10 הדיברות למשקיע בשוק דובי

1

הבורסות ברחבי העולם מגלות חולשה מסוימת בשבועות האחרונים, שיש שיאמרו שהנה אופיינית לתקופה זו של השנה.  זוהי תזכורת לכך שלפעמים, השוק יכול גם לרדת ולפעול בניגוד מוחלט למטרותינו.

סימני דאגה ניכרים בקרב לא מעט משקיעים טריים, אפילו בעמודי התגובות של "הסולידית".

מטבע הדברים, אין לי קצה של מושג אם אנו ניצבים לפני תקופה מתמשכת של עליות בשווקים (שוק שורי) או לפני ירידה מתמשכת (שוק דובי). כדור הבדולח שלי טוב בדיוק כמו שלכם.

על כל פנים, להלן כמה דברים שיש לזכור לקראת האפשרות שהתרחיש הדובי יתממש, בין אם מחרתיים ובין אם בעוד שנתיים.

עשרת הדיברות למשקיע

1. אנכי השוק – ואנוכי אנכי

משקיעים רבים כועסים על עצמם כשהשוק יורד, ונכנעים לתחושות של תסכול ואשמה.

"למה אני צריכה את זה," תגיד אחת. "אני לא טוב יותר ממהמר בקזינו" יגיד אחר. זה לא מפתיע: פרופ' כהנמן כבר הוכיח כי בני אנוש נוטים לשנוא הפסד כמעט פי שתיים יותר מכפי שהם אוהבים להרוויח.

כולנו היינו מעדיפים לקצור תשואה ריאלית גבוהה ללא סיכון. למרבה הצער, אין חיה כזו. אי אפשר להנות מהעליות מבלי לחוות את הירידות. זה פשוט לא עובד כך.

שוק המניות מסוכן. זהו טבעו. הסיכון הזה מתבטא בתנודתיות: השוק נוטה לא פעם לעלות או לרדת בחדות תוך זמן קצר. פוטנציאל התשואה הגבוה ממניות היא פיצוי (פרמייה) עבור הסיכון שאנו לוקחים על עצמנו כשאנחנו מחליטים לעלות על רכבת ההרים הזו. אין תשואה ללא סיכון.

אלא שהשוק לא חייב לנו דבר — העובדה שהסכמנו להסתכן לא מחייבת את השוק לפצות אותנו במועד שמתאים לנו. כשהשוק מתעורר על רגל שמאל ומחליט לרדת, או אפילו להתרסק, חשוב שלא תקחו זאת באופן אישי. השוק לא מכיר אתכם. הוא לא יודע מהן המטרות הכלכליות שהצבתם ומהו פרק הזמן שבו תכננתם להשקיע. ולמען האמת — גם לא איכפת לו. כשהוא קורס, כולם נפגעים – לא רק אתם.

קבלו את הירידות בשווקים כחלק בלתי נפרד מהתנהגותם הטבעית, ולמדו להרגיש עימן בנוח — או לפחות לא להיכנס לפאניקה. לא בכדי אמר וורן באפט: "אל תחזיקו מניות אם ירידה של 50% בערכן תוך פרק זמן קצר תגרום לכם לחוש מצוקה חמורה."

2. זכור את מדיניות ההשקעה לקודשה

לעולם אין לקבל החלטות בזמן שהבורסה נופלת. זה מתכון לאסון.

את ההחלטות החשובות מקבלים זמן רב לפני המפולת, עוד לפני שנכנסים לשוק, בסביבה ניטרלית, שקולה ונטולת אמוציות. בשלב זה יש לנסח תכנית, או מדיניות השקעה ברורה, ולהעלותה על הכתב במסמך סדור וחתום.

התכנית אמורה לכלול לפחות שלושה מרכיבים קרדינאליים:

(1) מטרה: לשם מה אתם משקיעים (הגנה מפני אינפלציה? קניית דירה? עצמאות כלכלית?)

(2) משך: פרק הזמן שבו אתם מתכננים להשקיע, או במילים אחרות: מתי תזדקקו לכסף? ככל שפרק הזמן קצר יותר, כך החשיפה לנכסים מסוכנים (מניות) צריכה להיות קטנה יותר.

(3) הרכב תיק ההשקעות (ובעיקר – החלוקה בין אגרות חוב למניות) הנגזר מסעיפים 1 ו-2. החלוקה אמורה לשקף באופן הכנה ביותר את מידת הנכונות הפסיכולוגית של המשקיע לקחת סיכון.

התכנית קובעת אם יש להגיב לאירוע, ובמידה שכן: כיצד (מה למכור, מה לקנות וכמה). כל החלטה שתקבלו חייבת להיעשות לאחר עיון מפורט במסמך הזה.

מדיניות ההשקעה לא חייבת להתפרס על קודקס שלם של עשרות עמודים. אפשר להסתפק גם במשפט אחד או שניים, לכתוב אותו ולתלות אותו על קיר במקום בולט, לדוגמה:

"הנני משקיע בעל אופק השקעה של 40 שנה השואף להגן על כספי מפני השפעותיה ההרסניות של האינפלציה. לכן בכוונתי לשמור על תיק השקעות המחולק 50/50 בין אג"ח למניות, ולאזנו מחדש בכל פעם שחלה סטייה גדולה מ-10%."

מדיניות ההשקעה משולה למגדלור המסייע לכם להגיע לחוף מבטחים בזמן סערה. היא מזכירה "למה אתם צריכים את זה", מעודדת אתכם להשקיף לטווח הארוך ומנחה אתכם לקבל החלטות רציונאליות בסביבה שנוטה לפרקים להיות בלתי-רציונאלית. משקיע שנכנס לבורסה ללא תכנית כזו הוא לכל היותר ספקולאנט.

3. לא תמכור

Primum non nocere ("ראשית כל – אל תגרום לנזק") הוא ביטוי המזוהה בדרך כלל עם עקרונות היסוד של האתיקה הרפואית, אבל הוא רלוונטי באותה מידה גם להשקעות בשוק ההון.

"נזק", בהקשרו הנוכחי מתייחס לאובדן סופי ומוחלט של הכספים שהושקעו. הדרך היחידה להפסיד בבורסה היא למכור ניירות ערך במחיר נמוך מהמחיר שבו רכשתם אותם.

כשהשוק קורס, ערך תיק ההשקעות יורד אמנם, אבל כמות ניירות הערך נותרת ללא שינוי. זמנית, הכמות הזו שווה פחות; אולם משקיע שמוכר בשיא המפולת הופך את הזמני לקבוע, מנציח את המחיר הנמוך ונועל את ההפסד לעד. הכסף כבר לא יחזור אליו.

לרוע המזל, זה בדיוק מה שעושים רוב המשקיעים הפרטיים כשהדוב האימתני מטיל את צילו. העדר, בהגדרה, לא יכול להימלט מהמפולת בזמן. רבים לא עומדים בלחץ ומשדרים פקודות מכירה כל עוד נפשם בהם, רק כדי "להציל" את מה שנשאר מהקרן ולהתנחם בעובדה שכך לפחות לא יפסידו עוד.

דפוס ההתנהגות הזה חוזר על עצמו שוב ושוב לאורך ההיסטוריה. ב-2008, לדוגמה, הציבור הישראלי פדה קרנות נאמנות בשווי 38 מיליארד שקל. כמובן שהכסף הזה מצא את דרכו חזרה לשוק כעבור 5 שנים בלבד, אחרי ראלי מטורף למדי.  הציבור מוכר בזול (כשהבורסה קורסת) וקונה ביוקר (כשהיא מזנקת).

בלז פסקל הבחין כבר במאה ה-17 ש"כל האומללות של בני האדם מקורה אחד והוא בחוסר היכולת לשבת בשקט לבד בחדר." הוא צדק. כולנו בסך הכל בני אדם. ככאלה, אנחנו חייבים "לעשות משהו" בתגובה לסכנה: להילחם או לברוח. קפיאה על השמרים מנוגדת לטבע האנושי.

ובכל זאת, המסקנה ברורה: כשהשוק קורס, במקרים רבים התגובה הבריאה ביותר היא לא לעשות דבר — ובטח שלא למכור ניירות ערך בהפסד. לצטט את ג'ון בוגל: "!Don't just do something, stand there"

4. לא תפסח על הזדמנות קניה

אי-מכירה היא כמובן הבסיס לכל, אבל ככל שידוע לי, הדרך הטובה ביותר להתמודד עם ירידות בבורסה היא לקנות כשהשוק נמוך.

עבור משקיע צעיר יחסית שחוסך ומשקיע באופן קבוע, מפולת בשוק מהווה הזדמנות לרכוש מניות במחירי מבצע, ועל ידי כך להגדיל את פוטנציאל התשואה מהן (רווחי הון ודיבידנדים כאחד).

זכרו: כשאתם קונים מניות או יחידות בקרנות נאמנות, כמות היחידות מחושבת על ידי חלוקת סכום הקנייה בשער הקנייה. אם שער הקנייה יורד זמנית, הרי שהכסף שלכם קונה יותר.

וכך כותב האורקל מאומהה:

"נניח שאתם מצפים לחסוך כסף ב-5 השנים הבאות. האם עליכם לשאוף למחירי מניות גבוהים יותר או נמוכים יותר במהלך התקופה? משקיעים רבים טועים כאן. אף על פי שהם צפויים לקנות מניות בשנים הקרובות, הם צוהלים כשמחירי המניות עולים ומדוכאים כשמחירי המניות יורדים. התגובה הזו לא הגיונית. רק מי שמצפה למכור מניות בעתיד הקרוב צריך לשמוח מכך שהן עולות. מי שמצפה לקנות אמור להעדיף שהמחירים יצללו."

במילים אחרות – אל תיבהלו מהמסכים האדומים. זה הזמן שבו עושים כסף.

כמה לקנות? בדיוק כפי שהגדרתם מבעוד מועד במסמך מדיניות ההשקעה, ובהתאמה לגודל הסטייה משיעור הפלח המנייתי הרצוי.

נניח, לדוגמה, שיש לכם תיק השקעות בשווי 100,000 ש"ח. בהתאם לפרופיל הסיכון שלכם, הגדרתם מדיניות חשיפה של 50:50, ובעקבותיה השקעתם 50,000 ש"ח במניות ו-50,000 ש"ח נוספים באג"ח ממשלתי.

נניח ששוק המניות קרס, וכעת הפלח המנייתי שווה רק 25,000 ש"ח או 33.33% מהתיק. לעומת זאת, הפלח האג"חי, ששוויו נותר 50,000 ש"ח, מהווה כעת 66.66% מהתיק — סטיה של 16.66% מכפי שהוגדר במדיניות ההשקעה.

כדי להשיב את התיק למשקלו המקורי, יש למכור אגרות חוב בכמות הדרושה (16.66%, או 12,500 ש"ח) ולקנות בסכום מניות במחיר נמוך. כעת התיק ייראה כך: 37,500 מניות, 37,500 אג"ח. כמובן שאם אתם עדיין מקבלים שכר או שיש לכם הכנסה קבועה אחרת כלשהי, אין צורך למכור אגרות חוב. בכל פעם שנכנסת משכורת, רכשו באמצעותה מניות במחירי ריצפה, ועל ידי כך תשיבו את התיק לאיזון.

קניית מניות אחרי מרחץ דמים בבורסה זו פעולה המנוגדת לאינטואיציה ולטבע האנושי. זה מפחיד מאד. תמיד ישנו הסיכון שגם המחיר הזול שבו קניתם ייחתך בתקופה שלאחר מכן. לכן, בעת האיזון — צפו לגרוע מכל. בכל פעם שתשלחו פקודת קנייה, דמיינו שהסכום ייחתך לפחות ב-25%. אם המחשבה הזו קשה מנשוא – יתכן שהרכב התיק מסוכן מדי ושעליכם למתן את החשיפה.

5 כבד את הזמן למען ירבה ממונך

הזמן מרפא את הכל – גם את הבורסה.

לשוק המניות יש נטייה אינהרנטית לטפס מעלה בטווח הארוך, כביטוי אחד מיני רבים של צמיחה כלכלית, חדשנות אנושית, גידול דמוגרפי ועוד. זו הסיבה שמבחינה היסטורית, השקעה ארוכת-טווח במניות הוכיחה עצמה בתור האסטרטגיה הטובה ביותר לבסס די הון כדי להגיע לעצמאות כלכלית.

בטווח הקצר, כאמור, השוק עשוי לפנות לכל כיוון ואפילו להתרסק בעשרות אחוזים. אלא שגם אם קשה לדמיין זאת בעיצומה של המפולת, במוקדם או במאוחר השוק יתאושש.

קחו בחשבון כי במידה ששוק המניות העולמי יתרסק ל-0 עגול ולעולם לא יתאושש, סביר להניח שהמערכת הכלכלית כולה תתמוטט ויחד עמה הציביליזציה המודרנית. בתרחיש זה, שווי תיק ההשקעות שלכם יהיה חסר רלוונטיות. יהיו לכם עניינים דחופים יותר (מים ואוכל, לדוגמה).

מכאן שיש שאלה אחת בלבד שמשקיע צריך לשאול את עצמו כשהשוק מתמוטט, והיא "מתי אזדקק לכסף?"

ככל שאופק ההשקעה ארוך יותר, והצורך בכסף דחוף פחות, כך יש זמן רב יותר לשוק לתקן כלפי מעלה ולהתאושש. בהנחה שתיק ההשקעות שלכם מפוזר גלובלית ומאוזן כהלכה, סביר שתשרדו גם את הקשה שבמפולות.

זכרו שלתנודתיות היומיומית בשווקים אין חשיבות רבה. לשווי התיק שלכם אין משמעות מעט בשני מצבים: היום שבו אתם קונים והיום שבו אתם מוכרים את אחזקותיכם. כדי שהתיק יהיה שווה משמעותית יותר בנקודת המכירה, יש צורך בכמויות נדיבות של זמן, סבלנות וצבירת ריבית דריבית.

6. לא תציץ

פרופ' דן אריאלי ציין בשעתו כי במהלך משבר 2008, הוא הזין בכוונה סיסמה שגויה לחשבון הברוקראז' שלו על מנת שיינעל. כך הוא חסך מעצמו את רגעי החרדה והאימה בעת שתיק ההשקעות שלו צנח מטה.

אריאלי, כהרגלו, יודע על מה הוא מדבר: ככל שאדם מציץ בתיק שלו לעתים קרובות יותר, הוא עלול להילחץ יותר ולהיגרר אגב כך להחלטות גרועות במיוחד (ע"ע הדיבר השלישי). הדבר נכון שבעתיים כשהשוק קורס.

מסמך מדיניות ההשקעה שלכם צריך לכלול התייחסות מפורשת למועדים שבהם תבדקו את ביצועי התיק: פעם בחצי שנה, פעם ברבעון, או לכל היותר פעם בחודש. הצצה תכופה יותר תביא כמעט תמיד לתוצאות שליליות.

7. לא תענה עצמך בעדי שקר

כשהבורסה קורסת זו שעתה היפה של התקשורת הפיננסית. הרייטינג בדרך כלל מטפס שעה שמשקיעים רבים ממתינים למוצא פיהם של ה"מומחים" באשר לעתיד השוק. כך נוצרת תופעה שמזינה את עצמה.

בפועל, לא תמצאו שם הפתעות. תמצאו בעיקר פרשנים שמתאמצים לספר באופן הסנסציוני ביותר שהשוק קרס — כמובן, אחרי שהשוק קרס. מדי פעם יצוצו אייטמים על כלכלנים דומיסטים כמו נוריאל רוביני או מארק פאבר שיזעקו "אמרנו לכם" (שעון מקולקל צודק פעמיים ביום) או "למה לא מכרתם" (ע"ע הדיבר השביעי).

אין שום חוק שמחייב אתכם לקרוא עיתונות כלכלית רק מפני שאתם משקיעים בבורסה. למען האמת, מחקרים זיהו זיקה ישירה בין רמת המתח הנפשי לבין חשיפה לחומרים כאלה, על אחת כמה וכמה בעיתות משבר. משקיע מתוח ולחיץ הוא כמעט תמיד משקיע המקבל החלטות איומות.

אם אתם בכל זאת חשים צורך עז לצרוך מנה הגונה של רעש פיננסי, מוטב שתתייחסו אליו כפי שראוי להתייחס אליו — רעש, בידור או פורנוגרפיה זולה.

8. לא תתייסר בראייה לאחור

כל ניתוח מושלם בראייה לאחור. תמיד קל לזהות את נורות החירום האדומות. קל לשמוע את צופר האזהרה המשתולל. קשה שלא לחשוב: "למה לא מכרתי!? איך לא ידעתי!?"

לא מפתיע, אם כן, כי המשקיע הטוב ביותר בעולם הוא "אדון בדיעבד".

לאף אחד אין יכולת לחזות את ביצועיו קצרי הטווח של השוק, וממילא, איש לא יודע לפעול לפיהם. לא כלכלנים בכירים, לא מנהלי קרנות גידור, לא "לילה כלכלי", לא בלומברג, לא מרקט ווטש ולא כלכליסט.

ה לא סוד, כמובן. יש אנשים שקיבלו פרס נובל על כך שהוכיחו שלא ניתן לחזות שינויים קצרי טווח ברמות המחירים בשווקים. גם המשקיעים הגדולים ביותר – וורן באפט, פיטר לינץ' ושות' הם משקיעים לטווח ארוך.

בזמן אמת, קשה מאוד לזהות את האזהרות הללו. אין לדעת מה עתיד לבוא – ולכן הדרך הטובה, אם לא היחידה, להתמודד עם הלא נודע היא באמצעות פיזור של התיק על פני נכסי השקעה שאינם קורלטביים זה לזה.

מעל לכל, יש להשקיע מתוך פרספקטיבה ארוכת טווח ולקוות שלא ניקלע לארוע קטסטרופלי מסדר הגודל של הדבר השחור או מלחמת העולם השלישית או תחיית הקומוניזם והתכנון המרכזי.

9. זכור את אשר עשה לך הדוב

סיבולת סיכון — ממנה נגזר הרכב תיק ההשקעות שלכם, לרבות החשיפה למניות — היא לא משהו אפשר "ללמוד" מספרים, מגרפים, משאלונים או אפילו מבלוגים כמו הסולידית.

למרבה הצער, יש רק דרך אחת לגלות מהי סיבולת הסיכון האמיתית שלכם, והיא לחוות מפולת בבורסה — בכסף אמיתי, כמובן. קשה לתאר במילים את התחושה שחש אדם הצופה בתיק ההשקעות שלו — הכסף שחסך בעמל רב — הולך ומתכווץ. זו חוויה שלא שוכחים אף פעם.

התייחסו למפולת כאל שכר לימוד. העלו את תחושותיכם על הכתב כדי שתזכרו איך זה מרגיש. את התחושות הללו צריך לתעל לבניית ביטחון עצמי, סבלנות וחוסן נפשי כדי להתמודד עם המפולות שעוד עתידות לבוא ובעיקר כדי להתגונן מפני זעקות השבר האלרמיסטיות של התקשורת הפיננסית. אל תעשו את אותן טעויות פעמיים.

בוגרי משבר 2008 — אלה שנשארו ואלה שברחו — הם משקיעים טובים יותר היום. אלה ששרדו את המשבר ולא מכרו — הרוויחו הרבה כסף. אלה שמכרו בפאניקה, יודעים היום שעליהם לשמור על חשיפה קטנה משמעותית למניות.

10. ואין כל חדש תחת השמש

חסוך-קנה-החזק-אזן.

חסוך-קנה-החזק-אזן.

האזינו להלמות התופים. זהו המיקצב שלצליליו יש לחתור. רק כך תצליחו לנווט את סירת המשוטים שלכם במימיו הסוערים של שוק ההון. כל סטייה מהמקצב — בגלל פאניקה, בלבול או סיבות אחרות – תציב אתכם בסכנת שקיעה ותרחיק אתכם מחופי הארץ המובטחת המכונה "עצמאות כלכלית".

הדרך הטובה ביותר לוודא שלא תסטו מהמקצב היא באמצעות מיכון – אוטומציה של תהליך ההשקעה.

כמו כל חיסכון, קרנות נאמנות ניתן לרכוש בהוראות קבע, באופן שלא מצריך כל התערבות מצדכם. הנחו את הברוקר שלכם לרכוש עבורכם קרנ(ות) מחק(ות) זולות, המעניקות פיזור גלובאלי מרבי. ודאו כי ההפקדה מבוצעת מדי חודש או מדי רבעון.

התהליך הזה כל כך פשוט, פסיבי ומשעמם עד כי יש בו כדי לנטרל כל שמץ של רגש או פחד. ההשקעה האוטומטית הזו, אשר פועלת בהתאם לעקרונות המיצוע, תאפשר לכם להתייחס לתנודתיות בשווקים באדישות מוחלטת: השוק עולה? כל הכבוד, התיק שלכם שווה יותר. השוק יורד? נהדר, קניתם נכסים מניבים בזול.

כך או כך – הרווחתם.

השקעה בבורסה היא פעילות מסוכנת שלא מתאימה לכל אחד. במובנים רבים היא מחייבת אימוץ דפוסי התנהגות העומדים בניגוד מוחלט לטבע האדם ולחולשותיו. משקיע שידבוק ב"עשרת הדיברות" הללו יהיה בעמדה טובה להתגבר על החולשות הללו ועל-ידי כך להגן על כספו ועל עתידו מפני אויבם הגדול ביותר — הוא עצמו.


ראו גם: תעצרו את השוק, אני רוצה לרדת!

הירשם
הודע על
guest
49 Comments
הישן ביותר
החדש ביותר המדורג ביותר
Inline Feedbacks
View all comments
שגב

קצר וקולע בול.

שי

"זכור את אשר עשה לך הדוב"

אין. אין. פשוט ענק!

שינה עם חיוך תודות לסולידית 🙂

פוסט נפלא כרגיל!

רונית

האם החולשה הזאת מחזורית לקראת ספטמבר כפי שנטען כאן? או שזה חלק מסדרת מאמרי ההפחדה? לא בדקתי מה קרה בספטמבר מאז 2010…"בחינת ביצועי מדד הדאו ג'ונס משנת 1950 ואילך מראה כי חודש ספטמבר נחשב בממוצע כחודש הגרוע ביותר בשנה"
http://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1000584967

קסנדרה הנביאה

"אוקטובר. אחד מהחודשים המסוכנים ביותר למשחק במניות. האחרים הנם יולי, ינואר, ספטמבר, אפריל, נובמבר, מאי, מרץ, יוני, דצמבר, אוגוסט ופברואר." –מרק טווין

מיכל רון

גדול!
לא יודעת למה, אבל כבר כמה שנים אני מחכה עם ההשקעות עד אוגוסט, ובאמצע אוגוסט עושה קניות (:

ניר עם

אני מוכרח לציין שלרוב אני מצליח לתזמן מגמות לא רע. חודש לפני המפולת של 2008 היתה לי תחושת בטן חזקה (שהתבססה על האופוריה הכללית בעיתונים) שכבר אין "כסף בחוץ" והירידות בפתח. ממש קצת לפני תחילת הראלי הגדול התחשק לי לקנות המון (אבל הקשבתי ליועץ בבנק שהמליץ לפעול במתינות וקניתי רק 20% מניות) .. וגם עכשיו – יצאתי מהשוק בדיוק בפיק של ה1300 (במדד)… לפעמים נדמה לי שעניין התזמון הרבה פחות מסובך ממה שאומרת הסולידית ודומיה. לרוב קצת היגיון בריא, קריאת עיתונים , שיחה עם "נהגי מוניות", התבוננות בכמות האנשים שיושבים בבתי קפה וטסים לחו"ל, ומעקב כללי אחר המחירים במכולת ומחירי… קרא עוד »

רון

בהחלט חשוב להזכיר.

שאלה על אגח
לגבי אגח בודד אני יודע לחשב כדאיות בעזרת מחמ…היכן ניתן למצוא מידע על כלל שוק האגח הממשלתי לטווח מסויים. נניח ואני רוצה לקנות קרן אגח מסויימת, כיצד ניתן להעריך את התמחור שלה?

גולשת

פוסט מעניין אבל רצוי לכבד יותר את הגולשים המסורתיים/דתיים שכנראה מבקרים פה. הביטוי "זכור את מדיניות ההשקעה לקודשה"
" אינו ראוי פה – הוא מתייחס לשבת.

renee

יש גם את זכור את אשר עשה לך עמלק

מיכל רון

אהבתי!

גברי

כדתי אני חושב שאת לגמרי צודקת!
די עם הרגשי נחיתות, קצת הומור..

אבי

ראוי בהחלט, אין שום בעיה לעשות שימוש במקורות.
אבל דורין אם יורשה לי להעיר כאן: במקור מופיע "זכור את יום השבת לקדשו" כלומר לקדש את השבת (לקדשו ולא לקודשו). וכך גם היה ראוי כאן לכתוב "לקדשה" כלומר לקדש את מדיניות ההשקעה.

איליה

ולאכול בקר פוגע ברגשות של הינדואיסטים. תמיד יש משהו שפוגע ברגשות של מישהו אחר, זאת הבעיה הכללית של דת כלשהי (לחובבי הזאנר הינה ההסבר למה גהינום מתחמם: http://www.pinetree.net/humor/thermodynamics.html).

למואל גוליבר

איליה,
אני לא יודע אם שמת לב ששם הסטודנט הנבון הוא טים גראהם.
אני מהמר לאור הנבונות שלו שהוא הנכד של בנג'מין מהתגובה שלך למטה.
לאור הקשר המשפחתי, (והקשר לבלוג בנושא ההשקעות) אפשר לקבוע בוודאות שבכל מקרה הגיהנום בצמיחה ולכן ראוי להשקעה לטווח הארוך.

איליה

like !!!
צריך לבקש ETF על מדד הגהנום!
מצאתי את השטות הזאת: https://www.motifinvesting.com/motifs/seven-deadly-sins#/overview

אבל יוצא ש S&P 500 דיי קרוב…. מעניין מה זה אומר עליו 🙂

למואל גוליבר

נראה לי שבמקרה הזה כדאי לחרוג ממנהגנו ודווקא ללכת על השקעת ערך. אחרי שעקבתי אחרי הדוחות שלהם נראה לי שהשקעה בדעאש גם תעבור בוודאות כל EFT גיהנום שירכיב ג'ון בוגל בכבודו ובעצמו וזאת ללא שמץ של סיכון. תיתכן עם זאת בעייה מסויימת בתשלום ריבית על ההשקעה מאחר וזה קצת נגד העקרונות שלהם.

וואו, דבר איתי על גיהנום – גיהנום למשקיעים 🙂

אהוד

איך היית ממליצה למישהו שתיכנן להיכנס בימים אלו לשוק המניות להתנהג?
לקנות בבת אחת ולהתעלם מהמצב בשוק? למצע על תקופה מסוימת?
למשל, כדי לבנות תיק של 50/50 אג״חים/מניות.

גיא

ציפיות יש רק בכריות? בכלל לא בטוח.  אם הצפייה של משקיע לתשואה שנתית הייתה ריאלית בתקופת שיא בשווקים  הצפייה לתשואה שנתית מהשוק בתקופת שפל יכולה להיות גבוהה יותר… ומה שחשוב לזכור הוא שיעור המשיכה מהתיק …  אם נקח למשל תיק של מיליון שקלים המחולק לחמישים אחוז מניות וחמישים אחוז אג״ח מדינה. נעריך שהתשואה מהתיק כיום היא 3.5 אחוזים ריאלית מהם 2.5 אחוז באג״ח (12500)ו4.5 אחוז במניות(22500). אחרי מס זה יוצא בערך 3 אחוז ריאלית או 30000 שקל בשנה. המרווח בין המניות לאג״ח לפי הציפיות שלנו הוא 2 אחוז בשנה והוא בעצם המחיר שאנו מוכנים לשלם בעד הסיכון.  נניח ששוק האגח… קרא עוד »

ליאור

פוסט מעולה

eyal

בפוסט של 6-10-13 רשמת "…נותרו 4.3 שנים עד לתאריך הפידיון, ולכן הריבית מצטברת ל-(4*4.3)= 17.2 אג'. את הסכום הזה נוסיף לערך הנקוב (100 אג'). כעת ניתן לומר שאדם שיקנה את האג"ח הזה היום יכול לצפות לקבל 117.2 אג' על כל איגרת שיקנה ב-109.9 אג', כלומר, הוא יפיק תשואה של 7.3 אג' לאיגרת. התשואה לפידיון ברוטו אפוא עומדת על 2.24% לשנה….." שלום סולידית!! הבנתי איך הגעת ל 117.2 אגורות על כל איגרת שרכש ב 109.9 אגורות אבל לא הבנתי איך הגעת למספר של תשואה ברוטו לפדיון של 2.24% חסר לי כאן הסבר מדוייק יותר על אופן החישוב של האחוז תשואה לפדיון.… קרא עוד »

renee

אולי זה יעזורhttp://thebigpicture.co.il/blog/bonds2/

שלי

כתוב נפלא ומאיר עיניים
תודה רבה

projectio

לפי דעתי מי שמשקיע חלק גדול מהנכסים שלו במניות, צריך לזכור ששוק המניות בתקופות מסוימות שהן ארוכות למדי יכול לפגר אחרי האינפלציה. זה קרה בארה"ב בעשור של שנות ה70 וגם בעשור הראשון של שנות ה2000. זאת אומרת שאם אתה קונה את השוק הלא נכון בזמן הלא נכון. אתה עלול למצוא את עצמך מפסיד כסף גם אחרי 10 שנים, אם כי לא אחרי 20 שנה. ככה שאם אתה לא בנוי מבחינה פסיכולוגית לספוג הפסדים במשך 10 שנים צריך מראש להקטין את הרכיב המנייתי בתיק. בנוגע ללעולם לא למכור, בירידות אני די מסכים אם זה, אם זה היה מספיק טוב בשביל לקנות… קרא עוד »

אפי

כרגיל, כתוב נפלא ומושקע. תודה.

אילון

תודה על הפוסט דורין. שלחתי לחבר שלא מבין מאיפה הגיעו הירידות של החודשים האחרונים….
וכמו שומר בוגל….Don't do something, just stand there

מולי

רציתי לשתף אותך בקטע של אחד הפילוסופים האהובים עלי, ג'ים רון. ממנו לקחתי את הרעיון של עצמאות כלכלית במקור. זה קטע של 10 דק' בערך

הלינק כבר מכוון לדקה הרלוונטית
מומלץ!

אבי

מעולה!

משקיע

הדיברה ה -11 והחשובה במיוחד למשקיעים מתחילים: כנס לשוק לאחר מפולת. מי שנכנס לשוק ב2007 ראה תשואה אפסית עד 2013 כלומר במשך 6 שנים תמימות. מי שנכנס לשוק ב 2009 ראה את השקעתו צומחת ב 100% עד 2013 כלומר מכפילה את עצמה בתוך 5 שנים.

הצפרדע

יופי.

עכשיו בוא תגיד לי מה לעשות עם הכסף, אם לא תהיה נפילה ב15 השנים הקרובות.

לא ניתן לתזמן שוק!

יניב

יופי של פוסט. ישר כוח!

איליה

כבר הגבתי עם לינק הזה, אבל פה הוא ממש מתאים:http://www.wonderprofessor.com/Docs/BGFN.pdf

קרן

אילייה אם יש עמוד אחד חובה ב"משקיע הנבון" הוא זה שצירפת.
גיא – הרבה זמן לא ראיתי תגובות שלך, כבר חשבתי ששולה העלתה את התעריף אבל אני רואה שחזרת אלינו
ולסולידית – תודה על פוסט מצוין

למואל גוליבר

בוקר טוב קרן,
אני מקווה בשביל גיא ששולה לא מתוחכמת כמוך.
מעניין באמת איך הוא חושב לגבות את המיליונים , מישהו מכיר גובה כספים מומלץ בעפולה?
אני מהמר שהוא פשוט יצא לחופשה בת עשרה ימים הקבועה בחוק(אין סיכוי שהסולידית מאפשרת חופשה גדולה מהקבוע בחוק).

בכל מקרה אני רוצה לשתף מניסיוני רב השנים באשר לחוקים –

"חוקים הם כמו קורי-עכביש שמצליחים ללכוד זבובים הקטנים, אך מניחים לצרעות ולדבּוּרים לפרוץ דרכם".

שולה מעפולה

בל יוזכר שמה של שולה לשווא!
(ובאשר לשאלות הקוראים – שולה לא העלתה את התעריף; גיא הבין בעצמו; שולה מתוחכמת יותר מכו-לם).

גיא

שולה,
את כנראה לא מתוחכמת כמו שאת רוצה להיות. מה עם הצ'ק שלי? לפי חישובי זה
יוצא 2500 שקל לפני מע"מ.
אני לא הבנתי דבר ולא שכחתי דבר מימי.
מה שכן ,העניין שלא היה לי על מה להגיב במשך הזמן הפתיע גם אותי אבל זה מעולם לא עצר בעדי בעבר ובכל מקרה עסקה זאת עסקה ואני מצפה ממך לעמוד בה.

M

נהדר. במיוחד אהבתי את חלק 2 שהזכיר לי קטעים בספר של ג'ייסון זוויג.
אני רק מאוד מופתע (במיוחד כ"כ קרוב למשבר של 2008) שיש כאלה שחושבים שירידות של 4% משיא כל הזמנים הם חולשה או סימן לשוק דובי.
בכל שנה יכולות להיות ירידות יותר כאלה ואם יש כאלו שזה מפחיד אותם אז שידמיינו לעצמם ירידות של 50% ויותר לפני שהם מכניסים כסף לשוק כי מדי פעם זה קורה ולמשקיעים לטווח ארוך כמעט בטוח שזה ייקרה מתישהו לאורך חיי ההשקעה.

אבי רוזנטל

בהחלט כתוב באופן רהוט ויש מן האמת בדיברות המופיעות. כרגיל השטן מסתתר בפרטים הקטנים. ראו את ההתייחסות המפורטת שלי בפוסט בבלוג שלי: כיצד להשקיע בשוק דובי? השטן נמצא בפרטים הקטנים http://avi-rosenthalhe.blogspot.co.il/2014/08/blog-post_15.html

ענת22

אם יורשה לי לדבר בשמה, ואם הבנתי נכון, הסולידית מתכוונת להשקעה בקרנות ותעודות סל שנצמדות למדדים, ולא להשקעה במניות ספציפיות, וזה מקור כל ההבדל. דורין, נראה לי כדאי לחזור ולהדגיש את זה בפוסט

ענת22

או ליתר דיוק, רוב מה שהיא אומרת נכון גם לגבי מניות ספציפיות אבל אז גם נכנסים שיקולים אחרים שבשבילם צריך להיות מומחה ובעיקר לדעת אם שווה או לא להמשיך להחזיק במניה הספציפית עם או בלי קשר למצב השוק. אבל למשקיע הפסיבי – שזה הסוג שהבלוג הזה מקדם – זה לא רלוונטי והדוגמאות שאתה מביא לכן לא רלוונטיות

ניקי

הי סולידית..
אני מנסה למצוא מדריך לגבי תעודות סל חו"ל.
היה לך פוסט על זה?

תודה..

אורן

היופי עם איזכור של פעמים שבהם חשבת לעשות משהו "התחשק לי לקנות המון…אבל בסוף קניתי קצת" הוא שאתה זוכר/מזכיר רק את הפעמים שהתחשק לך לעשות את הדבר הנכון. האם לא היתה אף לא פעם אחת שהרגשת תחושת בטן ובסוף היא התבררה כלא נכונה? כי מספיקה פעם אחת כזו בשביל להפסיד את כל מה שהרווחת בפעמים האחרות.

עומר

דרך אגב ג'ורג' סורוס קנה ב2 מליארד דולר פוטים על מדד הs&p 500 מה שפסיכולוגית יכול ליצור לחץ אצל משקיעים למכור,לא מתיימר לחזות ירידה אבל בכל זאת גורם לי לחשוב שאולי בכל זאת כדאי להחזיק כרגע באג"חים ממשלתיים שקליים בלבד.

פאטיה

הדוב אצלי כבר כ- 10 חודשים, ולא מכרתי כלום, אלא קונה בלבד, מאז שנכנסתי לסולידית, בעבר הייתי כבר מזמן מוכרת בהפסד; מקווה לא למכור בכלל, אך אם להחליף, לפחות למכור ברווח ולשלם מס בששון ובשמחה על הרווחים.
אנשים נוהגים למכור בהפסד ובתמורה לקבל מגן מס, נדמה לי שזה לא שיקול נכון, למרות מגן המס, נדמה לי שלא יוצאים ברווח, אלא משלמים פחות מס…

גיא

פאטיה,
אפשר למכור בהפסד , לקבל את מגן המס ומייד לנסות לקנות בערך באותו מחיר או נמוך ממנו.
זה אומנם הימור אך במקרה הזה בלבד הסיכויים הם עם המשקיע.
דיברתי על זה בעבר למרות ההתנגדות הנחרצת של אורן.

לגבי מר סורוס … אני מחזיק מדעותיו הכלכליות וכלל וכלל לא מדעותיו הפוליטיות , אבל מי שהקשיב לו ….

בחודש פברואר 2009, אמר ג'ורג' סורוס כי המערכת הפיננסית העולמית למעשה התפרקה, והוסיף כי אין סיכוי לפתרון בטווח הקרוב למשבר. "אנו עדים להתמוטטות של המערכת הפיננסית… היה דגש על "יצוב החולה”, וזה עדיין בשלב של "יצוב החולה”. אין שום סימן שאנחנו קרובים לתחתית".

שי

בימינו, אנשים מקבלים את הכלים לפגוע בעצמם על בסיס יומי", אמר קארל מילס, נשיא חברת ייעוץ ההשקעות Jurika, Mills & Kiefer. "אתה מקבל טוויטים מהתיק שלך בכל רגע, מסרים על תזוזות בשוק, ועצות השקעה שנשלחות לטלפון שלך. הפיתוי הוא לעשות משהו שכמעט תמיד יפגע באסטרטגיה שלך לטווח הארוך".

אלי

הפוסט הזה כול כך עוזר עכשיו כמו יתד ששומר עליך במקום בסופה שמתחוללת בחוץ. נלחצתי ורציתי למכור הכול אבל אז נזכרתי שקראתי כאן פעם את הפוסט הזה, קראתי אותו שוב ונרגעתי, אמרתי לעצמי חסוך-קנה-החזק-אזן.

galgal581

לפי דברייך: "אי-מכירה היא כמובן הבסיס לכל, אבל ככל שידוע לי, הדרך הטובה ביותר להתמודד עם ירידות בבורסה היא לקנות כשהשוק נמוך".
איך אדע מתי השוק נמוך?
אם הוא ירד ב-15% תוך כמה ימים אז הוא נמוך? אולי זו רק תחילת הירידה?
כנ"ל לגבי ירידה של 30% , 50%.

Mr. bigglesworth

כיף לחזור לפה היום ולראות את הכתובת על הקיר
בדיוק איזנתי אתמול 🙂

.

עקבו אחרי

תגובות אחרונות בבלוג

RSS מהפורום

דילוג לתוכן