הנחת היסוד שלי היא שכל אפיק השקעה עלול להשאיר אותי בחוסר כל.
אני לא צופה שזה יקרה (במקרה של כסף מזומן, קרנות כספיות ואג"ח ממשלתי מדובר בתרחיש שסבירות התממשותו קלושה), אבל אני לעולם לא בונה על 100% ודאות.
אנשים שמשקיעים במניות ספציפיות, לדוגמה, חייבים להביא בחשבון את הסיכון שהחברה שאת מניותיה קנו עלולה לפשוט את הרגל, גם אם מדובר באחת החברות הגדולות בתבל.
אבל זה לא הסוף.
הנה כמה דוגמאות שנועדו להמחיש כיצד מוצרים פיננסיים בטוחים לכאורה עלולים להסב נזק כספי של ממש, הגם שהם נפוצים יחסית:
– החברות אשר מנפיקות תעודות סל (ETN) וקרנות סל (ETF) בארץ ובחו"ל עלולות להיקלע לקשיים כלכליים ולהעמיד את השקעותיכם בסיכון ("סיכון מנפיק").
– בנקים עלולים לקרוס כלכלית והמשקיעים עלולים לאבד את חסכונותיהם – כולם או מקצתם – ולהיות תלויים בחסדיה של ממשלת ישראל, שכידוע איננה ערבה על פי חוק לכספי החוסכים (בניגוד לארה"ב, למשל).
– בתי השקעות עלולים להתמודד עם מעילות פנימיות של עובדים – ראו הונאת הפונזי של ברנרד מיידוף כדוגמה קלאסית.
– מערכות המסחר והסליקה האלקטרוניות עלולות להיתקף בסייבר או להתמודד עם תקלה טכנית חמורה שבעקבותיה לא ניתן יהיה לשייך ניירות ערך למשקיעים.
– מנגנוני ההגנה שיושמו כדי להתמודד עם הסיכונים והכשלים הטכניים הנ"ל (ונוספים) עלולים שלא לעבוד ברגע האמת.
– תביעות ביטוח שנועדו לפצות משקיעים בגין נזקים שנגרמו להם עלולות שלא להספיק לכיסוי כלל המבוטחים בתרחיש של קריסה כלכלית.
– הממשלה המקומית עשויה לחוקק חוק להלאמת נכסי החוסכים והמשקיעים בבנקים שבבעלותה, או לחדול מלשלם את הריבית על אגרות החוב שהנפיקה.
– המטבע המקומי עלול להיחלש משמעותית, כך שאפילו שהשווי הנומינלי של הכסף נשאר זהה, ערכו הריאלי יצנח ביחס למטבעות אחרים בעולם.
– חקיקה סוציאליסטית עלולה לפגוע בזכויות הקניין הפרטי.
– כמובן שסבירות ההתממשות של רוב האירועים הללו אינה גבוהה, אבל ברשימה הזו מסתתרים כמה ברבורים שחורים משחור.
אז איך אפשר להגן על הכסף?
חשוב להעריך את הסיכונים – גם אם הם קלושים – כדי להבין למה חשוב כל כך לפזר את ההשקעה על פני שלושה מימדים:
1. אפיקי השקעה
2. אזורים גאוגרפיים
3. מוסדות פיננסיים
אני פועלת באמצעות מספר בתי השקעות ובנקים, ולמרות זאת, אני יודעת שאני חשופה לסיכונים.
מלבד הזהב הפיזי שלי, ועוד כמה שטרות בארנק, רוב ההון שלי מוחזק בתור ביטים אלקטרוניים בחשבונות נאמנות מקוונים המנוהלים אצל חברי בורסה שמחוברים 24/7 למערכות הבורסה. אם מערכות הסליקה ושימור הידע קורסות מסיבה זו או אחרת, תיק ההשקעות שלי עלול להיות בסכנה.
בנוסף אני מחזיקה קרנות סל זרות וקרנות מחקות, למרות סיכון המנפיק הכרוך בהשקעה בהן (ראו לעיל).
אבל בסופו של דבר, חייבים לגלות פרגמטיות. זו המשמעות של ניהול סיכונים – לפשר בין האידיאל למציאות.
בשורה התחתונה, עליכם להבין, להפנים ולחיות עם העובדה שבכל פעם שאתם משקיעים את כספכם, כספכם נמצא בסיכון. עשו כל שביכולתכם כדי למזער את הסיכון הזה.
ומעל לכל – זכרו שדבר אינו "מובטח" בהשקעות – בכל פעם שאתם רואים את המילה הזו בהקשרים פיננסיים, מומלץ להרים גבה.
מחיר הזהב הפיזי קרס עשרות אחוזים השנה – לא ברור מה כל כך בטוח בו לדעתך.
הכי טוב מניות של חברות ענק המחלקות דיבידנד, כמו פרוקטר אנד גמבל (סימול PG). למעשה, התנהלות החברות האלה הרבה יותר ברורה ושקופה מזו של ממשלת ישראל, שהרי אי אפשר להאמין לאף מילה של לפיד או לדוחות של הלמ"ס (לדעתי הכל מפוברק בהם)
נו, במקרה הגרוע ביותר, תחזרי לעבודה…
מצחיק!!
תגובה לאחד:תסתכל על גרף הזהב מ-שנת 2000 הוא עלה במאות אחוזים ולא קרס!…
שנית:מניית pg שלך המהוללת צמודה ל-$..והוא קרס בעשרות אחוזים!…
אז אנא לא לכתוב כל כך הרבה שטויות ב-2 משפטים…
ואתייחס לכתבה:דורין שכחת להכניס משהו אחד חשוב:נדל"ן!…כבר 70 שנה שהוא רק עולה ואף פעם לא קרס…אני יודע שתתני את ארה"ב לדוגמא…זה נכון,הוא יכול לקרוס!..אבל בכל זאת זה נדל"ן,הוא תמיד יכול לחזור ולעלות…אז מה הפיתרון?…פזר את כספך על כמה ענפים:אג"ח,זהב"נדלן,וקצת מניות של חברות חזקות בארץ!..כי הדולר באמת ייקרוס בעתיד..איך שזה נראה.
אלון – הנדל"ן אף פעם לא קורס??? ואתה כותב שאני לא מדייק????
דורין – אם יש כך כך הרבה תרחישים – טכנולוגיים ורגולטוריים שיכולים למחוק את ההשקעה שלך בשנייה – מדוע אינך מבטיחה לעצמך הכנסה שלא דרך שוק ההון – או במלים פשוטות – מדוע אינך יוצאת לעבוד?
פושט מעולה
[…] לא מדובר פה בהמלצות לפעולה או בשיטות "שגר ושכח". גם אם תאמצו את הכללים הללו לאשורם ותנהגו לפיהם, כספכם יהיה בסיכון. תמיד. […]
[…] בבורסה, כספכם נתון למעשה לחסדיו של שוק ההון. "תשואה מובטחת" היא כמעט תמיד חיזיון תעתועים. אין לדעת מה יוליד יום […]
נכון שאין 100% בחיים. יכול להכות בנו מטאור, ויכולים לבוא חייזרים ולהשתלט על הבית הלבן. אבל כדאי אולי קצת להרגיע: 1. סיכון מנפיק אכן קיים בתעודות סל, אך אינו קיים בקרן מחקה או קרן סל, שכן נכסי האחרונות מוחזקים עבורך בנאמנות ואין שום קשר למצב הפיננסי של החברה. למידע נוסף ראי חלק 12 בסדרת בנית תיק ההשעות בתונה הגדולה. 2. באופן דומה, קריסה של בנק אינה רלוונטית כהוא זה לניירות הערך הרשומים על שמך במסלקת הבורסה. קריסה של בנק תשפיע עליך רק אם יושב לך כסף מזומן בחשבון, בפק"מ של הבנק, או באג"ח של הבנק. די פשוט, ואפילו מומלץ, להמנע… קרא עוד »
Ven0m , אני מניחה שבסעיף 2 התכוונת ש"FDIC מבטח חשבונות יחידים עד 250K פר חשבון" ולא מבטל אותם, אחרת זה ממש לא מתאים לפרנואידים 🙂