אל תדברי על ביטקוין, אל תכתבי על דיבידנדים

א

מאות שנים אחרי שתזאוס גיבורה המיתולוגי של אתונה הלך לעולם שכולו טוב, ספינתו המקודשת נותרה לעגון בנמל העיר כאנדרטה לזכרו.

בהדרגה, פגעי הזמן החלו נותנים אותותיהם בכלי השיט העתיק. תושבי אתונה החליפו את קורות העץ המרקיבות, שיקמו את הירכתיים ותפרו מפרשים חדשים.

השיפוץ המתמשך הוביל לשאלה פילוסופית: האם הספינה שעוגנת בנמל אתונה היא עדיין ספינתו של תזאוס, הגם שרוב חלקיה המקוריים הוחלפו מזמן?

נזכרתי בפרדוקס הזה קצת אחרי יום הולדתי ה-40 שחל לאחרונה.

במובנים רבים, אני מרגישה שאני אדם שונה מאד מכפי שהייתי כשרק התחלתי לכתוב כאן.

פתחתי את הבלוג הזה מתוך הנחה (פסקנית) שפיצחתי את השיטה.

המטרה בשנות ה-30 המוקדמות שלי הייתה חירות ואינדיבידואליזם בכל מחיר. זה קסם לי, והתכתב עם רעיונות ליברטריאנים שהעסיקו אותי בשעתו. היעד הוגדר על דרך השלילה. ידעתי שאני בעיקר רוצה לברוח ממשהו ("מרוץ העכברים"), דהיינו, שאיש לא ישלוט בי, בזמני, בנוכחותי או בכספי. לא היה לי ברור כל כך לאן בדיוק אני בורחת או מה אעשה בזמן שיתפנה. זה גם לא היה לי מאד חשוב. דמיינתי נירוונה אמורפית של אי-תלות באחרים, וזו הייתה התכלית.

היעד היה עמום, אבל השיטה הייתה ברורה. היא הסלוגן של הבלוג הזה עד היום: "חיסכון אגרסיבי והשקעה פסיבית". למדי לחיות היטב על מעט – אפילו מעט מאד, הזרימי בשיטתיות את עודפי ההכנסה שלך לתיק השקעות עוקב מדדים והמתיני. כשהתיק גדול מספיק כדי שאפשר יהיה לכסות ממנו את צרכי המחייה המועטים שלך – ניצחת.

ואכן, ניצחתי – אם כי הניצחון דאז הוגדר במונחים צנועים ביותר.

אלא שבינתיים החיים קרו. מצאתי זוגיות (2017). הבאנו ילד לעולם (2021). בין לבין אמי האהובה אובחנה עם אלצהיימר לפני שמלאו לה 70. התפיסה שלי עברה מאינדיבידואליסטית למשפחתית. תוכן חדש נוצק לחיי. ההוצאות שלי גדלו. האחריות שלי – כלפי אחרים – נעשתה כבדה יותר. התכנונים הפיננסים שלי מפעם איבדו רלוונטיות. לפתע עומתתי חזיתית עם שאלות של זמן, סיכון ומשמעות, והיעדים שלי לבשו צורה ברורה ומוצקה יותר.

בד בבד, גם הסביבה השתנתה.

הקורונה אירגנה לי מפגש לא נעים עם סיבולת הסיכון שלי, וחידדה את האפשרות המעשית לקיומו של ברבור שחור שיגרור את חירותי הכלכלית שאולה בבת אחת. השבת השחורה הנכיחה את השבריריות והאקראיות של החיים וסדקה את השיריון המנטלי המתקרא "חשיבה לטווח ארוך".

ובתווך, החברה בה אני חיה עברה ועוברת תהליכים עגומים – כמו הפוליטיזציה של האמונה, הארדואניזציה של השלטון, הפלסטיניזציה של נאמניו, ומלחמת הנקם הרב זרועית שמנוהלת נגד המסד המכונן של מדינת ישראל.

התוצאה של כל אלה היא שהתחלתי לאמץ חשיבה "חירומית" ביחס לעתיד כאן, כחלק ממיעוט חילוני-מערבי מתגונן במדינה שהולכת ונטמעת במדבר הנחשל שעוטף אותה.

***

העובדות השתנו לצד נסיבות חיי. והשינוי היה עמוק מספיק כדי לוותר ולפעמים אף לכפור כליל ברעיונות שהייתי קולנית מאד לגביהם בעבר.

אני כבר לא חוסכת באופן "אגרסיבי" (70%+ מההכנסה). זה כבר לא הכרחי, בהתחשב בשווי הנקי שלי, ובכנות, גם לא מאד מעניין כשיש לך ילד קטן. ובעוד שאני עדיין מקפידה לסיים כל חודש בעודף ומצבנו התזרימי רחוק מלהידמות להר געש פעיל בסומטרה, אני סבורה שהוצאות משק הבית שלנו נמצאות כיום בטווח הנורמה עם נטיה לצד השמרני.

אין לי חרטות לגבי העבר. מינימליזם ויעילות עדיין קוסמים לי. אני עדיין סבורה שיוקר המחייה הוא במידה לא מבוטלת פונקציה של כושר המחייה, כלומר, קיומן (או היעדרן) של מיומנויות חיים שמאפשרות להפיק יותר מכל שקל. אבל מה שהיה נכון כרווקה בגילאי 20 ו-30 פחות מתאים בגיל 40 עם פעוט. יש לי פחות אנרגיה, מוטיבציה וסבלנות להשקיע בזה.

אני גם מרשה לעצמי להיות הרבה יותר פוליטית. לא כי אני רוצה, אלא משום שאני מרגישה שמציאות חיינו בשנים היסטוריות אלה שוללת ממני את הלוקסוס להישאר א-פוליטית רק בגלל החשש שמא אנכר קוראים מסוימים. בתחילת הדרך כתבתי, באופן אגבי, נגד סוציאליזם ושמאל זהותני-פרוגרסיבי. אני עדיין מאמינה שמדובר באידיאולוגיות נפל. אבל הן לא מתקרבות, במונחים של ממשיות הסיכון הנשקף מהן במציאות הישראלית, לריסוק יזום של החומות החוצצות בין הווילה לג'ונגל.

אני כבר לא משקיעה פסיבית טהרנית. פחות משליש מתיק ההשקעות שלי מושקע כיום בקרנות סל צוברות מחקות מדדי מניות גלובליים. במקום זה, אני משקיעה בעיקר במניות דיבידנד צפון-אמריקניות שלוקטו באופן אקטיבי (כן, כן) לפי קריטריונים של איכות וצמיחה. המטרה שלי כעת היא לבסס זרם הכנסה פסיבית מהחברות החשובות בעולם, שאמור להכפיל את עצמו, בשאיפה, אחת ל-7 שנים, מבלי לוותר על פוטנציאל עליית ערך.

האסטרטגיה הזו מאפשרת לי לקצור את פירות ההשקעה שלי באופן שוטף, ככסף מזומן שמתקבל מדי חודש, ולא כרווחי הון רעיוניים שעלולים להתפוגג כלעומת שבאו.

הגישה הזו צפויה יותר, מתאימה יותר לנסיבותיי (גיל + הון), לצרכיי, להעדפותיי ולמבנה האישיות שלי, במיוחד לאור ההתפתחויות שתיארתי לעיל.  היא גם תלויה פחות במצב הרוח של שוק המניות.

כ-4% מתיק ההשקעות שלי מוקצים לביטקוין, אותה "ספקולציה" שלעגתי לה בתחילת הדרך עד שהתחלתי לקנות עשור מאוחר מדי. מבין כל התכונות של ביטקוין, האפשרות לגשת לנכס מכל מקום בעולם, ללא תלות בהרשאה של צד ג' כלשהו, מקנות לו דווקא תכונות של נכס לשעת חירום. לכן, בעיני, התזה בעד ביטקוין התחזקה מאד בשנתיים האחרונות, במיוחד מנקודת מבט ישראלית.

אפשר אולי לחשוב על השינויים הללו כמעין גלגול מתקדם של תיק הארי בראון, שאיתו פתחתי את הבלוג הזה.

ביטקוין, למשל, מציע יתרונות זהים לזהב רק עם לוגיסטיקה מופשטת ואפסייד גבוה יותר. ההכנסה השוטפת ממניות דיבידנד מחליפה את ההכנסה מאגרות החוב (לטווח קצר וארוך) שהארי בראון המליץ לשלב בתיק, שהרי כידוע, רוב התשואה מאג"ח המוחזק לפדיון מתקבלת מהכנסת הריבית. אני לא מרגישה בנוח להחזיק נכס כמו אגרת חוב ממשלת ישראל לטווח של 30 שנה ומעלה.

***

אז כאן אנו עומדים.

השנים נקפו. הצרכים השתנו. היעד נעשה קונקרטי יותר, מוגדר פוזיטיבית ומוכוון משפחה. השיטה השתנתה אף היא, באופן דרמטי, בהתאם לנסיבות החדשות ולהעדפות הסיכון המשתנות.

ובעוד שעבורי ההתאמות הללו היו טבעיות במידה רבה (גם אם נדרשו נשימות עמוקות לפני שכתבתי עליהן בפומבי), זה לא היה המצב עבור כל קוראיו של הבלוג הזה.

חוגים מסוימים בבלוגספרה הפיננסית בישראל מסרבים עד היום לקבל סטיות פומבית מעיקרי האמונה הדוקטרינרית של אסטרטגיית ההשקעה הפסיבית.

חלקם משתוממים בפומבי כיצד זה שאני בוחרת להשקיע את כספי הפרטי שלא לפי "עקרונות הקומון סנס" של ג'ון בוגל שגוללתי כאן בעצמי בפוסטים ארוכים.

אחרים זועמים ממש, פוסקים שבשינויים הללו אני חוטאת לציבור הקוראים שלי,  שאני מתעלמת מהאימפקט שיש לי על משקיעים בישראל, ושאני נותנת הכשר לאסטרטגיות השקעה "מסוכנות" (במקרה הרע) או "למתקדמים" (במקרה הטוב) ובכך מסתכנת בפגיעה כלכלית קשה בקוראיי.

להבנתי, הכעס הזה מקפל בתוכו כמה טענות:

  1. שרוב המשקיעים חסרי ידע, פועלים על עיוור וחשופים לטעויות.
  2. שהשקעה פסיבית, בין היתר מהסיבה לעיל, היא הגישה המתאימה ביותר לרוב המשקיעים.
  3. שהאופן שבו אני משקיעה את כספי כעת עלול להסתכם בחורבן כלכלי.
  4. שאני, כבלוגרית, אחראית במידה מסוימת על הבחירות הפיננסיות של הקוראים שלי.

אני חולקת על הקביעות הללו.

הבלוג הזה קם ברקע הדי המחאה החברתית של 2011. הטענה העקרונית הייתה (ועודנה) שאדם יכול לשפר דרמטית את מצבו הכלכלי דרך שינויים בהתנהלותו האישית, שיהיו אפקטיביים לאין שיעור מהפגנות מחאה נגד פוליטיקאי זה או אחר בדרישה שיפתור את מצוקותיו מגבוה.

אכן, בקצוות תמיד יהיו אנשים שצריך להציל מפני עצמם, אבל כהומניסטית, שמאמינה עד היום בערכים כמו אינדיבידואליזם, סוכנות ואחריות אישית, אני סבורה שלרוב בני האדם יש כשירות ללמוד, לחסוך, להשקיע ולנהל את הכסף שלהם בעצמם.

זו גם הסיבה שהקפדתי לאורך השנים לא להאכיל אף אחד בכפית. במקום להגיש דגים, אני מסבירה איך לדוג. במקום לפרסם כאן את תיק המניות שלי, אני מסבירה איך לבחור אותן. במקום "להנגיש ידע", אני רוצה לעורר מחשבות על כסף דרך חוויותיי האישיות.

אני יוצרת תוכן, לא מוכרת תוכן. אני לא מחויבת לאיזה קורפוס סופי של ידע שנארז לקורס ונמכר באלפי שקלים כתפארת יצירתי המונוליתית. אין לי יומרות לשווק לאנשים פתרונות מן המוכן, כל שכן לקחת אחריות על פתרונות כאלה.

הדגש שלי הוא על ה"למה" וה"איך", כשהשאיפה תמיד להעצים קוראים ולעודד אותם להמשיך לחקור בעצמם.

מאות יומני המסע בפורום הסולידית מבססים את טענתי שאנשים מסוגלים לעשות זאת בעצמם.

וגם אם אני טועה, ורוב צרכני התוכן הפיננסי בישראל הם אכן בורים מוחלטים שאינם כשירים לנהל את כספם בעצמם, אז האם המסקנה המתחייבת היא שהשקעה פסיבית עצמאית במדדים צריכה להיות ברירת המחדל עבורם?

לדעתי התשובה שלילית. אם רוב המשקיעים באמת עלולים להזיק לעצמם, המסקנה המתחייבת היא שעליהם להסיר עצמם מהמשוואה ולהאציל את ניהול הכספים לאנשים מקצוע. לא לקנות קורס יקר ובוודאי שלא לפתוח חשבון מסחר עצמאי.

אני מבינה את סוד הקסם בהשקעה פסיבית במדדי שוק רחבים. יש, הרי, סיבה טובה ש-30% מהתיק שלי עדיין מושקעים כך. זו אסטרטגיה פשוטה להפליא ליישום ברמה הטכנית, קלה יחסית להבנה (בוודאי להדיוטות שזהו להם המפגש הראשון עם שוק ההון) והחשוב מכל – יכולה להניב ביצועים שלא נופלים מאלה של מנהלי השקעות מקצועניים. היא נתמכת במגוון רחב של מחקרים אקדמיים, משקיעים אגדיים ממליצים עליה באופן רחב, וגם השחקנים המוסדיים מחבקים אותה. למעשה היא כל כך פשוטה שגם אנשים חסרי השכלה פיננסית רשמית יכולים להפוך לגורואים ומחנכים בתחום. אני מתקשה לחשוב על מקבילה לעניין בתחום אחר.

ולצד זה, נדמה לי שיש מי ששכח שאסטרטגיות השקעה אינן דתות. אסטרטגיות השקעה נועדו לשרת את המשקיע, ולא להיפך. האסטרטגיה היא שצריכה להתאים את עצמה לנסיבותיו המשתנות של המשקיע. משקיע שחרד להפר את "עיקרי האמונה" עלול למצוא עצמו מנהל תיק השקעות בלתי מותאם, ותיק השקעות בלתי מותאם הוא כזה שבלתי-אפשרי להחזיק לטווח ארוך.

באופן פרדוקסלי, אם "סיכון" מוגדר בתור פוטנציאל להפסד מוחלט ובלתי חוזר של כסף, דווקא תיק מחקה מדדים (עם הטייה מובהקת לחברות מגה-טק יקרות) שאינו מותאם להעדפות הסיכון של המשקיע עלול להיות מסוכן יותר מתיק נכסים מניבים, בין אם הנכסים הללו הם דירות להשכרה או מניות דיבידנד. זה אולי פחות מורגש בשנה כמו 2024 בה ה-S&P 500 טס 30%~. מנגד, בשנים שבהן התשואה שלילית, קל יותר להחזיק מעמד כשתיק ההשקעות משלם לך בשוטף.

הגרף הקלאסי של JP Morgan ממחיש כי ביצועיו של המשקיע הממוצע נופלים דרמטית מתשואת השוק, בעיקר כפועל יוצא של טעויות התנהגותיות.

מה שמוביל למוקש העיקרי – האם, לאור התפוצה הגדולה של הבלוג הזה, יש לי אחריות מיוחדת כלפי קוראיי?

האם בציון העובדה שאני נוקטת בפעולה פיננסית כלשהי, אני נותנת לה חותם כשרות שמעודד אחרים לעשות את אותו הדבר?

בישראל יש אינספור יוצרי תוכן פיננסי. רבים מהם יאמרו שהם רואים בחינוך פיננסי של ההמונים בבחינת ייעוד, אפילו "שליחות".

מה אגיד ומה אומר, טוב שיש אנשים כאלה.

אני יצרתי את הקורפוס של הסולידית לפני הכל בשביל עצמי.

אני נהנית מהכתיבה. אני אוהבת לזקק מחשבות ערטילאיות וחמקמקות וללכוד אותן לכדי מילים. זו הפורטה שלי. אני הפכפכה, אמוצונלית, דחיינית כרונית ואלוהים עדי שאני גרועה עם בני אדם. אבל כתיבה היא משהו שאני מרגישה שאני טובה בו. כך שהבלוג הזה הוא לפני הכל האיקיגאי שלי, עוגן מנטלי ודרך עבורי לתעל יצירתיות ולחולל משמעות בעולם נטול משמעות.

אם אחרים מפיקים ממנו ערך – זה בונוס נלווה.

אני כותבת את זה כדי לומר שאני אמנם כותבת כאן וברשתות על פיננסים, אבל לא רואה עצמי כמחנכת פיננסית. הקטגוריה הזו שמורה לגדולים ממני, מבוגל עד באפט. ובעוד שהבלוג הזה הוא חלק מרכזי מחיי וערוץ לזיקוק תובנות דרך מסננת חיי האישיים, אני בוודאי לא רואה בו "שליחות".

וזה חשוב, מכיוון שבעוד שיוצרי תוכן שמעמידים את תכניהם למכירה, כמוצר חינוכי מוגמר, חבים מידה של אחריות כלפי לקוחותיהם, אני מאמינה שבבלוגים חצי-אישיים כגון זה, הנטל הוא על הקורא להפעיל חשיבה ביקורתית, להבחין בין חייו ונסיבותיו האישיים למסננת חייה ונסיבותיה של המחברת, ולקחת אחריות בלעדית על החלטותיו ולהסתמך רק על מה שרלוונטי לחייו, בבחינת "תוכו אכל קליפתו זרק" או, כמאמרו של ברוס לי, "Absorb what is useful, discard what is not, add what is uniquely your own.".

***

מבין שלל הפתרונות שהוצעו לפרדוקס הספינה של תזאוס, אני מתחברת לזה שהציעה הגישה האריסטוטלית: הספינה שומרת על זהותה לאורך זמן כל עוד צורתה ותכליתה נותרים קבועים, גם אם מרכיביה השתנו בחלוף השנים.

התכלית של הבלוג הזה – אז כהיום – הייתה להעצים קוראים דרך לקיחת בעלות על כספם, ובמשתמע, גם על זמנם וחייהם. ברובד העמוק יותר, מעבר לעצמאות כלכלית, זהו בלוג על שינוי, טרנספורמציה, התפתחות והתאמה לנסיבות.

השיטות השתנו, בחלקן גם התמתנו, אבל התכלית הזו נותרה כשהייתה.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Eric Berman (@ericbermanofficial)

המידע במאמר זה מבוסס בין היתר על דעותיה האישיות של הכותבת כמשקיעה חובבת. מטרתו לספק מידע בסיסי וראשוני בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ מקצועי מכל סוג, לרבות ייעוץ מס, ייעוץ פנסיוני, שיווק פנסיוני, ייעוץ משפטי, שיווק השקעות ו/או ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם, ו/או תחליף לייעוץ כאמור מטעם בעל הרישיון המתאים על פי דין. התייחסויות במאמר זה לניירות ערך ו/או נכסים דיגיטליים ו/או לביצועיהם, ככל שישנן, נועדו לצורך המחשה בלבד ואין בהן כדי להוות המלצת השקעה, הצעה לרכישה, ייעוץ לקנייה או מכירה, הבטחת תשואה או רווח ו/או הנעה לפעולה כלשהי בקשר עם אותם נכסים. הכותבת אינה אחראית לתוצאות השימוש ו/או היישום של האמור במידע ואין באמור בו משום התחייבות לנכונותו, דיוקו, עדכניותו, ו/או מידת התאמתו לנסיבותיו וצרכיו המסוימים של כל אדם.

הירשם
הודע על
guest
120 Comments
הישן ביותר
החדש ביותר המדורג ביותר
Inline Feedbacks
View all comments
daat99

מזל טוב על החלפת הקידומת 🙂

ריק

החוזקה של הבלוג הזה ומה שאת כותבת הוא ה-אותנטיות שלך.
זה שאין קורס בקצה, או "זום בחינם" או ספר שקונים.
כנראה שאין דבר יותר קשה מלשנות את דעתך \ לומר שטעית בדבר מה, בטח כשאת דמות ציבורית.
מעריך את הכתיבה האישית ונטולת ההשפעה. לא עם הכל אני מסכים – אבל אני לומד המון.

אלי

את כותבת נפלא, תודה על הבלוג.

גלעד

יס! מילים מהלב

ברשב

הגיע הזמן להחליף את שם הבלוג. סולידית את כבר לא. אולי "סולידית לשעבר".

יהודה בן ישראל

אנו מעריכים את הצעתך והיא תישקל בכובד ראש. תודה על תרומתך העצומה לשיח.

החכימי

הסולידית The artist formally known as פחות קליט

השלו

כתיבה מבריקה . מרתקת. מעניינת. הסברת את עצמך מעולה!

דני שרף

יופי של כתבה
כל אחד יכול לבחור מה שמתאים לו
אני אוהב את הכתיבה שלך והניתוחים שלך מאד

ג'ימי

כתיבה נהדרת ותודה על השיתוף של כל הידע הזה. וגם כל הכבוד על הגמישות במחשבה והיכולת לשנות דעות ולספר על זה!

D A B

תודה לך על מילים ברוכות

שאול

נהניתי לקרא. כיף שיש אותך במרחב הציבורי

אורי

אני חושב שעשית המון טוב לציבור (וגם לי באופן אישי).
שמח בשבילך שהתחביב שלך עשה טוב לעולם.

קצת חבל לי שאת רואה את ישראל הולכת לאבדון ולא מתפתחת דווקא, אבל זה כבר עניין אחר של גישה.
מקווה שתמשיכי ליהנות מפרי עמלך 🙂

סופקלס קשקשנידיס

הסולידית, במחילה.
הרי היה ידוע מזמן, מזמן ש
Personal Finance is More Personal than it is Finance
ועם זה לא אמורים לקורא הנבון להיות בעיות.
הבעייתיות היתה כשתחילה כשהחלפת את הקרשים בספינה הסולידית הרי לא טענת שזו העדפה אישית אלה שהשיטה עצמה עדיפה על הניהול הפאסיבי. עכשיו את פשוט מתקנת לאחור וזה גם בסדר.

יהודה בן ישראל

למה לדבר בלי לבדוק? לדוגמא כשכתבה איך לבחור מניות דיבידנדים הסבירה שזה שינוי שעשתה בעיצומה של תקופת הקורונה והוסיפה "הבסיס להחלטה הזו היה בעיקר פסיכולוגי-רגשי, ולא פיננסי". איפה הבעיה בדיוק? "מתקנת לאחור"? כאילו משכתבת? מסבירה דברים בדיעבד? למי בדיוק היא חייבת הסברים?
"וזה גם בסדר". תודה. נחה דעתנו מאישורך.

סופקלס קשקשנידיס

הבנת הנקרא דבר חשוב.
בתחילת תקופת הקורונה כשהוחלפו הקרשים הטענה תחילה היתה פיננסית. על זה היו הוויכוחים העניינים. קוראים נבונים לא התווכחו עם מר דעת ועם הסולידית כשהמניע
שהוצג היה פסיכולוגי ריגשי.
על זה התיקון לאחור.בעקרון ברוח החזרת עטרה ליושנה בבלוג חשוב להבחין בניאונסים אחרת כל כל בוס/נוגס עבדים בעבודה יכול למרוח אותך בקלות עם סלט מילים.

daat99

אני מסכים לגמרי שאנשים לא מתווכחים כשהטיעון הוא רגשי ואני חושב שהטיעון הרגשי הוא היחיד שקובע. משזה נאמר, עד ליום זה, כל הטיעונים "הלא רגשיים" ששמעתי נגד גישת ההשקעות שהצגתי בזמנו היו מלאים בחורים, עיגולי פינות בבדיקות וטענות שדברים שמעולם לא התקיימו בהיסטוריה "מתקיימים תמיד". בכל מקרה, אין לי כוונה לעורר את הדיונים הללו שוב אז אני לא אכנס לפירוט הדברים. אני חושב שזה לא חשוב בכלל וגם אם המתמטיקה וההיסטוריה היא באמת "לטובת השקעה X" זה ממש לא אומר שמשקיע Y יקבל תוצאות טובות יותר מהשקעה X. לעניות דעתי, אנשים צריכים למקד את תשומת ליבם בהבנת הפסיכולוגיה של עצמם… קרא עוד »

סופקלס קשקשנידיס

מר דעת, ומר יהודה בן ישראל.
אסביר את הדקויות.
אם מישהו טוען שעקרונות בוגל תקפים ושהמניעים לפעולה הם פסיכולוגיים רגשיים ולא פיננסים ומיד בהמשך טוען נגד עקרונות בוגל הפיננסים האם זה לא אומר שבמקרה הטוב הפסיכולוגי שהוא מנסה לאכול את העוגה ולהשאירה שלמה? או במקרה או במקרה הפחות טוב שהוא מבצע ארדואניזיציה או פלסטיניזציה של השיח?

אתם מבינים כיצד זה שונה ממי שטוען את החלק הראשון של הטענה לבד?
ומשטען את החלק הראשון לבד ,
הכל טוב
ובא לציון גואל.

סופקלס קשקשנידיס

אהה , מר יהודה בן ישראל.
הפוסט הסולידי שאתה מקשר אליו למעלה הוא מאוגוסט 2021. כידוע זה אינו תאריך הבריאה של היקום הסולידי . חפש בפורום (או בדיפנס) דיונים מוקדמים יותר…
אולי את מילותיו של מגיב מוכשר אליו אני חש קנאת סופרים ששאל "אז חוזה אודיסאוס נהפך למיטת סדום?"
רק לציין שעדיפות שיטת ההשקעה מוטה דיבדנים או פאסבית מעניינת לי את הנחיר השמאלי. לי מפריעה בעיקר החלסטרא שאני מקבל מצרימה של דיסהרמומיה לוגית.

מוישה

כל הקונספט הוא פיגור מוחלט – כל אדם חייב לעשות בדק בית ומחקר בעצמו. לדוגמא, אנשים יגידו לך שרק מדדים זה הדרך. שJEPI זה אסון וטרגדיה בינלאומית שאינה יעילה מיסויית. אותם אנשים לא יספרו לך שכדאי להתמנף בגיל צעיר, וימשיכו עם "VOO&chill". אותם אנשים יגידו לך שביטקוין זה פירמידה, הם לא יספרו לך על מכפילים – כל מנייה בסנופי שווה פי 20 משוויה, ביום טוב. הם לא יספרו לך שגם מכפילים זה שטות, ורק יגידו "השוק יקר" כשהוא עוקף מכפיל 30 – כי חברה יכולה להסחר גם במכפיל חצי. מי שלוקח כתורה מסיני אפילו מילה אחת שהוא קורא באינטרנט, הוא… קרא עוד »

arn

אם מכפילים זה שטות אז מה "לא שטות"? מה קובע את ערך החברה (אם בכלל יש לדעתך קריטריונים לכך)?

טל א

בתור מי שהחליפה גם קידומת ל-40 השנה ויש לי פעוט, קיבלתי המון ערך מהטיפים של מה ששיתפת שעשית עבור הבן שלך ועשיתי כמוך. תודה על האותנטיות והאומץ לשתף בשינויים שאת עוברת. מזדהה מאוד.

חיים קפון

כל התורה על רגל אחת, בעיקר עבור אלו שמחפשים פתרונות קסם חד משמעיים הנכונים לכל אחד, בכל גיל, ובכל זמן:
"הנטל הוא על הקורא להפעיל חשיבה ביקורתית, להבחין בין חייו ונסיבותיו האישיים למסננת חייה ונסיבותיה של המחברת, ולקחת אחריות בלעדית על החלטותיו ולהסתמך רק על מה שרלוונטי לחייו…"

יוסיק

איך ידעתי ש daat99 יהיה הראשון להגיב 🙂 ולענייננו, החיים דינמיים ושום דבר לא חקוק בסלע. אני מהראשונים 'לגלות' את הבלוג שלך ומראשוני החברים בפורום. בתחילת דרכי כמשקיע/סוחר עשיתי לא ממעט טעויות שרוקנו לי את הארנק. הקשבתי ל"יועצי" הבנק שגבו עמלות בשמיים. הם עשו בתיק שלי מאות תנועות של ק/מ ודפקו לי קופה. החלטתי לקחת קורס ניתוח טכני ומסחר יומי. הקורס היה חינמי ומייד פתחתי חשבון מסחר בארה"ב אצל ברוקר שהומלץ ע"י הגורו שהעביר את הקורס. גם כאן לא ליקקתי דבש. עשיתי פוס, עצרתי לאחר כחודש את המסחר יומי כי את הלקח למדדתי 🙁 ואז גילתי את הבלוג שלך. הדבר… קרא עוד »

daat99

יש לך סיפור חיים מעורר השראה והתבאסתי שלא יצא לנו להיפגש מחוץ לעולם האינטרנט.
כמוך וכמו רבים אחרים, גם אני התחלתי את המסע עם טעויות רבות עד שהגעתי לדרך ההשקעה שמתאימה לי ואני ממשיך ללכת בה עד היום.

לשמחתי ישנו קשר ישיר בין התוצאות המעולות של ההשקעה *שמתאימה לי* לבין התוצאות הגרועות ביותר שקיבלתי משאר "ההשקעות" שניסיתי בעבר.

אני שמח מאוד לזהות את התובנות הללו גם בסיפור החיים שלך וגם בסיפור החיים של בעלת הבית (חרף העובדה ששלושתנו ניגשים להשקעות בצורות שונות).

דניאלי

לא ברור לי, אם השקעה מוכוונת דיווידנדים היא עדיפה (מכל הסיבות שמנית, החל מזה שזה סיגנל לבחירת חברות איכותיות וכלה בזרם הכנסות ליום סגריר), מדוע לא לקנות את אחת מקרנות ה EFT שבוחרות חברות לפי הדיווידנדים שלהן?

daat99

אני לא מכיר עובדות היסטוריות שמראות עדיפות מובהקת לאף אחת מהגישות – גם לא לגישת הדיבידנדים הפסיכולוגיה קובעת, לא המתמטיקה. כפי שהציגה בעלת הבית מניסיונה האישי במרץ 2020, החוסר בתזרים יציב שסביר לצפות שהוא יגדל לאורך זמן גורם לפחד להשתלט ומקשה על התמודדות עם משברים. בשביל להתגונן מבריחה מהשוק במהלך הירידות, משקיעי המדדים מנסים לנקוט באסטרטגיות "ממתנות תנודתיות" שבתורן *מקטינות את התשואה הכוללת ארוכת הטווח* (בעיקר כשהריביות עולות והאג"חים מתרסקים תוך כדי העצמת הנזק – כמו שקרה במרץ 2020). כשאני משלב את #1 ו-#2 אני מגיע למסקנה שתיק שאני בונה עבור עצמי עם תזרים יציב וגדל (ראה למשל את תיק… קרא עוד »

יוני

בדבר אחד מהותי לא השתנית – הבוז העמוק למי שלא נמצא באותו הסטייט המחשבתי שלך, נכון להיום.

לפני עשור בזת לצרכניסטים קרייריסטים עם שני ילדים, וכעת מי שמצביע לרה"מ הנוכחי "עובר פלסטיניזציה".

מהמר על שני ביטקוין שעוד עשרים שנה תכווני את כל כשרון הכתיבה שלך לאנשים נטולי בסיס ערכי יהודי, השולח אותם כחולות נודדים לחפש שקט מדומה במקומות אחרים.

איליה

ואני עדיין אקרא אותה בשקיקה בגלל איכות הכתיבה גם כשאני מסכים וגם כשאני לא מסכים

יוני

גם אני, זו לא הנקודה.

כשהתחלתי לקרוא כאן לפני עשור קיבלתי כל מילה כדברי אלוהים חיים. זה שיעור חשוב גם עבורי, להזהר מאנשים שיודעים הכל על הכל – אפשר להיות גורו הכל הקשור להשקעות ועיוור בנושאים אחרים (ולהתבטא בביטחון על כל נושא תחת השמש).

מוישה

תראה, אתה לא תבין. כשאתה חכם, הולך נגד הזרם, ולפיכך בודד – אתה מפתח איזה מין ריחוק שיכול להגיע לכדי בוז. מטורף לראות חצי מהעולם מסביבך עני, ובוכה על חוסר יכולת לקנות דירה, ואת החצי השני, החכם – מתעשר, אבל מוציא סכומים מטורפים, חי מעל הפופיק, ומתלונן על יוקר המחיה. בעוד אתה מבין את הדבר הפשוט – בחיים מתאמצים, צוברים פור, ואז אפשר לחיות על האדים – הריבית. הגם שזה לא מתאים לכולם, וגם בזה הסולידית עברה התמתנות מסויימת כביכול – זו האמת. אפשר לבזבז הכל, ואפשר להיות עני, אבל אי אפשר גם לבכות תוך כדי. והאמת היא שאין שום… קרא עוד »

גדי

היום ומאז ומתמיד, קשה לאדם לשנות את המקום בו מיקם אותו הציבור, אם זה שחקן כדורגל שעובר קבוצה או פוליטיקאי שמשנה את דעתו – גם את נתפסת במקום מסוים והציבור מצפה למשהו וכאשר הדבר משתנה – הוא כועס ומוכיח אותך על ״טעותך״. ברור שאת מצידך רוצה את אהבת הציבור, אבל שומרת על נאמנות לעצמך – ורק זה כבר ראוי לשבח. לך, אגב, קל יותר מאדם שמוכר בשמו …. אז התגובות של הציבור לכל שינוי היו אגרסיביות הרבה יותר. הבלוג הזה הוא ברכה ומסייע להבין בקלות יחסית עולם מורכב וזר לרוב האנשים, אין לך שום סיבה להתנצל או להסביר יותר מידי.… קרא עוד »

דייזי פימפרנל

יאפ, אלו פחות או יותר הדברים שעלו לי בראש כשראיתי את הטענות כלפייך מסתובבות בפייסבוק.
מחזקת אותך ואת העשייה שלך, באשר תהיה.
נ.ב. גאון מי שהלחין את הפוסט.

רון ג

פשוט תענוג לקרוא ואני דווקא אוהב את השינוי "הפוליטי" בך
אוהב אותך….

מני

הבלוג שלך שינה את חיי.

אוהדוס

יופי של פוסטת אותנטי וחכם. כחלק מ"סוכנות" גם אותך צריך לקחת בע"מ כפי שאמרת. תמיד אהבתי לקרוא אותך ועוררת השראה רבה בי, אבל תמיד לקחתי אותך עם קורט מלח. הצניעות הקיצונית שלך היתה מוגזמת אז וטוב ששברת "שמאלה".
לגבי השקעה במדדים – היא עדיין הדרך הנכונה עבור 90% מקוראי הבלוג. ה 10% המתקדמים יכולים לעבור למניות דיבידנד.
אבל העיקרון הבסיסי של חסכון עדיין תקף תמיד. הוצא פחות ממה שאתה מכניס.

daat99

אני חושב שהריצה העיוורת אחרי מדדים היא דווקא "אליה וקוץ בה". ברמה ההיסטורית *קנה והחזק של השוק* היוותה אסטרטגית השקעה טובה מאוד ואני בהחלט מצפה שזה יימשך גם בעתיד. הבעיה היא שהיום יש יותר מדי אנשים שחושפים את עצמם למדד בצורה כל כך קיצונית כך שהסבירות שהם יצליחו לבצע *קנה והחזק* בלי "לברוח באמצע משבר ארוך" שואפת ל-0. יותר מדי אנשים מדקלמים אנשים אחרים שמדקלמים כותרות במקום לקרוא את המחקרים ולהבין שיש פער בין הכותרת לבין ההיסטוריה. מחקרים שבוצעו בתקופת ריבית יורדת הראו ששילוב אג"חים בתיק מנייתי יכול לסייע בהתמודדות עם משברים והקורונה הראתה *שוב* שזה לא עובד כשהריביות עולות.… קרא עוד »

יוסי

אתה ממש לא טועה. אחת לכמה שנים הסנופי צולל. זה קרה כבר הרבה פעמים וללא ספק זה ימשיך לקרות גם בעתיד. אין באמת דרך טובה להימלט מהנפילה ורק כשהיא תגיע כל משקיע יוכל לבדוק אם רמת הסיכון שבחר באמת מתאימה לו

daat99

בעוד אני בהחלט מסכים אתך שהצלילות במדדים זה "משהו שצריך לצפות שהוא יקרה", הבעיה שגדולים ממני זיהו (ואני השתכנעתי שמהווה סיכון גם כן) היא שכמות הכספים שמושקעים במדדים גדולה בכמה סדרי גודל יותר משווי כל החברות שבמדדים המתאימים.
במלים אחרות, אם תהיה צלילה שתגרום לאנשים שלא באמת מבינים (ברמה האמוציונלית) שהם צריכים להישאר בשוק אז כמות זרימת הכספים אל מחוץ למדדים המובילים יכולה לרסק חלק משמעותי מהחברות שבתוכן באופן בלתי הפיך וללא יכולת להתאושש.

זה די מזכיר את הסצנה מהסרט "The Big Short" שבה אנשים עמדו בתור בקזינו והימרו כל אחד על תוצאות ההימור של מי שלפניו.

אלון

אבל זה היה אמור להשתקף במכפיל הרווח. הוא עדיין רחוק מהרמה בה היה במשברי הדוטקום והסאבפריים.

daat99

מכפיל הרווח ההיסטורי הממוצע של השוק האמריקאי הוא 16 והחציוני הוא 15 בלבד. מכפיל הרווח של ה-SP500 כיום הוא מעל 30 שזה קרוב מאוד לשיא של המכפילים מלפני התפוצצות בועת הדוט קום ב-2000. נוסיף לכך את הפרט החשוב שרוב הכספים שמושקעים במדד ה-SP500 כיום הם למעשה מושקעים בסקטור הטכנולוגי שבו מכפיל הרווח הוא כמעט 50. השילוב של אלו עם המשך הזרמת הכספים העיוורת למדדי השוק ע"י הציבור הבינלאומי (בין אם ע"י חסכונות הפרישה השונים ובין אם בחשבונות ההשקעות העצמאיים) מרמז שבהחלט ייתכן שעד להתממשות הסיכון, מכפיל הרווח יכול לעלות עוד הרבה (ראה למשל את העליות מ-1995 עד ההתפוצצות ב-2000). אין… קרא עוד »

אלון

השיא אז היה 44, של הנאסד״ק 200. אנחנו לא שם. המגמה הכללית ב-50 שנה האחרונות היא של עלייה במכפיל, אז הממוצע ההיסטורי לא אומר יותר מדי.

Arnon

מכפיל הרווח של השוק האירופאי הוא 20 בלבד. לי זה נשמע מכפיל סביר מאוד. מכפיל הרווח בבריטניה הוא בסביבות 16 שזה נראה לי נמוך. מכפיל הרווח של השוק האמריקאי בלי מניות הטכנולוגיה נדמה לי שמגיע למשהו כמו 30. מדוע לא להשקיע במדדי אירופה (במיוחד בריטניה) או במדד S&P500 עם משקל שווה לכל מניה (במדד זה למניות הטכנולוגיה יש חלק קטן. ל – 7 המניות הגדולות יש רק 1.4% במקום 35% ב – S&P500 הרגיל). מדוע לא להשקיע בקרנות סל שמשקיעות במניות ערך?
(הערה כשאני מתכוון למכפילי הרווח אני מתכוון לממוצע המכפיל על פני 10 השנים האחרונות).

daat99

אל תשכח לשקלל בפנים את הגדילה ארוכת הטווח של השווקים השונים. מכפיל הרווח בפני עצמו לא מייצג יותר מדי. למשל: אם נרכוש מניה במכפיל של 30 ואחרי הרכישה היא הגדילה את הרווחים ב-50% אז אנחנו עדיין נהיה ברווח הון עבור כל מכפיל שהוא מעל 20. הצמיחה ההיסטורית (מתואמת אינפלציה) של השוק האמריקאי הייתה גדולה בפער משמעותי מהצמיחה ההיסטורית של שאר השווקים כך שצפויים רווחים יותר גבוהים בשוק האמריקאי עם מכפיל יותר גבוה מאשר בשווקים האחרים עם מכפילים יותר נמוכים. כמובן שאם אתה חושב שבעתיד יתקבלו תוצאות שונות אז אין סיבה להיצמד להיסטוריה שעברה כבר. לגבי "מניות ערך" כמו במניות דיבידנד,… קרא עוד »

Arnon
  1. הצמיחה בשוק האמריקאי אומנם גדולה יותר מאשר בשווקים אחרים אבל השאלה היא האם הצמיחה הזו יכולה להמשך כך? הרי החברות הנ"ל צריכות להגדיל את הכנסותיהן כל הזמן בקצב מהיר. יש לכך גבול כי אין בעולם כמות כסף אין סןפית.
  2. למה קרן שמשקיעה במניות ערך גדולה מכדי לנצל את הפוטנציאל שגלום בהן? למה היא תשלם יותר מאשר משקיע פרטי בקניה ותקבל פחות במכירה?
daat99
  1. מכיוון שהצמיחה בשוק האמריקאי היתה יותר גדולה משאר השווקים מאז שהתחילו להצליב מידע (1927) אז אני לא מוצא סיבה לחשוב שזה יפסיק דווקא עכשיו (ובהחלט אין לכך גבול ויש בעולם כמות כסף אינסופית).
  2. היצע וביקוש. כשאני ואתה באים לקנות 100 מניות אז המחיר לא זז כי יש מספיק היצע בשביל למכור לנו את ה-100 מניות שלנו, כשקרן באה לקנות 100 אלף מניות אז המחיר מזנק לשמים (הפוך במכירות) כי אין מספיק מוכרים שרוצים למכור 100 אלף מניות בו-זמנית.
arn

כתבת:
"הבעיה שגדולים ממני זיהו (ואני השתכנעתי שמהווה סיכון גם כן) היא שכמות הכספים שמושקעים במדדים גדולה בכמה סדרי גודל יותר משווי כל החברות שבמדדים המתאימים".
האם כוונתך ששווי השוק של המדדים גדול מאוד יחסית להון שלהן.

daat99

זה החלק הקטן של הבעיה.
החלק הגדול של הבעיה היא "העדר" שלא באמת מבין כלום בהשקעות וזורם לאותם המדדים ללא ההבנה האמוציונלית הנדרשת בשביל לשרוד משבר רציני בלי למכור.

כשמשלבים הון גדול משווי באופן משמעותי עם עדר שמוכר כמות משמעותית בזמן קצר (בניגוד לגישת קנה-והחזק) אז מקבלים אפקט התרסקות מוגבר בסגנון 1929 (ובתקווה שלא יותר גרוע אבל יש כבר כאלו שאומרים שאם הסיכון יתממש אז הוא צפוי להיות יותר גרוע).

Arnon

איך לדעתך מתגוננים בפני עדר שמוכר כמות משמעותית בזמן קצר? לפי הבנתי במקרה כזה גם מדדים בעלי מכפיל רווח נמוך וגם מניות ערך יפלו (אם כי לדעתי הם יספגו מכה קטנה יותר). יש אפשרות לעבור לאג"ח צמוד מדד. היום בישראל אג"ח זה נותן 1.5% ראלית. הבעיה שיתכן והנפילה תבוא בעוד זמן רב ובינתיים אאבד רווחים. בקשר למניות ערך: עד כמה שהבנתי באתר שלך אתה ממליץ ללקט אותם אחד לאחד ולא לסמוך על קרן סל שתעשה זאת עבורך. אז יש לי שאלה: איך אתה מסוגל לבדוק מניות של חברות אמריקאיות או אירופאיות (על מניות של חברות ישראליות אני לא כל כך… קרא עוד »

daat99

בדיוק כמו שמתגוננים מפני משבר בסגנון 1929 – מוצאים נביא שיודע מתי בדיוק הוא יקרה ומוכרים את המניות ביום הקודם… במשברי עבר, מעבר מוקדם מדי לנכסים אלטרנטיביים הוביל לאבדן יותר גדול מהמשך החזקה בירידות עד להתאוששות השוק (כפי שציינת בעצמך). אני באופן אישי לא משקיע במניות ערך כי אני לא רוצה להשקיע את הזמן בניתוח עומק של חברות אז אני לא יכול להביע דעה בנושא. מה שאני עושה זה להשקיע במניות שמעבירות אל כיסי חלק מהרווחים שהן מרוויחות במקביל להגדלת הסכום שהן מעבירות אלי והרווחים שלהן במשך עשרות שנים. עד היום אני לא נתקלתי אפילו בחברה ישראלית אחת שהצליחה לעשות… קרא עוד »

Arnon

אני מבין שאתה משקיע במניות שמחלקות דווידנד שהולך וגדל בכל שנה. אם זה כך אז רציתי לשאול: איך אתה יודע שהחברות מחלקות דווידנד רק מהרווחים ולא מהקרן? לפי מיטב הבנתי קשה להאמיו שיש חברות שרק ירוויחו וירוויחו במשך עשרות שנים וכל שנה הרווח שלהן יגדל כך שיוכלו להגדיל את הדווידנד מבלי לפגוע בקרן. עד כמה שאני מבין מדובר בחברות אמריקאיות. אתה לא מודאג ממס ירושה? בנוסף אתה צריך לשלם מס על הדווידנדים לממשלת ארצות-הברית וזה כבר הפסד. האם אתה משלם מס נוסף גם בישראל? ומה לגבי רווח הון אם תמכור את המניות? אתה צריך לשלם גם בארצות-הברית וגם בישראל? מאיפה… קרא עוד »

daat99

1.א.1. אם חברה מחלקת דיבידנד "מהקרן" אז היא לא תוכל להגדיל אותו במשך עשורים כי הקרן תגמר ומכיוון שאני מגביל את הרכישות שלי לחברות שהגדילו את הרווחים במשך יותר מ-25 שנה אז אני יודע שהדיבידנדים הגיעו מהרווחים גם לפני שאני בודק משהו. 1.א.2. אני מקפיד לרכוש חברות עם יחס חלוקת רווחים של מתחת ל-60% שזה אומר שעל כל דולר שהחברה מרוויחה היא מחלקת כדיבידנד לכל היותר 60 סנט וזו עוד דרך לדעת שהדיבידנד מתקבל מהרווחים ולא מהקרן. 1.ב.1. אני לא מצפה מכל חברה להגדיל את הדיבידנד לנצח אלא מהתיק הכולל להגדיל את הדיבידנד לנצח. 1.ב.2. אתה מוזמן לחפש בסיס היסטורי… קרא עוד »

Arnon
  1. למה אתה חושב שהיתרונות נעלמים כאשר אתה משקיע בקרנות של מניות ערך או מניות דוידנד?
  2. אני מניח שאתה משקיע במניות דוידנד אמריקאיות או אירופאיות. איך אתה מתגונן מפני מס ירושה?
  3. מה לגבי המיסים על הדוידנדים שאתה משלם? זה לא הפסד? האם אתה משלם עליהם מס כפול (מס בחו"ל ומס ישראלי)?
  4. איך אתה יכול להיות בטוח שהחברה שמשלמת לך דוידנדים – משלמת אותם רק מהרווחים ולא אוכלת את הון החברה?
  5. מאיפה אתה משיג מידע על מניות בחו"ל?
daat99

1.א. היתרון המרכזי של השקעה תזרימית טמון ביכולת "לספור את הדולרים מתרבים" גם במהלך משברים במקום להתבונן במחירים היורדים. התזרים שמתקבל מהקרנות תנודתי גם בלי ירידות מחירים כך שלא ניתן "לספור את הדולרים מתרבים" אפילו בשגרה כך שהיתרון המרכזי של השקעה תזרימית נעלם. 1.ב. היתרון המרכזי של השקעה בקרנות הוא הפיזור הרחב וכשעוברים מקרנות מחקות מדד רחב לקרנות שמחקות תת-קבוצה אז הפיזור יורד כך שהיתרון המרכזי של השקעה בקרנות נעלם. 1.א+ב. תאחד את היתרונות הנעלמים של שתי הגישות ותקבל צורת השקעה שהיא פחות טובה מכל אחת מהקצוות בכל מדד שתבחר למדוד לפיו. במלים אחרות: אם משקיע רוצה קרנות אז עדיף… קרא עוד »

לייבו

יש שלב שטרם הגעת אליו, אבל הוא יגיע, וזה השלב בו באמת לא אכפת לך מה אומרים או חושבים עלייך

מני

מתי? בזקנה?

אלמוגי

כפי שהמשיך ואמר ברוס לי:
"תהיי כמו מים:
אם תמזגי אותם לכוס, הם יתפסו את צורת הכוס.
תמזגי לבקבוק הם יקבלו את צורת הבקבוק.
לקנקן תה את צורת הקנקן.
תהיי כמו מים"

מהיום תיקראי הפלואידית

הדר

אין ספק שהקדמת את זמנך וסללת דרך עבור רבים מאתנו לשפר את ההתנהלות הפיננסית שלנו, עוד לפני שהתחילו תופעות הקורסים ומשפיענים ברשת בכל תחום אפשרי.
מבחינת התוכן כל אחד יכול לבחור את מה שרלוונטי לו. כמו שבעבר היו כאלה שלא התחברו לאורח החיים שלך וטענו לסגפנות מוגזמת.

דנה גרינברג

קודם כל בריאות איתנה לאימך. זו מחלה רעה לסביבה. הלוואי ותצליחו להתמודד איתה בגבורה. תודה ששיתפת 🙏

דבר שני, את אדם מתפתח, דינמי וגמיש. זו הגדולה שלך. לעמוד מול עצמך ולראות את עצמך ולקבל את זה.

תודה על כל התוכן שנתת ואת עוד נותנת. גם אם אחרים לא מסכימים, זה חלק מסיעור מוחות בריא.

עמית

אם יורשה לי: קודם כל, תודה על כתיבתך לאורך השנים. אני הפקתי ממנה הרבה תועלת, בפרט כלכלית, וגם עניין. הפסקתי לעקוב אחרייך איפשהו בשנת 2014 נדמה לי, כשהתחלת לדבר בפסקנות על כל מיני נושאים פילוסופיים, ובמחילה לא כתבת ברמה שעולה על סטודנט שנה א' עם ביטחון עצמי מופרז (אני כיום דוקטורנט לפילוסופיה באוניברסיטה מובילה, אז בדיוק סיימתי תואר שני). זכור לי שעניתי לך מאוד בפירוט. בהתחלה הגבת, אולם לתגובה הבאה שלהבנתי הפריכה לחלוטין את טיעונייך לא הגבת. פוסט אחד אחרי זה כשאמרתי לך שאת מדברת בפסקנות על נושאים שאת לא מבינה בהם מספיק נכנסת לי באמ-אמא על על זה שאני… קרא עוד »

ron

מסכים לגמרי.
בתור אחד שפה בערך מההתחלה כמעט, ועקבתי אחרי כל השינויים, אני לא שולל פוסט בעוד 10 שנים ובו את מהללת את הרפורמה המשפטית שאת כל כך חוששת ומתעבת (:

Road Runner

מזל טוב
ומילה קטנה עם משמעות גדולה
*תודה*

אני אוהב לקרוא אותך

אופק

תודה לך הסולידית, הידע והכלים שצברתי בזכותך שינו לי את החיים ונתנו לי תקווה

אורי

בתור קורא הדור של הבלוג שלך מתחילתו, אני לא מבין על מה המהומה.
השקעות מתאימים לצרכים ולמאפיינים האישייים, ואלו משתנים עם השנים.
תמשיכי לכתוב את שעל ליבך ולהשכיל את כולנו ❤️

מושיק

היי סולידית
את צי שלם של ספינות, את לא קשורה לאף נמל ומותר לך להפליג לאן שתרצי. אפילו רצוי, אני אישית אשמח אם תכתבי לי ולכולם על המסעות שעוד נכונו לך.

איתי

ואוסיף שלא כל הקוראים שלך נמצאים כאן (רק) בשביל ללמוד פיננסים אלא גם כי הם נהנים מהכתיבה שלך ומלקחת חלק במסע שאת עוברת. היה כיף לקרוא, מחכה לראות איזה שינויים יביא איתם העשור הבא =]

Haid gi

ההשפעה השלילית שלך על אנשים היא לא בהטפה לסוג כזה או אחר של השקעה. אם כבר היא בהחדרת הרעיון (גם אם לא בכוונה), שהבאת ילדים זה דבר מיותר או נטל כלכלי. נשים כמוך וכמו מרב מיכאלי למשל, שבראיונות או בבלוגים מספרות על "ההחלטה האישית" לא לעשות ילדים, לא לוקחות בחשבון כמה זה באמת קשה לרוב הנשים להביא ילדים לעולם אחרי גיל 30, ונשים שקוראות את הבלוגים והראיונות האלו (גם הן בטוחות שלהביא ילדים אירי גיל 30 זה קלי קלות) ומשתמשות בדברים שנאמרים כגושפנקא לצדקת דרכן לא לעשות ילדים בגילאי 30 או בכלל, רובן מתעוררות במהלך שנות ה40 או סוף ה30… קרא עוד »

לאן נעלמה הסולידית האמיתית ולא מפרסת תגובתי?

גם לי יש ביקורת על הסולידית, אבל בהקשר הספציפי של אי-הבאת ילדים לדעתי היא דווקא מאוד צדקה וכעת היא בוגדת ברעיון שהיה יכול להציל את הזוגות הצעירים ולהכריח את מי שצריך לעשות שמיניות באוויר על-מנת לפתות צעירים משכילים להביא ילדים למרות שזה לא משתלם או כדאי להם. לעתים גם לא כדאי למען בריאותם ועתיד ילדם הפוטנציאלי.

שגיא מימון

פוסט בוגר, כנה וישיר. תודה על הדברים.

אמיר

כיף לקרוא

אבי

נו, אנחנו איתך.

xxxxxx

רק כשהיא כותבת את מה שאנו רוצים לקרוא כמובן.

איליה

פוסט מועולה!
מזל טוב על החלפת קידומת, יש חיים אחרי גיל 40 🙂
בתור אחד הקוראים הראשונים שלך אני מוכרח לומר שהיכולות שלך נדירות. אין הרבה בני אדם שמוסגלים לשנות את הדעה שלהם ויש עוג פחות שיפרסמו את השינוי.
בחיים הדברים משתנים, הנסיבות משתנות, זה חלק מהחיים.
תמשיכי לכתוב!

אנונימי

תודה רבה לך על כל התוכן סולידית יקרה! הקוראים צריכים לקחת אחריוצ על כל פעולה שהם לוקחים!

רועי

פוסט יפהפה ומרגש. הכתיבה שלך מרגשת ואישית, והיא לא דומה לשום בלוג או תוכן פיננסי אחר בעברית. תענוג לקרוא. תודה רבה מכל הלב ואיחולי בריאות לאמא שלך.

תומר

אמנם פה רק כמה שנים ולא מההתחלה.
האחריות על קריאה ביקורתית היא שלי, ואז של אישתי אחרי שאני מתייעץ איתה.

נחמד לגדול איתך ביחד.
המשיכי כך!

דור ז

ספינת הידע שלך עליה עליתי לפני 8-9 שנים מהווה את מרבית הידע הפיננסי שיש לי היום. אפילו שבמשך כמה שנים הבטחתי שלא אקח משכנתא ושלעולם אהיה בחוב ועוד כל מיני הבטחות כאלו ואחרות. אממה, אם לא הייתי מחליף כמה קורות עץ ומפרשים – הייתי מפספס נקודות מפנה והזדמנויות משמעותיות שקרו בדרכי. ואיזה מזל… בזכות האופן בו את משתפת את הידע וההתחבטויות שלך, וכמו גם ״הסטיות״ שעשיתי מהידע – חיי וחיי משפחתי שונים משמעותית. הזדמנות לומר תודה וגם, על אף שלא נראה שאת זקוקה לדחיפה הזו – בבקשה תמשיכי לשתף אותנו. זה בהחלט מאתגר לעדכן את הפורטפוליו בהתאם לצרכים חדשים משתנים,… קרא עוד »

אירה

כתבת נפלא, תודה ומזל טוב (:

אביקה

את נהדרת. וכותבת מעולה. ובהחלט מחנכת ומורה פיננסית להמונים. תמשיכי לכתוב. על כסף ועל פוליטיקה. אין פשוט ברירה אחרת. בהצלחה ומזל טוב.

ליאור

אני קורא אדוק של הבלוג מ2013, אני יודע שאת מאוד מחוברת לקוראים שלך וסומכת עליהם לקרוא ולהבין את המשמעויות. בזמנו היו את כל המצקצקים שלקחו את פוסטי החסכון האגרסיבי כדוגמא לקיצוניותך (חיה מ3000 כמו מלכה, או פוסטי האיך לחסוך בהוצאות הניקיון) כנ״ל עשו גם עם פוסטי ההשקעה אבל את זה כבר שכחו ברגע שזה נהיה מיינסטרים. לי היה ברור שמדובר ברפרנס בתוך הקונטקסט וסט הערכים שהיו נכונים לך באותו זמן שדאגת לציין תמיד. אני בחרתי לסגל לעצמי את מה שנכון לי: למכור את הרכב, לאכול בבית וכד׳ כנ״ל פה, מקווה שמי שקורא את הפוסטים הוא לא ״עצלן״ וכן קורא ומבין… קרא עוד »

רן

קורא אותך כבר כמעט עשור ומעריך אותך מאוד. איזה כיף שאת קיימת.

Myrath

חבל שיש מציאות שבה צריך לרשום את הדברים האלו, אני בקושי מבין משהו מהחיים שלי ועדיין הסולידית לא אחראית למה שקורה איתי ואם הלכתי שבי אחריה אז האשמה נעוצה בי, בייחוד כאשר לא הייתה כאן התנהגות כתית שכזאת ובפורום היו ועודם המון אנשים להתייעץ איתם.

שרה

אוהבת את הכתיבה שלך.
תודה ומזל טוב ❤️

נמר ישראלי

תודה על הפוסט הממש מרתק
אשמח אם תרחיבי קצת על האסטרטגיה האקטיבית בהשואה לפאסיבית

גיא

מקסים, אותנטי ומעורר מחשבה.
תודה !

ביביט שעובר פלסטיניזציה

הזדמנות טובה להגיד לך תודה על שהצלת את העתיד הכלכלי של המשפחה שלי. אצלך נחשפתי לראשונה למושגים בסיסיים בשוק ההון. מעולם לא לקחתי את דברייך כאמת מוחלטת, הם שלחו אותי למסע של למידה והבשלה שבסופו העברתי את הכסף מהבנק לתיק פאסיבי. בזכותך אני מאמין שלמרות שבחרתי במקצוע דל הכנסה, אוכל להעניק לילדיי צידה בסיסית לדרך, במקום שהכסף שאחסוך עבורם יעלה אבק בפקדונות חסרי תשואה בבנק. גם היום נהנה מאוד לקרוא וללמוד על אפיקים נוספים, כרגע לא מאמין שמתאימים לי, אבל כתיבתך פשוט מרתקת ובהירה להפליא. העוקצנות שלך כלפי דעות אחרות בהחלט קיצונית, אבל היא כנראה חלק מהפלפל שהופך את זה… קרא עוד »

יוני

"ביביט" זה מצויין.

.

עקבו אחרי

תגובות אחרונות בבלוג

פרסומת

RSS מהפורום

דילוג לתוכן