• התוכן שלפניכם איננו ייעוץ פיננסי. הוא אולי נחזה ככזה, ואף נשמע ככזה, אבל למרבה הפלא, הוא איננו כזה, וממילא לא יכול להיחשב תחליף לייעוץ מטעם בעל הרישיון המתאים, לרבות ייעוץ מס, ייעוץ פנסיוני או ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם. מכאן שאין לראות בתכני הפורום המלצה לביצוע פעולות כלשהן בניירות ערך או בנכסים אחרים, וכל הסתמכות עליהם תהיה באחריות הקורא בלבד. האחריות לאמור בכל הודעה, ובכלל זה החובה לעמוד בהוראות כל דין, היא על מחברה בלבד ואין לייחס את האמור בה לבעלת האתר.

עקרון הסיעתא דשמיא: איך למען השם אברכים חרדים מצליחים לרכוש דירות?

• פותח הנושא פותח הנושא SolidState
  • פורסם בתאריך פורסם בתאריך
לעומת זאת החרדים בטוחים שעם ישראל צריך שהם ילמדו תורה בשבילו. לכן הם כבר ממילא מגויסים לטובת העם. אני חושב שלקחו את דברי נפש החיים לגבי "תורה לשמה" יותר מדי בקיצוניות. מפורש בהרבה מקומות שתורה היא ללמוד וללמד לשמור ולעשות. כלומר לא מספיק שחרדי ילמד לבד גמרא כל החיים הוא צריך גם ללמד את שאר אחיו וגם ליישם את מה שלמד בפועל.
האם אתה לא סבור שעיקר החשש (וההצדקה) של החרדים לאי התגייסותם היא אבדן הזהות החרדית, שלדעתם היא קריטית לזהות היהודית? גם אם היא לא בלעדית ויש מקום לעוד צורות של יהדות, בכל אופן קריטי - לדעתם- שתתקים גם הצורה החרדית, על מחיריה- התורניים מוסריים, והכלכליים חברתיים - ועל רווחיה -המפוארים והעצומים, כאלה שאבות אבותינו יכלו רק לחלום עליהם- ככל שישנם לדעתך?

ייתכן בהחלט שיש מקום לדיון על דברי הנפה''ח, ושהם נתפסים בצורה קיצונית מדאי, בפרט אם נסבור שעיקרו של הספר הוא כפולמוס עם התפיסה החסידית. אבל לא נראה לי שזו הסיבה האמיתית. דעתך שונה?

האם אתה אכן סבור (מבחינה עובדתית) שחרדים (ליטאים) שיצאו לעבוד מגלמים באורח חייהם (פחות או יותר) את הערכים היהודיים בגירסתם החרדית באותה מידה?
"הערכים היהודיים בגירסתם החרדית" גורסים שלעבוד זה בזוי, וש"כולם צריכים ללמוד". אז בוודאי שלא - האידיאולוגיה שגויה מלכתחילה.
כשרות, דקדוק הלכה, קביעת עתים לתורה, הזדהות עמוקה עם התורה ועם ערכיה, התבדלות משמעותית מתרבות הפנאי החילונית/מערבית וכו' וכו'.
לגבי השאר, מה ההוכחה? זה העולם, מורכב. לשבת בחדר ולהיות דקדקן זה לא חיים - זו נזירות נוצרית. זו אינה היהדות, לגבי רוב מוחלט של היהודים בהיסטוריה, וגם רוב הרבנים.

כשעלו לעולם הבא יששכר וזבולון (אחד רק לומד, אחד סוחר שמסכים לפרנסו בתמורה שילמד עבורו)- הלומד קיבל שכר רק עבור כמה ימים, שבהם המפרנס התעכב בתשלום ללומד.
איזה שכר יש לאדם שרק עושה מצוות, לא מתמודד עם העולם, ונותן לאחרים לעשות עבורו את העבודה המלוכלכת של העולם?
השכר הוא למי שמתמודד עם העולם, ומצליח לקיים את התורה בקושי. לפי הצער, התשלום. אתה רוצה להגיע למצב שחרדי לא יקבל אף שכר למעלה, כי הכל יקבל החילוני שפרנסו?
מהי באמת דעתך, למה חרדים לא באו להילחם? האם יש פה משהו מעבר לפרזיטיות ותקפצו לי וכו'?
חרדים לא באו להלחם כי הם לא יודעים להלחם. אי אפשר להתעורר בעת צרה ולהגיד "אני רוצה לתרום". מי שרק בעת צרה פתאום רוצה לתת, יגלה שהוא לא יודע איך.
התרומה הגדולה מתבצעת ביומיום, להתגייס בשגרה, לעבוד יום יום. אוספים מודיעין לא רק כשפורצת מלחמה, מקדמים את הכלכלה לא רק כשיש מחסור.
אין ספק שהעולם שלנו הוא די מוזר, שבו יש הרבה אנשים שתומכים מהונם האישי בסכומי עתק כל חודש (לעתים עשרות אחוזים מהכנסתם) באנשים שיישבו וילמדו תורה, גם בלי לחשוב שהם 'עילויים'
עד 20%. אחרת הם חוטאים - ביהדות מותר לתת צדקה עד חומש, 20%. למה?
המבזבז אל יבזבז יותר מחומש שמא יצטרך לבריות
מי שיתן צדקה יותר מסכום בר קיימא, סופו שיבזבז את כל הונו, יהפוך גם הוא לעני, ויצטרך גם הוא להשען על הבריות ולקבל מהם צדקה.
זה בדיוק המגזר החרדי, בקנה מידה גדול - מה הרווחנו, אם כל החרדים ישבו וילמדו כל היום, יתפרנסו מהכלל, ובסוף המדינה תתמוטט, החרדים יגוועו ברעב ובמלחמות יחד עם כולם?

מי שרוצה לתרום עד 20% ללומדי תורה, אשריו. זו זכותו לעשות בכספו מה שהוא רוצה. זכותו גם לא להציב קריטריונים למי ילמד. אבל לעשות את זה נגד רצונו של הכלל?
האם זה דבר חדש? - ברור שכן. בפרט בהיקפים כאלה. האם זה שנוי סדרי בראשית- ברור שכן. אבל הלו, קרו לעם שלנו במאה האחרונה כמה וכמה דברים שמשנים סדרי בראשית
מסכים איתך, כמו שהציונות היא שינוי טקטוני ליהודים, כך החרדיות בצורתה כיום היא סטייה טקטונית ממה שהיה קיים אי פעם. הציונות מאפשרת את החרדיות, למרות הבוז כלפיה.
אבל אין לנו פריבילגיה לשבת ולתהות "מה יקרה בעתיד". חברה לא יכולה להתקיים אם יש בה אחוז ניכר שלוקח יותר משהוא נותן. זה רק הגיון בסיסי.
חברת הלומדים החרדית באה לפתור את המחסור בלימוד התורה עקב השואה והשמדת יהדות אירופה. מזמן זה הושלם - נמשיך ככה עד שגם יהדות ישראל תושמד כלכלית ובטחונית?

נערך לאחרונה ב:
לגבי השאר, מה ההוכחה? זה העולם, מורכב. לשבת בחדר ולהיות דקדקן זה לא חיים - זו נזירות נוצרית. זו אינה היהדות, לגבי רוב מוחלט של היהודים בהיסטוריה, וגם רוב הרבנים.
פת עכו"ם, ייחוד, הרחקות נדה, ביטול תקיעת שופר בשבת ועוד = חז"ל (למעשה גם התורה עצמה בדרכים מסויימות ואכמ"ל) עסקו באופן נרחב בתקון תקנות שירחיקו את האדם מנסיון ולצורך זה גזרו גזירות רבות ונרחבות.

ניתן לקיים דיון על היחס בין הצורך הקיומי לבין ההתרחקות מנסיון, אבל בוא לא נהפוך את ההימנעות מנסיון לעניין קתולי...

אגב, דתיים שאינם חרדים עושים מאמץ להקטין את הנסיונות בכך שייצרו לעצמם מערכת בה יש פחות "נסיונות"?

עסקו באופן שוטף בתקון תקנות שירחיקו את האדם מנסיון ולצורך זה הטילו הגבלות רבות.
תקנות שירחיקו את האדם מנסיון ומעבירה, סייגים, נועדו לתת לאדם להתקיים ולפעול בעולם, אבל להזהר יותר. כמו חלון "אתה בטוח?" לפני שאתה מוחק קובץ חשוב.
בעולם מושלם שבו כולם יושבים בחדר ולא יוצאים ממנו, אין צורך בסייגים ותקנות שימנעו עבירה, כי ממילא אין אפשרות לעבור עבירה.

חז"ל אכן לא חיו בעולם מושלם, ולכן תיקנו תקנות וסייגים.
אבל בוא לא נהפוך את ההימנעות מנסיון לעניין קתולי...
העולם החרדי באמירותיו "מי שיוצא לעבוד מאבד מחרדיותו, אז עדיף לא לעבוד", מתנהג בדיוק בצורה נוצרית קתולית. בניגוד לחז"ל.
אם יש בעיות בעולם העבודה, אז במקום להזהר, לתקן תקנות, להשתדל שלא לחטוא - פשוט לא נעבוד?
מה הלאה? אם יש בעיות בעולם עצמו, לא נצא החוצה ונתאמץ, אלא נסתגר רק בבית?

כאמור, אין שכר בלא להתאמץ ולעשות מה שצריך. יש שכר בלהתאמץ ולהצליח למרות הקושי.

תקנות שירחיקו את האדם מנסיון ומעבירה, סייגים, נועדו לתת לאדם להתקיים ולפעול בעולם, אבל להזהר יותר. כמו חלון "אתה בטוח?" לפני שאתה מוחק קובץ חשוב.
בעולם מושלם שבו כולם יושבים בחדר ולא יוצאים ממנו, אין צורך בסייגים ותקנות שימנעו עבירה, כי ממילא אין אפשרות לעבור עבירה.

חז"ל אכן לא חיו בעולם מושלם, ולכן תיקנו תקנות וסייגים.

העולם החרדי באמירותיו "מי שיוצא לעבוד מאבד מחרדיותו, אז עדיף לא לעבוד", מתנהג בדיוק בצורה נוצרית קתולית. בניגוד לחז"ל.
אם יש בעיות בעולם העבודה, אז במקום להזהר, לתקן תקנות, להשתדל שלא לחטוא - פשוט לא נעבוד?

כאמור, אין שכר בלא להתאמץ ולעשות מה שצריך. יש שכר בלהתאמץ ולהצליח למרות הקושי.
כלומר אתה חושב שלחרדי אין נסיונות כיום? או שהוא צריך עוד נסיונות כדי לקבל שכר?

ובוא נתעלם מהרמב"ם שכתב בפירוש מה צריך לעשות כדי להתרחק מחברה רעה.

אני לא חושב שהמודל החרדי מושלם, אני גם לא חושב שחרדים מתייחסים לאנשים עובדים כלא חרדים, זה כבר תלוי התנהגות אישית (כשרות, דקדוק הלכה, קביעת עתים לתורה, הזדהות עמוקה עם התורה ועם ערכיה, התבדלות משמעותית מתרבות הפנאי החילונית/מערבית) מי שלא שומר על מאפיינים חרדיים (חוץ מהיציאה לעבודה) אין סיבה שהחרדים יתייחסו אליו כחרדי.

בעולם המושלם שלך כמה אנשים מתאימים למודל של "עשה תורתך קבע ומלאכתך עראי"?

אתה אכן נוגע בסוגיות רחבות מאוד,
ואני לא רוצה כעת להיכנס לדיון.

אני רק טענתי שהזלזול לעתים שיש בכאלה שעובדים זה מחמת רמת דתיותם, השכלתם הדתית וחיבורם באופן כללי לדת.
זה לא סותר למה שאתה אומר שדרך התורה היא אכן בהתמודדות עם ניסיונות ולא בריחה מהם.
כשיהודי אדוק ומחובר לדתו רואה אדם אחר שערכיו הדתיים פחות חשובים לו, והוא נוטה יותר ויותר לעשות ויתורים ערכיים ולעגל פינות, בשביל הנאות פחותות כאלה ואחרות, (שאף אתה כאמור מסכים שהנן אכן פחותות, והערכים אכן ערכים) הגיוני שהוא לא יעריך אותו כל כך.

כלומר אתה חושב שלחרדי אין נסיונות כיום? או שהוא צריך עוד נסיונות כדי לקבל שכר?
הניסיונות שלו מועטים, וגם השכר שלו יהיה מועט. כל התורה שהוא לומד כל היום, כל המצוות, שוות פחות מאדם שמצטער לקום בבוקר לעבודה, ולהספיק למניין, ולקבוע עיתים לתורה.
ובוא נתעלם מהרמב"ם שכתב בפירוש מה צריך לעשות כדי להתרחק מחברה רעה.
סייגים זה לגיטימי. למשל לא לעבוד במקום לא כשר. לא לעבוד בכלל כדי להמנע מהכל, זה לא סייגים, זה נזירות נוצרית והמנעות מהעולם.
אני לא חושב שהמודל החרדי מושלם, אני גם לא חושב שחרדים מתייחסים לאנשים עובדים כלא חרדים
היחס הוא כסוג ב' או ג'. זה לא גרוע כמו חוזר בתשובה, ספרדי או מזרחניק, אבל זה עדיין אומר שאתה כשלון, אתה נפל, אתה לא מאוד מוצלח.
מי שלא שומר על מאפיינים חרדיים (חוץ מהיציאה לעבודה) אין סיבה שהחרדים יתייחסו אליו כחרדי.
זה לגיטימי. הבעיה כאמור היא שעצם אי-היציאה לעבודה היא מאפיין חרדי מובהק. נכון, בימינו כבר לא מוחלט, אבל עדיין מאוד דומיננטי.
זה גורם לעוני גדול בחברה הזאת, כעס עצום עד כדי מרעין בישין משאר החברה הישראלית עליהם, ואף להתפקרות של מי שלא יכול לעמוד בסטנדרט ובעוני, ללא ליבה וזלזול.
בעולם המושלם שלך כמה אנשים מתאימים למודל של "עשה תורתך קבע ומלאכתך עראי"?
המשפט אומר בבירור: תעבוד כמה שצריך כדי להתקיים, בשאר הזמן תלמד. אין לי בעיה עם זה (על אף שגם זה לא יביא שפע למדינה, אבל לפחות כל אדם יבחר לעצמו).
אבל זה לא המצב כיום - המלאכה אינה עראי, היא לא קיימת. גם לא צבא. וכמו שאמר ר' עובדיה מברטנורא על דברי המשנה -
אהוב את המלאכה - אפילו יש לו במה להתפרנס חייב לעסוק במלאכה. שהבטלה מביאה לידי שיעמום [כתובות נ"ט ע"ב]:
גם התורה לא מי-יודע-מה קבע, כי כשאין מלאכה, יש בטלה שמביאה לידי שעמום. רוב האברכים לא באמת יושבים 8 שעות ביום ולומדים גמרא. חלקם יותר כמו פרילאנס.
אני לא מאשים אותם - המודל עצמו פשוט לא מתאים לציבור רחב, אלא למתי מעט. בדיוק כמו התקנות של גור - מנהגי חסידות הזויים שיוצרים עיוותים וסטיות, ומתאימים רק למעטים.
כשיהודי אדוק ומחובר לדתו רואה אדם אחר שערכיו הדתיים פחות חשובים לו, והוא נוטה יותר ויותר לעשות ויתורים ערכיים ולעגל פינות, בשביל הנאות פחותות כאלה ואחרות, (שאף אתה כאמור מסכים שהנן אכן פחותות, והערכים אכן ערכים) הגיוני שהוא לא יעריך אותו כל כך.
נכון, אבל המסקנה שגויה. זה שקשה שם בחוץ, לא אומר שאסור לצאת החוצה. כמו שאמרת. אפשר לזלזל במי שערכיו מדוללים ולא מנסה לתקנם.
אבל זלזול במי שערכיו טיפה מדוללים, למרות שמנסה בכל כוחו, מצד אדם שכלל לא מנסה להתמודד, ונשאר במגדל השן - זו רק גאוותנות והטפת מוסר.

@SolidusMaximus, הבנתי שאתה חושב שהחרדים צריכים לצאת לעבוד כדי לא לגרום לאיום קיומי על המדינה, טענה טובה והגיונית.

אני חולק עליך בנקודות אחרות שהוספת במהלך הויכוח
לא נכנס לויכוח התיאולוגי, אבל זה הצחיק אותי ממש. בסדר, כולנו נמות, אבל חכה עם זה שניה, יש כמה נקודות עקרוניות שצריך ללבן -

הבעיה עם החרדים הרבה יותר גדולה מזה שרבים מהם לא עובדים. לפעמים דווקא אלה שעובדים הם בעיה יותר גדולה. לצערי נתקלתי בעובדים חרדים במערכות ציבוריות שהרמה המקצועית שלהם הייתה כ"כ נמוכה שמוטב היה שלא היו עובדים ולא היו גורמים נזק לאנשים. אולי זה סתם צירוף מקרים והיה לי מזל רע. אין לי מדגם מייצג, אלא רק חוויות אישיות מעטות. עם זאת, יש מצב שזה גם קשור לרמה הירודה של החינוך שהם מקבלים, ושיטפת המוח לדיכוי חשיבה שהם עוברים מגיל אפס.

הבעיה עם החרדים הרבה יותר גדולה מזה שרבים מהם לא עובדים. לפעמים דווקא אלה שעובדים הם בעיה יותר גדולה. לצערי נתקלתי בעובדים חרדים במערכות ציבוריות שהרמה המקצועית שלהם הייתה כ"כ נמוכה שמוטב היה שלא היו עובדים ולא היו גורמים נזק לאנשים. אולי זה סתם צירוף מקרים והיה לי מזל רע. אין לי מדגם מייצג, אלא רק חוויות אישיות מעטות. עם זאת, יש מצב שזה גם קשור לרמה הירודה של החינוך שהם מקבלים, ושיטפת המוח לדיכוי חשיבה שהם עוברים מגיל אפס.
אני מציע לא להגזים. כולנו ראינו עובדים גרועים מכל הסוגים ובכל המערכות. אני יכול לציין אנקדוטלית שלאחד החברים שלי בהייטק יש עובדת חרדית שהוא מכנה "מבריקה".

אני מציע לא להגזים. כולנו ראינו עובדים גרועים מכל הסוגים ובכל המערכות. אני יכול לציין אנקדוטלית שלאחד החברים שלי בהייטק יש עובדת חרדית שהוא מכנה "מבריקה".
בהייטק לא הייתי דואג כי בחברות מסחריות העובדים נבחרים לפי יכולת התרומה המקצועית שלהם. במערכות ציבוריות הקריטריונים פחות ברורים.

צערי נתקלתי בעובדים חרדים במערכות ציבוריות שהרמה המקצועית שלהם הייתה כ"כ נמוכה שמוטב היה שלא היו עובדים ולא היו גורמים נזק לאנשים.
אני יכול לציין אנקדוטלית שלאחד החברים שלי בהייטק יש עובדת חרדית שהוא מכנה "מבריקה".
2 מערכות שונות:
- הציבורית שבה "נציגי ציבור" מורידים את הדרישה ומעבירים חוק ש"לימודי אולפנה/ רבנות שווים בערכם ל-תואר ראשון/ שני"
- הייטק שבו עובד.ת בדרך כלל נמדד ביכולתו.

אם כבר נכנסת לאנקדוטות, אני יכול לציין מחלקה שהורכבה מ - 20+ חרדיות בחברת ביטוח Y שהמנהל מאוד רצה לגייס אדם נוסף, אבל היה צריך לחשוב על איך הבנות יגיבו לו.
עכשיו כבר נתקלתי בבעיות מול עובדת אחת במחלקה - אסור שנהיה רק אני והיא, שלא חלילה תהיה בשולחן לידה ויגידו שהמרפק נגע.
אבל מחלקה של 20+...

הבעיה עם החרדים הרבה יותר גדולה מזה שרבים מהם לא עובדים. לפעמים דווקא אלה שעובדים הם בעיה יותר גדולה.
מעולה, כדאי לעדכן את כל הטיפשים שרוצים אותם בשוק התעסוקה...
לצערי נתקלתי בעובדים חרדים במערכות ציבוריות שהרמה המקצועית שלהם הייתה כ"כ נמוכה שמוטב היה שלא היו עובדים ולא היו גורמים נזק לאנשים. אולי זה סתם צירוף מקרים והיה לי מזל רע. אין לי מדגם מייצג, אלא רק חוויות אישיות מעטות. עם זאת, יש מצב שזה גם קשור לרמה הירודה של החינוך שהם מקבלים, ושיטפת המוח לדיכוי חשיבה שהם עוברים מגיל אפס.
במערכות ציבוריות הקריטריונים פחות ברורים.
- הציבורית שבה "נציגי ציבור" מורידים את הדרישה ומעבירים חוק ש"לימודי אולפנה/ רבנות שווים בערכם ל-תואר ראשון/ שני"
המערכות הציבוריות הם גרועות (בהכללה, יש המון אנשים נהדרים שנמאים שם), אם זה מרים לכם להאשים בזה את החרדים תהנו.

לא נכנס לויכוח התיאולוגי, אבל זה הצחיק אותי ממש. בסדר, כולנו נמות, אבל חכה עם זה שניה, יש כמה נקודות עקרוניות שצריך ללבן -
יש עוד כמה עשרות שנים (במקרה הרע) עד שנמות, בוא נהנה בינתיים מויכוח טוב ;-)

נערך לאחרונה ב:

חוזר בי

הם כנראה משתמשים גם יותר בתקציבי התרבות
לא קראתי את פירוט כל התקציבים אבל כשפתחתי כאן את רשימת התקציבים של 2024 כל ה,200,000,000 ש"ח הראשונים היו לא לחרדים, עצרתי שם כי זה היה מעייף ומשעמם, אם ספרת איכשהו שהחרדים מקבלים יותר (בייחס לאחוזם באוכלוסיה) אשמח לשמוע

אתמול שודר פרק נוסף בסדרה החדשה בכאן 11 של שאול אמסטרדמסקי "מתחת לבלטות" שהתעסק בדיוק בנושא השרשור - איך החרדים מצליחים לרכוש דירות למען השם.
הוא היה כמובן מדכא לכל אדם חילוני במדינה שמבין שהוא לאט לאט יידחק לגטאות גוש דן ויראה ערים שלמות נופלות ומוקמות עבור ציבורים אחרים.
אמסטרדמסקי היה לא משוכנע לחלוטין מהטענות שמכרו לו המרואיינים, שאל אותם שאלות ולא האמין לתשובות.
כמו איך אפשר למשל לתחזק משפחה של 6 נפשות בשכירות, עם משכורת אחת פלוס קצבאות בישראל של 2025 ב6,000 ש"ח בלבד (לא חסר שם 0).

לצערי הרגיש לי שלמעט חוסר אמון טוטאלי בתשובות שקיבל, לא היה אשכרה breakdown של כל הרכיבים ולבנות מין אקסל כזה של לראות איך הדברים בכל זאת מסתדרים, רכיב רכיב.
היו המון תשובות סתומות שהיו אמורות להדליק נורות אדומות ולעשות עליהן פולו אפ - כמו משפחות שלא עומדות בהלוואות ואז מקבלות עשרות אלפי שח להצלה מגמחים או מגורמים אחרים. איך זה לא מוחזר בסוף? הרי עוד ועוד הלוואות בלי הגדלת ההחזר החודשי והמשכורות אמורות להביא לבסוף לקריסה, לא לרווחה. כל הלוואה צריך בדרך כלל להחזיר בריבית, ואם לא - זה אומר שמישהו אחר מרוויח כאן.

בנוסף לא נשאלה אף שאלה קשה אמיתית בנוגע לנושאים הידועים והמושתקים - לכסף השחור, העלמות המס, התחמונים הקהילתיים, הג'ובים הפיקטיביים ומסלולי המימון העוקפים, חוסר האכיפה של עבירות הבנייה במגזר ונושאים רבים נוספים. אלו ככל הנראה שווים להרבה משפחות הרבה מאוד כסף.
כמובן שלא ממש נגעו בתפוח האדמה הלוהט שנקרא "השירות הצבאי", אותו שירות שחלק גדול מהציבור מבזבז עליו את מירב שנותיו היפות, מסכן את חייו עבור הכלל ואפילו נפצע ונשרט נפשית - כל זה בזמן שהצעירים החרדיים פשוט ממשיכים בחיים, ואפילו בקצב חיסכון של 100K לשנה לזוג (כך למשל זוג הציג את עצמו בכתבה), זה כבר שם אותם במקום של חיסכון של כמה מאות אלפי שקלים מול צעיר מקביל ששירת שירות מלא.

בכל אופן זה הלינק לפרק, ממליץ לראות:
סקופ - נס וסיוע מהשמיים - אין פה.

הוא היה כמובן מדכא לכל אדם חילוני במדינה שמבין שהוא לאט לאט יידחק לגטאות גוש דן ויראה ערים שלמות נופלות ומוקמות עבור ציבורים אחרים.
נכון. אם כי כאנשים נאורים ומודרניים - אין לנו כל כך מה לעשות. זכות כל אדם לחיות איך שירצה בלי לפגוע באחר.
מלבד להעלות את המחיר, ואז חרדים לא יבואו. אבל אז, לא נוכל לממן את השהות שם, או הילדים שלנו לא יוכלו. בעיה.

איך החרדים מצליחים לרכוש דירות למען השם
1. סדר עדיפויות תקין\מיושן, 2. מינימליזם על גבול העוני, 3. עזרה הדדית בין בקהילה, שלחילונים מזמן אין, בואכה בקומבינות נגד הממסד, וכלה בגמ"חים, גלגולי כספים עד כדי פונזי.
על כל אלה תוסיף, ממש מהשנים האחרונות, התפשרות והתפרסות - יחידות הדיור קטנות יותר, וממוקמות בפריפריה העמוקה יותר ויותר.

לא ירחק היום שיקימו עיר חרדית באמצע הנגב, ליד הבדואים או בשטחם - קל לשכן חרדים. כל צרכם זה מכולת, מבני מוסדות, ועוד חרדים בשביל הקהילה. מדי פעם אוטובוס.
לא צריך שום דבר שחילוני צריך - קרבה לתשתיות, למקומות עבודה, מקומות בילוי.
אפשר להקים גם מושבה על הירח, אם מספיק חרדים יעברו לשם, ויבנו שם מבני מוסדות. פעם בשבוע צריך שיגיע טיל אספקה של "משנת יוסף".

יתכן שכל השיטה לא מובנת - חרדי שלא חסך כסף כדי לעזור לילדיו בבוא היום (והיום מגיע מהר), אפילו כמה עשרות אלפים - דפק את הילד שלו.
לא רק שלילד לא תהיה דירה - הוא מלכתחילה יקבל שידוכים גרועים. הסיכוי היחיד שלו - להתחתן עם עניה גם, וזה אומר שגם לה יש איזו בעיה. או להיות הבחור הלמדן ביותר.
במושגים חוץ חרדיים, זה שקול ללא לעשות לילד שלך יישור שיניים, שיננית, לא לקחת לו מורים פרטיים, לא לקחת אותו לחו"ל, לא לקנות לו סמארטפון ומחשב. נידוי על גבול ההתעללות.

נערך לאחרונה ב:
והנה גולדקנופף מסביר בעצמו: "גם מה שחשבו שיהיה לציבור הכללי - אז הוצאנו את זה מאיזה שהוא דרך לציבור החרדי, לא על כל הדברים אפשר לדבר עליהם".

סיכום,

תשובה לפותח הדיון : כרגיל אצל החרדים, על ידי עבודה/עסקאות בשחור, או על ידי העלמת מס בגמ״חים שונים ומשונים או על ידי מיליון ואחת קצבאות/תמיכות/הטבות שונות ומשונות שהם מקבלים.

כת פסאודו יהודית שחושבת שהיא נעלה מכל האחרים. סטנדרטי לכתות, קצת באסה לכל האחרים שצריכים לממן את זה. אבל בעזרת השם הכל יהיה בסדר.

Back
למעלה