• התכנים בפורום אינם מהווים ייעוץ מקצועי מכל סוג, לרבות ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם.
    השימוש בפורום כפוף לתנאי השימוש. עצם השימוש בפורום מהווה הסכמה מלאה לתנאים אלה.

מהנדס עם רגליים על הקרקע

• פותח הנושא פותח הנושא ExeAction
  • פורסם בתאריך פורסם בתאריך
היי
הפסיקה בעליון קובעת 20 דירות ומעלה זה נחשב לעסק, אני מצרף כאן ציטוט בנושא.

על השאלה מהו אותו רף כמותי של היקף הנכסים המושכרים אשר החל ממנו תקום חזקה ל"עסקיות" ההכנסה, אשר תיסתר רק בהתקיימן של נסיבות מיוחדות - משיבים שופטי העליון, כי השכרתם של 20 נכסים הנה השכרה עסקית.
הפסיקה בעליון קבעה שעבור 20 דירות ומעלה אין לך בכלל מה להתווכח על ההגדרה העיסקית (הדיון עסק במישהו עם 24 דירות).
אחר כך ברשות המיסים הוציאו חוזר שמחדד את ההגדרות - 5 לא, 10 כן, באמצע אולי.
(זה נחשב כמעט חד משמעי בקונטקסט של רשות המיסים).
- אורי השיג אותי -

הפסיקה בעליון קבעה שעבור 20 דירות ומעלה אין לך בכלל מה להתווכח על ההגדרה העיסקית (הדיון עסק במישהו עם 24 דירות).
אחר כך ברשות המיסים הוציאו חוזר שמחדד את ההגדרות - 5 לא, 10 כן, באמצע אולי.
(זה נחשב כמעט חד משמעי בקונטקסט של רשות המיסים).
- אורי השיג אותי -
אני חושב שההבדל הוא ש״עמדת רשות המסים״ היא לא חוק ולא פסיקה. זה משהו שאפשר לנקוט מולו עמדה נגדית ולהתווכח בבית משפט במידה ורשות המסים לא מקבלת את העמדה שלך.

בבעלותי עשרות נכסים, ב 60% עד 70% מהנכסים מדי שנה אני מדווח לפי מס מעסק מתוך בחירה משום שהמס הנמוך יותר.

מתיק הנכסים הפרטי שלי (לא כולל נכסים של החברה) משום שהוא לא ממונף
וואווו מרשים, כל הכבוד !

אשמח אם תוכל לכתוב על התהליך, בדגש על הנכסים שבהם הסתיים המימון (או שהחלטת לרכוש ללא מימון ?)
כמה זמן לקח ? האם החלטת במעלה הדרך לסגור הלוואות או שפשוט הסתיימה תקופת ההלוואה (זה נראה לי אינסופי...) וההשקעה הופכת למניבה ?
אולי גם על הדילמה שבין הנאה מהכנסה שוטפת מנכס ללא משכנתא, למינוף חוזר של הנכס כדי לרכוש נכס נוסף (ואז זה אינסופי, אבל בלי הכנסה פאסיבית)
תודה

בדיוק, וזה עוד כשאין מימון, אם יש אז זה היה עולה לכיוון ה100%.

אמת

בנוסף אם אתה מחזיק דרך LLC או כל סוג חברה אחרת אז אין את ההטבה הזו ואתה חייב לשלם לפי מס שולי.

אמת, אני לא מחזיק LLC

מאז אותה הפסיקה יצאו הנחיות חדשות של רשויות המס, הם אומרות בגדול את זה:
1-5 דירות: לא הכנסה מעסק.
6-9 דירות: תוכיח לנו שאתה לא עסק, חובת ההוכחה עליך.
10+ דירות: אוטומטית עסק.
עוד מידע פה:

זה מדגיש את החשיבות בפיזור תיק הנכסים למדינות השונות, בכל מקרה ברמת מחירי הנכסים בישראל כיום למשקיע הממוצע המשקיע בגוש דן לדוגמא,
קשה להגיע לתיק נכסים מעל ל 5 או 9 דירות.

כמו כן, ניתן לבצע תכנון מס באמצעות ילדים מעל לגיל 18, השקעות עם מימון, פיצול תיק הנכסים לאחזקה פרטית,
וחלק אחזקה במבנה של חברה בע"מ (כמו במקרה שלי) עבור אלו שבבעלותם חברה, במקום למשוך את הרווחים ולשלם דיבידנד 30%
מס, הם יכולים להשקיע את רווחי החברה רק לאחר ששילמו את מס החברות (23%) בניכוי הוצאות.

אישית אני בעד פיזור :)

נערך לאחרונה ב:
וואווו מרשים, כל הכבוד !

אשמח אם תוכל לכתוב על התהליך, בדגש על הנכסים שבהם הסתיים המימון (או שהחלטת לרכוש ללא מימון ?)
כמה זמן לקח ? האם החלטת במעלה הדרך לסגור הלוואות או שפשוט הסתיימה תקופת ההלוואה (זה נראה לי אינסופי...) וההשקעה הופכת למניבה ?
אולי גם על הדילמה שבין הנאה מהכנסה שוטפת מנכס ללא משכנתא, למינוף חוזר של הנכס כדי לרכוש נכס נוסף (ואז זה אינסופי, אבל בלי הכנסה פאסיבית)
תודה

היי

תודה, רשמתי כאן בעבר על יומן המסע שלי, הוא אומנם מעודכן עד לסוף 2014, מאז אני ממשיך להשקיע במבנה של חברה ביחד עם השותפה שלי,
קצב ההשקעה כיום הוא בכל חודשיים שלושה, אני משקיע גלובלי (כולל בישראל) במשך 22 שנים,
בתיק הנכסים הפרטי שלי אני לא ממונף, סילקתי
את כל המשכנתאות (6) וההלוואות לכל מטרה (2) באמצעות מכירת אחד הנכסים.

לגבי הנכסים שאנו רוכשים עבור החברה, רק מדי פעם אנו לוקחים מימון,
משום שקצב הרכישות שלנו גבוהה בהשוואה לזמן קבלת המימון בחו"ל או בארץ כחברה בע"מ (מינימום חצי שנה).

בתיק הנכסים הפרטי שלי אני לא ממונף, סילקתי
את כל המשכנתאות (6) וההלוואות לכל מטרה (2) באמצעות מכירת אחד הנכסים.
רוני, תודה על התשובה.
רציתי לחדד את הדילמה, למה בעצם לסיים את המשכנתאות ? היית זקוק להכנסה פאסיבית ?
אם למכור את אחד הנכסים, למה לא להגדיל נכסים בכסף ?
האם זה לא מייצר כסף בקירות ? (של 6 הנכסים שללא משכנתא)

מצעטר לקטוע כאן את הדיון על מיסוי של ריבוי דירות להשקעה... :)
רק 2 שאלות לפותח השרשור @ExeAction :
האם התחלת לרכוש דירות להשקעה גם לפני הירושה או שזה התאפשר רק אחריה?
תוך כמה זמן ואיזו השקעת זמן נדרשו לשם בניית הפורטפוליו שלך?

רציתי לחדד את הדילמה, למה בעצם לסיים את המשכנתאות ? היית זקוק להכנסה פאסיבית ?

נכון, הייתי זקוק להכנסה פסיבית, פרשתי מהעבודה, מהעסק הקודם שלי בסוף 2014.
אם למכור את אחד הנכסים, למה לא להגדיל נכסים בכסף ?
האם זה לא מייצר כסף בקירות ? (של 6 הנכסים שללא משכנתא)

זה היה מהלך שאפשר לסלק חבות ובמקביל לפנות הון לרכישת נכסים נוספים ללא מימון,
כך יכולתי לפרוש מהעבודה.

באופן עקרוני אני לא בעד מכירת נכסים אלא צבירת נכסים, למעט מקרים המחייבים זאת.

מצעטר לקטוע כאן את הדיון על מיסוי של ריבוי דירות להשקעה... :)
רק 2 שאלות לפותח השרשור @ExeAction :
האם התחלת לרכוש דירות להשקעה גם לפני הירושה או שזה התאפשר רק אחריה?
תוך כמה זמן ואיזו השקעת זמן נדרשו לשם בניית הפורטפוליו שלך?
התחלתי עבודה במשרה מלאה רק לפני שנה וחצי
ולפני המשרה המלאה השקענו את כל החסכונות שלנו בטיול אחרי לימודים של כמה חודשים. כלומר לא היה יותר מדי מה להשקיע. התחלתי לרכוש נכסים באוקטובר השנה.
רק בעקבות קבלת הירושה נפתח העולם הזה בפני.

בעולם מקביל בו אין ירושה, וכן יש את ראיית עולם השקעות, הייתי כנראה חוסך סכום של כ 200K
ומחפש הלוואה לכל מטרה עם פריסה נוחה של 300k
ועם זה קונה נכס ראשון.

עברו חמש שנים, וזה מרגיש כמו זמן טוב לעצור, להסתכל אחורה ולסכם.

במקור תכננתי לקנות 4 דירות באנגליה ואחת בקנדה. בסופו של דבר נרכשו שלוש. ליתר דיוק בפרויקט הרביעי הקבלן קרס, ועל הדירה החמישית ויתרתי, בין היתר משום שזכיתי בהגרלת דירה בארץ. בדיעבד, כנראה שהיה כאן מזל כפול.

אז מה שלוש הדירות נתנו לי?

התשואה השנתית בפועל עמדה על כ־3%–5% ביחס לעלות הרכישה. שכר הדירה אמנם עלה בכל הדירות, אבל מכיוון שמדובר בדירות ליס־הולד, קיימת חובה לשלם דמי ניהול ותחזוקה לחברת הניהול של הבניין. ההוצאות האלה עלו משמעותית לאורך השנים ופגעו בתשואה.

אחד הדברים המרכזיים שלמדתי הוא שיש הרבה יותר הוצאות ממה שנראה בתחילת הדרך, במיוחד בדירות שנוצרו במסגרת הסבה של בנייני משרדים למגורים. דמי הניהול יכולים להפוך לצרה רצינית, ולכן בדיעבד הייתי מעדיף נכס יד שנייה, עם היסטוריית הוצאות ברורה ומוכחת, במקום להסתמך על הערכות אופטימיות של קבלן בפרויקט חדש.

ומה לגבי עליית ערך?

בפועל, נראה שקניתי ביוקר.

דירות דומות לדירה הראשונה מוצעות כיום בכ־30 אלף פאונד פחות מהמחיר ששילמתי. גם הדירה השנייה והשלישית ירדו, ככל הנראה, בכ־5,000–10,000 פאונד כל אחת.

לירידת הערך צריך להוסיף גם את עלויות הרכישה: עמלות ל"יועצים", מיסים באנגליה, הוצאות משפטיות ועלויות נוספות. אם אמכור, יהיו כמובן גם הוצאות מכירה.

המסקנה האישית שלי היא שרכישת בית פריהולד מיד שנייה, לאחר סקר שוק רציני והתמקדות בנכס אחד איכותי ויקר יותר, כנראה הייתה מניבה תוצאה טובה יותר.

למדתי גם להיות זהיר מאוד עם יועצים שמשווקים פרויקטים לישראלים בכמויות. האינטרס שלהם הוא לעיתים קרובות למכור מספר גדול של דירות באותו פרויקט, ולא בהכרח לאתר את העסקה הטובה ביותר עבור כל משקיע. היום אני אפילו שמח שהקבלן בפרויקט הרביעי קרס לפני שהעסקה הושלמה.

אז מה בכל זאת חיובי בכל הסיפור?

ראשית, אילו לא הייתי קונה בחו"ל, ייתכן שהייתי קונה דירה נוספת בארץ ומאבד את הזכאות לזכייה בהגרלה מצוינת. וכמו כן גם בארץ שלנו חווינו ירידות אפילו גדולות יותר.

שנית, תמיד עניין אותי להשקיע בנדל"ן בחו"ל. קיבלתי את החוויה, למדתי הרבה, והיום אני מבין טוב יותר את היתרונות, הסיכונים והמורכבות האמיתית של השקעה כזאת.

אבל למדתי גם שקשה מאוד להתחרות בביצועים של שוק ההון, במיוחד כשמסתכלים על תקופה של חמש שנים ומשווים לקרנות סל מוכרות. אילו הייתי משקיע את אותו הסכום בקרנות דיבידנד נפוצות, כנראה שהייתי מרוויח הרבה יותר, עם הרבה פחות כאב ראש.

נראה לי שהגיע הזמן למכור, לסגור את הפרק הזה ולהתקדם הלאה.

נערך לאחרונה ב:
למדתי גם שקשה מאוד להתחרות בביצועים של שוק ההון, במיוחד כשמסתכלים על תקופה של חמש שנים ומשווים לקרנות סל מוכרות. אילו הייתי משקיע את אותו הסכום בקרנות דיבידנד נפוצות, כנראה שהייתי מרוויח הרבה יותר, עם הרבה פחות כאב ראש.
בכל תקופה של 5 שנים ב30 שנה האחרונות, או סתם בדיעבד ל5 שנים האחרונות כחוכמה בדיעבד?

עברו חמש שנים, וזה מרגיש כמו זמן טוב לעצור, להסתכל אחורה ולסכם.

במקור תכננתי לקנות 4 דירות באנגליה ואחת בקנדה. בסופו של דבר נרכשו שלוש. ליתר דיוק בפרויקט הרביעי הקבלן קרס, ועל הדירה החמישית ויתרתי, בין היתר משום שזכיתי בהגרלת דירה בארץ. בדיעבד, כנראה שהיה כאן מזל כפול.

התשואה השנתית בפועל עמדה על כ־3%–5% ביחס לעלות הרכישה. שכר הדירה אמנם עלה בכל הדירות, אבל מכיוון שמדובר בדירות ליס־הולד, קיימת חובה לשלם דמי ניהול ותחזוקה לחברת הניהול של הבניין. ההוצאות האלה עלו משמעותית לאורך השנים ופגעו בתשואה.

אחד הדברים המרכזיים שלמדתי הוא שיש הרבה יותר הוצאות ממה שנראה בתחילת הדרך, במיוחד בדירות שנוצרו במסגרת הסבה של בנייני משרדים למגורים. דמי הניהול יכולים להפוך לצרה רצינית, ולכן בדיעבד הייתי מעדיף נכס יד שנייה, עם היסטוריית הוצאות ברורה ומוכחת, במקום להסתמך על הערכות אופטימיות של קבלן בפרויקט חדש.

ומה לגבי עליית ערך?

דירות דומות לדירה הראשונה מוצעות כיום בכ־30 אלף פאונד פחות מהמחיר ששילמתי. גם הדירה השנייה והשלישית ירדו, ככל הנראה, בכ־5,000–10,000 פאונד כל אחת.

לירידת הערך צריך להוסיף גם את עלויות הרכישה: עמלות ל"יועצים", מיסים באנגליה, הוצאות משפטיות ועלויות נוספות. אם אמכור, יהיו כמובן גם הוצאות מכירה.

המסקנה האישית שלי היא שרכישת בית פריהולד מיד שנייה, לאחר סקר שוק רציני והתמקדות בנכס אחד איכותי ויקר יותר, כנראה הייתה מניבה תוצאה טובה יותר.

למדתי גם להיות זהיר מאוד עם יועצים שמשווקים פרויקטים לישראלים בכמויות. האינטרס שלהם הוא לעיתים קרובות למכור מספר גדול של דירות באותו פרויקט, ולא בהכרח לאתר את העסקה הטובה ביותר עבור כל משקיע. היום אני אפילו שמח שהקבלן בפרויקט הרביעי קרס לפני שהעסקה הושלמה.

אז מה בכל זאת חיובי בכל הסיפור?

ראשית, אילו לא הייתי קונה בחו"ל, ייתכן שהייתי קונה דירה נוספת בארץ ומאבד את הזכאות לזכייה בהגרלה מצוינת. וכמו כן גם בארץ שלנו חווינו ירידות אפילו גדולות יותר.

שנית, תמיד עניין אותי להשקיע בנדל"ן בחו"ל. קיבלתי את החוויה, למדתי הרבה, והיום אני מבין טוב יותר את היתרונות, הסיכונים והמורכבות האמיתית של השקעה כזאת.

אבל למדתי גם שקשה מאוד להתחרות בביצועים של שוק ההון, במיוחד כשמסתכלים על תקופה של חמש שנים ומשווים לקרנות סל מוכרות. אילו הייתי משקיע את אותו הסכום בקרנות דיבידנד נפוצות, כנראה שהייתי מרוויח הרבה יותר, עם הרבה פחות כאב ראש.

נראה לי שהגיע הזמן למכור, לסגור את הפרק הזה ולהתקדם הלאה.
תודה שחזרת לעדכן
אשמח אם תוכל לעדכן איך נראת טבלת ההכנסות/הוצאות שפרסמת בפוסט הראשון

בכל תקופה של 5 שנים ב30 שנה האחרונות, או סתם בדיעבד ל5 שנים האחרונות כחוכמה בדיעבד?
במיוחד ב5 שנים האחרונות אבל השאלה שלך גרמה לי לבדוק את זה.
לפי מה שאני קורא לא היו ככ הרבה קרנות דיוידנד לפני 2008. VYM הייתה קיימת אבל גם קנייה בפיק של 2007 תתאזן אחרי 5 שנים.
אחרי המשבר כמובן שהשוק ריווחי כמעט תמיד. "המשבר" של הקורונה נגמר אחרי שנה ולפני זה אין לי דרך לבדוק.
תודה שחזרת לעדכן
אשמח אם תוכל לעדכן איך נראת טבלת ההכנסות/הוצאות שפרסמת בפוסט הראשון
את הטבלה עשיתי כדי להבין איפה אני אעמוד ב2024 למטרה ספציפית. כרגע אין לי שאיפה כלכלית אז אני הפסקתי לבדוק הוצאות והכנסות. תחזית שווי ל2025 פחות או יותר מדויקת.

נערך לאחרונה ב:

ומה לגבי עליית ערך?

לצערי יש לי נסיון מאוד דומה לשלך… אם כבר רע יותר…
תשואה ממוצעת לשלושת הדירות של 3.1% בחישוב בליש״ט (הרבה פחות בחישוב שקלי מן הסתם). וירידת ערך של כ- 60%(:'() באחת הדירות…
ואכן, הדירות בליס הן דפוקות במיוחד בגלל כל ההוצאות הנלוות ומבנה הבעלות.
(ואני יכולה להרגיע אותך שזה לא רק בדירות שנוצרו במסגרת הסבה ממשרדים למגורים:>…)

כנראה נכון ביחס לדירות ליס…
אבל המסקנה האישית שלי היא - לא להשקיע בנדל״ן אלא אם כן חיים ונושמים את האזור. ועל אחת כמה וכמה במדינה זרה שלא מכירים בכלל את תרבות הנדל״ן בה (וזה מעבר לכל הדברים המקצועיים כמובן חוקים/תקנות/נהלים, מחירי השוק, סוגי השוכרים, עלויות הטיפול מרחוק ועוד ועוד).

וכמו כן גם בארץ שלנו חווינו ירידות אפילו גדולות יותר.
אצלי ירידת הערך לא נבעה בגלל ירידות בשוק. אם זה היה קורה - מילא. זה חלק ״מהמשחק״.
ירידת הערך נבעה בעיקר בגלל תחזוקה לקויה ומבנה הבעלות והאחריות הדפוק של דירות בליס.

ונראה שגם אצלך זה לא היה בגלל ירידות ״בשוק״…
ומבחינתי זה אומר שהסיכון הוא כפול. גם ירידות ״טבעיות״ בשוק הנדל״ן וגם ירידות ספציפיות שנובעות ממאפיינים של ״קנייה מרחוק״…

וירידת ערך של כ- 60%(:'() באחת הדירות…
חתיכת ירידה. אשמח לפרטים, אפשר גם בפרטי על איזה הדירה, כמה שכירות בכמה נקנה וכו.
יצא לך כבר למכור דירה?

אני משתעשע במחשבה לקנות דירות מישראלים שהתייאשו מההשקעה ומוכרים ב"זול" יחסית למה שקניתי

אני משתעשע במחשבה לקנות דירות מישראלים שהתייאשו מההשקעה ומוכרים ב"זול" יחסית למה שקניתי
יכול להיות שאני מפספס משהו, אבל זה קצת מזכיר לי loss chasing: ההשקעה המקורית הניבה פחות מהציפיות, ועכשיו יש פיתוי לקנות עוד מאותו אפיק במחיר נמוך יותר כדי להוריד את מחיר הקנייה הממוצע. אלא שהמחיר ששילמת בעבר הוא עלות שקועה, ומיצוע כלפי מטה גם יגדיל עוד יותר את הריכוזיות שלך באפיק שעד כה לא הוכיח את עצמו.

בעיניי נכון להתעלם מההשקעות הקיימות ולבחון כל השקעה של כסף חדש בפני עצמה: אילו לא הייתה לך היום אף דירה באנגליה, האם עדיין היית בוחר להשקיע שם את הכסף החדש במקום באלטרנטיבות?

פתחו חשבון למסחר עצמאי

פסגות טרייד

ישראל: 0.06% מעסקה (מינימום ₪2 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה)
דמי ניהול: ללא דמי ניהול
מינימום: ₪10,000
פתיחת חשבון

מיטב טרייד

ישראל: 0.08% מעסקה (מינימום ₪4.65 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה או $5 ב-IBKR)
דמי ניהול: פטור לשנתיים, אח״כ ₪15
מינימום: ₪5,000
פתיחת חשבון

אקסלנס טרייד

ישראל: 0.07% מעסקה (מינימום ₪3 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשלוש שנים, אח״כ ₪15
מינימום: ₪10,000
פתיחת חשבון
פסגות טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪10,000
ישראל: 0.06% מעסקה (מינימום ₪2 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה)
דמי ניהול: ללא דמי ניהול
פתיחת חשבון
מיטב טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪5,000
ישראל: 0.08% מעסקה (מינימום ₪4.65 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשנתיים, אח״כ ₪15
פתיחת חשבון
אקסלנס טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪10,000
ישראל: 0.07% מעסקה (מינימום ₪3 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשלוש שנים, אח״כ ₪15
פתיחת חשבון
גילוי נאות: האתר מקבל תגמול בגין פתיחת חשבון דרך הקישורים. אין באמור משום ייעוץ השקעות או שיווק השקעות.
יכול להיות שאני מפספס משהו, אבל זה קצת מזכיר לי loss chasing: ההשקעה המקורית הניבה פחות מהציפיות, ועכשיו יש פיתוי לקנות עוד מאותו אפיק במחיר נמוך יותר כדי להוריד את מחיר הקנייה הממוצע. אלא שהמחיר ששילמת בעבר הוא עלות שקועה, ומיצוע כלפי מטה גם יגדיל עוד יותר את הריכוזיות שלך באפיק שעד כה לא הוכיח את עצמו.

בעיניי נכון להתעלם מההשקעות הקיימות ולבחון כל השקעה של כסף חדש בפני עצמה: אילו לא הייתה לך היום אף דירה באנגליה, האם עדיין היית בוחר להשקיע שם את הכסף החדש במקום באלטרנטיבות?
לא כדי להוריד מחיר ממוצע. בסוף אם המחיר נמוך מספיק התשואה כבר עלולה להשתלם. הריכוזיות היא עיקר הסיבה שלא אעשה את זה.

Back
למעלה