• התכנים בפורום אינם מהווים ייעוץ מקצועי מכל סוג, לרבות ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם.
    השימוש בפורום כפוף לתנאי השימוש. עצם השימוש בפורום מהווה הסכמה מלאה לתנאים אלה.

כשמצחצח הנעליים מדבר איתך על מניות חמות, הגיע הזמן למכור

הספר שלי החליט גם להכנס לשוק ההון בסגר ושילם לקורס אונליין באינטרנט.
כרגע משקיע יומי על מספר חברות בסכום לא גדול במיוחד, ופה קבור הכלב. בירידה החצי משמעותית הבאה כל אלה הולכים לצאת מהשוק עם הזנב בין הרגליים כי הפסידו כמה עשרות אלפי שקלים, שלמשקיעים לטווח הארוך זה לא רק אלה נדנוד בכנף.
יתרה מזאת, הסכומים הקטנים שהם נכנסים איתם כדי ״לשחק״(בשפתו) לא מזיזים.
בקיצור, זה לא משהו שלא ראינו בעבר ואין מה לדאוג לדעתי...

הספר שלי החליט גם להכנס לשוק ההון בסגר ושילם לקורס אונליין באינטרנט.
כרגע משקיע יומי על מספר חברות בסכום לא גדול במיוחד, ופה קבור הכלב. בירידה החצי משמעותית הבאה כל אלה הולכים לצאת מהשוק עם הזנב בין הרגליים כי הפסידו כמה עשרות אלפי שקלים, שלמשקיעים לטווח הארוך זה לא רק אלה נדנוד בכנף.
יתרה מזאת, הסכומים הקטנים שהם נכנסים איתם כדי ״לשחק״(בשפתו) לא מזיזים.
בקיצור, זה לא משהו שלא ראינו בעבר ואין מה לדאוג לדעתי...
אין מה לדאוג למי שיודע מה הוא עושה.
הספר שלך מבין שהוא מהמר במסחר יומי ולכן משקיע סכום שלא מזיז לו. לא כולם חכמים כמוהו.

חלק מהאנשים תקועים בבית בחוסר מעש (אלה שלא עובדים מהבית, כמו הספר המדובר) אז הם באופן טבעי נכנסים לתחומי עיסוק כמו מסחר בבורסה.

האלטרנטיבה היא שהם ישחקו ב-xbox כל היום.
אז לדעתי זה חיובי שיותר אנשים ילמדו על שוק ההון. הספר יגגל משהו על בורסה ויכול למצוא את הבלוג הזה שאולי יעזור לו לעלות על דרך המלך.

האלטרנטיבה היא שהם ישחקו ב-xbox כל היום.
אז לדעתי זה חיובי שיותר אנשים ילמדו על שוק ההון. הספר יגגל משהו על בורסה ויכול למצוא את הבלוג הזה שאולי יעזור לו לעלות על דרך המלך.

להגיע לשוק ההון זה ה"טופ" של הסקאלה על אף שהשקעה במדדים היא מאוד "טיפשה".
אני רואה את המסלול כסוג של "מסע" עלייה להר:
- מודעות להוצאות
- הבנה שחיסכון הוא גם דרך השקעה
- היכרות של כלל המוצרים הפנסיוניים(כל אחד והמוצרים שרלוונטים לו) ודמי הניהול שלהם
- התעניינות בשוק ההון תוך הבנת הסיכון בו(
- "טבילת אש"

אם אתה מגיע מ"אני לא יודע כמה דמי ניהול יש לי ומה זה שארים?" ל -"אני משקיע בבורסה במניות נבחרות אבל מבין את הסיכון" לדעתי זו קפיצה גדולה מידי.
כמובן שזו דעתי האישית ויכולה להיות לא נכונה וכמובן שזו לא המלצה.

מזכיר לי שאתמול ראיתי סטורי של זמר ישראלי עם 200K+ עוקבים שמדבר על כך שמטבעות קריפטו הם השקעה נהדרת לפי דעתו ופירסם במה בדיוק הוא משקיע.
זמר עם מלא עוקבים מכל רחבי העולם שבחיים לא פירסם משהו חוץ משירים.
בהחלט מדליק נורת אזהרה.
למה זו נורת אזהרה?

האנשים הכי לא חכמים, שקנו ביטקוין ממש טרם הקריסות הגדולות, אם רק נשארו מספר שנים, היו עושים רווח יפה (בוודאי כזה שמביס את הסנופי הנחשב).

חלק מהאנליסטים הכי נחשבים היום (כולל של בנקים נחשבים) פירסמו תחזית ל 2021 על מחיר ביטקוין בין 100-400 אלף דולר. מנכ"לי חברות גדולות התחילו בחודשים האחרונים להכניס את הרזרבות של החברה לביטקוין. אם הרבה מומחים חושבים שהעתיד של ביטקוין ורוד, מה זה משנה מי עוד חושב כך?

אם רק נשארו מספר שנים
כתבת יפה, אני נוטה להאמין שרוב האנשים שנכנסים לזה עכשיו יברחו דיי מהר באמצע המפולת הראשונה שתגיע, במיוחד אם הם נכנסו לזה רק בגלל סטורי שהם ראו של בן אדם שהם מעריצים.

כשכתבתי שזו נורת אזהרה לא התכוונתי ספציפית נגד הביטקוין(אני אפילו שוקל לקנות קצת בעצמי), אלא באופן כללי, אם אנשים רוכשים מטבעות קריפטו מבלי להבין דבר בנושא ומבלי באמת להאמין בזה, זה לדעתי צעד מסוכן, אתה לא חושב?

כתבת יפה, אני נוטה להאמין שרוב האנשים שנכנסים לזה עכשיו יברחו דיי מהר באמצע המפולת הראשונה שתגיע, במיוחד אם הם נכנסו לזה רק בגלל סטורי שהם ראו של בן אדם שהם מעריצים.

כשכתבתי שזו נורת אזהרה לא התכוונתי ספציפית נגד הביטקוין(אני אפילו שוקל לקנות קצת בעצמי), אלא באופן כללי, אם אנשים רוכשים מטבעות קריפטו מבלי להבין דבר בנושא ומבלי באמת להאמין בזה, זה לדעתי צעד מסוכן, אתה לא חושב?

ברור שזה צעד מסוכן, אבל זה לא שונה במיוחד מאנשים שקונים טסלה כי זה "חם" או סנופי כי זה חם.. ההשקעה שלהם מסוכנת לא בגלל הנכס שהם בחרו אלא בגלל שהם לא מבינים בנכס שהם בחרו ובגלל שאין להם שום אסטרטגיית השקעה קונקרטית. הם קונים עכשיו במחיר "מנופח" כי חם ואז חווים את התיקון הראשון שבמקרה הטוב הוא 5% במקרה היותר רע הוא 30% או 40% ובורחים.
אני אישית לא חושב שטסלה היא נכס שרע להחזיק בתיק(לא מחזיק טסלה אומנם..), אותו הדבר לגבי הביטקוין ומטבעות קריפטו.
הסיבה שאני בתיק האישי שלי מתחיל לצאת לאט לאט מ100% מניות היא כי אני רואה יותר עתיד בקריפטו ומאמין בטכנולוגיות והיתרונות של הבלוקצ'יין על גבי הפיאט ולכן לדעתי האישית והלא מקצועית זה חכם לי לעשות מעבר לקריפטו, עדיף שלשום אבל גם היום כשזה "חם" זה בסדר מבחינתי.
אבל ההבדל ביני לבין אותו ספר הוא שכשהשוק חווה קריסה בתחילת 2020 כל מה שהיה לי בראש זה הmeme של היהודי מחכך ידיו למשמע מחיר קנייה נפלא לסנופי, הוא כנראה חשב איך לעזאזל הוא הולך להסביר לאישתו ש40% מהחסכונות שלהם הופסדו בבורסה, למזלי הייתה לי קיבת ברזל במסלול 100% מנייתי והעצה הטובה של הסולידית לסמוך על השוק שיעלה בחזרה למעלה וזו הזדמנות נפלאה לקנות עוד כשהמחיר נמוך, לספר ולאישתו כנראה שאין את זה לצערי.

בתקופה אחרונה לא מעט אנשים דיברו איתי על שוק ההון/מניות/קריפטו. אנשים שמעולם לא חשבתי שיתעניינו בזה.
מספיק היה כמה דקות שיחה כדי להבין שלמרות שחלקם מדברים במושגים של "להשקיע", בפועל הם רוצים "לשחק בבורסה" (במילים של כמה מהם).
הסברתי שאני לא "משחק בבורסה" ולא מבין בדיוק מה זה אומר.
אבל אם לומדים את הנושא ופועלים בצורה מושכלת, בטווח הארוך אפשר לקבל יופי של רווחים. זה קצת הדליק את הסקרנות שלהם.
ועוד הסברתי שזה דורש השקעה של כמה חודשים לפחות של עבודה עצמית, בלקרוא וללמוד היבטים שונים של התחום, ובעיקר להבין את כל אותן הדרכים הידועות שמשקיעים נוטים להפסיד בהן את ההשקעה שלהם. ברגע ששמעו "חודשים של עבודה עצמית", לא היה אחד שלא איבד עניין ועבר לדבר על משהו אחר. אחד הסביר לי שזה "המון זמן" ויש קורסים אונליין הרבה יותר קצרים.

אולי בכל זאת צדיק/ה עם מעט פניני מאקרו?

לא בקיא בפרטים, אבל מדומני שבערך כל מעצמות העולם בגירעונות 10-20% ואחוזי אבטלה 5-10%. הערכה פוליטית סבירה (או שלא?) היא שכאשר רוב החברה המערבית תהיה מחוסנת מעצמות ייאלצו להפסיק להדפיס כסף/ למכור אג"חים שקשה להבין כיצד ישלמו. להערכתי הצנועה, הן הנגשת עולם ההון להמון הטיפש (ואני בתוכו) והן נהגי מוניות וכוכבי רשת שקונים ביטקוין ומניות טסלה לא צריכים להיות לב הדיון, אלא הסברים קוהרנטיים איך ייתכן שבנסיבות הכלכליות לא תהיה נפילה כלשהי. בעולם קצת יותר מוצלח של סולידריות בין מעמדית או שיתוף פעולה עולמי ניחא, אבל אני קצת בספק.

חדש בתחום, בשבועות הקרובים מעביר כמה מאות אלפים ל-IRA. ההיגיון של לא לתזמן את השוק ברור לי, וההיגיון של העלויות הפסיכולוגיות של לנסות בכל זאת ברורות לי גם הן, ובכל זאת - יש איזה קמצוץ של עצלנות מחשבתית שאני מתנגד לו באופן בסיסי שבא לידי ביטוי בגישה של פשוט להמשיך להשקיע על עיוור ולהתעלם לחלוטין מנסיבות.
יש למישהו/י הפניה לקריאה/צפייה איכותית איך כל החובות העולמיים יימחקו בלי שיהיה מיתון מסוים לפחות לכמה שנים? רוב הפעמים שיצא לי להאזין או לקרוא דמויות אובייקטיביות קיבלתי את הרושם שמדובר בהערכה סבירה. כל דמות שקשורה בדרך כזו אחרת למוסד פיננסי לא רלוונטית מבחינתי, ובאופן כללי יותר אני גם מעט סקפטי בנוגע ליכולת הרגשית של אנשים שבמשך שנים שואבים סיפוק אינטלקטואלי מהשקעה בשוק ההון להצהיר במפורש שהם יוצאים מהמשחק לתקופה לא מבוטלת.

אני חושב על לשמור חצי מהתיק במזומן (אג"ח קצר מועד צמוד מדד כדי למנוע שחיקה?) לתקופה של כמה שנים. אם וכאשר במהלך התקופה תהיה ירידה לקבוע לעצמי כללים הגיוניים ולא מתישים נפשית של מתי אני חוזר לקנות (דוגמא טיפשית: בהתאם לאחוז האבטלה בארה"ב) ולעשות זאת בהדרגה (נניח לפזר את החזרה על פני שנה-שנתיים).

לא מטריד אותי לוותר על חצי מהתשואה לכמה שנים ולא מטריד אותי היכולת המנטלית ליישם. כן מטריד אותי לצאת טמבל. יש מישהו/מישהי עם תוכניות דומות? מישהו/מישהי שרוצים לחשוף טמבלותי מבלי הטיעון של לנסות להכות את השוק? (אשמח!)

איך ייתכן שבנסיבות הכלכליות לא תהיה נפילה כלשהי.

אם אתה משקיע לטווח ארוך, זה לא מעניין אותך אם תהיה נפילה, ברור לך שתהיה אחת וכנראה עוד כמה בדרך.
הדבר היחידי שאנחנו כן יודעים שכל הדבר הזה עולה למעלה בטווח הארוך (עשור+) כי האנושות מחדשת ומייצרת בקצב גדל.

קמצוץ של עצלנות מחשבתית [...] פשוט להמשיך להשקיע על עיוור ולהתעלם לחלוטין מנסיבות.

אתה קורא לה עצלנות מחשבתית, אני קורא לזה שליטה עצמית עילאית. מעטים האנשים שמסוגלים לזה. אתה מוזמן לקרוא את הסיפור המעניין של הבחור פה בפורום שפתח לונג על טסלה ולא סטה מהיעד שלו לאורך כל הדרך.

יש למישהו/י הפניה לקריאה/צפייה איכותית איך כל החובות העולמיים יימחקו בלי שיהיה מיתון מסוים לפחות לכמה שנים?

למה אתה מניח שתשלום חוב גורר מיתון? יותר סביר שהחובות ״יימחקו״ בגלל שתהיה צמיחה שתגרום לחוב להיות זניח. היפותזה ממישהו שלא מבין בתחום.

לקבוע לעצמי כללים הגיוניים ולא מתישים נפשית של מתי אני חוזר לקנות (דוגמא טיפשית: בהתאם לאחוז האבטלה בארה"ב).

אז אתה אומר שלא היית קונה מניות ב 2008 ו 2009?
חוץ מזה לבצע מעקב אחר שלל פרמטרים מאקרו כלכליים (שגלויים לכל שחקן בשוק ההון....) נשמע כמו משהו יותר מתיש ביחס לפשוט לקנות מתי שמתקבלת המשכורת.

לא מטריד אותי לוותר על חצי מהתשואה לכמה שנים [...] כן מטריד אותי לצאת טמבל.

זו התנהגות אנושית רגילה לגמרי, קוראים לה Loss aversion.
אם לא מפריע לך לאבד תשואה פשוט תשים פחות במניות ויותר במזומן, כל אחד ורמת שנאת הסיכון שלו.

להדפיס כסף/ למכור אג"חים שקשה להבין כיצד ישלמו.
זה לא יקרה בעשורים הקרובים ובטח לא כשביידן בשלטון.
הוא ימשיך להדפיס כסף ולנפח את הסנופי (ולשמח את נהגי המוניות/ספרים שנכנסים בהמוניהם לשוק ההון).
האבטלה עכשיו בארה"ב כבר גדולה וביידן מתכוון להגדיל אותה עוד יותר על ידי העלאת שכר המינימום ל-15 דולר.

@לאונל האקסיומות שלך (גרעון מדיני ואחוזי האבטלה) רחוקות מאוד מהמציאות
כל שאר הסקת המסקנות שלך נפגעת מזה... (מדבר על רעיונות המאקרו שלך לא על התיק)

@לאונל
ככל שעובר הזמן גם האינפלציה שוחקת את ערך החוב וגם התוצר הכללי גדל, כך שנהיה יותר ויותר קל להחזיר אותו.
זה לא דבר טוב להיות בחובות גבוהים, אבל אני לא רואה את זה בתור דבר קטסטרופלי לחלוטין.
נראה לי מוזר שאתה מצד אחד חושש שהמדינה לא תעמוד בחובות ותכריז על חדלות פירעון, ומצד שני רוצה להחזיק אג"ח/מזומן.

הסברתי שזה דורש השקעה של כמה חודשים לפחות של עבודה עצמית, בלקרוא וללמוד היבטים שונים של התחום, ובעיקר להבין את כל אותן הדרכים הידועות שמשקיעים נוטים להפסיד בהן את ההשקעה שלהם. ברגע ששמעו "חודשים של עבודה עצמית", לא היה אחד שלא איבד עניין ועבר לדבר על משהו אחר. אחד הסביר לי שזה "המון זמן" ויש קורסים אונליין הרבה יותר קצרים.

דברים שבהם אנשים מוכנים להשקיע זמן: תואר ראשון במדעי הדשא שלוקח שלוש שנים ולא מועיל כלכלית.

דברים שבהם אנשים לא מוכנים להשקיע זמן: כמה חודשי קריאה על הבורסה שיניבו להם מיליונים.

הגיוני סך הכל

בראיית מאקרו על הביטקוין, אהבתי את הגדרתו של Chamath את הביטקוין כ- "ביטוח שמוקים" - schmuck insurance.

השמוקים שמנהלים כיום את העולם הכלכלי שלנו, נמצאים כיום בתפיסה ארוכת שנים (שלדעת מומחים רבים היא מסוכנת, שגויה וחסרת אחריות) של הדפסת Fiat מאסיבית כפתרון שיושיענו מכל צרה (במקרה של ארה"ב, זה הפתרון שהשמוקים בחרו בו כדי להמשיך להתגלגל בלי להגיע לחדלות פרעון גם בלי קשר לברבורים שחורים, במקרה של ברבור שחור ההדפסה פשוט מוקצנת יותר). במידה והשמוקים צודקים, נהדר, הדולר ישאר חזק, והשוק ימשיך לעלות בצורה פלאית וכל מי שבשוק ירוויח לנצח נצחים, אך במידה והשמוקים טועים (ולדעת מומחים רבים, לא רק שהם טועים, אלא שכבר עברנו את הנקודה שיש אפשרות לתקן את הגישה שלהם ולמנוע את הקריסה), כדאי שיהיה לנו ביטוח שיגדר מתפיסתם השגויה של השמוקים, וכאן נכנס הביטקוין שלא יכול להשתתף בחגיגת ההדפסות מעצם הגדרתו, ולכן בתקווה הוא מגדר מתוצאותיה השליליות האפשריות של כלכלת השמוקים.

נערך לאחרונה ב:
ככל שעובר הזמן גם האינפלציה שוחקת את ערך החוב וגם התוצר הכללי גדל, כך שנהיה יותר ויותר קל להחזיר אותו.

זה אולי היה נכון פעם עכשיו הם לא בכיוון כבר הרבה שנים, תראה גרף של חוב ביחס לGDP.
וזה עוד בלי לקחת בחשבון שבארה"ב החלק של השירותים ביחס ליצור בGDP גדל משמעותית.
ממה שנראה ארה"ב\אירופה הולכות בכיוון של יפן רק שהם פחות חרוצים והכסף שלהם משמש כרזרבה העולמית.

יכול להיות מעניין מהבחינה הזאת בשנים הקרובות.......

בתקווה הוא מגדר מתוצאותיה של כלכלת השמוקים.
בדגש על תקווה, קצת בעייתי בנכס שאין לו היסטוריה או גיבוי כלשהו.
עם לשפוט לפי ה"משברון" האחרון ביטקוין עלול לקרוס יותר מהר ויותר חזק מהשוק.
אין לי מושג מה היה קורה עם זה היה מתפתח למשבר ארוך וחריף אבל נראה שלהעריך שדווקא הביט יעלה כשהכול יורד בהתחשב בזה זה תקווה יותר מביטוח.

בראיית מאקרו על הביטקוין, אהבתי את הגדרתו של Chamath את הביטקוין כ- "ביטוח שמוקים" - schmuck insurance.
אל תשכח שאותם שמוקים יכולים גם להכניס אותך לכלא, לקחת לך את החופש ולעשות בגדול מה שהם מצליחים לחוקק, ככה שלא היתי אומר שביטקוין הוא ביטוח לשום דבר. זה יפה בתיאורה, במציאות אנחנו חיים בעולם תחת ממשלות.

פתחו חשבון למסחר עצמאי

פסגות טרייד

ישראל: 0.06% מעסקה (מינימום ₪2 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה)
דמי ניהול: ללא דמי ניהול
מינימום: ₪10,000
פתיחת חשבון

מיטב טרייד

ישראל: 0.08% מעסקה (מינימום ₪4.65 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה או $5 ב-IBKR)
דמי ניהול: פטור לשנתיים, אח״כ ₪15
מינימום: ₪5,000
פתיחת חשבון

אקסלנס טרייד

ישראל: 0.07% מעסקה (מינימום ₪3 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשלוש שנים, אח״כ ₪15
מינימום: ₪10,000
פתיחת חשבון
פסגות טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪10,000
ישראל: 0.06% מעסקה (מינימום ₪2 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה)
דמי ניהול: ללא דמי ניהול
פתיחת חשבון
מיטב טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪5,000
ישראל: 0.08% מעסקה (מינימום ₪4.65 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשנתיים, אח״כ ₪15
פתיחת חשבון
אקסלנס טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪10,000
ישראל: 0.07% מעסקה (מינימום ₪3 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשלוש שנים, אח״כ ₪15
פתיחת חשבון
גילוי נאות: האתר מקבל תגמול בגין פתיחת חשבון דרך הקישורים. אין באמור משום ייעוץ השקעות או שיווק השקעות.
בדגש על תקווה, קצת בעייתי בנכס שאין לו היסטוריה או גיבוי כלשהו.
עם לשפוט לפי ה"משברון" האחרון ביטקוין עלול לקרוס יותר מהר ויותר חזק מהשוק.
אין לי מושג מה היה קורה עם זה היה מתפתח למשבר ארוך וחריף אבל נראה שלהעריך שדווקא הביט יעלה כשהכול יורד בהתחשב בזה זה תקווה יותר מביטוח.
אם אתה מדבר על חודש מרץ 2020, הכל התרסק, כולל הזהב. למספר שבועות היה פחד שהגיעה האפוקליפסה, אנשים קנו שקי אורז ובמדינות שאפשר הצטיידו ברובים.

נכון שהביטקוין ירד יותר מהזהב במרץ 2020, אבל גם התאושש הרבה יותר מהר מאז (עליה של מאות אחוזים, לעומת עשרות אחוזים בזהב).

אני לא חושב שהוגן לצפות מנכס שעלה פי מאה אלף ב 12 השנים האחרונות (ומאות אחוזים רק בחודשים האחרונים), ושרוב הידיים שלו הן פרטיות חלשות ומפוחדות, שיהיה יציב כמו נכס שעלה פחות מפי 2 באותן 12 שנים, ושרוב הידיים שלו הן מוסדיות/מדינתיות. עם זאת, עם הכניסה של המוסדיים השנה לביטקוין, אפשר לצפות לשידרוג ברמת היציבות. אין לי ספק שכאשר הביטקוין יגיע ל 20-30 טריליון, ועיקר האחזקות יהיו של מוסדות ומדינות, היציבות תהיה אחד היתרונות שלו, מצד שני זה יבוא על חשבון פוטנציאל Upside שיהפוך לחלש. אין תנודתיות, אין Upside, כך זה עובד לצערנו...

נערך לאחרונה ב:
Back
למעלה