• חשבון מסחר באקסלנס טרייד : סנט למניה במסחר בארה"ב (מינימום $5 לעסקה), פטור מדמי טיפול לשנתיים, קורס במתנה ובונוס 100 ש"ח למצטרפים חדשים. להצטרפות דיגיטלית לחצו כאן .

תרבות הטיפים\תשר\כוס ה"תעזור לי לטוס לתאילנד"

  • פותח הנושא Rio
  • פורסם בתאריך

Rio

משתמש רגיל
הצטרף ב
29/1/15
הודעות
103
דירוג
193
אני: תודה על המשלוח, היה זריז!
השליח: מה עם הטיפ?
אני: המשלוח חינם אבל...
השליח: כן אבל המעסיק לא משלם לי כסף והטיפ זה המשכורת שלי
*אני מרגיש אשם ונותן כסף ומנציח את התופעה*
מאחורי גם קהל חברים שרואה בי קמצן על כל פעם שאני נמנע נלתת טיפ באמת שאני לא מרגיש צורך בלהרחיב במילים מדוע התופעה פסולה אבל הנה כמה נקודות עיקריות:
1. אנחנו מעודדים תופעה לא חוקית של הלנת שכר ותנאי העסקה גרועים אחרים
2. אנחנו יוצרים הכנסה נטולת תיעוד ומיסוי שפוגעת בכולנו
3. אנחנו פוגעים בתרבות הטיפים האמיתית והכנה שבאמת באה לצ'פר על שירות מעל ומעבר
4. הכי גרוע - אנחנו מנציחים נורמה של מסגרת חברתית נוקשה ומביכה, שמשמעותה היא שכאשר אתה היחיד שלא משאיר טיפ במסעדה אתה "דופק" את כל החברים האחרים שסעדו איתך ויוצא קמצן לא מתחשב שונא סטודנטים עניים.

מודה, אני מחפש הזדהות ויש לי תקוות גבוהות לגבי הפורום הזה,
שאלות:
1. מה דעתכם בעניין?
2. במידה ודעתכם נגד תרבות הטיפים, אני מבקש לשמוע על חוויות אישיות שלכם, שליליות או חיוביות, מאי מתן הטיפ. אולי אפילו המלצה על איך נכון להתנהל מול שליח או מלצר או כל גורם מקצועי אחר שאמיץ\חוצפן (תבחרו אתם) לעמוד על לקבל את התשר שלו.

אפילו נוצרה קבוצת פייסבוק בנושא שבאה למגר את התופעה מארצנו:
https://he-il.facebook.com/changing.tip.culture
הנה וידאו נחמד שמסכם את הנושא מנקודת מבט של ארה"ב אך מאוד רלוונטי גם אלינו(כולל תרגום):
http://www.amara.org/en/videos/5sNYbmC8czJW/info/why-tipping-should-be-banned/
 
אולי זו רק אני, אבל בעיני דרך יעילה הרבה יותר "למגר את התופעה" היא לא לצרוך מלכתחילה שירותים שפלוני יכול לספק לעצמו.
אני יכולה להכין לעצמי אוכל? אני לא צריכה לשלם עבור שירותי הזנה.
אני יכולה להגיש לעצמי אוכל? אני לא צריכה לשלם עבור שירותי מלצרות.
אני יכולה להעביר את האוכל שלי ממקום למקום בעצמי? אני לא צריכה לשלם עבור שירותי שליחויות מזון.
 
אחת התופעות ההזויות שהשתרשו פה לגמרי ..

טיפ במסעדה , למה הוא מחושב באחוזים ? למה אני צריך לתת למלצר שהגיש לי שניצל 4 שקל טיפ , ולמלצר שהגיש לי אנטריקוט 12 שקל טיפ , ששניהם עשו את אותו דבר ..

ואני לא מבין למה אני צריך לתת טיפ לבן אדם שעושה את העבודה שלו ? מישהו פעם הביא טיפ לקופאית בסופר ?

ואני יודע שזה השכר של המלצרים , אבל אם לא בא לי לשים טיפ אני פשוט לא שם , לא מעניין אותי שזה ההסכם בין המלצר לבין בעל המסעדה , זה לא אמור לעניין אותי שהמלצר הסכים לתנאי הבזיוני הזה ..
 
אבסורד נוסף זה שכשמזמינים למקום העבודה, השליחים לא מקבלים טיפ, הם הרי משאירים את המשלוח במזכירות. מה ההבדל בין משלוח לעבודה לבין הבית שלי?
 
אני: תודה על המשלוח, היה זריז!
השליח: מה עם הטיפ?
אני: המשלוח חינם אבל...
השליח: כן אבל המעסיק לא משלם לי כסף והטיפ זה המשכורת שלי
*אני מרגיש אשם ונותן כסף ומנציח את התופעה*
מאחורי גם קהל חברים שרואה בי קמצן על כל פעם שאני נמנע נלתת טיפ באמת שאני לא מרגיש צורך בלהרחיב במילים מדוע התופעה פסולה אבל הנה כמה נקודות עיקריות:
1. אנחנו מעודדים תופעה לא חוקית של הלנת שכר ותנאי העסקה גרועים אחרים
2. אנחנו יוצרים הכנסה נטולת תיעוד ומיסוי שפוגעת בכולנו
3. אנחנו פוגעים בתרבות הטיפים האמיתית והכנה שבאמת באה לצ'פר על שירות מעל ומעבר
4. הכי גרוע - אנחנו מנציחים נורמה של מסגרת חברתית נוקשה ומביכה, שמשמעותה היא שכאשר אתה היחיד שלא משאיר טיפ במסעדה אתה "דופק" את כל החברים האחרים שסעדו איתך ויוצא קמצן לא מתחשב שונא סטודנטים עניים.

מודה, אני מחפש הזדהות ויש לי תקוות גבוהות לגבי הפורום הזה,
שאלות:
1. מה דעתכם בעניין?
2. במידה ודעתכם נגד תרבות הטיפים, אני מבקש לשמוע על חוויות אישיות שלכם, שליליות או חיוביות, מאי מתן הטיפ. אולי אפילו המלצה על איך נכון להתנהל מול שליח או מלצר או כל גורם מקצועי אחר שאמיץ\חוצפן (תבחרו אתם) לעמוד על לקבל את התשר שלו.

אפילו נוצרה קבוצת פייסבוק בנושא שבאה למגר את התופעה מארצנו:
https://he-il.facebook.com/changing.tip.culture
הנה וידאו נחמד שמסכם את הנושא מנקודת מבט של ארה"ב אך מאוד רלוונטי גם אלינו(כולל תרגום):
http://www.amara.org/en/videos/5sNYbmC8czJW/info/why-tipping-should-be-banned/
תן לו טיפ - לרכב עם כפפות.
ותציע לו להתקשר לקו הצדק - http://taxes.gov.il/Pages/InfoTaxesGovIl/TaxesJusticeLine.aspx
או שתתקשר בעצמך.

אולי זו רק אני, אבל בעיני דרך יעילה הרבה יותר "למגר את התופעה" היא לא לצרוך מלכתחילה שירותים שפלוני יכול לספק לעצמו.
אני יכולה להכין לעצמי אוכל? אני לא צריכה לשלם עבור שירותי הזנה.
אני יכולה להגיש לעצמי אוכל? אני לא צריכה לשלם עבור שירותי מלצרות.
אני יכולה להעביר את האוכל שלי ממקום למקום בעצמי? אני לא צריכה לשלם עבור שירותי שליחויות מזון.
כשאוכלים לבד/זוג - אני מסכים.
יש מקרים חריגים.
 
יש רצוי ויש מצוי.
הרצוי - שתרבות חובת הטיפים תעלם, שהמעסיקים ישלמו לעובדים ביד נדיבה והם לא יזדקקו לתשרים, שהכל יהיה לבן וכשר, שבעלי העסקים יגלמו את עלות תפעול העסק במחיר השירות ולא יבנו על נדבות.
המצוי - כל מה שכתוב למעלה אינו מתקיים. הטיפים הם חלק אינהרנטי מהשכר של רבים מנותני השירות, קיימים מספר קמוצי יד שמודעים לכך היטב ובכסות אידאליסטית פילוסופית נמנעים מלשלם בעבור השירות אותו הם צורכים ואגב כך מתעללים בסטודנטים שחרפו את נפשם 20 דק' על הקטנוע האישי שלהם, במבול, בעודם עובדים בשכר מינימום ללא החזר הוצאות רכב, בשביל להגיש לאותו לקוח מכובד את מגש החצי זיתים ירוקים חצי פפרוני בזמן.
 
נערך לאחרונה ב:
אבסורד נוסף זה שכשמזמינים למקום העבודה, השליחים לא מקבלים טיפ, הם הרי משאירים את המשלוח במזכירות. מה ההבדל בין משלוח לעבודה לבין הבית שלי?
אין הבדל, עוולה אחת לא מצדיקה עוולה אחרת. גם שליח שמגיע למקום העבודה זכאי לטיפ. במקומות העבודה, קל למזמינים 'לשכוח'/'להתנער' מהשליח, הם הרי לא רואים אותו, הם נתלים באחרים שהזמינו איתם ודפקו את השליח כמוהם, נוח להם להפיל את התיק על המזכירה שלא הזמינה את העול בלהשיב את פני השליח ריקם, או לחילופין לדרוש מהשליח להשאיר את המשלוח אצל השומר בהסדר ששולם מראש. למעשה, הם יודעים שהם חארות, זה פשוט לא מזיז להם.
 
השינוי יכול לבוא רק אם יתחילו לפתוח מסעדות שבהן המלצרים יקבלו שכר ולא טיפים.
כמה שאני שונא לתת טיפים אני מצפונית לא יכול לא לשים ~10% למלצר....
 
בשוק חופשי וקפיטליסטי כוחות ההיצע והביקוש שולטים בכל.
אם מספיק אנשים יפסיקו לתת טיפים, אנשים שמשתכרים רק מטיפים יתחילו לדרוש יותר מהמעסיק שלהם או יעברו לעבודה אחרת. חברה צעירים (בני 20+) יכולים למצוא עבודה חלופית אם הטיפים לא מספיק טובים. אם המעסיק יראה שהוא לא מוצא עובדים שיעבדו בשביל כלום הוא יהיה חייב לשפר את התנאים, קרי את השכר.
ואם אכן מתבצעת פה עוולה נגד העובדים, זה צריך להיות מטופל חוקית, ובטח שזה לא צריך לקבל תמיכה מאנשים שיודעים שהם מייצרים את התרבות שהם שונאים.
בפועל, אני נותן טיפ רק אם קיבלתי שירות טוב+, ולא נותן אם השירות היה בינוני-.
 
אני לחלוטין נגד תרבות הטיפים. אין בה היגיון לטעמי.
יחד עם זאת אני נותנת טיפ כמקובל וניסיתי לחשוב למה :
1. כיום המצב הוא שנותן השירות יקבל פחות מהמגיע לו ואז יצאתי חכמה על חלשים במחאה שלי.
2. רצון שלא להוציא שם רע לקבוצת השייכות שלי.
3. אלו כללי המשחק וניתן לבחור כמו @הסולידית לא לשחק בו. (לא תמיד. לפעמים עקב מוגבלות כלשהיא צריך מונית משלוח וכדו)

אולי אנסה פעם הבאה לתת לשליח צנצנת ריבה. .
 
הטיפים הם חלק מתרבות נותן השרות בפועל; בהתחשב בכך, שזה חלק מההכנסה של העובד כמו: מלצרים,מלצריות, סבלים, שליחים וכיוצא בזה,
כאן המעבידים לוקחים טרמפ על חשבון העובדים והמזמינים את השרות, ובחשבונית רושמים לא כולל דמי שרות, מצד שני זה לא חובה וכל אחד לפי שיקול דעתו, במידה ומרוצים מהשרות מקובל לתת טיפ, במידה ולא מרוצים, לא חייבים לתת; אותו דבר לגבי איכות המזון, הבעלים של המזון, צריך שיהיה ראוי לאכילה, אסטתי, טרי וגם טעים, אזי מן הראוי לתת טיפ, במידה וזה לא כך, אז בעקיפין, גם בעל המסעדה מאבד עובדים ומפסיד לקוחות...
 
בעברי הרחוק מאוד הייתי מלצרית (איומה) במסעדה גלאט כשרה אליה באו לדייטים זוגות חרדים שהיו מריצים אותי הלוך ושוב לעוד ועוד כוסות מים ויושבים שעות עם פרוסת העוגה הבודדת... האמת: הזוגות האלו היו החלק הנחמד בעבודה והיה מעניין להתבונן בהם, אבל הטיפים שהם השאירו היו סביב השקל.
אחרי שלושה חודשים עברתי לניקיונות.
אני נותנת טיפים לכולם. אני גם מאלה שמשלמים לקבצנים ברחוב (וזה ממש נוגד את החינוך שלי).
פשוט לוקחת את זה בחשבון כהוצאה מתוכננת.
 
לדעתי הטיפ אמור להיות מגולם במחיר.
במקרים הבודדים שאני אוכל ׳בחוץ׳ אני בודק את התפריט, את המחירים, את רמת הדציבלים של מוסיקת הרקע ואז מחליט אם מתאים לי.
אני לא משאיר טיפ כי זה משאיר טעם מר אחרי הקינוח.
סורי, אל תגידו לי שאני קמצן, אני צרכן שמשלם ממיטב כספו על שירות שמחירו מוגדר מראש בתפריט.
בנוסף, רמת השירות היא לא משהו בארץ - מלצריות לועסות מסטיק, הפופיק בחוץ נתקע לי בעיניים, לא מכירים את התפריט, לא מסתכלים עליך עד שמגיעה זמן ההזמנה, וכשמתחילים לאכול מז..נים ת׳מוח כול שתי דקות ושואלים ׳הכול בסדר׳?
אני משלם את חלקי ללא טיפ ונהנה לשמוע את הדיונים בין שאר הסועדים כמה טיפ להשאיר...
- תוספת - במקרים חריגים כשהשרות מצוין אני משאיר טיפ.
 
נערך לאחרונה ב:
יש רצוי ויש מצוי.
הרצוי - שתרבות חובת הטיפים תעלם, שהמעסיקים ישלמו לעובדים ביד נדיבה והם לא יזדקקו לתשרים, שהכל יהיה לבן וכשר, שבעלי העסקים יגלמו את עלות תפעול העסק במחיר השירות ולא יבנו על נדבות.
המצוי - כל מה שכתוב למעלה אינו מתקיים. הטיפים הם חלק אינהרנטי מהשכר של רבים מנותני השירות, קיימים מספר קמוצי יד שמודעים לכך היטב ובכסות אידאליסטית פילוסופית נמנעים מלשלם בעבור השירות אותו הם צורכים ואגב כך מתעללים בסטודנטים שחרפו את נפשם 20 דק' על הקטנוע האישי שלהם, במבול, בעודם עובדים בשכר מינימום ללא החזר הוצאות רכב, בשביל להגיש לאותו לקוח מכובד את מגש החצי זיתים ירוקים חצי פפרוני בזמן.
תראה, אני כבר בן 36 אז עברו כמה שני מאז שהייתי שליח מזון.
ניידתי פיצות, המבורגרים...
הכלי היה של מקום העבודה, היתה משכורת מינימום.
 
מינימום 10% אם קיבלתי שירות בסיסי מינימלי,
הצחקתני...
מז'תומרת שירות בסיסי?
זה כמו לתת טיפ לבחורצ'יק שקורא את שעון המים או החשמל.
שירות בסיסי זה חלק מהמחיר וחוצמזה סלט ארציאלי + אומלט + לחם + חמאה או גבינה + קפה או מיץ תפוזים עולה בבית 10 ש"ח ובמסעדות 50 ש"ח.
אז תסביר לי מדוע אני אמור לשלם קנס נוסף? מחיר 'השירות' אמור להיות כלול במחיר.
 
@yossik אני מבין את הגישה, אבל גם את אלו שמכירים במציאות שזה השכר של אותם מלצרים. אז אולי לראות את הטיפ כ״קנס נוסף״ אפשר פשוט לקחת אותו בחשבון מראש, ולדעת שארוחת בוקר במסעדה לא עולה 50 אלא 55 או 57.5 ואז להחליט אם מתאים לך או לא. וחוץ מזה, בסרטון אליו קישר @סולידי לעיל קייטל דווקא העלה טיעון מגדרי מעניין...

אה, ועוד משהו, כל מי שהיה בארה״ב מכיר את התופעה שהמחירים הרשומים לא כוללים מס, וכשמגיעים לקופה המחיר שונה. מעצבן, אבל בכל זאת משלמים. כשמתכננים לקנות משהו יודעים שהוא יהיה כ-8% יותר (תלוי במדינה ובמחוז). זה חלק מהמחיר. אפשר לחשוב על טיפ אותו הדבר, ולא להילחם מלחמה עקרונית על גבם של חלשים.
 
כל מי שהיה בארה״ב מכיר את התופעה שהמחירים הרשומים לא כוללים מס,
זה עוד נושא כאוב שאולי כדאי לפתוח שרשור נוסף.
כן, בארה"ב כול מחיר נקוב הוא לפני מס כי המס שונה ממדינה למדינה.
יש לזה יתרון וחיסרון.
הייתרון הוא שאתה מודע למחיר נטו כי אכן המס שונה בין המדינות. הנאכס הוא שצריך להוסיף את המס למחיר המוצר.
אבל מה קורה אצלנו בארץ הקודש? המחיר הנקוב במסעדות, בחנויות והמרכולים כולל מע"מ.
לכן כשמעלים מע"מ המחיר עולה וכשהמס יורד (היו מספר הורדות מע"מ בעבר) המחיר לא יורד כי זה 'הכול כלול'.
יש רשת אחת - אופיס דיפו שמציגה מחיר מוצר ומע"מ בנפרד.
לכן כשהדורל יורד או כשהמע"מ עולה ניתן לראות הורדה/התיקרות במחיר המוצר אצלם ללא תלות במע"מ.
בכול שאר החנויות, מחיר המוצר כולל את המע"מ ומוטמע במחיר המוצר ולכן הצרכן נפגע כי בדרך כלל המחיר לא משקף את תנודות המט"ח.
עמדתי בעניין הטיפים לא השתנתה.
צריך להוסיף לתפריט את מחיר 'דמי שירות' כמו באירופה.
 
@אורי בסרטון המדובר מחזיר MR. PINK באותו מטבע.
למה אני לא נותן טיפ לבחורה בדלפק של מקדונלדס? לבחור שמנקה את הרצפה? למה רק למלצר שמביא לי את האוכל?
פנית פעם לתמיכה טכנית של ספק אינטרנט? נתת טיפ לתומך שחיבר אותך חזרה לעולם ב-2 דקות?
מקסימום שקיבלתי מבחור שהצלחתי לחבר לו את הרשת והמחשבים ש"לא נתמכים" במשך שעה וחצי היה מכתב תודה.

ואני חוזר - עבדתי כשליח של פיצות, של המבורגרים... ועוד כמה עבודות בשכר מינימום שאני כבר רוצה לשכוח.
נהנתי מהטיפים בתור שליח.
היה מי שהסתבר הזמין לי ארוחה שאשב ואוכל ארוחת ערב.
בכל העבודות היה שכר מינימום, היה כלי רכב של המעסיק.
פעם אחת היה שמוק שהציע לי לעבוד עם הכלי שלו רק בלי ביטוח חובה.
היתה גם פעם שאיזה חבר של אבא רצה "לעזור לי" והציע אותי לעבודה כשליח כרטיסי טיסה עם הקטנוע שלי תמורת דלק וארוחת צהריים.
המנהל במקום אמר לו תודה רבה, אבל המשכורת נסגרה ב-X מעל שכר מינימום ותדלוקים על חשבון העבודה.
אני לא מבין מנהלים שעושקים עובדים, איך הם לא מפחדים שעובד נקמן לא יפנה ויתלונן עליהם?
 
נערך לאחרונה ב:
הצחקתני...
מז'תומרת שירות בסיסי?
זה כמו לתת טיפ לבחורצ'יק שקורא את שעון המים או החשמל.
שירות בסיסי זה חלק מהמחיר וחוצמזה סלט ארציאלי + אומלט + לחם + חמאה או גבינה + קפה או מיץ תפוזים עולה בבית 10 ש"ח ובמסעדות 50 ש"ח.
אז תסביר לי מדוע אני אמור לשלם קנס נוסף? מחיר 'השירות' אמור להיות כלול במחיר.
יוסי ידידי, קודם כל אני שמח שצחקת. מעבר לכך, אתה לא אמור לשלם כלום. תעשה מה שאתה רוצה. שים לב לניסוח שלי. כתבתי מה אני עושה. זו לא המלצה, לא דרישה ולא קביעת סטנדרט. פשוט תארתי איך אני נוהג. זהו :)

אם להרחיב טיפה, אז ככה: מעולם לא הרגשתי בעיה עם לתת טיפ של 10% במסעדה גם בתקופות שמצבי הכלכלי לא היה מהמשובחים. על אחת כמה וכמה בשנים האחרונות משהגעתי לעצמאות כלכלית ואף לרווחה שמאפשרת לי להתעלם מהוצאות בסדר גודל כזה. אז למה לא לפרגן כשאני יכול?
 
נערך לאחרונה ב:
Back
למעלה