במשך 2-3 עשורים האחרונים, הועלתה ביקורת נוקבת וממושכת כלפי מערכת המשפט והיה הרבה שיח בנושא, מה לדעתך היא עשתה בזמן הזה? האם התרשמת שמישהו ניסה לעשות חשבון נפש, או רק המשיכו לדרוס כל יוזמה לשיפור, לנטרל כל ביקורת אפקטיבית ולצבור עוד ועוד כח. אגב, גם אחרי שרוטמן פרסם את ההגיגים שלו בתמונה שהבאת, הוא ולוין ניסו להציע פשרות והיו מוכנים לדבר ולדון, אבל מחנה השינוי החרימו כל שיח וכל שיתוף פעולה בנושא, לכן תמוהה מסקנתך לגבי מי לא מעוניין בהסכמות.
לוין הציג בתחילת כהונת הממשלה את השלב הראשון של הרפורמה שלו במערכת המשפט. הוא כולל:
1. לבית המשפט העליון אסור לפסול חוקים
2. לקואליציה יש רוב מוחלט בועדה לבחירת שופטים
3. היעוץ המשפטי ממומנה על ידי הממשלה ואפשר פשוט להתעלם ממנו
המסקנה מכולם ביחד היא שאין אף גורם שאחראי על כך שהממשלה תקיים את הוראות החוק. חוקים שהכנסת מעבירה יכולים לסתור אחד את השני, מעשית יש פה ביטול של חוקי היסוד או האלמנט החוקתי שקיים פה מאז קום המדינה, ברצונה הקואליציה תמנה איזה שופטים שבא לה, הגורם בממשלה שאחראי לוודא שהממשלה עומדת בדרישות החוק מסורס וגם אליו הממשלה יכולה למנות מישהו מטעמה ולשלוח אותו הביתה לישון ארבע שנים.
אני מסכים שיש ביקורת נוקבת וממושכת כלפי מערכת המשפט. אני חושב שהיא מוגזמת מאוד מאוד. לדעתי היא חלק מקמפיין שיטתי נגד שלטון החוק. אפשר לדון בלמה זה קורה אבל בוא נציג את הדברים כמו שהם. אם הפתרון הוא הסרת החובה של הממשלה לציית לחוק והסרת החובה של הכנסת לחוקק רק חוקים שלא נוגדים את מה שהמשפט מגדיר כעקרונות היסוד שלו - חוקי היסוד, מגילת העצמאות וכו' - אז הבעיה היא החוק והדין בפני עצמם. המטרה של הקמפיין הזה היא לקעקע את שלטון החוק כאבן יסוד של המשטר במדינת ישראל.
לקמפיין שני כלים עיקריים: דיסאינפורמציה ורטוריקה היסטרית. ההאשמה של היעוץ המשפטי בתאונה מחרידה בפעוטון שבה מתו שני ילדים היא באופן מובהק חלק מקמפיין (או שמישהו חושב שההאשמות כנות?). זה לא באמת אמור להפתיע - לדעת רוטמן מערכת המשפט אחראית ל-90% מהעוולות (מהעוולות בכלל, כן?). הקמפיין הזה אורך עשורים ועדיין נמשך בקצב אדיר. עוד בתקופת ההתנתקות (של אריק שרון ממפלגת הליכוד) אני זוכר שהאשימו בה את בג"צ מפני שלא עצר את המהלך. ואם זו הגישה - בג"צ אחראי לכל הפעולות של הממשלה משום שלא החליט לעצור אותן - אולי זה המקור לאמירה שבג"צ הוא השליט האמיתי...
הקו הוא שבג"צ מונע מהממשלה לעשות דברים, היא צריכה להאבק בו בכל צעד, וכו'. במבחן התוצאה: היתה (ועדיין יש) פה מלחמה גדולה. מספרים לנו שבג"צ מנע מצה"ל להגן כמו שצריך על הגדר ודברים כאלה, אבל איכשהו בג"צ לא עצר במילימטר מלחמה רבתי באורך שנתיים שבה הרגנו עשרות אלפי אזרחים, וגם לא את מה שעשינו בלבנון ובתימן ובסוריה ובאיראן. למעשה אני לא שמעתי שבג"צ התערב בכלל בניהול המלחמה. כשעתרו אליו הוא פסק שלא בסמכותו להתערב. איפה פה האזיקים ששם בג"צ על הממשלה? לאן הם נעלמו פתאום? יתכן שהם פשוט לא היו שם מלכתחילה?
הדינמיקה היא כזו: הממשלה מנסה לעבור על החוק בגסות: למשל כשלוין החליט שהעובדה שכתוב בחוק שהוא יכנס את הועדה כדי למנות נשיא בית משפט עליון אומרת שהוא לא חייב לכנס את הועדה. באמת שלא חסרות דוגמאות. כשזה קורה בג"צ פוסק שהממשלה עברה על החוק. אז קופצת כל תקשורת הימין ומתאוננת על הדיקטטורה המשפטית. המעשים מחושבים מראש: ככל שהממשלה עוברת יותר על החוק, כך בית המשפט יותר פעיל בהגבלת פעולות הממשלה, ואז לימין יש יותר קייס לטענה שבית המשפט מגביל והוא עריץ והדמוקרטיה מצווה שנבטל את חובת הממשלה לציית לחוק. ככל שחברי הממשלה מושחתים יותר, כך הימין יתמוך בהם יותר, כי "נתפרים להם תיקים" (על ידי מערכת המשפט). (כמו כן ככל שחברי הממשלה גרועים יותר כך הימין יתמוך בהם יותר כי "השמאל מתנשא")
זו היתה תשובה ארוכה מאוד לטענה שלך על הביקורת הנוקבת הממושכת. לגבי שאר ההודעה אענה בקצרה (כי אין לי את כל היום). נעשו רפורמות במערכת המשפט על ידי סער ושקד. היום יושבים שם שני שופטים מתנחלים מתוך 11, אחד מהם יהיה נשיא בית המשפט העליון הבא. האם נעשה חשבון נפש? כן (נדמה לי שאפילו אהרן ברק אמר את זה במפורש). האם הפניקה של מערכת המשפט היתה מוצדקת בשעתו? לא זוכר מה נאמר אז, אבל נניח שמישהו בתקופת הרפורמות של שקד היה אומר שסוף התהליך בכך ששר המשפטים יעמוד מעל במת הכנסת ויכריז שבכוונתו לבטל את החובה החוקית של הממשלה למלא אחר הוראות החוק, האם זו היתה הגזמה פראית? תמהני.
בעניין מכונת הרעל - מה שמכונה "מכונת הרעל" הוא הרבה יותר מקיף מסתם ביקורת על מערכת המשפט. ממש קצרה היריעה מלפרט. אם בא לך אתה יכול לחפש מה היה לי להגיד בפורום הזה על ערוץ 14. ההאשמה של היועמ"ש במוות של תינוקות בפעוטון היא דוגמה מובהקת ממש ל-"מכונת הרעל". כמות השנאה שנשפכת עליה היא בלתי נתפסת.
לדעתי יש "מכונת רעל" מהכיוון השני, היא פשוט קטנה בהרבה, נוטה לשקר הרבה פחות, יש לה פחות משאבים והיעד שלה הרבה פחות שאפתני וגדול (בסך הכל מתמקדים יותר מדי בביבי). אני מאוד לא מסכים עם התיוג של כל הציונות הדתית כ-"אוכלי מוות", אבל כדי שזה יהיה מקביל למה שהולך בערוץ 14 היית צריך שכל חברי הכנסת מהמרכז-שמאל יגידו "אוכלי מוות" בראיונות ושהטוק שואוז בערוצים 12-13 יחפרו לקהל שהצ"ד היא אכילת מוות לקול מחיאות כפיים מהקהל. כך נראית "מכונת הרעל" של הימין. למעשה, "הצ"ד הם אוכלי מוות" הוא בסך הכל מם בטוויטר, בחיפוש בגוגל עכשיו מצאתי ח"כ אחת בודדה שהשתמשה בביטוי בראיון וספגה על זה ביקורת נרחבת.
וכמובן מכונות רעל שמוכנות לנרמל שחיתות שלטונית כאשר היא משרתת את הצד הפוליטי שהם לקחו זה שמירה על שלטון החוק.
לא יודע למה כוונתך כאן. אני מניח שזו טענת "גם בצד השני"? אתה מוזמן להעלות את הנושאים שעליהם אתה מדבר במפורש. קח בחשבון שדעתי היא שמן הסתם הצד השני לא מושלם (ובעצמי לא חסכתי עליו ביקורת גם בפורום הזה) אבל שהימין דהיום הוא מושחת ברמה שצריכה להדיר שינה מעיני כולנו.