שים לב שאתה הוא זה שייצר סלט מהמילים שאני הקלדתי קודם, לא טענתי שבן-גוריון פיזר משהו
לפני קום המדינה.
אגב, בגלל שאיני מחזיק כבר את ספר ההיסטוריה שהחזקתי כמו כולם בתיכון, ערכתי את המילים בתגובה הקודמת שדיברו על גישה לקרקע ודירות לפני קום המדינה. בהקשר הזה, באופן אירוני ולפי מיטב זיכרוני, עולי העליות הראשונות (אשכנזים) היו בצד המקופח בייחס לאיזושהי אליטה כמו פקידי הברון, אבל לצערי אין לי סימוכין לכך כרגע מלבד הזיכרון שלי ולכן מחקתי הערה זו.
נראה לי מוזר שאנחנו בכלל צריכים להתווכח בשאלה הזאת, שים לב כיצד פרופ' מואב
מתאר את ממשלתו של בן-גוריון: "ממשלה עם תפיסת עולם סוציאליטסית, דיקטטורית".
לגבי זה אני בכלל לא בטוח. אבל בהנחה שאתה צודק, מדוע לא חילקו דירות בחינם למזרחים גם בת"א? או לחילופין, שיכנו בכל נקודה בפריפריה
כמות שווה של מזרחים ואשכנזים?
וצריך לקחת בחשבון פרקטיקות שמיושמות בהקשרים אחרים עד היום: לא להנגיש לאנשים מסוימים מידע לגבי הפשרות/אופציות רכישה/מחירים זולים/תוכניות בנייה וכו'.
אוקי, כאן אתה כבר ממש מרשל.
בקום המדינה חלק ניכר מהאדמות שנרכשו היו שייכים למדינה, וחלוקתן הוגבלה עקב איזשהו רציונאל להעניק "תפקיד ייעודי" לכל קרקע (לא זוכר איך קראו לאותו גוף ציוני שהיה אחראי על העניין הזה, מוזמנים להזכיר את שמו). רק שבאורח "פילאי" ממש ראו לנכון לחלק אותן בצורה כזאת שרוב המזרחים בפריפריה או בעיירות הפיתוח ורוב האשכנזים בקיבוצים או באיזורי עם התשתיות המפותחות יותר, בדר"כ במרכז הארץ.
נשמע ששניכם נצמדתם יותר מידי למילה "מבוססים" ופחות בכל השאר. בייחס לפריפריה, המשפחה של סבך השתכנה בעיר מבוססת, גם אם לא היו הרבה יישובים מסביב על-מנת לבצע את ההשוואה הזאת. מבוסס זה יחסי.
אני לא מתיימר להחזיק בידע בנושא, אשמח לתיקונכם והערותיכם היכן שאני טועה.
אבל לא היה מדובר בלחלוק ברכוש או בלקחת קרקע או בית ולהעביר אותם מאדם אחד לאחר, אם היה מדובר בהעדפות כלכליות של בעלי הדירות/קרקעות ובענייני קנייה/מכירה ביניהם אז נראה לי שהמצב היה הרבה יותר טוב. בפועל, היה מדובר בלקחת אנשים ולמקם אותם היכן שהמדינה צריכה. אז אני מתקשה להבין מדוע את מזרחים מפזרחים בעיקר בפריפריה או בפיתוח? כי הם אחרונים בתור?
שואל לא בשביל להתווכח אלא באמת להבין את הרציונאל עליו אתה מדבר. ושוב אזכיר - היה מדובר בתקופה דיי ריכוזית עם תכנון מרכזי בנוגע לדיור ויישוב.
האם הם היו כך משנת 1948?
אשמח להשכיל.
אני יוצא מנקודת הנחה שאת ב' אנשים מבצעים באופן אוטומטי גם מבלי שיגידו להם. אבל ב-א' יש הרבה פוטנציאל שייצר בהמשך שינויים ותנאים מיטיבים שבעצם יהוו את מה שבסופו של דבר יעשה את ההבדל ויבטיח עתיד טוב יותר.
בדיוק קראתי את
הקטע הבא של גילעד אלפר, ותהיתי לעצמי שאם אפילו עצמאים "מתבכיינים" ככה, כאשר מעצם הטייטל שלהם, אינם אמורים להמתין לחסדיו של מישהו או של המדינה, אז איך יכול להיות שלוקחים אדם ממוצע ואומרים לו שהוא מתבכיין/מפונק או משהו בסגנון.
בהקשר גם לסטטוס של פותח הפוסט, המשפט "אם בארזים נפלה שלהבת מה יעשו אזובי קיר" נראה לי משתלב בדיון הזה נהדר.