• התכנים בפורום אינם מהווים ייעוץ מקצועי מכל סוג, לרבות ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם.
    השימוש בפורום כפוף לתנאי השימוש. עצם השימוש בפורום מהווה הסכמה מלאה לתנאים אלה.

Hindsight is 20/20

• פותח הנושא פותח הנושא Lucy
  • פורסם בתאריך פורסם בתאריך

Lucy

משתמש בכיר
דירוג
1,386
(Pun not intended).

זכור לי משפט מספר של דייל קארנגי שבו הוא כתב "אם היית צודק ב-51% מהפעמים יכולת לעשות הון בשוק המניות, לעבור ללאס וגאס ולהתחתן עם רקדנית" (ממש לא ציטוט מדוייק, אבל זו רוח הדברים).

רציתי לשאול כיצד אתן/ם מקבלים החלטות? כי במבט לאחור אני יכולה לחשוב על הרבה החלטות שלי שהחלטתי על בסיס מידע מספק וכו' (או כך חשבתי) והיו רציונליות (שוב, חשבתי) והתגלו כטעות. מצד שני, לא הייתי בטוחה לגבי החלטת השקעה שבסוף עשיתי ושהתבררה כממש מוצלחת. בקיצור, אני מוצאת את עצמי מפקפקת בהחלטות שאני מחליטה לעיתים קרובות.

מפקפקת בהחלטות
לא משנה מה החלטתי, ברגע שאין דרך חזרה, מבחינתי ההחלטה היתה נכונה וזהו. ואם ברור שהיא לא היתה נכונה, אז מבחינתי כנראה שהיא היתה בלתי נמנעת. ואם אפילו לא זה, אז לפחות בטח למדתי לקח חשוב, או הרווחתי משהו שלא היה לי סיכוי לקבל אחרת.
בכל מקרה, שכנוע עצמי שפעלתי נכון הוא אחד מהמפתחות לאושר. בלי חרטות ובלי "מה היה קורה אם..."!

אם היית צודק ב-51% מהפעמים יכולת לעשות הון בשוק המניות, לעבור ללאס וגאס ולהתחתן עם רקדנית" (ממש לא ציטוט מדוייק, אבל זו רוח הדברים).

רציתי לשאול כיצד אתן/ם מקבלים החלטות? כי במבט לאחור אני יכולה לחשוב על הרבה החלטות שלי שהחלטתי על בסיס מידע מספק וכו' (או כך חשבתי) והיו רציונליות (שוב, חשבתי) והתגלו כטעות. מצד שני, לא הייתי בטוחה לגבי החלטת השקעה שבסוף עשיתי ושהתבררה כממש מוצלחת. בקיצור, אני מוצאת את עצמי מפקפקת בהחלטות שאני מחליטה לעיתים קרובות.
בהתייחס לרוח המשפט זה תופס להחלטות שאפשר לקבל הרבה מאוד פעמים בסדרה אבל לא להחלטה חד פעמית שבה ל51% אין כמעט משמעות.

כי במבט לאחור אני יכולה לחשוב על הרבה החלטות שלי שהחלטתי על בסיס מידע מספק וכו' (או כך חשבתי) והיו רציונליות (שוב, חשבתי) והתגלו כטעות.
התגלו כטעות או שהתוצאה אכזבה אותך?

מצד שני, לא הייתי בטוחה לגבי החלטת השקעה שבסוף עשיתי ושהתבררה כממש מוצלחת.
ממש מוצלחת או שהתוצאה שמחה אותך?

את מבינה לאן אני חותר, כן? :)

התגלו כטעות או שהתוצאה אכזבה אותך?

מבחן התוצאה, כמובן...אני מניחה שאני צריכה לנסח מחדש: התגלו כטעות במובן מסוים, בדרך כלל כלכלי.

ממש מוצלחת או שהתוצאה שמחה אותך?

באמת מוצלחת, והלוואי שיכולתי לקחת את הקרדיט, אבל הוא הולך לקרובת משפחה.

לא משנה מה החלטתי, ברגע שאין דרך חזרה, מבחינתי ההחלטה היתה נכונה וזהו. ואם ברור שהיא לא היתה נכונה, אז מבחינתי כנראה שהיא היתה בלתי נמנעת. ואם אפילו לא זה, אז לפחות בטח למדתי לקח חשוב, או הרווחתי משהו שלא היה לי סיכוי לקבל אחרת.
בכל מקרה, שכנוע עצמי שפעלתי נכון הוא אחד מהמפתחות לאושר. בלי חרטות ובלי "מה היה קורה אם..."!

זו גישה נכונה מאוד, והאמת שגם אני מנסה לאמץ אותה, ברמות משתנות של הצלחה :)

אם יש לך גישה @Lucy :
https://www.haaretz.co.il/magazine/.premium.HIGHLIGHT-MAGAZINE-1.9546375
אמנם זה מוכוון לשוק הרווקים אבל הרבה מהדברים שם רלוונטים גם לשוק ההון

כרגע אין לי גישה, אבל אנסה לראות אם יש דרך (אני חושבת שיש להם כמה כתבות בחינם אם נרשמות). תודה!

נערך לאחרונה ב:
מבחן התוצאה
תוצאה לא חיובית אינה מעידה על החלטה לא טובה. החלטה נמדדת ע״פ האופן שבה היא נלקחה בהתאם למידע שהיה זמין לך והאופן שבו השתמשת בו ללקיחת ההחלטה. לשפוט החלטות ע״פ תוצאתן מוסיף אלמנט שאין לך שליטה בו (התוצאה). בדרך זו את יכולה לשפוט החלטות מעולות בצורה שגויה וחבל.

אני ממליץ לך בחום להאזין לפרק הזה מהפודקאסט של בנג׳מין פליקס וקמרון פסמור (באופן כללי זה אחד הפודקאסטים הכי מוצלחים שאני מכיר).

תוצאה לא חיובית אינה מעידה על החלטה לא טובה. החלטה נמדדת ע״פ האופן שבה היא נלקחה בהתאם למידע שהיה זמין לך והאופן שבו השתמשת בו ללקיחת ההחלטה. לשפוט החלטות ע״פ תוצאתן מוסיף אלמנט שאין לך שליטה בו (התוצאה). בדרך זו את יכולה לשפוט החלטות מעולות בצורה שגויה וחבל.

באופן פילוסופי, אתה צודק בהחלט. אבל מעשית, אני תמיד יכולה להגיד "הייתי צריכה להתחשב ב-X ולא ב-Y" (זה לא עוזר כי אין לי מכונת זמן, אבל זה לא מה שימנע ממני להתחרט!)

תודה על ההמלצה של הפודקאסט!

אבל מעשית, אני תמיד יכולה להגיד "הייתי צריכה להתחשב ב-X ולא ב-Y
אז תחליטי שאת לא שופטת החלטות בראי העבר אלא רק בהווה. כך תרגישי יותר אחריות לשקול את ההחלטות שלך בצורה טובה כשאת לוקחת אותן.

במילא אנחנו נוטים להפריז ביכולתנו להבין סיבתיות והאשליה שאנחנו מבינים שאירוע X הוביל לתוצאה Y היא משהו שראוי להשיל מעצמנו (לדעתי). וגם אם את לא מסכימה איתי - לא תוכלי שלא להסכים שאין לך שום דרך לדעת תוצאה של משהו שלא עשית :)

תודה על ההמלצה של הפודקאסט!
בשמחה! מאזין לו כל בוקר בזמן הכנת ארוחת הבוקר :)

מילא אנחנו נוטים להפריז ביכולתנו להבין סיבתיות והאשליה שאנחנו מבינים שאירוע X הוביל לתוצאה Y היא משהו שראוי להשיל מעצמנו (לדעתי). וגם אם את לא מסכימה איתי - לא תוכלי שלא להסכים שאין לך שום דרך לדעת תוצאה של משהו שלא עשית

אני מאוד מסכימה איתך - אבל שוב, באופן עקרוני...בפרקטיקה לצערי אני מוצאת את עצמי מתחרטת על החלטות למרות שאני יודעת שקיבלתי אותן באופן שהיה נראה לי מוצדק אז, ושלפעמים יש בלת"מים. נראה לי שמה שאני צריכה לעשות זה לא להחליט החלטות אחרות בהכרח, אלא להחליט - ולדבוק בהחלטה - שאכן הן היו נכונות בהתבסס על המידע שהיה בידי באותו זמן.

בשמחה! מאזין לו כל בוקר בזמן הכנת ארוחת הבוקר :)

נשמע מבטיח!

נראה לי שמה שאני צריכה לעשות זה לא להחליט החלטות אחרות בהכרח, אלא להחליט - ולדבוק בהחלטה - שאכן הן היו נכונות בהתבסס על המידע שהיה בידי באותו זמן.
גם זה רעיון טוב.

וגם לתרגל מדיטציה.

גם לי יש ספקות לגבי ההחלטות שלי אבל לדעתי שכנוע עצמי עמוק כמו ש @דאניל מציע הוא בעייתי.
זה שאין דרך חזרה לא אומר שלא כדאי להבין את הגורמים להחלטה והאם ההחלטה היא גרועה בגלל התוצאה, או שהיא גרועה בגלל התהליך שהוביל אליה. מתוצאות רעות לא ניתן להימנע כי יש בכל השקעה מימד ספקולטיבי, אבל תהליכי קבלת החלטות גרועים זו בעייה. כתבתי בעבר שיש לי ספקות לגבי הבית שקנינו, אני שלמה עם התהליך וחושבת שזו החלטה טובה אבל אני כמובן לא בטוחה בכך. כמובן שאי אפשר לעשות undo לקנייה אבל לדעתי יעברו כמה שנים עד שארגע.

לדעתי הספק שאת מתארת הוא טוב ואפשר לנצל אותו כדי להבין את הלך המחשבה שהוביל לקבלת החלטה מסויימת ועד כמה הוא מגובה בנתונים ובדברים שאפשר להצדיק. אגב, תהליך רע יכול להיות גם בהחלטת השקעה מוצלחת וכאן הרבה יותר קשה לנו להודות בזה ולתחקר. יש לי כשלונות בהשקעות שאני שלמה לגמרי איתם, ויש אחרים שנובעים מעצלנות מסויימת מצידי ותהליך רע. לפני כה ימים קיבלתי סכום כסף קטן מההסדר בחבס - נפלתי שם לפני שנים רבות, כנראה כי לא טרחתי להבין לעומק את הבטחונות של ההלוואה שקרסו בעצמם. כיום אני אזהר שבעתיים עם בטחונות בצורת מניות, ובטח לא אסמוך על הערך של הביטחון בספרים אלה אחשב אותו בעצמי על סמך מחיר השוק הנוכחי, ואדע להבין מה המחיר המינימאלי שמכסה את מחיר הקנייה של האג"ח.

את הטעות הספציפית הזאת כבר עשיתי. לפחות למדתי משהו מהתהליך.

נערך לאחרונה ע"י מנהל:
לדעתי שכנוע עצמי עמוק כמו ש @דאניל מציע הוא בעייתי.
זה שאין דרך חזרה לא אומר שלא כדאי להבין את הגורמים להחלטה והאם ההחלטה היא גרועה בגלל התוצאה, או שהיא גרועה בגלל התהליך שהוביל אליה.
זה לא סותר בעיניי.
חשוב להבין מהלכים שהובילו לתוצאות לא טובות כדי לתקן את העתיד (גם חשוב להבין תהליכים שהובילו לתוצאות מבורכות כדי לחזור עליהם בעתיד) אבל חרטה ותיסכול בדרך כלל לא מובילים לניתוח השגיאות אלא להכאה עצמית.

זה לא סותר בעיניי.
חשוב להבין מהלכים שהובילו לתוצאות לא טובות כדי לתקן את העתיד (גם חשוב להבין תהליכים שהובילו לתוצאות מבורכות כדי לחזור עליהם בעתיד) אבל חרטה ותיסכול בדרך כלל לא מובילים לניתוח השגיאות אלא להכאה עצמית.
את מנסחת את זה ממש יפה, בגדול חרטה מסתכלת לעבר ובגלל זה היא לא שימושית. המבט צריך להיות לגבי העתיד.

באופן פילוסופי, אתה צודק בהחלט. אבל מעשית, אני תמיד יכולה להגיד "הייתי צריכה להתחשב ב-X ולא ב-Y" (זה לא עוזר כי אין לי מכונת זמן, אבל זה לא מה שימנע ממני להתחרט!)
כמובן שאי אפשר להתווכח עם תחושות אבל לא מדובר על אמירה פילוסופית בלבד אלא מאוד פרקטית.

בתחום של ניהול סיכונים, הדרך חשובה יותר מהתוצאה.

באופן אולי לא אינטואיטיבי, אבל גם תוצאה חיובית, שהתקבלה בחריגה מהאופן/דרך שנקבעה מראש או שלא נצפתה מראש, מתקבלת כתוצאה שלילית. יש גם דוגמאות לאנשי מקצוע שפוטרו, כי פעולות שלהם הביאו לרווח גדול ולא צפוי, שהם לא יכלו להסביר בדיעבד (מבחינת המודל שנקבע מראש).

שוב, קשה לנו מאוד להתמודד עם תחושות פנימיות, אבל דווקא קצת העמקה בתחום של ניהול סיכונים, יכול לתת רציונאליזציה לאיך להתמודד עם טעויות (לשני הכיוונים).

לדעתי הספק שאת מתארת הוא טוב ואפשר לנצל אותו כדי להבין את הלך המחשבה שהוביל לקבלת החלטה מסויימת ועד כמה הוא מגובה בנתונים ובדברים שאפשר להצדיק. אגב, תהליך רע יכול להיות גם בהחלטת השקעה מוצלחת וכאן הרבה יותר קשה לנו להודות בזה ולתחקר. יש לי כשלונות בהשקעות שאני שלמה לגמרי איתם, ויש אחרים שנובעים מעצלנות מסויימת מצידי ותהליך רע. לפני כה ימים קיבלתי סכום כסף קטן מההסדר בחבס - נפלתי שם לפני שנים רבות, כנראה כי לא טרחתי להבין לעומק את הבטחונות של ההלוואה שקרסו בעצמם. כיום אני אזהר שבעתיים עם בטחונות בצורת מניות, ובטח לא אסמוך על הערך של הביטחון בספרים אלה אחשב אותו בעצמי על סמך מחיר השוק הנוכחי, ואדע להבין מה המחיר המינימאלי שמכסה את מחיר הקנייה של האג"ח.

ממה שאמרו כאן התחלתי לחשוב שאולי באמת כדאי לי ללמוד יותר על תהליכי קבלת החלטות. כי ההחלטות שאני מדברת עליהן לא היו כאלו שהתקבלו כלאחר יד, אלא כאלה שבאמת חשבתי עליהן והגעתי למסקנה שהן הטובות ביותר שאני יכולה לבצע בזמן נתון. היית אומרת שיכולת קבלת ההחלטות שלך השתפרה עם הזמן? ואם כן הודות למה (כלומר מלבד היכוות ברותחין כמו במקרה שציינת)?

ממה שאמרו כאן התחלתי לחשוב שאולי באמת כדאי לי ללמוד יותר על תהליכי קבלת החלטות.
נכון. זה דבר שתמיד יכול להועיל.

כי ההחלטות שאני מדברת עליהן לא היו כאלו שהתקבלו כלאחר יד, אלא כאלה שבאמת חשבתי עליהן והגעתי למסקנה שהן הטובות ביותר שאני יכולה לבצע בזמן נתון.
ואם את מנסה רגע לנתק את התוצאה וחושבת באופן נקי על אופן קבלת ההחלטות את עדיין חושבת שהן היו החלטות לא טובות?

ואם את מנסה רגע לנתק את התוצאה וחושבת באופן נקי על אופן קבלת ההחלטות את עדיין חושבת שהן היו החלטות לא טובות?

ובכן, אני חושבת שמבחינת התהליך הן היו סבירות פלוס, אבל היה מקום לשיפור. הבעיה האמיתית הייתה הבלת"מים (משבר בריאותי, פטירה של מנחה וכו').

פתחו חשבון למסחר עצמאי

פסגות טרייד

ישראל: 0.06% מעסקה (מינימום ₪2 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה)
דמי ניהול: ללא דמי ניהול
מינימום: ₪10,000
פתיחת חשבון

מיטב טרייד

ישראל: 0.08% מעסקה (מינימום ₪4.65 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה או $5 ב-IBKR)
דמי ניהול: פטור לשנתיים, אח״כ ₪15
מינימום: ₪5,000
פתיחת חשבון

אקסלנס טרייד

ישראל: 0.07% מעסקה (מינימום ₪3 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשלוש שנים, אח״כ ₪15
מינימום: ₪10,000
פתיחת חשבון
פסגות טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪10,000
ישראל: 0.06% מעסקה (מינימום ₪2 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה)
דמי ניהול: ללא דמי ניהול
פתיחת חשבון
מיטב טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪5,000
ישראל: 0.08% מעסקה (מינימום ₪4.65 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשנתיים, אח״כ ₪15
פתיחת חשבון
אקסלנס טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪10,000
ישראל: 0.07% מעסקה (מינימום ₪3 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשלוש שנים, אח״כ ₪15
פתיחת חשבון
גילוי נאות: האתר מקבל תגמול בגין פתיחת חשבון דרך הקישורים. אין באמור משום ייעוץ השקעות או שיווק השקעות.
הבעיה האמיתית הייתה הבלת"מים
אלו לא בעיות שקשורות לתהליך ולאופן קבלת ההחלטות.
כמובן שאפשר תמיד גם לנסות לתכנן בלת״מים מסוימים ומה עושים במקרה ש... אבל זה כמובן מאוד מוגבל.

משבר בריאותי, פטירה של מנחה
מצטער לשמוע...

באופן כללי, אני מרגיש שעיקר הבעיה היא השיפוטיות שאת מפנה כלפי עצמך ולא ממש איכות החלטותיך. אני חושב שאת יכולה להיות קצת יותר רכה עם עצמך :)

וסליחה על הפסיכולוגיה בגרוש :roll:

Back
למעלה