כמה דברים שלמדתי להשלים עמם.
- טוויטר הופך בני אדם למפלצות. בהינתן עודף זמן פנוי, נטיות אימפוליסיבית ומתח פוליטי גבוה, כל משתמש כבד בטוויטר (X) בסופו של דבר ירד מהפסים. וזה לא משנה אם את בלוגרית פיננסית, בן של ראש ממשלה או אפילו הבעלים של הפלטפורמה. לאינגייג’מנט בטוויטר יש את כל הסממנים של סם מסוכן: ממכר, מנכר, מסיח, מוציא ממך את הרע, מזמן גורמים שליליים בחייך ומנכיח אותם. לדעתי, טוויטר במינון גבוה מסוכן לגוף ולנפש באותה מידה, והדורות הבאים עוד יתהו איך אפשרנו זאת לעצמנו בקנה מידה רחב כל כך. טוויטר הפך לבעיה עבורי, והחלטתי להכיר ולטפל בבעיה הזו, משום שבשלב זה של חיי בריאות הגוף והנפש חשובה לי יותר מטראפיק או ויזיביליות.
- תנאי לצמיחה אינטלקטואלית הוא נכונות עמוקה ובלתי מתפשרת לוותר על דעות ואמונות שהחזקת בהם בעבר. מפילוסופיות השקעה ועד דעות פוליטיות, דבקות אידיאולוגית עיקשת בעולם שמשתנה ללא הרף היא דבר מסוכן. לדעתי, חלק גדול מהבעיה בשיח הציבורי הוא שאנשים חוששים לשנות דעה בפומבי, במיוחד אם ויתור על אותה דעה יחשוף אותם לנזקי מוניטין מסביבתם, מצאן מרעיתם או מרוכשי הקורסים שלהם.
- קשה לשחזר מצבי ידע קודמים. מרגע שלמדת עולם תוכן חדש או שאימצת תפיסת עולם חדשה, קשה לשוב ולהיכנס בנעלי עצמך כדי לשפוט את המציאות מבעד למסננת של בורות.
- באותה מידה, קשה לצפות מצבי ידע עתידיים. זנחתי את רוב מה שהאמנתי בו בגיל 30 וכמעט את כל מה שהאמנתי בו בגיל 20. התכניות הפיננסיות שבניתי לחיי הסוליסטים (דאז) התפוגגו בהתאם. אין לי מושג כיצד ההעדפות שלי ייראו בגיל 50, 60 או 70. זו הסיבה שיעדים פיננסיים שאנחנו קובעים היום עשויים להיראות בעוד כמה עשרות שנים כאילו נקבעו עבורנו על-ידי אדם זר.
- גידול ילד זו משימה שואבת, יקרה ומציפה רגשית, ועדיין, אין דבר שמבהיל אותי יותר מהמחשבה שהייתי קרובה מאוד להחמיץ את החוויה הזו.
- אם הכל נראה לך יקר פתאום ביחס לעבר, יתכן שפשוט קצת הזדקנת. גם אינפלציה “מתונה” של 3% תחתוך את כוח הקנייה שלך בחצי בתוך פחות מ-25 שנה. ולמרות זאת, אנשים נוטים לאמוד עושר במונחים נומינליים (לפני אינפלציה) ולא במונחים ריאליים (מה שהעושר הזה קונה בפועל). התופעה הזו מחריפה עם הגיל משום שתפיסות המחיר שלנו מעוגנות בנקודות בעבר. אז אם מנת השווארמה שלך נראית לך יקרה היום ביחס לעבר, ובכן, סימן שאתה מהלך לא מעט שנים על הכדור הזה…
- חרטה היא המדד הטוב ביותר להערכת סיכונים, מכיוון שהיא מודדת גם את הסיכון שבהחלטה שלא לקחת סיכון. הדרך הטובה ביותר לכמת סיכון היא להעריך עד כמה נתייסר אם החלטות שקיבלנו, או שלא קיבלנו, יתבררו בדיעבד כשגיאות.
- קפיטליזם עשוי לגדר אותך מפני סיכונים, אבל באותה מידה עלול להציב אותך בצד פחות זוהר מבחינה מוסרית. למשל: המוצרים ההרסניים והממכרים ביותר הם לא פעם גם ההשקעות הטובות ביותר; פיטורי עובדים חוסכים בהוצאות; העלאות מחירים לצרכנים מגדילות הכנסות; ושניהם יחד משפרים את רווחיות החברה ומשיאים ערך עבור בעלי המניות.
- תשואה מותאמת טרחה חשובה לא פחות מתשואה מותאמת סיכון. פשטות היא משתנה קריטי, ולא מספיק מדובר, בהחלטה אם ובמה להשקיע. גם אם תציעו לי תשואה פנומנלית עבור השקעה בנדל”ן במזרח אירופה בסיכון נמוך יש להניח שאסרב לה, ולו כדי להימנע מהטרחה הנלווית לתחזוקה שוטפת של נכס מעבר לים. לדעתי, זו גם הסיבה לפופולריות של קרנות סל או של מוצרי “שגר ושכח” כמו קופות גמל להשקעה.
- אומרים שלא הפסדת דבר עד שלא מכרת בהפסד, אבל מכאן נובע גם שלא הרווחת דבר עד שלא מימשת רווחים. כל משקיע לטווח ארוך צריך לקחת בחשבון שבמוקדם או במאוחר יהיה עליו לתרגם את ערך השוק של תיק ההשקעות שלו להכנסה שממנה יוכל לחיות, בין אם דרך מכירה ברווח, קבלת דיבידנד, כתיבת אופציות או נטילת הלוואה כנגד שווי התיק. מי שבונה על מכירה עיתית של ניירות ערך צריך להבין שזו לא אסטרטגיה “לעצלנים”.
- פרישה מוקדמת היא לא בעיה פיננסית, אלא קיומית. הבעיה עם מושגים שובי-לב כמו “עצמאות כלכלית”, “אי תלות כלכלית” ו”חופש כלכלי” היא שמדובר ביעדים שמוגדרים על דרך השלילה. אם העבודה היא כל חייך, ו-100% מהמוטיבציה שלך לחופש כלכלי היא רצון נגטיבי להשתחרר מתלות בה, מצבך לא שונה מזה של משקיע עם תיק השקעות ריכוזי מאד: כשהעבודה נעלמת, כל שנותר הוא ריק. לכן חשוב כל כך ליצוק למסע לעצמאות כלכלית איזו תכלית פוזיטיבית – כזו שתאפשר לך לפרוש למשהו ולא רק ממשהו. סיפוק חשוב מחופש, ושלווה פיננסית חשובה מעצמאות פיננסית.
- הדרך לשלווה פיננסית עוברת בהפנמה שתמיד יהיו אנשים מטומטמים ממך שיצליחו יותר. זה נכון בהשקעות, בקריירה, באקדמיה, כמעט בכל תחום בחיים: כמו שתמיד יהיו אנשים חכמים ממך שיצליחו קצת פחות, יהיו גם אנשים טיפשים ממך או עם מזל רב משלך שיתקדמו ויתעשרו יותר. החיים אינם הוגנים, וצריך פשוט לקבל זאת.
- דאגות כלכליות לא פוסקות גם לאחר צבירה של סכומים משמעותיים. אפשר להפסיד הון במהירות: תאונות, מחלות, גירושין, תביעות, הפקעות, מלחמות, מיתונים. ועבור מי שכבר צבר סכומים משמעותיים, הסיכונים הללו מוגברים משמעותית. כך שבמקום להגיע למנוחה ולנחלה, רבים מוצאים את עצמם בחרדות מפני הפסד של מה שצברו, ויש כאלה שממשיכים לעבוד רק כדי להגדיל את שולי הביטחון שלהם עד אין קץ.
- צבירת הון ושימור הון מצריכות מיומנויות שונות ומסגור מנטלי שונה עד כדי כך שלפעמים נראה שמדובר בדבר והיפוכו. האחת מחייב יוזמה ונטילת סיכון, השני מחייב מידה של פרנויה ושמרנות. נשיאת הפכים היא מיומנות קריטית בהשקעות.
- בינה מלאכותית תייתר 90% מיוצרי התוכן הפיננסי, בעיקר מהסוג ש”מנגיש ידע” או שנותן פרשנות למידע פיננסי. מי שישרוד, לדעתי, יהיו יוצרים שיתנו זווית אישית ותובנות מקוריות, גישה לנתונים ייחודיים או שירותי ייעוץ מפוקחים.
- אם קנית מה שצריך, כמו שצריך ומתי שצריך, רוב ה”עבודה” שלך כמשקיעה היא באמת לא לעשות דבר. כמו שלימד אותנו צ’רלי מאנגר המנוח: את הכסף עושים בהמתנה, לא בקנייה. וזו משימה לא פשוטה בכלל במיוחד כשכל נים מנימיך וצייצן מפידך קורא לעשות דבר מה בתגובה לסערה התורנית בשווקים.
- ההחלטות הפיננסיות היקרות ביותר שאנשים מקבלים לא קשורות דווקא לכסף שהם מבזבזים, אלא לכסף שהם לא מכניסים. בחירה במסלול קריירה עם פוטנציאל צמיחה מוגבל עלולה להשפיע על חייך הפיננסים יותר מכל חוב או הוצאה צרכנית. הבעיה היא שבעוד שרבים (כולל אני, לאורך השנים) יזהירו אותך מבזבזנות חסרת אחריות, מעטים יזהירו אותך מלהרוויח מעט מדי. כשמדובר בעצות קריירה, במקום “ללכת בעקבות הלב”, אולי כדי ללכת בעקבות המפגש הכישורים שלך למקצועות שהשוק מוכן לתגמל בנדיבות.
- קל לתת עצות פיננסיות כשלא את זו שנושאת בסיכון. כמו משפיענית האינסטגרם שבזה לעובדים שכירים, או גורו ההשקעות שקורא למשקיעים “לנטרל את הרגש”, או מהנדס הדב-אופס בגמפ”א שלא מבין למה אנשים רגילים פשוט לא חוסכים יותר. יש אנשים שפשוט לא מתאימים – אישיותית או נסיבתית – להקים ולנהל עסק משלהם, להשקיע את החסכונות שלהם בעצמם, או להבין בדיוק היכן נמצא כל שקל. בלתי אפשרי לדחוס אנשים עם טווחי זמן שונים, העדפות סיכון שונות ויעדים שונים לאותן תבניות פיננסיות שבלוניות.
- לאף אחד אין מושג מהי סיבולת התנודתיות שלו – עד שהוא חוצה אותה.
- רוב השיטות לייצר “הכנסה פסיבית” הן בעצם עבודות במשרה חלקית בתחפושת. קחו את זה בחשבון לפני שתירשמו לקורס הבא בנושא.
- הטווח הארוך הוא לא יותר מאוסף של טווחים קצרים שצריך לנהל. השיח על השקעות כל כך מוטה למושג החמקמק “טווח ארוך” ולתכנון עתיד בלתי-ידוע עד שהוא שוכח, כמאמרו של פרופ’ קהנמן ז”ל, ש”הטווח הארוך הוא לא המקום בו החיים מתנהלים”. הדרך היחידה להצליח כמשקיע לטווח ארוך היא לפתח את היכולת המנטאלית והפיננסית לשרוד משברים בהווה, הן כשהשווקים יורדים והן כשהחיים מנחיתים עליך פטיש 5 ק”ג.
- הרבה יותר קל לחסוך “באגרסיביות” כשההכנסה שלך גבוהה. כן, אני יודעת, זו תובנה ברמת פרס נובל לכלכלה (ספרו להם שהשם הוא דורין, לא דורית). אבל עם כל הכבוד לחיסכון, התייעלות וניהול תקציב, עושר נבנה דרך השורה העליונה: שורת ההכנסות. כשההכנסה שלך גבוהה מספיק אפשר לחסוך עשרות אחוזים מהמשכורת מבלי להקריב קורבן משמעותי או לכבול עצמך לסד של תקציב. הכנסה, בשונה מחיסכון, אינה מוגבלת בתקרה, ואפשר תמיד להגדיל אותה.
- הכנסה גבוהה חשובה יותר מחינוך פיננסי. לפעמים מה שחסר לאנשים זה לא “תודעת שפע” או ליווי כלכלי או חינוך לאוריינות פיננסית אלא פשוט הכנסה נוספת. הרי בסופו של יום התנהלות כלכלית סבירה איננה מדע טילים, ועם קצת סבלנות גם ילד בן 8 ידע להפנים את העקרונות הבסיסיים. לרוב האנשים שבאמת נאבקים לשרוד מבחינה כלכלית יש בעיה של הכנסות, לא בעיה של בזבוזים. באותה מידה, יש אנשים אמידים מאד שלא יודעים דבר על כסף, פשוט יש להם הכנסות גבוהות שמפצות על כך.
- מה שמועיל לסוחרים עלול להזיק למשקיעים, גם אם במבט ראשון זה נראה אחרת. קחו למשל עמלות קניה ומכירה אפסיות או בורסות שפתוחות 24/7. יש ערך לכל מה שגרום לך לחשוב לפני ביצוע טרייד, והוזלה של החסמים הקוגניטיביים הללו פותחת פתח לטעויות.
- הצלחה כמשקיע היא פועל יוצא של חוסן, משמעת ושליטה עצמית, לא של אינטליגנציה, אינטלקט או ידע. הצד העיוני-אנליטי של עולם ההשקעות נגיש היום לכל אדם דרך שפע של קורסים, ספרים, פודקסטים, בלוגים וערוצי יוטוב. אבל מה שבאמת חשוב, ומכריע, לעניין ההצלחה כמשקיע הוא הפן ההתנהגותי: היכולת לשרוד ירידות ןלשמור על סבלנות כשהתיק מדשדש חודשים ואף שנים. ולדאבון הלב, הרבה יותר קשה ללמד סבלנות, אורח רוח וענווה.
- משקיעים בני 30 ומטה כלל לא צריכים להטריד את עצמם בביצועי תיק ההשקעות שלהם. התשואה שתשיג בתחילת דרכך כמשקיע היא כנראה הפרמטר הכי לא מעניין בחיים הפיננסים שלך. אחרי הכל, תשואה מדהימה של 20% על תיק השקעות של 100,000 ש”ח שווה בדיוק כמו תשואה צנועה מאד של 4% על תיק השקעות של חצי מיליון ש”ח. את עיקר המשאבים בשלב זה בחיים יש להפנות לפיתוח ההון האנושי וליכולת לתרגם אותו להכנסה גבוהה.
- כשמגיע הזמן לקנות – אף אחד לא רוצה לקנות.
- לא צריך מיליונים כדי להגיע לאי-תלות כלכלית. אם אין לך חובות, יש לך מספיק נזילות לכמה חודשים ומיומנויות שהשוק מוכן לשלם עבורן, אתה יכול לעזוב כל עבודה בלי להרגיש שאתה תלוי בה, ולעשות את זה ממקום של עוצמה.
- השקעה בנדל”ן דומה מאד להשקעה במניות ספציפיות, ועדיין לרוב האנשים נדל”ן נתפס כמסוכן פחות רק משום שאפשר לראות אותו פיזית מבלי שהוא משוערך על בסיס יומי.
- אנחנו לאט לאט עוברים מבעיה של “לא לימדו אותי חינוך פיננסי בבית הספר” ל”יותר מדי אנשים באינטרנט מנסים ללמד אותי חינוך פיננסי ואני לא יודעת מי מהם לטובתי”. עיון קצר בפיד פיננסים/השקעות בטיקטוק ובאינסטגרם ישכנע אתכם מיד שהמיומנות הפיננסית החשובה ביותר שתוכלו להקנות לילדיכם היא היכולת לזהות בולשיט.
- אין ממש טעם להיות האדם העשיר ביותר בבית הקברות. חסכנות הייתה האסטרטגיה שלי להתמודדות עם אי-ודאות כלכלית. אלא שכשם שלומדים לחסוך, צריך בשלב מסוים ללמוד גם להוציא כסף בתבונה, באופן שמשיא ערך והנאה, ולהשתחרר מתחושות האשם או הכישלון הנלוות לכך. ההורות עוזרת עם זה, מכיוון שהיא מחדדת את הצורך באיזון בין חיסכון לעתיד לבין הנאה מההווה.
- ריבית דריבית היא אכן הפלא השמיני בתבל, אבל דרוש *המון* זמן (וסבלנות) כדי לחזות בה במלוא תפארתה ועוצמתה, ובעידן שבו כולם מחפשים קיצורי דרך להתעשרות — הם עלולים להחמיץ אותה. כדי שתיק ההשקעות שלך יצבור “מהירות מילוט” כך שיוכל לצמוח בכוחות עצמו, צריך לחסוך לפחות כמה מיליונים, על הצד הגבוה. לשם המחשה, בהנחת תשואה שנתית של 8%, תיק השקעות בסך 100,000 ש”ח יניב רווח של מיליון ש”ח בחלוף 31 שנים. לתיק השקעות בסך 10,000,000 זה ייקח פחות משנה וחצי.
- חילופי הדורות מייתרים את השאלה אם לקריפטו, ולביטקוין בפרט, יש ערך אינטרינזי. העובדה היא שיש פלח דמוגרפי שלם של משקיעים (צעירים בעיקר) שרואים בקריפטו אפיק מועדף להשקעה על פני כל נכס אחר, ו-100% מכספם מוחזק בנכסים מסוג זה. לא רחוק היום שהאנשים האלה ינהלו את הכלכלה העולמית.
- כל אחד בסוף יקנה ביטקוין במחיר שמגיע לו. כשפתחתי את הבלוג הזה לפני 12 שנה, מחיר הביטקוין היה תלת ספרתי. המשכתי ללעוג לזה גם כשמחירו טיפס ל-4 ספרות. כשהמחיר הגיע ל-30,000, התחלתי לקנות. אני לא לועגת לזה יותר.
- במבחן התוצאה, המערכת הפנסיונית בישראל היא מהטובות בעולם, ומוכיחה שפטרנליזם קשיח לעתים יכול לעבוד היטב. לא בזכות הרגולטור החלש שלה, אלא בגלל השילוב של מנגנון חיסכון כפי לצד ציות פנימי איכותי ברוב חברות הפנסיוניות. פטרנליזם נוקשה מעולם לא היה כוס התה שלי אבל קשה להתווכח עם העובדה שהישראלים חוסכים משמעותית יותר מרוב האוכלוסיות ב-OECD.
- אנשים שבאמת נהנים מסביבת העבודה שלהם זכו בפיס. ידידי חן אלעזר כתב לא מזמן עד כמה הוא מאושר ללכת לעבודה בכל יום ושהוא לא מאמין שמשלמים לו על זה. העובדה שמעולם לא מצאתי עבודה כזו היא ההחמצה של חיי.
- בני אדם סולדים מסיכון ומאירועי קצה, אף על פי שאירועי קצה משפיעים יותר מכל דבר אחר על מהלך החיים, על העולם העסקי ועל שוק ההון. ועדיין, פילוסופיית ההשקעה הפופולרית ביותר היא זו שוקראת להימנע במודע מאירועי קצה דרך חשיפה לסל רחב ככל הניתן של מניות, כשהדגש הוא לא להפסיד (או להרוויח) מעבר לממוצע. אולי הבעיה הגדולה ביותר עם השקעה פסיבית כפילוסופיה היא שאין לה שום מסגרת רעיונית שמסבירה מתי נכון שלא להשקיע במדד ולהיחשף לאירועי קצה. קצת כמו שלדתיים אין הסבר לעולם בלי אלוהים.
- למזל יש תפקיד אדיר בהשקעות לטווח ארוך. עד כדי כך ששני משקיעים שמחזיקים באותם נכסים על פני טווחי זמן שונים עשויים להשיג ביצועים שונים בתכלית. כלומר, גם אם עשית הכל נכון, חסכת היטב והשקעת בתיק השקעות מגוון, עדיין ייתכן שהביצועים שלך יהיו רחוקים מלהרשים, למשל כי היית חשוף לירידות משמעותיות בתזמון קריטי. ומנגד, יתכן שאדם שפשוט הימר על איזו פני-סטוק יתעשר מאד.
- אנחנו מייחסים משקל רב מדי למדדי ייחוס שרירותיים לחלוטין. שנה היא לכל היותר פרק הזמן שלוקח לכדור הארץ להקיף את השמש. מדוע דווקא פרק הזמן הזה הוא שצריך להכריע אם אסטרטגיית השקעה, קרן השתלמות, או משקיע מסוים הוכיחו את עצמם? את אותו הדבר אפשר לומר על מדדי המניות הגדולים: מהו S&P 500 אם לא סט של מניות שלוקטו בהתאם לפרמטרים מסוימים? מדוע משקיעים מודדים את עצמם כנגד ביצועיו של אותו סל אקראי, ולא כנגד היעדים הכלכליים האישיים שלהם?
- הממוצע הוא החריג. אם שוק המניות האמריקני הניב תשואה שנתית ממוצעת של כ-8% בשנה במאה השנים האחרונות, המשמעות היא שבממוצע, משקיעים במדד S&P 500 הכפילו את כספם אחת לעשור. בפועל, הכפלה כזו תוך עשור בדיוק ארעה רק שלוש פעמים במאה השנים האחרונות. השוק עשוי לדשדש כמעט 20 שנה, או לזנק פי 6 בעשור אחד. הוא לא יניב 8% בשנה מדי שנה, וגם כשהוא עושה זאת, הדרך פתלתלה ובלתי צפויה.
- תהליך צבירת העושר מהנה יותר מעצם הבעלות על עושר. יש משהו בתהליך שמייצר תחושה ברורה של כיוון ותכלית, שלא לדבר על זרם מתמיד של דופמין. כל אלה עלולים להתפוגג כשמגיעים ליעד סטאטי, מה שבתורו מותיר אותך מרוקן, אבוד, ועם חשק עז להציב יעד חדש, מה שמבטיח שלעולם לא תגיע לשלווה פיננסית.
- “מתחוור לי כעת, כי מחמת גאוותי הבלתי מרוסנת ואמות המידה המחמירות שגזרתי על עצמי, שפטתי את עצמי בתחושת מיאוס לוהטת, על סף תיעוב, ומשכך ייחסתי בלבי רגשות דומים לכל סביבתי.” —פיודור דוסטויבסקי
הסולידית ממליצה
המידע במאמר זה מבוסס בין היתר על דעותיה האישיות של הכותבת כמשקיעה חובבת. מטרתו לספק מידע בסיסי וראשוני בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ מקצועי מכל סוג, לרבות ייעוץ מס, ייעוץ פנסיוני, שיווק פנסיוני, ייעוץ משפטי, שיווק השקעות ו/או ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם, ו/או תחליף לייעוץ כאמור מטעם בעל הרישיון המתאים על פי דין. התייחסויות במאמר זה לניירות ערך ו/או נכסים דיגיטליים ו/או לביצועיהם, ככל שישנן, נועדו לצורך המחשה בלבד ואין בהן כדי להוות המלצת השקעה, הצעה לרכישה, ייעוץ לקנייה או מכירה, הבטחת תשואה או רווח ו/או הנעה לפעולה כלשהי בקשר עם אותם נכסים. הכותבת אינה אחראית לתוצאות השימוש ו/או היישום של האמור במידע ואין באמור בו משום התחייבות לנכונותו, דיוקו, עדכניותו, ו/או מידת התאמתו לנסיבותיו וצרכיו המסוימים של כל אדם.
התפתחות רוחנית יפה. בהמשך גם מגיעים להבנה שכסף הוא לא המטרה העליונה בחיים. גם לא יציאה לפנסיה מוקדמת. לא באנו לעולם הזה רק כדי לרוץ על גלגל האוגרים. גם לא כדי לנוח על שפת הים. קהלת הבין את העניין הזה, של משמעות החיים, מזמן….
אה כן! זה כמו:
1. בן אדם עני מכסח את הדשא
2. בנאדם אמיד משלם למישהו אחר שיכסח את הדשא בשבילו.
3. אדם עשיר מכסח את הדשא.
ובאווירת זן, יש משהו דומה:
״לפני שלמדתי, ראיתי את ההר כהר ואת המים כמים. כשלמדתי, ראיתי שההר אינו הר, והמים אינם מים. עכשיו, כשהגעתי להבנה האמיתית, אני רואה שההר הוא פשוט הר. אני רואה שהמים הם פשוט מים.״
בתרגום פרופ׳ יעקב רז כנראה
קהלת, הספר החשוב ביותר שקראתי מימיי
למה? מה כל כך טוב בספר ומה גרם לו להיות החשוב ביותר שקראת?
תודה לסולידית. את פשוט אגדה ❤️
הולכת ומשתבחת עם הזמן
יפה.
סולידית יקרה עשית בשכל שחתכת המטוויטר, הסטרס חילחל דרך הפוסטים, מאחל לך המשך מסע מהנה ומעשיר בכל האופנים
לגבי תובנה 39 “אנחנו מייחסים משקל רב מדי למדדי ייחוס שרירותיים לחלוטין” האמת שהמדדים תלויי זמן הם לא שרירותיים, הם מתלכדים עם מחזורי הדיווחים של החברות והדוחות למס, ואלו נטועים בעונות השנה שעדיין משפיעות על המחזוריות של הרבה עסקים – תעופה ומלונאות, חקלאות, קמעונאות, אנרגיה ועוד
כתבת מקסים. כמה תובנות מעולות. תודה!
את מעולה
תודה
נדמה לי זו פעם ראשונה שמגיב פה אבל סעיף 15 מספיק חשוב. יש בימינו אינפלציה עצומה של ספאם שמתכסה בכינוי “בלוגים פיננסיים”. מזבלות של ממש שכל מטרתן למכור מוצרים פיננסיים באופן גלוי או גרוע מכך באופן סמוי תוך קבלת מימון מאחורי הקלעים בלי כל דיסקליימר. פתאום מגלים שקרנות ישראליות זה פאר היצירה, פתאום מאוד חשוב להשקיע באינטרקטיב-ישראל ועוד ועוד. כמעט ואין תוכן שנוצר מתוך רגש, נשמה וחפץ לב להוציא חלק מהנשמה שלך על הכתב. אבל כן, יש עוד מקומות, כמו המקום הזה כאן שמרגישים שיש אדם ששם חתיכה מליבו בין המילים. את זה אף AI לא יצליח אף פעם לזייף.… קרא עוד »
וגם אתה זיק!
אוסף תובנות מרשים ומעורר מחשבה. תודה
תודה
מרתק במיוחד
הפוסט הכי טוב שהיה בבלוג הזה לדעתי
את אלופה! זה מהלך חשוב מאוד בעיני לשיפור השיח בישראל – והלוואי שתהיי חלוצה שלו כמו שהיית בנושא הפיננסי.
תודה על זה, ממש דאגתי שקרה לך משהוץ ההיעלמות מהרשתות הייתה פתאומית.
אפשר גם להתנצל על רעל שנשפך
אפילו כדאי
מרתק. תודה שאת חולקת איתנו את חוכמתך.
לא צריך מיליונים כדי להגיע לאי-תלות כלכלית. אם אין לך חובות, יש לך מספיק נזילות לכמה חודשים ומיומנויות שהשוק מוכן לשלם עבורן, אתה יכול לעזוב כל עבודה בלי להרגיש שאתה תלוי בה, ולעשות את זה ממקום של עוצמה.
יש לי משכנתא + נזילות + מיומניות.
מה עוד אני צריכה כדי לעזוב את העבודה?
לי לא הייתה ברירה. הייתי במקום שלך עם משכנתא קצת נזילות ומיומניות שונות, ולא השאירו לי ברירה, נתנו הצעה טובה לפרוש מוקדם, (60) ושבועיים להחליט. לקחתי. בהתחלה לא ישנתי הרבה, חששתי, מה עשיתי ??? ראיתי רק שחור…אבל נרשמתי ללימודי יעוץ משכנתאות, התחלתי לעסוק בטוב, ולא לחשוב יותר מדי, דברים התחילו להסתדר, ללא משכורת ועדיין בחיים. זה אפשרי. ההרגשה ? אין כמוה בעולם !!!!!!!!! לא אחזור גם עם משכורת פי 5 ! כיף לי. טוב לי. עדיין בונה את רשימת הלקוחות , משקיע קצת בשוק ההון, אופציות מכוסות , וסווינג קצר, כדי שיהיה קצת מזומן לשוטף. חיים חדשים.
ביצים גדולות ומוח חד
ואחדד ואוסיף: יכולות בין-אישיות גבוהות עד גבוהות מאד (לא, לא כושר שכנוע של מכירות), מאפשרות לייצר קשרים ומפגשים שמרחיבים אופקים ופותחים דלתות שלא ידעת שהן בכלל קיימות.
לא להרבה יש את ה”סקיל” הזה. לדעת לדבר עם כל אחד על כל נושא ולהשרות תחושת אמון, אבל למי שיש- וואו
אולי זה עניין של אופי?
הורות עושה לך טוב !
מתבגר איתך יחד. אנחנו בערך בני אותו גיל ושלב בחיים. עוקב אחרייך כבר עשור או שניים, לא יודע. כיף.
כתבת יפה ומעורר השראה!! פסיכולוגיה של השקעה. תודה
אפשר לשאול מאיפה הציטוט המעניין של דוסטויבסקי?
“כתבים מהמרתף” (1864). היצירה זמינה לקריאה באנגלית.
ורוצה להגיד שאהבתי אותך גם בגירסא הפחות ענווה שלך.
את נשמה מיוחדת ועזרת בחיים למלא אנשים.
תודה רבה ושאלה:
לגבי סעיף 15, אני מסכים, אבל מה את מחשיבה כשירותי ייעוץ מפוקחים שהבינה המלאכותית לא תוכל להחליף?
נאמר זאת כך: בסוף אנשים מחפשים ישות בקצה שאפשר יהיה לתבוע.
אבל מה לעשות שכל הישיות האנושיות שבקצה (ובעלות רישיון יעוץ ממוסגר על הקירות) – אינן מחוייבות, לא להצלחות ולא לכשלונות ומכסות עצמן “בבפלדה ובבטון” מבחינה משפטית (שהינה בעיקרון – “אחריות ההשקעה על הלקוח בלבד !”) ?
נ.ב. לפחות ל- AI אין אינטרסים אישיים … (עדיין 😀)
יפה מאוד. בנוגע למזל, אני רואה את זה ככה: בגדול האנשים מתחלקים לשניים – בני מזל וחסרי מזל. אולי נחדד את זה אפילו ל”טיימינג”. יש אנשים עם טיימינג משוגע. וכל קבוצה מתחלקת שוב לכמה קהלים – כאלה שמבינים עד כמה זה נפל עליהם במקרה, כאלה שהם בטוחים שההצלחה נובעת מחוכמתם הכבירה, וכאלה שלא מבינים בכלל על מה העניין. ואין *שום* גורם מקשר בין הקבוצות האלה לבין רמת השכלה/אינטליגנציה… יש איזה מוסיקאי אחד כנה שהודה פעם בפה מלא – “הצלחה במוסיקה זה בעיקר טיימינג, וטיימינג זה משהו שלא היה לי שום שליטה עליו” (פרפראזה). מה שכן, זה לא בא לבטל את… קרא עוד »
אין לנו שליטה על רוב הדברים בחיים האלה — לא על הזמן שבו נולדנו, לא על האנשים שנכנסים ויוצאים מהחיים שלנו, לא על הבריאות שתלווה אותנו, ולא על רוב מה שמתרחש סביבנו. התחושה שאנחנו שולטים היא לעיתים אשליה מנחמת, אבל המציאות מראה שוב ושוב שהחיים קורים — בלי לשאול, בלי לתכנן, לפעמים גם בלי רחמים. אולי דווקא ההכרה בזה יכולה להביא הקלה — כי אם אין שליטה, אז גם אין כישלון אמיתי. רק תנועה, רק זרימה, רק חיים.
איזה כיף לשבת לקרוא בנחת את הדברים . תודה.
תודה רבה על עוד פוסט אדיר מימדים.
כתבת ממש יפה, תודה לך!
אבל אוסף כ”כ יפה ועמוק של מחשבות מכ”כ הרבה זויות לא היה עדיף לםרסם במנות קטנות?
ממש נהנתי מהתובנות חוץ מהמשפט שאין לדתיים הסבר, פוסט שמנסה לחדור קצת אל מהות החייים אמור להסתכל למציאות בעיניים ובשורה התחתונה לאף אחד מאתנו אין באמת הסבר לעולם למי שיש אשמח לשמוע
אולי תעשי משהו קבוע מעבר לכתיבה הרגילה איזה משהו רצר כל פרק זמן?
לגבי סעיף 41: מאתגר אבל אפשרי! מכיר דוגמאות חיות
אני מבינה מהדברים שיצאת מהטוויטר. מעולה! לפחות לתובנה הזאת הגעתי לפנייך… תיהני מחיים בלי התרעלה הזאת, מתרגלים לזה מהר. ותודה על הפוסט.
מסכימה מאוד לגבי הכל ובמיוחד בנוגע לפנסיה.
בתרבות הישראלית יש ציפייה שידאגו לך אם תהיה זקן עני או ילד עני (כל ישות חסרת אונים שאין באפשרותה לעבוד)
לכן אם יש ציפייה אז שיהיה כבר פטרנליזם. אני לא הייתי מאפשרת בכלל למשוך פנסיה. זה לא שלך מבחינתי
קראתי הכל ונהנתי מאוד. תודה רבה לך על ההשקעה לכתוב לנו
כל כך יפה, אני נהנה עד לשד עצמותי, עד כדי צמרמורת, לקרוא אותך לאורך השנים ולראות את ההתפתחות שלך.
באופן מפתיע, רשימת המכולת הזו שכתבת היא אולי המשמעותית ביותר שכתבת בבלוג, אם כי בכדי להבינה באופן הזה צריך לקרוא את כל הבלוג…
תודה על הכתבה הזאת היא אחת הטובות כשאת פותחת את הלב ממש תענוג לקרוא
יפה.. אחרי שלב הריצה לצבירת מספיק עושר, מגיע השלב שבו צריך להכיר בכך שצברתי מספיק עושר. זה לא פשוט
תודה על כל מה שנתת עד כה.ממתינים להמשך.מאחר לך לגדל את ילדך בנחת בריאות ואושר.למדתי ממך המון
האם כיום את חושבת שהיית מעדיפה גם להיות אם יחידנית מאשר לא להיות אם, או שהתחושה שלך מבוססת על כך שאת לא לבד בסיפור?
תודה רבה על הסקירה והמחשבות.
חלק מהדרך עברתי כבר אך תמיד מעניין ללמוד
תענוג גדול לקרא, יש לך כשרון אדיר לכתוב כך שכיף לקרוא גם אם לא תמיד מסכימים.
אחד הדברים שתמיד קשה לי קצת להבין זה למה אנשים ממש לא אוהבים את העבודה שלהם ומחפשים מפלט בפרישה מוקדמת, במקום פשוט לחפש עבודה שהם אוהבים
באמת תהיתי מה קרה לך שנעלמת פתאום מהטוויטר. אבל עשית בשכל- זה באמת מרבץ של רעל והסתה, וממכר מאוד… מנסה בעצמי למתן את הכניסה שלי לשם. ומשפט 42- חזק מאוד. היכולת שלך להכיר בשינוי הדינמי של החיים, ולשטוח אותו בפני כל הקוראים שלך היא באמת מעוררת השראה.
בהמשך לנקודה מספר 15. פוסטים מסוג זה, הם בדיוק ה10% האחרים 🙂
האמת הנקודות מעניינות. בפרט תמיד תהיתי מה זה אי תלות כלכלית. אני למשל עובד בעבודה שאני לא נהנה בשביל להוציא X כסף על תחביב. בלי קשר חסכתי מספיק כדי לא לעבוד Y שנים אם נצטרך פשוט בלי להוציא את ה X כסף. להמדיך לקנות בסופר, לראות נטפליקס וללכת לבית קפה נוכל להמשיך.
האם אני בנקודת אי תלות כלכלית?
כמה צריך להיות ה Y שנים? חמש? עשר? עשרים? עד סוף החיים?
אף פעם לא ברור איפוא נקודת האיזון בין חיסכון להוצאות.
פוסט מרתק וכנה. התחברתי מאוד
אחד הפוסטים הכנים והמוצלחים שלך.
מצאתי typo קטן (וו שהוקלדה כנון סופית), מה שגורם לי להבין שהפוסט לא עבר את המטחנה המשמימה של chapgpt וחבריו.
ממש כיף לראות מישהי שעוד כותבת פוסט ארוך בעצמה.
אל תתקני את הtypo
ובכן, קוראיי הוותיקים יודעים שהשתמשתי ב “–” הרבה לפני שהמכונות גנבו אותו מאיתנו…
סביר, יותר בריא מבעבר.. אך עדיין לא מספיק! נכנסת לזוגיות, הבאת/אימצת ילדים, את גרה בפאקינג פ״ת העיר האסורה.. נדל״ן עדיין אין? כל צעד כזה הוא צעד של ספקולנטים, למה שלא תתייחסי קצת יותר לאקלים הישראלי? לשינוי הבין דורי באופן רחב יותר? לשינויים כלכליים ותרבותיים שאם לא יתרחשו אנחנו בבעיה? (ואם יתרחשו, אז בטווח הקצר את בבעיה, למען הטווח הארוך). תהיות שלי: – נדל״ן יצטרך לעבור משהו, בין אם בטווח קצר או לאורך זמן. מי ינצח, מחוסרי או בעלי הדירות? – גירושין גבוהים, גם בגידות, הרומנטיקה כבר לא קשורה למה שהלך עם הורינו. עידן חדש. – ילדים – יותר מידי ישראלים… קרא עוד »
“קפיטליזם עשוי לגדר אותך מפני סיכונים, אבל באותה מידה עלול להציב אותך בצד פחות זוהר מבחינה מוסרית”-כי מדינות סוציאליסטיות כמו ברית המועצות (בעבר) או קובה הן מוסריות ואין בהן שום ניצול או פגיעה באף אדם או בעל חיים. “המוצרים ההרסניים והממכרים ביותר הם לא פעם גם ההשקעות הטובות ביותר”– פשוט לא נכון, אם ככה חברות שהיו מייצרות הרואין או בתי קזינו היו החברות בעלות שורת ההכנסות הגדולה בעולם (כמעט כול החברות בעלות שורת ההכנסות או שווי השוק הגדול ביותר בעולם הן בכלל חברות תוכנה, חומרה ומערכות מידע או אנרגיה) “פיטורי עובדים חוסכים בהוצאות”-לגיטימי ומוסרי בדיוק כמו לגייס עובדים, זכותה המלאה… קרא עוד »
ברית המועצות הייתה קומוניסטית
נראה לי דוגמה טובה לההפך מקפיטליזם זה אירופה המערבית
את תותחית, כל כך הרבה תובנות ופתיחות לב כנה ואמיתית, אהבתי🤩
אשמח לשמוע באיזה עבודות אפשר לעבוד מהבית, רצוי שקשורות לאומנות ולאחר השתתפות בקורס מקצועי, וכזו שמאפשרת לקבל לפחות שכר מינימום ויציב לאורך זמן
תודה . זה מעולה ! שווה לחכות ..
נראה לי שבשורה התחתונה חיים בחברה שבטית יתמכו בסגנון החיים שאת מבקשת יותר מהשקעות ההון.
נפלא, תודה רבה
הוקסמתי מהגישה שלך. ובעיקר מהידע, הבקיאות, והתובנות החכמות. שתלכי תמיד בדרך הנכונה
כל אחד – פצצה. למרות שידעתי את הראשון, לגבי טוויטר, ואף התריתי באחרים, כנראה גם בך בעבר, על הנזקים – המסע שעברת גדול בהרבה מהמסע שאני עברתי. הגעת לתהום הטוויטר – אבל לא לחינם: התובנות ששלפת משם מזוקקות, אמיתיות, ואפנה כל אחד שנאבק עם הרשתות (קרי: כל העולם המערבי אחרי מהפכת צוקרברג והשסעים החברתיים המועצמים שהיא יצרה) אל התובנות האלה – רובנו פשוט לא מספיק חזקים כדי להתמודד עם הגירוי הטוויטרי, כמו שלא נועדנו להיות מוקפים במזון זול ללא הגבלה, מין ללא עכבות בלחיצת כפתור, כסף ללא דין וחשבון שהגיע בירושה ללא כלים להתמודד איתו. כולנו חולים, כולנו חוטאים, אנחנו… קרא עוד »