הבלוג הזה חוגג החודש 10 שנים להיווסדו.
הנה כמה מחשבות אישיות שליקטתי בדרך.
1. על מוטיבציה
באחד מרגעי השיא של סדרת המופת "שובר שורות" (זהירות ספוילר!), וולטר ווייט מתוודה בפני גרושתו על הסיבה האמיתית שבעקבותיה הפך ממורה לכימיה בתיכון לברון סמים:
"עשיתי זאת למען עצמי. אהבתי את זה. הייתי טוב בזה. והרגשתי חי."
כשכתבתי בפייסבוק ובטוויטר שהבלוג הזה חוגג עשור להיווסדו, קיבלתי אלפי לייקים ותגובות מחממות לב מצד אנשים שהיללו את נדיבות ליבי וכתבו שאני צריכה להדליק משואה ביום העצמאות.
תגובות כאלה מחמיאות אבל גם מביכות מעט, מפני שהאמת היא שאת הבלוג הזה אני כותבת לפני הכל למען עצמי.
לעצמאות כלכלית, כך התחוור לי בעשור האחרון, יש צד אפל. הון פיננסי והכנסה פסיבית אמנם קונים לך שליטה ובעלות על הזמן – אבל כשלעצמם הם לא יכולים ליצור תחושה של אתגר, מסוגלות, קומפיטנטיות, הערכה וחיבור אנושי.
להיפך – כשאת מתנתקת ממעגל העבודה, גדלה הסכנה שהרכיבים הללו יהיו במחסור, ויעוררו תחושות של תלישות, שעמום וחוסר ערך פנימי.
אני מדברת מניסיון.
פרישה מוקדמת בגיל צעיר היא חלום – בתנאי שאתם פורשים למשהו, ולא רק בורחים ממשהו.
היום אני יכולה לומר שפרשתי כדי לכתוב.
אני כותבת כדי לאתגר את עצמי, כדי לחדד את המחשבות והמיומנויות שלי, וכדי לפרסם דברים שאני עצמי הייתי מעוניינת לקרוא. אני מאמינה שכשאדם כותב לעצמו, זה ניכר, בדיוק כשם שכשאדם כותב לאחרים זה ניכר. אני נהנית להיות הסולידית ולכתוב כסולידית ולקבל פידבאקים בתור הסולידית. זה ממלא אותי ויוצק תוכן ומשמעות לדברים שאני עושה.
האימפקט החיצוני של הבלוג הזה, ככל שישנו, הוא תוצר לוואי (חיובי, יש לקוות) של מעגלי ההנעה וההנאה הפנימיים שלי.
2. על אימפקט
ואם באימפקט חיצוני עסקינן, אז, בהנחה שאני יעני "משפיענית", איך בכלל מודדים את ההשפעה שלי?
למהנדסים, רופאים ועורכי דין יש דרך די טובה להעריך את האימפקט של העשייה שלהם. לבלוגרים זה קשה יותר.
אין לי שום דרך לכמת את הערך שהבלוג הזה ייצר לאורך השנים, אם בכלל. כמה כסף חסכו הקוראים שלי, שלא היה נחסך אלמלא נתקלו בבלוג? איזו תשואה הם קצרו על החיסכון לאורך השנים, בהנחה שהם השקיעו ונשארו מושקעים בשוק השורי הדוהר שפקד אותנו מאז?
תהיינה התשובות אשר תהיינה, אני חושבת שאפשר לזהות ניצנים של התבגרות פיננסית בקרב הציבור בישראל בעשר השנים האחרונות.
ישראלים חוסכים היום יותר מבעבר וערים יותר (לתחושתי) לחשיבות של אוריינות פיננסית מגיל צעיר. נדמה לי שיש גם הבנה הולכת וגוברת שמצבו הכלכלי של אדם איננו רק נגזרת של "שיטה" חסרת פנים, אלא גם של בחירות כלכליות מטופשות שאנשים מקבלים ומעדיפים להתעלם מהן או לגלגל את האחריות עליהן כלפי מעלה. טענות כאלה אי-אפשר היה להשמיע בימי המחאה החברתית מבלי שנתפסת כליברטריאנית זוללת עניים.
שוק ההון, אף הוא, כבר לא נתפס כנחלתם של העשירים בלבד, אלא כמחולל עושר נגיש וזמין לכל אדם. זה ניכר בשיח הפיננסי ברשת שהתרחב לעשרות ומאות פורומים וקבוצות פייסבוק. ילדים בני 17 כותבים לי שאלות על S&P500. אני די בטוחה שהמחאה הכלכלית הבאה לא תסתיים בקריאה להעלות את המס על רווחי הון.
3. על אנונימיות
כתיבה אנונימית (או פסבדונימית) היא חרב פיפיות.
היא מהווה בעת ובעונה אחת שכבת פיצוץ מפני ביקורת והשתלחות אישית — אבל גם מחסום בפני הכרה והוקרה; דרך להגשים את עצמי – ובה בעת להתחרות בעצמי; ערוץ לביטוי חופשי ונטול מגבלות – עם מחיר כלכלי משמעותי ואובדן הזדמנויות.
אחרי עשר שנים של כתיבה אנונימית אני מוצאת עצמי בעמדה פרדוקסלית כאחת הדמויות האנונימיות הנעקבות בישראל.
האתר הזה מושך מאות אלפי כניסות בחודש. עשרות אלפי אנשים עוקבים אחרי ברשתות החברתיות, ביניהם מפקדים שלי מהצבא, מרצים מהאוניברסיטה, מעסיקים לשעבר, עמיתים לשעבר, כפופים לשעבר ובני משפחה רחוקים.
עם חלקם צפויות לי שיחות מעניינות מאד אם אחשף יום אחד.
מספר האנשים שיודעים מי אני גדל אמנם לאורך השנים; אני קצת חוששת לספור אבל מעריכה שמדובר בכ-20 איש לפחות. ועדיין, איכשהו, למרות שחלפו עשר שנים, הזהות שלי נותרה עמומה כלפי חוץ, טקסט נטול פנים המשייט לו במרשתת.
אני כמובן לא משלה את עצמי: מובן לי שאנונימיות מוחלטת היא משאלת לב, ואדם עתיר מוטיבציה ומשאבים יגלה מי אני בקלות (במיוחד עם כמות הפרטים הביוגרפיים שאני מפרסמת בטוויטר).
אני מפלרטטת עם הרעיון של חשיפה בשנים האחרונות, אבל עדיין לא בשלה לכך לחלוטין – בעיקר בגלל חוסר היכולת להחזיר את המצב לקדמותו אם המהלך לא יעלה יפה. אין Ctrl+Z לדברים הללו!
4. על כתיבה
עולם התוכן של הבלוג הזה הוא התנהלות פיננסית אחראית והשקעה לטווח ארוך בשוק ההון.
זה עולם תוכן מעט טראגי: לא משום שרוב האנשים מוציאים אותו משמים, מסובך או מפחיד, אלא מפני שלרובנו המכריע אין את הלוקסוס שלא להבין בזה.
לקח לי זמן להבין את הפער הזה לאורך השנים, וההבנה הזו חלחלה גם לסגנון הכתיבה שלי.
האמת המרה שמתחוורת בשלב מסוים לכל מי שבוחר לעסוק ביצירת תוכן באינטרנט היא שאף אחד לא רוצה לקרוא את הח*א שלך. זה נכון שבעתיים כשמדובר בתוכן פיננסי.
הקוראים מוצפים כל כך במידע, וקצרים כל כך בזמן, שהתחרות על תשומת ליבם היא אדירה, ואם לא לכדת אותה בשניות הראשונות – מיצית את הסבלנות של רובם.
פתרון אחד הוא פשוט לקצר. חלק מהטיוטות שאני כותבת עבור הפוסטים באתר הזה מגיעות ל-10,000 מילים ויותר. רוב מלאכת ה"כתיבה" שלי כאן היא בעצם מחיקה מייסרת, אגרסיבית וחסרת רחמים.
פתרון אחר הוא לעטוף רעיונות בסיפורים. אנשים לעולם יעדיפו סיפור טוב על פני הרצאה משמימה. השקעה בקרנות אינדקס כשלעצמה לא אומרת דבר לאנשים; הוסיפי לסיפור מג'דרה, מקלחות קרות ותקציב מחייה של 4,000 שקל (*) והרי לך תשומת לב של אלפים.
(*)תנוח דעתכם שהתקציב שלי צמח כמעט פי 4 היום (אחרי הכל, משק הבית שלנו מונה כיום 3 נפשות ולא רק אחת).
מעל לכל, נדמה לי שה"סוד" לכתיבה אפקטיבית, אם יש כזה, הוא לקחת דברים שאנשים כבר יודעים או מרגישים באופן אינטואיטיבי ולתת להם ביטוי מילולי. הסיבה שזה עובד היטב היא כי זה חוסך לאנשים את הצורך להקדיש מחשבה לשאלה אם הדבר נכון או לא.
5. על למידה
אני מאמינה שאדם חסר ידע שיקרא את מאות הפוסטים ב"סולידית" מראשיתם עד סופם ימצא את עצמו עם הידע הדרוש כדי להגיע לבסיס פיננסי איתן ואפילו לעצמאות כלכלית.
במובן זה לפחות אני מרגישה שהבלוג שלי "שלם" כגוף תוכן.
ועדיין, אני נשאלת כמעט על בסיס יומי "היכן מתחילים".
סיבה אחת לכך היא תסמונת "שיתוק מעודף ניתוח" – ככל שאתה קורא יותר, אתה מבין כמה בעצם אתה לא יודע, מה שמשאיר אותך רעב לידע נוסף ומונע ממך פשוט להתחיל.
סיבה אחרת, שכיחה יותר אצל צעירים, היא החשיפה הבלתי-פוסק למצגים של עושר מזויף באינסטגרם ובטיקטוק, שיוצר דחף להתעשר – ומהר. לפעמים נדמה שלאף אחד אין סבלנות לשתול עץ בגינה ולראות תוצאות רק בעוד 10 שנים. קשה ללמד אנשים להתעשר לאט.
אני אוטו-דידקטית. אני לומדת בצורה הטובה ביותר דרך המילה הכתובה. מדי פעם אני צריכה להזכיר לעצמי שרוב האנשים אינם כאלה. ללמידה עצמית דרך טקסטים יש חסרונות פדגוגיים מובהקים בכל מה שקשור בהנעה לפעולה. זה נכון במיוחד כשמדובר בפורמט המגושם והאקראי יחסית של בלוג. ובעוד שאין לי כוונה להעביר הרצאות או קורסים בעצמי עבור אלה שמרגישים צורך בהדרכה פרונטלית, אני בהחלט שמחה להמליץ כעת על אחרים שעושים זאת בהצלחה מרובה.
6. על תכנון לטווח ארוך
התחלתי את הבלוג הזה כרווקה אלהורית נחושה והיפר-אינדיבידואליסטית.
פעלתי אז על סמך תכנית פיננסית סדורה, מחושבת ברמת השנה, שאיפשרה לי תאורטית לקיים את עצמי כזאבה ספרטנית מבלי שאצטרך לעבוד עוד יום אחד בחיי.
עשר שנים מאוחר יותר ואני מוצאת את עצמי במשק בית משפחתי, בזוגיות מאושרת, חובקת ילד בן שנה וחצי, עם תפיסת עולם שונה, סדרי עדיפויות אחרים, וצרכים ומטרות פיננסיות שונים בעליל. ובעוד שאני עדיין חוסכת עשרות אחוזים מהכנסתי ומשקיעה את החיסכון הזה באופן שוטף, מיותר לציין שהתכנית הפיננסית המדוקדקת שהכנתי אז נגוזה בחלקה המכריע.
אדם מגיע לגיל 30 כשהוא משוכנע שצרכיו, עמדותיו והרכב אישיותו כבר התגבשו עד לרמה שמנקודה זו ואילך הוא בשל לתכנן את שארית ימיו באופן סטאטי. לא קל להודות בזה, אבל בדיעבד, אני חושבת שהשתניתי בעשר השנים האחרונות לא פחות מהשינוי שעברתי בין גיל 18 לגיל 30.
תכנון לטווח ארוך הוא אחד מעקרונות הליבה של התנהלות פיננסית אחראית. הוא בא לידי ביטוי בחיסכון, בהשקעות, בפנסיה, בדפוסי הוצאות ובצבירת ריבית דריבית. האתגר הוא ליישב את הצורך בתכנון לא רק עם העובדה שהעולם סביבנו משתנה, אלא בעיקר עם העובדה שאנחנו עצמנו משתנים באופן דרמטי ובלתי-צפוי.
אין פתרון קסמים לבעיה הזו. התנהלות פיננסית רוויה בנשיאת הפכים מסוג זה. הלקח, אולי, הוא להימנע מתכנונים קיצוניים שעלולים לחשק את ה"אני העתידי" שלכם, שאין לכם באמת יכולת לחזות מה יהיו הצרכים וההעדפות שלו – בין אם מדובר בסגפנות אגרסיבית מצד אחד, או בגישת "אכול ושתה כי מחר נמות" מצד שני.
7. על הנאה
נשאלתי לאחרונה באיזה טוויטר-צ'אט שאלה בסגנון "מתי כבר אתחיל לחיות", בהינתן העובדה שחסכתי יחסית הרבה כסף עד כדי שאני לא באמת צריכה לעבוד יותר.
התשובה היא שאני כבר עושה את זה. הזמן שלי בידי, במובן שאני לא צריכה למכור אותו בשביל כסף. זו כשלעצמה ההנאה שלי מהחיים.
עושר מבחינתי הוא לא למבורגיני בחניה ושבעה ארונות נעליים. עושר מבחינתי זה היכולת לחזור לישון אחרי שאני שמה את הילד בגן, לקום שוב ב-11 בבוקר, ללכת לבריכה, להצטרף לטיול בארץ עם כמה גמלאים קשישים, לקרוא משהו או לכתוב משהו.
חמש שנים אחרי שפתחתי את הבלוג הזה אמא שלי אובחנה עם דמנציה. אמא הייתה אז בת פחות מ-70. היא בקושי הספיקה להינות מחייה כפנסיונרית אחרי עשרות שנות עבודה. הההידרדרות הייתה מהירה וכיום אמא סיעודית לחלוטין ומסתייעת בעובדת זרה. דמנציה היא מחלה אכזרית לחולה ולמשפחתו – אבל יש בה גם משהו מפכח, תזכורת לכך שבראייה כוללת, בדמדומי החיים ובסיומם, כסף הוא דבר סתמי לחלוטין, חסר תועלת ותוחלת. המחלה שללה מאמא שלי את היכולת להנות מהכסף שחסכה בפרישתה. אני רוצה לחסוך מעצמי גורל זהה, ולהנות מהכסף כבר כעת – לפני שהוא הופך סתמי גם מבחינתי.
הערך האינטרינזי של כסף, מבחינתי, לא טמון באפשרות לקנות באמצעותו דברים, אלא ביכולת לחלץ את זמני היקר מידיהם של אחרים. היכולת לעשות מה שאני רוצה, מתי שאני רוצה, עם מי שאני רוצה, לכמה זמן שאני רוצה, ובעיקר — כל עוד אני יכולה.
8. על אסטרטגיות השקעה
משקיעים רבים נוטים להגן על אסטרטגיות ההשקעה שאימצו כסוג של אמונה דתית, כשאסטרטגיות חלופיות נפסלות מיד ככפירה בעיקר וחילול הקודש.
אני יודעת, מכיוון שאני עצמי הבעתי כאן עמדות כאלה, ואם תקראו פוסטים ישנים שלי זה יבלוט מיד.
בעיני, השקעה פסיבית באמצעות קרנות מחקות מדד עם פיזור רחב ודמי ניהול נמוכים היא האסטרטגיה הפשוטה, הזולה והיעילה ביותר לקצור את תשואת השוק בעלות הנמוכה ביותר.
זה לא אומר שמדובר באסטרטגיית השקעה חפה מחסרונות, או שאסטרטגיות השקעה אחרות בהכרח נחותות יותר. אני עצמי כבר משקיעה בצורה אחרת, שהולמת יותר את צרכיי בעת הזו.
פעמים רבות ויכוחים על אסטרטגיות השקעה הם לא יותר מהתנגשות של טווחי ההשקעה, סיבולת סיכון והעדפות מיוחדות של המתווכחים עצמם. ובדברים האלה אין נכון או לא נכון – הכל נגזר מנסיבותיו המיוחדות של כל משקיע.
המפתח להצלחה כמשקיע הוא הישרדות. תיק ההשקעות שלכם צריך להיבנות באופן שיאפשר לו לשרוד תקופות של פאניקה, אופוריה ודשדוש. כדי לשרוד לא צריך להיות מבריק. צריך פשוט להימנע (שיטתית) מטעויות.
כלומר, השאלה היא לא "איזו אסטרטגיה תניב לי את התשואה הגבוהה ביותר", אלא "איזו אסטרטגיה תאפשר לי לשרוד בשוק לאורך פרק הזמן הארוך ביותר."
אם אסטרטגיית ההשקעה שלך מאפשרת לך להישאר במשחק מספיק זמן כדי שאפקט הריבית דריבית יוכל לתת את אותותיו – הצלחת, בין אם אתה משקיע ערך, צמיחה, דיבידנד, ביטקוין או קרנות סל.
9. על התנועה לפרישה מוקדמת
בתקופת קיומו של הבלוג הזה חווינו 3 מפולות משמעותיות בשוק המניות: בדצמבר 2018, במרץ 2020, ולאורך 2022.
בשאר הזמן ראינו בעיקר גאות ושבירת שיאים. משקיעים שדבקו באסטרטגיה שלהם עשו הרבה מאד כסף. זה כמעט נראה קל מדי.
אחת הטענות נגד הבלוג, ובכלל נגד ה"תנועה" העולמית החותרת לעצמאות כלכלית ופרישה מוקדמת (FIRE Movement), הוא שמדובר לכל היותר בתוצר לוואי של שוק שורי גואה, סביבי ריבית נמוכה וכסף זול שתדלק בועות בשוקי המניות והנדל"ן.
אין לי ספק שסביבת המאקרו לאורך רוב שנות קיומו של הבלוג תרמה לפופולריות שלו. אחרי הכל, המוטיבציה של אנשים להשקיע פוחתת כששוק המניות מדשדש או מתרסק (הגם שדווקא אז הוא נעשה אטרקטיבי להשקעה). אף אחד לא רוצה להתעשר לאט, זוכרים?
ולמרות זאת, אני חושבת שעקרונות הליבה של הבלוג הזה – חסכנות שיטתית, פשטות מרצון, כושר מחייה, סתגלנות וריבוי מקורות הכנסה – רלוונטיים מאד גם בתרחיש של "עשור אבוד", קרי: צמיחה נמוכה, אינפלציה גבוהה ותשואות נמוכות בשוק המניות. למעשה, אני לא יכולה להעלות בדעתי אפשרות לצלוח תקופות כאלה מבחינה פיננסית ללא העקרונות הללו.
10. על הורות
כשהילד שלי רק נולד הייתי יומרנית מספיק כדי לכתוב לו מכתב עם דברים שארצה שילמד.
בינתיים, ככל שהוא צומח ומתפתח ורוכש מילים ומיומנויות חדשות כמעט על בסיס יומי, אני מרגישה שדווקא הוא לימד אותי:
על היכולת להנות מהדברים הקטנים – מתריסים ומתגים ועד חתולי רחוב – שמעוררים אצלו התפעלות כשל אדם מבוגר שחזה זה עתה באחד משבעה פלאי תבל.
על סקרנות אינסופית – שגורמת לו לפתוח כל מכסה, להרים כל פקק ולטעום כל עלה.
על התאוששות וחוסן מנטלי – שמאפשרת לו לחייך ולצחוק שניות אחרי שצרח כאילו עולמו חרב עליו.
על אומץ, היעדר מבוכה והתעלמות משיפוטיות – כי אם מתחשק לו להרים חולצה או להשתטח באמצע הגינה הוא יעשה את זה, ולעזאזל מה שכולם חושבים.
החוויה ההורית עדיין טרייה אצלי. אני עדיין מרגישה לפעמים כמו עיוורת צבעים שלפתע מסוגלת להבחין בגוון חדש שלא ראתה קודם לכן. החיים מתהפכים ויחד איתם הצרכים, המטרות ותפיסת העולם.
בדיעבד, אם יש דבר אחד שאני מתחרטת עליו עמוקות בכתיבה שלי לאורך השנים, הרי שזה היחס הקשוח ל"הורים צרכניסטים". הורות זו עבודה קשה ותובענית. מסוג החוויות האנושיות שאי-אפשר להעריך מבלי לחוות בעצמך. היום אני מלאת הערכה כלפי הורים באשר הם.
⬛ ⬛ ⬛
לאלה מכם שמלווים אותי מאז 2013, ולאלה שהצטרפו מאוחר יותר – תודה שאתם חלק מהמסע שלי. מקווה שלכתיבה שלי הייתה לי השפעה חיובית על המסע שלכם.
חג חירות שמח!
___
ולפינת המבצעים: אם הבנק שלכם מגרזן אתכם בעמלות מסחר ודמי ניהול בשוק ההון, תוכלו לחתוך אותן בכ-75% באמצעות מעבר לאקסלנס טרייד. להרשמה דיגיטלית באמצעות קישור השותפים שלי.
הסולידית ממליצה
המידע במאמר זה מבוסס בין היתר על דעותיה האישיות של הכותבת כמשקיעה חובבת. מטרתו לספק מידע בסיסי וראשוני בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ מקצועי מכל סוג, לרבות ייעוץ מס, ייעוץ פנסיוני, שיווק פנסיוני, ייעוץ משפטי, שיווק השקעות ו/או ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם, ו/או תחליף לייעוץ כאמור מטעם בעל הרישיון המתאים על פי דין. התייחסויות במאמר זה לניירות ערך ו/או נכסים דיגיטליים ו/או לביצועיהם, ככל שישנן, נועדו לצורך המחשה בלבד ואין בהן כדי להוות המלצת השקעה, הצעה לרכישה, ייעוץ לקנייה או מכירה, הבטחת תשואה או רווח ו/או הנעה לפעולה כלשהי בקשר עם אותם נכסים. הכותבת אינה אחראית לתוצאות השימוש ו/או היישום של האמור במידע ואין באמור בו משום התחייבות לנכונותו, דיוקו, עדכניותו, ו/או מידת התאמתו לנסיבותיו וצרכיו המסוימים של כל אדם.
את אישה יקרה.
תרתי משמע😂
במילה אחת – 'התרגשתי'.
משוגע על הכתיבה שלך בבהירות נפלאה
כהורה לילדים תמיד הרגשתי שאני מפספס משהו בדרך לעצמאות כלכלית….
לאחר קריאת פיסקה 10 בבלוג הזה אני יותר שלם עם עצמי.. לגמרי
שוב תודה על הבלוג הנפלא
חג שמח
את מעולה…. ואני פשוט מקשיבה לך… 🙏🙏
ברכות לחגיגות העשור , ומודה שנהנה , משכיל וממליץ לכל מי שאני מזהה צלו את הרצון בהכרת הנושא
אגדה.
הצטרפתי מאוחר, קראתי אחורה כמעט את כל הפוסטים.
פתחתי תיק לפני כמה שנים בזכותך, עזרתי לאחרים לפתוח.. לא מפחד יותר מפיננסים. תודה על הכל
לסולידית שלום,
אני עוקב אחרי הבלוג שלך כבר שנים.
באופן חד משמעי עבורי עשית שינוי מהותי בחשיבה הפיננסית.
גרמת לי להבין את החשיבות של לחסוך!
קודם לחסוך על מותרויות וגם לחסוך כדי להשקיע.
תמשיכי לעשות חייל לא פחות מוולטר וויט בשיאו;)
תותחית!
את יודעת, אני הייתי המקוראים הראשונים שלך והוקסמתי מהבלוג – על אף שלא היה לא שום עניין בכלכלה, ובעצות שלך לעצמאות כלכלית, וגם עכשיו זה לא מעניין אותי. ובכל זאת אני עוקב. כי יש משהו בבהירות המחשבה שלך שהוא כמו מים צלולים וקרים בשרב השורר סביב. עובדה שעתה בהירות המחשבה שלך והצורך שלך להיות אמיתית עם עצמך ואחרים, תכונות אלה זולגות לנושאים אחרים (שאותי מעניינים יותר מכלכלה) למשל נושאים פוליטיים. אני הייתי שמח לשוחח איתך פנים אל פנים, לא בגלל שאני סקרן לזהותך (לדעתי כבר נחשפה) אלא פשוט את מעניינת כאדם. בכל מקרה אני חושב שהבלוג שלך והכתיבה שלך הם… קרא עוד »
זאת בדיחה?
למה בדיחה? אדם מוכשר משקיע מזמנו, ומעניק לך מניסיונו.
נשמע מודל עסקי לא מאד סקלאבילי
וואו. מרשים ומרתק.
הפרספקטיבה מהווה כלי מאוד חשוב בבחינת הדברים בדיעבד. כמו בהשקעות, להשקיע, לתקן.
ישר כח. Carpe diem. תודה
אני ממש מתרגש לקרוא את #6. כל השנים שאני קורא את הפוסטים ונהנה מהם – אני שואל את עצמי, איך זה נוגע אלי כיזם סדרתי בשנות ה50+ עם משפחה מרובת ילדים (צפונה מ8). המסקנה שלי שהדברים החכמים שלך יכולים להיות עידוד גם לאחד כמוני. כמובן כל אחד צריך להתאים את התובנות שלו לצרכים והיעדים שלו. ובכל זאת לרחתי הרבה מההצעות שלך ויישמתי אותם. לא, הפסקתי להתקלח במים חמים… אבל כן, מיקדתי את תוכנית הההשקעות שלי לעתיד. היום ב"ה אני ואשתי פטורים מלעבוד ומשקיעים את זמננו בילדים והנכדים (כן ירבו!) ולומדים נושאים המענינים אותנו! תודה! רק דבר אחד אל תשני –… קרא עוד »
סולידית יקרה ואימא במשרה מלאה
אני כבעל רישיון השקעות ופנסיוני לומד ממך כבר 7 שנים איך לפשט את התחום הזה לקהל הרחב ,הכתיבה שלך מסקרנת פילוסופית ובהחלט שונה משאר הבלוגרים
כאמור עשור של אופוריה וגם משברים ואת נאמנה לשלך ותמשיכי לעשור הבא עם האנרגיה של לתת ובעצם כמו שכתבת את מקבלת לא פחות .
תודה על התוכן והערך שאת מייצרת.
אומרים שרק אנשים חכמים משנים את דעתם, תמיד מעניין לקרוא ולראות אצל שינויים בתפיסה ושאת לא נעולה על דברים.
מאחל לך להמשיך לחקור ולהתפתח גם בעשר השנים הבאות.
תודה,
עודד
היי
חג חירות שמח 🙂
רבה רבה על הפוסט הנוכחי ועל ה 10 שנים.
רשמת ״ובעוד שאני עדיין חוסכת עשרות אחוזים מהכנסתי ומשקיעה את החיסכון הזה באופן שוטף״. זה אומר שחזרת לעבוד?
היא מרוויחה גם מהבלוג בנוסף לרווחים משוק ההון
איתך כעשור, עברת מסע מדהים. למדתי מכל שלב ושלב. תודה.
הסולידית היקרה, אני איתך מ2015, חוויתי את הפוסטים הנוקבים ואת הפוסטים החדשים ה'מפוכחים'. לדעתי כתיבה טובה היא כזו שמזכירה לנו משהו ששכחנו. אולי זה תיאור טוב בכללי למה הופך חוויה אנושית לטובה.
תמיד היה בך את זה, בנושאים כאלו ואחרים.
שתמשיכי להנות ולשתף את שעלייך, ושנמשיך להנות מזה כולנו
מזל טוב ושיהיה המון בהצלחה בהמשך.
סליחה שאני נדחף, אבל אתה בעצמך איש יקר ומרשים מר דעת.
תודה לך על הכל!
חייב לציין שגם אתה אחלה.
התמונה זכורה לי מאתר קניות כל שהוא בהנחה שזה אתה – אז תודה אני מחכים מהתובנות שלך.
מועדים לשמחה.
טוב שיש אותך.
לא יודע כמה זה משנה לך – אבל בזכותך המשפחה שלי ואני (6 נפשות) שרדנו את הקורונה מבחינה כלכלית. אם לא הייתי נחפשף לתכנים שלך כמה שנים מוקדם יותר, כנראה שהייתי מגיע למשבר ההוא (בו אני וזוגתי הפסקנו לעבוד) ללא שום חסכון ובטח לא כזה שיאפשר לנו אפילו להנות מהתקופה הזו.
מרגש. עוקב אחרייך שנים, כנראה ממש משהתחלת (אולי שנה-שנתיים מאוחר יותר). יכול להגיד לך שמאז ועד היום, תמיד הייתי מוכן לקרוא את הח*א שלך 🙂 לגבי האנונימיות, זה בהחלט מעניין ומורכב. אישית הייתי שמח אם היה לי שם ופרצוף לקשר עם התוכן. אני מאוד מעריך אותך ולכן יהיה נחמד לדעת קצת יותר על מי זו שאני כל כך מעריך. אבל זו החלטה שאת צריכה לקבל בלי להתחשב ברגשות מעריכייך, אלא באופן אישי ותוך בחינה האם זה נכון לך ולמשפחתך. נשמע שאת מעוניינת להיחשף אך עוד צריכה לדייק בדיוק איך, מתי, כמה, בפני מי וכו'. רוצה לומר, זה לא לגמרי שחור-לבן,… קרא עוד »
את מדהימה
אין מילים לתאר את התרומה שלך לחינוך הפיננסי של דוברי העברית בארץ ובעולם. אפשר לומר ששינת את חיי וחיים של הרבה אנשים אחרים, אני יכול רק להצטער שאת יותר צעירה ממני ולכן רק בשלב מאוחר מאד בחיי נחשפתי לידע הזה, היום כל בני ה 20 ומעלה מכירים את הבלוגים שלך ומבינים הרבה יותר ממה שאני הבנתי כשהייתי בגילם. לפני שקראתי את הפוסטים שלך לא העלתי על דעתי לפתוח חשבון השקעות אצל ברוקר לקנות או למכור קרנות נאמנות, מניות או אג"ח, לנהל בעצמי את קרן ההשתלמות שלי. להבין את המשמעות של דמי ניהול מההפקדה ודמי ניהול מהצבירה. מצטרף לכל אלה שאומרים… קרא עוד »
בלוג נפלא שהאיר את עיני.
לגבי המודל העצמאי-פרילנסרית את לא מעוניינת להרחיב את זה למוצרים דיגיטלים? יש לך כל כך הרבה מידע שאנשים היו משלמים עליו, אז למה לא בעצם?
שינית לי את השקפות ההעולם, מעריך אותך מאוד.תודה והמשיכי לכתוב כמו שרק את יודעת.
ד"א, לדעתי את רוקסטריט ברמה של להוציא מרץ'.
מקסים
אז ילדים כבר יש לך.
עכשיו נשאר לך רק לחזור בתשובה ותשברי את כל הסטריאוטיפים
חחח חשבתי עלזה גם
אם אהבתי את הבלוג, זה לא בגלל הרצון לצאת לפנסיה בגיל מוקדם בלי לשרת בקבע, אלא בגלל תהליך חיפוש העבודה ובטח אחרי פיטורים. לאילו שאלות עלי להכין את עצמי! למה פיטרו דווקא אותך? למה כל כך הרבה זמן לא מצאת עבודה? (ופה, אין הרבה מה להסביק). ואחר כך יש גם משפחה, הייתי מסתדר טוב בלי לנסות להסביר את עצמי ל"גורמים בכירים" במשפחה. לא רוצה לתת לכם הסברים סטייל דו"חות התקדמות! ואני נשבע שאם מישהו ידרוש ממני הסברים בתוקף היותו הורה סטייל מפקד, אני פשוט קם ועוזב. יש לי הצעה בשבילכם: אם נראה לכם שאני לא לוקח אחריות על החיים שלי,… קרא עוד »
סולידית יקרה, אני אתך מ 2017. אין לתאר את השינוי שעשינו כמשפחה בהתנהלות הכלכלית שלנו בזכותך. אמנם השקענו באפיקים קצת שונים משוק ההון אבל את הקפיצה למים ואת האומץ לעשות את זה לקחנו מהבלוג שלך. ובזכותך למדנו לשים לב לקרנות ההשתלמות ולקרנות הפנסיה שלנו, לחתוך בדמי הניהול שלהן ולהעביר אותן למסלולים שיותר מתאימים לנו. גם למדנו להתעלם מהסובבים שלחצו לקנות דירה, והחלטנו להשקיע בדברים שחשובים לנו ( לימודים לתארים מתקדמים). הכי מצחיק זה שהיום מחזיקים ממני כ"מומחית לכסף" כשתכל'ס לא לצדתי כלום בהתנהלות כלכלית בצורה מסודרת, אלא מבלוגים וספרים (גם אני אוטודידקטית…) תמשיכי להגשים את כל חלומותייך, וגם להטעין את… קרא עוד »
אני איתך מ 2013
מתפעל מהשכל הישר
אך גם מהגמישות….
בהצלחה בהמשך, וחג שמח (במידת האפשר)
חג שמח! אני עוקב כבר כמעט 10 שנים, הלוואי שתמשיכי איתנו עוד לפחות 10 שנים.
לסולידית היקרה. את כל פעם מדהימה אותי מחדש. סגנון הכתיבה שלך פשוט, זורם ומעודד למידה מפוכחת. את שופכת אור מזויות מעניינות ואותנטיות במיוחד. בכל פיתול מחשבתי ובכל פסקה יש מסר בעל ערך מוסף. לגבי הערכת האימפקט, אז מעבר לאימפקט הכספי, יש לבלוג שלך ולך אימפקט חינוכי ערכי וזה בפני עצמו ממלא. בהחלט מגיע לך להדליק משואה כי את משואת העצמאות הפיננסית את כבר הדלקת מזמן, לפחות אצלי. חג שמח ותודה על העשייה שלך.
שלום,תמיד נהנה ושמח לקרא את הפוסטים שלך. פוסט מרגש מאד. אני שמח לקרא שעם השנים את השתנית ושינויים אלה היטיבו עימך.במשפט אחד תימצתת מדוע את רוצה עצמאות כלכלית: "היכולת לעשות מה שאני רוצה, מתי שאני רוצה, עם מי שאני רוצה, לכמה זמן שאני רוצה, ובעיקר — כל עוד אני יכולה".משפט זה לדעתי הוא הפרוש הנכון לחופש אמיתי ומי שיכולים לעשות זאת הם מעט מאוד אנשים על פני תבל.
את כשרונית ומלאה ידע ותשוקה להעביר את ניסיונך הלאה, עוקבת אחרייך לאורך השנים ומוצאת את עצמי מתחברת להמון ממה שכתבת בצורה מרתקת ומעשירה. תודה לך.
תודה לך הכל (:
תודרבה!
קשה לי לדמיין את החיים שלי בלי הפורום/הבלוג ולונדון וקירשנבאום.
שאפו על הגמישות, היכולת להודות על טעויות וההליכה הארוכה בתלם. מעריץ.
בהצלחה בכל וחג שמח.
*אם את וסאטושי תצאו מהצללים לדעתי זה יהיה חבל
חיבוק גדול.
שלומי יקר. חיבוק חבר.
*כנ"ל לגבי היציאה מהצללים.
תודה רבה הסולידית, עוקב כבר כמה שנים ומעריך כל מה שאת כותבת
את עושה עבודה מצויינת ותמיד מעניין לקרוא את הפוסטים ולהחכים
שיהיה לכולנו בהצלחה בעשור הבא (-:
כל הכבוד!
דבר מעניין שקראתי פעם: אומרים שהאנשים בעלי רמת המוסר הגבוהה ביותר, אכן פועלים מתוך אלטרואיזם. אך יש לכך אפקט צדדי של פידבק אשר גורם לנותן להיות מאושר/מסופק. כך שיוצא בסופו של דבר שאלוטרואיסטים פעלים בעצם כדי לספק את עצמם 😎
חג שמח!
מעולה כתמיד ♥️
וואו, כתבת מדהים ומרגש ! נראה שלא רק אנחנו הקוראים למדנו ולומדים מכל פוסט שלך, אלא שגם את למדת הרבה, התרככת והתעדנת עם השנים. נהניתי מאוד לקרוא, ואף למדתי מהפוסט מספר תובנות לחיים. הבולטות בהן: החיים אינם צפויים ומלאים בהפתעות בלתי צפויות, לכן קשה להתוות מתודולוגיה שתתאים לכל (או אפילו רוב) האנשים כל הזמן. אם עושים זאת – לחיים יש נטייה להראות לנו שטעינו. ככתוב: אל תדון את חברך עד שתגיע למקומו – זאת בהקשר לנוקשות ולוויכוחים שלך בעבר עם הורים, ועם הדוגלים בהנאה מהחיים כאן ועכשיו (לפני שיהיה מאוחר מדי…. 🙂 כל הכבוד על השינויים בעמדתך בעקבות הקמת המשפחה… קרא עוד »
תודה מרשים וכל הכבוד
שאלה חשובה. הילד שלך? יצטרך לעבוד או את מקווה לסדר לו חיים כאלו שהוא יוכל שלא לעבוד בכלל?
תודה 🙏
מזל טוב!!!! עצמאות פיננסית זה נהדר. הגעתי אליה בגיל 43 (היום בן 65). מרוב שהיא מסנוורת בהבטחה שלה, לא רואים את הצד העצוב שלה. כיוונתי כל הזמן אל מטרה מסויימת וכשהגעתי סוף סוף לעצמאות, המטרה הזאת כבר לא עניינה אותי. כמובן שהחופש הוא נהדר, הבעלות המוחלטת על הזמן שלי, נהדרת. אז איפה הבעיה? אלה שמחפשים חיי מותרות, הסיכויים שלהם גם לעצמאות פיננסית וגם לספק את חיי המותרות ממש לא גבוהים אלא אם היה להם איזשהו מזל, קרה להם משהו שלא תלוי בהם או בתכנית העצמאות הפיננסית שלהם. רוב האנשים שמחפשים באמת עצמאות פיננסית ומוכנים להקריב עבורה, הם אנשים שהכסף מעניין… קרא עוד »
חושבת כמוך בדיוק. אני בת 61,חסכנו בעבודה קשה,( בלית ברירה )חיי פשטות והתמדה.
עכשיו יוצאת לפנסיה.
אני לא חושבת שכדאי להפסיק לעבוד בגיל 30. מה תעשי כשהילדים יגדלו ויעזבו את הבית?
כל הכבוד ל סולידית על החשיבה הנכונה בגיל כל כך צעיר, כשהרבה צעירים נואשו מהמצב בארץ, ומבזבזים ללא הכרה וללא תכלית
וכמובן ברכות על 10 שנים בהן הנגשת לכולנו מידע פיננסי. עשית עבודה ממש טובה. מאחל לך המון המון הצלחה, סיפוק, התפתחות וכל מה שתרצי בהמשך הדרך
גם אני, כמו רבים אחרים, קוראת אותך כבר שנים ומישמת בעקביות את הרעיונות הפשוטים אך רבי העצמה שאת כותבת כל כך יפה. בזכותך יכלתי להרשות לעצמי לעשות הסבה מקצועית כשהתחשק לי, ולא להשאר תקועה במקום מכניס אך מגביל. תודה רבה!
עוקב אחרייך מגיל 18-19 כחייל לפני כ-7 שנים ועד היום שאני מנהל בחברת הייטק עם הון מכובד שחסכתי והשקעתי וכישורים רבים שצברתי, פוסט מאוד מרגש.
לי באופן כללי עזרת מאוד בתחילת הדרך לקבל כיוון.
איך הגעת להיות מנהל בחברת היי-טק עם הון מכובד בגיל כה צעיר?
לפי דבריך אתה בו 25 – 26. את הצבא גומרים בגיל 21 – 22. תוסיף עוד 3 – 4 שנות לימודים אז תוכל להתחיל לעבוד רק בגיל 25. אתה לא יכול להיות מנהל כשרק התחלת לעבוד וכן לא יכול לצבור הון מכובד. אז איך הגעת לזה?
השבלונות האלו כבר לא רלוונטיות היום, לא? אולי הוא עילוי גאון בוגר 8200?
תודה רבה על כתיבה וידע פיננסי מזהיר. היחס של לחיים ולעושר גומה מאד להשקפת חיי. הרבה בריאות ועושר.
המשיכי בכתיבה הכל כך נפלאה וחשובה שלך
וכן, בקרוב תפלרטטי בפנים גלויות, את לגמרי שם!
בהצלחה!!
תודה רבה על הידע הרב והיקר שהענקת וממשיכה להעניק. בזכות הידע הזה ויכולת ההגשה שלך הגעתי למצב פיננסי איתן יחסית. אני מקווה שנמשיך ליהנות מכתיבתך המשובחת עוד שנים רבות. חג שמח!
אני מאוד אוהבת את הבלוג וסופר מעריכה את מה שכתבת על היחס שלך להורים. כל הכבוד לך!
התקציב שלך צמח פי 4? כלומר הוא כיום בערך 15 אלף ש"ח לחודש. לשם כך את צריכה 4.5 מיליון ש"ח במניות ואג"ח. אם את חוסכת עשרות אחוזים בחודש (נניח 40%) אז את צריכה 7.5 מיליון במניות ובאג"ח. זה נשמע סכום רציני שקשה להשיג אותו.
הילד יביא את האקזיט
הוקרה עמוקה לך על שינוי עמוק בשיח הכלכלי האישי שלי ושל כל הסביבה שלי. כיף לקרוא את הכתיבה שלך, מרגשת ונוגעת ללב
יישר כוח, כתיבה נפלאה.