עושה לך את העבודה יופי. לי אישית היה יותר… קרא עוד »
יש אתר שייתן לי ערכי מניות ריאליים לאורך הזמן?
זה מאד יעזור לי, ולעשות את זה בעצמי זה מסורבל מאד.
אמנם וורן באפט אמר "אין לי מושג קלוש מה השוק עומד לעשות בששת החדשים הקרובים", אבל המהות של וורן באפט הפוכה לגוון וקנה בכל מחיר. המהות שלו היא קנה חברה נהדרת בחצי מחיר. אוקיי, אני לא מסיט את הדיון עכשיו לאסטרטגיית השקעות ערך. אני גם לא מדבר על להביס את השוק. בכל מקרה גם מה שוורן באפט ממליץ למשקיע הממוצע הוא להקצות 10% לאג"ח וב 90% לקנות אינדקס S&P אך להכנס בצורה מדודה (dollar cost averaging). כמו כן, כל מה שנאמר על תיק אינדקסים גלובאלי ומגוון אג"ח, ההשפעה הקריטית של דמי ניהול נמוכים על תשואה וכדומה נכון למשקיע הביתי. יחד… קרא עוד »
העבודה הזו של FABER ממש טובה. מי שיש לו סבלנות לקרוא 70 עמודים ילמד הרבה על תרומת גיוון תיק השקעות ותזמון השוק לתשואה ולסיכון של ההשקעות בשוק ההון.
טיפ קטן למי שאין סבלנות לקרוא: פאבר מראה שהשקעה של 20% בנדל"ן ועוד 20% בסחורות מעלה את התשואה ומקטין את הסיכון.
כפי שאמרתי, אף אחד לא יכול לצפות מתי השוק יקרוס. זה שפאבר אומר מ 2011 שהשוק צפוי לקרוס וזה לא קרה עדיין, לא אומר שהוא לא יקרוס. אם לא יקרוס – יופי אבל מאוד סביר שהוא יקרוס בעתיד כפי שהיה בעבר. ההשפעה שתהיה על קריסה כזאת על אנשים שנכנסים יותר קרוב אליה הינה משמעותית ביותר לנושא התשואה ארוכת הטווח שלהם. לכן אם יש אסטרטגיה מוצקה שמתמודדת עם בעיה זו כפי שמובאת במאמר כדאי לאנשים להקשיב ולשקול.
מבאן ומארק זה שני אנשים שונים. זה הבחור שאת כנראה מתכוונת אליו
[http://www.youtube.com/watch?v=Fx6ALdBgeDI]
מענה יעל נגד הפחד, זה לעשות דווקא את מה שאתה מפחד ממנו;
כלומר אם הפחד משתק אותך מלהיכנס לבורסה, כנס דווקא לפעילות בבורסה ותראה שהשד לא נורא כל כך.
פוסט מעולה, נותן מענה, גם לשאלות חשובות אחרות. יישר כח לסולידית.
יכול להגיד לבחור בן 17 דבר אחד ………. הייתה לך אפשרות להיכנס לשוק ממש לפי שבועיים אחרי (שמצאו את החטופים ) הייתה מיני מפולת אנשים היו בלחץ היסטרי מהמצב הביטחוני ומכרו בטירוף מניות , אגחים, מכל הבא ליד וגם אני פעם ראשונה בעסק הזה ממש נלחצתי פתאום אני רואה על המסך יום אחרי יום איך הכסף שלי נחתך ורק אדום בעניים , אמרתי לעצמי שמחר אני מוכר את כל התיק רק שלא אפסיד כסף , לאחר מחשבה שניה ממש כבר על המחשב מוכן למכור את כל התיק לחש לי באוזן זקן חכם ואמר תחשוב הפוך גוטה שכולם לחוצים למכור תקנה… קרא עוד »
שבוע טוב בזכותך אזרתי אומץ ופניתי לבית השקעות , קיבלתי מהם את רשימת העמלות ,ובין היתר קיבלתי רשימה של ״ דמי טיפול בתשלומים״
1. תשלום דוידנד 0.09
2.תשלום ריבית 0.09
3.תשלום פידיון אג״ח/מק״מ 0.08
ורציתי לדעת האים זה תקין ומקובל?
והאים תשלום ״דמי הטיפול״ באג״ח ובמיוחד במק״מ שהוא לטווח קצר לא מעקר בעצם את התשואה שהוא נותן יחד עם עמלת הקניה והמיסים?
אשמח אם תוכלי להתייחס ולחדד את הנושא. תודה
הי מיטב דש
שלום, תודה רבה על הפוסט המעניין, אף שלגביי רובו כתוב בסינית ספרותית. אני אישה בת 40, נשואה ואמא לשניים. היום, בעקבות הפוסט שלך, הבנתי שזמן יקר "בוזבז" על פיתוח קריירה, השכלה מקצועית, שופינג וסופ"שים ברודוס (אני לא מנסה להיות צינית. האסימון ירד והשמיע קול חבטה אדירה). שתי שאלות לי אלייך (ואני מודה לך מראש באם תואילי לענות): 1. במידה שארצה להתחיל לקרוא ולהבין על שוק ההון-באילו ספרים כדאי להתחיל?(אני ארכיאולוגית במקצועי, חסרת ידע בפיננסים, מעבר לידיעה שאני חייבת לרכוש הבנה בנושא). 2. בפוסט כתבת על עניין הזמן. האם, דעתך, גיל 40-45 מותיר מספיק זמן להכנס לעולם הזה או שמא פספסתי… קרא עוד »
היי שרון,
ישנו ספר טוב בעברית שמסביר על סוגי ניירות ערך:
"הבורסה ושוק ההון איתך מהצד הראשון" של יאיר זימון ואיילה ויטנר.
זה ספר שמסביר על סוגי ניירות ערך ומושגים מרכזיים – כלומר אחרי קריאה שלו ץוכלי להבין מושגים. יתרון גדול של סםר זה שהוא קל מאוד לקריאה.
יש עוד הרבה ספרים והיה איפשהו פוסט אצל דורין עם רשימת ספרות.
אישית גם הייתי ממליץ על "המשקיע הנבון" אבל גיא יתחיל לצעוק עלי תכף…
אני לא יכול להמליץ על ספרות כלשהי אבל גם אני דוגל בשיטה של תיק "עוקב שוק". גם בגיל 40 לדעתי לא פספסת את הרכבת (אולי את שתי התחנות הראשונות אבל הנסיעה עד גיל 80+ עוד ארוכה). אני לא חושב שבזבזת זמן על פיתוח קריירה (אלא אם כן את סובלת בעבודה) כי אחרי הכל היא פירנסה אותך לתקופה לא קצרה ובלעדיה כנראה שלא היה לך חסכון כלל. בנוסף לחסכון רגיל, אני ממליץ לך לבדוק אם יש לך קרנות השתלמות או קופת גמל שתוכלי להעביר לניהול אישי. במידה וכן, את תוכלי לנהל אותן בצורה דומה לתיק ההשקעות ע"י רכישת קרנות מחקות של… קרא עוד »
ארבעים? צעירה! ודאי במונחים של כסף. צריך לזכור שעד שמתניעים מנועים בחיים האלו מבחינה כספית , ובמיוחד בישראל, רוב הסיכויים שאתה נושק לשלושים ויותר. הרי יצאת מהצבא עשרים ומשהו, עשית טיול, למדת לימודים, וכנראה התגלגלת במשרות זוטרות ולא חיית באופן סולידי כך שלא נותר לך הרבה בארנק אחרי שכ"ד וכו'. אוקיי. אז זה מה שיש. אבל מבחינת השקעות, את פרגית. יש לפנייך עוד את המסה העיקרית של הקריירה שלך. ולגבי ללמוד וספרים, אז אם יש לך עניין וסקרנות אין קץ, אז לא חסרים. אבל למען האמת רוב האנשים לא רוצים ששוק ההון ומניות ומסחר יהפכו להיות החיים שלהם כך שאת… קרא עוד »
בהקשר לאיזכור כי ניהול חשבון השקעות בבית השקעות עדיף על פני ניהול חשבון השקעות בבנק- האם תוכל לתת דוגמה מגובת נתונים על הדברים?
אני מבין כי קיים הבדלים משמעותים, אך אשמח אם תוכל (אתה או קורא אחר) לאשש את הדברים במידע המשקף הבדלים אלו.
יש פוסט הנקרא "השוואת בתי השקעות למסחר עצמאי בבורסה" בסולידית בדיוק על זה:
אתה יודע מה, זה באמת דורש קצת ביאור. בתי השקעות על חשבון לא מנוהל לוקחים סכום חדשי קבוע בסביבות 20 ש"ח ללא קשר לגודל התיק ועמלות קניה מכירה שלהם יותר זולות. בנקים לוקחים אחוז מסויים על גודל התיק. הם מצדיקים את זה בתירוץ שהחשבון כולל ייעוץ אבל תלוי על מי אתה נופל ולפעמים אם לא תרים טלפון, הם לא יעשו כלום. גם כשמייעצים, הייעוץ מאוד בנאלי משהו בסגנון, בוא נמכור את הקרן הזאת כי הבנק לא ממליץ יותר ונקנה קרן אחרת. הבחירה של הקרנות ללא מחשבה על יוקר הקרן, או אסטרטגיה מסויימת אלא בעיקר לפי הפרופיל שאתה אומר להם. שמרן?… קרא עוד »
אם יש לך תיק גדול יחסית(500K בבנקים קטנים ו800K וצפונה בבנקים גדולים) ואתה יודע להתמקח תוכל להגיע לפתור מדמי ניהול ולעמלות זולות מאוד הקרובות לעמלות בבתי השקעות. מבדיקות שלי החבילה הבנקאית הכללית שאתה מקבל כאשר יש לך תיק השקעות גדול בבנק טובה יותר. גם כך בחשבון את נושא ההעברות מהבנק לבית השקעות – זה עולה כסף. כלומר אם אתה רוצה להשקיע כל חודש בהוראת קבע יש סיכוי גבוהה מאוד שעמלת העברה + עמלת קנייה בבית השקעות תעלה יותר מעמלת קנייה בבנק לפני מיקוח. בנוסף אם תרצה לעשות תיק השקעות נפרד לילדים (שיהיה קטן יותר לפחות בהתחלה) ולהשקיע כל חודש בהוראת… קרא עוד »
בעקרון נכון. יחד עם זאת זה תלוי בסיטואציה. ממש לפני חודש שמעתי מכר שמנהל חשבון השקעות של כל חסכונות חייו בבנק. שבדקתי עבורו הופתעתי לגלות שהוא משלם כ 900 ש"ח לרבעון דמי ניהול לחודש על תיק של כ 800K דהיינו 3600 ש"ח לשנה. וחוץ מזה כמובן עמלות קניה ומכירה ומינימום מנופחות למכסימום מה שמביא את העלויות לקרוב ל 4000 ש"ח לשנה. בלתי נתפש. דרך אגב, נושא דמי משמרת ספג ביקורת קשה וכמעט בוטל אבל לא http://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1000900718 אז יכול להיות שלא תמצאו איזכור לכזה דבר בבנק, כמו שאני לא מצאתי, אלא הם פשוט קוראים לעמלה הזאת עכשיו דמי ניהול חשבון ני"ע… קרא עוד »
תודה לשניכם!
הנה ריכוז העמלות של בנק מזרחי טפחות:
1.קנייה/מכירה של ני"ע ישראליים 0.216%, מינימום 50 שח.
קנייה/מכירה של ני"ע זרים 0.4%, מינימום 75$ (במידה ועישים את הפעולה דרך האתר – אזי העמלות הן 0.3%, מינימום 25$)
2.אין עמלות קנייה/מכירה על קרנות נאמנות (ישראליים).
3.דמי ניהול ני"ע ישראליים 0.21%
דמי ניהול ני"ע זרים 0.234%
מה יהיה עדיף לתיק השקעות קטן של 60K?
אולי יש משהו שלא הבנתי. מדוע זה נחשב ליקר להעביר כספים בשגרה מבנק לבית השקעות? האין מדובר בהעברה בנקאית פשוט או הפקדת צ'ק לחשבון הנאמנות של בית ההשקעות בעלות של מקסימום 1.35 לפעולה?
העובדה שבחרת להציג גרף לוגריתמי של מדד המניות יכולה להטעות חלק מציבור הקוראים ולא לראות שב 2001 ו2008 השוק איבד מעל ל50% משוויו. מן הראוי לפחות לציין שהגרף הוא לוגריתמי כדי למנוע בלבול.
הצורה הנכונה להציג היא לוגריתמית ולא לינארית
זו הצורה המקובלת
לו היינו בוחנים גרף לינארי כזה
goo.gl/zndSrC
הנפילה של בערך 90% ב1929 הייתה נראית כמו גל קטן בים, גם שנות השבעים הקשות נראות ישרות ולעומת זאת המשברים האחרונים של 2009 ו 2000 היו בולטים יותר.
הסיבה שגרף לוגריתמי מייצג יותר היא שהשוק עולה בצורה אקספוננציאלית סביב ל 7% בשנה (נומינלית ברוטו שלא יהיו אשליות) וייצוג לינארי של תהליך כזה לטווח ארוך לא ברור כמו ייצוג לוגריתמי.
מה דעתך על השקעה ב-ETF על MSCI Emerging Markets?
הגרף שמציגים תלוי במה שאתה רוצה לראות ;-). אז אם אתה רוצה לראות שוק מנצח אתה מציג גרף מתאים. הצורך להציג לוגריתמית הוא כפי ש M אומר בגלל עליה אקספונניציאלית של השוק. אבל למה השוק עולה אקספונניציאלית? האם באמת בגלל שערכו עולה במכפלות ללא קשר לערך הכסף שאנחנו מחזיקים ביד? כמובן שלא. חלק מהעליה הזאת משקפת בין היתר גם את האינפלציה. ולכן ראוי לנו, בתור אנשים שבעצם מה שחשוב להם הוא ערך הקנייה של השטר שנשאר להם ביד, להציג גרף שמשקלל את השפעת האינפלציה. למשל כזה: http://inflationdata.com/articles/charts/inflation-adjusted-nyse-index/ ואז אפשר לראות דברים מעניינים. למשל, שמשנת 66 עד 82, למרות שגרף הערכים… קרא עוד »
נתקלתי בפוסט הזה במקרה עכשיו ב-2017, נראה שאין חדש תחת השמש. השוק מ-2014 רק צמח וצמח ושבר עוד שיאים ועדיין כולם חוששים מהמשבר הקרב ובא ומי המשוגע שיתחיל דווקא עכשיו להשקיע? משעשע איך שום דבר לא משתנה =)
כל שעון מחוגים שבור מראה על השקעה הנכונה לפחות פעמיים ביממה 🙂
כל שנה אנשים מפחדים מהמשבר הבא ובכל פעם שיש משבר הם זוכרים שהם צדקו…
מהם החסרונות של רכישת חלקיות מניה?
[…] אם לפני 2022, משקיעים חששו שהשוק יקר מדי, כעת הגענו סוף סוף לנקודה שבה התשואה הצפויה (בתוחלת) […]
לא הצלחתי להבין אם ראלי זה כן זמן עדיף להיכנס אם משקיעים לאורך זמן? אמנם לא יודעים את סופו אבל כן יודעים שזה משבר