אין לי מה להוסיף על הנושא החשבונאי, אולי צודקים הטוענים שזה לא פירמידה. בספק רב שזה בר קיימא, אבל לא התחום שלי, לא יודע לשפוט.
אבל לגבי התרבות החרדית ה"שונה" אז את זה אני מכיר היטב, ספציפית הליטאית, שהיא המגזר הנדון לגבי הגמח המרכזי.
כליטאי (לשעבר

עוד כשהייתי אבא טרי לבת קטנה בכויילל מכובד, וכן רבים מחבריי ומשפחתי, לא הסכמתי להתקרב למיזם הלז וגם לא עם מקל.
מהסיבות כדלהלן:
א. מה יקרה אם זה ייכשל? אנארף, כן באשמת מישהו לא באשמת מישהו, בגלל מעילה של חייזרים, לא משנה, קרס. או אפילו סתם אני אפול בין הכסאות, קורה.
את מי אני תובע? מי זה בכלל האדם מאחורי זה? בטח זה כתוב באיזה נייר במשרד המשפטים, אבל לא על הברושור הצבעוני עם הצילומים של גדו"י וזה לא משהו שה"נציג" של הגמח בכויילל מכיר בעצמו, בכל מקרה, נגיד מצאנו את הטיפוס, איך אתבע אותו? הוא בטח בן דוד של נכד של איזה ראש-ישיבה מפורסם, אני, האברך המסכן מהכויילל יוכל לתבוע אותו כי עשו לי עוול? למה לי להכנס להרפתקאה של 20 שנה עם כזה דבר? עדיף לי לעשות את העסקאות שלי עם מוסד פיננסי רגיל שאני לא מפחד לתבוע, ושיקבלו את הילדים שלי למוסדות גם אם המנכל שם לא יאהב אותי ויצעק עד לב השמיים לכל סביבתו על הרשע שתבע אותו ב"ערכאות" ומרים יד בתורת משה וגו'
ב. אם שמתם לך הובלע פה שאני מניח שזה עסקא לא תרומה.
מי שחושב שלא, במחילה, חי בסרט, ברור שזה "עיסקא" כדי לחתן את הילדים בכבוד. זה מה שמשכנעים. אפשר לכתוב מה שרוצים באותיות הקטנות או הגדולות, לא עשיתי סקר, אבל כל מי שאני מכיר שמשתתף זה כדי שיעזור לו לחתן את הילדים עם כספי מעשרות. אחלה דיל. את האותיות יקראו העו"ד, אבל זה המוטיבציה של האנשים, בכל אופן כל מי שאני מכיר ט.ל.ח.
כאנקדוטה אספר שאחת מקרובי משפחתי הרחוקים אביה "השקיע" עליה בגמח, עם השנים, הבחורה לא התחתנה התבגרה וקצת נהייתה דתית כזו. והיא החליטה אחרי שנים של עבודה לקנות לעצמה דירה, אבא שלה פנה לקבל את ההלוואה שהוא השקיע עליה, וענו לו שלא מגיע להם כי כבר לא חרדית וגם לא התחתנה עם בחור ישיבה. הבן אדם נפגע, הרים צעקות הלך לריב איתם, התקשר לכל מי שהוא מכיר, והיה על זה הרבה בלגן. לא יודע מה יצא בסוף אם הוא הצליח להוציא או לא, אבל מה שבטוח זה שלא הוא ולא אף אחד אחר בסביבה לא חשבו לרגע שזה היה בעצם תרומה שנעלמה לה.
ג. ייתכן, מהיכרות עם הנפשות וסגנונן, שחלק מה"היתכנות הכלכלית" מבוסס על ההנחה שהגמח יהיה מונופול על הרעיון. יתד יפרסמו רק אותנו, אנחנו היחידים, וככה כולם ישימו אצלנו, נראה לי אפילו פה מישהו באחת ההודעות אמר משהו דומה, וזה הנחה ממש מסוכנת, וגם לא נכונה. יתד יכול לשנות בעלות ואז הבעלים החדש לא ידע את יוסף, עם אינטרסים אחרים וירצה להריץ ארגון אחר, זה הרי קרה כבר לפני עשור, כמו שכל ילד חרדי מכיר. וגם החסידים והספרדים לא מחוייבים לאירוע, גם, משהו שכרגע קורה. למשל במלחמה על ה"ערייבים" החסידים אפילו מצליחים להחתים ליטאים (בעיקר אחרי שמועות עקשניות שצצו על יתומים מאוכזבים שם) מי אמר שזה לא יקרה גם פה?
ד. כתוב, ויש לציין בהוגנות שלא רק באיזה תקנון עלום ועמום אלא במפורש ובבירור, שלא חייבים לאף אחד כלום חוזית. עוטפים ומרככים את זה שזה בעיקר בגלל ענייני ריבית, אבל שורה תחתונה לא חייבים כלום, אז למה לי להשתתף בכזה מיזם? אם יש לי כסף לתרומות או מעשרות אני פשוט אתרום לדברים יותר מועילים, סתם "להלבין" מעשרות אפשר גם לשים על החיידר של הילד (יש היתרים להכל...)
הרי היה ואכן הגמח יקרוס מתישהו, זה יהיה מאוד מאוד מאוד לא נעים להרבה מאוד אנשים שישארו עם שוקת שבורה לנישואי הילדים שלהם, וממש לא תנחם אותם העובדה שהם תרמו מכספי מעשרות ולא חייבים להם משפטית/חוזית/הלכתית כלום.
שורה תחתונה יש לא מעט שמריחים שזה עוד סיבוב שעושים שכבה של שמנדריקים מהעסקונה על הציבור שיוצאים במיזמים מדהימים כשתמיד הסיכון על הציבור אבל איכשהו תמיד הם נוסעים עם סיינה חדשה גם אם המיזם התורן כשל.
בקרב מכרי (לא סקר, אולי הכל הפוך במציאות) המשתתפים בגמח אלה התמימים שעושים כל מה שכתוב ביתד וחתומים עליו מגוון הגדוילים של התקופה בלי יותר מדי שאלות, וכל המשופשפים והמעורבים ובעלי הדעה הגדולה, לא מערבבים בין השקעותיהם (בעיקר נדלן... ולאחרונה גם שוק ההון וה-"אס-אנד-פי"

) וחסכונותיהם לנישואי הילדים לבין תרומותיהם ומעשרותיהם.
נ.ב. נא לקחת בעירבון מוגבל כל מה שכתוב פה, סביר שהכל לא נכון ומומצא עי ניק אנונימי ברשת.