מתי להפעיל טייס אוטומטי

מ

לפני מספר שנים נערך בבוטסוואנה שבאפריקה הדרומית מחקר שבחן עד כמה חינוך מיני, ובפרט הקניית ידע בדבר חשיבות השימוש באמצעי מניעה, עשוי להוביל להתנהגות מינית אחראית יותר.

למרות שיותר מתשעים אחוזים מהנשאלים השיבו כי הם מבינים ששימוש באמצעי מניעה יכול להקטין את תפוצתן של מחלות מין רק 70% דיווחו על שימוש קבוע בקונדום. בקרב הנשאלות הפער היה אפילו קיצוני יותר: 92% השיבו כי הן מודעות ליתרונות שבשימוש באמצעי מניעה, אך רק 63% דיווחו על שימוש בפועל.

עגומות ככל שיהיו, התוצאות מלמדות שהקניית ידע, לבדה, אינה יכולה לעקור התנהגות שלילית – גם כזו שעלולה להוביל לתוצאות קטסטרופליות.

חשבו על כך. מגיל צעיר מפמפמים לכולנו כמה עישון סיגריות מזיק לבריאות. הסטטיסטיקות הרפואיות ידועות לכל. החפיסות עצמן מקושטות באזהרות מבהילות ובתוויות מזוויעות. והנה, למרות שהידע הוא נחלת הכלל, קל יותר לעבד את העונג קצר הטווח שתניב הסיגריה הבאה, מאשר את ההשפעות ארוכות הטווח של ההרגל הזה.

זה נכון גם לגבי תחומים אחרים. רובנו יודעים, ברמה העקרונית, שכדי לרדת במשקל יש לשרוף יותר קלוריות ממה שצורכים, ושכדי להתעשר יש להוציא פחות כסף ממה שמכניסים. הידע הזה כמעט טריוויאלי – עד שנזכרים שההשמנה בקרב ילדים בישראל היא מהגבוהות במערב, וגם שיעור הקשישים שהגיעו לגבורות מבלי שחסכו גרוש אינו מזהיר.

קיומו של פתרון ברור, ידוע וזמין לא יכול, כשלעצמו, להוביל לשינוי התנהגותי. אם זה היה כל כך פשוט כולנו היינו עשירים ורזים.

קבלת החלטות היא תהליך מורכב. היינו רוצים לחשוב שאנחנו יצורים רציונאליים, נבונים וממושמעים, שפועלים בכל רגע נתון כדי להשיא תועלת עצמית בטווח הארוך.

 ובכן, סורי, איין ראנד — אנחנו לא כאלה. הנטייה להיכנע לפיתויים בטווח הקצר מכניעה אותנו לא פעם ומעיבה על תכנון רציונאלי מבוסס ידע, תבונה וכוח רצון. התוצאה היא שאנחנו בוחרים בחירות שלא משרתות אותנו בטווח הארוך – גם כשאנו יודעים שאלה בחירות שגויות.

חוסר הרציונאליות הזה גובר ככל שמספר ההחלטות רב יותר, כשאנו ניצבים בפני מידע מורכב, חסר או משתנה, כשאנו מנסים לתעדף בין מטרות מתחרות, וכשרמת הסיכון גבוהה והרבה מונח על הכף.

נשמע מוכר? לרוע המזל, אלה בדיוק התנאים שבהם רובנו נדרשים לקבל החלטות פיננסיות חשובות.

העדפת ההווה מדרבנת אותנו לבזבז ולא לחסוך; שנאת הפסד משתקת אותנו ומונעת מאיתנו להתחיל או להמשיך להשקיע; מנטליות העדר מעודדת אותנו לחקות אחרים ולהצטרף להמון במכירה (או קנייה) מבוהלת של נכסים; ועודף ביטחון עצמי מפתה אותנו לנסות לתזמן את השוק או להכות אותו כנגד כל הסיכויים.

אוטומציה פיננסית

ההטיות הבלתי-רציונאליות הללו טבועות בכולנו. התכחשות לקיומן כמוה כהתכחשות לעצם האנושיות שלנו. ועדיין, בהתחשב בנזק הקטסטרופלי שהן עלולות להסב לנו בהיבט הפיננסי (ולא רק), נראה שהדרך הטובה ביותר להתמודד איתן, לפחות ביחס לאדם הממוצע, היא פשוט להוציא את עצמנו מהמשוואה ולמזער את הסיכון לטעויות לא הכרחיות.

הדרך לעשות זאת היא לא באמצעות רכישת ידע או טיפוח מוטיבציה. אנשים הרי יודעים שצריך להפסיק לבזבז, לנהל תקציב ולהתחיל להשקיע. הצרה היא שמכיוון שכוח רצון הוא משאב סופי ומתכלה, הם מתקשים להניע את עצמם לפעולה.

"שלם לעצמך תחילה" הוא עקרון חשוב ויסודי בהתנהלות פיננסית, אבל כל עוד היישום שלו תלוי בגחמות האמוציונליות שלנו, אנו עלולים לשכוח, לדחות או פשוט להתעלם ממנו.

כדי להגן על העתיד הפיננסי שלנו מפני עצמנו, נדרש תהליך שיטתי, אוטומטי, מבוסס כללים, שימנע טעויות ויאפשר להרגלים חיוביים כמו חיסכון, השקעה ותשלום חשבונות להתרחש מאליהם, כברירת מחדל מלאכותית.  תהליך כזה, החוזר על עצמו באופן אוטומטי, מפחית את כמות ההחלטות הפיננסיות שאדם נדרש לקבל, ובכך מגן עליו מפני עומס מנטאלי, עודף בחירה והידרדרות באיכות קבלת ההחלטות שלו.

כך, במקום שתידרשו לקבל החלטה יזומה לחסוך, להשקיע או לשלם חשבונות, הכסף יילקח ישירות מחשבונכם וייחסך, יושקע או ישולם אוטומטית, כברירת מחדל. הנטייה האנושית לאינרציה ולהעדפת הסטאטוס קוו נוכח מצבי אי-ודאות מביאה לכך שלברירות מחדל אוטומטיות יש השפעה אדירה על דפוסי ההתנהגות. המחשה טובה לכך מצויה בתחום תרומות האיברים באירופה. בגרמניה, בדומה לישראל, אדם המעוניין לתרום את איבריו לאחר מותו נדרש להגיש בקשה יזומה (opt-in). שיעור תרומות האיברים שם עומד, בהתאם, על כ-12%. באוסטריה השכנה, לעומת זאת, כל אדם נחשב לתורם איברים כברירת המחדל, אלא אם הוא מבקש שלא לתרום (opt-out). שיעור תרומת האיברים באוסטריה נושק ל-99%. למרות הדמיון התרבותי הרב בין המדינות, עיצוב שונה של ברירת המחדל הוביל לתוצאות שונות באופן דרמטי.

אני מאמינה שרוב האנשים, סולידים או לא, יפיקו תועלת מהתנהלות כלכלית ברוח המודל האוסטרי, כלומר, כזו המבוססת על ברירות מחדל חיוביות שהתנתקות מהן מצריכה החלטה יזומה. הפעלה של "טייס אוטומטי" יכולה לחסוך החלטות פיננסיות קשות, להקטין דאגות לגבי העתיד ולמנוע טעויות התנהגויות שמקורן בגירויים אמוציונליים. מעל לכל, היא מסייעת ליצור הרגלים פיננסיים בריאים בדרך להתבססות כלכלית בטווח הארוך.

אחרי שנים של ביקורת על הבנאליות וחוסר האפקטיביות של תכניות לחינוך וליווי פיננסי (לילדים ומבוגרים כאחד), אני משוכנעת כיום שהמוקד העיקרי של תכניות כאלה צריך להיות עיצובן של מערכות אוטומטיות שיפחיתו את הסיכון לטעויות התנהגותיות. אם לא נסביר לאנשים כיצד ליצור תהליך שיטתי שבמסגרתו הם חוסכים דרך קבע, מגדילים את שיעור החיסכון לאורך זמן, משלמים חובות בזמן, מפזרים את השקעותיהם ונמנעים מלהפריע לתיק לצמוח – חינוך פיננסי הוא לא יותר מבזבוז זמן.

טייס אוטומטי

אוטומציה בפרקטיקה

בישראל (בדומה לאוסטרליה, אך בניגוד לארה"ב) מונהגת מזה כעשור מערכת חיסכון אוטומטית ברמה הלאומית בדמות חובת הפרשה לפנסיה. האוטומציה הזו היא מהלך פטרנליסטי נוקשה מצד המדינה, שכופה על אנשים לחסוך לגיל פרישה כדי שלא יפלו על צוואר המדינה בזיקנתם.

כחלק מהעניין, כל מעסיק מחויב להפריש 18.5% משכר העובד ברוטו (מתוכם 12.5% על חשבון המעסיק) למוצר פנסיוני לקיצבה כמו קרן פנסיה, ביטוח מנהלים או קופת גמל רגילה. הכסף נוחת בקופה ישירות (מבלי שלמבוטח יש בכלל הזדמנות לשים עליו את ידו), שם הוא מושקע בהתאם למסלול השקעה נבחר. כסף נעול עד גיל 60 – או אז יכול העובד למשוך את הכסף שהצטבר כקיצבה למימון מחייתו בפרישה. החל מ-2017, גם עצמאים מחויבים להפריש לעצמם שיעור מסוים מההכנסה לטובת חיסכון פנסיוני.

הסידור הזה כמובן הגיוני מאוד עבור מי שמעוניין לעבוד רוב חייו ולפרוש בגיל 60 ומעלה. הוא רחוק מלהיות אידיאלי עבור מי שמעוניין לפרוש זמן רב לפני כן. כדי לגשר על פערי התזמון יש למצוא פתרונות אוטומציה חלופיים. הנה כמה מהם.

1)  שימוש בקרן ההשתלמות כקופת חיסכון

קרן השתלמות היא אפיק החיסכון היחיד לטווח בינוני שנותר פטור ממס רווח הון  אחרי הרפורמות השונות במיסוי שוק ההון ובחיסכון הפנסיוני. כספים שמופקדים לקרן השתלמות נותרים נעולים למשך 6 שנים, ולאחר מכן ניתנים למשיכה בכל עת, מה שהופך אותה למכשיר חיסכון גמיש בהרבה מנקודת מבט "סולידית".

מלבד זאת, לקרן השתלמות כמה יתרונות דרמטיים ביחס לכל אפיק חיסכון אחר:

הטבת מס הכנסה במעמד ההפקדה: לעצמאים, שלטונות המס יכירו בסכום של עד11,745 ₪  מההפקדה השנתית (נכון ל-2018) כהוצאה מוכרת בניכוי שתקטין את ההכנסה החייבת במס).  לשכירים, 10% מהשכר המופקד לקרן עד תקרה של 15,712 ש"ח, הנחלקים בין המעסיק (7.5%) והעובד (2.5%) יהיו פטורים ממס הכנסה, כלומר עד 1,571 ש"ח בחודש, קרי: עד 18,854 ש"ח בשנה.

פטור ממס רווח הון: כל רווח שצומח מהפקדה עד תקרה מסוימת (18,240 ש"ח בשנה לעצמאים, 18,854 ש"ח בשנה לשכירים) יהנה מפטור ממס רווח הון במועד המשיכה.

המסקנה הברורה מכאן היא שהפקדה לקרן ההשתלמות עד גובה התקרות הנ"ל היא אחד המהלכים הסולידיים ביותר שתוכלו לבצע כדי לשפר את מצבכם הפיננסי בטווח הארוך.

אבל לא חייבים לעצור כאן. לא הרבה יודעים זאת, אבל תאורטית, כל שכיר (וגם עצמאי, בשינויים המחויבים) יכול לפנות למעסיקו ולבקש ממנו שיפקיד עד 100% משכרו בקרן ההשתלמות, גם מעבר לתקרות ההפקדה שצוינו כאן. ההפקדות לקרן מעבר לתקרה תהיינה כמובן על חשבון העובד, תיחשבנה לשכר עבודה (החייב במס הכנסה שולי ובביטוח לאומי), והרווחים שיצמחו מהן יהיו חייבים במס רווח הון בשיעור 25%. אז למה בכל זאת יש היגיון לעשות זאת?

 ובכן, סולידי-סאן, ניחשת היטב. ניכוי אוטומטי של נתח משמעותי מהמשכורת היישר לקרן השתלמות הוא דרך לעצב ברירת מחדל נבונה. מהלך כזה מבטיח ששיעור החיסכון שלכם יגדל מאליו, גם מבלי שתידרשו לקבל החלטה מודעת לחסוך יותר (למעט, כמובן, ההחלטה הראשונית להגדיל את שיעור ההפקדה לקרן), ומבלי להישחק תוך כדי החיסכון.

בנוסף, הכסף לא רק נחסך, אלא גם מושקע בנכסים פיננסיים מדי חודש, תוך מיצוע שקלי בכל סביבת שוק, מה שמאפשר תאורטית צמיחה אקספוננציאלית של ההון ללא כל התערבות מצדכם. כך, הפיתוי לתזמן את השוק נעלם. גם אם השוק תנודתי מאוד, אתם מגודרים: כשהשוק עולה, ההשקעה האוטומטית שלכם תקנה כמות קטנה יותר של ניירות ערך, וכשהוא צולל, היא תקנה כמות גדולה יותר.

יתרון נוסף, טכני יותר, הוא ששינוי מסלולי השקעה בקרן ההשתלמות, גם אם מדובר בכספים מעבר לתקרה, אינו גורר אירוע מס. את המס משלמים רק כשמושכים את הכספים מהקרן, ולא רגע אחד לפני כן. זאת אומרת שניתן להשתמש בקרן ההשתלמות ככלי לביצוע איזון מחדש של תיק ההשקעות הכולל  מבלי לשלם מס על התענוג. איזון מחדש לא רק מאפשר לכם לשמור על רמת סיכון הולמת בתיק, אלא גם מחייב אתכם למכור ביוקר כדי לנעול רווחים ולקנות בזול נכסים שירדו בערכם. כלומר, לבצע את ההיפך המוחלט ממה שרוב המשקיעים עושים.

לבסוף, יש יתרון פסיכולוגי אדיר בכך שהכסף עובר ישירות מהמעסיק לקרן מבלי לפקוד את חשבון העו"ש שלכם לפני כן. לא ראינו את הכסף הזה מעולם – ולכן אנחנו גם לא ממש מרגישים בחסרונו. ההקטנה המלאכותית הזו של הנטו שלכם יוצרת תחושה מדומה שיש פחות כסף לבזבז – שמסייעת בתורה למנוע צריכה לא הכרחית. השוו זאת למצב הטיפוסי, שבו אנשים נוטים להגדיל את ההוצאות שלהם ככל ששכרם עולה.

חשוב לזכור שקרן השתלמות, בשונה ממסלולי חיסכון לטווח ארוך (כמו קרן פנסיה, קופת גמל או ביטוח מנהלים), היא בגדר הטבה שנותן המעסיק לעובד, ולא חובה המוטלת עליו. אם כבר יש לכם קרן השתלמות, תוכלו לגשת למחלקת כוח האדם ולוודא א) שלפחות 10% מהשכר המובטח או 1,571 ₪ בחודש (הנמוך מביניהם) מנוכים אוטומטית לקרן לטובת מיצוי מרבי של הטבת המס,  ב) שחלק נוסף משכרכם, לבחירתכם, יופקד לקרן דרך קבע, גם אם לא יהנה מהטבות מס במעמד המשיכה ו/או ההפקדה.

אם אין לכם קרן השתלמות והמעסיק מסרב מסיבות פרוזאיות לפתוח לכם אחת כזו, בקשו שהקרן תיפתח  כך שרק אתם תפרישו אליה משכרכם, ולא המעסיק. זה לא יעלה שקל למעסיק – ואתם רק תרוויחו מזה. לחלופין, תוכלו לפתוח עסק עצמאי, להצטייד בתעודת עוסק ממע"מ ולפתוח קרן השתלמות לעצמאים, לה תוכלו להפקיד כאוות נפשכם – באופן אוטומטי, כמובן.

הערה: דמי הניהול בקרן ההשתלמות קריטיים, במיוחד כשהם נגבים על הסכום כולו (ולא רק על הרווחים). התעקשו להפחית אותם ל-0.4% ומטה.

2) הפקדות אוטומטיות מהעו"ש לחיסכון

אחרי שיתרת ההכנסה (אחרי ניכויים לטובת מס הכנסה, ביטוח לאומי, פנסיה וקרן השתלמות) נוחתת בחשבון העו"ש, אפשר להגדיר הפקדות אוטומטיות לתכניות חיסכון ולמכשירי השקעה שונים.

המטרה היא למנוע הצטברות של כסף בעו"ש. כשאנחנו מגהצים את הפלסטיק, אנחנו לא מרגישים שהכסף אוזל (ודאי אם נשווה זאת להוצאה במזומן). הצרה מלאכותית של חשבון העו"ש, שמקושר ישירות לכרטיס האשראי, מבטלת במידה רבה את קלות-הדעת הזו,, ודוחקת בנו להוציא כספים באחריות.

הרעיון כאן, שוב, הוא ליצור מצב שבמסגרתו ברירת המחדל היא שהכסף נחסך. כדי להפסיק לחסוך, נידרש לקבל החלטה יזומה. החיסכון נתפס ככל הוצאה קבועה אחרת – רק שמי שיהנה ממנה הוא לא חברת הכבלים, החשמל או המים – אלא ה"אני" העתידי שלכם.

רוב הבנקים מציעים פיקדונות ותכניות חיסכון עם אופציה להפקדה בהוראת קבע. זו יכולה להיות אופציה טובה לצורך "מילוי דליים" כמו קרן לשעת חירום (חיסכון נזיל בהיקף של 6-3 חודשי מחייה, לכל צרה שלא תבוא), וכן חסכונות לטווח קצר-בינוני למטרות מוגדרות, סולידיות יותר או פחות (רכב, חתונה, חופשה ועוד).

את היתרה תוכלו להשקיע בקופת גמל להשקעה – מכשיר פיננסי חדש יחסית, שבו ניתן להשקיע החל מ-200 ₪ בחודש בהפקדה שוטפת ועד 70,281 ₪ בשנה (נכון ל-2018). הכספים הללו נזילים וניתנים למשיכה בכל עת (בכפוף למס של 25% על הרווחים), מושקעים בשוק ההון במגוון מסלולי השקעה, ומי שיתמיד עד גיל 60 יוכל למשוך אותם כקצבה חודשית בפטור ממס. היתרון הגדול כאן הוא היכולת להשתמש בקופת הגמל כדי לאזן את תיק ההשקעות הכללי בפטור ממס, מאחר שהעברת כספים בין מסלולי השקעה בתוך הקופה אינו גורר אירוע מס (רוב קופות הגמל מאפשרות כבר במעמד ההפקדה להגדיר מהם האחוזים הרצויים עבור כל מסלול, למשל: 30% במסלול אג"ח, 70% במסלול מניות. האיזון האוטומטי הזה, שיכול להתבצע בכל עת, כאמור לא כרוך בעלויות מס כלשהן).

לבסוף, את מה שנותר אפשר להעביר במסגרת הוראת קבע חודשית לרכישת קרנות נאמנות במסגרת חשבון המסחר בבנק או בבית ההשקעות.

אוטומציה פיננסית פשוטה יחסית מהסוג שתואר לעיל מסייעת לפתח הרגלים פיננסיים בראיים. אין שום טעם לנסות לתזמן את השוק אם אנחנו משקיעים אוטומטית מדי חודש, תוך אדישות למתרחש בשווקים. אין פיתוי להכות את השוק על ידי ליקוט מניות ספציפיות, שכן הכסף מנווט באופן אוטומטי למוצרים עוקבי מדד. לבסוף, אין פיתוי לבזבז הון תועפות: רוב ההכנסה מרותקת באופן אוטומטי לחיסכון ולהשקעה, ולכן תקציב ההוצאות, הנגזר מגודל חשבון העו"ש, מצטמק מאליו.

 3) אוטומציה בצד ההוצאות:

לאחר שביצענו אוטומציה לצד ההכנסות, יש לדאוג גם לצד ההוצאות. כאן הגישה שלי מעט שמרנית יותר ואני לא דוגלת באוטומציה מלאה.

ככלל, תשלום אוטומטי של חשבונות בהוראות קבע ובאמצעות כרטיס אשראי מסייע למנוע חובות וריבית פיגורים, וצפוי גם להטיב עם דירוג האשראי שלכם (מרגע שזה ייכנס לתוקפו). בנוסף, זו דרך נוחה לנהל מעקב אחרי ההוצאות.

זה נכון במיוחד לגבי ההוצאות הקבועות, שאינן משתנות מדי חודש בחודש. העלות שלהן ידועה מראש ולכן קל לחשב כמה כסף יישאר לנו לצורך פנאי והוצאות משתנות (עקרונית, מכיוון שכבר הגדרנו חיסכון אוטומטי, הכסף שנותר בידינו יכול לשמש אותנו להוצאה באופן חופשי, ללא צורך לדבוק בתקציב נוקשה).

הוצאות מסוג זה בהחלט יכולות להתנהל במסגרת "טייס אוטומטי".

אישית, אני מעדיפה לשלם הוצאות משתנות (כמו חשבונות גז וחשמל) באופן "ידני". מעקב כאן מסייע לי לתפוס טעויות ולהתווכח כשצריך.

בנוסף, אני מקפידה שלא לחדש שירותים מסוימים (כמו ביטוחים, חבילות סלולאר וכו') באופן אוטומטי אחרי תום החוזה או המבצע – בדרך כלל יש הזדמנויות להתייעל כאן.

לבסוף, אני חושבת שאנשים חייבים לעבור למצב "ידני" ופרואקטיבי בכל מה שנוגע למס שנגבה מהם. הרעיון של ניכוי מס במקור מהשכר (כלומר, העברת אוטומטית של הכסף מהמעסיק למס הכנסה עוד לפני שהיה מצוי ברשות העובד) משרת היטב את גובה המס, ופחות את הנישום. בישראל שכירים אינם מחויבים להגיש דו"ח שנתי למס הכנסה או לדרוש החזר מס. גישה פאסיבית כזו  עלולה להוביל לגביית יתר ולטעויות חמורות לרעת הנישום. אוטומציה כאן היא רעיון פחות מוצלח.

תרשים זרימה - אוטומציה של החיסכון

בשורה התחתונה

"שלמו לעצמכם תחילה" היא עצה טובה – אבל חלקית.  לפעמים עדיף להשאיר את עצמכם מחוץ לתמונה. "אתם" תמיד תמצאו תירוץ לא לחסוך ולהשקיע. מיד תהיה סיבה משכנעת מדוע לא לטפס על שני עמודי התווך של ההתנהלות הפיננסית – חיסכון והשקעה. ידע וכוח רצון הם משתנים חיוניים, אבל כשלעצמם אין בהם כדי לחולל שינוי התנהגותי של ממש

אוטומציה של ההתנהלות הפיננסית, לפחות בצד ההכנסות, היא דרך אפקטיבית להגן על עצמנו מפני קבלת החלטות מוטה ובלתי רציונאלית, לפתח הרגלים פיננסיים בריאים ולהגדיל את הסיכויים להתבססות פיננסית בטווח הארוך. בהתחשב במורכבות, בעומס המנטלי וברמות הסיכון המאפיינות את קבלת ההחלטות בתחום הפיננסי, הגדרה של ברירות מחדל נבונות שבמסגרתן הכסף נחסך, מושקע ולא מבוזבז גורמת למוח שלנו לדמיין שהכסף שחסכנו מעולם לא היה ברשותנו מלכתחילה. כך באמת נוכל "לשלם לעצמנו תחילה".

הירשם
הודע על
guest
75 Comments
הישן ביותר
החדש ביותר המדורג ביותר
Inline Feedbacks
View all comments
חסכנית

בקשר לקופת גמל להשקעה – היתרון הגדול אמור להיות קבלת קצבה פטורה ממס אחרי גיל 60.
אבל ….. הקופה עצמה, וכל קופות הגמל מכל הסוגים, לא משלמות בעצמן כי אין להן מנגנון לכך.
אז צריך לנעביר את הכסף למי שיש מנגנון – קרנות פנסיה או ביטוח מנהלים.
הקרנות מסרבות לעסקה כי זה עושה להן בלגן אקטוארי.
נשאר ביטוח מנהלים, הם דווקא שמחים על העסקה, זה נותן להם הזדמנות לקחת עמלות כאוות נפשם. וגם הם נותנים מקדם גרוע.
כך שהקצבה נשחקת – אולי אפילו עדיף לשלם את המס במקום את העמלות.

עידו

מעל גובה קיצבה מסוים ניתן למשוך כסף בצורה הונית (לא סגור על המיסוי פה).
בכל מקרה, גם אם מושכים את הכסף בגיל 59 בצורת "שבירה" ומשלמים מס על רווחי הון- משלמים את המס בסוף ולא במהלך השוטף של הקרן, וזה גם כן יתרון.

avi

בכל מצב ידאגו לקחת לך מס .. הם לא מעוניינים לתת לך פטורים לכן השאירו פרצות בהחלטה על קופות גמל להשקעה זה מלכודת פטאים למי שמאמין שיזכה פטור . הכל היה פה בחישוב האחד להעביר כסף דרך דמי ניהול ולהחיות את קופות הגמל ,ומצד שני לדחוף כסף לחברות הביטוח בעתיד. מצב WIN WINמי שמפסיד בסוף זה הלקוח המטומטם , הבעיה שנוצרה היא שאין גיוסים לקופות גמל להשקעה כי העם אינו מטומטם כמו שמחוקקים חושבים !!!!! בתכלס זה עוד קרן נאמנות בתחפוסת של קופת גמל !!!!!!

יהודה

אז אם אני מבין נכון, אחרי גיל 60 אין שום פטור ממס? משיכת כל הסכום תחויב במס,
ולקבל קיצבה חודשית פטורה ממס לא ניתן!
הבנתי נכון?

andy

היתרון זה גם שאתה יכול למשוך את כל הכסף עם כל רווחי ההון פטורים ממס בגיל פרישה. או להשקיע בדירה למשל. ובכך להפוך זאת להכנסה שוטפת.

עודד

חסכנית, את לא מעודכנת לגבי סירוב הקרנות לקבל כספים לקראת פרישה.
זה היה נכון בעבר, אז קרנות הפנסיה דרשו ״תקופת המתנה״ של 5 שנים בין המעבר אליהן לבין התחלת קבלת הקצבה.
החל מינואר 2018 תקופת המתנה זו בוטלה (עקב הגדלת שיעור האג״ח המיועדות בקרב מקבלי קצבה ל-60%), כך שהיום אין שום בעיה להעביר כסף מקופת גמל לקרן פנסיה ולהתחיל לקבל מיידית קצבה.

עמית

נכון , אבל לא מדויק. לא ניתן להפקיד מעל תקרת ההפקדה השנתיתי לקרן פנסיה מקיפה, בגלל אגח מיועדות. אפשרות זמינה היא קבלת קיצבה מקרן פנסיה כללית. במקרה כזה אכן אין תקופת המתנה (אבל הגרעון האקטוארי "חוגג").

אלון חיסכון

יש תיקון חדש שמאפשר לקופת גמל לחלק קצבה בתנאי שעושים ביטוח אריכות ימים כדי שהקצבה תספיק לכל החיים גם למי שהולך לחיות עד 120.

חסכנית

יש תיקון… אין מנגנון. אולי יהיה ואולי לא.
המקדם הוא 240 כלומר מחלקים את הסכום הצבור ל-240 תשלומים. וגם הביטוח עולה.
לא בטוח שכדאי להתעסק עם זה.
גם אין עדיין תקנות מעבר בין חברות ואם יש מעבר מסלולים בתוך החברה זה בטח קשה כמו ההפקדה..
הפקדתי ב-2017 ועכשיו חזרתי להתלבט. רק לידיעה – הפקדה פרושה ששולחים כסף לחשבון של מנהל הקופה. ואז שולחים דוא"ל עם הפרטים, בתקווה שהם יעבירו (כנראה ידנית) את הכסף תחת שם החוסך. וזה נקרא מנגנון ONLINE

arn

אבל במקרה הגרוע כאשר תסתיים תקופת החיסכון תוכלי לקחת את כל הכסף במקום לקבל קיצבה ולשלם מס של 25% על רווחי ההון. לא כן?
כלומר בכל מקרה את לא תפסידי.
המקדם הוא 240. חסר כאן הגיל כי המקדם תלוי בגיל האדם ובמינו. נשים חיות יותר מגברים לכן המקדם שלהן יהיה כנראה גבוה יותר. אשה בת 64 תוחלת החיים שלה היא 90 שנה. גבר בגיל זה תוחלת החיים שלו היא 86 שנה.

עמית

חסכנית יקרה, את לא מדייקת. אין מקדם של 240. יד הבדל בין מקדם להבטחת תשלומים. שני מנגנונים שונים שקשורים לקיצבה.
כמו כן, היתרון האמיתי בקופ"ג להשקעה הוא אך ורק היותה מקלט ממס רווחי הון במקרה של קבלת קיצבה פנסיונית מהכספים. היות הקיצבה עצמה פטורה אינה חידוש או יתרון של קופ"ג להשקעה

מודאגת

מה המקדמים? ומה לגבי מי שהחיסכון הפנסיוני שלו הוא בקופת גמל שאינה משלמת קיצבה וחייב למצא מישהו שישלם לו?

נדב טסלר

מינואר 2018 אין עוד מניעה להעביר כספים לקרן הפנסיה לקבל קצבה, אבל…
עדיין לא תוקנו התקנות שמאפשרות ניוד קופת גמל להשקעה

arn

אפשר באופן עצמאי להעביר כסף נוסף לקרן הפנסיה שלי?
כלומר נניח שאני והמעסיק מפקידים היום 4000 ש"ח בחודש אז אוכל להפקיד למשל 4000 ש"ח נוספים כל חודש? האם תוספת ההפקדה לא תשנה את המקדם לרעה?
אם זה כך אז למה להפקיד בקופת גמל להשקעה (בהנחה שאני מחפש להגדיל את הקיצבה)?

רחש

כן, אפשר, אבל זה ייצור התעסקות עם קרן הפנסיה כי אתה למעשה מפקיד מהנטו, אבל כשתמשוך את הכסף הקצבה תהיה חייבת במס הכנסה (שוב). כדי להמנע מזה תצטרך לשנות את סיווג הכספים מ"קצבה שאינה פטורה" (נקראת גם "קצבה מזכה") ל"קצבה פטורה (נקראת גם קצבה מוכרת) – וזה לא כזה פשוט לעשות את זה.

עמית

נדב, האם התיקון מינואר מאפשר העברה בלתי מוגבלת בסכום של כספים לקרן פנסיה מקיפה?

arn

נדב. אם אני משקיע בקופת גמל לפי תיקון 190 – האם אקבל זיכוי ממס כבר כאשר אני משקיע. לפי מה שכתוב באתר שלך אפשר לקבל זיכוי ממס על משהו כמו 34-35 אלף ש"ח באון מידי.
שאלה נוספת: אם אני מפקיד יותר משהו כמו 64-65 אלף ש"ח האם אפשר לקבל זיכוי ממס כבר בעת ההפקדה על 34-35 אלף ש"ח ואת היתרה כ-30 אלף ש"ח אפשר להפוך לקיצבה שפטורה ממס ריווחי הון?

דאוד

כתבת שכאשר המעסיק לא מעוניין להפריש לקרן ההשתלמות ניתן לבקש ולהפקיד רק עבור העובד. האם ניתן להפקיד בצורה הזאת עד 10% (1571 ש"ח למשל) או רק 2.5%? למישהו יש נסיון בזה?

שחר

האם אני חייב להפריש (מעבר לתקרת המס) רק דרך המשכורת?
האם יש מסלול אחר שבו אפשר להפקיד לקרן ההשתלמות? (כמובן ללא פטור ממס, רק דחיית מס)

Amiron

אז ה לא נותן הטבה מיוחדת כלשהי. כך או כך בקופת גמל להשקעה אני מפקיד בהו"ק חודשית מהנטו, כלומר לאחר תשלום מס, וגם המשיכה משלם מס רווחי הון, אם כך מה היתרון בלהגדיל את ההפרשה מהשכר לקרן השתלמות?!

LiranViper

עוד יתרון בהגדלת קרן ההשתלמות היא שהיא מאפשרת לקחת הלוואה בריבית אפסית. זה טוב למקרי חירום מה שנותן שקט נפשי להשקיע יותר

שושה

הלוואה בריבית אפסית אך לעיתים ישנה התניה להעביר את הקרן למסלול סולידי במשך תקופת ההלוואה, מה שמשקף הפסד של ריבית אלטרנטיבית

אבא קיפוד

לפי ניסיוני (באלטשולר), הלוואה ניתן לקחת רק כנגד קרנות מנוהלות במסלולים מסויימים. ספציפית, לא ניתן לקחת הלוואה כנגד קרן במסלול ״מניות״ או בניהול עצמי.

תמר

לגבי הסכום של 1570 ש"ח שפטור ממס, זה כולל את ההפרשות שלי ושל המעסיק יחד? או שאני יכולה להפקיד מהמשכורת שלי 1570 ש"ח, והמעסיק יכול להפקיד את החלק שלו וזה עדיין יהיה פטור ממס? (לצערי אצלי 2.5 אחוז שמופקדים הם רק 400 ש"ח…)

karmit

איזה קרנות השתלמות נותנות דמי ניהול 0.4% ומטה? עד כה לא הצלחתי להוריד אותם כלכך נמוך

קורא הדוק

עם צבירה מספיק גדולה ניתן להתמקח בכל החברות ולהגיע ל0.4 ואף פחות. בחברות היותר קטנות (כמו הלמן, מיטב, אינטרגמל וכו) ניתן לקבל 0.4 יחסית בקלות.

sami

אני קיבלתי בקרן השתלמות במיטב ד"ש 0.25% דמי ניהול לאחר שחתמתי עם טופס העברה לקרן אחרת ועשו לי שימור לקוחות. אפשר לקבל את זה בתנאי שמתנהלים מולם ישירות ללא סוכן (הסוכן מקבל גם הוא עמלה על חשבון דמי הניהול שלכם)

שלום

יש עוד יתרון מעניין לצבירת כסף בקרן ההשתלמות, ואשמח להתייחסות אליו: כפי שכתב Liran, אפשר לקחת מקרן ההשתלמות הלוואה לשבע שנים בריבית נמוכה להפליא (פריים מינוס חצי ללקוחות סבירים, שזה אומר 1.1%). אז בהנחה שההלוואה לא נלקחת למטרות צריכה אלא אך ורק להגדלת החיסכון, הנה הקונץ: את ההלוואה שלקחתי הפקדתי מיד בחזרה לתוך קרן ההשתלמות, ואת הוראת הקבע שעליה ממליצה הסולידית אני מכוון לפירעון ההלואה. מה שקורה הוא שהגדלתי משמעותית את קרן ההשתלמות, שמניבה תשואה על כל הכסף כולל סכום ההלוואה מן היום הראשון. וכך, הצטברות החזרי ההלואה בהוראת הקבע תהפוך את ההלוואה ואת פירותיה ל"שלי" בתום שבע השנים. ומה… קרא עוד »

סימו

זה נקרא מינוף וממש לא נראה לי שהסולידית ממליצה על זה.
אגב, הריבית כבר אינה 1.1% אלא 1.25% ובהחלט ייתכן שתמשיך לעלות בשנה הקרובה.

בנימה יותר אישית, תעשה מה שבא לך אבל לקחת חוב בריבית משתנה (שבוודאות תעלה בצורה משמעותית לאורך תקופת ההלוואה) לצרכי השקעה לא נשמע לי רעיון חכם.

עמית

ידידי, מעריך מאד את הסולידית, אבל מינוף פיננסי חכם וזהיר יכול להיות מנוף צמיחה יעיל מאד. נטילת חוב היא לא תמיד דבר רע. חוב יכול להיות מנוע צמיחה מעולה. מכפיל כוח

arn

לי אין שום חשק להכנס לחובות על מנת לשמש מנוע צמיחה למשק.

רונית

שאלה לשלום: איך אפשר "להפקיד בחזרה" כסף לתוך קרן ההשתלמות שלך?
לפי מה שאני ידעתי, כשכירה, הדרך היחידה שלי להפקיד לקרן ההשתלמות היא בדרך האוטומטית דרך המשכורת שלי, על ידי ההפרשות שלי ושל המעביד.
האם וכיצד ניתן להפקיד סכום כסף מסויים לתוך הקרן ??

ליאור

רעיון יפה מאד, אבל איך הפקדת חזרה לקרן ההשתלמות את כל הכסף שלווית??

yanayprop

קראת את Predictably Irrational של דן אריאלי?

האופטימית

אהבתי מאוד
שלמו לעצמכם תחילה עובד רק אם באמת משלמים לעצמנו את המקסימום קודם.
והדרך הכי טובה לשלם לנו היא באמת לייצר אוטומציה כברירת מחדל. יש כוחות שחזקים מאיתנו והרגלים ואוטומציה הם חלק מהם. כשמשתמשים בהם לטובתנו הכלכלית ההשלכות יכולות להיות מרחיקות לכת.

אילן

לגבי הפקדה לקרן השתלמות:
האם שפרש מוקדם (אין לו הכנסה מעבודה) יכול להפקיד לקרן השתלמות?

Jambo

תענוג

ohados

פוסט מצויין. עצם ההכרה בחולשות האנושיות שלנו הוא מבורך. כמו שקשה להגיד לא לפרוסת עוגה בזמן נפילת סוכר, כך קשה להמנע מהרצון לתזמון השוק. לכן קניית מניות במנות חודשיות בסכום קבוע, בין אם זה דרך ק. הפנסיה, הקה"ש או בחסכון פרטי, היא דרך מצויינת לחסוך. אני עושה זאת כבר שנים וישן בשקט גם כשהשוק רועד.

אוריה

מה המקור שאפשר להפקיד כשכיר בלי הגבלה לקהש? מה שידוע לי שמאפשרים רק 7.5-2.5 וזהו.. בלי שום אפשרות אחרת..

גיורא

לא הייתי כאן מזמן. ככה שלא עקבתי אחר כל ההתפתחויות, ובכל זאת:
משום מה זכרתי אותך כליברטאנית נחרצת, ואילו הפעם סיימתי את הטור הזה בתחושה שאת זזה שמאלה. כבר לא מאמינה שהפרט המצוי מסוגל לדאוג לענייניו… (זו אגב לא ביקורת, אני תמיד הייתי שם).
לגבי אוטומאציה של ההוצאות – ממש לא רצוי עבור המתמקדים בחיסכון. כאב ההפסד שחשים בעת תשלום ידני הוא חלק חשוב בהקפדה על ההוצאות. למשל מחקרים מראים שתשלום חשבון חשמל בהוראת קבע במקום בצק או מזומן, מעלה את חשבון החשמל ב 10%. לא בגלל טעויות אלא פשוט בכלל הקטנת כאב ההפסד.

אור

הדגש על אוטומציה הוא על חיסכון והשקעה קודם כול. אחרי זה ניתן לבצע זאת גם על הוצאות קבועות. היה דגש על כך שאוטומציה של הוצאות משתנות היא לא מומלצת.

סימו

סתם הערה לגבי אנשים ברמה 0 או 1.
אני מכיר שני זוגות שפדו את קרן הפנסיה שלהם לצורך קניית דירה (ושילמו 30% קנס כמובן).
אין לי מושג כמה זה נפוץ באוכלוסיה הכללית (נתון מעניין) אבל יש אנשים שאפילו הפטרנליזם לא עוזר להם…

owen

דווקא יש פה יתרון: הדירה שהם קנו מכספי הפנסיה – השכירות החודשית היא במקום הפנסיה החודשית רק שיש יתרון נוסף: הדירה נשארת לצאצאים. הפנסיה לא.

טראמפ

לדעתי את מאוד התרככת , עד.כדי קבלת מנגנוני חברת רווחה כגון חסכון פנסיוני כפוי.
כנראה שהמרחק בינך ובין שלי מתצמצם …

אלון חיסכון

לגבי קרן השתלמות מעל לתקרה – נשמע לי מבאס לשלם דמי ניהול על חיסכון חייב במס כשאפשר באותה מידה לנהל תיק השקעות במסחר עצמאי עם דמי ניהול אפסיים. הרי גם לשם אפשר להפקיד אוטומטית בהוראת קבע.
כנ"ל לגבי קופת גמל להשקעה שאני לא מוצא סיבה להשקיע דרכה אחרי גיל 18.
לכן לקרן השתלמות אני מפקיד 18,240 ש"ח בתחילת השנה, לפנסיה הכפויה מפריש את המינימום שהחוק מחייב וכל השאר בתיק השקעות רגיל.
כל עוד יש הפקדות שוטפות, לא צריך למכור כדי לאזן אלא פשוט לקנות לפי היחס הרצוי.

אור

הסיבה היא הטבות מס – פטור ו/או דחייה.

בעוד שעל דמי ניהול תמיד אפשר ורצוי להתמקח – ועל סכומים גדולים אפשר בהחלט להוריד אותם משמעותית – להתמקח על גובה מיסים? פחות 😉

25% מס זה המון, והימנעות מהם ברוב המקרים תהיה שווה יותר כסף מדמי הניהול העודפים (לטענתך. כמה הם כבר עודפים ביחס לדמי הניהול+עמלות מסחר בחשבון ההשקעות שלך?) שאתה משלם בקרנות ההשתלמות והגמל להשקעה.

גלעד

אני עצמאי ומפקיד 18240 לקרן הפנסיה .
בנוסף אני גם שכיר. האם המעסיק יכול להפקיד לי את ההפרש עד 18854 כך שזה לא יהיה ממוסה ?
או שאפילו כדאי שהמעסיק יפקיד חלק יותר גדול מהסכום הכולל כדי להפחית תשלום מיסים על המשכורת ?

מרום

אבל כן אפשר לקבל פטור על מס רווחי הון .. לא?

גלעד

התכוונתי לקרן ההשתלמות כמובן…

אצטרובל

"כדי לרדת במשקל יש לשרוף יותר קלוריות ממה שצורכים"
זה לא נכון, ממליץ לצפות בדוקו "fed up".

לא יודעת

תמיד כשמדברים על חינוך פיננסי, אני מנסה לדמיין עולם שבו כולם מתנהגים רציונלית מבחינה כלכלית. לא נעים להגיד, אבל בעולם כזה השיטות של הסולידית פשוט לא יעבדו. אנשים חוסכים וקונים פחות דברים שהם לא צריכים, ביקוש יורד, רווחים מידיים של רוב האוכלוסיה יורדים וכן גם רווחים מהון מושקע. כל השיטה דועכת לאט לאט. בעיני, אם מדברים על חינוך מחדש, הוא אמור להיות בנוי על כתפי תוכנית כלכלית אחרת לגמרי.

יגאל

פוליסות חיסכון עדיפות על קרנות נאמנות בדרך כלל, גם דחיית מס ריווחי הון למשיכה , גם עלות דמי ניהול נמוכה יותר (במיוחד באפיקים מנייתיים ) , גם אפשר לעבור בין מסלולי השקעה (סולידי לנועז לבינוני וכד) ללא מכירה ואירוע מס . מעבר לכך ניתן לקבוע מוטבים למקרה פטירה כך שהכסף מתקבל ישירות ולא נדרש לצו ירושה ואו קיום צוואה .אפשר להפקיד חד פעמי וגם שוטף ואפשר למשוך הכול או חלקי .

ICEMAN

שלום לסולידית.

כתבת שהשקעה בקרן השתלמות מעלימה את הפיתוי לתזמן את השוק.
ובכן, זה לא נכון.
האפשרות לשנות מסלול השקעה פותחת למעשה את הדלת לתזמון השוק.
כבר שנים שאני מנהל מדיניות "היכנס לשוק בסוף אוקטובר, צא בסוף אפריל" ע"י שינוי ממסלול שקלי למסלול מנייתי ולהיפך. מה זה אם לא תזמון שוק.

ובלי קשר, גם לדעתי סטית בפוסט הזה שמאלה.
ברכות 🙂

שמוליק

היי סולידית,
אני מחזיק תיק השקעות "סולידי" לפי מה שאני קורא כאן, עדיף להפנות את ההשקעות שלי לקרן ההשתלמות שלי, ולפתוח קופת גמל להשקעות במקביל – לטווח הרחוק יותר. (אני לא חוסך מספיק בשביל שיישאר אחרי אלו גם לתיק מניות ) אשמח לדעתך.

פסיכולוגיה בשקל

כלים משני גורל לאנשים חסרי ידע פיננסי או מוטיבציה לדאוג לעתיד.

סער

תודה על המאמר המועיל!

בני

שאלת מס למי שמבין:
אם מפרישים יותר לקרן ההשתלמות (כמו שמומלץ בפוסט),
אז אמור להיות חלק מהקרן שחייב במס בזמן המשיכה, וחלק אחר שפטור במס.
איך יודעים לחשב את זה בדיוק?
האם צריך להביא רואה חשבון ולהתחיל לעבוד מול רשות המיסים, או שזה אוטומטי?
אני רוצה לעשות כמו שמומלץ, אבל ממש אין לי כוח וזמן להתעסק עם ביורוקרטיה…

המשקיע שאינו שוקע

כל קרן מחזיקה את הפירוט הזה (מכנים אותו 'הסדין'), שנשמר גם במעבר לקרן אחרת. החיוב במס רק על החלק החייב נעשה אוטומטית.

צריך לשים לב בהפקדות שהשיוך נעשה נכון לפי חודשים, כדי לנצל את התקרה שהיא חודשית ולא שנתית

בני

תודה רבה!

צדיק כתמר יפרח

שאלה טכנית, אני שכיר ויש לי קרן השתלמות שלה מופקדים כספים בגובה התקרה, בנוסף אני מפקיד לקופת גמל להשקעה כ1,500 שקלים בחודש.

אשתי, שתחיה, עקרת בית וכך תהיה בשנים הבאות, האם כדאי לנו למעשה לקחת את ה1,500 ש"ח ולהפקיד לקרן השתלמות על שמה? נראה שזה ניתן, על סמך:

"לחלופין, תוכלו לפתוח עסק עצמאי, להצטייד בתעודת עוסק ממע”מ ולפתוח קרן השתלמות לעצמאים, לה תוכלו להפקיד כאוות נפשכם – באופן אוטומטי, כמובן."

צדיק כתמר יפרח

"לחלופין, תוכלו לפתוח עסק עצמאי, להצטייד בתעודת עוסק ממע”מ ולפתוח קרן השתלמות לעצמאים, לה תוכלו להפקיד כאוות נפשכם – באופן אוטומטי, כמובן."

האם עקרת בית יכולה למעשה לפתוח קרן השתלמות ולהפקיד? היא צריכה להוציא לעצמה תלוש משכורת וכו'?

אנא-אל

נהניתי לקרוא והחכמתי, תודה:)

Itay

תודה רבה לך סולידית. כרגיל פוסט מצויין.
לצערי אני יכול להעיד ממקור ראשון שאי ביצוע אוטומציה בהשקעות עשויה לפגוע בתכנית ההשקעה (בעיקר כשהשוק בירידה ויש חשש לקנייה נוספת). את הלקח הפנמתי טוב יותר אחרי הפוסט הזה.

נ.ב., נחמד לראות שלמרות שאת מאמינה בחירות וסוכנות אישית את מבינה שלפעמים צריך פטרנליזם. לא כי אני סוציאליסט שמעדיף שיבחרו בשבילו אלא כי את לא נכנעת לקונסיסטנטיות ומדברת בסלוגנים.

כ

שלום,

מקריאה של הפוסט הבנתי שייתכן שגם שכירים שהמעסיק אינו מעוניין לפתוח להם קרן השתלמות יכולים לפתוח קרן השתלמות לשכירים במידה והם מפקידים את הכסף ללא המעסיק. השאלה היא איך עושים את זה?
דרך המעסיק? משכנעים אותו לפתוח קרן השתלמות כאשר אני בלבד מפקיד? או שיש דרך לעקוף את המעסיק?

צירפתי את הציטוט הרלוונטי מהפוסט:

"אם אין לכם קרן השתלמות והמעסיק מסרב מסיבות פרוזאיות לפתוח לכם אחת כזו, בקשו שהקרן תיפתח כך שרק אתם תפרישו אליה משכרכם, ולא המעסיק. זה לא יעלה שקל למעסיק – ואתם רק תרוויחו מזה."

חיים

שלום,

ציטוט מהפוסט:
"אם אין לכם קרן השתלמות והמעסיק מסרב מסיבות פרוזאיות לפתוח לכם אחת כזו, בקשו שהקרן תיפתח כך שרק אתם תפרישו אליה משכרכם, ולא המעסיק. זה לא יעלה שקל למעסיק – ואתם רק תרוויחו מזה."

שאלה:
האם הכוונה שבמידה והמעסיק לא מעוניין להפריש סכומים לקרן בעצמו ניתן לשכנעו שיפתח בכל זאת, כאשר הכספים שיופקדו יהיו משכרי בלבד?

הטמבל

היי,
יש לי חסכון שצברתי, האם להשקיע איפה שהוא או להמשיך לחסוך לדירה

ממי

אסור להמליץ
לכן ארשום לך מה הייתי עושה אם אני לא מבינה יותר מדי ( אני יודע שאני לא יודע )
יופי שיש לך חסכון !!!!
תמשיך לחסוך – כל הכבוד !!!
כדי להשקיע – חייבים ללמוד – אז קודם תלמד – וכשתדע קצת – תשקיע קצת – ו תמשיך ללמוד
את הדירה תשאיר בתור חלום – יחד עם עוד חלומות – אולי פעם תגשים את החלום

אפרת

שלום, יש לי שאלה בנושא, קופת גמל להשקעה. יש לי הון נזיל שלא עובד בשבילי. ואני מבינה מספיק כדי להבין שאני לא מבינה בשוק ההון. ומכיוון שאין לי מספיק כדי להעמיד כסף לתיק השקעות באיזה בית השקעות רציני. חשבתי על קופת גמל להשקעה . בגישה שזה כמו תיק השקעות בסכום קטן . והמס משולם לאחר הוצאת הכסף. האם זה נכון?

Arik :)

האם הבנק יכול לייצר לי קופת גמל לחסכון כזו או שיש לפתוח בנפרד דרך חברה פרטית אחרת?

מור

היי, בנוגע לדמי הניהול של 0.4% מהקרן ההשתלמות- אני לא נתקלתי בזה כשבדקתי בכמה חברות.
איזו חברה מציעה שיעור כזה? האם זה רק לקופות מאוד גדולות?

אלעד

קודם כל פוסט מעולה. החכמתי ממנו.
רציתי לשאול, האם שכיר שמפריש 10% משכרו לקרן השתלמות 7.5% ע"י מעסיק ו 2.5% מעצמו ויש לו גם תיק עצמאי במס הכנסה יכול להפריש סכום נוסף לקה"ש שפתח בתור עצמאי ולהיות פטור ממס הכנסה ומס רווחי הון?
תודה רבה

אלעד

כמו כן שאלה נוספת, מדוע הקדמת את הכדאיות בהפקדה לקופ"ג להשקעה לפני קרנות מחכות? אם אני מבין נכון, כיוון שניתן להחליף מסלול ללא אירוע מס ובנוסף אם יחסוך אדם בקופ"ג להשקעה עד גיל 60 יוכל לקבל את הכספים פטורים ממס. מה אם הכספים אינם מיועדים עד גיל 60? הרי בקרנות המחכות ניתן להשיג דמי ניהול טובים יותר, כמו כן ישנם יותר מסלולי השקעה.
אשמח לתגובתך

.

עקבו אחרי

תגובות אחרונות בבלוג

RSS מהפורום

דילוג לתוכן