הבחירות הללו ישנו את חייכם

ה

"אני סבורה שחווינו תקופה שבה אנשים רבים מדי למדו להבין שכשהם נתקלים בבעיה, על הממשלה לפתור אותה: 'יש לי בעיה, אני זקוק למענק; אני חסר בית, הממשלה צריכה לשכן אותי.' הם משליכים את מצוקותיהם על החברה. ואתם יודעים, אין דבר כזה 'חברה'. ישנם פרטים — נשים וגברים ומשפחות. הממשלה יכולה לפעול אך ורק באמצעות בני אדם, ובני אדם מוכרחים לדאוג לעצמם תחילה. חובתנו לדאוג לעצמנו ולאחר מכן, בנוסף, לדאוג גם לשכננו." 

כשמרגרט ת'אצ'ר אמרה את הדברים האמיצים הללו לפני כ-30 שנה, כוונתה – כך נדמה לי – הייתה לטעון שאנשים מוכרחים תחילה לנסות לפתור את בעיותיהם בעצמם, ולפנות לממשלה רק כמוצא אחרון.

ת'אצ'ר ביקשה לשחרר את הפרט (זולת העניים ביותר וחסרי הישע) מתלותם באחרים. היא תמכה בעידוד הישענות עצמית, חירות מחשבה ויוזמה אישית.

ההיסטוריה, עם זאת, לא עשתה עמה חסד. ת'אצ'ר והאינדיבידואליזם שלה זכורים היום בעיקר כסמל של אנוכיות, חומרנות וחמדנות, ומדי פעם היא אף מנוגחת על ידי החוגים החברתיים בישראל.

 וזה לא מפתיע, משום שלמרות זעקותיהם של נושאי "הדגל החברתי" בדבר "אובדן הסולידריות החברתית", "האנוכיות" ו-"הקפיטליזם הפרימיטיבי" שפשו בחברה הישראלית בשנים האחרונות, המציאות היא כי דווקא האינדיבידואליזם – יכולתו של הפרט להתנהל כיחידה אוטונומית, המעצבת את גורלה במו ידיה – הוא שנמצא בנסיגה.

מי שיקרא לעומק את מצעיהן החברתיים-כלכליים של המפלגות המתמודדות בבחירות הקרובות יגלה מגמה ברורה, מובהקת, שתמציתה טיפוח תלותו של הפרט במדינה והגבלת האוטונומיה שלו.

כל מפלגה מנסה להציג את חבילת ההבטחות המפתה ביותר. גם כאן, שוב, אין הפתעה, שכן פוליטיקאי שיעז לצאת נגד המגמה הקולקטיביסטית הזו ולהילחם בעד חופש הבחירה של המיעוט הקטן ביותר בישראל — האינדיבידואל – צפוי להימחק ממהמפה הפוליטית.

קחו לדוגמה את החזון ה"סוציאל-דמוקרטי" המבקש ביסודו של דבר לכונן כאן מדינת בייביסיטר טובה ומטיבה, שמאפשרת לכל אזרח לינוק מפטמותיה מהעריסה ועד לקבר.

החזון הנאור והפרוגרסיבי הזה מוצג כפתרון קסם למצוקותיהם הכלכליות של אזרחי ישראל מכלל השדרות והמעמדות. אך מתחת למצנפת הרובין-הוד הירוקה שנותנת כביכול תוקף מוסרי למעלליו,  מסתתר משטר סמכותני מסוכן, שמטיל ספק בעצם יכולתו של האזרח הישראלי לדאוג לעצמו ולקבל החלטות סבירות.

תועמלני החזון מבקשים למעשה לפטור אנשים מהמתח הנפשי הנלווה לבחירות שאדם בוגר נדרש לבחור. כדי לעשות זאת, הם מבקשים להתערב בגסות בחייהם ובכיסם של האזרחים, להגביל את אפשרויות הבחירה, ובמידה האפשר – לקבל החלטות במקומם.

כך הופך האזרח לחומר ביד היוצר של המתכנן החברתי השולט בו. כך, בעורמה ובתחבולה, קץ קיצן של חירות המחשבה וחופש הבחירה.

יש תמימות דעים לגבי העובדה שהממשלה מוכרחה לסייע לאנשים חלשים וחסרי ישע שאינם יכולים לעזור לעצמם.אלא שהקולקטיביסטים ועושי דברם מרחיבים את ההגדרה של "איזהו חלש" ומחילים אותה על כלל הציבור.

מבלי לטפח את האמונה שמעמד הביניים הוא חלש, סדוק, מדוכא ועלוב, ספק אם יצליחו לשכנע כי הוא זקוק לחסותה של אומנת ממשלתית כל יכולה, שלא תגבה ממנו דבר זולת חירותו.

בחברה שבה האח הגדול מנכס לעצמו את החובה הבסיסית של האזרחים לדאוג לעצמם אין מקום לאנשים דעתניים, עצמאיים, יזמים, בעלי חופש דעה ונכונות ליטול סיכונים. בחברה כזו, האינדיבידואליזם נתפס, בצדק, כאיום.

יש שאומרים שהשמאל בישראל מת מזמן; אבל בזירה החברתית-כלכלית הוא האידיאולוגיה השלטת. האטטיזם האורווליאני איננו נחלתה של מפלגה אחת: הוא השתרש וזוכה לתהודה רמה הן בציבור הרחב והן לרוחב הקשת הפוליטית, מיחימוביץ' עד איימן עודה, מסתיו שפיר עד אריה דרעי,  מיעל גרמן לאורלי לוי, מכחלון לחיים כץ ומירי רגב.

כשהממשלה תופסת ומשווקת עצמה כסוכן השינוי הבלעדי, היא מפקיעה מהאזרחים את הסמכות, המשאבים והרצון לשלוט בגורלם. המדיניות הזו הופכת את החברה הישראלית לאסופת פרטים מסורסים, הניצבים ללא ניע כשפיהם פעור לרווחה, ממתינים לעטין ממשלתי שינחת היישר לשפתותיהם המשתוקקות — ומשהדבר לא מתרחש, הם פוצחים בבכי קורע לב כשל פעוט חסר אונים.

כלאו המשולש של האינדיבידואל
כלאו המשולש של האינדיבידואל

הפרט בישראל נלכד אפוא בכלא משולש, שמעודד אותו להיטמע, להשתתק, לציית, ללכת בתלם ולוותר על ה"עצמי".

3 צלעות למשולש הזה:

  • קולקטיביזם ממשלתי, שמעודד את הפרט לשאת עיניו השמימה כל אימת שהוא נתקל בבעיה כלכלית, בציפיה שתיפתר מגבוה
  • תרבות הצריכה (או קנאה מעמדית) שדוחקת בפרט להצטייד בסמלי סטאטוס מיותרים שיעידו בפני הכלל על השתייכותו למעמד מסוים, שהרי אוי ואבוי אם אתה בן 40 ואין לך דירה משלך.
  • תרבות הקריירה, המעודדת הצטיינות בפרמטרים כמו "עבודת צוות", ו"ציות להוראות", שכן אינדיבידואליזם ו"ראש גדול" אינן תכונות רצויות בקרב ברגים שאמורים לבצע את תפקידם במכונה משומנת.

ילד, מה אתה בוחר?

מובן שכאשר רבים כל כך לכודים בכלא המנטאלי הזה, קל מאוד למכור את הרעיון שיש מישהו או משהו שמכתיב את ה"שיטה", ושהדרך היחידה לחולל שינוי של ממש היא להתמקד באותו גורם חיצוני עד להפלתו.

האוריינטציה היא של אכיפת שינוי מלמעלה למטה: הבה נחוקק חוק חדש והבעיה תיפתר. הבה נספק חינוך להמונים והכל יהיה דבש. הבה נפגין ונתלונן וניילל ונבקש לשנות את המצב ובסוף יהיה פה טוב.

זהו הגוון שמאפיין את הלהט האידיאולוגי של ציבור ה-"עכשיו מחליפים".

גישה זו  עולה בקנה אחד עם שאיפותיו הכמוסות של של מעמד הביניים לשקט ולייציבות. לשם כך דרושה לו דמות סמכותית שתנהיג אותו, תנחה אותו ותאמר לו מה לעשות ומה לחשוב, כפי שהתרגל כל חייו (בין אם היו אלה הורים, מורים, מפקדים, מרצים, רבנים או בוסים).

הבחירות לכנסת מספקות כביכול מענה לתשוקה הזו – אלא שיש בהן מידה רבה של אחיזת עיניים. הן משולות להורה שמכריח את ילדו להחליט אם לאכול תרד או ברוקולי, וכביכול מעצים אותו בכך שנותן לו את החופש לבחור. בפועל, הילד לא יכול לקום ולברוח. הוא חייב לתמרן במסגרת השיטה, בתוך הסדר הקיים.

להשתתפות בבחירות יש השפעה שולית למדי על מצבכם הכספי. מקור: ויקיפדיה. ברישיון CC.
להשתתפות בבחירות יש השפעה שולית למדי על מצבכם הכספי. צילום: ויקיפדיה. ברישיון CC.

אני לא קוראת להחרמת הבחירות ולא טוענת שהצבעה בבחירות מיותרת. אני עצמי מתכוונת להשתתף בבחירות הללו, על אף הקושי העצום עבורי לאור היעדרה של מפלגת ימין כלכלית, חילונית, ליברלית חברתית ומתונה מדינית.

כפנסיונרית צעירה, בכוונתי להצביע למפלגה שלמיטב הערכתי תימנע מהעלאת המיסוי על רווחי הון, ממדיניות פופוליסטית שעלולה לעורר היפר-אינפלציה (העלאת שכר המינימום לדוגמה) או ממינוי שופטים שדוגלים בשיוויון לפני חירות (*)

(*) שופטים בניגוד לחברי כנסת ממונים לכל החיים ובשיטה הקיימת השפעתם על חיינו גדולה משמעותית מהשפעתם של פוליטיקאים.

ולמרות זאת – בניגוד למסר המפומפם חדשות לבקרים כאילו ההצבעה בבחירות היא ההחלטה החשובה ביותר שתקבע את עתידכם בשנים הקרובות, חשוב להדגיש כי אין בה לבדה כדי להשפיע באופן ישיר וממשי על חייכם, לפחות בכל האמור למצבכם הכספי.

אם אתם באמת רוצים בשינוי — היו מוכנים להשתנות. במקום להשליך את כל יהבכם על פוליטיקאי מסוים ולשוב מהקלפי היישר לכלא המשולש, היו השינוי שאתם רוצים לראות בעולם.

זה לא קל. סטייה מהתלם מחייבת עור של פיל ויכולת לשחות נגד זרם עוצמתי במיוחד. זה לא משנה את העובדה שישנן בחירות שתלויות אך ורק בכם, ושהשפעתן הישירה והמיידית על גורלכם הפיננסי משמעותית בסדרי גודל ביחס לתוצאות הבחירות הקרובות לכנסת, יהיו אשר יהיו.

לא משנה איזו ממשלה תוקם – רק אתם תבחרו אם לחסוך או לבזבז את רוב הכנסתכם.

לא משנה איזו ממשלה תוקם – רק אתם תבחרו אם להמשיך לגלגל את המינוס או לסגור אותו כאילו חייכם תלויים בכך.

לא משנה איזו ממשלה תוקם – רק אתם תבחרו היכן לגור, היכן לעבוד, וכמה זמן (וכסף) יידרש כדי לנוע מנקודה אחת לשניה.

לא משנה איזו ממשלה תוקם – רק אתם תבחרו אם להשתתף במרדף הקנאה העממי אחרי 4 קירות ומשכנתא בת 30 שנה.

לא משנה איזו ממשלה תוקם – רק אתם תבחרו אם להיכנע לדחפים ולקנות דברים בכסף שטרם הרווחתם.

לא משנה איזו ממשלה תוקם – רק אתם תבחרו אם ללכת, לרוץ, לדווש ממקום למקום — או להשתעבד למטחנת מזומנים ממונעת שעולה לכם בזמן, כסף ובריאות.

לא משנה איזו ממשלה תוקם – רק אתם תבחרו אם להמשיך לצרוך עיתונות פטאליסטית, חולה, שמנציחה את אפסות הפרט משיקולי רייטינג קרים.

לא משנה איזו ממשלה תוקם – רק אתם תבחרו מה ללמוד ואילו מיומנויות לרכוש ולפתח.

לא משנה איזו ממשלה תוקם – רק אתם תבחרו עם מי להתחתן וכמה צאצאים להעמיד, אם בכלל.

לא משנה איזו ממשלה תוקם – רק אתם תבחרו אם לקחת אחריות על גופכם, על החומרים שאתם מכניסים לתוכו ועל כמות וסוג המזון שאתם אוכלים.

לא משנה איזו ממשלה תוקם – רק אתם תבחרו האם וכיצד להשקיע את כספכם, וכמה תשלמו על הדרך במיסים, עמלות ודמי ניהול.

הבינו שאתם לכודים בשיטה פיננסית שנועדה לשלוט על מעמד הביניים הצורך והעובד, והשתמשו בכללי השיטה כדי לנצח אותה במגרשה הביתי:  צרכו הרבה פחות מכפי שמצופה מכם כאנשי מעמד הביניים, ואת הכסף שמתפנה השקיעו בנכסים שמרוויחים מאותה השיטה בדיוק.

עשו זאת בהתמדה, בנחישות, במשך מספר שנים ברציפות, וסביר להניח שתגיעו לעצמאות כלכלית תוך פחות מעשור – לא משנה איזו ממשלה תקום כאן.

הבחירות האישיות הללו ישנו את חייכם, ובלבד שתצליחו לגייס את ההחלטיות הנדרשת כדי לקבל אותן ואת המשמעת הנדרשת כדי לדבוק בהן לאורך זמן.

לא קל להיות אינדיבידואליסט בחברה קונפורמיסטית. אבל האינדיבידואליזם הוא הכלי היעיל ביותר במאבק נגד נסיונותיהם של אבירי התכנון המרכזי לעצב את החברה בצלמם ובדמותם. הוא מגן עליכם מפיתוי תרבות הצריכה, ומאפשר לכם לחסוך את ה-f*ck you money הדרוש כדי להתנתק מתרבות הקריירה.

חברה שמורכבת מפרטים אינדיבידואליסטים, בריאים, שמוכנים לדאוג לעצמם, לפתח את עצמם, לכבד את המשאבים עומדים לרשותם ולחיות בגבולות הכנסתם, אינה זקוקה לטבעת חנק ממשלתית שנכפית עליה  מגבוה.

חברה כזו היא חברה חזקה, שמסוגלת לדאוג ולתמוך בחלשים על בסיס וולונטרי – מה שלא ניתן לומר על חברה המורכבת מקורבנות משועבדים, מוחלשים ומיואשים, שמשוועים לסיוע ממשלתי בכל צעד ושעל.

בחרו להתנתק מאותה חברה קונפורמיסטית, פטאליסטית, המתעבת כל סטייה מהנורמה.

בחרו באינדיבידואליזם – פטיש האוויר שמרסק את כל אחת מקירות הכלא.

זהו המפתח לחופש.

הירשם
הודע על
guest
108 Comments
הישן ביותר
החדש ביותר המדורג ביותר
Inline Feedbacks
View all comments
Z

The Government should create, issue, and circulate all the currency and credits needed to satisfy the spending power of the Government and the buying power of consumers. By the adoption of these principles, the taxpayers will be saved immense sums of interest. Money will cease to be master and become the servant of humanity. -Abraham Lincoln

shai

דורין, אני אשמח לשמוע את דעתך על כחלון

יואב

בקיצור, מצביעה ללפיד?
אי ספק שכלכלית בנט המתאים ביותר אבל…

pit

מדינית הוא בעייתי, אבל נראה שכלכלית בנט הכי מתאים לתפיסה…
אהבתי את הקריאה שלו והכוונה לטפל בבעיית הפנסיה התקציבית

דג

לפיד זה לא ההוא שהעלה את המיסים פעם קודמת?

ידידיה

בדרך כלל אני מסכים עם כל מילה, אבל לא הפעם. סולידית יקרה, גם אני לא אוהב את תרבות הבכיון שמאפיינת את ישראל כיום, אבל המצע הסוציאליסטי לא קורא לכל הדברים שאמרת, אלא לחלוקה שוויונית יותר של ההכנסות, שזה אמור להיות מה שהממשלה עושה. בסקנדינביה הם עושים את זה שנים, למה לא אצלנו?

איליה

ומשום מה אותם "פליטים" מולסלומים לא בורחים לארה"ב- שם צריך לעבוד…

דניאל

הכול היה נכון אם לא היינו מחויבים למיסים גבוהים שאף מפלגה לא שואפת להוריד. ימין כלכלי זה סלוגן שמתאים לחצי מהמיסים שאני משלמים.

יובל

למרות הטייטל ה"סוצאליסטי" שנותנים למדינות סקנדינביה, מעניין לראות שישראל מדורגת נמוך מהן בדירוג החופש הכלכלי… כלומר, ממשלת ישראל מעורבת יותר.
אם רוצים להדמות לסקנדינביה צריך להיות קפיטליסטים יותר ולא להפך.
סימוכין-
http://www.heritage.org/index/ranking

שי

בקיצור, עלה ירוק.

דג

אמן

רוני

פוסט נהדר! ובכל מקרה מסקרן אותי למי את מצביעה. אני ממש לא מוצא למי כדאי

Eldad Roni

דוקא פחות חיבבתי את הפוסט הזה – התובנות הכלכליות כמובן נכונות כמו תמיד – הבחירות האמיתיות מבחינה כלכלית הן של האינדיבידואל ואינן תלויות בממשלה שתבחר אבל ! וזה אבל חשוב- ממשלה יכולה בהחלט להשפיע בדברים אחרים . בעוד שממשלה של הימין תמנע זעזועים מדינים קשים, תמנע ניתוק של אנשים מביתם ומעבודתם, תמנע הגירה של מליוני ערבים לתוך שטחי המדינה הפלשתינית החדשה ומשם בצורת הסתננות למדינת ישראל הקטנה, הרי שממשלה של השמאל שיש לציין ביושר – מורכבת מאנשים שמבחינה אישית הינם בינוניים נטולי חזון לאומי אך מצד שני תאבי שררה שלטון וכח – תביא לשינויים לא טובים :הם את המוניטין שלהם… קרא עוד »

איתח

יפה. קל וחומר למדינה חסרת שטח לחלוטין כמו ישראל, שמפנה שטח לאויביה המוצהרים, שמצהירים מראש שיתקפו אותה מאותו שטח שולט.

גיל

לאלעד רוני, אתה ממש היסטוריון ונביא! סידרת לך את העבר והעתיד שבדיוק יתאים לך… ממש חבל שאתה מנצל את האתר הנפלא הזה להפצת דעותיך הפוליטיות. אני מתנצל בפני הקוראים שאני מטריח אותם בתגובתי זו. לא ארבה במילים – אבל אם שיקול הקרקע חשוב בעיניך אז בחינה פשוטה של ההיסטוריה מראה כי ממשלת שמאל כבשה את כל הקרקעות שאתה מדבר עליהן (ויותר) וממשלות ימין החזירו יותר קרקעות מהשטחים הללו (סיני, התנתקות). ומבחינה כלכלית, כדאי להבין שישראל היא "מעצמה" כל עוד ארה"ב מוכנה לסבול את גחמותינו. עם לבדד ישכון זו קללה. (אהבתי את השימוש שלך ב-"יש לציין ביושר" – ממש כמו שנתניהו… קרא עוד »

אבי

מסכים עם כל מה שכתבת חוץ מהקטע של ארה"ב… ארה"ב לא סובלת את גחמותינו… אין לה רגשות אלינו… מאז ומתמיד כל עוד יש אינטרס לארה"ב בישראל אז היא תשאר חברה אדוקה, ברגע שהאינטרס הזה ייגמר כך גם תגמר החברות… אנחנו אולי נשאר ידידים, אבל בלי שום אינטרס.

שלא תתבלבל, מערכת היחסים של אובמה-נתניהו לא כזו חשובה… מה שחשוב זה האינטרס של ארה"ב בישראל (מיקום במזרח התיכון, דיפלומטיה, כסף, יהודים עשירים בארה"ב וכו' וכו').

שלמה

לרוני. מדבריך אני מבין שמר נתניהו הצליח להבהיל אותך מאוד בדבריו הנבובים וחסרי כסוי. אומנם למר נתניהו יש יותר נסיון בתפקיד ראש ממשלה מאשר למר הרצוג, אך מה עושה ראש הממשלה עם הנסיון הרב שיש לו כראש ממשלה לטובת המדינה ואזרחיה??? כלום. למען היושר וההגינות בא לא נשכח. למר נתניהו גם לא היה נסיון כראש ממשלה ליפני הפעם הראשונה שהוא נבחר לתפקיד ראש ממשלה. איך אפשר להיות בעל נסיון בתפקיד כלשהוא אם חוסר הנסיון הוא הנימוק לא לתת למישהוא את התפקיד? אם נעבור לדבר במונחים כלכליים הרי שאלו שאומרים לא להחזיר שטחים אומרים זאת כי השטחים הם מקור טוב לפועלים… קרא עוד »

חיים

לשלמה לא התווכח איתך על דעתך אך הערתך על העובדים הזולים מהשטחים הצליח לגרום לי להגיב. עובד מהשטחים המועסק אצלי עובד משעה 7 עד שעה 15 אני דואג להסעתם לאתר וממנו. דואג לארוחה מכיוון שאינם יכולים להביא אוכל מהבית (ענייני ביטחון). שכרו של עובד כזה כולל התשלום של המיסים לשרות התעסוקה הוא מעל ל600 שח ליום או כ 14000- 15000 שח לחודש. בשימחה הייתי מכשיר צעירים ישראלים אך הם מגיעים ישנוניים, מתעסקים במשך כל היום בלענות לטלפון וחיטוט בקרבי הסמרטפון. מה לעשות, אצלי צריך להחזיק ביד את הפלס, הפטיש,השפכטל, המסטרינה והמקדחה. זה דור הבכיינים שצמח כאן מהסיבות שהסולידית מנתה ואפשר… קרא עוד »

aaa

לשלמה:
אם זה נכון שהמעסיקים מחפשים פועלים זולים, אז יש היום מספיק ארצות שאפשר להביא מתוכם פועלים כאלו. אין שום צורך להחזיק את השטחים למטרה זו.

Genya Kulakov

מרד הנפילים (The Genesis)…

Sergey Bukhman

אזזזז…. למה לא לחשוף את ההצבעה?

דר מיכל חמו לוטם

את מצטטת את גנדי "היו השינוי שאתם רוצים לראות בעולם" אז חשוב שתתני לו קרדיט

Yaniv Salman

בכל מקום שמחפשים באינטרנט כתוב שגנדי אמר את זה.. עברית אנגלית

ביולוג ירושלמי

ד"ר מיכל חמו לוטם, אמנם בעברית יותר מקל למצוא (ולזכור) כי גנדי הוא זה ש"אמר" את הציטוט הנ"ל, אבל לכך אין שום הוכחה ממשית מוצקה. אגב ויקיציטוט ונכונות הציטוטים האבסולוטית ברזל שבו. יוצא גם ש- Wikiquote זה לפתיים, אבל אנגלית. בכל אופן, בלי להיכנס לדין ודברים אין שום הוכחה ספציפית כי גנדי אמר את המשפט הנ"ל. יש מאמר נחמד על כך ומחלוקת אינטרנטית בקשר לשיוך של הציטוט הנ"ל לטבעוננו: http://www.nytimes.com/2011/08/30/opinion/falser-words-were-never-spoken.html?_r=0 וגם כאן: http://www.compassionatespirit.com/Be-the-Change.htm כנראה שאי אפשר לומר בוודאות מוחלטת שהוא אמר את הציטוט הנ"ל כמו שאי אפשר לומר בוודאות מוחלטת שהוא לא. אני אדבר עם אלוהים ואחזור אליכן בקשר לזה… קרא עוד »

ישראל

מסכים עם רוח הדברים, אבל מאוד משנה איזו ממשלה תוקם. במדינה כמו סינגפור המנהל הציבורי תקין, יעיל ומשקיע הרבה במדינה על מנת לשפר גם את הכלכלה. לא משנה איזו ממשלה תוקם – רק אתם תבחרו היכן לגור, היכן לעבוד, וכמה זמן (וכסף) יידרש כדי לנוע מנקודה אחת לשניה. לא משנה איזו ממשלה תוקם – רק אתם תבחרו אם ללכת, לרוץ, לדווש ממקום למקום — או להשתעבד למטחנת מזומנים ממונעת שעולה לכם בזמן, כסף ובריאות. נכון, אבל ממשלה שתשקיע בתשתיות תחבורה ציבורית תקל עלי את ההחלטה הזו ותביא תועלת למשק כולו. לא משנה איזו ממשלה תוקם – רק אתם תבחרו מה… קרא עוד »

adia

עמוס, מסכימה איתך מאוד! בעיקר בתחום התחבורה הציבורית. זה בערך המוצר היחיד שלגיטימי לצפות מהממשלה לספק אותו, כי תחרות חופשית בשוק הזה רק תזיק ותגרום לביטול קווים והעמקת הפערים בחברה.

אין ספק שסוג הממשלה שתקום יכול מאוד להקל / להקשות על מי שממילא בחר באורח חיים נוסח הסולידית.

aaa

לא הבנתי למה אתה חושב שכל אחד יכול לבחור לעצמו היכן לעבוד. למצוא עבודה בגיל מבוגר זה קשה מאוד.
אפשר בהחלט לוותר על שעבוד לרכב ולדאוג לאכול מזון בריא, כל עוד אתה רווק. אם יש לך בן זוג זה תלוי גם בו.
להתחתן או לא להתחתן להביא או לא להביא ילדים זה תלוי רק בך. אתה יכול לצפצף על דעת החברה.

עמוס

פעם עוד האמנתי לשטות של בחירות יש משמעות אמיתית.היום אני יודע שבדרך כלל מהפכות קורות מתוך משבר ושאין כזה אף אחד לא יזוז מהסטאטוס קוו וכל המפלגות יעשו כמעט אותו דבר ההצבעה היא נסיון למזעור נזקים וכמו שוק המניות הבחירה לא תמיד נכונה.

רותם

את מדברת על חירות כלכלית והיא מתחילה קודם כל בחירות הפרט ועד כמה השלטון מאפשר לו זאת. המילה דמוקרטיה אמורה להגן על החירות הזו. כשנבחר שלטון מושחת חירות האזרחים נעלמת . אני טוענת בניגוד אליך שב 10 שנים האחרונות קיומו של שלטון מושחת מנע בפועל את חירות הפרט מתוך אנטרס של אנשים מושחתים לעשות לביתם באמצעות כספי הציבור והכוח הפוליטי שהאזרחים נתנו להם. בפועל החירות היחידה בשלטון כזה היא לאותם שרים מושחתים העומדים מסתבר מעל המשטרה (כי הם ממנים אותה), מעל משרד הפנים ( כי הם שולטים שם) ומעל איזושהיא מערכת חוק (כי הם מחוקקים אותה). אז לשם הסר ספר… קרא עוד »

יוסי ק.

מסכים עם רוב מה שכתבת אבל בריחה לברלין לא נשמע לי פתרון.
כבנאדם עצמאי ניתן לתמרן בין הטיפות ולהפיק את המקסימום.
לא ניתן להשיג עצמאות כלכלית על המילקי בלבד.

דג

לא הבנתי איך הדברים האלה משפיעים עלייך. אני מבין שהם מכעיסים אותך אבל אין להם שום השפעה כלכלית עלייך.
מבחינה כלכלית יש פה צמיחה, אין מחסור בעבודה, יש ביטחון יחסי, חינוך זול ורפואה שקיימת במעט מאד מקומות בעולם.

את מצביעה כנראה למישהו שלא ישב בממשלה הנוכחית כדי לחלק את העוגה בצורה שלך נראית יותר הגיונית אבל הבעיה פה זה לא החלוקה אלא העוגה עצמה. מה שצריך לדרוש זה להפסיק לקחת מאיתנו כסף ולא לדרוש לחלק את העוגה כך שהיא תטיב איתך ולא עם מישהו אחר.

aaa

לדעתי יש מחסור חמור במקומות עבודה. בגיל מבוגר קשה מאוד למצוא עבודה (אני יודע זאת מניסיוני ומניסיון של עוד רבים אחרים) לכן אני חושב שהאבטלה גבוהה בהרבה ממה שמפורסם אולי משהו כמו 15%. לדעתי הבעיה הולכת להחריף כי גיל הפנסיה יעלה. לדעתי גם חישובי הצמיחה שגויים. צמיחה זה דבר שאמור להעלות את רמת החיים לאורך זמן ואם זה לא קורה אז אין צמיחה. רמת החיים לדעתי לא עלתה במשך 20 – 30 שנים לפחות ואפילו ירדה. יש בעיה קשה עם מחירי הדירות. יש בעיות עם הערבים. יש בעיות עם החרדים. אם הייתי צעיר הייתי מעדיף לרדת אבל לא לגרמניה או… קרא עוד »

איליה

רותם, אולי תבדוק את התקציבים שלהלכו לשטחים (שגרים שם 400K מתיישבים ישראלים) ולנגב ושאר המקומות. אם תעשה בדיקה, תראה שלשטחים הלך בערך החלק הייחסי. חכים ושרים מ ושחטים הולכים לכלא במידנה הזאת. זה לא קורה במשטרים אפלים שאתה משווה אליהם. אולי כדאי שתנסה לקרוא גם את הדוחות הרלוונטים ולא רק lienet. לגבי המאגר הבימטרי – יש בעיית האבטחה של המאגר הבימטרי המאגר דווקה דיי הכרחי (בתנאי שיואבטח כראוי.

איש(3718)

לפעמים אני חושב שסוד ההצלחה של מדינת ישראל זה הסינון התמידי של אנשים על ידי המלחמה הפסיכולוגית התמידית המתנהלת באמצעי התקשורת, שם זה או מלחמת גוג ומגוג או גן עדן .

מי שלא מסוגל לסנן ההיסטריה בתקשורת ולהבחין במצב האמיתי בשטח, כדאי שיעזוב, אבל שיזכור, הוא לא יוכל לברוח מעצמו..

דרך צלחה.

uriwsn

LIKE

בינה

מסכימה עם רותם על ענין השחיתות. נכון שאין למי להצביע, אבל חשוב להחליף את הקיים, כי הוא רקוב

adia

גם זה שמתיימר להחליף את הקיים הוא רקוב ומושחת.

עומר

גם אם את חושבת שצריך מינימום התערבות ממשלתית – זאת דעה, ואת צריכה להצביע כדי שדעתך "תלקח בחשבון". ולכן, הבחירות משפיעות גם על עליך, כי בסוף הם קובעות את מידת התערבות המדינה. מרגרט טאצ'ר בסופו של דבר, היתה פוליטיקאית.
שנית, יש דברים שהם נגזרים מרצון ה"מדינה", ולא יעזור לך עד כמה את עצמאית. מחירי הדיור והשכירות (חד הם) נקבעים ממדיניות ממשלתית נקבעים עפ"י החלטה של חלוקת קרקעות. כולם גרים בבית וגם את: זה שאת שוכרת, רק מראה שאת מתנהלת יותר בחוכמה כלכלית, אבל גם את מושפעת מכך שאין מספיק דירות, שכן שכר הדיור שאת משלמת גבוה.

דג

מה אם היא לא חושבת שהמחירים גבוהים בצורה מוגזמת? עובדה שהיא מצליחה לחיות יופי.
אני מעדיף שלא ייקחו ממני עוד שקל במס ושמחירי הדיור יישארו כמו שהם או יעלו עם המדד מאשר שייקחו ממני עוד מס.
הממשל בהגדרה הוא כושל וייכשל בכל מה שהוא עושה. הם ינסו להוריד את המחיר בכח הם יגרמו למפולת, מיתון וחילוץ של הבנקים מכספי הציבור. עדיף שהם לא ייגעו בכלום.

עומר

אבל הקרקעות נשלטות ע״י המדינה. גם סלילת כבישים ותשתיות זה באחריות המדינה. זה בכל העולם ככה! אתם רוצים לשנות את העולם?
בכל מקרה, שלפני שאתם יוצאים במהפכת איאן רנד עולמית, כל עוד המדינה שולטת על הקרקע ועל כבישים, הממשל משפיע על כל אדם שגר בדירה: בשכירות או בבעלות. (והאמת שגם על אנשים ברחוב, שכן הגנים הציבוריים הם גם באחריות הממשל).

דג

ברוב העולם הקרקעות הן פרטיות, אם תסתובב בארה"ב תראה לא מעט שלטים של "שטח פרטי" כולל יערות נרחבים. אני לא מבין באופן כללי את הטיעון שלך, נכון שלממשלה יש השפעה על המשק. כרגע ההשפעה היא לא חיובית ולא שלילית, לרוב כשהממשלה מתערבת נוצרת השפעה שלילית. בפרט, ירידה במחירי הדיור יכולה לגרור עמה פאניקה של הציבור (מכירה המונית מצד אחד וישיבה בצד של הקונים מצד שני) וזה עלול לגרור אנשים לזרוק חובות ואיתם ייפלו הבנקים שכן אין להם מאיפה לממן מעל ל 400 מיליארד שקל. אם אתה תוהה, הפנסיה שלך תלך למימון של הדבר הזה. כמובן שייתנו את הפנסיה שלך כהלוואה… קרא עוד »

עומר

הפנסיה שלי לא מעניינת אותי באופן אישי. עובדתית מי שמחזיק כרגע בקרקעות המדינה זאת המדינה. זאת עובדה. מצערת או לא מצערת זאת עובדה. הבחירות כן יכולה לשנות ולו רק בגלל זה.
גם בארהב מי שבונה כבישים זאת המדינה. מי שמחליט כמה בונים על קרקע זאת המדינה. המדינה מאד משפיעה על כולם: על בעלי הדירות ועל שוכרי הדירות. גם במשטר מאד קפיטליסטי המדינה יכולה להחליט ״לא בונים יותר״ או ״בונים גם בונים, גם על קרקע ירוקה ולמורת רוחם של בעלי הדירות השכנות״. זה החלטת מדינה בלבד. אין קשר לשוק הפרטי.

מיכאל

חוץ מזה שלבנט יש כיפה על הראש המצע הכלכלי שלו הוא דיי בדיוק מה שאת מתארת.

קרנות מחקות התחילו לקחת דמי ניהול !!

דורין, מגדל התחילו לקחת דמי ניהול על קרנות מחקות.
איך לדעתך ניתן לעצור את הדבר הזה שיגרום לסחף ובסוף כל החברות ייגבו דמי ניהול על קרנות מסוג זה ?
http://www.funder.co.il/article.aspx?idx=48411

פשוט מאד – לארגן הפגנה…

שירנסקי

מדינת בייביסיטר 🙂
פוסט מבריק שמתאר בדיוק את שורש הבעיה עימה אנחנו מתמודדים.

yaya

כמה הערות: לסולידית – האם את לא מסכימה עם הטענה (הנכונה לדעתי) שבמדינות סקנדינביה שבהן יש סוציאל-דמוקרטיה, יש רמת אי שיוויון הנמוכה ביותר בזכות זה. בניגוד למדינות קפיטליזים דורסני כמו ארצות הברית וישראל שבהם יש אי שיוויון גדול והקיום הרבה יותר יקר וקשה מאשר במדינות עם הסוציאל-דמוקרטיה ? אני לא חושב שהסוציאל-דמוקרטיה תלויה בהומוגניות החברתית וסוג הדת כמו שרשמת, אולי זה גורם שתורם אבל הוא בטח לא היחידי. גם חינוך ונסיון חיים והתרגלות לשיטה במשך שנים יכולים לתרום לדעתי יש שירותים שהאזרח אמור לקבל מהמדינה ואסור להפריט אותם כמו ביטחון, חינוך, בריאות, איכות סביבה, תחבורה והשקעה בתשתיות – אסור שדברים… קרא עוד »

עמוס

אתה אומר "הסוציאל-דמוקרטית לא נועדה למנוע יוזמה אישית ואינדיבידואליזם" אבל זה נובע מזה שהמיסים גבוהים.אין לך תמריץ ליוזמה אישית כי חצי מהרווחים שייכים לכולם.זה מצריך החלטה איזה סוג עם היהודים.ולא סתם היהודים באמריקה הצליחו הרבה יותר מבארץ

yaya

עמוס – אני לא מסכים.
אם למישהו יש רעיון שבוער בו הוא לא חושב על מיסים… כל היזמים הגדולים הצליחו בגלל שרצו להגשים את החזון שלהם ולא בגלל שרצו לעשות כסף.
בסוציאל-דמוקרטיה יש בהחלט שוק חופשי ומקום ליזמות. נכון שיש גם מיסים גבוהים אבל הם לפחות חוזרים לעם בצורה של שירותים טובים שהמדינה מספקת (ולא כמו בישראל שהבריאות והחינוך על הפנים ותחבורה ציבורית גרועה ואין השקעה בתשתיות ואין רכבת תחתית בתל-אביב, ותחושת הביטחון ברחובות מעורערת וכו וכו)

דג

במדד החופש הכלכלי דנמרק במקום ה 11, שבדיה 23, אפילו נורבגיה 27.
ישראל במקום ה 33.

מה שכן היה שיפור וזה קרה מאז שביבי בשלטון
Broad, sustained improvements in property rights and the regulatory sectors over the past five years have propelled Israel into the ranks of the “mostly free” for the first time. Since 2011, economic freedom has advanced by 2.0 points, with scores advancing broadly in six of the 10 categories measured. Improvements in property rights and the regulatory environment have been the backbone of this advance.

http://www.heritage.org/index/country/israel

עמוס

ומה אם אני לא יזם גדול אלא יזם קטן שדווקא הרעיון בוער אבל אם ינסה להרוויח כסף מזה לא ישאר מספיק כסף כדי להמשיך ולקדם את הרעיון.מס חברות גבוה מוריד תמריץ ליזמות.מס הכנסה גבוה מוריד תמריץ לעבודה קשה.זה לא אומר שיהו אפס רעיונות רק שיהו פחות אנשים שילכו עם הרעיון הלאה.היה גם כתבה בכלכליסט איפה הכי הרבה יזמים שהפכו למליארדרים וכל המדינות בראש קפטלסטיות מאוד (ארצות הברית,שוויץ סינגפור הונג קונג,אירלנד) מלבד ישראל ונורוגיה למרבה הפלא אבל בישראל יש תיכנוני מס גדולים מאוד ו הרבה פעמים אזרחים פותחים את החברה בחול.קשה גם לאמוד מה כמות היזמים היתה יכולה להיות.וגם מדובר בכאלה… קרא עוד »

איש(3718)

הגישה שיזם עושה את זה כי זה "בוער בעצמותיו" ולא אכפת לו מהכסף היא גישה רומנטית ויפה, אך לא מציאותית (כמו הגישה המרקסיסטית\קומוניסטית).

הרבה חברות הייטק נרשמות במקלטי מס ומתנהלות בצורה שתמזער את חבות המס בהמשך. ואלו החברות המוצלחות . מי שיעצור את זה, יבריח את אותן החברות לחו"ל.

waldman Ran

רן
כתבה מצוינת
מנקודת המבט שלי
מזכירה את התביעה לבקשת הצדק החברתי שאיש לא יודע מה הוא בדיוק אומר ולמי הוא תורם לכל
אחד יש את הצדק החברתי שלו. ומאיפו נותנים לכולם מבלי לקחת ?
יש מקום לומר שבמרבית המקרים אנו אלו שניקבע את גורלינו ואבוי למי שמנסה לתת להנהגה או הממשלה לקבוע את עתידו.
יש מקום להנהגה ליצירת תנאים בסיסים ורגולציה למניעת אנרכיה אך לא להתערבות מסיבית
שמהווה משקולת על רגלי הפיתוח הכלכלי

סימה

מסכימה איתך לגמרי!
אנשים לא לוקחים אחריות על עצמם בהיבטים הכלכליים וגם בעוד היבטים.

למשל, בחורף שעבר, באו בטענות על הרשויות על כל ההסתבכויות שהיו מהשלג. אנשים חסרי אחריות נוסעים לירושלים לראות שלג כשמזהירים אותם מהסופה שעומדת להגיע ואח"כ הרשויות צריכות לחלץ אותם. ואם זה לא נעשה כמו שצריך אז קוראים למחדל ולמה לא נערכו טוב יותר?!

adia

פוסט יפה דורין, אני מסכימה שהבכי התינוקי של מעמד הביניים (בעיקר) צריך להסתיים. אני רק לא מבינה איך בדיוק הגישה הזאת של הפוליטיקאים הסוציאליסטים מביאה לכלא של האזרחים. ז"א אני מבינה שזה יכול לקרות, אני רק לא מבינה למה זה אינטרס שלהם. הפוליטיקאים בסה"כ בעלי אגו נפוח ורוצים לשדרג את מעמדם, כל אחד רוצה לשלוט, זה לא שונה מבבונים שרבים על טריטוריה. הם עושים זאת דרך האהדה של הציבור. ומה יביא הכי הרבה אהדה? הם בסה"כ עשו ניתוח של ה"ביקוש" – ראו שהזעקה העיקרית היא של מעמד הביניים וזה הכי in עכשיו אז הם משחקים על זה ומבטיחים הבטחות שווא… קרא עוד »

עפר

מהפוסט שלך נעדר משהו מאוד חשוב. במדינת ישראל קיימים היום מונופולים, קרטלים וחסמים ביורוקרטים שהם לב הבעיה הכלכלית במדינה. לדוגמא: רשות הנמלים, חברת חשמל, הרכבת, הבנקים, מנהל מקרקעי ישראל, מכון התקנים ורבים אחרים.
לא צריך ממדינת ישראל דבר אלא לטפל בכל אלה.

איש(3718)

איך המדינה "תטפל בכל אלה", אם היא "אלה"?

המדינה היא זו שמונעת ממך וממני להקים מתחרים למונופולים האלו.

Avni

מזהה את שכתבת כפילוסופיית החיים שלי, יחד עם זאת, הכבוד הפנימי שלנו מחייב אותנו, כחברה, לקרב את היום האידאלי שבו תעמוד לכל אדם ההזדמנות השווה להראות מאיזה חומר קורץ. וכי מה אשם ילד/נער בפריפריה שגורלו חרץ עליו דין להיוולד להורים לא משכילים, לסביבה עם בתי ספר ללא מורים איכותיים ובכלל לסביבה נטולת השראה.

כמובן שאני מדבר בעיקר על חינוך, וגם על זכויות יתר לאותם ילדים שלא אשמים שבאו לעולם להורים לא אחראיים ולעיוותי מדינה קודמים. שם המדינה חייבת להתערב.

(אלא אם כן לא חשבתי עד הסוף על פתרון אחר שאשמח לשמוע עליו)

שמעון חש

יפה דרשת סולידית אך ההשענות העצמית אינה פותרת את המדינה המתנהלת בצורה מושחתת וקרטליסטית אך יש להבדיל בין חברתי לבין כלכלי.. חברתי משמעותו עוד קצבאות וסבסודים שמגיעים בעיקר לעניים מדומים דוגמת חרדים ערבים מרובי ילדים ועובדים בשחור, וזה ע"ח עוד ועוד מיסים עלינו. לעומת זאת, כלכלי, משמעותו פרוק המונופולים וההריכוזיות ופרוק קב' לחץ מוצצות דם היושבות על צווארנו כמו מגזר בטחוני וציבורי מנופח, ועדים מושחתים ושאר קב' כוח מלוות בלוביסטים, ואז תתאפשר הורדת מחירים דרמטית ואז אין צורך בקצבאות וסבסודים וניתן גם להוריד מיסים (פחות פרזיטים לממן), ו..עוד ירידת מחירים. הישראלי אכן בכיין ובזבזן, אך זה לא מכשיר את העובדה… קרא עוד »

שמעון חש

במדינת ישראל קרטלים בכל תחום בעידוד הממשלה ע"י הלוביסטים של בעלי ההון ובאמצעות מנגנון הדלת המסתובבת מהשוק הציבורי אל בעלי ההון
חסימת יבוא מקביל
קרטל מזון 5 ראשי- תנובה, אוסם, יוניליוור, החברה המרכזית, שטראוס
קרטלים ביבוא מזון
קרטלי רכב- יבואן אחד למותג
קרטל קרקעות רמ"י
קרטל תכנון בנייה מסורבל וכבד – 15 שנה להקמת שכונה מתחילת תהליך התכנון
קרטל הנמלים, מונופול החשמל – בליווי ועדי עובדים מושחתים הדואגים לאנשי שלומם ולא לכלל העובדים

מעניין שהסולידית הליברטנית הדוגלת בשוק חופשי, אינה כותבת מילה בנושא

mementoil

פוסט חזק, שאני יכול לחתום על כל מילה המופיעה בו.

עם זאת, אני רוצה לנצל במה זו על מנת לקרוא לכם להצביע באופן פרגמטי. אין כרגע במדינת ישראל מפלגה מושלמת אשר תומכת בצמצום ההוצאה הממשלתית ובמתן חירות כלכלית לאזרחים. לפיכך עלינו להצביע למפלגה הכי פחות גרועה שישנה בנמצא, וזאת מפלגת הליכוד. (ללא שום קשר לדיעותיהם, הצבעה לכל מפלגה אחרת מגדילה את הסיכוי לעליית קואליצית שמאל סוציאליסטית).

odedgilad

החברה היא בעצם פיקציה קולקטיביסטית מסוכנת שמאיימת על שלום היחידים, שהם הדבר היחיד שקיים באמת. באותו אופן צריך להבין שגם הגוף שלנו הוא פיקציה, כשבעצם מה שיש לנו זה רק איברים. שהם בעצם תאים. שהם רק אטומים. למעשה, אנחנו בסה"כ חלקיקים תת-אטומיים שפעולתם העצמאית והאנוכית היא הבסיס האמיתי של כל היקום! זה כל מה שיש ואין בלתו – חוץ מזה הכל פיקציות קולקטיביסטיות מסוכנות.

נועם

פוסט מעולה (כמו תמיד…) מסכים לכל מילה. במיוחד עניין שטיפת המוח שכולנו עוברים מכל הכיוונים כדי ש"נחשוב בעצמנו" איך כדאי לנו לחיות, ושנסמוך על "האח הגדול" שישמור עלינו, יספק את כל מחסורנו, ו"ידאג" לנו. התפיסה הזו שאת מעלה – אכן מייצגת את הלך הרוח הקיים ברוב מדינות המערב מאחורי הקלעים. חלק מהלך הרוח הזה דוגל – ממש בהפיכת הציבור לעבדים מטומטמים שניתן להתייחס אליהם ממש כאל בובה על חוט – ולעשות בהם (בנו…למי שלא הבין…) מה שהמימסד רוצה. היופי בשיטה הזו הוא המחשבה שמאחורי הדברים, והיא: "יש לפעול בצורה הזו מבלי שהעדר יחשוד שהוא מנוהל מאחורי הקלעים, ושחייו למעשה די… קרא עוד »

ציפי

גם אני הייתי שמחה למפלגת ימין כלכלי, חילונית וליברלית חברתית. אבל אין דבר כזה אצלנו. אנחנו מדינת הגירה שביודעין הביאה אליה אוכלוסויות מוחלשות שצריך היה לעזור להן. אסור לנטוש את האוכלוסיות האלו. אוכלוסיה מוחלשת שבאה לארץ, הם ניצולי השואה שהמדינה גזלה מהם את הכספים הרבים שהגיעו להם (אני מקווה שלטובת כולם) ועכשיו מתנערת מחובתה לטפל בהם. ממש בושה וכלימה. ביטוח לאומי שהיה צריך להיות קופת הפנסיה של המבוטחים שעבדו כל ימיהם ולעת זקנתם מקבלים קיצבה מבישה. מדינה לא יכולה רק לקחת כל הזמן ולא לתת דבר. בנוסף,חבל שהימין (מלבד הבית היהודי)נושא את דגל הדת שמשאירה אוכלוסיות שלמות מוחלשות.

פאטיה

ניצולי השואה מקבלים קיצבה נוספת מהמדינה בשקלים פלוס בטוח לאומי בגיל הפנסיה, הכספים הללו פטורים ממס, וזה לא פוגע בפנסיה שיש להם גם ממקום העבודה שלהם.
בידי המדינה כספים שהעבירה להם גרמנייה, על מנת לפצות את ניצולי השואה שלא פנו לגרמניה על מנת לקבל רנטה קבועה, ובאמצעות עורכי דין המומחים לעניין, כל מי שעבר את השואה מקבל מדי חודש את הקצבה הזאת בשקלים ממדינת ישראל, בשעתו היו ניצולים שלא פנו על מנת לקבל פיצויים מגרמניה בגלל סיבות פסיכולוגיות, כלומר בעיניהם לא היה מחיר למה שהם סבלו ואת מי שהם איבדו בשואה.

trackback

[…] פוסט בחירות בבלוג הסולידית לקראת הבחירות מחר: "אני סבורה שחווינו תקופה שבה אנשים רבים מדי למדו להבין שכשהם נתקלים בבעיה, על הממשלה לפתור אותה: 'יש לי בעיה, אני זקוק למענק; אני חסר בית, הממשלה צריכה לשכן אותי.' הם משליכים את מצוקותיהם על החברה. ואתם יודעים, אין דבר כזה 'חברה'. ישנם פרטים — נשים וגברים ומשפחות. הממשלה יכולה לפעול אך ורק באמצעות בני אדם, ובני אדם מוכרחים לדאוג לעצמם תחילה. חובתנו לדאוג לעצמנו ולאחר מכן, בנוסף, לדאוג גם לשכננו." כשמרגרט ת'אצ'ר אמרה את הדברים האמיצים הללו לפני כ-30 שנה, כוונתה – כך נדמה לי – הייתה לטעון שאנשים מוכרחים תחילה… קרא עוד »

גילגמש

בקיצור אין ברירה אלא להצביע ליכוד.

Quercus Robur

משעשע ועצוב בו זמנית. כבר כמה שבועות שאני מסתובב כמו סהרורי ושואל "איפה יש פה מפלגה אנטי-קומוניסטית"?!? לעתים נדמה שכל המפלגות הגדולות יישרו קו עם גרסה לעוסה של מרקסיזם. אפשר לזעוק "פשיזם" עד מחר, מה שצובר פה תאוצה זה דווקא הבולשביקיזם (?), לפחות למראית עין ומצע. אפס זיכרון היסטורי. אין על תאצ'ר, תודה על הציטוט. יש לה עוד כמה פנינים בנוגע לקומוניזם, צדק, עוני, והקשר שביניהם.

פאטיה

רותם, איך את משווה את ישראל עם גרמניה, התרבות הגרמנית שונה מאד מהתרבות שלנו, אין להם את הבעיות שיש לנו, זה ממש לא לעניין לומר תסתכלו על גרמנייה, וגם להם יש בעיות כלכליות, לא הכל דבש אצלם….
לא רוצה להיכנס לשאר הסעיפים, אבל כדאי לזכור שהבחירה בידינו, ואיך שאדם יציע את המיטה שלו כך ישן בה……

Roman Rabinkov

אז איזו מפלגה למיטב הערכתך תימנע מהעלאת המיסוי על רווחי הון, ממדיניות פופוליסטית שעלולה לעורר היפר-אינפלציה (העלאת שכר המינימום לדוגמה) או ממינוי שופטים שדוגלים בשיוויון לפני חירות?

aaa

דוקא אני מכיר כמה התארגנויות שמצליחות לספק לחבריהן תנאים טובים שהם לא היו מצליחים להשיג אותן אילו הם היו אינדוליסטים: חברת החשמל למשל, עובדי הנמלים, פעם זה היה עובדי ים המלח (אולי זה כך גם עכשיו – אינני יודע) וחלק מהקיבוצים.

איש(3718)

אלו מונופולים קלאסיים. הוועד מצליח לנצל הכח המופוליסטי של חברת החשמל או הנמלים לטובת העובדים, על חשבון כלל הציבור.

דימה

פוסט נחמד אבל רואים שאת לא ממש מחוברת למציאות. התפיסה הקפיטליסטית ששמה את גורל הפרט בידיו מטיבה בעיקר עם אנשים חכמים וחזקים באופי. את רוצה להגיד לי שילד שנולד למשפחה ענייה, שבחיים לא ראה מודל נורמאלי לחיקוי, שאין לו אפשרות ריאלית לקבל השכלה (בין היתר כי מאיפה שהוא מגיע לא הכניסו לו לראש שצריך השכלה) יכול לקבל החלטות שיהיו ב100 אחוז לטובתו? עם מדינה לא תעזור לו הסיכוי שלו להיחלץ מעוני הוא כמעט אפסי בגלל שאין לו שום מודעות או אפילו רצון… למעשה את מביטה על העולם מעיניים של בנאדם עם יוזמה, עם יכולת חשיבה מחוץ לקופסה, עם השכלה ויכולת… קרא עוד »

רינגו

חלילה, דימה לא אומר זאת ואיש לא רוצה בזה. אני מסכים איתך בכל דברייך על השיענות אישית, אך יש עוד נדבך חשוב במשוואה והוא עד כמה ה"מערכת" מאפשרת לאדם הממוצע להתקיים בכבוד באמצעות השענות עצמית. בישראל כיום, על מנת להגיע לקיום עצמאי ראוי, האדם זקוק למידה יוצאת דופן של תושיה, אינטליגנציה, רוחב אופקים וכישורי חיים. מידה זו נמצאת להערכתי אצל 10% מהאוכלוסיה לכל היותר, והסולידית עצמה, כך נראה לי, שייכת לעשרה אחוז הללו. ראוי היה לשאוף למדינה אשר מאפשרת גם לאדם הממוצע, שלא נולד עם כישורים כאלה או לא ניתנה לו הזדמנות לרכוש אותם, להגיע לקיום שכזה. האם לעשות זאת… קרא עוד »

דימה

איזה חברה אני רוצה ליראות? רוצה לראות חברה שבה לאנשים יש קצת יותר בחירה של מקצוע. בישראל אם אתה לא עורך דין, רופא, מהנדס, אדריכל או עוד משהו נבחר אתה נידון לחיים בזבל. אבל לא כולם יכולים להגיע לגבהים כאלה, יש אנשים שלא רוצים, אז צריך להעניש אותם? בכל חברה יש רוב מוחלט (בערך 80%) של אנשים שהם חסרי יוזמה אישית לחלוטין, עדר והם לא חזקים במיוחד. בגוש דן לא רואים את זה כל כך, כי כניראה מתרכזת שם אוכלוסיה קצת יותר חזקה, אבל אם תיסעי לפריפריות כמו קרית שמונה, אופקים או אפילו קריות למשל את תיראי שאם תתני לאנשים… קרא עוד »

גיא

היה פעם מישהו כזה שקראו לו פרומתאוס.
פרומתאוס רצה להגן על האדם חסר-הישע, ולכן נתן לאדם את האש.
סופו של דבר היה שפרומתאוס עצמו נענש בחומרה. הוא נקשר לצוק בהרי הקווקז, ובכל יום הגיע אל הצוק עיט, לנקר את כבדו של פרומתאוס. הכבד היה מגליד במשך הלילה, ולמחרת שוב חזר העיט, וחוזר חלילה.
כך היה וחוזר חלילה פוסט אחר פוסט אחר פוסט 😉

Quercus Robur

ברוח האביב, יש להשלים כל משפט עם "דיינו" 🙂

בנוגע להמצאות הזויות של חוסר יוזמהבפריפריה, נו, המצב בדיוק הפוך בפועל. דווקא בקרית שמונה והסביבה יש מאות מפעלים ועסקים יצרניים למיניהם.

ispyמשה

הסולידית, כתבת שיש לך חלום שילמדו אותם כלכלה.
מה שלא הבנת, זה מה שהכי מלחיץ את הסוציאליסטים, שהאזרחים יהיו עצמאים ושלא יזדקקו להם.

תראי מה כותב יוסי יונה הסוציאליסט.

"משלבים בבתי הספר היסודיים תוכניות לימוד, אם ניתן לכנות זאת כך, ללימוד יזמות. מה טבען של התוכניות החינוכיות ללימודי יזמות לתלמידות בכיתה ז'? לקפיטליזם החדש יש רצון ללמד אנשים להיות ה"הומואקונומיקוס", כלומר אדם שרואה את עצמו כאחראי בלעדי על הרווחה של עצמו. הוא חייב לתפוס את מיקומו הכלכלי כפועל יוצא לפעילותו והחלטתו בלבד, ואין לו למי להלין".

http://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1000853074

איש(3718)

מסכים עם דימה ברמת האידיאל. אני בעד סוציאליזם עד גיל 18. קפיטליזם מגיל 18 ואילך.

האידאל מבחינתי הוא שהמדינה תיקח הילדים בגיל אפס. תיתן להם אותו החינוך עד גיל 18 , ותוציא אותם לעולם עם אותם הכלים וללא שום הון (כלומר, גם מס ירושה של 100%), ומכאן ואילך תחרות חופשית.

אין לי מושג איך אפשר לממש זאת בפועל. אולי לדאוג לבתי ספר טובים בפריפריה עם יום לימודים ארוך? איך אפשר לנתק ילדים מהשפעה קלוקלת של הורים, ואני לא מדבר על הורים נרקומנים, אלא הורים שנוטעים בילד תחושה של חוסר יכולת, קורבניות,וערכים בעייתיים?

ימי

המליצו לי מזמן על הבלוג הזה, ניסיתי פעם אחת ולא התחברתי ועכשיו הגעתי לפוסט דרך שיתוף מהפייסבוק ואני מוכרחה לומר שדי הזדעזעתי. את בחורה אינטליגנטית נון קונפורמיסטית ועם מעט אחריות היות ועדיין רווקה וללא ילדים. את מייצרת דיסוננס מפתיע כי הייתי מצפה מאדם אינטליגנט לראייה יותר רחבה ופחות דוסטויבסקית שמוחקת את השכבות החלשות ובזה לקיומן. דברייך היו נכונים אלמלא היינו משלמים מס שחותך אחוז לא קטן ממשכורתינו ותפקידו לאפשר לי לגדל ילדים עם מערכת חינוך ובריאות איכותית שלא מיועדת רק לבעלי ממון, עם תשתיות של רכבות ואוטובוסים שיאפשרו לי לוותר על השעבוד לרכב. עם גנים שיאפשרו לי לא לשלם לבייביסיטר… קרא עוד »

פאטיה

ימי, הגידי, אם באת למטרת תעמולת בחירות, איחרת את המועד, הבוחרים החליטו עוד בטרם הטפת כאן מוסר. קודם כל ההתבכינות לא עושה על אף אחד רושם, אם אדם לא יכול לעזור לעצמו, גם אלוהים לא יעזור לו; אל תצפי שהמדינה תספק את כל מאוויך, אין דבר כזה בכל העולם, תמיד יש אנשים מתוסכלים ולא מרוצים, דבר נוסף מה זה עניינך המצב המשפחתי של הסולידית, ומה זה קשור בכלל, זאת ממש צורת חשיבה מיושנת, אם בן אדם לא מתחתן ולא מוליד ילדים, חלאס הוא כבר לא שייך לעדר… יש לך אפשרות לקחת חופשת לידה ללא תשלום והמשרה נשמרת לך במשך שנה,… קרא עוד »

ימי

אז ככה, הורמוני אינם משתוללים כי חלף זמן. מצבה של הסולידית בהחלט אינו מעינייני אך באחד מהפוסטים שלה היא בחרה לדון בו ולכן הפכה אותו לציבורי ומכאן לענייני. תודה לאל אני עובדת, עצמאית חוסכת ומקיימת עצמי ללא תמיכה ממשלתית, אבל כן אני מצפה ליותר ממשלה ששוב כפי שציינתי גובה מיסים עמ לתת תשתיות לכאורה לעם המתגורר בציון. אולי העובדה כי התגוררתי מס שנים במדינות נאורות משלי וראיתי כיצד סולידריות חברתית שהיא תוצאה של מדיניות מיטיבה עם האינדיבידואל שמיטיב עם סביבתו ומיצר חברה טובה יותר, גרמה לי לחשיבה סוציאליסטית יותר ופחות קפיטליסטית. ולגבי תעמולת בחירות, חלילה אין מדובר בתעמולה מדובר בתיאור… קרא עוד »

איש(3718)

דרך ארץ קדמה להכל? הנה ציטוטים מפרי עטך. "לקחת מבעלי הון שהשתלטו על נכסים של המדינה והיום חיים כמו מלכים בזכותי" – בזכותך הם חיים כמו מלכים? את שוכחת שהמדינה התחננה לאותם בעלי ההון לקנות את אותם נכסים, כדי לממן המדינה ולא להטיל עלינו מיסים. כעת כאשר חלק מהם מרויחים, את טוענת שהם חיים כמו מלכים בזכותך? מה עם אלו שלא מרויחים, למשל בזן שנמכרה ב 220 למניה והיום נסחרת ב 120, האם המדינה תפצה אותם? לפעמים מרויחים ולפעמים מפסידים. מי שמצפה לשנות חוקי המשחק כדי שתמיד ירויח יגלה מהר מאד שאף אחד לא רוצה לשחק איתו. תראי מה קורה… קרא עוד »

ע.מדי

,דרך ארץ מתייחסת
להתנהלות שבין אדם לחברו
חברה בעמ אינה אדם ולהטיח בה ביקורת אינה סתירה
כתיבת ביקורת על התנהלות בעלי הון
אינה פשע או דיבה
אפילו לא בטוח שזו לשון הרע
יש מספיק ציוצים של הסולידית נגד נוני
שהוא קפיטליסט בעל הון וטייקון תקשורת
אז כנראה שמותר לבקר בעלי הון

כדאי לשנן את האימרות הבאות לפני שקופצים:
דרך ארץ קדמה לתורה
על 3 דברים העולם עומד – תורה עבודה ומעשים טובים
והמלבין פני חברו ברבים כאילו שופך דמים

גם אם אתה לא מאמין שווה לקחת את זה לתשומת לבך

איש(3718)

חברה בע"מ היא בסך הכל ביטוי ליוזמה של קבוצת אנשים שרוצים לקדם עסק מסויים.

את טוענת שהאנשים המנהלים את טבע פועלים בצורה מושחתת.

את טוענת שהמשקיעים שקנו חברות ממשלתיות (בעצם, קנו עסקים מהממשלה שיזמה מכרז לצורך זה) הם מושחתים.

ואחר כך את טוענת ש"דרך ארץ קדמה לתורה" ו-"המלבין פני חברו ברבים כאילו שופך דמים" ??!! בדיחה טובה….

שרוניקה

ימי, בתור אמא לשניים, שבחרה להשאר בבית גם בגלל הוצאות הגנים המטורפים, אני איתך בכל מילה. דורין, כולי תקווה שיבוא יום ותוכלי לראות קצת מעבר ולהבין שלא מדובר ברחמים עצמיים, אלא במציאות של אלו שבחרו לא להיות אגואיסטים.

uriwsn

"אלו שבחרו לא להיות אגואיסטים" – תיכף תגידי שהבאת ילדים לעולם לטובת החברה.
הרצון שהמציאות תיראה כמו שאת מוצאת לנכון – הוא אגואיסטי לחלוטין!

יש אגואיסטים גדולים, חכמים ממך וצופי פני עתיד, והמציאות נראית (פחות או יותר) כמו שהם רוצים!!

aaa

לא הבנתי מה מה רע בכך אם מישהו רוצה לחיות בזוגיות עם ילדים, בזוגיות בלי ילדים או בכלל לא בזוגיות.
אני גם לא מבין מה רע בכך שמישהו רוצה לחיות בזוגיות אבל לא מצליח לעשות זאת.

aaa

לא הצלחתי להבין למה "עבודת צוות" ו-"ציות להוראות" אינן נחשבות לתכונות טובות בעבודה? הרי אם אנשים לא עובדים בצוות ובשיתוף פעולה הם לא יצליחו לייצר מוצר. אם האנשים אינם מצייתים לבוס בעבודה אלא מצפצפים עליו, שוב הם לא יצליחו לייצר מוצר.

MC

It's such a 'deja vu' for me, having been raised on the Ayn Rand philosophy I always had a hard time deciding whom to vote for in Israel. I had to choose between two evils: Socialism or Fascism. At the end, I always decided that I detest Fascism more than Socialism and voted accordingly. After all, too many lives are at greater risk from the Fascistic (so called 'right wing') movements in Israel for me to put my head in the sand and consider only the economical factors in this case. Do whatever your conscious tells you, but please don't… קרא עוד »

QnA

שלום הסולידית,
רציתי לשאול מה דעתך ויחסך לנייג'ל פרג' ה-UKIP הבריטית?

תודה

ע.מדי

כמו שכתבת חברה בעמ אינה אדם אלא גוף משפטי שאינו יכול להיפגע או להעלב אבל בהחלט יכל לבצע פעולות שיש להם השלכות חוקיות ומוסריות. לחברה בעמ אינה מעל כל ביקורת גם אם היא בעלת הון יזם אינו אדם מושחת או מוסרי הוא יזם ואפילו יזמים בעלי הון שאינם חושבים כמו בעלת הבלוג ספגו ביקורת כך שאין פטור ליזמים מ ביקורת מוסרית רצוי שכל הכותבים כולל איש ינסו לפלטר את עצמם מבלי לפגוע ביכולתם להעביר ביקורת וזה היה אוסף הציטוטים מה מקורות אפילו הסולידית מחקה פוסט תגובה שכתבה ושינתה אותו למשהוא אחר (שלטעמי היה עדיין לא ממש עניני או נעים אבל… קרא עוד »

enny

מצויין !!! מתענגת כל פעם לקרוא את הפוסטים שלך ולומדת המון.

G

"We are all individuals!!!"

Pypy

רמזי

ביבי הוכיח שהוא אנטי שביר (לפי טאלב http://www.calcalist.co.il/local/articles/0,7340,L-3590276,00.html)- הצלחתו נבנתה מהעוצמת הביקורת והשנאה כלפיו, כך שלבסוף רק הרוויח ממנה.

Hadar

מארגרט ת'אצר היתה אדם רשע אכן אנחנו נמצאים בחברה משועבדת, אך להיות אינדיבידואל לא יעזור לילדיך ולא לילדי ילדיך להיות חופשיים. בנוסף גם אם נכדייך יהיו אינדיבידואלים יתכן והשיעבוד יהיה כה חזק שלא תיהיה כלל אפשרות לשרוד ככזה. המשפט של ת'אצר כי עליך לדאוג לעצמך קודם הוא משפט של רשעים, הדרך היחידה לחברה חופשית ומתוקנת היא ו"אהבת לרעך כמוך", כמו שהוסיף בעל "הסולם" יהודה אשלג, לעולם כל עוד מישהו נמצא בחוסר יהיו מלחמות והדרך היחידה לתיקון זה היא ו"אהבת לרעך כמוך". לא טוען כי זה ישים כרגע או שזה קל אלא זהו חזונם של מבקשי טובת האנושות ככלל ואילו אלו… קרא עוד »

גיורא

הבחירות בישראל ישפיעו מאד על חייכם – אני שותף לעמדה כי בטווח הקצר הצלחתו של הפרט תלויה בעיקר בעצמו. לעומת זאת הצלחתו של הפרט בטווח הארוך מושפעת במידה רבה מאד מהצלחת החברה שבה הוא מתקיים. בהקבלה לעולם העסקים: עובד לשעבר בחברה כמו נוקיה (שהיתה הצלחה גדולה בעבר וכשלון מהדהד בהווה ) התקדם בתפקיד ובשכר בעיקר בגלל התנהגותו האישית ביום יום, אבל כל העובדים בנוקיה ללא קשר ליכולות התנהגות וכישרון הפסידו הרבה בטווח הארוך בגלל החלטות אסטרטגיות שגויות של הנהלת החברה. אזרחות במדינה – שקולה להשקעה במניה בודדת, בלתי נזילה לטווח ארוך מאד. רובינו נמצאים כאן לטוב ולרע. אין לנו רצון… קרא עוד »

ע.מדי

עבדתי בחברה שתיגמלה תגמול אישי גבוה מצויינות אישית (סיננה בינוניים ללא רחם), מתוך הנחה שאם כולם מצויינים אז הסינרגיה שלהם תיצור הצלחה. לרוע המזל ההתנהלות העסקית היתה במידה רבה כושלת בגלל שזה דחף מנהלים לבצע ספרינטים, ולתקוף יעדים בצורה לא מתוכננת תחשבו על מג"ד שמסדר את כל החיילים בגדוד (שהם גדוד עילית) בשורה ואומר להם להסתער על יעד מבוצר … יהיו שם הרבה צל"שים … כנראה שעבודה בקבוצה וגם דיכוי מסויים של אינדיבידואליזם הוא מנגנון הישרדותי שעובד לא פחות טוב ממצויינית האישית. אפשר לחשוב על גן האינדיבידואליות וגן השיתופיות כ 2 גורמים שההשקעה בהם נותנת לחברה יתרון השרדותי עבור הפרטים… קרא עוד »

maxmen

מאמר יפה וכתוב ברור ופשוט אבל כמה דברים בסיסיים חסר כאן. 1, האם יש חירות האדם בלי הטבע ? לא !! חירות בלי הטבע = קלישאה. כלומר הקפיטל טוען שהוא צריך משטר לשלול את הטבע מכל נולד כמקל בכדי לקבל את הגזר = הצמיחה. כלומר שלילת החירות היא חוק ראשוני של הקפיטל בכדי להשיג את הצמיחה. אבל שמגיע לחלוקת הצמיחה ?! אז הוא בדוגמטיות והשטחיות דורש חירות ?? חירות שכל חזיר יגנוב את זולתו ? הרי כל מאה שקל בכיס שלך הוא על חשבון החסר של זולתך, הרי יש כמות צמיחה שמושגת על ידי שלילת הטבע מכל נולד בכפיה (כמו… קרא עוד »

דן

אתה מדבר על גניבה? המדינה לוקחת (או יותר נכון רוצה לקחת) 80% מיסים על הגז הטיבעי, לאחר שלא השקיעה שקל בקידוחים. היו מאות קידוחי סרק מכסף של משקיעים פרטיים, וסוף-סוף באה חברה זרה שמתעלמת מהחרם הערבי (נובל) והצליחה לגלות גז, ויזם ישראלי שגייס כסף ממשקיעים (יצחק תשובה) ואתה עוד מעז להאשים את המשקיעים בגניבת משאבי הגז? כרגע המצב הוא שרוב הגז ישאר באדמה ואף אחד לא יהנה ממנו. ולגבי היהדות – היהדות שאני מכיר ושהתקיימה אלפי שנים ללא מסגרת מדינית היא יהדות של חופש כלכלי ושל חופש דתי – כל אחד בחר לאיזו קהילה יהודית להצטרף. גם לא היו שום… קרא עוד »

מירית

אני לא ממש מסכימה עם הפוסט הזה. אני מסכימה מאוד עם השאיפה לחופש, לבחירה, אבל אני טוענת שזה בדיוק הפוך. זה לא האזרח שחולב את הממשלה. זה הממשלה שחולבת אותו על כל צעד ושעל. מיסים עקיפים מטורפים שאין באף מדינה. אין סיבה שמכונית תעלה כל כך יקר, זה הכל מיסים. אין סיבה שדלק יעלה כל כך יקר, והארנונה והמע"מ. בקיצור, אדם שרוצה מאוד לצאת מהחובות, לבחור בדרך חדשה של חסכונות – הממשלה שותה לו את כל המשכורת במס ישיר, מס עקיף, מס על החסכונות(ריווחי הון) והוא מוצא את עצמו שוחה חזק חזק נגד הזרם ,מאבד שליטה וטובע. אז כן, אני… קרא עוד »

רם

אני מסכים עם רוב הדברים שאת מציינת כאן וגם חושב שחשיבה עצמאית וביקורתית היא חשובה מאשר ללכת בתלם כקולקטיב אבל התיאור שלך ש"עבודת צוות" ו חשיבה משותפת" שלא במסגרת ה"אני העצמי" היא פסולה מהיסוד.
הרי כל ההוגים המדענים והממצאים הכי גדולים בהיסטוריה הגו ויזמו את רעיונותיהם/המצאותיהם/חזונם במסגרות חברתיות שגרמו להם להיות באינטרקציות עם אנשים דומים להם ולפתח את המחשבה והיצירתיות שלהם. הרעיונות וההמצאות הכי גדולים בהיסטוריה התפתחות במסגרת קולקטיבית כזאת שגרמה להם לצמוח ולא כאינדיבידואל שהסתגר בחדרו ויום אחד בהיר יצא לעולם עם איזה הברקה.
תחשבי על זה… 🙂

.

עקבו אחרי

תגובות אחרונות בבלוג

RSS מהפורום

דילוג לתוכן