האם אתה אכן סבור (מבחינה עובדתית) שחרדים (ליטאים) שיצאו לעבוד מגלמים באורח חייהם (פחות או יותר) את הערכים היהודיים בגירסתם החרדית באותה מידה?
"הערכים היהודיים בגירסתם החרדית" גורסים שלעבוד זה בזוי, וש"כולם צריכים ללמוד". אז בוודאי שלא - האידיאולוגיה שגויה מלכתחילה.
כשרות, דקדוק הלכה, קביעת עתים לתורה, הזדהות עמוקה עם התורה ועם ערכיה, התבדלות משמעותית מתרבות הפנאי החילונית/מערבית וכו' וכו'.
לגבי השאר, מה ההוכחה? זה העולם, מורכב. לשבת בחדר ולהיות דקדקן זה לא חיים - זו נזירות נוצרית. זו אינה היהדות, לגבי
רוב מוחלט של היהודים בהיסטוריה, וגם רוב הרבנים.
כשעלו לעולם הבא יששכר וזבולון (אחד רק
לומד, אחד
סוחר שמסכים לפרנסו בתמורה שילמד עבורו)-
הלומד קיבל שכר רק עבור כמה ימים, שבהם
המפרנס התעכב בתשלום ל
לומד.
איזה שכר יש לאדם שרק עושה מצוות, לא מתמודד עם העולם, ונותן לאחרים לעשות עבורו את העבודה המלוכלכת של העולם?
השכר הוא למי שמתמודד עם העולם, ומצליח לקיים את התורה בקושי. לפי הצער, התשלום. אתה רוצה להגיע למצב שחרדי לא יקבל אף שכר למעלה, כי הכל יקבל החילוני שפרנסו?
מהי באמת דעתך, למה חרדים לא באו להילחם? האם יש פה משהו מעבר לפרזיטיות ותקפצו לי וכו'?
חרדים לא באו להלחם כי הם לא יודעים להלחם. אי אפשר להתעורר בעת צרה ולהגיד "
אני רוצה לתרום". מי שרק בעת צרה פתאום רוצה לתת, יגלה שהוא לא יודע איך.
התרומה הגדולה מתבצעת ביומיום, להתגייס בשגרה, לעבוד יום יום. אוספים מודיעין לא רק כשפורצת מלחמה, מקדמים את הכלכלה לא רק כשיש מחסור.
אין ספק שהעולם שלנו הוא די מוזר, שבו יש הרבה אנשים שתומכים מהונם האישי בסכומי עתק כל חודש (לעתים עשרות אחוזים מהכנסתם) באנשים שיישבו וילמדו תורה, גם בלי לחשוב שהם 'עילויים'
עד 20%. אחרת הם חוטאים - ביהדות מותר לתת צדקה עד חומש, 20%. למה?
המבזבז אל יבזבז יותר מחומש שמא יצטרך לבריות
מי שיתן צדקה יותר מסכום בר קיימא, סופו שיבזבז את כל הונו, יהפוך גם הוא לעני, ויצטרך גם הוא להשען על הבריות ולקבל מהם צדקה.
זה בדיוק המגזר החרדי, בקנה מידה גדול - מה הרווחנו, אם כל החרדים ישבו וילמדו כל היום, יתפרנסו מהכלל, ובסוף המדינה תתמוטט, החרדים יגוועו ברעב ובמלחמות יחד עם כולם?
מי שרוצה לתרום עד 20% ללומדי תורה, אשריו. זו זכותו לעשות בכספו מה שהוא רוצה. זכותו גם לא להציב קריטריונים למי ילמד. אבל לעשות את זה
נגד רצונו של הכלל?
האם זה דבר חדש? - ברור שכן. בפרט בהיקפים כאלה. האם זה שנוי סדרי בראשית- ברור שכן. אבל הלו, קרו לעם שלנו במאה האחרונה כמה וכמה דברים שמשנים סדרי בראשית
מסכים איתך, כמו שהציונות היא שינוי טקטוני ליהודים, כך החרדיות בצורתה כיום היא סטייה טקטונית ממה שהיה קיים אי פעם. הציונות
מאפשרת את החרדיות, למרות הבוז כלפיה.
אבל אין לנו פריבילגיה לשבת ולתהות "מה יקרה בעתיד". חברה לא יכולה להתקיים אם יש בה אחוז ניכר שלוקח יותר משהוא נותן. זה רק הגיון בסיסי.
חברת הלומדים החרדית באה לפתור את המחסור בלימוד התורה עקב השואה והשמדת יהדות אירופה. מזמן זה הושלם - נמשיך ככה עד שגם
יהדות ישראל תושמד כלכלית ובטחונית?