דווקא אתה מייתר את הדיון. בעיני הדיון הזה מעניין. אני שמח לשמוע וללמוד עובדות חדשות, מעבר לסטריאוטיפים הקיימים. ולשמחתי יש חברים בפורום הזה מכל המגזרים, שכשהם לא מתלהטים או זורקים ססמאות לאוויר, זה מאוד מרענן לשמוע דברים שהם אומרים. נכון שלפעמים מוסחים לצדדים, אבל זה מעניין לשמוע על הגמ"ח, להבין את העקרונות ולשמוע חוות דעת. דרך אגב, דווקא אנשים שנדמה שהם מהמגזר, אמרו שהם לא מפרישים כספים לשם. אבל כן מעניין לשמוע מה אנשים חושבים על זה.
לא מייתר בכלל, רק מזכיר שמי שמעוניין באמת לבדוק יכול פשוט לפתוח את הנתונים ולדבר עליהם. דיברו כאן למשל על תרומה במשך עשר שנים ולאחר מכן קבלת הלוואה. מה לעשות שהתוכנית המדוברת היא על קבלת הלוואה רק לאחר 17 שנה לפחות ואף יותר?
לי אישית אין את הזמן והכוח לבצע את החישובים הנ''ל, ואני כמובן לא ממליץ לאף אחד לשים שם כסף. בעיני זו תוכנית גרועה מהרבה בחינות. אבל להתחיל לדבר על פירמידות, תרמיות וכו' וכו', זה מצריך קצת יותר רצינות.
בתור התחלה, אפשר לקחת לדוגמה את התוכנית שהגמ''ח מכנה כ'
מרכזית'. אני לא אבחן אותה מבחינת הזמנים, אלא רק מבחינה חשבונאית שתראה כי פחות או יותר חברים בתוכנית מלווים יותר ממה שהם לווים. ייתכנו כמובן זמנים קשים, אך בהנחה ויש הון עצמי מסוים זה אמור לעבוד, ובנוסף יש עוד הנחות מקלות שסביר להניח כי הן קיימות, אך צריך לבדוק אותן ביסודיות ולי אישית אין את הזמן לכך.
עיקרי התוכנית הן כדלהלן:
הצטרפות עד גיל 3.
תשלום 40 ש''ח*120 חודש (סה''כ 4,800)
קבלת הלוואה בזמן החתונה, גם אם נניח גיל נישואין של 20, הרי שמדובר בלפחות 17 שנה.
ההלוואה משולמת בתוך 8.3 שנים.
6 התשלומים האחרונים יבוטלו במידה ויאושר מענק. (יש לציין כי כנראה זה המצב הקלאסי)
כלומר, כל חבר מקבל 20,000 ש''ח למשך 4.15 שנים. (חצי זמן התשלומים)
עריכה: השורה הזו מוטעית (ומשליכה משמעותית), וזו הלוואת 20,000 למשך 8.3 שנים (יעקב 1)
כמה הלוואות הכסף שלו נתן בזמן הזה? לשם כך צריך לראות כמה כסף פר זמן הוא נתן.
בעשר השנים הראשונות, הוא נתן 2400 (מחצית מהסכום כיוון שמדובר בתשלומים). לאחר מכן הוא נתן 4,800 למשך 7 שנים.
כלומר, ניתן לקרוא לזה שהוא נתן הלוואות של 2400 ש''ח למשך 24 שנים. אם נחלק 24 שנים למשך זמן ההלוואה (4.15 שנים), נקבל 5.78 שנים. נכפיל אותן ב2,400 ש''ח ונקבל 13,879. כלומר, כמעט 60% מההלוואה שהוא קיבל, הוא כבר נתן עוד לפני שהגיע מועד הלוואתו.
נשאר לנו לממן 6,121 ש''ח למשך 4.15 שנים.
אבל זה לא באמת, הרי החבר שילם כבר 4,800 ש''ח. אם כן, ניתן להפחית את אותם 4,800 ש''ח מהסכום הנדרש, כך שנשאר לנו לממן 1321 ש''ח למשך 4.15 שנים.
ובכן, מתוך 4,800 ש''ח נשארים בקופת הגמ''ח 2,400 לנצח, כך שאותם כספים יולוו בהמשך שוב ושוב ובכך יממנו את ההלוואה הנוכחית.
סיכום מנהלים
כל חבר מממן הלוואות כמעט בסכום הלוואתו, עוד לפני שהוא עצמו מקבל הלוואה. ובנוסף, הוא משלם 6% משווי ההלוואה כתשלום סופי שאינו חוזר.
שאלת התזמון חשובה כמובן, אבל עושה שכל לראות שכל חבר מקבל פחות ממה שהוא עצמו נתן, כך שבסיכומו של חשבון העסק צריך להתכנס לרווחיות מסוימת.