בנג'מין, הבקשה שלך בהחלט במקומה.
ברשותי לא מקור אחד ספציפי, כי אם מקורות שונים ורבים לא ספציפיים... כשהמקור הראשון הוא הלימודים שלי וכל מה שמסביב להם, ושאר המקורות הם הסקרנות הטבעית שלי, ההתעניינות שלי בנושא, המסקנות שהפקדתי והלקחים שנלמדו.
ברור לי שזה שווה לתחת מבחינה מדעית כשרוצים להוכיח טענה.
בתור אדם יחסית משקיען בתגובות שלו, עליי לגבות את מה שטענתי במשפט שציטטת, אבל עליי להתנצל מראש שנכון לעכשיו אין לי כ"כ הרבה סבלנות ופשוט לא נחה עליי המוזה לרשום תגובת "מדוע ממתיקים מלאכותיים הם גרועים יותר מסוכר לבן" (ששנינו יודעים שהיא תהיה באורך הגלות)... ואני לא רואה טעם לשים פה קישורים למאמרים מקצועיים ב- PubMed ול- NCBI, אם ישנם (אין לי משהו ספציפי כרגע בראש).
אני מקווה שהסבלנות תגיע אליי בהמשך ואענה על השאלה שלך ברצינות הראויה לה.
פרוקטוז, הוא כנראה אחד הסוגים הכי מזיקים של סוכר שיש...
אני לא מבין למה, אבל ניחא.
בהחלט לא קראתי ולא התעמקתי בעניין הזה של סוכרים ספציפיים, חוץ מאשר סוכר לבן (סוכרוז) ו- HFCS (סירופ סוכר עתיר פרוקטוז).
אני לא מומחה לפרוקטוז. ולצורך העניין לא מומחה ל"למה לא סוכר לבן".
מבחינת שכל ישר, הפרוקטוז שיש בקולה, והפרוקטוז שיש באבטיח, הוא אותו פרוקטוז... ובאותה כמות...
מבחינת השכל הישר זה בדיוק ההפך
הפרוקטוז שיש בקוקה חרא הוא פרוקטוז מוסף, נקי בצורתו הכימית, תלוש מכל הקשר (בקוקה חרא אין בכלל סוכר לבן רגיל?).
זאת לעומת הפרוקטוז שיש באבטיח, שהוא פרוקטוז "טבעי", בסביבתו הטבעית, ושמתלווה תמיד לסיבים תזונתיים ולשלל חומרים שהצמח השכיל לייצר בכדי להיות אטרקטיבי עבור אוכליו (לשם המשך דור האבטיח הבא).
זו דוגמא קטנה מתוך רבות...
הדבר הראשון שיקפוץ לך לראש הוא שפרוקטוז הוא פרוקטוז הוא פרוקטוז, וזה
לאו דווקא נכון (שזה לא אומר שזה לא נכון ולא אומר שזה כן נכון).
אני לא מדבר על אננטיומרים, אלא על הבנה די חדשה יחסית שמולקולות כימיות עם מבנה זהה לחלוטין (נניח פרוקטוז) התלושות מההקשר הביולוגי שלהן פועלות אחרת בגוף, וזאת למרות שהן אותה המולקולה בדיוק.
זה לא שונה בהרבה מש- DNA הוא DNA הוא DNA, אבל פתאום מגלים שיש אפי-גנטיקה וסלט שלם של הפתעות (ואני לא מדבר על מתילציות וכו').
אין לי איך להסביר את זה נכון לעכשיו ולגבות את זה, כי נתקלתי בזה אני בעצמי לא ממזמן.
בכל מקרה תובנות חיים שלי/עקרונות, ממידע שליקטתי לאורך השנים והמילים, שלכרגע לא מגובות בקישורים אינסוף למקורות מדעיים:
1. סוכר לבן, בצריכתו הנוכחית אצל האדם המערבי "הממוצע" הוא רעלן.
כן, אני רושם את זה ככה כמו שזה -
רעלן. כלומר רעיל לגוף.
הכי פשוט זה להפסיק לצרוך ממנו בקפה ובכל מקום אחר כמעט.
זה לא ייאומן איך שכשמפחיתים ממנו בהדרגה, הטעם חוזר לפה ואחר כך כל עוגה מרגישה כמו פצצת אטום של מתיקות שאי אפשר בכלל לאכול (אני בקושי מסוגל לאכול עוגות מצוכנות ומקונדיטוריה היום) וכל יוגורט ממותק מרגיש מלאכותי ומגעיל.
הבעיה שלי היא עם סוכר לבן וסירופ סוכר עתיר פרוקטוז שהם הכלי של התעשיה לייצר לנו מוצרים טעימים יותר, עמידים יותר אבל בהחלט גם מזיקים מאוד.
2. לא כל סוכר הוא כל סוכר הוא סוכר.
יש הבדל די גדול באיך הגוף מבין, מעכל, משתמש, מפרק, ומתייחס לסוכרים השונים. זה ברור.
פרוקטוז למשל (שמתוק יותר מסוכרוז) לא יכול להתעכל בגוף היטב ללא החבר הצמוד שלו גלוקוז, שכשניהם ביחד מחובקים חזק חזק זו בעצם מולקולת הסוכרוז.
זה מה שאני זוכר מהלימודים.
3. הגוף לא "מבין", לא יודע לעכל, לא יודע להתייחס וגם לא יודע איך להסתדר עם ממתיקים מלאכותיים, שברובם הם כימיקלים מיני כימיקלים (אבל טבעיים כי הכל בא מהטבע!), שרובם מיועדים לעבור בו בכדי שלא להשאיר חותם, ועיקר הס מלהזכיר את מילת הבאזזז המלחיצה - קלוריות.
רק שאז מגלים שהממתיקים הללו פוגעים בחיידקי המעיים (פוגעים זה גם מרעיבים אותם), ובעיקר משנים את הרכב האוכלוסייה (ומגלים בשנים אלו ממש שהרכב אוכלוסיית המעיים יכול להשפיע על בריאות כמובן, אבל גם על השמנה, על מנת משכל ועל עוד כמה משתנים שממש לא מאמינים שזה בכלל קשור).
4. בבחירה בין ממתיק מלאכותי לבין סוכר לבן - עדיף סוכר לבן שלמרות החסרונות הברורים שלו (והרעילות שלו לגוף כשצורכים ממנו הרבה, וצורכים ממנו המון בימינו). עדיין הגוף שלנו בהחלט יודע ו"מבין" איך להתמודד מולו, לאגור אותו ולהשתמש בו.
אני לעולם לא שותה דיאט. מידי פעם בפעם (עם הפיצה!) אני כן אשתה קוקה חרא או ענבים עם השווארמה.
כנ"ל עם כל ה- 0% שומן למיניהם (יוגורטים ודומיהם), שגם אליהם אני לעולם לא מתקרב בגלל היחס הלא נכון בין פחמימות/שומנים/חלבונים שהאדם העז להפר (ומגלים לאט, ולאט מדי, עד כמה זה לא "בריא") וגם בגלל שכדי לפצות על העדר השומן פתאום מגלים שדוחפים לשם סוכר, ומסמיכים ומייצבים ומה לא.
5. אדם מערבי מודרני, עם תזונה מערבית פחות או יותר, צורך הרבה, אבל כל כך הרבה יותר מדי סוכר.
וזה לא ייאמן איפה ואיך אנחנו פוגשים אותו.
6. לא שומן הוא השטן. לא חלבונים (אליהם עדיין לא הגיעו...). ולא פחמימות.
אלא האיזון ביניהם והעובדה שכולנו כמעט חזירי פחמימות בצורה שהיא בלתי תאמן.
ג.נ. - אני לא מבטיח לגבות את הכל בקישורים ובמקורות, וכל אחד רשאי וכדאי שיעשה קצת גוגל לעצמו ויתאמץ קצת
(מקווה שתנוח עליי המוזה בקשר להצהרה הראשונה שלי - שממתיקים מלאכותיים הם גרועים יותר מסוכר לבן, ושני אלו בלי קשר גרועים בכל מקרה.
סליחה לבינתיים).