הרשימה להלן כוללת ספרים שקראתי, שעיצבו את המחשבה ואת אורח החיים שלי, ושאני ממליצה עליהם בלב שלם. לא כולם עוסקים בכלכלה, שוק ההון ובהשקעות — הרעיון כאן הוא ליצור בסיס ידע שלם ומקיף שיאפשר לכל אדם לחיות מאוזנים ומעניינים, ואני מעיזה להוסיף, חיוביים יותר.
3 הערות שעלי להעיר בהקשר זה:
1. אני יודעת שהקורא העברי יכול להפיק תועלת מוגבלת בלבד מרשימת ספרים באנגלית, ובכל זאת, היכן שיש תרגום בנמצא – ציינתי זאת בסימון ע.
2. בשנים האחרונות אני כמעט שלא קונה ספרים מודפסים (אלא אם מדובר בספרים נדירים או ישנים מאד). לפני כמה שנים רכשתי את קורא הספרים של אמאזון, קינדל. קניתי את הגרסא הפשוטה ביותר. המוצר אמנם לא מושלם, אבל בסך הכל אני מרוצה מאד: הוא קל משקל, אמין ובעיקר חוסך לי כסף ומקום אחסון.
3. הרשימה הזו מתעדכנת. בדקו אותה לעתים קרובות!
התנהלות פיננסית ופרישה מוקדמת
הספר מציג תאוריה שלמה המלמדת איך להפסיק לעבוד ולפרוש בגיל צעיר.
קשה להפריז בתרומתו של הספר המצוין הזה לעיצוב המחשבה שלי. הטיעון הבסיסי הוא הוא שכסף לא קיים בשביל לקנות שטויות, אלא בשביל להשיג חופש. הקורא מתבקש לחשב את משכורתו האמיתית (בניכוי מסים + הוצאות תחבורה + הוצאות לבוש עסקי אם יש + יוקר המחייה אם מקום העבודה דורש שתעברו לעיר יקרה כמו תל אביב) ולחלק אותה בזמן שהוא מבלה בעבודה + זמן שהוא משקיע בנסיעה למקום העבודה + זמן שהוא משקיע בהכנות לקראת העבודה. התוצאה עשויה להבהיל אתכם – השכר שלכם לשעה יהיה כנראה נמוך משמעותית ממשכורת מינימום לנער. בהמשך הספר הקורא מתבקש להשתמש בנתון הזה כדי לחשב עלויות של מוצרי צריכה בשעות. אם אתם מרוויחים 8 שקל לשעה ומעוניינים לקנות משהו שעולה 400 שקל, תצטרכו לעבוד 50 שעות תמורתו. מכיוון שאנחנו חיים רק פעם אחת והזמן הזה לעולם לא יחזור, יש לשקול את ערכן של 50 השעות הללו כנגד ערכו של המוצר. יתכן ש-50 שעות נשמע לכם פרק זמן סביר; אבל האם תהיו מוכנים להוסיף לכך עוד 10 שעות כדי שתוכלו לרכוש את המוצר בעסקת תשלומים עם ריבית? האם תהיו מוכנים לשלם פי 3 על הבית שלכם בהלוואת משכנתא?
How to Survive Without a Salary
צ'ארלס לונג מלמד בספר זה איך לחיות היטב ולבזבז מעט מאוד כסף. האסטרטגיה כאן היא לעבוד באופן ספורדי בלבד, ולחיות מקרן החיסכון בשאר הזמן.
ספר מצוין מאת תומאס סטנלי שמפרט 7 תכונות משותפות לאנשים שצברו מעל מיליון דולר. רובם, כך מסתבר, לא גרים בבוורלי הילס, לא נוסעים במכוניות יוקרה ולא שטים לקאריביים כל שני וחמישי. קראו ביקורת בעברית כאן.
Cashing in on the American dream — How to retire at 35
נכתב על ידי פול טרהורסט בשנת 1988 – רואה חשבון שהבין שהעבודה שלו מנקזת את שארית החיים שעוד נותרו בו, ולכן גיבש תכנית שאפשרה לו לפרוש בגיל בגיל 39. 15 שנה אחר כך, הוא עדיין פנסיונר.
זוהי הביקורת הבוטה ביותר נגד מקום העבודה המודרני מאז הסדרה The Office הזכורה לטוב. ג'ף שמידט סוקר כאן את סביבת העבודה המודרנית, וקובע שהיא, כמו האוניברסיטה, שדה קרב פוליטי, אשר מקדם חיילים (עובדים) ממושמעים ובלתי-ביקורתיים. קראו את זה ולא תרצו לחזור למשרד.
ע Escape from Freedom / מנוס מחופש
ספר ששינה את תפיסת עולמי במובנים רבים. הטיעון המרכזי של המחבר, הפילוסוף והפסיכולוג אריך פרום, הוא שבני אדם מטבעם שואפים לחירות; אבל בחברה אנושית קרה, בלתי ידידותית, רוויה בקשיים וסכנות, אנשים מוכנים לוותר על החופש שלהם רק כדי להרגיש בטוחים יותר – ואפילו לבחור בחירות קיצוניות (כמו להשתעבד 40 שנה במקום העבודה – ד"ה). הם לא יכולים להתמודד עם החופש שניתן להם – וכך צומחות דיקטטורות.
הטיעון הבסיסי כאן הוא שבעזרת מיקוד, משמעת עצמית וחיסכון גבוה ניתן להגיע לפרישה מלאה או חלקית עוד לפני גיל 65.
מלמד אותך להנות מזמן הפנאי שלך.
סגנון חיים, מיומנויות וקיימוּת
How to Grow More Vegetables and Fruits
הספר הזה עוסק בגידול ביו-אינטנסיבי, חקלאות אורגנית מקיימת בקנה מידה קטן. הספר ילמד אתכם איך ליצור ערוגה של 10 מ"ר, שבתוך 5 שנים תוכל לספק את רוב/כל הירקות שלכם לצריכה עצמית או למכירה. זה לא פשוט, אבל זה יכול להציל את העולם, ובנוסף גם להכניס לכם כסף ולקחת אתכם שלב נוסף בדרך לעצמאות כלכלית.
Toolbox for Sustainable City Living: A do-it-Ourselves Guide
אחד הספרים הפרקטיים ביותר בנושא קיימות והישענות עצמית. הספר מסביר, בין היתר, איך ליצור אקוופוניקה לגידול דגים וירקות בתוך הבית, איך להכין ביו-דיזל צמחי וכן הלאה.
A Handmade Life: In Search of Simplicity
דוגמה קלאסית לחיים פשוטים. המחבר, ויליאם קופרטוייט, אימץ אורח חיים נטול קניות. הספר סוקר את הכלים, המזון, הבית, הבגדים והרהיטים שיצר במו ידיו.
How to live well without owning a car
ספר נהדר, שלצערי, וכצפוי, לא תורגם לעברית. מסביר את מה שכולנו יודעים – שהתלות ברכב פרטי היא בעיה חברתית, לא בעיה פיזית. מציע חלופות טובות גם במצבים שלכאורה מחייבים רכב.
מבוא מצוין לתחום הפרמקלצ'ר מאת אחד מצמד הוגי הגישה, דיוויד הולמגרן.
דיאטת הלוחם. ספר אחד ששינה לחלוטין את האופן שבו אני צורכת מזון. הגה אותה המאייר הישראלי אורי הופמקלר. סיכום קצר בעברית כאן.
ספר שבוחן לעומק כיצד האדם המודרני איבד את היכולת לעבוד עם הידיים, ובמקום זה רכש כישורים "עתירי ידע" שלא משפיעים על העולם ברמה הפיזית. הספר הזה באמת גרם לי לתהות אם לא בזבזתי את הזמן באוניברסיטה על תואר בכלכלה.
Simple Prosperity: Finding Real Wealth in a Sustainable Lifestyle
מגוון דרכים ורעיונות להרגיש מאושרים, עשירים ומלאי הגשמה עצמית – בלי לקנות דברים.
הספר הזה מיועד לאנשי-אשכולות ברוחם שלא רוצים להיות מוגבלים על ידי תחביב אחד, התמחות אחת, פרויקט אחד או מקום עבודה אחד. התמחות מתאימה לחרקים, לא לאנשים.
אלן דה בוטון מסביר מנין נובעת החרדה שלנו למעמד החברתי שלנו. מתאר גם איך החשש שלנו ממה שאנשים אחרים חושבים עלינו ועל החפצים שלנו משפיע על קבלת ההחלטות שלנו. מלמד המון על תרבות הצריכה.
אם הייתי צריכה לקרוא ספר אחד שמסביר איך לחסוך כסף בעזרת טונות של טיפים ועצות פרקטיות – היה זה הספר הזה.
ספר הבישול האולטימטיבי של מארק ביטמן. 1000+ עמודים. 2000+ מתכונים פשוטים. תענוג.
This Will Make You Smarter: New Scientific Concepts to Improve Your Thinking
בקיצור נמרץ: 151 אנשים, רובם מדענים, התבקשו לכתוב מאמרים קצרים – 2-1 עמודים לכל היותר – על מושג שממנו הציבור הכללי יכול להפיק תועלת כלשהי. רובם טובים מאד. דרך מצוינת להבין איך העולם עובד מבחינה מדעית.
כלכלה
ספר יסוד בן 1,200 עמודים שילמד אתכם כלכלה טוב יותר מכל תואר ראשון. קראו את כולו מההתחלה ועד הסוף. מומלץ בחום. עותק חינם בלינק.
ע The Richest Man in Babylon / האיש העשיר ביותר בבבל
אסופה של משלים כלכליים שחיבר ג'ורג' קלסון בשנות העשרים. מדובר בסיפורים המתרחשים לכאורה בבבל העתיקה, כאשר כל סיפור נושא מוסר השכל כלכלי משלו בנושאים כמו חיסכון, השקעות, נדל"ן וכן הלאה. מצוין לאנשים שאוהבים ללמוד דרך ניסיונם של אחרים.
ע The Ascent of Money / עלייתו של הכסף
היסטוריה כלכלית של העולם – מעידן מסופוטמיה ועד ימינו. קריאה מרתקת.
ע Naked Economics / כלכלה עירומה
צ'רלס וילן הוא בעל טור במגזין "דה אקונומיסט". הספר שכתב זכה לתהילה על כך שהוא מלמד כלכלה ללא שימוש בגרפים או מספרים. לפעמים הוא גם מבדר קלות.
פיטר שיף מציע כאן הסבר מקיף למשבר הפיננסי הגדול שפקד את ארה"ב ב-2008, ושהעולם כולו עדיין לא התאושש ממנו לחלוטין. המחבר סבור "שעדיין לא ראינו כלום" וצופה קריסה מוחלטת של הדולר האמריקני בעתיד, שלאחריה ארצות הברית תשקע בהיפר-אינפלציה. אני מבינה את טיעוניו של שיף אבל לא שותפה להן.
ע The Post American World / העולם הפוסט אמריקני
חיבור פוליטי-כלכלי מעניין מאת פריד זכריה, מתאר עולם שבו כלכלותיהן של סין, הודו וברזיל צומחות יחד ועוקפות את אלה של ארה"ב, אירופה ויפן אשר משלו בכיפה עד כה. רמז: ארה"ב לא תיעלם. במקום זה המחבר עושה שימוש במונח "עלייתם של כל השאר".
ספרי השקעות, בורסה ושוק ההון
ע A Random Walk Down Wall Street / הליכת אקראי בוול סטריט
הספר נכתב על ידי פרופ' ברטון מלכיאל, משקיע נבון במיוחד ומאבירי פילוסופיית ההשקעה הפסיבית. בין היתר, הספר מסביר בצורה טובה ומשכנעת מדוע השקעה במדדים עדיפה על מסחר במניות.
The Intelligent Asset Allocator
ספר מצוין מאת ויליאם ברנשטיין, אשר בוחן את התועלת ואת ההשפעה שיש לחשיפה לשיעורים שונים של מניות, אגרות חוב ואפיקי השקעה אחרים בתיק ההשקעות. ברנשטיין טוען שבמאמץ נמוך מאוד ניתן לצמצם באופן דרסטי את רמת התנודתיות בתיק ההשעות וזאת מבלי לפגוע בתשואה הכוללת.
ספר השקעות תמציתי ואיכותי מאת ויליאם ברנשטיין המיועד בעיקר למשקיעים מתחילים. אולי הספר הטוב מסוגו. מסביר תאוריה ופרקטיקה כאחד, ומקדם תיק השקעות פשוט ופסיבי של 60% מניות / 40% אג"ח. אולי קצת יותר מדי אמריקנו-צנטרי, אבל רלוונטי למשקיע הישראלי שמעוניין להשקיע בארה"ב (זכרו שחשוב לפזר את ההשקעה מעבר לים!).
ספר ההשקעות החשוב ביותר של הכלכלן והפובליציסט הליברטאני הארי בראון, בו הוא הציג את אסטרטגיית ההשקעה המפורטת בבלוג הזה: 25% מניות, 25% אגרות חוב לטווח ארוך, 25% זהב ו-25% מזומן.
מייקל מובוסין תוקף בספר זה את עולם ההשקעות מזווית רב תחומית, ושואב רעיונות מתחומים כמו פילוסופיה, פסיכולוגיה, הימורי קזינו, מרוצי סוסים, ביולוגיה ועוד כדי להסביר מושגים בסיסיים כמו סיכון, תשואה וקבלת החלטות בהקשעות. זהו ספר השקעות מקיף ולא שגרתי, שצריך להיות על מדף הספרים (או בקינדל) של כל משקיע.
The Lazy Person's Guide To Investing
ספר השקעות נוסף, מיועד במיוחד למשקיע המתחיל, העצל ו/או החששן.
ע Against the Gods / נגד האלים
ספרו המרתק של פיטר ברנשטיין עוסק בקונספט של סיכון ובהתפתחותו ההיסטורית. הטענה הבסיסית היא שלמרות ההתפתחות הטכנולוגית ומגוון המכשירים הפיננסיים והתאורטיים המשמשים אותנו, בני אדם ממשיכים לעשות טעויות בכל הקשור לניהול סיכונים לנוכח אי ודאות. קריאת חובה לכל משקיע בשוק ההון.
ע The Intelligent Investor / המשקיע הנבון
אחד מספרי ההשקעות המפורסמים ביותר, ולא בכדי. יועץ ההשקעות האגדי בנג'מין גרהם מניח בספר זה את היסודות להבנת עולם ההשקעות מבלי שיש צורך בידע קודם. הספר ישן נושן, אבל עקרונות היסוד להם הטיף גרהם עדיין תקפים.
פילוסופיה, אוטוביוגרפיות ופרוזה
סידהרתא הוא סיפור קצר על עלם צעיר המסוגל להמתין, לחשוב ולצום. שלוש התכונות הללו, שהן תמונת ראי של התכונות שמקדמת תרבות הצריכה (סיפוק מיידי ואמונה עיוורת ב"מומחים"), הן תנאי הכרחי להצלחה בחיים.
יצירת מופת קלאסית מאת הפילוסוף האמריקאי הנרי דיוויד תורו. הספר מגולל את קורותיו של המחבר בשנתיים שבילה בבקתה קטנה ביער ליד העיר וולדן. זהו מניפסט החירות המקורי, המטיף להישענות עצמית ולחיים פשוטים. מבחינתי כאן החל העיסוק האמיתי בחופש כלכלי (שספרים רבים אחר כך חיקו). לצטט: "מחירו של דבר-מה הוא הכמות של מה שאני מכנה חיים שיש לסחור תמורתו, כעת או לאורך זמן." מצאתי עותק חינמי בפרויקט גוטנבורג.
How I Found Freedom in an Unfree World
ספרו המפורסם של הארי בראון נותן את הזווית הליברטאנית לחופש כלכלי. הספר הזה מלמד איך להישאר שפוי ואיך להסתדר בחברה שבהכרח מתנגדת לחירות ולחופש למרות מס השפתיים שהיא משלמת לערכים אלה. לא לקונפורמיסטים!
הספר הזה הוא הדבר הקרוב ביותר שיש לי לתנ"ך. נכתב על ידי מרקוס אורליוס, פילוסוף סטואי וקיסר רומא במשך 19 שנה. עוסק בסוגיות חשובות ומורכבות כמו חיים, מוות, יריבות ואיך להיות בסך הכל אדם טוב יותר.
אם תחליטו שאתם רוצים לפרוש לפני גיל 30, 35 או 40, סביר להניח שתיתקלו בהתנגדות עיקשת ובביקורת, בעיקר מצדם של מי ששקועים עד צוואר במרוץ העכברים ולא מסוגלים לצאת מהמיינסטרים. הם יבקרו אתכם, יאמרו שאתם מטורפים, בלתי אחראיים, עצלנים, טפילים, קמצנים, מתכלבים וכן הלאה. אם אתם רוצים להתמודד עם הביקורת, קראו את הספר הזה מאת כריסטופר היצ'נס.
Please Understand Me: Character and Temperament Types
ספר קל לקריאה שנכתב על ידי צמד פסיכולוגים קליניים, דיוויד קירסי ומרילין בייטס. בעיני זה הספר האולטימטיבי בכל מה שקשור להפנמת העובדה שבני אדם שונים מאד אלה מאלה במונחים של דעות, תחומי עניין וכוונות. חשוב מכך, הספר הזה מציג מודל יעיל מאוד שמאפשר להבין אנשים אחרים.
Microcosmographia Academica (קובץ PDF)
בשנת 1908 כתב פרנסיס קורנפורד מדריך סאטירי קצר לאיש האקדמיה המנווט במבוך הפוליטי של האוניברסיטאות. החיבור עוסק בעיקר בפוליטיקה אקדמית, אבל הוא מסביר בצורה תמציתית ובהירה את יסודות הפוליטיקה האנושית. קריאת החיבור תגרום לכם להבין שלפוליטיקאים שלנו – ימין ושמאל, חרדים וערבים – יש הרבה יותר במשותף אלה עם אלה מאשר עם המצביע הממוצע.
נסים טאלב טוען שרוב בני האדם מעריכים הערכת יתר את היכולת שלהם לחזות את העתיד, ושבסופו של דבר האירועים החשובים באמת הם דווקא אלה שאין לנו אפשרות לחזות (כי הם בדרך כלל מחוץ לספקטרום של מה שמוערך כסביר – כמו ברבורים בצבע שחור) . הרעיון טוב ומאיר עיניים, אבל אני לא מתחברת לזלזול של המחבר בדורות של פילוסופים, סטטיסטיקאים ומתמטיקאים שקדמו לו.
ע 1984
לטעמי הספר הזה איננו רומן מוצלח במיוחד (המסר הפוליטי דורס לחלוטין את הסיפור), אבל כחיבור פוליטי הוא מצוין. הספר מגולל את קורותיה של דיסטופיה שבה שבה מלחמה היא שלום, חירות היא עבדות ובורות היא כוח. זוהי פרשנות חברתית קשה ואוניברסלית על הסכנה שמציב הממסד לחופש האזרחי באשר הוא.
ע Book of five rings / ספר חמש הטבעות
הספר נכתב על ידי הסמוראי היפני מיאמוטו מוסאשי במאה ה-17 כחיבור צבאי, אבל הנקודות שהוא מעלה בנושא אסטרטגיה והתמודדות עם מצבי עימות, בדגש על שלווה לנוכח כאוס וזהירות לנוכח שלווה, השפיעו עלי עמוקות. לקריאת הגרסא המלאה באנגלית.
ע Ishmael / ישמעאל: הרפתקה של המוח והרוח
סיפור מופלא על אדם המשוחח עם גורילה בשם ישמעאל. טיפשי ככל שזה יישמע, הסיפור מגולל – דרך תהליך מחשבתי ארוך שעובר הקורא – את שיעבודו של הפרט והכפפתו לחברה. הספר גורם לקורא להטיל ספק בכל מה שלמד עד כה: דת, מדע, פילוסופיה והתפתחות החברה האנושית. לא אספר איך זה נעשה בדיוק כדי לא לקלקל את הסוף, אבל אני ממליצה בלב שלם.
ספרי עיון – שונות
The Collapse of Complex Societies
ספר מבריק מאת הארכיאולוג ג'וזף טיינטר. הספר בוחן חוסר יציבות והתפרקות פוליטית של חברות אנושיות בחתך היסטורי, אבל לדעתי אפשר ליישם את הרעיונות והטיעונים הבסיסיים שלו גם ברמת הפרט: מהי הנקודה הארכימדאית שבה התשואה על המאמץ הופכת לשלילית?
ספרו של ג'פרי רוזנטל עוסק בהסתברויות וסטטיסטיקה. הוא השפיע עלי מאוד בכל מה שקשור בקבלת החלטות למול הלא נודע. הרעיון הבסיסי הוא להבין את התועלת בהסתברות, ולאחר מכן להשתמש בתובנות הללו כדי להימנע מטעויות צרכניות יקרות.
ע The Selfish Gene / הגן האנוכי
ריצ'רד דוקינס מסביר את האבולוציה מראשית החיים ועד ימינו מבעד לפרספקטיבה של גנים בודדים. הספר כתוב בצורה כל כך משכנעת שהרבה מאוד "חידות קיומיות" איבדו מהמסתורין שלהן.
סיפור מזעזע למדי המפרט את כל הטריקים המלוכלכים אשר משמשים את תעשיית המזון כדי להפוך מזון מעובד לממכר ורווחי.
ספר מרתק מאת אדוארד וילסון, אבי הסוציוביולוגיה ומגדולי המדענים בדורנו. המחבר מנסה לגבש תאוריה אחודה של כלל הידע האנושי, תוך חיבור שאפתני בין מדעי הטבע למדעי הרוח. לתחושתי הספר הזה הקדים את זמנו באלפי שנים. רלוונטי למי שמתעניין בחיבור הקוסמי בין תחומים שונים בהוויה האנושית.
ביקורת מעולה כנגד החינוך המודרני, ואולי אחד הספרים הטובים ביותר בנושא. המחבר מסביר שאין פיתרון טכנולוגי לבעיות הסביבתיות של כדור הארץ, ושהמשבר הסביבתי האמיתי הוא משבר חינוכי: למרות הבעיות הסביבתיות הקשות מערכת החינוך ממשיכה לחנך ילדים כאילו אין משבר, וכאילו משאבי כדור הארץ אינסופיים.
זהו ככל הנראה הספר הטוב ביותר העוסק מזווית תאורטית בתחום של קבלת החלטות.
על הסיכונים והסכנות שבהישענות יתר על הטכנולוגיה המודרנית, ופוטנציאל הכשל הטמון בכך. לא לקרוא בזמן טיסה.
Overshoot: The Ecological Basis For Revolutionary Change
הספר נכתב בשנת 1982, אבל הוא רלוונטי אז כהיום. הטענה הבסיסית: כדור הארץ לא יכול לקיים מספר אינסופי של בני אדם (או כל יצור חי אחר) ללא הגבלה. הדבר תלוי בניצול משאבי טבע מתחדשים ובקצב ההתחדשות שלהם. בני האדם הצליחו, באופן זמני, להסיר את המגבלה הזו באמצעות ניצול עתודות נפט גולמי – שנוצר לפני מיליוני שנים. אולם רק כעת מתברר שלא לעולם חוסן, והנפט יאזל בסופו של יום.
רוב הופקינס מסביר שבעידן פוסט תעשייתי, בעולם ללא נפט, נראה יותר ויותר קהילות קטנות ("ערי מעבר") שמקיימות מערכות עצמאיות: מגדלות את המזון שלהן בעצמן, מפיקות את החשמל שלהן בעצמן וכן הלאה. ספר מעורר מחשבה.
המחבר, תומאס הומר-דיקסון, טוען שהפער בין רמת המורכבות של הבעיות של ימינו לבין מידת יכולתה של האנושות לפתור אותן מעולם לא היה גדול יותר. הספר יגרום לכם לחשוב על הבעיות הדחופות באמת.
תודה על הפוסט. ממש חבל שאין הרבה חומרים בנושא בעברית, בייחוד בכל מה שקשור לעצות מעשיות ומיומנויות (אני בשלב בחיי בו קריאה באנגלית לוקחת ממני יותר זמן ממה שיש לי להקדיש לה). את כל מה שקיים בנושא בעברית – ואני לא חושבת שזה הרבה – כבר קראתי. אם את מכירה בלוגים בנושא אז אשמח אם תספרי גם עליהם (גם באנגלית, קל לי יותר עם בלוגים באנגלית מאשר עם ספרים). בעברית יש קצת בלוגים אבל חסרים לי גופי ידע מקיפים ומאורגנים. בהקשר זה אני גם מתעניינת מאוד באורח החיים שלך ומעניינות אותי הרשומות הפרקטיות שלך. מקווה שזה לא נשמע מציצני מדי.… קרא עוד »
המלצה בשבילך- ספר מצויין, עם תרגום מעולה לעברית זה "המשקיע הנבון" של בנג'מין גרהאם.
בצומת ספרים עולה כ150 ש"ח, שווה כל שקל.
ספר מומלץ בתחום ההשקעה העצלה הוא:
financial fitness forever – Paul Merriman
בנוסף הבלוג שלו עשיר במידע על השקעות והוא מפרט בעיקר את היתרונות של תיקים עצלים לעומת הימור בבורסה:
http://paulmerriman.com
עד שאני אקרא את כל זה אגיע לגיל פרישה LOL
אני חייב לפרוש 🙂 רק כדי לקרוא את כל זה.
בעקבות הפוסט שלך לגבי מגיפת הקריירה, במיוחד אחרי שהזכרת את עניין הביקוש המועט מול ההיצע, נזכרתי בספר מופתי (בעיניי לפחות) שנקרא "קללת הכלכלה" של ויויאן פורסטר. הנה פוסט שכתב מישהו על הספר, לפני 5 שנים http://www.tapuz.co.il/blog/net/ViewEntry.aspx?entryId=1165722&skip=1
הספר עצמו יצא לפני 17 שנים.
וזה כדי להזכיר לכולנו כמה ענווה וצניעות צריך כדי להבין שאין משפט שיקרי יותר מאשר "כל איש ובחירותיו האישיות". מאות מליוני המובטלים בעולם אינם פרזיטים והם צריכים מזון, קורת גג, חינוך ובריאות. את זה אנחנו, ברי המזל, מחוייבים לחלוק עמם. במיסים ובהתנדבות פיזית. שאי ברכה.
[…] ספרים מומלצים […]
[…] ספרים מומלצים […]
"Your Money or your Life" תורגם לעברית ויצא בהוצאת כתר:
http://www.text.org.il/index.php?book=0611071
נפלא! לא ידעתי!
עידכון ל- 15.01.2023:
תרגמו גם את "The Millionaire Next Door" בהוצאת סלע מאיר:
https://sellameir.com/products/%D7%94%D7%9E%D7%99%D7%9C%D7%99%D7%95%D7%A0%D7%A8-%D7%9E%D7%94%D7%93%D7%9C%D7%AA-%D7%9E%D7%9E%D7%95%D7%9C
נהדר.
שלום דורין. היה פה איזה ספר ברשימה שתיאר כיצד לעבור מתחת לרדאר .. נראה לי שהוא הורד משום מה מהרשימה. מאחר וכנראה שאדרש לידע בנושא (למרות שאני מתחיל להתמחות בנושא לא רע … 🙂 ) אשמח אם הוא יוחזר. פוסט בנושא יתקבל כמובן בברכה.
ממליץ גם על The Permanent Portfolio, זה ספר שמפרט את תורת ההשקעות של הארי בראון שהזכרת ומפרט אותו באופן משמעותי.
בהבדל ניכר מהספר של הארי בראון הוא נחתם ב 2012, מה שנותן לו את האפשרות להציג את התנהגות התיק במשברים הכלכליים השונים (2001, 2008, המשבר באיסלנד וכד'). הוא גם הרבה יותר פרקטי ומאוד ממוקד בתיק ההשקעות (בניגוד לספר של הארי בראון שבערך רק 2-4 פרקים ממנו נוגעים בשיטת ההשקעות המומלצת שלו).
יש בעברית?
הפילוסופים הארציים- ספר נפלא על הוגי הכלכלה המודרנית ותורת הכסף באופן כללי
מה עם איין ראנד? מרד הנפילים וכמעיין המתגבר, ספרים פילוסופיים מצויינים על הערך של עבודה, כסף וחיים
וגם תחליף למשקולת.
כמעיין המתגבר כתוב, אבל בלי מסר חזק מדי. במרד הנפילים העלילה שקופה כמו חלון ראווה של בוטיק, ולצד קטעים פילוסופיים יפים (ומתישים) יש יותר מדי נפילות פילוסופיות.
מישהו יכול להפנות אותי למקור לימוד (ספר או אתר) לאגרות חוב? ורצוי בעברית.
כל מה שמצאתי מרגיש כאילו נוגע רק בקצה המזלג ובא לי להעמיק בעניין ולמעט קורסים באלפי שקלים אני לא מוצא כלום 🙁
את אמיתית?
Specialization is for insects מ-prometheus rising של RAW. קראתי אחרי אופוריית קריאה ב-illuminatus trilogy – ספר חופשי ושובר מוסכמות רציונליות ומרחב-זמניות. נהנה מאוד מהבלוג החתרני והמצויין שלך, כבר שבוע חולם ברבעים (25%…)
מולי יש הבדל אחד גדול… ״בוב״ – רוברט אנטון וילסון היה אגנוסטי לגבי הכל בעוד
שהתקרא יותר באתר ובתגובות תראה שדורין גנוסטית לגבי הכל 🙂
דורין שלום,
נתקלתי לראשונה בבלוג מעניין זה, וניגשתי מייד לפינה החביבה עלי, פינת הקריאה.
לגבי Walden כתב כי מצאת העתק חינמי בפרוייקט גוטנברג. אני מצאתי רק גרסה מוקלטת. מצאת גרסת טקסט ?
מצאתי רק העתק מוקלט: http://www.gutenberg.org/ebooks/26289
הקישור ל Book of five rings אינו עובד.
מצאתי קישור אלטרנטיבי: http://www.uvm.edu/~asnider/IDAS_2011_CD/Teachers/Steve%20Llano's%20Materials/Strategy%20Books/Book%20of%20Five%20Rings%20-%20Musashi.pdf
(בהקשר הזה אני ממליץ על http://www.gutenberg.org/ebooks/17405 , שאפשר לקרוא אותו כספר העוסק באסטרטגייה, לאו דווקא צבאית.
עותק חינם של Siddharta נמצא כאן: http://www.gutenberg.org/ebooks/2500
עפר
לעפר, WALDEN בפורמט קריאה –
http://www.gutenberg.org/ebooks/205
מה עם 2 הספרים הנפלאים של טום הודג'קינסון?
"אלוף בטלות"
ו"אין מחיר לחופש"
איך הספר "אבא עני, אבא עשיר" לא מופיע כאן?
😉
רום,
אבא עשיר אבא עני לא יחדש כלום לקוראי הבלוג הזה, הוא מאוד בסיסי, הוא כתוב מצוין, מסביר יפה אבל לא מרחיב אופקים למי שכבר, מה שנקרה, קצת בתוך העניין.
למה אין בעברית את הספרים שציינת???יש תרגומים? הייתי שמח לשפר את האנגלית שלי יום אחד, אני חושב שזה לא היום…
מה הספר הראשון שכדאי לקרוא בנושא השקעות ושוק ההון בעברית עבור מתחילים גמורים?
תודה
סיימתי לקרא את The Lazy Person's Guide To Investing (כלומר, להאזין, תכלס)
וזה היה מעולה ותודה על ההמלצה.
ממליצה גם להוסיף לרשימה את HOW MUCH IS ENOUGH? של סקידלסקי (האב והבן). ספר מאיר עיניים ומתחבר מאד לתכני הבלוג.
שווה לציין ש- "This Will Make You Smarter", זמין באתר: Edge.org בחינם (תחת החלק Annual Question, שנת 2011).
איפה "זן ואומנות אחזקת האופנוע?" 🙂
אני קורא את הבלוג כחצי שנה ורק עכשיו שמתי לב שאין ברשימה את Wealth of nations של אדם סמית'.
יש ספר אחר שמסביר יותר טוב?
למי שכמוני קולט טוב יותר "דרך האוזניים", מצאתי חלק מהספרים כאן ב-audible.
לכל הפחות ניתן להתנסות בהאזנה לשני ספרים (יש 30 יום לעשות זאת לפני שמחליטים אם להמשיך הלאה למנוי מתחדש או לבטל).
איפה אפשר להוריד את הספרים האלה?
הרבה מהספרים אין בגרסת קינדל, קנית בכריכה קשה או שהיו אותם בספריה?
לדוגמא
Knoledge and decisions
Struct by lightning
ל-Your Money Or Your Life יש גרסה עברית – החיים או הכסף.
בתחום פילוסופיה סטוית לא קראת ספר :
A Guide to the Good Life: The Ancient Art of Stoic Joy
?
מר. משופם ממליץ עליו באחד מהפוסטים שלו.
הלוואי ולא הייתי קורא חלק נכבד מהספרים פה.
בורות היא ברכה.
דורין, אני מעוניין להתחיל לקרוא על השקעות עם אפס ידע. עם איזה ספר להתחיל (אנגלית שפת אם).
הי אני גםושבתשבא עשיר אבא ני נעדר מהרשימה קראתי אותו בגיל13 { א הספר של קים השקעות לנשים והוא נתן לי המון !!! מוטיבצי מאודממליצה למתחילים הוא אוד נות מוטיבציה
את הספר של אלן דה בוטן יש בעברית – קוראים לו סטטוס
ממליצה למי שמתעניין בנושא של בעלי חיים לא אנושיים ויחסנו אליהם, והוא בנוסף חובב פילוסופיה רציונאלית וכמותית, שיקרא את הספר המעולה של פיטר סינגר "שחרור בעלי חיים".
סינגר מגדיר מהו המדד שעלינו למדוד על פיו האם פעולה מסוימת היא מוסרית, בבואנו לבחון את יחסנו אל בעלי חיים לא אנושיים. הוא לא מבטל את התועלת הרבה שטמונה בשימוש בבעלי חיים בתעשיות השונות ומצליח לדון בסוגיה המוסרית בצורה אובייקטיבית ורציונאלית. ספר מרתק, במיוחד לאלו שאין להם רגש מיוחד לבעלי חיים ונהנים לדון בסוגיות מוסריות מנקודת מבט יותר רציונאלית ופחות אמוציונלית.
לתחום של ספרי הכלכלה ממליצה להוסיף את הספר הפשוט והככ מרתק "rich dad poor dad" (ישנו תרגום גם לעברית)
שלום,
בתור משקיע מתחיל שמעוניין ללמוד את התחום מהבסיס רציתי לשאול
האם הספרים בקטגוריות התנהלות פיננסית ופרישה מוקדמת וספרי השקעות, בורסה ושוק ההון
רלוונטים גם למצב הכלכלי היום?
היי סולידית,
לאחרונה קראתי ספר מעניין the little book that beats the market מאת ג'ואל גרינבלאט.
הספר עוסק בהשקעות ערך, מעניין אותי לשמוע את דעתך בנוגע לספר, האם קראת אותו? ומה מחשבותיך עליו.
רוב תודות,
יונש.
אם הספר הזה עניין אותך אז אני חושב שתאהב את הספר:
The Single Best Investment
[…] לא יודעים מה לקרוא? תמיד אפשר לקרוא ספר שאהבנו פעם. אם אתם רוצים לקרוא גם משהו שיקדם אתכם כלכלית, מוזמנים להסתכל ברשימה הזאת. […]
הדרך שלעבוד – פרדריך האייק: מומלץ מאד!
אינטליגנציה חיובית – שירזאד צ'אמין
https://simania.co.il/bookdetails.php?item_id=970764
ספר מדהים המלמד בצורה קלה ומלאה בדוגמאות אמיתיות, על שיפור במדד האינטליגנציה החיוביות אשר מוביל למעשה למימוש מלוא הפוטנציאל החבוי בנו.
מרתק, קל להתחבר, יישים גם לעסוקים ביותר, ולא פחות חשוב תוצאות בטווח קצר.
וואו איזו משכילה את
פינה מעולה ומקורית!תודה:-) בהחלט עושה חשק להתחיל ולקרוא….
היי לגבי הספר Man economy and state לא הבנתי איפה נמצא העותק חינם?
מה דעתך על הספר – "4 שעות בשבוע"?
אם יצא לך לקרוא,
והאם זה מתאים למישהו שלא עובד כלכך…
לא באופן קבוע ניתן לאמר…
או בכללי על הדרכותיו של טים פריס?
עברו 9 שנים מעריכת רשימת הספרים – מתי נקבל רשימה שמעודכנת ל/2023?
בהערכה ותודה על הכל
אין מילים
לגבי מחסור במקום בכדור הארץ
זה שקר
יש מספיק מקום ומספיק משאבים
יש בעיה עם אנרגיה אבל המעבר לאנרגיה מתחדשת פותר אותה
היי
למישהו יש את Early Retirement Extreme להשאלה?
שאלה רצינית מקווה שיוכלו לענות לי עליה 🙂 אני חדש בתחום. מהרשימה הארוכה של ספרי ההשקעה ניכר שאפשר (ואולי מוטב) להשקיע *המון* זמן בללמוד איך להשקיע נכון. זאת בנוסף לקריאה בבלוג הזה, הרבה מקורות ידע נוספים, ולמידה של הפרטים הטכניים, וגם זה רק מבוא, וסקירה של התחום על קצה המזלג. וכל זה בשביל מה? להגיע לביצועים בינוניים וממוצעים, כי כמו שאת אומרת אי אפשר באמת "לשבור את השוק"? בכלל, לא מסתדר לי העניין הזה שאף אנליסט, גאון ומומחה ככל שיהיה, לא יצליח לעקוף את ביצועי השוק (בתוחלת) לטענתך. פשוט לא נשמע לי הגיוני ולא מסתדר לי. אם אני צריך להשקיע… קרא עוד »
אני לא אומרת שאי-אפשר להכות את השוק. הרבה משקיעים עושים זאת ובהצלחה יתרה (ראה למשל טרי סמית', כריס הוהן ועוד). הקושי הוא לאתר אותם מבעוד מועד. כך גם בשוק המקומי. תחשוב על אלטשולר שהיה פעם על גג העולם והריץ קמפיין שלעג למשקיעים פסיביים ("מדד אלך גם תשואה אין לי") והיום הוא מגרד את הסיר. למור יש סיפור דומה.
מה עם תומס סואל?
בסיסי!
לא מבין איך הספר "The Bogleheads' Guide to Investing" לא נכלל ברשימה, במיוחד שהשיטה שלו מוזכרת בבלוג שלך כנר לרגלייך כמשקיעה. ספר מצוין שמאוד מתאים לקוראי הבלוג.