פיזור גאוגרפי: למה לא להחזיק את כל הכסף בישראל

פ

פיזור גאוגרפי של נכסי ההשקעה הוא רכיב משמעותי בכל אסטרטגיית השקעה דפנסיבית, ובכלל זה במודל ההשקעה הסולידית שפיתח הארי בראון. בתמצית, משמעות הפיזור היא שמירה על חלק מסוים מכספכם ונכסיכם מחוץ לגבולות המדינה בה אתם מתגוררים. בפוסט זה אסביר מדוע פיזור גאוגרפי של תיק ההשקעות הוא רעיון שיש לשקול בחיוב ואציג קריטריונים בסיסיים כדי לעשות זאת בבטחה.

פיזור גאוגרפי של תיק ההשקעות?

פיזור גאוגרפי פירושו, בפשטות, החזקה של חלק מנכסי ההשקעה שלכם מחוץ לגבולות מדינת ישראל כגידור מפני משברים ומצבי חירום.  פיזור מעין זה מגן עליכם מפני הסיכונים הקיצוניים ביותר שמשקיע יכול להעלות בדעתו. סיכונים אלה נעים על מנעד רחב מאד, החל ממשבר בטחוני או אסון טבע שמערער את היציבות הפיננסית של המשק וכלה בצעדים ממשלתיים להלאמת רכוש פרטי בגבולות המדינה.

מטרת הפיזור הגאוגרפי איננה, חלילה, להעלים כספים מרשויות המס בישראל – פעולה שאינה חוקית. התכלית שלשמה אנו מפזרים חלק מההון מעבר לים היא אחת: הרחבת קשת האפשרויות העומדות בפני המשקיע לשם התמודדות בתרחישי קיצון.

אילו נכסים יש לשמור בחשבונות בנק בחו"ל?

כאשר הארי בראון ניסח את הפילוסופיה שלו אי שם בשלהי שנות השמונים בארה"ב, הוא תפס את המונח
"פיזור  גאוגרפי" באופן צר למדי. כבן לאומה שחוותה על בשרה את חרם הזהב הגדול שהטיל הנשיא רוזוולט בשנת 1933, בראון טען כי הנכס החשוב ביותר שיש להפקיד מחוץ לגבולות המדינה הוא זהב פיזי בתצורתו המומלצת להשקעה: מטבעות זהב בוליון. הוא טען כי יש לוודא שחלק משמעותי מנכסי הזהב הפיזי של המשקיע יופקדו בחשבונות יעודיים ופרטיים בבנקים בשוויץ.

 ואכן, זהב פיזי הוא הנכס הטוב ביותר לאחסון מחוץ לגבולות מדינת ישראל מהסיבות הבאות:

  1.  קל לשנעו ולאחסנו.
  2. הוא אינו נושא תשלומי ריבית או דיבידנדים ולכן אינו כרוך בחשבונאות מס מורכבת במדינה זרה.
  3. רק לעתים נדירות יש לאזן את שיעור הזהב בתיק לעומת אפיקי השקעה אחרים.
  4. במצב חירום של ממש (לדוגמה, קריסת המערכת המוניטרית), מטבעות זהב בוליון הם הנכס הנזיל ביותר.
  5. בישראל קשה מאד לקנות מטבעות זהב . יש בהחלט היגיון בקניית זהב במהלך גיחה לחו"ל והשארתו שם לאחסון.

מלבד זאת, קשה למצוא יתרון משמעותי באחזקת אפיקי השקעה אחרים (מזומן, מניות, אגרות חוב) בחשבונות בנק בחו"ל.  בדרך כלל הדבר כרוך במיסים גבוהים יותר, בסוגיות חשבונאיות או משפטיות סבוכות וכנראה גם בנזילות מופחתת במקרה חירום.  הדברים מקבלים משנה תוקף כשמדובר על נדל"ן להשקעה בחו"ל.

יש לסייג ולהדגיש כי עד לפני שני עשורים היה קל מאד לממש את עצתו של בראון לגבי אחסון זהב בבנק שוויצרי.  בנקים בשוויץ הציעו אז עמלות אטרקטיביות לצד חיסיון בנקאי מוחלט, והיו נכונים לקבל לקוחות שהציגו מסמכים בסיסיים.  לרוע המזל, מצב עניינים זה אינו קיים יותר. המערכת הבנקאית בשוויץ עברה רפורמות רגולטוריות מרחיקות לכת בשנים האחרונות והיום פתיחת חשבון בנק בשוויץ עבור אזרחים ישראלים אפשרית רק בתום תהליך בירוקרטי ממושך ותלויה בסכומי מינימום גבוהים מאד, הרבה מעבר להיקף נכסיו של המשקיע הממוצע. כמובן שאין פירוש הדבר שלא קיימות חלופות יצירתיות.

מדוע לפזר את ההשקעה לחו"ל?

הסיבות רבות מספור: טרור ומלחמות, שלצערנו התברכנו בהן, עלולים להסב נזק זמני אך חמור למגזר הפיננסי וליציבות השווקים במדינה. אסונות טבע כמו רעידות אדמה (שאזורנו חשוף אליהן במיוחד) עשויים אף הם להשפיע על איתנות המשק ופעילותו; והלאמת נכסים על ידי הממשלה במצב חירום.

גם אם אלה נשמעים מצבי קיצון הזויים יש לזכור עובדה אחת – איש אינו יכול לדעת מה יוליד יום ומה צופן העתיד. אם יש ברשותכם סכום כסף שאינכם יכולים להרשות לעצמכם להפסידו, עליכם להיות מוכנים להכל.

שמירה על חלק מההון מחוץ לגבולות המדינה מסייעת בייצור רשת ביטחון אולטימטיבית במקרה שבו המצב הפיננסי, הפוליטי ו/או החברתי בארץ נעשה נפיץ ומסוכן. זה עשוי להישמע משונה, אך דווקא בגלל שחלק מכספכם נמצא מחוץ למדינה תוכלו לישון טוב יותר, מבלי לחשוש שמשדר החדשות הבא יפיל את בורסת תל אביב. תדעו שגם אם האיראנים תוקפים מחר, הכסף שלכם שמור בבנק מערב אירופי מהוגן למען עתידכם ועתיד משפחתכם.

 חשוב, בהקשר זה, להדגיש את מה שמכונה "סיכון המציאות": אסור להגן על נכסים באופן שיעמידם בסיכון.  הסיכון למעילה בבית השקעות בעולם השלישי גדול הרבה יותר מכך שאסטראיד ינחת במרכז תל אביב. במילים אחרות, אל תצאו מגדרכם כדי לבטח את כספכם בצורות מורכבות מדי. תרחיש בו מדינת ישראל תלאים רכוש פרטי הוא קיצוני מאד ותיאורטי בלבד; לכן לא מומלץ להרחיק לכת ולתת את הכסף ליועץ השקעות מפוקפק במדינה זרה, באופן שיחשוף אתכם לסיכון (השכיח פי כמה) של הונאה.  אל תתנו לפחד לשלוט בכם – הוא מסוכן בדיוק כמו חמדנות.

איך לבחור בית השקעות או בנק להשקעות בחו"ל

יש לנהל את חשבונות הבנק הזרים שלכם באופן הפשוט והנהיר ביותר.  להלן מספר כללי אצבע להפקדת נכסים בחשבונות זרים:

  1. התרחקו ממדינות מתפתחות: יש להשקיע רק באמצעות מול מוסדות פיננסים איתנים פיננסית ובעלי מוניטין במדינות מפותחות עם ממשל יציב ומערכת משפט המספקת הגנה מוצקה על רכוש פרטי. אין שום יתרון להעברת כספים במדינות עולם שלישי. אדרבה: כמות הסיכון לו תיחשפו עלולה להביא לכך שהכסף לעולם לא יחזור לכם. במיוחד יש להימנע מאזורים הידועים לשמצה במידת השחיתות שלהם, בחוסר יציבות שלטונית או בהיסטוריה של אי הגנה על זכויות קניין.
  2. ודאו כי המוסד הפיננסי מפוקח: יש להימנע ממגעים עם בנקים ובתי השקעות שיש אי בהירות לגבי מידת אחריותם המשפטית לכספכם (לרבות במקרה של קריסתם). אם אין באפשרותכם לוודא מהם מנגנוני הפיקוח והביטוח החלים על הבנק או על בית ההשקעות הנדון, התרחקו ממנו. במדינות מתוקנות קיימת חקיקה ברורה ומוסדרת בסוגיות הפיקוח על מוסדות פיננסיים, המפרטת כיצד יפוצו המשקיעים במקרי חירום. מפתה ככל שהדבר עשוי להישמע, הדבר האחרון שתרצו לעשות הוא להחזיק את כספכם באי שקט וזעיר בקצה העולם רק כדי לגלות שאם פתאום מתברר שחלק מהכסף נעלם אין לכם כל ערוץ  משפטי להשיבו (והשופט אשר דן בעניינכם יתברר כדודו של מי שגזל את הכסף…).
  3. חיסיון בנקאי: יש לשאוף לפעול במדינה עם סביבה משפטית התומכת בפרטיות פיננסית. הדגש הוא איתור מדינות בהן הסגרת פרטים פיננסיים אפשרית רק בהינתן צו בית משפט מקומי.
  4. דיווחי מס: חשוב – הקפידו לדווח לרשויות המס בישראל על הכנסותיכם מחשבונות מחו"ל. העלמת מס  היא עבירה פלילית אשר עלולה לגרור עונשים חמורים, לרבות אובדן הנכסים אותם מנסים להסתיר, ואף אובדן חירות אישית (הרשעה בדין ומאסר).  לפרטים נוספים בנושא זה מומלץ להתייעץ עם יועץ מס המתמחה בחשבונות זרים.

בסיכומו של דבר, אם תיצמדו לשני כללי האצבע הבאים, מצבכם יהיה סביר: ראשית, אל תנסו להתחכם יתר על המידה; שנית, שימו את הכסף רק במקומות שבהם אתם מעיזים לשתות את המים מהברז.

הירשם
הודע על
guest

9 Comments
הישן ביותר
החדש ביותר המדורג ביותר
Inline Feedbacks
View all comments
אריאל

בביטקוין ה"השקעה" נמצאת ברשת מבוזרת ובעצם מועתק לכל נקודה ברשת מחשבים החזקה בעולם שמבוזרת בכל העולם. את המפתח לביטקוין (המפתח הקריפטוגרפי שאיתו אתה מזדהה מול הרשת) אתה יכול לשמור בתוך המוח.

מולי

אחלה כתבה.
אם השקעתי בסחורה דרך בית השקעות באירופה, האם אני אמור לדווח על הרווחים שלי בארץ למס גם אם עוד לא משכתי אותם לארץ עדיין? מנסיונך האישי…

גלעד

תודה דורין, נהנה לקרוא, האם אפשרי שתתני גם המלצות, כמובן ללא אחריות איפה אפשר להשיג מטבעות זהב ומקומות אחסון, יש מספר אתרים שניתן דרכם לקנות זהב ולאחסן אותו בארנב או שוויץ בעלויות יחסית נמוכות. אם תוכלי לרשום איפה את למשל רוכשת זהב פיזי ומתחסנת אותו. שוב תודה

trackback

[…] למרות השם המפחיד, סיכון מט"ח הוא לא בהכרח דבר שיש להימנע ממנו – מתנודות בשערי המט"ח אפשר להרוויח בדיוק כמו שאפשר להפסיד. בנוסף, זהו אמצעי נוסף לפיזור סיכונים. […]

אריאל

היי דורין, תודה על הכתיבה.
אשמח לשמוע מה דעתך להתגונן מתרחישי קיצון באמצעות שמירת מטבעות זהב בוליון בכספת בבית (תחת הגנה ראויה כמובן)..
למה צריך להסתבך עם מדינה זרה, עמלות וכו'? הלא אם יש לי מטבעות זהב בוליון בבית, בכל תרחיש קיצוו שהוא, אוכל פשוט לשים אותם בארנק ולקחת מטוס לחו"ל.
לא כך ?

אריאל

למה לייבא? מה רע בלקנות את מטבעות הבוליון כאן בארץ, ולעשות את מה שאמרתי בתגובה הקודמת ?

שחר

דורין,
על מנת לאזן תיק השקעות המכיל זהב פיזי בחו"ל יש לטוס פעם בשנה לחו"ל ולמכור /לקנות. כאשר את מחשבת את התוספת הזו בתור עמלות, זה מייקר מאוד את החזקת הזהב. איך מתייחסים לתוספת עלות משמעותית כ"כ ?

יואב

היי דורין, 2 שאלות טכניות שקשורות בהחזקת זהב :
א. אם אני קונה מבנק במערב אירופה, קרוב לוודאי שאצטרך לשלם ביורו ואגב קח לשלם עמלת המרה רצינית. יש דרך יותר טובה?
ב. בהנחה שאני מחזיק בזהב פיזי שמאוחסן בבנק, האם בכל פעם שארצה לאזן את התיק (מינימום פעם בשנה) אצטרך לטוס לחו"ל ע"מ למכור או לקנות מטבעות בוליון?
תודה!

.

עקבו אחרי

תגובות אחרונות בבלוג

RSS מהפורום

דילוג לתוכן