לא הייתי ממהר להסתמך על ספריו של מארק היימן (גם אני קראתי ספר שלו בעבר ואף סיכמתי אותו) וספרי בריאות אחרים בסגנון, לא שהם פסולים מן היסוד אך לא מעט מהם נושאים מטענים שליליים כלפי הממסד או הרפואה הקונבנציונאלית, ולעתים לא מעטות גם מסלפים נתונים (באמצעות התבססות על מידע חלקי בלבד, זה המתאים לטענותיהם) או מתבססים על מידע מדעי ישן. שורה תחתונה, מדובר בספרות פופולארית ולא במדע.
באחד מספרי הבריאות הרבים שאני מחזיק, רופא אחד ציין שסטודנטים לרפואה עד לא מכבר כלל לא למדו תזונה בגדר הלימודים האקדמיים שלהם! כאשר זה המצב, וכפי שציינת התחום עדיין בחיתוליו, אני מצאתי לנכון ליישם על עצמי לאורך זמן מתמשך וכחלק אינטגרלי מהחיים, תוך התחשבות במשתני החיים עצמם ובתקופות חיים שונות, את התזונה הסלקטיבית.
אם הבנתי נכון יש ממש דיאטה המתבססת על שיטה זו, אבל אני לא מאמין בדיאטות אלא פשוט מוסיף ומוריד במשך מספר ימים או שבועות מזונות מגוונים (אשר לרוב נטען שהם "בריאים" או בעלי תרומות מיטיבות לגוף) ובודק מה עושה לי טוב, מה גורם לי לתחושות פנים-גופניות לא טובות, בין אם בעת האכילה עצמה, מספר שעות אחריה או מבחינה אנרגטית גם כמה ימים אחריה. בהתאם לכך אני בונה אט אט את התזונה היומית שלי. אני מניח שזה עולה בקנה אחד עם הקושי של רוב האנשים שלא מעוניינים או מסוגלים לקרוא מחקרים ולהבין מהמדע מה מתאים עבורם ספציפית.
עוד דבר שאני נוטה להאמין בו זוהי חוכמת ההמונים וחוכמת הדורות שקדמו לנו וחקרו תזונה במשך אלפי שנים, גם אם לא בצורה הכי מתקדמת, עדיין אין להשוות חוכמות בנות אלפי שנים למדע בן כמה מאות שרק לאחרונה נזכר שבריאות אינה מסתכמת בתרופות (ורק על זה אפשר לפתוח פוסט נפרד). יחד עם זאת, ממצאי המחקר בהחלט תורמים לי ולעתים מהווים את נקודת ההכרעה שתגרום לי להמשיך או להפסיק לצרוך מזון מסוים.
כרגע התזונה שלי נראית בערך בצורה הבאה (בהתאם לתקופת החיים המסוימת בה אני מצוי), תוך אפשרות לגוון אותה ולחטוא מפעם לפעם בצ'יט או ג'אנק בגדר יציאה עם חברים או עם המשפחה:
- קם בבוקר ומתיישב על המיטה, מבצע נשימות עמוקות וניגש לצחצח שיניים.
- לא אוכל לפחות 40 דקות אלא רק שותה מים (אם אתה מצחצח שיניים ומיד אוכל לאחר מכן אז לפי מיטב הבנתי מרופאי השיניים לא עשית בצחצוח שום דבר).
- מכין סלט אורגני עם טחינה אורגנית מלאה, או לחילופין שייק עם הרבה ירקות אורגניים (עליים בעיקר) ו-2 עד 3 פירות (בשאיפה ל-2, תלוי עד כמה אני צריך נוזלים בשביל שהבלנדר יתפקד). פעם בחודשיים בערך סוחט עשב חיטה במקום סלט או שייק.
( * ) נשנוש ביניים בשלב זה יהיו שתי כפיות זרעי צ'יה אורגניים לאחר השרייה במשך 10 דקות בכוס מים.
- לאחר שעתיים-שלוש בהם הקדשתי בסביבות שעה ורבע להרמת משקולות או ביצעתי סיבוב ריצה של בערך 1000 מטר (לסירוגין, יום משקולות ויום לאחר מכן ריצה, כאשר שישי-שבת מנוחה לגוף ולנפש), אני ניגש לאכול את מנת הקיטניות מלאת החלבונים שלי (לרוב אורגנית: גרגירי לוביה, גרגירי חומוס, מש אורגני, תערובת קטניות אורגנית לקדרה וכדומה) או במקום זה דייסת שיבולת שועל מלאה עם מעט קורנפלקס שוקולד צדפים המחפר על הטעם התפל (עם מים בלבד, בלי חלב ובלי שום תוספת).
( * ) נשנוש ביניים בשלב זה יהיה אחד מאלה: אגוז ברזיל אחד (למען הסלניום, בתקווה שלא מדובר בזיוף מסין לטענת כמה מהקונים בסופר), חופן גוג'י ברי או תמר מג'הול אורגני אחד.
- שעתיים-שלוש לאחר מכן מכין מנת ברוקולי (לעתים אורגני ולעתים לא, תלוי מה קורה בסופר באותו שבוע) ולעתים מוסיף ערמוני אלטאי וטיפונת כורכום, לא בשביל להנות מהארוחה אלא נטו לשם בריאות (המתיקות של האלטאי והמרירות של הכורכום ממש משלימים זה את זה ויוצרים ניגודיות נעימה המקלה מאוד על חוסר ההנאה מהאוכל), או שאם אכלתי שיבולת שועל קודם לכן אז בשלב זה אוכל קטניות במקום ברוקולי.
( * ) נשנוש ביניים בשלב זה יהיה אחד מאלה: אגוז ברזיל אחד, חופן גוג'י ברי או תמר מג'הול אורגני אחד.
- בשלב זה הוריי כבר הגיעו הביתה והם מכינים משהו טעים לכל המשפחה (לעתים בריא, לעתים פחות) ואני נהנה מהארוחה גם ברוב הפעמים. לעתים מדובר במרק ירקות וזה מעולה כמנה אחרונה ביום למען שינה ערבה יותר, לעתים פסטה אורגנית מקמח שיפון מלא בהתאם לבקשתי, לעתים אופים פיצות או לחמניות עם בורגר מפוצץ ירקות (או אפילו לאפות עם שווארמה), לעתים מרק תפוחי אדמה פשוט.. זה תלוי לגמרי במה שמתחשק להם באותו הרגע. לעתים אני לא אוכל את מה שהם מכינים, ובמצב כזה אני דואג לעצמי באמצעות אחד התחליפים: פסטה משיפון מלא, שיבולת שועל מלאה וכדומה.
- פעם בשבוע אני שותה תה שורש שן הארי שעה-שעתיים לפני השינה (לא בטוח עד כמה זה טוב לשתות את זה לפני שינה, אבל הסוג הזה דוחה ובריא במיוחד).
העקרונות שמנחים אותי:
- כל עוד אני הוא זה שיכין לעצמי אוכל, תראה מעט או כלל לא: בשר, חלב, ביצים, מלח, סוכר וכן הלאה. לא שאני טבעוני או צמחוני, אך בהחלט מאמין בצריכה מועטה בהשוואה לזו הרגילה שלנו (מטעמי בריאות ופחות מטעמי אידאולוגיה).
- מטבח אף פעם לא היווה אחד מתחביבי או מהמקומות היותר נעימים בבית מבחינתי. אם אני מקדיש לו את זמני היקר אני לא מתכוון להפסיד את הבריאות הטובה שיש לו להציע לי.
- לאכול בשביל לחיות, לא לחיות בשביל לאכול (לא מוכרחים להנות מהאוכל, למעט פעם בשבוע/ביום תלוי בבן אדם).
- זמן בהקשר זה הוא חשוב, לא יודע עד כמה יעזור לי להתחיל לאכול בריא בגיל 40 או 60, מעדיף לדאוג לעצמי כבר עכשיו כל עוד אני צעיר וחזק והיכולת שלי מאפשרת לעשות זאת (כנ"ל מבחינה כלכלית אגב).
- מבחינת לימוד התזונה והשפעתה על חיינו אני דוגל בניסוי וטעייה בצורה שקולה, מחושבת, איטית לאורך זמן ובטוחה. בכל פעם שמישהו חופר לי על תזונה מסוימת בשביל להתחטב או בשביל לעשות "זבנג וגמרנו" למען פתירת איזושהי בעיה או כי "לפי מחקרים..." אוזניי נאטמות. תזונה זה השילוב בין מחקרים, חוכמת ההמונים ואלה שחיו כאן לפניך, השקעה לטווח ארוך, הנאה, מסוגלות (המהווים כולם יחד בערך אחוז אחד מתוך מאה אחוזים) ו - אתה ומה שהגוף שלך אומר (מהווים 99%): כיצד הוא מגיב למה שאתה מכניס לפה? עד כמה אתה מסוגל לתפקד תוך שמירה על תזונה מסוימת? היא מתאימה והולמת בכלל את חייך? וכו'.
- בריאות אינה מסתכמת בתזונה וכושר.
- אף פעם לא הגעתי ולא הגיע לאידאל, התפריט שציינתי מעלה ממש לא מהווה את האידאל מבחינתי, אבל זה בעצם כל העיקרון, להמשיך לגוון, לשנות ולהתאים את התזונה שלי לאורח חיי, תוך שאיפה להיטיב את איכות חיי ואת בריאותי כמה שיותר.