להשקיע בין הזמנים

ל

יש פרק בסיינפלד שבו ג'רי מקבל תרנגול קרבות. הוא מאמן את התרנגול ואומר לג'ורג': "נחש מה, 'ליטל ג'רי' רץ מכאן לדירה של ניומן בפחות מ-30 שניות!"

"וזה טוב?" שואל ג'ורג',

"אין לי מושג".

לפעמים נדמה שהשוק מזמן לנו בעיות מהסוג הזה. אנחנו רואים נתונים מול העיניים. ההקשר לא תמיד ברור. אנחנו מתקשים לפרש אותם מבלי להכניס אותן לתבניות קשיחות וידועות מראש שיתאימו לפרשנות שלנו.

קחו למשל את המצב הנוכחי. על פניו, אנו ניצבים על סיפה של ההתכווצות הכלכלית העמוקה והחדה ביותר של זמננו. המשק עדיין מושבת וצפוי להישאר מושבת בטווח הנראה לעין; שיעור האבטלה ממשיך לטפס; הווירוס עדיין איתנו, ולאף אחד אין מושג מה בדיוק יקרה כשנפתח מחדש את הכלכלה.

אלא שאת השווקים,  מתברר, זה לא מאד מטריד. ה-S&P 500 השלים ראלי של 27% ב-14 ימי מסחר, כך שנכון לכתיבת שורות אלה אנו מרוחקים 18% בלבד מהשיא האחרון שנרשם ב-19 בפברואר.

זה טוב?

אין לי מושג.

לא תמיד אפשר למצוא הסברים הגיוניים לתנודות החדות בשווקים. עליות חדות ומהירות כל כך הן בעיקר תסמין של אי-ודאות קיצונית, ואותם כוחות שגרמו לעליות החדות יכולות להפיל את השוק מהר וחזק יותר מהדרופ האגדי של פיית'לס באינסומניה.

כרגע, אני מוצאת את עצמי בעיקר שואלת שאלות.

האם הנזילות שהבנקים המרכזיים מזרימים לשווקים חשובה אפילו יותר מהמציאות הכלכלית הפונדמנטלית?

האם שיא המגפה כבר תומחר במחירי המניות (בכל זאת, ירידה של 34% מהשיא לשפל), והעליות שאנו רואים עכשיו משקפות את התקופה שאחרי ההתאוששות?

ואם נניח לרגע קט שה-23 במרץ הייתה ה-תחתית (בהא הידיעה) האם המסקנה היא שהתערבות מוניטרית מסוגלת לחסן את שוקי המניות מקריסות נוסח 1929?

ואם אכן כך, מה זה אומר על פרופיל הסיכון של השקעה במניות? הרי סיכון פיננסי אפשר רק להמיר, לא להעלים – ואם השקעה במניות הופכת פחות מסוכנת בזכות ממשלות ובנקים מרכזיים, באיזו דלת אחורית ייכנס הסיכון הזה בכל זאת, ואיזו צורה הוא ילבש?

יש כאן נעלם ידוע – Known Unknown – המיתון ניצב כאן על מגש, והשוק, כאילו הוא עצמו משקיע לטווח ארוך בקרנות של ואנגרד, מתעלם ממנו.

לחץ רציונאלי

מה שבטוח הוא שיש משקיעים שמבחינתם הכל ברור.

את תהפוכות הקורונה מלוות לא מעט נשמות טובות שעברו למזומן ממש בתחילת המשבר – לא מפחד, הו לא, אלא מתוך ראייה מפוכחת של המציאות.

את ההישג הזה, כמובן, הם לא שומרים לעצמם, אלא טורחים לשתף תחת כל עץ רענן, בדרך כלל בליווי עקיצה או שתיים כלפי חסרי האחריות שנותרים מושקעים לטווח ארוך מבלי להגיב ומבלי לעשות דבר נוכח השואה הכלכלית הממשמשת ובאה.

אין לי בעיה עקרונית עם הטיעון של אותם אנשים. למעשה, יתכן מאד שמנקודת מבטם, הדבר הנכון ביותר היה לעבור למזומן. כולנו – כל המשקיעים – היינו רוצים לחשוב שאנו מקבלים החלטות באופן רציונאלי ועל בסיס עובדות.

השוק, ככלות הכל, הוא בלילה אינסופית של מיליוני משקיעים רציונאליים בעיני עצמם, עם רגשות, העדפות סיכון ואופקי זמן שונים. אבל אם יש עובדה אחת שהופכת אותו לסביבה כה טעונה, מורכבת ומסוכנת, הרי היא שלמשקיעים רציונאליים וסבירים יש ציפיות שונות מאותם הנכסים בדיוק.

ניקח לדוגמה את מניית מיקרוסופט (לא מחזיקה, לא ממליצה). הרבה מאד קרנות פנסיה מחזיקות או שוקלות להחזיק את מייקרוסופט. וגם לא מעט קרנות נאמנות, אקטיביות ופסיביות. וגם משקיעי דיבידנד. ומשקיעי ערך. ומתזמני שוק. וסוחרי יום. וסוחרי אלגו ו-HF.

לכל אחת מקבוצות המשקיעים הללו יש ציפיות שונות מהמניה ושיקולים שונים אם לרכוש אותה ומתי.

קרנות השקעה לטווח ארוך, למשל, יהוונו את תזרים המזומנים של מייקרוסופט לעשורים הקרובים בניסיון להעריך אם רכישתה כדאית או לא.

קרנות פנסיה, שביצועיהן נמדדים אחת ל-5 שנים בדרך כלל, ינסו להעריך את הפוטנציאל קצר הטווח הגלום בתעשייה הרלוונטית ועד כמה ההנהלה הנוכחית כשירה לממש אותו.

מנהלי קרנות נאמנות, שביצועיהם נמדדים אחת לשנה, ינסו להעריך אם צפויה פגיעה במכירותיה של מיקרוסופט בשנה הקרובה או אם יש צפי לשוק דובי בקרוב.

וסוחרי היום? להם לא ממש איכפת מניתוח פונדמנטלי של המניה, הרי המטרה שלהם היא לסחוט עוד כמה פיפסים מעכשיו ועד ארוחת הערב.

כך שאף על פי שמדובר באותו נכס פיננסי – מניית מיקרוסופט – משקיעים שונים צפויים להגיב בצורה אחרת לחדשות על אותו נכס, לסנן מידע בדרכים שונות, ולפרש אותו בדרכים שונות. במצב כזה, חילוקי דעות בין משקיעים הם הכלל, לא החריג.

חילוקי הדעות הללו בעייתיים – משום שכמשקיעים לטווח ארוך, הדבר האחרון שאתם רוצים לשמוע זה אנשים חכמים ורציונאליים שיסבירו, תוך שימוש בעובדות, נתונים וגרפים, שלהחזיק נייר ערך X בסביבת שוק Y זה מטורף לחלוטין.

משקיעים (או ספקולנטים) שמחזיקים נכסים זהים לשלכם, אך מונחים ופועלים לאור יעדים שונים, אופקי זמן קצרים יותר והעדפות סיכון שונות – הם מקור גרוע מאד לעצות השקעה. לא כי הטיעונים שלהם שגויים בהכרח – אלא כי הם לא מותאמים עבורכם. מה שנראה לסוחר קצר הטווח כטירוף יכול להיראות הגיוני ביותר למשקיע לטווח ארוך, ולהיפך.

הפער באופקי הזמן מסביר מדוע החלטה לברוח מהשוק או להישאר בשוק יכולה להיות רציונאלית לחלוטין – השאלה תלויה בפרספקטיבה של המשקיע ובמועד שבו תכנן להנזיל את הכספים.

תגובה טקטית נוכח משבר תמיד נראית ונשמעת טוב יותר מהיצמדות לתכנית לטווח ארוך. גידור בעזרת אופציות, מכירה בחסר, תנועות "בינאריות" כמו מעבר גורף למזומן – כל אלה נשמעים כמו פתרונות חכמים בהרבה מאשר לשבת על הידיים ולא לעשות דבר. אבל רק משום שאדם בעל אופק השקעה קצר יותר ויעדים שונים פועל כך, ואפילו קורא לכם לפעול כך, אין פירושו שהוא ואתם משחקים את אותו המשחק!

הבלבול בין היעדים ואופק הזמן שלכם לבין אלה של משקיעים אחרים עלול לגרום לכם לשכוח מדוע אתם משקיעים מלכתחילה. לחץ חברתי מצד משקיעים כאלה מעודד אתכם לנהוג בהון שמיועד להשקעה לטווח ארוך כאילו הוא מושקע לטווח קצר. ההשלכות של ההתנהגות הזו עלולות להיות הרסניות:

  • שינוי טקטי תכוף של אסטרטגיית ההשקעה והקצאת הנכסים, לרוב בעיצומו של המשבר
  • קבלת החלטות על סמך הנעשה בשוק – ולא על בסיס תכנית השקעה שבניתם מבעוד מועד
  • היערכות להתמודד לקראת המלחמה הקודמת ולא לקראת המלחמה הבאה
  • הגדלת עלויות ההשקעה יותר עקב ספיגת עמלות קנייה/מכירה ומיסים

ארביטראז' בזמן

לא מזמן הגיע מישהו לפורום הסולידית וביקש מהגולשים שישכנעו אותו לא לסחור במסחר יומי. אחת התשובות שקיבל הייתה שהצד השני לטרייד בהכרח חכם ממנו, עשיר ממנו ובעל משאבים רבים ממנו, ולכן בתוחלת הסיכוי להרוויח באופן עקבי ושיטתי ממסחר יומי הוא נמוך במיוחד.

כל זה נכון כמובן – אבל רק כל עוד שני הצדדים משחקים את אותו המשחק. אבל אם נמתח את אופק ההשקעה של הגולש שלנו מ-24 שעות ל-24 שנים – כלומר, אם נהפוך אותו מסוחר יומי למשקיע לטווח ארוך – היתרון לפתע עובר צד.

הסיבה לכך היא שאופק ההשקעה הארוך מאפשר למשקיע לנצל את אופק הזמן הקצר יותר של משקיעים מוסדיים ופרטיים אחרים. כך הוא יכול "לאסוף" מניות ממשקיעים קצרי טווח שכבולים בסד אילוצים שכופה עליהם לזרוק סחורה. חשבו על כך כעל ניצול של פער ארביטראז' – רק במימד הזמן.

בניגוד למשקיעים מוסדיים, המשקיע הפרטי אינו מתחרה עם איש. המשרה שלכם לא תלויה בתשואות שתשיגו. אף אחד לא מודד או מדרג אתכם על פי ביצועי ניירות הערך שתבחרו בפרק זמן נתון. אף אחד לא מצפה מכם להכות מדדי ייחוס, להביס משקיעים אחרים, להשיג את התשואה הגבוהה ביותר האפשרית ואפילו לא להוכיח שיש לכם את סיבולת הסיכון הגבוהה ביותר.

אתם משקיעים מסיבה אחת: כדי שתוכלו להשיג את היעדים הפיננסים שלכם בסיכון המזערי. וזה, כשלעצמו, יתרון אדיר.

כך, אם משקיע A ממוקד בששת החודשים הקרובים, ואילו משקיע B ממוקד בשש השנים הקרובות, המשמעות היא שלמשקיע B יש עליו יתרון.  A ימכור מניות בזול היום, משום שאינו רוצה/מסוגל להתמודד עם חודש נוסף של ירידות – ואילו B ישמח לקנות אותן ממנו, פשוט כי אופק ההשקעה שלו ארוך יותר, הוא מסוגל לספוג ירידות בטווח הקצר, וצפוי לקצור תשואה גבוהה יותר על נכס שהוא קונה במחיר נמוך יותר.

זכרו – אופק ההשקעה הוא מרכיב בקיבולת הסיכון, כלומר, ביכולת האובייקטיבית שלנו להתמודד עם תנודות חדות בשווקים לאורך זמן. למשקיעים צעירים, למשל, יש אופק השקעה ארוך וקיבולת סיכון גבוהה, משום שיש להם הון אנושי רב ויכולת טובה להתמודד עם זעזועים. קיבולת סיכון גבוהה יש גם למי שאין חובות; למי שחוסך באופן עקבי; ולמי שיש רזרבות גבוהות של מזומנים.

סיבולת הסיכון להבדיל היא היכולת הסובייקטיבית שלנו להתמודד עם הסיכון, ולהחזיק מעמד בתקופות משבר כדי לנצל באופן מרבי את קיבולת הסיכון ואופק ההשקעה. במילים אחרות, זו היכולת להמתין זמן רב יותר מאלה שסוחרים, מגדרים, מתעסקים, ו-"עושים סיבוב" . בשביל סבלנות לא צריך ניתוח טכני, מודלים מתמטיים או אלגוריתמים למסחר HF. צריך רק להמתין – ולאמץ גישה של אדישות רציונאלית ביחס לתנודות קצרות הטווח בשווקים.

זה אף פעם לא קל להתמקד בטווח הארוך, במיוחד בימים טרופים אלה שבהם סבלנות היא משאב במחסור. לכן זה כל כך מתגמל.

הירשם
הודע על
guest
74 Comments
הישן ביותר
החדש ביותר המדורג ביותר
Inline Feedbacks
View all comments
ליאת

מי שמושך כרגע את כספו הוא מי שהיה קשוב לעצות ההשקעה שלך במניות אך לא קשוב לעצות שלך לגבי פיזור הכסף (מזומן, זהב, אגח, מניות). יש הרבה כאלה כאן בפורומים. הפיזור נותן שקט גם בירידות קשוחות. אם את לא יודעת שיש לך את המאה אלף שח בצד, את לא יכולה לחשוב לטווח רחוק. אנשים קוראים את הכותרת אבל צריכים להעמיק באסטרטגיה.

נאור

מי שמושך את הכסף מפחד זה כנראה כי אין לו כסף בצד… ההמלצה היא לחסוך במזומן 3-6 חודשי מחיה שיהוו כרית הגנה לכל דבר.
זו תמיד הייתה ההמלצה ועכשיו אותם בעלי עסקים או שכירים שיצאו לחל״ת בוכים כי הם חיו טוב ולא חסכו שקל… אז הם או נועלים הפסד או לוקחים הלוואות.

תחשבו סיבולת סיכון, תשקיעו באופן קבוע ושיטתי לפי התכנית, ותחסכו קצת מזומן לכל הרוחות….

תמר

מה הכוונה להשאיר מזומן? בעו"ש בבנק?

יובל

אני אוהב להשאיר בעו"ש בבנק כי זה מאוד נוח וצואם את מטרה ( הכסף זמין בכל רגע בעת צורך).
הבעייה העיקרית עם כך שזה דורש משמעת.
לצורך העניין 25,000 זה ה 0 החדש מבחינתי.
ואם ירדתי מתחת לכך אני במינוס וצריך לחסוך כדי לעלות חזרה.
אופציה אחרת היא חשבון אחר, חיסכון בפק"מ(נפתח כל 30 יום) וכו'
בהצלחה

געגע החשמונאי

למה אתה סוחר בבנק ולא בחבר בורסה?

קובי

ברור. אני שומר 5 שנות מחיה בעו״ש

טראמפ

אני שנתיים בסולם פקם כך שיש לי בעוש 3 הוצאות והשאר בפקמים לטווחים שונים כולל מאוד רחוק אבל עם יציאה (בקנס על התשואה)

אל-עלמיין

האמת הפנטזיה שלי זה לשמור שנה לדעתי 5 זה כבר בגדר בזבוז בגלל אינפלציה. קובי זה נשמע לך מוגזם אז תתחיל בקטן חודשיים קדימה אם הזמן תגדל.

טראמפ

זה יכול להיות קרן כספית אפילו קרן אגח ממשלתי קצר , כל נכס נזיל עם תנודתיות נמוכה

תמר

אני רוצה להתחיל להשקיע, אבל בסכום של 10,000. ראיתי (בוידאה) שהסכום הראשוני המינימלי הוא 50,000. מה הסיבה והאם יש אופציה להתחיל "בקטן"? אם כן, באיזו פלטפורמה?

דני צ'

אינטראקטיב ברוקר
יש נציגות בארץ וכמובן בעברית. התחלתי מ10, אבל בגדול אפשר להתחיל משווה ערך לאלפיים דולר. זה חוק מסויים בארהב לפתיחת חשבון אם

שחר

לפי מה שאני זוכר בבתי השקעות כמו "אקסלנס" המינימום הוא 10,000.

מריו

המינימום באקסלנס הוא 20,000ש"ח

טליק

יכולה לנסות דרך 'גמל להשקעה'. מוצר פנסיוני טוב מאוד
תבקשי לקנות אותו דרך בתי השקעות כמו: מור, אלטשולר שחם וכדו'

ZOOBY

ניתן להשקיע גם סכום מיזערי ב 100 שח
לבחור קרן נאמנות ולקנות דרך החשבון בנק 🙂

ישראל ישראלי

אפשר בפסגות טרייד להתחיל עם 10

Rebecca Ross

אתה יכול להתחיל ב20,000 בבתי השקעות כמו מיטב דש

ido

פלטפורמות שמשלמים בהם דמי ניהול כאחוז מהתיק (קרנות, קופות גמל…) רוצים שתשימי הרבה כסף כי הם גוזרים ככה קופון גדול יותר והם עושים את החישוב שלהם כמה שווה להם להתעסק איתך מול כמה הם מקבלים ממך. כאלו שמשלמים להם דמי ניהול קבועים (ברוקרים כמו אייביאיי, מיטב דש, אינטראקטיב וכו') מסתכלים על הפעולות שתעשי ורוצים שתעשי פעולות עם יותר כסף, אז הם מסננים החוצה כל מיני כאלה שיעשו פעולות "קטנות מדי". בנקים וקופות גמל להשקעה גוזרים באחוזים אבל לא מכיר שיש מגבלה של סכום מינימלי שם. כשאני בדקתי – בבנק דמי ניהול היו סביב 0.8%-0.6%, וברוקר בארץ סביב 15-20 שקל לחודש… קרא עוד »

גלי

אני מסכים חלקית, אבל רוצה להוסיף: יש לי כרית ביטחון של כמעט 12 חודשי מחיה. אני לא יושב על הרי מזומן, אלא פשוט יש לי הוצאות נמוכות מאוד. למרות שאני ״מצמצם הפסדים״ ע״י סגירת פוזיציות מפסידות, אני מבין את התחושות של משקיעים שעושים זאת ונכנעים לרגש כי גם לי צובט בלב. לא צריך להיות אינדיבידואל ללא כרית ביטחון בשביל לקבל החלטה שגויה פיננסית בעת משבר, אני רואה קולגות שלי שעושים בדיוק את זה כרגע גם שאין להם באמת סכנה לרעוב ללחם או למצוא את עצמם ברחוב, זא שהם ממשים הפסדים בגלל הכאב שבצבע האדום נטו ולא בגלל חשש אחר. לסיכום:… קרא עוד »

גלי

*למרות שאני לא ״מצמצם הפסדים״.
המילה ׳לא׳ נשמטה מתגובתי המקורית.
אני לא ממש הפסדים ולא סוגר פוזיציות.

טראמפ

האלוקציה היא המקדם הגנה
אני מחזיק תיק 50/50 והאגח מכיל בתוכו את ה שנתיים פקם

שמיל62

גם וגם לא תכנן נכון את אופק השקעה לטווח הארוך.

רונה

מכירה אישית אנשים שיש להם כסף בצד ועדיין עובדים שבכל זאת בחרו למשוך כספים, עניין של מנטליות או חוסר הבנה של השוק ולאן הם נכנסו, אין כמו משבר כדי לדעת להעריך את הסיבולת האמיתית שלך… אני אישית רק קניתי עוד

קובי

זה מאד אישי. יש כאלה שיש להם 10 מיליון בתיק, אבל אם ירדו להם 200,000 לא ישנים טוב בלילה. תיק הארי בראון הוא פיתרון טוב. תנודתיות נמוכה כמעט בכל תנאי שוק.

דונויק

הכל נשמע טוב והגיוני אבל מה קורה אם מניה נמחקת? גם לטווח הארוך אין לזה משמעות… כמה שלא ארוך יהיה אפיק ההשקעה, יש הרבה דוגמאות לכך שזה לאו דווקא יחזור לעצמו( גם מדדים ), בטח בטווח שנים מסוימות….

גיל

ולכן ההמלצה היא לא להחזיק מניה אחת אלא לפזר את ההשקעה, למשל עם קרנות מחקות שמחזיקות את כל החברות בבורסה. נזכור שמניה יכולה לרדת רק ב-100% אבל העליה הפוטנציאלית שלה, לא מוגבלת פרקטית.

דוד

ההנחה היא שמוטב להקדיש את הפלח המנייתי לנכסים מחקי/עוקבי מדד ולא למניות של חברות ספציפיות. חלק טבעי מהשוק הוא צמיחה של חברות מסוימות והתרסקות של אחרות; אבל זה לא אמור להדאיג את מי שמשקיע בנכסים מהסוג הראשון, שהרי המדד מנקה את עצמו (self-cleansing) מהכשלונות.

קובי

ביפן יחלקו עליך. השוק לא חזר מאז 1989.

טראמפ

א. כל מי שהשקיע אחרי 1989 ביפן הצליח,
ב. בגלל זה מומלץ לא להיות מוטה בית, גם ב1989 ארהב היתה הכלכלה העולמית

קובי

מדדים רחבים (במיוחד כלל עולמיים) לעולם לא נמחקים (עד שתגיע שואה גרעינית ואז כסף לא יציל אותך בשום מקרה – זה לא מה שאני אומר, אלא פיטר לינץ׳ בסיפרו Beating the street)

ירון

אם אתה כותב תגובה כזאת אל תקנה מניות שיש סיכוי שימחקו… או בעצם אל תקנה מניות בודדות בכלל, וככה לא תהייה לך בעיה כזאת.

אסף

אצלי זה כמו לתלות כביסה. אם יום קיץ תולה בחוץ אם גשום תולה בפנים. אם אין גשם אבל יתכן גשם, אז תלוי אם אני בבית או לא. אם יוצא לעבודה עדיף לתלות בבית. כי גם אם הכביסה התייבשה 5 שעות, גשם של 10 דקות ירטיב אותה לגמרי. אך אם אני בבית יתכן שאסתכן לתלות בחוץ. בהנחה שאספיק להוריד לפני שיירטב. ברור שבחוץ עדיף כי יש רוח ושמש. להשאיר את הכסף תלוי בחוץ זה מתאים רק כשברור שלא צפוי גשם. אחרת עדיף לייבש יותר לאט אבל ובטוח בתוך הבית. אין הגיון לתלות בחורף ולחכות לקיץ שזה יתייבש. וגם אין הגיון כל… קרא עוד »

שמיל62

אתה יכול לשכלל את דוגמת הכביסה ולטעון שכל הבגדים שלך עוברים כביסה וגודל חבלי הכביסה הן בחוץ והן בפנים מספיקים לתליית כל הבגדים, ובנוסף אתה משאיר 25 אחוז מהבגדים יבשים אצלך בארון (מזומן)

איליה

אנלוגיה מאוד מאוד גרוע. אתה משווה תופעות המיוצגות ע"י התפלגות נורמאית כמו גשם לתופעות עם סבירות גבוהה לזמנבות ערוכים המיוצגים הברה יותר טוב ע"י התפלגות פואסונית.
אם להשוות זאת למזג אוויר זה כמו לראות שמיים בהירים לגמרי ושמש וכעבור כמה דקות לקבל הוריקאן דרגה 5 על הבית שלך.

בועז

תעבור למייבש כביסה ולא תהיי בסיכון בכלל.
אתה יכול גם לצרוך פחות בגדים ואז בכלל להקטין את הסיכון.
הבעיה בדוגמא הזו היא….שבקניית בגדים וכיבוסם אין רווח.

חגית

מדהימה אחת. כמה נכון!!! אותו הנייר, מבחני השקעה שונים בין סוחר לסוחר. ואני מהאסכולה שבימים טרופים אלו, כשהמדדים הגדולים נעים כמו שיני מסור: לסחור תוך יומי. מה את חושבת על הנפט????

שיקו

אלופה! תודה על קול שפוי באי של טירוף

דודי

נגעה במושג "סיבולת סיכון" , שמתאר בעצם אופי של משקיע.מנסיוני ישנם הרבה משקיעים "לטווח ארוך"
אבל הטווח הארוך הזה נגמר תמיד כשהשוק מתחיל לרעוד.הרבה פעמים מדוברים במשקיעים העונים על הרבה מן הפרמטרים שהוזכרו כאן :כסף בצד , חסכונות רבים , נכסים ראליים .הבעיה היא שהם לא עומדים בלחץ ובתנודתיות כשהשוק יורד כי "סיבולת הסיכון" שלהם נמוכה.צריך תמיד לדעתי לכמת בכסף רמת סיכון על מנת להבין אותה ולדעת להתאים אותה לסיבולת.
וזה נכון לגבי תיקים ברמת סיכון גבוהה, בינונית ואפילו נמוכה.

Timer

בהנחה שעמלות קניה ומכירה הן 0 (אין עמלות), מדוע לא כדאי לנסות לתזמן את תיק השוק?

Tom

כי כל המחקרים מוכיחים שלא תדע מתי לצאת ומתי להיכנס. רוב הסיכויים שתיכנס מאוחר ותפסיד את העליות הגדולות בהתחלה (עד שבאמת תשתכנע שיש שינוי מגמה). פידליטי עשו פעם מחקר שבדק מי הלקוחות שהשיגו את התשואות הגבוהות ביותר אצלם. התשובה: לקוחות שנפטרו או כאלו ששכחו שיש להם תיק השקעות. קרי, הלקוחות שלא נגעו בתיק.

קובי

לא רק זה. 96% מקרנות הנאמנות מציגות ביצועים פחות טובים מהשוק הכללי (על כל בוגרי הרווארד וייל שלהם). למי שמכיר בלאק ג׳ק, אם קיבלתם שני קלפי פנים (20), יש 8% סיכוי לקבל אס ואז להשלים ל 21, אבל מי יסתכן לבקש עוד קלף כשבידו כבר 20? אז תתזמן את השוק ואולי תהיה באחוזון העליון. יש מנצחי שוק בודדים בהיסטוריה של שוק ההון (טמפלטון, באפט, טודור ג׳ונס, לינץ׳) זה שאני זוכר שמות של יחידי סגולה אלה מראה כמה הם נדירים, ויותר מזה, זוהי סטטיסטיקה של העבר ולעתיד שום דבר לא מובטח. האקסיומה של משקיעים בשוק ההון צריכה להיות: אי אפשר לתזמן… קרא עוד »

דגגגג

חשוב להגיד שבאפט לא מתזמן את השוק בכלל. הוא מנתח לעומק חברות ורוכש אותן. כיום הוא רוכש שליטה כמעט מלאה בחברות ומבצע רפורמות.

אגב, ההמלצה שלו. תיק של 90אחוז s&p500 ו 10 אחוז אגח ארוך טווח.

אדם

כי הוכח כבר עשרות פעמים שאי אפשר לעשות את זה בהצלחה

אמיר

כי לא יודע מה איתך, אבל לי היה מאוד מבאס לגלות בשנה מסוימת שהתשואה של התיק שלי היא פחות ממה שהיא יכלה להיות אם לא נגעתי בכלל ולא ניסיתי לתזמן שום דבר(שהסיכוי להצליח הוא גם ככה לא לטובתך מתמטית).

ירון

רק סיבה אחת. החוסן הפסיכולוגי שלך. אם יש לך עצבי ברזל לפעול באופן רציונאלי כשכל התיק שלך בסיכון תעשה את זה… כאילו מי לא ידע שיהיו ירידות בעקבות פאקינג מגפה עולמית? נכון לא תדע לנבא מתי הירידות יגמרו אבל זה לא משנה, אם תמכור בהתחלה ותקנה אחרי שמתחיל לעלות עדיין תשאר אם 10 20 אחוז ירידות שברחת מהם ביד.

אוהב כספו

האם משקיע בודד יכול להאריך נכונה בזמן קצר ובוודאות גבוהה יחסית (בקיצור: באופן רציונאלי) את הסיכוי (סיכון) של מניה (קרן מחקה) בודדת? האם בהקשר זה נייר תלוי נפט וגז יכול להחשב כוודאי (…) לעליה בעתיד הנראה לעין, כאשר הם שם למעלה רבים ומורידים את מחיר החבית לסביבת ה 20 $?

רועי כהן

תיזהר מאד מניירות עוקבות נפט וגז. ובכלל סחורות למעט זהב. תלמד קצת על הנושא – במיוחד על המונחים שנקראים CONTANGO ו BACKWARDATION

טוביה

זאת בדיוק הייתה התהייה שלי. הרי שהנפט כה זול, זה זמני, כי יש משבר.

ובכלל, יש הרבה ענפים שיש להם מחזוריות – תקופות מסוימות בשנה של עלייה(כשיש ביקוש) וירידה בזמנים "יבשים".
השאלה אם אפשר להרוויח מזה או שאולי מחירי המנייה כבר משקללים את זה והמחיר הוא לא סתם.

אודי

אין ספק בכלל שלקנות עכשיו מלאי של נפט ולחכות שהביקוש יעלה בחזרה יהיה ריווחי בוודאות.
רק שצריך את היכולת לאחסן נפט בכמות גדולה – גם זה עולה.
כל מי שעוסק בנפט בפועל – בתי זיקוק, למשל – כבר קנה כמה שיכל.
מה שיותר קל לעשות זה לקנות חוזים עתידיים על נפט, ואפילו יותר קל זה לקנות ETF שעושה את זה בשבילך.
רק שאז נוצר פתח לכל מיני הבדלים ועלויות מיוחדים, כמו שכתב רועי לפני.
בגלל זה בימים האחרונים בגלל ביקוש עצום הערך של החוזים העתידיים נהיה שלילי, ולא ברור האם ההפסדים יחזרו אי פעם.

Xantippe

תודה רבה על הכתבה. מחזקת את הדרך של מי שמשתדל לצפות לטווח הארוך ואוגר מזומנים לאורך הדרך. בימים אלה אין דבר יותר נאמן מכסף מזומן…..

aviv

נכון כל סוחר אמור לשאול את עצמו כמה הוא יכול לראות מהתיק שלו נמחק ?, אני חושב שצריך לפצל את השאלה הזו לזמן משבר בוא התחושה הסביבתית היא של אי וודאות מוחלט, על מול תיקון של השוק בימים נורמלים. אני מודה שהגדלתי את התיק בזמן המשבר ואפילו רצה המזל וזה יצא בנקודה הנמוכה במרץ, אבל משהו בתנודתיות הגבוהה הזו ובאי וודאות הרגיש לי לא טוב, וששוק המניות לא מתמחר את המיתון העתיד לבוא אלא רק את משבר הקורונה שכרגע פה. אני אדם שבזמן רגיל ולא משבר יכול להרגיש בנוח עם מחיקה של עד30-40 אחוזים. אבל בזמן משבר עלייה של 20… קרא עוד »

רון

פוסט מאוד מעניין(כרגיל)
אפשר לדעת למה את לא ממליצה להחזיק מניות של מיקרוספט?

אורן

תודה על עוד פוסט מעולה. מעבר לכך – לאור סימני ההתאוששות ופתיחת החיים מחדש בשבועות הקרובים – שוב מוכח שהעולם כמנהגו נוהג, האפוקליפסה לא קרתה, החיים ישובו למסלולם והשוק יגיע למצב יציב, בסופו של דבר.
״סבלנות היא משאב במחסור״. כמה מדויק.

ZOOBY

"החיים ישובו למסלולם והשוק יגיע למצב יציב"
זה מלמד שהעליות הענקיות ב
netflix
slack
shopify
יעברו לאותו מצב שהיה לפני הקורונה? xD

גרדיאן

דווקא לא בטוח כי הרגלים צרכנים קשה לשנות ככה שגם אם יהיה שינוי המצב לא יחזור למצב שלפני הקורונה.

מולי

אחד הפוסטים המוצלחים שלך! אהבתי את רעיון הארביטרג' על הזמן, וגם את הרעיון של קיבולת מול סיבולת סיכון! אנשים לא מודעים לקיבולת שלהם ולא מנצלים אותה עד הסוף. ויכול להיות שבאמת ארביטרג' הזמן מסביר את התנודתיות המטורפת בשווקים

טל מ

שכנעו אותי למה לא לגדר עכשיו את סיכון השוק ע"י השקעת סכום מסויים במדד ה"פחד" (VIX)?

רפאל

דרך מצוינת לבנות פרוטפליו בינלאומי מפוזר היא באמצעות קרנות הסל של איישרס הנסחרות כיום בבורסה בתל אביב. את הקרנות הללו מייצגת בישראל חברת אלטשולר-שחם. אלו קרנות סל, בעמלות ניהול מאוד נמוכות. יש מגוון כלים על שווקים בינלאומיים. כגון: – איישרס חוץ S&P500 בעמלה של 0.07% – איישרס.חוץ T BOND 1-3YEAR- (אג"ח ממשלת ארה"ב) בעמלה של 0.07% – איישרס.חוץGLOBALAGGREGATE – – עוקב אחר מדד המורכב מאג”ח בינלאומי ברמת השקעה (investment grade) – עמלה 0.1% באמצעות הכלים הללו אפשר להרכיב פרוטפוליו מאוזן שכולל מניות ואג"ח במחירי ניהול ללא תחרות בישראל. אם יש דרישה אני יכול לצרף טבלה עם פרופטליו שונים בהתאם לרמת… קרא עוד »

חחחח

סיבולת – אתה יכול להיות אדיש כשהמניה יורדת 10 ו 20% אבל הכאב בלתי נסבל ובלתי נשלט כשהיא יורדת ב 50% וכולם מדברים על זה מסביבך ובחדשות.
בהגדרה השוק מגיע לשפל כשהאחרון מוכר ומגיע לשיא כשהוא קונה.
אז כדאי להחליט מראש למשל שברגע שהיא יורדת למשל 20% מהשיא שהגיעה אליו (תלוי בתנודתיות) אתה מוכר אולי הכל אולי חצי בשביל שיהיה לך כסף לקנות כשהמניה תגיע לשפל ותתחיל מגמה של עלייה.

טראמפ

50% מהכסף במדדי מנייות, בשיא המשבר מחקתי מאות אלפי שחקים מהתיק,
לא נגעתי, וכעת התיק חזר כמעט למה שהיה
בין השאר בזכות פלח האגח הארוך והזהב .
ניצלתי את המשבר למכור הפסדים ורווחים ולבצע איזון מחדש.
לא משנה אלוקציה

ביג

היי, למה התכוונת שאמרת שניצלתי את המשבר למכור הפסדים ?

דגגגג

דבר ראשון, לך זה בלתי נסבל. התמודדתי יופי גם עם 85 אחוז והתמדתי בתוכנית. כל תוכנית עדיפה על ללא תוכנית וקנייה ומכירה על פי רגש. אם היית מגדיר תוכנית שלמה בדיוק מתי אתה יוצא ומתי אתה נכנס והיית מתמיד בה בצורה עיוורת לרגשות אז היא עדיפה בהרבה על להיות ללא תוכנית. כנראה שביצועי העבר של תוכנית כזו יהיו נחותים מביצועי העבר של פשוט להחזיק ולהוסיף כסף בזמנים קבועים. בנוסף, נורא קשה להגדיר מתי להכנס חזרה לשוק. קל להגדיר יציאה אחרי 20 אחוז ירידה וכניסה ב 50 אחוז ירידה, הבעיה שהשוק לא מתנהג בצורה הזו. במקרה הנוכחי הירידה בסנופי הייתה מ… קרא עוד »

רונן ארז

הי לכולם ,שאלה לגבי השקעות בארה״ב .הבמצי שמעל 60 אלף דולר השקעה יש מס עיזבון של יותר מ30 אחוז על כל הסכום ולא רק על הרווח ..שאלתי היא האם שאני משקיע בתעודות סל או בקרנות מחקות דוגמת sp500 או באגח בארה״ב וכו׳ מעל 60 אלף דולר אני חשוף למס הזה ?
בתודה מראש
רונן

רפאל

השאלה לא ברורה, חסרים הרבה עובדות. מדוע לא להשקיע בקרנות סל באמצעות הבורסה בישראל ואז אתה לא חשוף לחוקי המס של ארה"ב. אם אתה לא תושב ארה"ב אתה לא חייב במס עזבון – תהיה חייב מס רק על הרווח של ההשקעה בתחומי ארה"ב.

מור

קיבלתי הודעה ש-s&p500 העלו משמעותית את דמי הניהול שלהם. מה זה אומר? לא תכננתי לעשות שינויים בהשקעות שלי, במיוחד בתקופה כזו, אבל האם זה הופך את הקרן לפחות רווחית?

רפאל

תעבור לקרן איישרס של בלקרוק. מספר נייר: 1159250. דמי הניהול הם רק 0.07%!. איך כל כך נמוך? זו קרן שרשומה במקביל גם בלונדון, שוויץ וגרמניה והם מחויבים על לשלם אותם דמי ניהול כמו בבורסות בעולם ושם יש תחרות גבוהה על הניירות הלוו. שים לב שהקרן הזו היא חשופה גם לשינויים בשער החליפין.

שני

מעניינת אותי דעתכםן – שמתי את ההשקעות בגמל השקעה וקרן השתלמות במסלולי מניות (בגלל התשואות הגבוהות בשנה שעברה) באלטשולר.
הפסדתי עד כה כ-50 אש"ח ואני מתכווונת להשאיר את הכסף בהשקעות.
איך הייתי יכולה לפזר יותר טוב את הכסף (אני עדיין לא בטוחה בעצמי בהשקעות בבורסה) ?
ואולי יש משהו שעכשיו כדאי להזיז/לפזר ?

ZOOBY

תוכלי לחפש את הכתבה:
עמיתי מנורה שילמו את מחיר ההשקעות הכושלות אצל תשובה

ותביני מאיפה להתרחק
חוץ מזה להתרחק מכל מה שקשור לגז נפט וכל זה

אין באמור כדי להוות התחייבות לתשואה עודפת ואין בתשואות העבר בכדי להבטיח תשואה דומה בעתיד. אין באמור כדי להוות תחליף לשיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. אין בביצועי העבר כדי להבטיח ביצועים דומים בעתיד. אין באמור משום הצעה לרכישת יחידות בקרנות, רכישה ע"פ תשקיף/דיווחים מידיים שבתוקף.

בוגימן

להשקיע במדדים כמו תל אביב 125 – S&P 500 כל מיני מדדים שמורכבים מתחומים רבים כך שאם תחום אחד נופל בדרך כלל יש אחרים שמאזנים אותו.

שמיל

מי שחיי כסגפן, כמו מי שחיי כהיפר-צרכן, משקיע הרבה יותר מדי בנושא שנקרא האינפנטילי שנקרא כסף. אין כזה דבר ״אסטראטגיה שמרוויחה בכל מצב״ וסיכון וסיכוי הם צדדים של אוטו המטבע. כל הדיבור על איזו נוסחה זה חרטא בריבוע. הממוצע בבורסה מאז 1921 ועד היום הוא 7.7% לשנה. כל מה שצריך זה סבלנות ואורך רח. ועל זה אמר בלייז פסקל: האומללות האנושית מסיבה אחת עיקרית – חוסר היכולת לשבת במנוחה. המפתח לחיים טובים פשוט להבנה (אם כי קשה להשגה): 1) לחיות עם אדם שבאמת אוהבים להיות במחיצתו 2) לעבוד בעבודה שבאמת אוהבים 3) להסתכל על חצי הכוס המלאה ולהנות מהדברים.

יותם

ואם נניח לרגע קט שה-23 במרץ הייתה ה-תחתית (בהא הידיעה) האם המסקנה היא שהתערבות מוניטרית מסוגלת לחסן את שוקי המניות מקריסות נוסח 1929? – כן. הנזילות מוצאת את דרכה למאזן של התאגידים הגדולים והם משתמשים במזומן לקנייה עצמית. הראלי המטורף של השנים האחרונות לא מייצג יצירת ערך וגם לא בועה אלא פשוט פחות מניות במחזור ומחיר גבוה יותר לכל מניה. ואם אכן כך, מה זה אומר על פרופיל הסיכון של השקעה במניות? הרי סיכון פיננסי אפשר רק להמיר, לא להעלים – ואם השקעה במניות הופכת פחות מסוכנת בזכות ממשלות ובנקים מרכזיים, באיזו דלת אחורית ייכנס הסיכון הזה בכל זאת, ואיזו… קרא עוד »

ירון

נשמע כמו שכנוע עצמי מסורבל כדי להתמודד עם FOMO ממה שאפשר להרוויח ממשבר. דיברתי עם 5 אנשים סולדים בתחילת המשבר הזה ושאלתי אותם למה הם לא מוכרים הכל. קיבלתי כל מיני תשובות שהמשותף לכולם היה מניע ריגשי – בעיקר פחד. דוגמאות נבחרות: "ככה אני", "אל תדבר אתי אל זה", "אם אמכור לא יהיה לי אומץ לקנות חזרה אחרי שהשוק ירד". בבדיקה של שלושת המשברים האחרונים מי שמכר 10% אחרי שהתחיל לרדת וקנה 10% אחרי שהתחיל לעלות עשה תמיד קופה ענקית, כך שאפילו לא צריך לדייק מי יודע מה בזיהוי התזמון. אין גם צורך להסתבך אפשר למכור ולקנות בחזרה את אותו… קרא עוד »

יוסי ב

שאלה :
האם כדאי להכניס סכום משמעותי להשקעה בבורסה כנגד הלוואה בשלושה אחוז לחמש עשרה שנה
כלומר להשקיע בבת אחת ולמשוך בצורה מדורגת
מתוך ראייה של שוק נמוך מחד ואופק רחוק מאידך?
מאוד אשמח לדעתכם
נ. ב . מסוגל לספוג הפסד של עשרים אחוז בלי בעיה

.

עקבו אחרי

תגובות אחרונות בבלוג

RSS מהפורום

דילוג לתוכן