• התכנים בפורום אינם מהווים ייעוץ מקצועי מכל סוג, לרבות ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם.
    השימוש בפורום כפוף לתנאי השימוש. עצם השימוש בפורום מהווה הסכמה מלאה לתנאים אלה.

הגמח המרכזי

• פותח הנושא פותח הנושא אליהו
  • פורסם בתאריך פורסם בתאריך
תראה, אני לא מבין כלום בגמ"חים וגם לא קראתי את התחקיר.
אני כן חושב שלהניח שגופים שמגלגלים מיליארדים* של שקלים ללא בקרה לא מכילים כמות בלתי זניחה של הון שחור זו הנחה נאיבית.
האם מה שאתה כותב נובע מנאיביות או פשוט דיבור מפוזיציה? קטנתי.

*זו הערכה שקראתי, היא אינה מעוגנת במחקר תקני שנעשה בכלים מדעיים מקובלים היות ומאוד קשה לעשות מחקר כזה כי אין גישה לדאטה ואין בקרה על מה שקורה בגמ"חים.
מסכים לגמרי. כבר בתגובה הראשונה שלי כתבתי שיש שם הרבה כסף מהכנסות לא מדווחות (אבל זה נכון גם לבנקים. אני בהחלט מסכים שיש סיכוי טוב שהשיעור יותר גבוה בגמחים, אבל זה בעיקר בגלל חתך האוכלוסייה... אם תסתכל על אותו חתך בבנקים אתפלא אם ההבדל יהיה עצום) אבל שוב, כמו שכתבתי למעלה, אני משער שמדובר כאן על הפקדות מהכנסות לא מדווחות ברמה של כמה אלפים בחודש למפקיד (השכרת דירה, עבודה צדדית וכדומה). סכומים כאלה אין שום בעיה להפקיד גם כן בבנק.

אם היית קורא את התחקיר או את ההודעות למעלה, היית רואה שסך הכל כתבתי שלא צריך להמציא סיפורים. הביאו כאן תיאוריה שלא מתבססת על שום נתונים וללא הסבר הגיוני (עם תיאור תהליך הלבנה הזוי עבור כספים רגילים לא מדווחים (= עלויות הלבנה גבוהות ואחר כך משלמים בסוף מס כחוק כשהמלבין מקבל את הכסף בארהב...). אז כתבתי שכדאי לקרוא בביקורתיות.

כשאתה כותב גופים שמגלגלים מיליארדים ללא בקרה, זה נכון לגבי חברות, עמותות וכדומה. הגמח סך הכל נכלל בתוך הקטגוריה של עמותות ודומיו. בוודאי שצריך דרך פיקוח לוודא שאין מעשים לא חוקיים.

בכלל, עכשיו שיש את חוק המזומן נראה לי שצריך להמציא סיפורים חדשים להסביר איך קרה שלא כל הגמחים התמוטטו D:

אגב,
יש לי קרוב משפחה חרדי (אדם מדהים) שמנהל גמ"ח בהקף של כ-10 מליון ש"ח,
שאלתי אותו על חדלות פירעון,
והתשובה שלו- לפני שמונה שנים היה מקרה של גביה מערבים, וזה במקרה חריג, חוץ מזה הכל מתקתק חלק.

זה משפט המפתח.
מנגנון שלא יכול לעמוד בהתחייבויות אם לא מוזרם אליו כסף חדש נקרא פירמידה.
אני רחוק מאד מלתייג חרדים ככאלו שמרמים יותר מאחרים, אבל גם מתקשה להאמין שבגוף לא מפוקח ולא שקוף שמגלגל כנראה סכומי עתק, כל מי שעלול לגנוב הוא מאה אחוז ישר מאה אחוז מהזמן.
כמו שנאמר: לאו עכבר גנב אלא חורא גנב.
גם בנק הוא פירמידה במובן הזה
המקרה שאתה מתאר מציג מצב של הריצה אל הבנקים
אבל זה נכון שיתכן מצב כזה והיו מצבים כאלו בעבר
אבל לדעתי זה ממש סיכון רחוק. [ברבור שחור..]

הם לא יכולים לקחת הלוואה מבנק, כי כל העניין הוא שאין ריבית, וברגע שהבנק ייקח מהם ריבית כבר העסק שלהם נהיה לא מהודר הלכתית.
מי אמר שזה לא מהודר הלכתית?
הלוואה בריבית בין שתי גופים עסקיים ולא לאנשים
עם היתר עסקא מהודר
אין בזה שום איסור לדעת שום גורם הלכתי שאני מכיר?
וחוץ מזה אם כבר יותר בעייתי לקחת ריבית מוקדמת על ההלוואה בלי היתר עסקא
והטריק שהילדים משלמים כביכול לא מונע שיחשב ריבית
אם תכל'ס בסוף במציאות ההורים משלמים...

בנוסף, ניקח 6 ילדים למשפחה. (ממוצע במגזר החרדי בסביבות 6)
החזר הלוואה כל חודש של 1592 כפול 6. צריך להחזיר נטו 9500 שקל כל חודש.

או משפחה של 10 ילדים. החזר של 15920 נטו כל חודש.

איך בדיוק משפחות במגזר החרדי, כאשר לפי - תעסוקת חרדים – מבט על אם גם הגבר וגם האשה עובדים הם מרויחים 16000 ברוטו, (ומה האחוז במגזר החרדי שזה קורה ? ) יחזירו את הכסף של ההלואה הזו ? כאשר במקרה הטוב ששניהם עובדים זה הלוואה של כמעט 2/3 מההכנסה. וזה לפני העלות של אחזקת משפחה של 8 נפשות.
אני אסביר לך משהוא שאולי אתה לא יודע
אבל במגזר החרדי ההורים משלמים כסף לילדים [מכספי מעשרות כמובן...] כדי שיוכלו לקנות דירה
והילדים משלמים להורים [מכספי מעשרות כמובן...] כדי שיוכלו לעמוד בהחזרים של החובות

כך שאם לאדם יש עשר ילדים שהוא כבר חיתן [שאגב זה לא קורה בשנה אחת...ובדרך כלל עד שלוקח את היחידה האחרונה כבר גמר עם הראשונות. יש פער של עשרים שנה בדרך כלל בין עשר ילדים... אז את ההלוואה הראשונה שהוא נטל הוא כבר גמר לפני עשור ואת השאר הלאה בהתאמה כל שנתיים...] אז הוא מקבל בין 5,000 ש"ח ל 10,000 ש"ח רק מהמעשרות של הילדים [תלוי כמה הם משתכרים...]

נכון, ולכן הוא הגוף הכי מפוקח בעולם.
אני לא הייתי משתמש בפירמידה בהקשר של בנקים. זה שאין כסף נזיל לתת מיד, לא אומר שהבנק לא יוכל לעמוד בהתחבויותיו. לא נדרשים לקוחות או מפקידים חדשים, רק שהבנק יצליח לגבות את חובותיו.
בפירמידה להבדיל, ברגע שכולם (או אפילו חלק) יבקשו את המגיע להם, הכל יקרוס כל עוד אין פראיירים חדשים.

אני לא הייתי משתמש בפירמידה בהקשר של בנקים. זה שאין כסף נזיל לתת מיד, לא אומר שהבנק לא יוכל לעמוד בהתחבויותיו. לא נדרשים לקוחות או מפקידים חדשים, רק שהבנק יצליח לגבות את חובותיו.
בפירמידה להבדיל, ברגע שכולם (או אפילו חלק) יבקשו את המגיע להם, הכל יקרוס כל עוד אין פראיירים חדשים.
אני לא בטוח שיחס הרזרבה מחושב כך שבכל רגע נתון הבנק יכול לכסות את דרישת כל המפקידים לקבל את כספם באמצעות גביית חובות שעומדים לפרעון.
אבל אני מקבל את ההבחנה בין המצב הזה לפירמידה בה בהיעדר פראיירים חדשים העסק יקרוס בוודאות.

אני לא בטוח שיחס הרזרבה מחושב כך שבכל רגע נתון הבנק יכול לכסות את דרישת כל המפקידים לקבל את כספם באמצעות גביית חובות שעומדים לפרעון.
בבנק מופקדים מיליון שקלים. אם יחס הרזרבה עומד על 10%, הבנק יכול להלוות 900 אלף ולהישאר עם 100 אלף (מתוך ההנחה שלא כולם יבואו לדרוש את כספם בו זמנית). כעת, לבנק יש התחייבויות בסך של מיליון ש"ח (למפקידים), נכסים בסך של 900 אלף ש"ח (ההלוואות) ומזומן של 100 אלף ש"ח.
הרגולציה קובעת עד כמה בטוחות ההלוואות שהבנק נותן, איזה הון עצמי הוא צריך להחזיק (כי יהיו הלוואות שלא יחזרו) וכו'.

במקרים של "ריצה אל הבנק", הבנק אכן לא יוכל לתת מזומן לכל מי שזכאי לו, הוא יאלץ ללוות מהבנק המרכזי על מנת למנוע את קריסתו, אך בסופו של יום אין צורך בלקוחות חדשים אם ההלוואות שניתנו חוזרות.

במקרים של "ריצה אל הבנק", הבנק אכן לא יוכל לתת מזומן לכל מי שזכאי לו, הוא יאלץ ללוות מהבנק המרכזי על מנת למנוע את קריסתו, אך בסופו של יום אין צורך בלקוחות חדשים אם ההלוואות שניתנו חוזרות.
לזה התכוונתי. הפיקוח נועד להקטין למינימום (לא לאפס) את הסיכון שהבנק לא יעמוד בהתחייבויות ונדרש גיבוי הבנק המרכזי למקרי חירום.
בלי פיקוח כל המנגנון לא ייתכן.

לזה התכוונתי. הפיקוח נועד להקטין למינימום (לא לאפס) את הסיכון שהבנק לא יעמוד בהתחייבויות ונדרש גיבוי הבנק המרכזי למקרי חירום.
בלי פיקוח כל המנגנון לא ייתכן.
בוודאי שיתכן. עד כמה שאני יודע, בנקים היו קיימים לפני פיקוח ולפי בנק מרכזי.
היה סיכוי גדול יותר שיגיעו לחדלות פירעון, נכון, אבל השיטה עצמה (בנקאות ברזרבה חלקית) עדיין לא הופכת את הסיפור לפירמידה.

הדיון מבחינתי על היום, לא היסטורי.
הנקודה שלי היא שאין באמת דמיון בין פירמידה (בה ההפסד מובטח לחלק מהמשתתפים כי הפראיירים יגמרו) לבין בנקאות ברזרבה חלקית בלי קשר לקיומו של בנק מרכזי או פיקוח.

הנקודה שלי היא שאין באמת דמיון בין פירמידה (בה ההפסד מובטח לחלק מהמשתתפים כי הפראיירים יגמרו) לבין בנקאות ברזרבה חלקית בלי קשר לקיומו של בנק מרכזי או פיקוח.
כבר הסכמתי איתך שיש הבדל.
ועדיין, בהיעדר פיקוח, הסיכוי של הבנק לעמוד בכל התחייבויותיו במקרה של ריצה אל הבנק, הוא מאד נמוך, אם כי לא אפס כמו במקרה של פירמידה.

כבר הסכמתי איתך שיש הבדל.
ועדיין, בהיעדר פיקוח, הסיכוי של הבנק לעמוד בכל התחייבויותיו במקרה של ריצה אל הבנק, הוא מאד נמוך, אם כי לא אפס כמו במקרה של פירמידה.
*בהיעדר בנק מרכזי ממנו יוכל ללוות. הפיקוח למניעה של הלוואות מסוכנות, מעילות וכו'.

בגלל שאנחנו בתוך דיון על גמ"חים, לגביהם לא לחלוטין ברור לי האם מדובר בפירמידה שסופה לקרוס בקרוב (בגלל שגידול האוכלוסיה אקספוננציאלי, כך גם גדלה כמות המשתתפים החדשים ב"תרמית"), ראיתי לנכון להדגיש שאין דמיון לשיטת מערכת הבנקאית (ללא קשר לפיקוח שהוא כמובן מאוד חשוב) כפי שנטען קודם לכן.
גם אם מארגני הפירמידה הם האנשים הכי הגונים ואחראיים בעולם, ללא גיוס אקספוננציאלי של משתתפים חדשים, אין לה היתכנות מתמטית להמשיך ולהתקיים.

עקבת אחרי הנפילה של ה SVB?
ברגע שהיה רוח כזו שהבנק לא במצב טוב כוווולם משכו הפקדות והבנק פשט רגל
הם מדברים על כזה תרחיש
ולדעתי הם צודקים בשאר הגמחים הקטנים שמנסים לחקות, כמו אושר וכבוד וכדו'...
אבל לדעתי הגמח המרכזי הוא גמח יציב שקיים כבר המון שנים עם הון עצמי גדול מאוד
וכמובן שלא היה מזיק יותר פיקוח על מה שהולך שם
אבל להגיד שבגלל זה הוא בסיכון לקרוס לא הייתי הולך לכאלו מחוזות כ"כ מהר

*בהיעדר בנק מרכזי ממנו יוכל ללוות. הפיקוח למניעה של הלוואות מסוכנות, מעילות וכו'.

בגלל שאנחנו בתוך דיון על גמ"חים, לגביהם לא לחלוטין ברור לי האם מדובר בפירמידה שסופה לקרוס בקרוב (בגלל שגידול האוכלוסיה אקספוננציאלי, כך גם גדלה כמות המשתתפים החדשים ב"תרמית"), ראיתי לנכון להדגיש שאין דמיון לשיטת מערכת הבנקאית (ללא קשר לפיקוח שהוא כמובן מאוד חשוב) כפי שנטען קודם לכן.
גם אם מארגני הפירמידה הם האנשים הכי הגונים ואחראיים בעולם, ללא גיוס אקספוננציאלי של משתתפים חדשים, אין לה היתכנות מתמטית לה

משיך ולהתקיים.
אתה צודק שאין כ"כ דמיון אבל בבנקים מצד אחר יש הרב יותר סיכונים כי הם ממונפים ברמות מחרידות כי הם משקיעים את הכספים שאמורים להיות כבטוחות ולעיתים באגחים לטווח ארוך שבדרך כלל יותר יקרים מלטווח קצר אבל במקרים של היפוך הם בעצם מפסידים מה שגרם לנפילת הבנק SVB
ועוד כל מיני סיכונים. מה גם שיש הרבה יותר מקרים של חדלות פירעון לבנקים מאשר לגמחים [בחברה החרדית יש יותר מודעות לגבי החזרת חובות...]

בגדול הסיכון היחיד שקיים בגמ"ח המרכזי הוא שיהיו פחות מצטרפים חדשים ואז הוא לא יוכל לעמוד בהתחייבויותיו לתת את ההלוואה שבנינו עליה
דרך אגב הם מבהירים שהם לא מתחייבם לתת את ההלוואה
אלא התורמים מנדבים את כספם בשביל להלוות למי שנזקק לכך
ובהגיע הזמן שהם יצטרכו הלוואה במקרה ויהיה לגמח מספיק כסף כדי לתת להם הם יתנו להם גם הלוואה

זה לא כמו אדם שמשקיע את מיטב כספו וחסכונותיו במקום לא הכי יציב...

עקבת אחרי הנפילה של ה SVB?
ברגע שהיה רוח כזו שהבנק לא במצב טוב כוווולם משכו הפקדות והבנק פשט רגל
הוא לא פשט רגל. כל המפקידים קיבלו את הכספים שלהם, וגם הפד יקבל את הכספים שלו (עד כדי ריביות).
הם מדברים על כזה תרחיש
ולדעתי הם צודקים בשאר הגמחים הקטנים שמנסים לחקות, כמו אושר וכבוד וכדו'...
כשמדובר בגוף לא מפוקח בשום צורה, לדעתך או לדעתי אין שום משמעות.
וכמובן שלא היה מזיק יותר פיקוח על מה שהולך שם
אבל להגיד שבגלל זה הוא בסיכון לקרוס לא הייתי הולך לכאלו מחוזות כ"כ מהר
זה מתנהל כמו תרמית פירדמידה. בוודאי שיש סיכוי שזה יקרוס.

אתה צודק שאין כ"כ דמיון אבל בבנקים מצד אחר יש הרב יותר סיכונים כי הם ממונפים ברמות מחרידות כי הם משקיעים את הכספים שאמורים להיות כבטוחות ולעיתים באגחים לטווח ארוך שבדרך כלל יותר יקרים מלטווח קצר אבל במקרים של היפוך הם בעצם מפסידים מה שגרם לנפילת הבנק SVB
ועוד כל מיני סיכונים. מה גם שיש הרבה יותר מקרים של חדלות פירעון לבנקים מאשר לגמחים [בחברה החרדית יש יותר מודעות לגבי החזרת חובות...]
אין לי מושג לגבי הגמ"חים, אבל בישראל היה בנק אחד שנפל בעקבות מעילה, ושם המדינה החזירה את הכסף ללווים. מאז הפיקוח השתנה מאוד (פעם לא היית יכול פשוט להיכנס לאתר ולראות כמה כסף יש לך בחשבון...), והסיכוי למעילה כזו הרבה יותר קטן.
בגדול הסיכון היחיד שקיים בגמ"ח המרכזי הוא שיהיו פחות מצטרפים חדשים ואז הוא לא יוכל לעמוד בהתחייבויותיו לתת את ההלוואה שבנינו עליה
דרך אגב הם מבהירים שהם לא מתחייבם לתת את ההלוואה
אלא התורמים מנדבים את כספם בשביל להלוות למי שנזקק לכך
ובהגיע הזמן שהם יצטרכו הלוואה במקרה ויהיה לגמח מספיק כסף כדי לתת להם הם יתנו להם גם הלוואה
זו בדיוק קריסה. שילמת כסף לגמ"ח, וכשמגיע תורך לקבל - נגמר הכסף.
זה לא כמו אדם שמשקיע את מיטב כספו וחסכונותיו במקום לא הכי יציב...
אין לי מושג כמה כסף כל אחד שם שם.

היי חברים
מספר דברים שצריך לדעת לפני שמפקידים בגמ״ח המרכזי
1. עברתי על התקנון שלהם וכתוב שם במפורש שהם לא מחויבים לתת לך הלואה אלה זה כפוף לשיקול דעתם
2. צריך להביא 6 ערבים שהיו מוסכמים עליהם

פתחו חשבון למסחר עצמאי

פסגות טרייד

ישראל: 0.06% מעסקה (מינימום ₪2 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה)
דמי ניהול: ללא דמי ניהול
מינימום: ₪10,000
פתיחת חשבון

מיטב טרייד

ישראל: 0.08% מעסקה (מינימום ₪4.65 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה או $5 ב-IBKR)
דמי ניהול: פטור לשנתיים, אח״כ ₪15
מינימום: ₪5,000
פתיחת חשבון

אקסלנס טרייד

ישראל: 0.07% מעסקה (מינימום ₪3 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשלוש שנים, אח״כ ₪15
מינימום: ₪10,000
פתיחת חשבון
פסגות טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪10,000
⌄
ישראל: 0.06% מעסקה (מינימום ₪2 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה)
דמי ניהול: ללא דמי ניהול
פתיחת חשבון
מיטב טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪5,000
⌄
ישראל: 0.08% מעסקה (מינימום ₪4.65 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשנתיים, אח״כ ₪15
פתיחת חשבון
אקסלנס טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪10,000
⌄
ישראל: 0.07% מעסקה (מינימום ₪3 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשלוש שנים, אח״כ ₪15
פתיחת חשבון
גילוי נאות: האתר מקבל תגמול בגין פתיחת חשבון דרך הקישורים. אין באמור משום ייעוץ השקעות או שיווק השקעות.
מי אמר שזה לא מהודר הלכתית?
הלוואה בריבית בין שתי גופים עסקיים ולא לאנשים
עם היתר עסקא מהודר
אין בזה שום איסור לדעת שום גורם הלכתי שאני מכיר?
הלוואה בריבית לחברה בע"מ זה נושא שיש שמתירים למרות שברור שיש שאוסרים בדיוק כמו שיש שאוסרים אג"ח קונצרני, וזה שהגמח זה גוף עסקי (וכידוע זה לא חברה בע"מ) אין לזה שום היתר הלכתי להלוות בריבית, וגם אם מצאת פוסק ספציפי (למרות שלדעתי אין) זה גמ"ח שכל האסטרטגיה שלו היא בנויה על זה שזה מהודר לכל הפוסקים שמקובלים בציבור.

אף אחד לא חולק על זה "שכרגע" זה הגמ"ח הכי יציב בעולם... מהסיבה הפשוטה שרוב המוחלט של ההתחיבויות שלהם עדיין לא הגיע תאריך היעד... ראשוני המפקידים רק עכשיו מתחיל להגיע תאריך היעד...

כתבתי כבר כמה פעמים ולכן אני לא חוזר עכשיו שוב, אבל יש הרבה סיבות לחשוש שהגמ"ח המרכזי לא יצליח לגייס מצטרפים חדשים ברמה מספקת כדי לעמוד בהתחיבויות העתידיות, ולכן לדעתי זה גמ"ח עם סיכון גבוה שהמפקידים לא יקבלו את ההלוואות שהם מצפים להם.

נושאים דומים

Back
למעלה