• התכנים בפורום אינם מהווים ייעוץ מקצועי מכל סוג, לרבות ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם.
    השימוש בפורום כפוף לתנאי השימוש. עצם השימוש בפורום מהווה הסכמה מלאה לתנאים אלה.

איסוף בקבוקים - התמורה הפסיכולוגית

• פותח הנושא פותח הנושא Tsachi01
  • פורסם בתאריך פורסם בתאריך
יותר מזה...
אתמול נסעתי לסופר ובין החניה ל-סופר הרמתי כ-20 פחיות ובקבוקי זכוכית 330CC.
אז במקום לחפש מבצעי 2 ב-20 במקום יחידה ב-11.90, אפשר להרים בקבוק/ פחית.
במקום ללכת עם ירקות בשקיות בלי ידית, אפשר לקנות שקית עם ידיות ולא להרגיש "עקצו אותי".

נ.ב.
דרך אגב, בשופרסל, המכונה היום דורשת "הקשת ת.ז.", מניח שחלילה לא תחזיר בקבוק ביותר ממכונה אחת ברשת באותו היום.
למקרה ומישהו שואל למה לא להשאיר את הבקבוקים למסכנים שגם ככה לא מעיזים להכנס לחנויות עם מכונה בפנים ולא בחוץ.

כיום מכלילים בקבוקים גדולים של שתיה קלה.
מה שמוחרג זה בקבוקים של חלב/ פחיות קפה/ ...
אכן.
אני הצעתי להכליל את הכל, פלסטיק, מתכת, הכל
בנוסף, לתת חצי שקל לבקבוק או יותר
אפשר להרחיב גם לשקיות חטיפים וכדו'
המרחב הציבורי יהיה נקי יותר, ומי שצריך את הכסף יעשה משכורת נאה
מדובר ב-עלות שמגולמת במחיר המוצר.
אכן.
אני הצעתי שהמדינה תממן את העלות העודפת,
בכל אופן, כך או כך העלות תושת על האזרח והרווח יגיע למלקטי הפסולת הנזקקים
אז תתבייש.
מצטער אם פגעתי ברגשותיך, לא זו היתה הכוונה
אני נותן יותר מ-30% מהברוטו ואף אחד לא שואל אותי לאן להעביר את הכסף או איך להשתמש בו
ניכר שכושר ההשתכרות שלך גבוה יחסית,
חבל שאתה מכלה את זמנך על איסוף בקבוקים בזמן שיכולת למקסם ערך בצורה אחרת ולתת למי שאתה רוצה, וכפי שהצעתי למעלה
אני תורם מזמני (פעמונים) ונוזלי גוף (בנק הדם)
אשריך,
חסד בגוף נעלה יותר מחסד בממון
כן... הכרתי אדם שמה שספדו עליו היה ש"עוד הספיק לסיים תפילת שחרית" לפני שנכנס לרכב וקיבל דום לב.
הלעג נוטף ממך, לא לוקח ללב
ההבדל שיש לכם בין ה-פרטי לציבורי הוא פשוט מהמם...
מציע ניסוי קטן, תתייחס לבית הפרטי כמו שאתה מתייחס לציבורי - תזרוק פחיות, בקבוקים על הרצפה, אם הניירות לא הגיעו לפח... תשאיר איפה שנפלו.
עוד פעם 'לכם',
לא יודע למה אתה מתכוין, בכל אופן בני ברק מובילה במיחזור בקבוקים ברמה הארצית נכון ל2023
במקום ללכת עם ירקות בשקיות בלי ידית, אפשר לקנות שקית עם ידיות ולא להרגיש "עקצו אותי".
אחלה, אם התועלת שווה לך את המאמץ לך על זה

כבוד. מעריך אותך על זה. על ההתמדה, על ההעקשנות, על הדרך ועל הסבלנות.

אתה קונה שקית ב-10 אג כל פעם, או מגיע עם שקית רב פעמית, אולי עם אותה שקית מפעם קודמת?
מגיע לכל מכולת בשכונה, לכל סופרמרקט ולכל חנות תמיד עם שקיות רב פעמיות, גם כשזה לא נוח וגם כשזה מרגיש נורא "קבצני"... ולפעמים זה בהחלט לא נוח ובהחלט מרגיש "קבצני".
את כל השקיות הרב-פעמיות שברשותי (מאות) אספתי מהחברים בעבודה אוכלי הסיבוס בשקדנות ובקפדנות (הם כבר מוסרים לי אותן על אוטומאט), או שאספתי אותן מתוך הפחים הכתומים שאליהם אנשים זרקו אותם (כן, חיטטתי בתוך הפח הכתום כאחרון הקבצנים כדי להוציא שקיות רב-פעמיות של רמי לוי וורודות ושל וויקטורי שחורות - היה חבל לי על חומר הגלם המעולה שנזרק כלאחר יד).
את כל השקיות הרב-פעמיות שאספתי ושעדיין אוסף - אני מחלק בעשרות לחברים/משפחה/שכנים/עבודה וכו', שישתמשו בהן ולא בשקיות חד-פעמיות.

רק בחודש האחרון, משפחה שפנתה לפעמונים נעלבה שאמרתי להם להתחיל לאסוף בקבוקים.
"יש להם כבוד, והם לא מתכוונים לחפש בפחים".
תשמע... מבין אותם לגמרי... זו לגמרי סוג של "קבצנות" מודרנית.
אני לא מכיר כמעט אף אחד שמחזיר בקביעות ובחריצות פחיות/בקבוקי פקדון לסופמרקט, אפילו לא אני (חוץ מבקבוקי הבירה 0.5L שעליהם מחזירים 1.20 ש"ח ושאותם אני כן מחזיר).
כמו שרשמתי, אני כן אוסף, אבל אז את השקית (הרב-פעמית), מלאת הפחיות/בקבוקי פקדון אני שם ליד פח המחזור, ואחד מחסרי המזל האחרים שהוא לא אני מרוויח את הכסף במעט מאוד מאמץ... זו ה"תרומה" שלי לחלשים/מסכנים/שבורים/נרקומנים של השכונה (ויש מהם לא מעט - אני גר בשכונה קצת שבורה).

שכחת גם להפחית את כמות האנשים בעולם.
לא שכחתי. כתבתי על זה בין השורות.
אבל למה ללכת רחוק לכת ה"הכחדה מרצון"?
פאק איט.
אנשים גם ככה לא רוצים לטפל בצאצאים יותר והאנושות מתמעטת טיפין טיפין.
בעיקר גם כי נורא קשה לגדל צאצאים בסטנדרטים המוגזמים של היום ובמחירים המופקעים של היום.
האנושות עושה את שלה לעצמה. אני לא מודאג ולא אהיה פה כדי לצפות בשינוי.

העניין הוא שאני לא יודעת אם זה אפשרי. נניח שהיה לי מקל קסמים, שהיה גורם לכולם לצרוך פחות ולהפחית ילודה. איך זה היה משפיע על העולם שלנו?
אפשרי...
להפחית ילודה - זה כבר קורה בעצימות נמוכה/גבוהה בלא מעט מדינות מערביות מפותחות ואירופאיות, וגם במדינות מתפתחות (ובאחרות ממש לא, אבל גם הן לאט לאט מצטרפות לטרנד הפחות ילודה).
לצרוך פחות? - אולי אם המחירים ימשיכו להשתולל... לא יודע. פשוט לא יודע.

אם אתה רוצה לתרום לאנושות תוסיף כמה שעות עבודה, או תיקח על עצמך איזה פרוייקט קטן - את הרווחים תקדיש כתרומה לחלשים
זה יכול להיות שטר קטן לכל 'בחור ברמזור', או לחפש אותם בפינות רחוב לתת להם ארוחה חמה שקניתם בשווארמה ממול
רעיון... אבל מתוך עקרון, ולא לצערי, אני לא תורם 1 ש"ח לאף אחד ולשום אדם...
הייתי פעם מאלו שתורמים ש"חים, עד שהפסקתי לסמוך לגמרי על אנשים ומאז לא תורם (הרבה דברים אצלי הם או שחור או לבן, אין אפור).

באופן אישי חושב שצריך לתת סכום גבוה יותר לכל בקבוק, ולהכליל את כל הבקבוקים. נניח חצי שקל לכל הבקבוקים
כן, זה יהיה על חשבון משלם המיסים, וכן זה נוגד את התפיסה הכלכלית הקפיטליסטית _שאני נוטה להסכים איתה, אבל כאן אתה קולע לפלח האוכלוסיה שהכי צריך את הכסף וממקסם תועלת
אני ממש ממש מסכים.
הרעיון של פקדון בש"ח על מיכלי משקה הוא קצת עקום/חוטא למציאות, ולפעמים עובד חרא (במיוחד בכל הקשור למשפחות פשע - אבל זה גם כי המשטרה מאפשרת להם את זה), והוא בין רעיון ממש "גאוני" רעיונית לרעיון ממש אווילי, אבל הוא בהחלט עשה שינוי... גם אני הייתי רוצה לראות 1 ש"ח פקדון על כל מיכל משקה, ואז אני בטוח שאנשים היו ממחזרים הרבה הרבה יותר כי זה כבר היה ממש אינטרס של סכום משמעותי.
גם הבושה הייתה נעלמת לאיטה אם היה כך.

אפשר להרחיב גם לשקיות חטיפים וכדו'
אבל פה כבר איבדתי אותי... לא חושב שצריך או שאפשר להחיל פיקדון על כל פסולת אריזה אנושית פר הגדרה.
זה חוטא למטרה.
כלומר לא שאי אפשר טכנית (רגולציה), אלא שאני חושב שזה באמת רעיון לא טוב ולא חכם, ושלא כל פסולת מגיע לה להיכלל בחוק הפקדון ולהיות ראויית פיקדון.
מיכלי משקה שניתן לעשות להם מיחזור ראוי בהקשר של חומר הגלם (בעיקר מיכלי זכוכית/אלומיניום - פלסטיק פחות), זה די נכלל בהגדרה של Win Win כמעט.
כל השאר - הרבה הרבה פחות... מה גם שהצעה כזאת היא מקרה קלאסי של "תפסת מרובה - לא תפסת".
צריך למקד את תשומת הלב של הציבור לדבר אחד בכל פעם, למטרה אחת בכל פעם, לכבוש ולהשיג אותה, למסמן V (הגם אם הוא חלקי מאוד, אבל השביל אל ההצלחה כבר נבנה), ואז לעבור הלאה.
אי אפשר להתפזר על כל מיכלי המזון והאריזות למיניהם/ן, כי כלום לא ייצא מזה בסוף (כבר עכשיו רואים שדי הרבה לא יוצא מזה בהקשר של הציבור עצמו - שלא ממש ממחזר מיכלי משקה, בעיקר לא את מיכלי המשקה של ה- 1.5L הנפחיים, שאותם הציבור ממש מתעקש שלא למחזר כי הם לא שווים את המאמץ למחזר אותם).

תשמע... אתה עושה לי באמת חשק להתחיל לאסוף בקבוקים ולהביא איתי לסופרמרקט ופשוט לא "להתבייש" או להתרגש מזה.
פשוט לעשות.
מניח שיכול בכיף לעשות מזה לפחות 50 ש"ח (נטו! שחור! - שווה 100 ש"ח ברוטו בשוק האפור) בשבוע אם מתחיל לאסוף מיכלי משקה שהם לא שלי (אני לא צורך שתייה מממותקת).

דרך אגב, בשופרסל, המכונה היום דורשת "הקשת ת.ז.", מניח שחלילה לא תחזיר בקבוק ביותר ממכונה אחת ברשת באותו היום.
אתה חושב שזה נכון?...
ששופרסל דורשים הקלדת ת.ז. של מחזיר הבקבוקים כדי שהוא לא יוכל להחזיר יותר מ- 50 בקבוקים ליום אחד בשלל הסניפים שלהם?
באמת שזה מה שזה?

נערך לאחרונה ב:
עוד פעם 'לכם',
לא יודע למה אתה מתכוין, בכל אופן בני ברק מובילה במיחזור בקבוקים ברמה הארצית נכון ל2023
במקרה הזה - לכם = אנשים שמסתכלים בעין עקומה על מי שמרים בקבוק.
זו לגמרי סוג של "קבצנות" מודרנית.
מדובר במשפחה שמצד אחד במינוס עמוק - 100K וגדל.
מצד אחד לא יכולים להגדיל הכנסה (כי יפגע להם בקצבאות והנחות שמקבלים), לא יכולים לצמצם הוצאה (כי הוצאות רפואיות, ילדים קטנים בגנים פרטיים...)
אז אם יש לך רעיון לאיך להגדיל הכנסה באופן חוקי שלא יפגע בהם, אני כולי אוזן.
אתה חושב שזה נכון?...
ששופרסל דורשים הקלדת ת.ז. של מחזיר הבקבוקים כדי שהוא לא יוכל להחזיר יותר מ- 50 בקבוקים ליום אחד בשלל הסניפים שלהם?
באמת שזה מה שזה?
או לאסוף DATA על מי אכן אוסף בקבוקים?
תוך כדי החזרה, ספר לי כמה נותר לי להחזיר היום.
לא היתה לי כוונה/ זמן לנסוע לסניף אחר לבדוק אם זוכר לי.

שוב...
פרסומים של "סל לחג הזול במדינה" ההפרש הוא של כמה שקלים בין רשת לרשת ולך תדע אם לא בסניפים ספציפיים או מה היו המוצרים המדוייקים.
אבל משום מה ולמה, אנשים ילכו עם קופונים, ישוו מחירים, יחפשו מבצעים - כדי להיות "צרכנים נבונים", אבל לא יחזירו X בקבוקים כדי להשלים ל"סל היקר".
ישקיעו בהגדלת ההכנסה ויוציאו לקבלני משנה רכישת א. צהריים/ נקיונות - כי השעה שלהם שווה יותר. (ברוטו או נטו)

מקרה שקרה, שכחתי ממנו עד שהתחלתם לדבר על "קבצנות" ו"מקסום זמן".
אז יש בחור מבוגר, לא מוזנח שעומד ליד הסופר ומבקש נדבה. פעם אחת ממש עצרתי ואמרתי "מצטער, אין עלי מזומן".
בלי להתבלבל, הבחור ביקש שאמתין רגע, הוציא מהכיס כמה שטרות (מסתבר שכל שעה ~ שעתיים הוא נכנס וממיר את המטבעות לשטרות), רצה לתת לי 20 שח שאקנה לו מוצר כשאני בקניות.
"למה שלא תכנס אתה ותקנה?"
"אתה יודע כמה כסף אני מרוויח, בזמן שיקח לי להכנס לקניות?"

מיותר לציין, הוא לא הסכים לקחת את השקית בקבוקים שהצעתי לו במקום.

• אהבתי
Reactions: Roi
מדובר במשפחה שמצד אחד במינוס עמוק - 100K וגדל.
מצד אחד לא יכולים להגדיל הכנסה (כי יפגע להם בקצבאות והנחות שמקבלים), לא יכולים לצמצם הוצאה (כי הוצאות רפואיות, ילדים קטנים בגנים פרטיים...)
אז אם יש לך רעיון לאיך להגדיל הכנסה באופן חוקי שלא יפגע בהם, אני כולי אוזן.
לא... אין לי רעיון... אני לא ממציאן גדול... ומבין אותך ואת ההרגשה המחורבנת שלך.
כשאתה רואה משפחה כזו, אתה רואה בעיה.
אתה רואה בעיה - אתה רואה פתרון.
אתה לא מבין למה הבעיה לא בוחרת בפתרון.
אתה מתעלם מלא מעט גליצ'ים של המציאות?...

או לאסוף DATA על מי אכן אוסף בקבוקים?
מוזר שהם מבקשים ת.ז. להקליד במכונה.
למה זה בעצם? מותר להם? אפשר להכניס ת.ז. מזוייפת או מומצאת של אותו הרגע?
מה זה החרא הזה...
לא נתקלתי במכונות האלו. אני לא מעז להיכנס לסניפי שופרסל עוד מימי אפי רוזנהויז העבריין.

אבל משום מה ולמה, אנשים ילכו עם קופונים, ישוו מחירים, יחפשו מבצעים - כדי להיות "צרכנים נבונים", אבל לא יחזירו X בקבוקים כדי להשלים ל"סל היקר".
ישקיעו בהגדלת ההכנסה ויוציאו לקבלני משנה רכישת א. צהריים/ נקיונות - כי השעה שלהם שווה יותר. (ברוטו או נטו)
אתה מתעלם לחלוטין מהאפקט הפסיכולוגי של לאסוף בקבוקים כמו שקבצנים אוספים?...
שזו פעולה "קבצנית" בעיקרה או במהותה?
ככה מראים גם בסרטים, וככה גם המציאות מראה - שבעיקר קבצנים/שבורים/מסכנים/עלובי החיים עושים את זה ומקפידים בכך.
אתה מתעלם לחלוטין מההרגשה שאתה אוסף ומתעסק עם פסולת/זבל/אשפה/לכלוך?
התוכחה שלך במקומה, היא צודקת והיא נכונה, אבל היא מתעלמת ומסרבת להכפיף עצמה לחוקים שהמציאות קבעה במספרים גדולים (אתה, לעצמך, הצלחת לכופף אותה להגיון הפנימי שלך).
חלק מהאנשים ימחזרו. רוב האנשים לא ימחזרו (זו הכוונה שלי במספרים הגדולים).
רוב האנשים לא רוצים ולא מסוגלים לאסוף בקבוקים לשם כספי הפיקדון גם אם ירצו (גם אם יש רצון, ויש אותו, הוא לא חזק מספיק ולא מניע מספיק לפעולה).
רוב האנשים בכלל לא מתייחסים אל זה כאל כסף שאשכרה אפשר לממש אותו ואשכרה אפשר להרוויח אותו.
רוב האנשים מתייחסים למיכלי משקה כאל אשפה, פסולת, זבל, לכלוך... פריט מלוכלך ודביק ומגעיל... לא משהו להתעסק בו... לא משהו להרוויח ממנו... שהקבצנים, שהמסכנים, שהשבורים של החיים יתעסקו בו.
רוב האנשים מתייחסים לפקדון ה- 30 אגורות על מיכלי המשקה ככסף מאוד קטן... והם צודקים מאוד, כי הוא באמת כסף מאוד קטן, שלא מניע לפעולה, לא מתמרץ מספיק כלכלית (לדעתי) את אלו שהרצון שלהם מתנדנד (את המשוכנעים במיחזור הוא כבר שכנע ממזמן), והם לא מצליחים לראות את התמונה הגדולה של איסוף 500 בקבוקים בחודש נניח שייתן להם 150 ש"ח נטו בחודש.
והאם 150 ש"ח שהם שורפים בשווארמה ושתיה שווה להם את ההתעסקו הזו של 500 בקבוקים בחודש?
איפה רואים את ההבדל? - רוב האנשים מתייחסים לפקדון ה- 1.2 ש"ח על בקבוקי הבירה 0.5 ליטר ככסף ששווה להתעסק בו, ולכן רוב בקבוקי הבירה 0.5 ליטר לפי נסיוני וידיעתי ממוחזרים יפה מאוד (ממוחזרים = כלומר נמסרים על ידי הציבור לחנויות מחדש, אין לי מושג מה קורה משם הלאה ואחר כך).
באמת שאני חושב שהגיע הזמן להעלות את כספי הפקדון ל- 1 ש"ח ולתת לשוק לעשות את שלו.
ב- 1 ש"ח לדעתי אנשים יתייחסו לכל העניין אחרת לגמרי. זה הכל תמריץ כלכלי מספק בסופו של דבר (לא? אולי לא! לא יודע).

אפשר להזין תז של שאר בני המשפחה אני מניח, לא?
ראיתי פעם אנשים שהיו מגיעים עם הילדים להחזיר 50 לכל אדם.
אז כן, אפשר גם להכניס מספר ת.ז. של כל בני המשפחה.

אתה מתעלם לחלוטין מההרגשה שאתה אוסף ומתעסק עם פסולת/זבל/אשפה/לכלוך?
אני מנקה טוסיק לילדים יותר מ-עשור במצטבר.
אנשים מרימים חרא של הכלב שלהם כל יום.
זבל של אחד = זהב של אחר.

רוב האנשים מתייחסים לפקדון ה- 30 אגורות על מיכלי המשקה ככסף מאוד קטן...
ועדיין 10 אגורות לשקית בסופר הזיז אותם מלקחת שקיות בלי הגבלה.

והם לא מצליחים לראות את התמונה הגדולה של איסוף 500 בקבוקים בחודש נניח שייתן להם 150 ש"ח נטו בחודש.
או כמעט 250 ברוטו.

כשהתחיל ב-2000 הסיפור - הפקדון היה 25 אג'. לעומת שכר מינימום 2,964.95 כלומר - 12,000 פחיות והרמת שכר מינימום.
לעומת היום פקדון 30 אג לעומת שכר מינימום של 5,880.02 כלומר 17,640 פחיות.
כדי לשמור על יחס היינו אמורים להגיע ל - 50 אגורות לאריזה.
אבל כבר ב - 30 אג היו סיפורים על עבריינים שמייבאים אריזות מ-ירדן בשביל הרווח.

ועדיין 10 אגורות לשקית בסופר הזיז אותם מלקחת שקיות בלי הגבלה.
הזיז רק לרגע... ובאמת שהזיז כי ראיתי אנשים בסופרמרקט עם סלים רב-פעמיים בהמוניהם, רוטנים בלהט על אותן 10 אגורות, והייתי נורא מופתע מהם ומהשימוש שלהם בסלים רב-פעמיים, והרגשתי שהעולם הפנימי שלי, שחי בצדקתו ובהבנתו המוגבלת את המציאות, קורס אל תוך עצמו...
מה? ככה זה?
10 אגורות וכל הלא-ממחזרים וכל הלא-איכפתיים יתחילו להיסחב ולהשתמש בשקיות רב-פעמיות? ככה?
10 אגורות זה כל מה שצריך לעזאזל?...
אבל אז לאט לאט נרגע העניין ואנשים חזרו לסורם... כבר רואים הרבה פחות שקיות רב-פעמיות בסופרמרקטים.
רואים הרבה פחות אנשים נסחבים איתם מהרכב במיוחד וומקפידים להשתמש בהם בסופרמרקט.
הרבה פחות... פשוט התרגלו לשלם 10 אגורות ועשו את החישוב ש- 1 ש"ח שווה להם את חוסר האכפתיות.
מי שהתרגל ושינה את הרגליו - התרגל. ברכה.
מי שהיה עצלן מלכתחילה, התעצבן על הפקעת המחיר לרגע ואז שכח מזה - נשאר וחזר להיות עצלן (למרות שכמה עצלנים כרונים כן המירו את דתם החד-פעמית).
הלוואי והיתה לי את הסבלנות והאש של פעם להמציא פה נתונים ולחצוב מידע בגוג-אל כדי לנצח את הדיון...
אבל אין לי.
מדבר מתוך הרגשה של אדם פשוט שחי את המציאות שסובבת אותו אנקדוטלית לחלוטין בתוך הבועה של עצמו.

אתה צודק בכל מה שכותב... קשה לי "להתווכח".
אבל איכשהוא הפסיכולוגיה של העניין מרגישה לי שמנצחת את ההגיון... אנשים לא-אכפתיים בבסיסם חוזרים לסורם ובעיקר לא יוצאים מסורם במספרים גדולים.
במספרים קטנים כן רואים שינוי של פה ושם... אבל ברמת האוכלוסיה - אני לא חושב שההבדל הוא כל כך גדול ומשמעותי.
בכל מקרה, עשית לי חשק אמיתי להתחיל לאסוף מיכלי משקה ולהחזיר לסופרמרקט בעצמי במקום להשאיר ליד הפח.
בחיי שעשיתי לי חשק ותשוקה יוקדת לפחות לנסות לעשות את זה תקופה ולנסות להבין אולי זה שווה לי.
אולי זה באמת מה שאתחיל לעשות. שוקל את זה ברצינות (תודה).

הזיז רק לרגע... ובאמת שהזיז כי ראיתי אנשים בסופרמרקט עם סלים רב-פעמיים בהמוניהם, רוטנים בלהט על אותן 10 אגורות, והייתי נורא מופתע מהם ומהשימוש שלהם בסלים רב-פעמיים, והרגשתי שהעולם הפנימי שלי, שחי בצדקתו ובהבנתו המוגבלת את המציאות, קורס אל תוך עצמו...
מה? ככה זה?
10 אגורות וכל הלא-ממחזרים וכל הלא-איכפתיים יתחילו להיסחב ולהשתמש בשקיות רב-פעמיות? ככה?
10 אגורות זה כל מה שצריך לעזאזל?...
אבל אז לאט לאט נרגע העניין ואנשים חזרו לסורם... כבר רואים הרבה פחות שקיות רב-פעמיות בסופרמרקטים.
רואים הרבה פחות אנשים נסחבים איתם מהרכב במיוחד וומקפידים להשתמש בהם בסופרמרקט.
הרבה פחות... פשוט התרגלו לשלם 10 אגורות ועשו את החישוב ש- 1 ש"ח שווה להם את חוסר האכפתיות.
מי שהתרגל ושינה את הרגליו - התרגל. ברכה.
מי שהיה עצלן מלכתחילה, התעצבן על הפקעת המחיר לרגע ואז שכח מזה - נשאר וחזר להיות עצלן (למרות שכמה עצלנים כרונים כן המירו את דתם החד-פעמית).
הלוואי והיתה לי את הסבלנות והאש של פעם להמציא פה נתונים ולחצוב מידע בגוג-אל כדי לנצח את הדיון...
אבל אין לי.
מדבר מתוך הרגשה של אדם פשוט שחי את המציאות שסובבת אותו אנקדוטלית לחלוטין בתוך הבועה של עצמו.

אתה צודק בכל מה שכותב... קשה לי "להתווכח".
אבל איכשהוא הפסיכולוגיה של העניין מרגישה לי שמנצחת את ההגיון... אנשים לא-אכפתיים בבסיסם חוזרים לסורם ובעיקר לא יוצאים מסורם במספרים גדולים.
במספרים קטנים כן רואים שינוי של פה ושם... אבל ברמת האוכלוסיה - אני לא חושב שההבדל הוא כל כך גדול ומשמעותי.
בכל מקרה, עשית לי חשק אמיתי להתחיל לאסוף מיכלי משקה ולהחזיר לסופרמרקט בעצמי במקום להשאיר ליד הפח.
בחיי שעשיתי לי חשק ותשוקה יוקדת לפחות לנסות לעשות את זה תקופה ולנסות להבין אולי זה שווה לי.
אולי זה באמת מה שאתחיל לעשות. שוקל את זה ברצינות (תודה).
הרבה פעמים אותן שקיות רק פעמיות הן פשוט עמידות וחזקות יותר, ניתן להעמיס בהן משקל רב יותר מאשר בשקית רגילה.

ובהקשר הבקבוקים, הבעיה המרכזית זה שבמקום ספציפי שאני מכיר, המכונה לפעמים סגורה. תמיד יש תור אליה וכו׳... מה שמאוד מקשה למחזר בקבוקים.
האם זה רק במקום הספציפי הזה וזה לא מעיד על הכלל ?

שכחת גם להפחית את כמות האנשים בעולם.

העניין הוא שאני לא יודעת אם זה אפשרי. נניח שהיה לי מקל קסמים, שהיה גורם לכולם לצרוך פחות ולהפחית ילודה. איך זה היה משפיע על העולם שלנו?

אני חושבת שאנחנו צריכים כמות מסוימת של בני אדם שיעבדו בעבודות השחורות (חקלאות, ייצור, וכו') כדי שאחרים משכילים יוכלו לשבת במשרד. אם נפחית את כמות האנשים, אנחנו לא נצליח "להחזיק" את העבודות האלו.

לדוגמא, אם יש שבט של 5 אנשים הם כנראה כולם יתעסקו ביומיום של מציאת/ייצור אוכל, לינה, דאגה לילדים וכו'. אבל אם יש שבט של 50 איש, הם יכולים להרשות לעצמם אדם אחד שלא יהיה יצרני ויתעסק רק במחקר (של שיטות חדשניות לתרופות או מחקר של דרכים אחרות לייצור אוכל)
דווקא צריך יותר ילודה, לפחות במדינות המערב.

או קיי, חתיכת העלאה מהאוב... מאוד לא מדוייק?
גם לא מדוייק. וגם מאוד.
כלומר כל כך מאוד לא מדוייק שאולי אפילו כמעט לא נכון, כמעט נותן את ההרגשה שטעות לגמרי ורחוק מהמציאות.
כל כך מאוד לא מדוייק שכבר אפשר לבטל כל דיון, לזרוק משפט אחד קצר ומתומצת ולהמשיך הלאה לפוסט הבא ולתגובה הבאה.
היש משמעות למילים האלו או שפשוט נחמד לרשום משהו "מבטל" על מה שמישהו אחר רשם בפסקה מסויימת שהושקעה בה מחשבה?...

מיחזור מזהם. לפעמים מאוד מזהם. לפעמים למחזר משהו, על כל המשמעויות שבדבר, מקצה לקצה, מרגע ההשלכה לפח והאיסוף של המוצר ועד המיחזור עצמו והכנת המוצר הממוחזר וההפצה שלו, זו פעילות כל כך הרבה יותר מזהמת אפילו מעבר להפקת אותו מוצר חדש לגמרי מחומר גלם חדש ובתולי ממשאבים מתכלים או שאינם מתכלים...
אז כן, אם אתה לוקח בחשבון מה יותר מזהם? - הרבה פעמים למחזר יותר מזהם מלייצר חדש.
אז למה ממחזרים?
כי ממחזרים.
ולמה ממחזרים כי ממחזרים?
חלק מהסיבה היא חומרי גלם, וחלק ממש לא.
כבר לא מעניין אותי לחפור על זה.

מה הכוונה של החונטה הירוקה שבאת להגדיר אותה מבלי להגדיר ממש?...
שלהוציא מהאדמה ומכדור הארץ חומר גלם חדש ובתולי עבור יצירת מוצר סופי X מסוים וחדש, הוא דבר הרבה הרבה יותר מזהם מלמחזר את אותו מוצר סופי X משומש לרמת הבתוליות/עיבוד שמאפשרת את אותה יצירת מוצר X שוב מחומר גלם קודם?...
ובכן, לפעמים זה נכון ולפעמים לא.
לפעמים לייצר מוצר X חדש מחומר גלם בתולי וחדש זה הרבה פחות מזהם מלמחזר אותו (נכון כמעט לרוב חומרי הגלם בעולם חוץ מאלומיניום כמו שהזכרתי), ולפעמים ממש זה הרבה יותר מזהם אבל חומר הגלם הבתולי נורא יקר להוצאה מהאדמה ככה שמעדיפים למחזר כבר ולהשתמש במה שיש במקום להוציא חדש מהאדמה (עופרות ברזל/אלומיניום נניח).
לפעמים יותר כלכלי (פחות כסף!) להוציא חדש דנדש מהאדמה ועדיין בוחרים למחזר לא בגלל הכלכלה והעלות הכלכלית, אלא בגלל הרגולציה שמקשה על הוצאת חדש מהאדמה ובעצם מעוותת את התמריצים הכלכליים מסיבותיה...
ולפעמים למחזר מוצר Y לחומר גלם שאפשר לעבד אותו למוצר חדש וממוחזר X זה הרבה פחות מזהם מלהוציא חומר גלם בתולי מהאדמה.
אז יש לכאן ויש לכאן ויש לכאן.
לא הכל כלכלה. לא הכל רגולציה (אבל המון!). לא הכל איכות הסביבה. לא הכל ירוקים.
זה נושא מורכב...
מה שכן אפשר לכתוב הוא ש"מיחזור" עושה הרגשה טובה ונעימה, מתחשבת, אכפתית, ירוקה וכיפית על הלב.
מצילים לווייתנים, טונות וצבי ים. עוזרים לפנדות לשרוד ולקואלות להתחמק מגורלן. מצילים את ווילי.
הכל טוב ויפה. וגם מאוד לא יפה כי הרבה מזה הוא שקר מודרני (לא צריך להיות קונספירטור גדול כדי לעמוד על מרכיבי השקר של כת הירוקים והמחזור, ואם לא שקר ממש, אז לפחות סילוף המציאות או השטחה שלה לרבדים נורא מצומצמים תוך התעלמות בוטה מכל שאר המרכיבים שמייצרים תמונה מלאה ונכונה).
אתה יודע מה לא שקר?...
לצרוך פחות. כמה פשוט - ככה יפה.
בטח שהמשפט שרשמת לא מגדיר את ה"חונטה הירוקה" בצורה טובה, וגם טרחת לשים אותה בגרשיים, מה שאומר לי שאתה לא מסכים עם הקביעה הזו?
ובכן, לחונטה הירוקה כפי שרשמת יש הרבה פנים, חלק מהפנים האלו הם פנים טובות וראויות של רצון לשמור על כדוה"א, וחלק מהפנים האלו הם פני הריקבון המוסרי של קפיטליזם עוד ועוד שיוצר עוד ועוד משרות וג'ובים ומכוני מחקר ותעשייה ירוקה שלמה לעוד ועוד אנשים שלא עושים שום דבר מועיל עם הכוונות הטובות/לא טובות שלהם.
ניתן לומר שהירוקים הרבה פעמים מכוונות פסאודו-טובות מצליחים להרוס ולחרב יותר מלא מעט כאלו שאיכות הסביבה ו"הישרדות" כדוה"א לא מעניינת אותם כהוא זה.
בעבר הכת הירוקה הייתה נאיבית, חדורת מטרה, מחבקת עצים על באמת, חדורת אידיאלים ורושפת אכפתיות לכדוה"א, לבני האנוש ולבעלי החיים שבו.
מאז עברו המון מים בגרינפיס והיא מלאה היום בעלוקות שמתפרנסים ממנה לשם ההתפרנסות עם דאגה מינימלית לגמרי לסביבה עצמה על דרך הפשט בלי לסבך דברים.
רוצה דוגמא מטומטמת לגמרי אבל לא פחות מנכונה?...
תבדוק כמה פעמים בשנה הם (נציגי הכת הירוקה - מדענים, משכילים, מפורסמים, עסקנים, בעלי ג'קובים וכו' וכו') טסים. כמה הם צורכים. כמה ילדים יש להם. כמה רכבים הם מחזיקים.... כמה הם משתמשים ומנצלים את המשאבים של הפלנטה המסכנה הזו.
הנציגים הכי בולטים של תרבות השקר הירוקה, מהצד הקפיטליסטי והלא מתנצל אך המסלף שלה, הלא הם הידוענים והמפורסמים של הוליווד שמראים כמה אפשר להיות דו-פרצופי מבלי להתייבש.
אפשר לדון על זה לא מעט, ושוב - כבר לא מעניין אותי לחפור על זה.

תמיד עדיף ReUse (שזה מה שאני משתדל לעשות בכל מאודי, בהגזמה, והרבה יותר מכל מי שאני מכיר בעולם הזה), אבל זה קשה הרבה יותר.
ההערכה לחומר גלם בעולם הזה, כמו שהוא חומר גלם, וכמו שהערכה היא פשוט האפשרות לחשוב על תהליך הייצור של המוצר הסופי - חלפה עברה לה כבר ממה שאני רואה בסביבה הקרובה, רחוקה ומאוד רחוקה שלי (חברים, משפחה, עבודה, אימונים וכו').
זה באמת מה שחבל לי... שלרוב האנשים שאני שם לב אליהם בסביבה המורחבת שלי אין שום הערכה לחומר הגלם כמות שהוא.
זה מתחיל לדוגמא בשקיות ניילון טובות לגמרי שנזרקות לפח אפילו חדשות רק כי העבירו מוצר סגור באריזה למשך 1-10 דקות.
זה ממשיך בכוסות חד פעמיים לשתיה קרה ששותים איתן 180~ מ"ל מים מהתמי 4 ומשליכים לפח אחרי 2-3 שניות לגימה - ועושים את זה עשרות פעמים ביום, כתלות בכמה הבנאדם לוגם מים לשתיה ממתקן התמי 4.
וממשיך הלאה לדברים הרבה יותר משמעותיים...
פעם היה לי אכפת. הייתי צעיר יותר.
היום זה מעניין לי את הביצים. זו בעיה שלכם ושל הילדים שלכם.
א) אדוני עושה גזלייטינג? אתה זה שהשתמש בביטוי "חונטת הירוקים", לא אני. אני ממש לא "רשמתי" את זה. אל תשאל אותי מה פירוש הביטוי כיוון שלא אני הגיתי אותו. אתה זה שכתבת אותו ראשון.

ב) אבקש להבא להביא טיעונים ענייניים במקום לבזבז את הזמן של שנינו על ציניות, בכל הכבוד.

ג) לאדוני יש הוכחה שמחזור מזהם יותר מיצירת מוצר מחומר גלם חדש? אדוני מחישב גם את הנסיעות ממקום למקום, אך זה קורה גם ביצירת מוצר חדש.
אדוני יכול להביא מחקרים, מאמרים, או שאדוני טוען טענה ככה מהראש בלי שום ביסוס?

ד) אדוני כתב טקסט ארוך מאוד על האפשרות ש"לפעמים לייצר מוצר חדש מחומר גלם בתולי" זה יקר יותר. אז ראשית כול אעיר שהשימוש במילה "בתולי" מטרידה כאן. שנית אדוני מגולל תאוריה, ספק מקובלת וספק מוכחת, בלי להביא שום הוכחות לדבריו.

ה) מחזור הוא הכלי היעיל ביותר למאבק בצרכנות ובבזבזנות. זה מה שמשפיע ברמה גבוהה.

ו) אין צורך להסביר לי על הפחתה. יש לי רקע לא קטן במדעי הסביבה. אז נכון שהפחתה היא הדרך לצמצום אשפה היעילה והחשובה ביותר, אבל בקנה המידה כיום השפעתה מועטה. אנשים רוצים לחיות נוח, לקנות מה שבא להם – זוהי התרבות המערבית. אז אם כבר אי אפשר לחנך לקנות פחות, צריך לחנך לזרוק לפחים נפרדים.
מה גם שבסופו של דבר נצטרך דברים חדשים, למשל אריזות.
טוב ציפור אחת ביד משתיים על העץ.

ז) מחיפוש קצרצר בגוגל, הבעיה היא מחזור פלסטיק. גם משיחה קצרה עם ChatGPT מחזור עדיף על יצירת מוצר מחומר גלם חדש, אף שהוא מציין שפלסטיק הוא באמת "טריקי" (אך עדיין עדיף למחזר).
וכן, ביקשתי ממנו מקורות.

הרבה פעמים אותן שקיות רק פעמיות הן פשוט עמידות וחזקות יותר, ניתן להעמיס בהן משקל רב יותר מאשר בשקית רגילה.
בזמנו דיברתי נגד ה-10 אג על שקית חד פעמית, מכיוון שפעם הייתי משתמש בשקית החד פעמית גם כ-שקית זבל ועכשיו אני קונה שקיות שחורות לפח סטנדרטי.

ובהקשר הבקבוקים, הבעיה המרכזית זה שבמקום ספציפי שאני מכיר, המכונה לפעמים סגורה. תמיד יש תור אליה וכו׳... מה שמאוד מקשה למחזר בקבוקים.
האם זה רק במקום הספציפי הזה וזה לא מעיד על הכלל ?
כמו שאמרתי, הם עושים כל שביכולתם להקשות על האזרח לממש את החוק.
פעם לא היתה הגבלה על כמות הבקבוקים להחזיר.
עכשיו מכונה ולא לזרוק לבד לתוך שקיות של תאגיד המחזור.
אם המכונה תקולה, לך תקרא לעובד...
ועוד.

דווקא צריך יותר ילודה, לפחות במדינות המערב.
כי?

כתבת שיש לך רקע במדעי הסביבה, אתה טוען שיש בכדוה"א מספיק משאבי טבע עבור כמות גדולה יותר של אנשים? ועוד בסטנדרטים של עולם מערבי?!

כי?

כתבת שיש לך רקע במדעי הסביבה, אתה טוען שיש בכדוה"א מספיק משאבי טבע עבור כמות גדולה יותר של אנשים? ועוד בסטנדרטים של עולם מערבי?!
חחחחח, קודם כול אני מעריך שקראת את התגובה שלי; נעים לראות שדעתי מעניינת אנשים.

לשאלתך: אם תשימי לב, הילודה הגבוהה היא דווקא במדינות העולם השלישי. באירופה הילודה היא מתחת לשני ילדים לאישה. זה ״סביבתי״ קצת יותר מדי.
נכון שיש פיצוץ אוכלוסין, אבל לא במדינות שבהן יש אפשרות לבזבז יותר מדי משאבים; אין להן אמצעים בזה.

באירופה חסרים אנשים. אני מניח ששמעת על משבר ההגירה.
לא צריך להגזים יותר מדי. בסך הכול צריך שכל אישה תעשה שני ילדים, והכול יהיה טוב. ברור שלא עכשיו עשרה ילדים במשך כמה דורות. אבל פיצוץ האוכלוסין הזה לא קורה במדינות המערב.

בנוגע לסטנדרטים מערביים: זו באמת הבעיה שלנו. אני מצפה לחינוך סביבתי, ובאירופה הוא באמת עובד מצוין. הם לא עם בזבזן כמונו וכמו האמריקאים. הם קונים מעט.

פתחו חשבון למסחר עצמאי

פסגות טרייד

ישראל: 0.06% מעסקה (מינימום ₪2 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה)
דמי ניהול: ללא דמי ניהול
מינימום: ₪10,000
פתיחת חשבון

מיטב טרייד

ישראל: 0.08% מעסקה (מינימום ₪4.65 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה או $5 ב-IBKR)
דמי ניהול: פטור לשנתיים, אח״כ ₪15
מינימום: ₪5,000
פתיחת חשבון

אקסלנס טרייד

ישראל: 0.07% מעסקה (מינימום ₪3 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשלוש שנים, אח״כ ₪15
מינימום: ₪10,000
פתיחת חשבון
פסגות טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪10,000
ישראל: 0.06% מעסקה (מינימום ₪2 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה)
דמי ניהול: ללא דמי ניהול
פתיחת חשבון
מיטב טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪5,000
ישראל: 0.08% מעסקה (מינימום ₪4.65 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשנתיים, אח״כ ₪15
פתיחת חשבון
אקסלנס טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪10,000
ישראל: 0.07% מעסקה (מינימום ₪3 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשלוש שנים, אח״כ ₪15
פתיחת חשבון
גילוי נאות: האתר מקבל תגמול בגין פתיחת חשבון דרך הקישורים. אין באמור משום ייעוץ השקעות או שיווק השקעות.
בזמנו דיברתי נגד ה-10 אג על שקית חד פעמית, מכיוון שפעם הייתי משתמש בשקית החד פעמית גם כ-שקית זבל ועכשיו אני קונה שקיות שחורות לפח סטנדרטי.

כמו שאמרתי, הם עושים כל שביכולתם להקשות על האזרח לממש את החוק.
פעם לא היתה הגבלה על כמות הבקבוקים להחזיר.
עכשיו מכונה ולא לזרוק לבד לתוך שקיות של תאגיד המחזור.
אם המכונה תקולה, לך תקרא לעובד...
ועוד.
בעבר הייתי ממחזר בקבוקים, אבל נמאס לי כי זה שעות בתור. לא מבין למה אין חוק שמחייב עשר מכונות כאלה וזהו.
כששמו אצלנו את מכלי המחזור, כתבו על הפח הכתום לשים לידו בקבוקים, אז זה מה שאני עושה.
בקבוקי זכוכית אני זורק לפח הסגול. המחזור חשוב לי יותר מהכסף.

נושאים דומים

Back
למעלה